Şimdi Ara

Biraz Beyin Jimnastiği: DC Nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
421
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar biraz gırgır muhabbet edelim diye zihin jimnastiği yaptıracak bir soru soracağım size.

    En baştan söyleyeyim, soracağım sorunun doğru cevabı yoktur. Ancak aldığımız eğitimlerin aslında bazı durumlarda yetersiz kalabileceğini anlamamızı sağlayacaktır.

    Olaya gelelim.

    Tanım: "Zamanla yönü ve şiddeti değişmeyen akıma doğru akım denir."


    Şimdi soruyu soruyorum: Bana bir doğru akım kaynağı gösterebilir misiniz?


    İnternet bağlantımla ilgili bazı sıkıntılarım var bu yüzden bugün tekrar giremeyebilirim. Ama yazın, tartışalım. Forumda tanıdık yüzleri olan beni de tanıyan tüm arkadaşları davet ediyorum. Bana link atmayın. Sadece örnek gösterin ve nedenini anlatın...

    İyi çalışmalar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 2 Ağustos 2020; 18:45:57 >



  • Bildiğim en basit doğru akım kaynağı pil...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En son beni 300le çarpan voltaj türüdür. Kollarımda ki uyuşma çok kötüydü. Allah dan yüksek Amper çeken bir cihaz değildide yırttık
  • Doğru akım demek dürüst akım demektir. Yanlışı olmaz. Kötüye kötü iyiye iyi der. Yalan söylemez ve güvenilirdir. Sır saklamasını iyi bilir

    Doğru akım kaynağı demek , elektronların tek yönlü aktığı akım kaynağı demektir. Go kart pisti gibi düşünelim. Arabalar a noktasından başlıyor ve yarış yine a noktasında bitiyor. Bu sürekli tekrar ediyor.

    Alternatif akımı da , karınca yuvaları gibi düşünebiliriz herhalde. 2 yönlü yani , hem gidiş var hem geliş var. Giden götürüyor , gelen getiriyor.


    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Doğru akım dobradır ne diyorsa odur. Kardeşi Alternatif akım gibi titrek ve kaypak değildir, tek yönlü çalışır kodumu oturtur,
    Oysaki alternatif akım silkeler titretir, gel-gitlidir sağı solu belli olmaz. Daha neler neler...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


  • Çok güzel.

    Fakat tanıma dikkatinizi çekerim. Ne diyor? "Birim zamanda yönü ve şiddeti değişmeyen(sabit) akıma doğru akım denir."

    Tamam da pilin şiddeti zamanla değişiyor?

    Ne diyorsunuz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı



    Çok güzel.

    Fakat tanıma dikkatinizi çekerim. Ne diyor? "Birim zamanda yönü ve şiddeti değişmeyen(sabit) akıma doğru akım denir."

    Tamam da pilin şiddeti zamanla değişiyor?

    Ne diyorsunuz?
    Canım o kadar kusur kadı kızında da olur, tanıma uymayan kısmı görmezden geliver

    Tükenmez kalem alıyorsun ama tükeniyor onun gibi düşün

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Hangi bir kusuru görmezden geleyim...

    Dinamo desen onda da çıkış tırtırlıdır... Hatta fizikte şöyle bir kural vardır hiçbir dinamo DC üretmez.

    Haydaaaa...

    Pili eledik.

    Dinamoyu da eledik?

    Biraz daha düşünelim yok mudur bu işin çaresi?
  • Dur sen, biraz düşüneyim bulcam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Abi bulcak bişey yok. Sadece düşünüp muhabbet ediyoruz.

    Pil, eğri çizerek azalıyo. DC sabit deniyor.

    E dinamo tırtırlı veriyo...

    Eee?

    Şimdi şöyle acaba tanımı yaparken eksik mi bırakıyolar?... Pil, doğru akım kaynağı olmanın yanında aslında "temiz" akım kaynağı. Tamam da DC kaynağı derken sen şiddeti sabit diyorsun, ama bitiyo be kardeşim? (aküyü de aynı sınıfta tutuyoruz)

    Hmmm....

    Yav şey üzerinden gidelim. Bir trafonun çıkışını 4 diyotla doğrultalım. Ucuna gondansatör bağlayalım. Dur len, azıcık da regülatör devresi ekleyelim. Regülatör devrelerinde bulundan yapı güzel temiz bir çıkış verebilir belki. Ne dersiniz?
  • Siz bana espirili yanıt verince aklıma ne geldi...

    Videonun 19:05 süresine bi atlayabilir misiniz
    https://www.youtube.com/watch?v=GVHNNDUNtZE&feature=youtu.be&t=1145

    Güzel akımdır. Su koyvermez. Bu akıma kapılmak her kula nasip olmaz.
  • Tanım yanlış. Şiddeti değişmeyen ibaresi olmamalıydı. Doğru akım sadece tek yöne giden akımdır. Yani gider ama geri gelmez. Şiddetinin deGişip değişmemesi içinde AC componenti olması Bunu değiştirmez. eksiye gitmiyorsa yani akım aynı hattan geriye gelmiyorsa doğru akımdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi researcher12 -- 3 Ağustos 2020; 0:35:27 >
  • Başta tanımı "yasalar, kanunlar" gibi yaparsan istediğin tarafa çekebilirsin @90numara

    Ama elektron akış yönünü alırsan pilin geriliminin azalması onu DC olduğu gerçeğini değiştirmez.

    Tabi zamanla + ve - kutuplar yer değiştirmezse



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 3 Ağustos 2020; 9:5:26 >
  • Smps

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dc'de esas tanım kutuplarının değişmemesidir. bu yüzden testere dişi, kare dalga hatta yarım sinüs dalgası gibi sinyaller de dc sinyal olarak kabul edilir. bu yüzden pil ve akü gibi, kimyasal yöntemler kullanan üreteçler, gerçek dc kaynağı olarak kabul edilebilir. son yıllarda bu sınıfa güneş pili gibi, yarıiletken üreteçlerde girmektedir. dinamolar da ise, endüvide sanılanın aksine, sürekli konum değiştirdiği için, ac gerilim üretilir. komütaör doğrultucu görevi görerek, dc çıkış vermesini sağlar. eğer aynı endüviye bilezik takarsanız, ac çıkış elde edersiniz. eskiden, endüvinin bir tarafına kömütatör, diğer tarafına bilezik bağlanarak, hem dc hemde ac gerilim üretilirdi.
  • Merhabalar arkadaşlar.

    Açıkçası sizlerle aynı forumda olmaktan onur duydum. Tekrar hatırlatma gereği duyuyorum baştan koyu harflerle yazmıştım "bu sorunun doğru yanıtı yoktur". Yanıtların tümü gayet yerinde ve mantıklı. Sırayla gidiyorum.

    @researcher12 demiş ki "tanım yanlış". İnternet ve teknik kitaplara bakınca hep aynı tanımı görürsünüz. Ama bir sıkıntı var: tanım doğru değil gibi. Aslında tanımın yanlış olmaktan çok, açıklamaya ihtiyacı var. Fakat hiçbir bilgi kaynağında bu tanım açıklanmaz ve öğrenci dımdızlak bırakılır. Yerli ya da yabancı kaynaklar olsun hep aynı. İsterseniz araştırın.

    Arkadaşlar, Bir DC motor düşünün. Bu motoru elle çevirdiğimizde DC ürettiğimizi düşünüyoruz. Fakat çıkış asla DC değil.

    Şöyle açıklayayım. bir trafo çıkışına tek diyot ile yarım dalga doğrultma yaptığımızı düşünelim. Biz buna yaygın şekilde dc desek de değil işte. Nitekim birçok mühendis ve işinde ilerletmiş arkadaş da bu akımın da bir tür alternatif akım olduğunu söylemektedir. Dört diyotla doğrulttuk, hala alternatif akım çıkışı almış oluyorsunuz. Grafikte, tüm sinüs dalgalarının artı bölgesinde olması ona DC dememiz için yeterli bir sebep değil. İşin tekniği bu: AC deniyor ona da. Yani AC deyince aklınıza trafo ya da AC jeneratörden çıkan dalga gelmemelidir.

    Dalgalı yapının Grafiğin artı bölgesinde olması o akımın DC olduğunu göstermiyor.

    Eee?

    Tanımda yanlışlık var / eksiklik var olayına geri dönelim. Tanım eksik bir defa...

    Belli bir zaman diliminde yönü ve şiddeti değişmeyen...

    Tamam da hangi zaman diliminde? Öğrencilere ve yeni başlayanlara bunun üzerinde durularak anlatılması gerekiyor. Çok kısa zaman aralığı ya da saniyenin şu kadar da biri gibi bir tanım eklenmeliydi, ya da tanımı yaptıktan sonra açıklama.

    Pil, bir DC kaynağıdır. Akü de öyle. Çünkü dalganın aşağı inmesi çoooook uzun zaman almakta ve kısa zaman aralığında değişmiyor denecek kadar az değişmektedir. Bunun bir ölçütü bir kıstası olmadığından tanımla ilgili sıkıntı var.

    Tanımda hem şiddet hem de yön ifadesi şart olarak kullanılmış. İkisi de değerlendirilecek mi yoksa bir tanesi de yeterli mi? bunun da açıklanması gerekirdi. Açıklanmamış. Hiçbir yerde de açıklanmıyor. Bunu bir teknik hocaya sorsanız size yanıt verebilme şansı yüzde elli diyorum ben.

    Şimdi diğer arkadaşların dediklerine bakalım hepsi aynı görüşte birleşiyor ki önemli bir tesbit. Bir koldan gidiyor, diğer koldan geliyorsa tamamdır. Evet bu doğru. Temel de bunda DC diyoruz asıl. Lakin önemli bir teknik detay var, yukarıda bahsetmiştim. Bir trafoyu 4'lü diyotla doğrulttuğunuzda ya da bir SMPS çıkışını kondansatör olmadan aldığınızda hala AC alıyorsunuz. Alternatif akımda sadece yön önemli değildir. Dikkat! Bir akım, çok fazla dalgalılık içeriyorsa o akım AC kabul edilir. Sinüs eğrisi çizip çizmemesi, ya da kare dalgaya sahip olup olmaması önemli değil.

    Arkadaşlar bu dalgalı DC'nin aslında AC olduğunu ben cidden elektronik sektöründe çalışan mühendislerden ve işinde hayli ilerletmiş hobistlerden öğrendim. Yani bilgi güvenilir. Merak ediyorsanız akademik kaynaklara başvurabilirsiniz ben nasıl nerden araştırılır bilmediğimden link atamıyorum.

    Bir de değişkenlik faktörü var. Mesela dalgalılık oranı şuraya kadar olması benim için yeterli, ben buna DC derim, cihazım için yeterli diyorsanız, o akım sizin için DC dir. Örnek, dörtlü diyot köprüsü (greartz köprüsü diyoruz) ile doğrulttunuz, hesaplama yaparak kuplaj kondansatörü ile filtrelediniz. DC ile çalışan cihazınızı çalıştırıyor. Ama osiloskopla büyülterek baktığınızda hala dalga gözüküyor. Şayet, bu teknik cihazınızı aksatmadan doğru çalıştırıyorsa bu DC'dir. Ama son derece temiz akım isteyen çok hassas bir cihaz söz konusu ise bu akım hala DC değildir...

    Olay cidden çok uzun ve karmaşık gözüküyor...

    Tanımda eksiklik var; tam olarak doğru değil. Bu da bizleri yanıltıyor. Teknik okullar, makaleler, kaynaklar bu açıklamaları içermiyor. Öğrenciye soru sormayı öğretmiyorlar. E peki hocam pil tükenirken eğri çiziyor, akım şiddeti değişiyor o nolcak? diye sormayı bilmiyor öğrenciler. Sorsalar da öğretmen buna sağlıklı yanıt verebilecek mi bakalım...

    Yani arkadaşlar olay bu. ister testere diş olsun, ister kare, ister sinüsoidal, bu tür akımlar tersli düzlü de olsa sıfır çizgisinin artı ya da eksi bölgesinde de olsa aslında birer alternatif akım türüdür. Kusursuz bir DC kaynağı yoktur. Bu sorunun da bu yüzden doğru yanıtı yoktur.

    Hepinizi dikkatinizden ötürü tebrik ederim. Çok güzel detaylara takıldınız ve olayın gayet farkındasınız.

    İyi çalışmalar dilerim.




  • Devam ediyorum, yazmadan edemedim

    Mesela mustyyyyy, o kadar kusur kadı kızında da olur diyerek çok güzel bir tesbitte bulundu. Kusurun ne kadarını kabul edeceğiz ve etmeyeceğiz? İşte yukarıdaki uzun yazının özeti budur.

    Amfilerde temiz besleme gerekiyor örnek. Bundan yola çıkarak neyin ne olduğu rahat anlaşılabilir.
  • bir sinyalin alternatif akım olarak kabul edilebilmesi için, akımın yönünü değişmesi gerekiyor. sinyal sabit bir yönde, dalgalı olarak devam ediyorsa, değişken doğru akım olarak kabul edilir.

    elektrikte kusursuzluk, teoride kalan bir şeydir. kusursuzluğa takılı kalınsaydı, hiçbir şeyin doğru cevabı ve hiçbir ilerleme olmazdı. bu yüzden doğru yanıt, ufak tefek farklara takılı kalmamaktır.
  • Googleladım bayağı bir ama şiddeti değişmeyen ibaresi bulamadım. Ama bence:

    quote:

    Lakin önemli bir teknik detay var, yukarıda bahsetmiştim. Bir trafoyu 4'lü diyotla doğrulttuğunuzda ya da bir SMPS çıkışını kondansatör olmadan aldığınızda hala AC alıyorsunuz. Alternatif akımda sadece yön önemli değildir. Dikkat! Bir akım, çok fazla dalgalılık içeriyorsa o akım AC kabul edilir. Sinüs eğrisi çizip çizmemesi, ya da kare dalgaya sahip olup olmaması önemli değil.

    Arkadaşlar bu dalgalı DC'nin aslında AC olduğunu ben cidden elektronik sektöründe çalışan mühendislerden ve işinde hayli ilerletmiş hobistlerden öğrendim. Yani bilgi güvenilir. Merak ediyorsanız akademik kaynaklara başvurabilirsiniz ben nasıl nerden araştırılır bilmediğimden link atamıyorum.


    Hatanın kaynağı bu arkadaşların sana verdikleri cevap. Tahminim onlar AC tanımı sadece trafoya soktuğunda karşı tarafta görüyorsam o AC dir diye algılıyorlar. Trafo sadece AC ile çalışır o zaman bu AC dir. DC yi istediğimiz gibi alçaltıp yükseltebilirmiyiz trafoyla ? hayır. E ben bu diyotla doğrultulmuş dalgayı trafoyla değiştirebiliyorum!!. hmm o zaman bu AC......diyorlar.
    Durum halbuki çok daha basit, AC -- alternating current---- ileri ----> geri <----- . DC ileri --->
    Trafoyu kullanmabilmek için AC ye ihtiyaç yok. Değişken manyetik alan yaratabildiğin her zaman çalışır.




  • DC James Bond'dur ciddidir. Yalanla dolanla işi olmaz görevini yapar gider
    AC Deadpool'dur kaypak şaklabandır hertürlü dönme dolap vardır ondan motorların sevdiği karakterdir. Ayrıca çok eğlencelidir yakın temasta sizi çok eğlendirir oynatır.

    Çoğu forumdaşımın dediği gibi tek yönlü akımdır.
    Ayrıca teorik olarak Doğru akımın zamanla şiddeti değişmediği doğrudur. Önemli olan hangi zamanla bakmanız.
    Anlık olarak düşündüğümüzde yada saniyelik olarak doğru akım şiddeti azalmaz ama alternatif akım öylemi sürekli şiddeti değişiyor mikro salise bile olsa

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.