Şimdi Ara

Bir ATi çalışanının ağzından: RV770’e doğru giderken

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
3.679
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • RV770’i piyasaya sürdükten sonra, biraz vaktimi oyun ve donanım tutkunlarının forumlarında, oyuncuların yeni bebeğimiz hakkında gerçekten neler düşündüğünü okuyarak harcadım. Çok açıktı ki, şaşıran sadece rakip firma değildi. Bir uzaylı 3B yarıtanrısı RV770’i AMD’nin ürünlerinin arasına bırakıvermiş gibi bir hava vardı. AMD bunu nasıl başardı? Oyuncular bilmek istiyordu. Sizlere, geliştirme sürecimiz ve RV770 nasıl yapıldı biraz da bizim gözümüzden anlatalım.

    2005’e dönelim... R520’yi üretime hazırlıyorduk ve tahmini verim (Tercümanın ara notu: waferden sağ çıkacak zar oranı) , maliyeti ve güç tüketim verileri takımdakilerin kaşlarını şaşkınlıktan yukarı çekti. Firma etrafında kırmızı bayraklar yükseliyordu, çünkü bu, yaptığımız en büyük ve en çok güç tüketen chip olacaktı.

    R580 ve R600 pişmekteyken, zaten R600’ün varisini 2005 yılında planlıyorduk.

    O sırada, R600’den sonraki grafik stratejimizin geleceğini tartışmak için bir dizi toplantı yaptık. Herhangi iyi bir firmadaki gibi, grafik takımında bir grup oluşturuldu, bu grup daha küçük ve etkin GPU’lar tasarlama yolunda cesur ve yeni bir yola girmek istiyordu, çünkü büyük tekparçacı yaklaşımın sonunun geldiğine inanıyorlardı. Bu grup, daha yeni öldürücü etkiye sahip R300 ve R350’yi piyasaya süren firmaya karşı yeni bir fikir ortaya attı. Büyük tekparça GPU, ATi’ye iyi hizmet etti. Eğlenceli bir dizi toplantı olacaktı... ama tartışma güçlüydü ve şu gibi şeyleri tartıştık:

    - Ekran kartlarının 300W limitinden bir nesil evvelindeydik, yani böyle gidemezdi artış.
    - Sabit fonksiyonlu GPU’yu programlanabilir bir cihaza dönüştürme ihtiyacı. Programlanabilirliğe doğru yükselen trend ile, giriş seviyesi kartları elde etmek için yüksek seviye kartlardan iş hattı ve doku ünitesi kırparak elde edilen eski günlerin de kaybolmaya başlaması, ve büyük GPU’ları daha küçük GPU’lara ölçeklendirebilme.
    - Notebookda oyun oynayabilmek daha kaydadeğer hale geliyordu ve açıktı ki, oyuncuların notebookda da oynayabilmesini sağlamamız lazımdı.
    - Büyük tekparça GPU’lar göğsümüzü kabartmamızı ve dünyadaki en hızlı “kum” parçasının üreticisi olarak zafer kazanmamızı sağlasa da, onların yüksek maliyeti oyuncuların sadece çok ufak bir yüzdesine hizmet edebildikleri anlamına geliyordu.

    Arayan birçok isimle hararetlenen tartışmadan sonra, 2005 yazında, sıcak ve kokan El Capitan konferans odasında kararımızı verdik. R600’den sonra bir daha büyük tekparça chiplerin peşinden gitmeme kararı aldık. Birçok biradan sonra, ATi bünyesindeki bütün gruplar tek bir takım olarak yeni strateji etrafında toplandı.

    Birçoğu bunun firma olarak oynadığımız belki de en büyük kumar olduğunu düşündü. Stratejimiz “En büyük ve en kötü (müthiş)” GPU yapmaktan, daha küçük ama ona rağmen güçlü chipler tasarlamaya değişti, ki hedefi pazarın tatlı noktası olan 200-300 USD segmentiydi. Oyun fanatikleri için katil ürünler sağlayabilmek adına ATi CrossFireX™ teknolojimizi kullanırız diye karar verdik ve mimarileri genel (ortaseviyenin altı ve giriş seviyesi) ve ortasınıf GPU lar için hoş bir şekilde ölçeklendirilebilir hale getirecek şekilde geliştiririz diye düşündük.

    Şimdi 2006 Baharının ötesine gidelim. Takımımla Taipei’de otelimizden dışarı adım attığımızda sıcak ve nemden yapış yapıştı, bütün bir haftamız PSU ve kasa üreticisi işortaklarıyla toplantılara ayrılmıştı. Görevimiz R600 için destek almaktı. Bir ekran kartı için limitleri belli olmayan bir seviyede idik R600 ile, ebat, ağırlık ve güç tüketimi olarak. R600’ün çok güç tüketeceğini biliyorduk ve mevcut PSU teknolojisi ile R600 canavarını besleyemememiz riski vardı. Şükür ki, R600 200W dan fazla güç tüketimi ve jet gibi sesiyle geldiğinde, işortaklarından çok büyük destek aldık, biliyorduk ki chip tasarımında doğru yoldaydık.

    R600 iyi bir ürün, ama ürünler her zaman rakipleriyle tartılır. Ayrıca R600’deki Anti-Alising’in iyileştirilebileceğini biliyorduk. Başka bir karar noktasındaydık:

    - R600’ü 55nm’ye küçültüp, 55nm’de uzmanlaşıp, ardından 55nm için özel, planlandığı gibi yeni bir mimari geliştirmek
    - R600’ü yeniden tasarlamak ve 65nm teknolojisindeki AA performansını arttırmak
    - Mevcut 65nm teknolojisinde yeni bir mimari geliştirmek
    - Hem 55nm üretim sürecinde olup, hem de yeni bir mimariyi aynı anda geliştirmek

    Daha fazla toplantıdan ve arayan isimlerden sonra, silahlarımızı strajetimize ve planımıza kilitledik çünkü kuvvetle muhtemel açıktı ki doğru yoldaydık. Ayrıca biliyorduk ki birtakım kısa-dönemli sorunlar içineydik. Eğer grafik işinde en üst seviyeyi almak için rekabet etmeyeceksek, eleştirenlerin bizi itham ederek, çekileceklerini ve grafik bölümüne artık yatırım yapmayacaklarını söyleyeceklerini biliyorduk. Planlandığı gibi bazı küçük iyileştirmeler ile R600’ü 55nm’ye küçültmeyi seçtik. Bu RV670’in doğuşuydu, yeni stratejimizdeki ilk ürün.

    Ne müthiş üründü. Üretime geçtik ve daha ilk silikonda R600’ün performansının çoğunu, çok daha az güç harcayarak elde ettik ve üretim verimliliği iyiydi. Fakat bu teknoloji liderliği ve performans tacını ele geçirmek için atılan sihirli mermi değildi. Mevcut bir mimariyi daha da küçük üretim sürecine taşımak performansı çok arttırmayacaktı. Tepeye oynamak için 55nm’de yeni bir mimari geliştirmek zorunda kalacağımızı biliyorduk.

    Bazı insanlar sorabilir, “Neden aynı anda hem yeni mimari geliştirip hem de yeni 55nm üretim sürecine geçmediniz?” Bu hiçbir yarıiletken firmasının herzaman yapabildiği birşey değil. Nedeni çok basit, hem üretim sorunlarının hem de mimarinin peşinden koşarken bulursunuz kendinizi aynı anda ve bu da kaydadeğer ürün ertelemelerine sebep olur. Bu çok büyük bir riskti.

    İronik olarak, dışarıdan AMD’nin ATi Radeon grafiklerinde yüksek performanstan vazgeçtiğine dair iddialarla taciz edilirken, yeni stratejimiz hakkında son derece emindik. RV670’in nasıl iyi iş yaptığından ve işleri döndürdüğünden cesaret aldık. Dilimizi ısırmak ve yeni mimari üzerine yoğunlaşmak zorunda kaldık.

    2008 Haziran’ında, yeni chip stratejimizdeki 3 yıllık yatırımızın meyvesini piyasaya sürdük, ATi Radeon HD 4850 ve ATi Radeon HD 4870. Bu ikisinde 55nm teknolojisi ile katil görsel özellikleri olan yeni bir 3D mimarisi hayat buluyor. 4870, R600’ün %60 ı kadar güç tüketerek, iki katı performans veriyor ve küçük bir zarda vurucu 800 shader işlemcisi var, bu hayret verici şekilde ATi Radeon HD 3870’den 2.5 kat daha fazla shader hesaplama gücü. Bu, bir gelişmedir. Elbette ki rakip ürünlere karşı çok iyi iş görüyor, o kadar çok ki, ürün çizgilerini uzaktan da olsa ilgi çekebilir seviyeye çekmek için agresif fiyatlandırma ile tepki göstermek zorunda kaldılar. (Tercümanın ara notu: Bu yazı, nVidia GTX260’ı fiyat olarak 4870 seviyesine çekmeden önce yazılmıştır.)

    İnsanların farketmediği şu ki, RV770 yeni stratejimizin sadece ilk salvosu. R700 çıkmak üzere ve ayrıca çok kısa zaman içinde genel ve ortaseviyedeki müşterilerimiz için küçük birşeyler çıkarmayı planlıyoruz. Ve inanıyoruz ki bu üç yıllık “küçük ama kuvvetli” yatırımı, AMD’yi 7 serileri ve son noktada 8 ve 9 serisi ürünlerde başarıya taşımak için gerekli bir adımdı. AMD grafik performansından vaz mı geçiyor? Haha! Rick Bergman ve diğer üst yönetimimizden aldığımız emir daha açık olamazdı. "Grafik endüstrisinde hem teknik hem de finansal lider olmak." AMD – ATi’nin 10 yıllık tecrübeli çalışanı olarak, bu hedefe bu kadar odaklanmış başka bir takım hiç görmedim.

    -----------------
    Godfrey Cheng, AMD Ürün Pazarlama müdürüdür. Yazdıkları kendi fikirleridir ve AMD’nin duruşunu, stratejisini ve fikirlerini temsil etmez. 3. parti sitelere linkler kolaylık için sağlanmıştır ve AMD linklenen sitelerdeki içerikten sorumlu değildir ve hiç bir onayını içermez.
    -----------------
    http://blogs.amd.com/gameczar/archive/2008/07/27/the-path-to-the-rv770.aspx

    Yardımcı notlar:
    R5XX – X1XX serileri
    R600 – 2900XT
    RV670PRO ve XT – HD 3850 ve 3870
    RV770PRO ve XT – HD 4850 ve 4870
    R700 - 4870 X2

    Şimdi geriye şu soru kalıyor, peki işlemci babında AMD ne planlıyor? Ama yakın, ama biraz daha uzak tarihte toplamayı umduğu meyveler nedir?

    Bu arada gelsin 40nm RV870 'Lil Dragon (Küçük Ejder)







  • Bu azimle her işin altından kalkılır.tabi bu sözler müşterileri etkilemek içinde olabilir.
    En iyi hizmeti veren kazanır.Başka söze gerek yok
  • quote:

    2005’e dönelim... R520’yi üretime hazırlıyorduk ve tahmini verim (Tercümanın ara notu: waferden sağ çıkacak zar oranı) , maliyeti ve güç tüketim verileri takımdakilerin kaşlarını şaşkınlıktan yukarı çekti. Firma etrafında kırmızı bayraklar yükseliyordu, çünkü bu, yaptığımız en büyük ve en çok güç tüketen chip olacaktı.

    R580 ve R600 pişmekteyken, zaten R600’ün varisini 2005 yılında planlıyorduk.


    x1800 ler cikmadan once safak atmis adamlarda yani?Amd ati birlesmesi 2006 sonunda olmus.Amd'den once planlamaya baslamislar ama 1950 leri cikarmaya devam etmisler.Amd ile 2900 512 bit denemesi sonra 38xx ler ile bir sey yapmaya basladilar.2005'de planlamak baska yapabilmek baska.Amd olmasa cok zordu bu hayallerini gerceklestirmeleri.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 30 Ağustos 2008; 22:12:04 >
  • Yazıyı baştan sona buyuk bir heycanla okudum ve şimdiye kadar donanımhaberde gordugum en iyi haber ve yazıydı bu dogrusu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tibuk -- 30 Ağustos 2008; 22:11:23 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ahmetkep

    Bu azimle her işin altından kalkılır.tabi bu sözler müşterileri etkilemek içinde olabilir.
    En iyi hizmeti veren kazanır.Başka söze gerek yok


    Katılıyorum ,

    İnsanların farketmediği şu ki, RV770 yeni stratejimizin sadece ilk salvosu. R700 çıkmak üzere ve ayrıca çok kısa zaman içinde genel ve ortaseviyedeki müşterilerimiz için küçük birşeyler çıkarmayı planlıyoruz. Ve inanıyoruz ki bu üç yıllık “küçük ama kuvvetli” yatırımı, AMD’yi 7 serileri ve son noktada 8 ve 9 serisi ürünlerde başarıya taşımak için gerekli bir adımdı. AMD grafik performansından vaz mı geçiyor? Haha! Rick Bergman ve diğer üst yönetimimizden aldığımız emir daha açık olamazdı. "Grafik endüstrisinde hem teknik hem de finansal lider olmak." AMD – ATi’nin 10 yıllık tecrübeli çalışanı olarak, bu hedefe bu kadar odaklanmış başka bir takım hiç görmedim.

    bu bölümde çok heyecanlandım

    Haber için teşekkürler.




  • Röportaj sahibi de babasının hayrına Crysis'i full oynayabilecek miyiz diye sormamış eşşoğlusu.
  • Nvidia konuşur, ATI yapar
  • nVidia nasıl bir silahın namlusunun ucuna getirildiğini, mermi gelmeden bilemedi arkadaşlar, çok oyalandı, lüksünü, keyfini sürerken şimdi zora düştü:
    http://forum.donanimhaber.com/m_26065339/tm.htm

    55nm derken, yeni mimari ihtiyacı doğdu, iki ayakları bir pabuca girdi, olsa üçüncüsü de girerdi, zira 40nm meselesi var bir de, mühendisler ona da mesai ayırmak zorunda AMD'den geri düşmemek için.

    Ama nVidia başka şeylere de yoğunlaştı, PhysX ve CUDA ve Tegra. Tegra çok tutacağa benziyor ve cirosu muazzam olabilir. PhysX ile Havok karşısında ne yapabilir, muamma. CUDA ise tamamen yeni bir programlama modeli, yukarıdan aşağı (script yazanlar bilir) fonksiyon sıralamaktansa, veri giriş ve çıkış hattı kurgulamak üzerine, rakibi Larrabee... x86'ının üzerine SSE ler gibi stream SIMD extension içermeyen bu CPU+GPU için de yeni programlama modeli gerekiyor ve yazılımcılar buna eğilimli görünüyor, CUDA'nın modeli ise kulağa çok hoş gelmiyor, çünkü programcılar tarzlarını değiştirmeyi sevmiyor, nVision 08'den sonra Anand Lil Shimpi'nin gözlemi buydu.

    AMD'nin de uğraştığı Fusion gibi şeyler var, ama anlaşılan nVidia'ya yukarıdaki üç proje çok vakit kaybettirdi.



    quote:

    Orjinalden alıntı: 18yusuf

    Röportaj sahibi de babasının hayrına Crysis'i full oynayabilecek miyiz diye sormamış eşşoğlusu.



    Röportaj değil, çalışanın blog yazısı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 30 Ağustos 2008; 22:21:13 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: orc123456

    Nvidia konuşur, ATI yapar

    2 sene nvidia yaptı..ati konuştu..birazda atinin yapma vakti geldi..hll olsun atiye 4800 ile dize getirdi nvidia yı ..
  • kahramanlık öyküsü gibi olmuş bunu yakında filmini çekerler
  • saidakkas sana şöyle güzel bir rütbe ve yetki verilmeli diye düşünüyorum.Haberlerin ve çevirilerin güzel gerçekten ve başka bir yerde bulunmayan cinsten.

    Ben "it's meant to be played" nasıl çevirdiğimi hatırlıyorumda
  • bir nevi chicken translation yani

    Bu arada;
    Paylaşmadıktan sonra güzel haberi bir ben bilmişim, o kadar zevk vermiyor. Beni de motive eden bu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 30 Ağustos 2008; 22:39:39 >
  • ATİ işin hakkını vermeye başladı 4870 x2 aldım bugün
    gerçekten işinin hakkını tam anlamıyla veriyolar
    helal olsun
  • Lil' Dragon, 2009 Q2 'de mi çıkacaktı?
  • Q1'de duyurulup, Q2 de çıkar belki. Ama en azından H1 içinde çıksın da... TSMC'den de kaynaklanan bir gecikme olabilir sanırım...
  • işte ati bu arada haber için teşekkürler
  • quote:

    Orjinalden alıntı: saidakkas

    Q1'de duyurulup, Q2 de çıkar belki. Ama en azından H1 içinde çıksın da... TSMC'den de kaynaklanan bir gecikme olabilir sanırım...


    40nm bantları yüzünden mi? ATI sıkıştırır bence öyle bir durum söz konusu olursa, TSMC 'yi. Dediğiniz gibi, H1 içinde çıkarsa çok iyi olur.
  • Peki 40nm ile RV770 performansında bir GPU'nun maliyeti %40-45 civarı daha az desem, sizlere ne ifade eder?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 30 Ağustos 2008; 23:05:43 >
  • ÇOK GÜZEL YAZI... HELAL OLSUN ATİ
  • saidakkas@ güzel konu olmuş eline, emeğine sağlık
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.