Şimdi Ara

Bilkent ve EE Hakkında | The Killing Road

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
31
Favori
8.055
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
46 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Açacağıma söz verdiğim üzere Bilkent ve EE başta olmak üzere diğer bölümlerle ilgili soru işaretlerinizi gidermek için bu konuyu açıyorum. Birazcık uzun bir yazı olacak bu yüzden önce içindekiler kısmı vererek başlıyorum.


    İÇİNDEKİLER:

    Part A: Genel Bilkent Reklamı (Google kullanmaya üşenenler için)

    1- Önemli olabilecek bağlantılar

    2- Bilkent hakkında akademik olmayan bilgiler

    3- Bilkent hakkında akademik bilgiler

    Part B: Bilkent EE Reklamı

    4- Bölüm hakkında genel bilgiler

    5- Ders içerikleri

    6- Bölümün içinden yorumlar

    Part C: Sorularınız (umarım eklerim)


    Part A Google’da bulabileceğiniz, okulla ilgili temel bilgilerden oluşuyor. Çoğu sorunun bu tarz konulardan geleceğini düşünerek ekleme gereksinimi duydum. Konunun asıl olayı ise B bölümünde, özellikle 5 ve 6.kısımlarda. 6’yı daha da uzatmayı düşünüyorum ama bu gidişle hiç bitmeyecek konuyu yazmak, o yüzden şimdiden yolluyorum. 5 belki gelecekte bağımsızlığını ilan edebilir, ama şimdilik tek konuda olmalarını daha uygun gördüm. Son olarak formatlamayı (kalın yazma vs.) düzenleyebilirim ama üşendim.




    Part A: Genel Bilkent Reklamı


    1- Önemli olabilecek bağlantılar:


    Bilkent’teki bölümlerin müfredatları:

    https://stars.bilkent.edu.tr/homepage/academic_units.php (Buradan aslında her şeye ulaşabilirsiniz ama ben daha çok müfredata bakmak için kullanıyorum)

    Bilkent’te dönem dönem açılan dersleri görmek için:

    https://stars.bilkent.edu.tr/homepage/plain_offerings.php (Burası son derece önemli çünkü almayı düşündüğünüz ders 9 yıldır açılmıyor olabilir. Müfredattan seçmeliler arasında görüp atlamayın, kontrol edin.)

    Aynı linklerin EE için olan hallerine doğrudan gitmek isterseniz sırasıyla müfredat ve açılan dersler:

    https://stars.bilkent.edu.tr/homepage/curriculum.php?DEPT=EE

    https://stars.bilkent.edu.tr/homepage/offerings.php?COURSE_CODE=EEE

    Yemek tesisleri:

    https://w3.bilkent.edu.tr/www/kafeteryalar-isletmesi-mudurlugu/kafeteryalar/

    Yandal listesi:

    https://w3.bilkent.edu.tr/www/yan-dal-programlari/

    Değişim sitesi:

    https://w3.bilkent.edu.tr/www/degisim-programlari/


    Burası zamanla güçlenecek (umarım).






    2- Bilkent hakkında akademik olmayan bilgiler


    a) Konum ve ulaşım imkanları:


    Bilkent bence Ankara için fena olmayan bir konuma sahip. Her ne kadar AÜTF, HÜTF, GÜTF, AÜHF gibi şehrin tam manasıyla içinde bir konumu olmasa da şehrin hiçbir kısmına uzak diyemeyeceğimiz bir konuma sahip. Etrafı okuldan adını aldığı Bilkent semti ve ormanlardan (ODTÜ ormanı ve GATA ormanı?) oluşuyor. Bilkent semti 1.5 alışveriş merkezi (Bilkent Center ve Ankuva), evler, birkaç tane restoran, benzin istasyonu, ÖSYM ve YÖK binalarından oluşan nispeten küçük bir semt. Bilkent Center (bence bunlar Ankuva ile tek sayılmalı) 1 katlı (bakış açınıza göre 2) bir alışveriş merkezi olsa da restoranları çeşitli olduğu için bence öğrenciler için yeterli bir alışveriş merkezi. Ankuva’da eğlence salonu ve başka kafeler de bulunuyor, yürüme mesafesinde bir yer için (kampüs bitince 2.bina Bilkent Center) bence fazlasıyla iyi olanaklar sunuyor.


    Okulun kendi sağladığı ulaşım imkânı olarak iki adet servis var: Tunus ve Sıhhiye servisleri. Bunlara hiç binmediğim için ve pandemi diye saatleri ile çocukların oyuncakla oynaması gibi oynadıkları için burayı pas geçiyorum, binmeye başlarsam editlerim.


    Toplu taşıma olanakları ise bence rezalet diyebileceğimiz bir statüde. Ankara’da nedendir bilmiyorum inanılmaz kötü bir metro ağı var (haritayı açın, doğu batıdan uzanan uzun yolu görün, o işte, kuzey güneyde yok hat Keçiören metrosunu saymazsanız). Bu metro yapısı yüzünden Bilkent durağı ODTÜ’ye daha yakın bir mesafede oluyor, otobüsle aktarma yapmanız gerekiyor ki bu hiç konforlu değil.

    Onun dışında metroya ulaşınca Ankara’nın iki ucuna da erişebiliyorsunuz, aktarma öğrenciye bedava, o konularda sıkıntı yok. Dolmuş konusunda ise en ufak fikrim yok.



    b) Kampüs


    Bunu bence kendinizin gezip görmeniz daha uygun olur ama önemli bir konu olduğu için anlatma gereksinimi hissettim.


    Okul üç kampüsten oluşuyor, Doğu, Orta ve Merkez. En ufağı Orta Kampüs, MSSF ve birtakım lojmanlar var sanırım, burada pek fazla vakit harcamayacaksanız Doğu-Merkez arası yürümek haricinde.


    Doğu Kampüs’te Meslek Yüksekokulu (CTIS ve Prep School), Bilkent Lisesi, bir adet spor salonu, halı sahalar, yurtlar ve Bilka adındaki kantinimsi şey var. Biraz Allah’ın unuttuğu yerde, merkeze getirip de buraya getirmeyen restoranlar veya uygulamalar olabiliyor (ben kalırken Getir bile getirmiyordu ama bu pandemi ile alakalı bir durum olabilir). Hazırlık okuyorsanız hayatınız burada geçecek, şark görevi diyorlar bence durumu çok güzel anlatıyor.


    Merkez Kampüs ise olan biten her şeyin meydana geldiği yer. Nispeten düz bir çizgi gibi düşünebiliriz Merkez Kampüsü, yurtlardan başlayıp önce güzel sanatlar, sonra fen İİBF ve hukuk, sonra kütüphane ve en sonunda mühendislik fakültesi ile EE binası var. Kampüsün boylamasına uzanması ve İİBF’nin tam doğu/orta kampüs yolunda kesişimde olması yüzünden bana üç duraklık (76.yurt, İşletme binası, EE binası) metro yapılacak bir kampüs gibi geliyor Merkez Kampüs. Fakülteler dışında İİSBF’nin yanında sağlık merkezi (buna sanki küçük hastane demişlerdi tanıtımda ama girmeden inanmıyorum), bol miktarda kafe (sanırım 19 tane, ama çoğu aynı kafenin farklı şubesi) ve 2 adet Starbaks (Güzel Sanatlar ve İşletme Binasında), kütüphanenin ötesinde Marmara (sanırım adı artık Marmara değil) yemek salonu ve kampüsün iki ucunda ihtiyaçlarınızı karşılamanız için Meteksan Market (tam teşekküllü bir süpermarket sadece alkol ve sanırım sigara satılmıyor) ve Bilka (bir nevi okul kantini) mevcut. Kitap/Kırtasiye ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz Güzel Sanatların orada Meteksan Kırtasiye (okul kitaplarını almanız için tek adresiniz, kitaplar dışarıya kıyasla ciddi manada ucuz oluyor), iki adet spor salonu (Yurtlar kısmındaki daha yeni ve okuldaki diğer spor salonlarından farklı olarak yarı olimpik havuzu mevcut) ve açık spor tesisleri (halı saha, kaykay pisti vs.) Merkez Kampüs’teki kayda değer diğer unsurlar. Çimenler için bir Boun olmasak da kendimize yeten iki adet çimlik alan (Mayfest ve 76 Çimleri) mevcut. Kısaca yeterli doluluğa sahip bir kampüs, çıkmadan yaşanabilir mi sorusuna rahatlıkla evet denebilir.


    Burada Odeon vs.den bahsetmedim çok gezmediğim için, yeterli bilgiye sahip olduğumda yazarım belki bir şeyler.


    Yemek imkanlarını ben pek kullanmıyorum o yüzden başka Bilkentlilerden alıntı yapacağım, Marmara hakkında konuşuyorlar:

    “yemekhane iyi ya fazla et veriyolar bence”

    “Bence de yemekhane baya f/p”

    “güzel yer merkezdeki

    terasının manzarası çok iyi”

    “Kahvaltı leş”

    “Yemekhane cidden iyi bazen garip çorbalar çıkıyor ama yemekleri hep lezzetli yemekhaneden daha iyisi beklenmez bence”


    Bir de son olarak okulun tam bittiği yerde oldukları (ve ÜD’ye gittiğimde bazı düzenleyen öğrenciler buranın kampüste olduğunu iddia ettikleri için) için Bilkent Center ve Ankuva’yı hatırlatmak istiyorum, Center’da 5M Migros, çoğu avm’den daha çeşitli yemek alanı (aslında iki tane), kapanmadıysa sinema, Koçtaş ve Ankuva’da daha çok kafe ile eğlence merkezi (Bowling salonu vs.) var. Bence yürünecek mesafe değil orası ayrı, merkez kampüs tahmin ettiğinizden çok daha sonra başlıyor giriş kapısından.



    c) Yurtlar


    Doğu Kampüs’te 90, 91, 92 ve 93 olmak üzere 4 farklı yurt binası mevcut. 91 92 erkek, 90 93 kız yurdu. 93 ve 92 nispeten küçük yurtlar. 92 ve 93’te çift kişilik süit odalar ve çift kişilik klasik odalar mevcut. 91 92’de ise tek çift ve üç kişilik odalar ile 4 kişilik ranzalı odalar mevcut.


    Çift kişilik süitler geniş ama eski sayılabilecek odalar. Kendinize ait mutfağınız (yanılmıyorsam çamaşır makineniz bile var) ve banyonuz inanılmaz bir artı. Ancak fiyatları bu odaların son derece tuzlu.


    Diğer oda tipleri ise standart odalar, eski sayılabilecek materyaller (siteden bakın) vs., ortak tuvalet-banyo-mutfak üçlüsü. 91’in banyo-tuvalet kısmını pek beğenmemiştim ve mevcudu düşününce mutfakları biraz küçüktü. Bunlar dışında odalar merkez kampüsle aynı.


    Merkez kampüste ise yurt sayısı çok daha fazla. Tüm yurtlara girmeyip sadece belli başlı yurtlardan bahsedeceğim.


    69-70 mutfaklı tek kişilik odaların bulunduğu yurtlar ve fiyatları süper pahalı, bu fiyatı vermek yerine bence kesinlikle Bilkent 1 veya 2’de (ki bunların da kirası evlerin durumunu düşününce süper pahalı) birkaç kişi eve çıkmak çok daha mantıklı. 63-64 de süit odalar içeriyor (mutfaksız), görüşüm yine aynı.


    77-78 kapsamlı bursluysanız tek adresiniz (az sonra anlatacağım durum dışında), çok geniş oldukları için de muhtemelen uğrayacağınız yurtlar. 2, 3 ve 4 kişilik odalardan oluşuyor. 4 kişilik odalar ranzalı, diğerleri karyolalı. Odalar benim denk geldiğim gibi katta 1 bulunan özürlü odalardan değilse 912e göre nispeten daha geniş, ama mobilyalar aynı. Lavabo-duş kısmı 91’e göre daha yeni ve 91’in aksine düzenli olarak her kabinde tuvalet kâğıdı bulabiliyorsunuz. Yatakhane tarafındaki mutfak kısmı ise 91’le kıyaslanamayacak kadar geniş ve malum öğrenci toplulukları mutfağın içine etmezse rahatlıkla istediğinizi yapabileceğiniz bir mutfak. Mutfakta set üstü ocak ve mikrodalga var, fırın ise katlardaki ortak mutfakta var.


    Ortak kısım için ayrı bir paragraf açmak lazım, çünkü doğudaki yurtlar veya bahsettiğim merkezdeki süitlerin aksine 77 ve 78 karma yurtlar. Yatakhane kısımları hala ayrı olsa da bina tek ve ortak alanlardan herkes faydalanıyor. Her katta çalışma masaları bulunurken ayrıca kattan kata değişen ortak kullanım alanları var (mini kütüphanemsi veya mutfak/tv salonu oluyor).


    Önemli bir diğer yurt 76, tek kişilik odalardan oluşuyor ve önünde kocaman çimlik alan var. Bence en iyi konuma sahip yurt. Fiziki şartları sanırım 77/78 ile aynı. Dibinde Bilka var, yeme içme ihtiyacınızı filan dışarıdan söylemeden karşılamak için son derece avantajlı.


    Son yurt ikilisi ise 81/82 yani yeni yurtlar. 77’nin de arkasında oldukları için binalara en uzak yurt bunlar, ama önemli bir fark mı bence hayır. Eşyaların yeni olmasının yanı sıra bence en önemli artısı bu yurtların banyonun odanın içerisinde olması (Duşlar ise tamamen şeffaf camlardan oluşuyor, bence çok saçma. Oda arkadaşınız duş alırken tuvalet yapmak hayal yani, çıkmasını bekleyeceksiniz.) Fiziki şartları gerçekten güzel yurtlar ve fiyat farkına rağmen çok tutuluyor. Buraya veya 76’ya kapsamlıysanız geçmeniz belli şartlarda geçmeniz mümkün, bundan burslar kısmında bahsedeceğim.


    Hızlıca yurt internetine de değinmek istiyorum, sözde 1Gbps bir bağlantı var, kablo takıp bunu gerçekten aldığını iddia eden (kanıtlarıyla) insanlar var. Ben hiç kablolu internet kullanmadım bilgisayarın çıkışı olmadığı için ama oda arkadaşım 1gbps filan görmüyordu, sanırım o odadan odaya değişiyor. Kablosuzu bizim odada 50mbps seviyesinde alıyordu ve bence yeterli. Ancak 2’den fazla cihaz bağlanınca sistem sapıtmaya başlıyordu. 3 cihaz bağlıyken ve 2’si lol atıp ben youtube’dan video izlerken arkadaşların odasında pingleri inanılmaz fırlıyordu (800+), ama bizim odada böyle bir şey olmuyordu. Bizim odada ise birisi kablolu olarak bağlanınca kablolu bağlanan interneti bildiğiniz sömürüyor, benim zavallı bilgisayarım 6000 ping filan alıyordu (arkadaşların odasında da böyle bir saçmalık yoktu). Genel olarak hızlı bir internet var ama arada dediğim gibi saçmalıklar ortaya çıkabiliyor. Bilkent’in internetinde ise ülkede yasaklı olan hiçbir şey ise yasaklı değil, ancak torrent için özel ayarlar ile arkadan dönmek gerekiyor, bunları da belirteyim.




    3- Bilkent hakkında akademik bilgiler


    a) Burslar


    Bilkent’te yetenek sınavı ile alan bölümler haricinde (ki buraya girecekler bu satırları okumuyordur, ve bunlarda bursların nasıl işlediğini bilmiyorum açıkçası) burslar ÖSYM tercihlerinize göre veriliyor. Girişinize göre %50 veya %100 burslu oluyorsunuz, bir de %100 bursun alt kümesini oluşturan kapsamlı burs var. %50 burs adı üzerinde eğitim ücretinin yarısını, %100 burs da eğitim ücretinin tamamının karşılanması anlamına geliyor. Kapsamlı burs ise %100 burslu bir programa ilk 10000 yerleştirme sırasında yerleşmeniz durumunda veriliyor. Bu burs %100 bursun üzerine cep harçlığı ve yurt bursundan oluşuyor. Cep harçlığı okulun açık olduğu dönemlerde (8 ay boyunca) aylık 1380 lira nakdi burs, bu burs YapıKredi üzerinden veriliyor. Yurt bursu ise 2K (77-78’deki 2 kişilik standart odalar) veya daha alt kademe bir odada ücretsiz kalma imkanı veriyor. Üst düzet bir odaya farkını ödeyip geçebiliyorsunuz, daha alt kademe bir odada kalmanız durumunda ise bir para ödemesi gerçekleşmiyor. Eğer yurtta kalmak istemezseniz 400 liralık ek ödeme yapılıyor, cep harçlığınız 1780 liraya ulaşıyor.


    Bilkent’te burslarınız akademik sebeplerden ötürü kesilmiyor. Hazırlıkta 2 yıl, bölümde 6 yıl burs imkanınız mevcut (kapsamlı burs ise bölümde 5.senede kesiliyor, tam bursa dönüşüyor.) Çap yapmanız durumunda ise burs süresi uzamıyor. Bursunuz devam etmesi için minimum ders yükünü almanız (derse W atmak bu yükten çekiyor mu emin değilim) ve devamsızlıkta bulunmamanız (bu durum hocadan hocaya, dersten derse değişiyor) yeterli.


    Alması oldukça zor olsa da ortalamaya göre burs artırılabiliyor. %50 burslular arasında senelik ortalama sırasında ilk %3’e giren öğrenciler (%100, %80 ve %60 burs her %1lik dilim için) ve ücretliler arasında ortalama sırasında ilk %5’e giren öğrenciler (%100, %80, %60, %40 ve %20 burs her %1lik dilim için) 1 seneliğine üstün başarı bursu alıyor. Bunun için ayrıca ortalamanızın 3.30 ve üzerinde olması gerekmekte.


    Kapsamlı bursluysanız belli şartları sağlayınca 76.yurttaki tek kişilik odalara veya 81-82’deki daha iyi odalara geçebiliyorsunuz. Bunun için 5 dönem yurtta kalmış olmanız, 3.30+ ortalamanızın olması ve disiplin suçu işlememiş olmanız gerekiyor.



    b) Çap, Yandal vs.


    Bilkent multidisiplinerliğe savaş açmış bir okul. 2 tane Çap imkanı var, bunlar sayısaldan yerleştiyseniz Fizik ve Matematik bölümleri ile oluyor. Matematik Çap’ını tamamlamak için yaklaşık 12, Fizik Çap’ını tamamlamak için yaklaşık 10 ders gerekiyor (bölümlere göre değişiyor). Çap’a başvurmak için 3.30+ ortalama ve YÖK şartı olan bölümde ilk %20’de bulunma şartı var. Bilkent’te Çap o kadar önemsiz görülüyor ki insanların erişebileceği bir Çap yönetmeliği yok sitesinde. Eğer 15 yıla Bilkent’e dönerim, EE414’ün yanında bir section’a MATH101/2 veririm diyorsanız sizin için birebir.


    Yandal içinse işler birazcık daha normal. Yine asıl Yandal yapmak isteyeceğiniz çoğu bölümlerin Yandal programı olmasa da (Herhangi bir mühendislik veya İşletme/İktisat Yandal programı bulunmamakta) seçenek sayısı Çap’la kıyaslanamayacak kadar geniş (bölüm listesine en tepedeki bağlantılardan ulaşabilirsiniz). 3.00 ortalama istiyor, programlar ortalama 6 dersten oluşuyor. Tadımlık olarak yapılabilir, ama ben IR, POLS ve PSYC dışındaki programların pek bir işe yarayacağını sanmıyorum, belki Tarih eklenebilir buraya.



    c) Bölüm değiştirme


    Öncelikle YKS puanınız ile geçişe bakalım:

    Okuduğunuz bölümün bursu<Geçeceğiniz bölümün bursu (YKS puanınıza göre): Mevcut burstan devam edersiniz, bursunuz yükselmez.

    Okuduğunuz bölümün bursu=Geçeceğiniz bölümün bursu (YKS puanınıza göre): Doğal olarak aynı burstan devam.

    Okuduğunuz bölümün bursu>Geçeceğiniz bölümün bursu (YKS puanınıza göre): Düşük burs kademesine geçersiniz, geçen dönemlerde düşük burs kademesine göre ödemediğiniz parayı yasal faizi ile ödersiniz.

    Bu para tekte mi ödeniyor: En ufak bir fikrim yok

    Arada üstün başarı bursu kazandıysanız ne oluyor: En ufak bir fikrim yok, muhtemelen okulun da yoktur.


    Bursu kaybetmeden yanlış bilmiyorsam sadece ilk 2 dönemde bölüm değiştirebiliyorsunuz. İlk sene çoğunlukla havuz derslerinden oluştuğu için bölüm hakkında pek bir fikir edinememiş oluyorsunuz, bu kısıtlama hiç öğrenci dostu değil.


    Şimdi ortalama ile yatay geçişe bakalım:

    IB’ciler sanırım belli bir ortalama tutturunca (düşük bir şeydi sanırım) istedikleri bölüme geçiş yapabiliyorlar (kulaktan dolma bilgi). Normal diplomalılar ortalama kasarsa başvuruları değerlendirilir gibi bir şey vardı yönetmelikte ama başaran kimse görmedim, pratikte yok galiba.


    Diğer okullardan yatay geçiş:

    Burslu geçebilen kimseyi görmedim, bu konuda muhtemelen diğer vakıflardan farkı yok Bilkent’in. Burssuz geçen çok gördüm, özellikle ODTÜ mühendisliklerden bizim mühendisliklere 0 burslu geçen çok kişi var.



    d) Hazırlık


    Hazırlığı atladığım için sadece genel bilgileri vereceğim burada, eğitime giremeyeceğim, maksat değinmek olsun.

    Okula kaydınızı yaptırdıktan hemen sonra (hemenden kastım 1 hafta filan) Bilkent’in hazırlık sınavı başlıyor. Sınavın adı PAE ve iki aşamadan oluşuyor. Hazırlığı atlamak ve kur belirleme için sadece PAE var, bu da bilinçli boş kağıt vermezseniz (ki onun da dengesini iyi tutturmanız lazım) ODTÜ ve BOUN aksine hazırlığa kalamayacağınız anlamına geliyor.


     İlk aşamada 200 tane test sorusu mevcut ve yanlış hatırlamıyorsam 130 veya 136 net 2. aşamaya geçiriyor. Bu aşamada kalırsanız ilk 3 kurda yer alıyorsunuz ve en az 2 dönem hazırlık okuyorsunuz.

    İkinci aşama ise kaç soru olduğunu hatırlamadığım test formatındaki 2A (vocab, grammar, listening, reading ne ararsanız var) ve yazma ile konuşma becerilerinizi ölçen 2B kısmından oluşuyor. Sınavda %60+ başarı elde ederseniz hazırlığı atlıyorsunuz, yoksa 4. Veya 5. (bir rivayete göre 5. Kurdan hazırlığa başlayan insan 37 yıllık Bilkent tarihinde henüz var olmamış) kurdan tek dönemlik hazırlık serüveninize başlıyorsunuz.


    Okulda 5 kur var ve her biri 2 ay (yarım dönem) sürüyor. Yani ilk kurdan başlarsanız yaz okuluna kalmadan tek senede hazırlığı geçemiyorsunuz. 4.veya 5. Kurda başlamanız durumunda irregular olarak okula başlıyorsunuz ve genellikle okulu 9 dönemde bitiriyorsunuz. İrregular olunca hocalar genellikle değişiyor ama bence irregular başlamanın pek bir zararı yok.

    Bu konuda forumumuzda açılan konular var, aklıma ilk VezHack'in açtığı konu geldi, ona bakabilirsiniz: https://forum.donanimhaber.com/bilkent-universitesi-hazirlik-egitimi-hakkinda-bilgiler-ve-fikirlerim--149846537



    e) Yaz okulu


    Yaz okulu birkaç saçmalık haricinde (ENG101/2 alma zorunluluğu) diğer okullarda neyse o. Ücretlendirme kredi başına, bursluysanız burs oranınız kadar ücreti ödemiyorsunuz, tam bursluysanız yaz okulu bedava yani. Tarih, HUM tarzı dersleri aradan çıkarmak için olukça faydalı oluyor.


    Ayrıca eğer yurtta 2 dönem boyunca kalan bir kapsamlı bursluysanız yaz okulunda yurt ücretsiz.






    Part B: Bilkent EE Reklamı

    4- Bölüm hakkında genel bilgi:


    Buraya neler yazabilirim bilmiyorum, daha 1. sınıfı yeni bitirdim ve ilk sene hiç bölüm dersi almadık. Bu yüzden genel olarak müfredattan ve bölümün işleyişinden bahsetmeye çalışacağım, EE nedir gibi bir kısım olmayacak yani.


    Bölüm diğer mühendislik lisans programları gibi 4 sene. İlk sene tamamen havuz derslerinden oluşuyor, bölüme dair diyebileceğimiz bir tek PHYS102 mevcut. İlk sene genel olarak ENG/TURK dersleri ile uğraşma ve okula alışma senesi bana göre. 2. Sene ise bölüm dersleri başlıyor ve bölüm için kritik matematik derslerini alıyorsunuz. Geçen seneden oluşacak saçma iş yükü dersinin eksikliğini hissetmeyin diye HUM diye bir ders var, bir de bana göre eğlenceli olsa da 1 kilometre ötedeki okulların (öhö ODTÜ öhö) kredisiz verdiği tarih dersinde yine çok efor sarf etmenizi isteyen HIST200 diye bir şey mevcut. 5.dönemde iyice bölüm dersleri yoğunluğunu artırıyor, 2 seçmelinizin olduğu bu dönemde HUM/ENG/TURK gibi dersler yok. 6. Dönem ise nispeten hafif, Erasmus’a çıkma dönemi gibi. 7 ve 8’de ise seçmelilerle uzmanlaşıp projenizi yapıyorsunuz her bölümde olduğu gibi.


    Bölümde 2 adet zorunlu stajınız var, bunlar 2’den 3’e geçerken ve 3’ten 4’e geçerken yapılıyor. Bu stajları Bilkent’in Cyberpark’ı veya ODTÜ’nün Teknokent’i gibi yerlerde start-up’larda yapabildiğiniz gibi Aselsan tarzı kurumsal şirketlerde, intel/facebook (EE ile pek alakalı olmasa da çok CS’ci var fb’da yapan, aklıma ilk o geldi) gibi uluslararası şirketlerde veya EPFL tarzı okullarda araştırmacı olarak yapmanız mümkün. Son iki seçenek biraz uç gibi dursa da bu tarz yerlerde stajını tamamlayan oldukça insan var.

    Bölümün seçmeli havuzu ise biraz karışık. 2 adet mat-fen, 2 adet insani ve sosyal bilimler, 2 adet de genel seçmeliniz mevcut. Buralarda alınan derslere en üstteki müfredat linkinden bakabilirsiniz ama kısaca bilgi vermek gerekirse mat-fen seçmelisi daha çok ortalama kasmaya yönelik temel derslerden alınıyor (bunda çoğu dersin ön şartını 2.dönemden sağlayamamanız ve muhtemelen 8.dönemde insanın kasmak istememesi etkili). Sosyal bilimler seçmelisi ise sözel dersleri sevmeyen insanlar için kabul olabilecek bir havuza sahip bence, sayısala nispeten daha yakın diye iktisat seçmelisi almak isteyebilirsiniz ama dalga geçer gibi sadece makro ve mikro konmuş. Genel seçmeli ise adı üzerinde genel, isterseniz bu iki seçmeli grubunun üzerine ders alırsınız, isterseniz müzik vs. alırsınız, isterseniz EE seçmelisi gibi değerlendirip bölüm dersi alırsınız. Seçenekler sınırsız. Mat-Sci seçmelisinin nedeni akreditasyon ona bir şey diyemiyorum ama sosyal bilimler ile genel havuzu birleştirilebilirdi belki, veya 3 genel 1 sosyal olacak şekilde bölünebilirdi.


    Mühendislik seçmelileri konusunda ise iş birazcık karışık ve bence insanın aklıyla dalga geçtikleri noktalar var. Basic Engineering Elective denen tek derslik havuzda başka mühendislik bölümlerinden ders alıyorsunuz ama neredeyse hiçbirinin ön şartını sağlayamıyorsunuz (bunun bir numaralı sebebi CS101/2 ikilisinin yerine CS115 gelmesi ve bu dersin ön şart olarak hiçbir şeye yaramaması). Umuyorum ki burayı adam ederler, çünkü görüntüde çok tercih olmasına rağmen pratikte 2-3 tercihiniz (IE342, CS281 vs.) anca var. Bu havuz bence tamamen saçmalıktan ibaret, ya havuzdaki dersleri artırıp ön koşullarını düzenlemeliler ya da burayı genele bağlamalılar.


    EE seçmelileri ise neden olduğunu bilmiyorum 3 adet sınıfa ayrılmış durumda: Restricted, Normal ve Expanded. Expanded’da Master derslerini filan da alabilmeniz büyük bir avantaj. Normal de beklediğiniz gibi bir havuzdan oluşuyor, Bilkent’in zayıf olduğu konularda dersler az ama güçlü olduğu konularda çok ders var. Bu havuzlardan alınacak 4 ders kişiyi bence son derece tatmin edecektir.


    Ama restricted ayrımı bence toplamda 6 EE seçmelisi olan bir bölümde son derece gereksiz bir ayrım. Bu havuzdan iki dersin restricted ayrımı olmasa da çoğu insan tarafından zaten alınacağı düşünülünce belki bu olumsuzluk göz ardı edilebilir ama bence olmaması çok daha iyi olurdu. Benim gözümde 6 ders yeterli olsa da diğer iyi vakıflar (Koç, Sabancı) bu konuda çok daha esnekler.


    Şunu da tekrardan ekleyeyim, CS101/2’den 115’e geçişten ötürü bu EE havuzlarındaki CS derslerinin çoğunu (Gömülü vs.) almak pratikte neredeyse imkansız. Kısa sürede bu sorunun çözüleceğini umut ediyorum.




    5- Ders içerikleri:


    Ön not: Burası yılda bir güncellenecek ve sadece aldığım derslerden oluşacak. Dolayısıyla şu an sadece ilk iki dönemde aldığım dersler mevcut.


    Zorunlu dersler:

    CS 115 (Introduction to Programming in Python)

    Ne zaman alınır: 1. Dönem

    Kim alır: Bilkent’te bilgisayar harici mühendisliklerde, Fen Fakültesi’nin tüm bölümlerinde zorunlu olarak alınırken sosyal bilimler gibi diğer bölümlerde seçmeli olarak alınabiliyor. Başka okullarda eğer eskiden kullandıkları dilden (genellikle C) Python’a geçtilerse yine Bilkent’tekine benzer bir zorunluluk/seçmeli dağılımı ile alınıyor olmalı.

    Müfredat: Bu ders adından da anlaşılacağı üzere Python’u biraz kullanmayı öğretmeyi amaçlıyor. Listeler ve sözlükler gibi temel bileşenleri, basit fonksiyonlar yazmayı, grafik çizdirmeyi ve numpy kullanmayı öğreniyorsunuz. Müfredat olarak aşırı kapsamlı bir ders olduğunu düşünmüyorum, özellikle dönemin ilk yarısı lisenizde bilgisayar derslerini gerçekten işlediyseniz orada öğrendiklerinizin tekrarından oluşmakta.

    Dersin yapısı: Haftada 3 ders görüp 4 derslik laboratuvarlara katılıyorsunuz. Her hafta girdiğiniz bu laboratuvar çalışmaları notunuzun %20’sini etkilerken geri kalan puanlar vize ve finallerden gelmekte.

    Yorum: Bu dersin benim gözümde en büyük sıkıntısı müfredatın geri kalanında neredeyse hiçbir işe yaramaması. Önceden EE’ciler CS’ciler gibi CS101 ve CS102 alıyordu, bu dersler de CS201, CS223 gibi temel CS derslerini bağlayan derslerdi. Bu sayede bir EE’cinin CS kanadına kayması daha rahat olurken CS115 herhangi bir CS dersinin ön koşulu olarak kabul edilen bir ders değil. Bu sıkıntının dışında dersin birazcık düz kaldığını düşünüyorum, kendiniz üzerine bir şey katmazsanız Python’u benim gibi sadece gelişmiş bir hesap makinesi olarak kullanırsınız 1 dönem sonra.


    ENG 101 (English and Composition I)

    Ne zaman alınır: 1. Dönem. Önemli not: ENG101 ve 102’yi verene kadar her dönem bu dersleri almanız gerekmekte. Örneğin irregular başlarsanız yaz okulunda ENG102 almadan üstten ders çekemezsiniz, bu bakımdan ne zaman alınır konusunda özel dersler.

    Kim alır: Bilkent’te tüm okul 1.dönemde bu dersi zorunlu olarak alır, kalırsa bir sonraki dönem zorunlu olarak bir daha alır. Muhtemelen her okulda İngilizce dersi zorunlu olarak alınmakta ama format olarak ayrıştıkları için herkes alıyor yorumu yapmak doğru olmayabilir.

    Müfredat: Bu ders için net bir müfredattan bahsetmek doğru olmayabilir, çünkü dersin içeriği konusunda aldığınız hoca büyük bir öneme sahip. Sanırım ortak işlenen konular referans vermek, akademik dil kullanma tekniklerinin öğretilmesinden ibaret.

    Dersin yapısı: Haftada 5 ders görüyorsunuz. Derste puanları iki akademik essay yazarak, bir sunum yaparak, bir cevap yazısı yazarak ve dönemin sonunda final adı altında kısıtlı sürede essay yazarak topluyorsunuz.

    Yorum: Hafif bir ders olmasını bekleyebileceğiniz ama son derece yoğun bir iş yüküne sahip bir ders ENG101. Sosyal bilimler için faydalı bir ders olarak görsem de fenni bilimlerde yazacağınız akademik yazılar ENG101’de yazdığınız kadar katı kurallara sahip olmayacağı için formatını biraz yanlış buluyorum. Dersin not politikası için şu sözü bırakabilirim: ENG/TURK101/2’nin harf notu hocasıdır. Ders kaydında göstereceğiniz efor, dönem boyunca göstereceğiniz efordan çok daha önemli.


    GE 100 (Orientation)

    Ne zaman alınır: Okul daha başlamadan, hazırlık sınavı açıklanır açıklanmaz alacağınız bir ders. Transkriptinizde hazırlık okumanızdan bağımsız olarak 1.dönemde görünür.

    Kim alır: Bilkent’e adımını atan herkes. Başka okullarda buna denk bir ders bilmiyorum.

    Müfredat: Müfredat yok aslında, 12 adet etkinliğimsi şeye katılıp puan topluyorsunuz 3 günde.

    Yorum: Ders bile değil açıkçası, herkes A alsın diye var muhtemelen.


    MATH 101 (Calculus I)

    Ne zaman alınır: 1. Dönem

    Kim alır: Bilkent’te Mühendislik ve Fen Fakültesi öğrencileri ve mimarlık okuyanlar bu dersi alıyor. Başka okullarda bu bölümlerin üzerine İktisat gibi bölümlerde Bilkent’in aksine Calculus’e giriş yerine tam Calculus verildiği de oluyor.

    Müfredat: Sözde fonksiyonların temelinden başlayıp (burayı sanırım tüm hocalar okuma ödevi olarak veriyor) tek değişkenli limit, türev ve integral görülen bir ders, çok bir sürpriz yok yani.

    Dersin yapısı: Haftada 4 ders görüyorsunuz. Puanlar ise regularsanız vize(ler), final, ödev ve sıklığını hocaların belirlediği quizler ile toplanıyor. Irregularlar ise quiz olmuyor, ödevleri daha uzun oluyor.

    Yorum: Bu ders Bilkent’teki en iyi organize olmuş ders olabilir (102 ile beraber). Koordinatörü (mükemmel insan, alabilirseniz dersi kesinlikle ondan alın) bu dersi neredeyse 25 yıldır verdiği için dersin arşivleri, neyin ne zaman işleneceği vs. son derece oturmuş durumda. Bunun dışında diğer büyük okullarla kıyaslarsam sınavların zorluk seviyesinin (son 3 4 yılda her ne kadar sorular kolaylaşmış olsa da) ve soruların orijinalliğinin (bazı sorular tyt sorusu gibi yazılmış olabiliyor diğer okulların dümdüz f’(2) hesaplayın tarzı sorularına karşılık) çok daha yüksek olduğunu söyleyebilirim. Tabi buna gerek var mı, orası tartışılır. Bu zorluğa rağmen dersi nihai not olarak çok çok yüksek bir notla vermeme rağmen integral hesaplarını filan hala wolfram’a yaptırıyorum. Matematik notasyonunu size zorla öğretmesini saymazsak bu zorluğun çoğu öğrenciye yarardan çok zarar getirdiği iddia edilebilir.

    Bonus: Sanırım oryantasyonda verilen bir bilgiydi bu, 101’i A ile geçen elemanların %90’ı mı ne 3.90-4.00 arası ortalama ile mezun oluyormuş.


    PHYS 101 (General Physics I)

    Ne zaman alınır: 1. Dönem

    Kim alır: Bilkent’te Mühendislik ve Fen Fakültesi öğrencileri ve mimarlık okuyanlar bu dersi alıyor. Akreditasyon almayı gözden çıkarmış okul bölüm kombinasyonları harici (TOBB Yapay Zeka) neredeyse her mühendislik ve fen fakültesi öğrencileri bu dersi alıyor sanırım.

    Müfredat: Vektörlerden başlayarak 11.sınıfta gördüğünüz mekaniğe çok benzer bir sıra ile ilerleyen bir ders. Lisede gördüğünüz mekaniğin Calculus kullanılarak genişletilmiş hali denebilir.

    Dersin Yapısı: Haftada 3 ders görüp 4 derslik laboratuvarlara katılıyorsunuz. Bu laboratuvar derslerinin yapısı pandemi yüzünden karmançorman olmuş durumda, ama temelde birkaç deney yapıp üzerine dönemin sonunda yaptığınız proje olarak kısaca özetlenebilir. Bu laboratuvar çalışmaları notun %20’sini etkilerken geri kalan puanlar sınavlar, ödevler ve quizlerden geliyor. Dersi vermek için laboratuvarları da geçer notla tamamlamanız gerekmekte.

    Yorum: Esen 11’i yutan bu dersi de yapar. Ödev/laboratuvar gibi boş yükleri saymazsak diğer derslere kıyasla nispeten daha kolay bir ders. Laboratuvar konusuna çok değinemeyeceğim çünkü pandemi sırasında 4 belki 5 kez formatı ile oynadılar. Ama şunu söyleyebilirim ki laboratuvar projesi bence bu derste son derece gereksiz, derste öğrendiklerinizle değil liseden olan ön bilginizle konuyu seçmeniz gerekiyor, yapılan işler de pek bir şey katmıyor öğrencilere.


    TURK 101 (Turkish I)

    Ne zaman alınır: 1. Dönem

    Kim alır: Bilkent’e giren ve Türk vatandaşı olan veya Türkçe yeterliliğini belgeleyen herkes bu dersi alır. YÖK zorunlu dersi olduğu için tüm okullarda bir Türkçe dersi var, ama İngilizcede dediğim gibi format farkından dolayı dersleri ortak saymak doğru olmayabilir.

    Müfredat: Yok, bu ders aslında ders değil.

    Dersin yapısı: Ders görmüyorsunuz, tamamen uzaktan giden bir ders. İkisi Bilkent’in seçtiği kitap listesinden seçilen kitapla alakalı, ikisi de kendi seçtiğiniz kültürel bir etkinlik ile ilgili olmak üzere 4 adet blog yazısı yazıyorsunuz. Bu yazıları yazdıktan sonra hoca size dönüt veriyor ve ona göre yazıyı düzeltiyorsunuz. Dönemin sonunda da final sınavı olarak 1 saat sürede yine bu formatta yazı yazıyorsunuz.

    Yorum: Dersin harf notu hoca. İyi hoca seçin. Pardon ders dedim, ders değil bu.


    ENG102 (English and Composition II)

    Ne zaman alınır: 2. Dönem. Önemli not: ENG101 ve 102’yi verene kadar her dönem bu dersleri almanız gerekmekte. Örneğin irregular başlarsanız yaz okulunda ENG102 almadan üstten ders çekemezsiniz, bu bakımdan ne zaman alınır konusunda özel dersler.

    Kim alır: Bilkent’te tüm okul 2.dönemde bu dersi zorunlu olarak alır, kalırsa bir sonraki dönem zorunlu olarak bir daha alır. Muhtemelen her okulda İngilizce dersi zorunlu olarak alınmakta ama format olarak ayrıştıkları için herkes alıyor yorumu yapmak doğru olmayabilir.

    Müfredat: Bu ders için net bir müfredattan bahsetmek ENG101 gibi doğru değil bence, hocaların seçtiği ders konuları dersin çehresini değiştiriyor. Derste anlatılanlar ise ENG101 konuları üzerine kütüphane kullanımını öğrenmek, kaynak taraması ve analizi yapmak gibi araştırma kağıdı ortaya koymak için gerekli şeyler.

    Dersin yapısı: Haftada 5 ders görüyorsunuz. Derste puanları hocanın belirlediği konuda bir akademik essay yazarak, bir sunum yaparak, bir kaynak bulma raporu vererek, bir de konusunu kendi seçtiğiniz araştırma yazı ile topluyorsunuz. Dönemin en sonunda derste ne yaptınız tadında bir röportaj oluyor ve buradan da puan alıyorsunuz.

    Yorum: ENG101’le yorumum tamamen aynı. Ek olarak final olmaması iyi, ama araştırma yazısı hocanıza bağlı olarak bir kansere dönüşebilmekte.


    MATH102 (Calculus II)

    Ne zaman alınır: 2. Dönem

    Kim alır: Bilkent’te Mühendislik ve Fen Fakültesi öğrencileri ve mimarlık okuyanlar bu dersi alıyor. Başka okullarda bu bölümlerin üzerine İktisat gibi bölümlerde Bilkent’in aksine Calculus’e giriş yerine tam Calculus verildiği de oluyor.

    Müfredat: Ders seriler ve dizilerden başlıyor. Bundan sonra ise ufacık bir vektör Calculus’üne değiniliyor ve birinci dönemdeki konuları çok değişkenli olacak (çok değişkenli fonksiyonlar ve limitler, kısmi türevler, katlı integraller ve bunlar için yeni koordinat sistemleri) şekilde görülüyor. Klasik Calculus 2 müfredatı yani.

    Dersin yapısı: bkz: MATH101

    Yorum: bkz: MATH101


    PHYS102 (General Physics II)

    Ne zaman alınır: 2. Dönem

    Kim alır: Bilkent’te Mühendislik ve Fen Fakültesi öğrencileri bu dersi alıyor. Akreditasyon almayı gözden çıkarmış okul bölüm kombinasyonları harici (TOBB Yapay Zeka) neredeyse her mühendislik ve fen fakültesi öğrencileri bu dersi alıyor sanırım.

    Müfredat: Elektrik yüklerinden başlayarak elektrik alan/potansiyel dersin ilk kısmını oluşturan konular. Dersin ikinci ve nispeten kısa kısmı kapasitans ve doğru akım devrelerini kapsıyor. Dersin üçüncü ve bana göre en sağlam kısmı ise manyetizmayı kapsayıp sonunda hafiften elektromanyetik dalgalara giriş yapıyor. PHYS101’in aksine bu ders 11. Sınıf müfredatına kıyasla çok daha kapsamlı, yeni pek çok konsept öğretiliyor.

    Dersin yapısı: bkz: PHYS101

    Yorum: Benim gözümde ilk yılın en dolu dersi buydu. Bizim bölüm için bir nevi Elektrik-Elektronik’e giriş niteliği taşıması nedeniyle ilk yılın en önemli dersi olarak düşünülebilir, ancak IE veya CS’cilere nasıl bir katkısı olduğuna dair en ufak bir fikrim yok. İkinci vizenin bu dönem çok sıkışık olması dışında derse genel yorumum PHYS101’de anlattığım unsurlar dışında olumlu.


    TURK102 (Turkish II)

    TURK101’in birebir aynısı, o yüzden bkz: TURK101


    GE250 (Collegiate Activities Program I)

    Ne zaman alınır: 3. Dönem

    Kim alır: Bilkent’e adımını atan herkes. Başka okullarda buna denk bir ders bilmiyorum.

    Müfredat: GE100 gibi yine müfredat yok aslında, kulüplerin düzenlediği etkinliklere katılıp puan topluyorsunuz. Bu dersi geçmek için 50 puan toplamanız yani 5 etkinliğe katılmanız yeterli

    Yorum: Ders bile değil, hatta kredisiz. Kredili versiyonu için bkz: GE251



    [SEÇMELİ DERSLER]


    Seçmeli Havuzu 1: Math-Science Elective

    Bu havuzdaki dersler ne zaman alınır: 2. Dönem ve 8. Dönemde birer tane.


    CHEM201 (Materials Science and Technology)

    Ne zaman alınır: 2. veya 8.Dönem

    Kim alır: Bilkent’te zorunlu olarak Makine Mühendisliği ve Fizik bölümü öğrencileri bu dersi almakta, pek çok EE’ci de bunu seçmeli olarak alıyor. Diğer okullarda da tablo sanırım benzer, sadece kimya yerine Makine veya Metalurji departmanlarının da verdiği oluyor bu dersi.

    Müfredat: Orbitallerden başlıyor ders ama kısa bir sürede hiç bilmediğiniz noktalara açılıyor. Öncelikle kristallerin atomik yapıları öğreniliyor, bunun üzerine polimerlerin de yapısı öğrenildikten sonra maddelerin mükemmelsizlikleri (?), difüzyon ve mekanik özellikleri öğreniliyor. Mekanik özelliklerin değiştirilme methodları öğrenildikten sonra faz diyagramlarına giriş yapılıp dönem bitiyor. Devamı CHEM301’de.

    Dersin yapısı: Haftada 3 ders görüyorsunuz. Puanlar vizeler, final, quizler ve ödevlerden toplanıyor.

    Yorum: Eğlenceli bir ders. Sınavlarda bonus puan olduğu için ortalama hayvani yüksek geliyor bu da öğrencilerin lehine gibi görünse de yüksek not hedefleyenleri biraz zorlayan bir durum. Quizlerin kısa olması ve ödevlerin nispeten yaratıcı senaryolar içermesi benim gözümde dersin olumlu yanlarındandı. Dersin geçmiş arşivlerinin bulunmaması ve sınavların çehresinin her dönem değişmesi ise öğrenciyi bir tık zorlayan unsurlardandı. Ancak hocaların çok öğrenci yanlısı olması bu unsurları telafi etti diyebilirim.


    MATH132 (Discrete and Combinatorial Mathematics)

    Ne zaman alınır: 2. veya 8.Dönem

    Kim alır: Bilkent’te zorunlu olarak Endüstriciler ile Bilgisayarcılar bu dersi alıyor, bunun dışında seçmeli olarak alan EE’ciler başta olmak üzere pek çok Fen ve Mühendislik fakültesinden öğrenciler var. Bu ders müfredatı parçalanmış da olsa diğer okulların Endüstrilerinde ve Bilgisayar Bilimine giren kısımları daha ağırlıkta olmak üzere diğer okulların Bilgisayar Mühendisliklerinde de veriliyor.

    Müfredat: Kümeler Teorisinden başlayıp azıcık mod’a değindikten sonra saymaya geçiliyor. Bağıntılar ve Graf Teorisi işlenip ders noktalanıyor.

    Dersin yapısı: Haftada 3 ders görüyorsunuz. Puanlar vize(ler), final ve ödevlerden toplanıyor.

    Yorum: Öncelikle bu ders hem IE’cilere, hem CS’cilere verilmeye çalışıldığı için ne olduğu belli olmayan bir derse dönüşmüş. Graf’a zaten adam gibi girilmiyor (bazen yetişmediği bile oluyor), yalancı kod vs. yok, mantık başta verilmiyor, algoritma kısmına hiç değinilmiyor vs. Dersin adı Thinking Mathematically for Engineering Majors olsa daha doğru olurdu bence.

    Bu havuzdaki diğer popüler dersler: MBG110, PHYS212, PSYC491, CHEM301, CHEM101




    6- Bölümün/Okulun içinden yorumlar


    Ön not: Burada yazdığım çoğu şey muhtemelen diğer bölümler için geçerli değil, CS için bile.


    a) Bölümün temposu


    Bölüm hep söylendiği gibi yoğun bir bölüm. Derslerin zorluğu hakkında objektif bir yapabilecek olmasam da (gerek diğer okulların “ders saatlerine” katılmadığım ve hocalarını tanımadığım için gerek zorluk konusunda yorum almanız gereken son kişilerden birisi olduğum için) bölümün en boş dersleri bile fazlasıyla (hatta en fazla) iş yükü içeriyor. Bazı okullar hala iki vize bir finalleri ders bitirtirken sizin aynı derste hocasına göre haftada ikiye varan online ödevlerle veya her derste yapılan quizlerle (özellikle uç örnekleri verdim, benim hocam normal bir şekilde haftada bir yapıyordu bunları) uğraşmanız gerekebiliyor. Bu yük özellikle dönemin ortasında çıldırtma düzeyine getirse de insanı sonraki haftalarda rahatlıyorsunuz (çünkü dönemin geneline yayılması gereken aktivitelerin hepsini 7.ve 8.haftaya doldurmak çok mantıklı bir eylem). İlk dönem bu tempo biraz yorsa da bence ikinci dönemden sonra insan alışıyor. Tek değişmeyen eksisi belli dönemlerde sizi kampüsten çıkarmayacak kadar doldurması ve yorması. Ve bu dönemlerin bitişi tam diğer okulların sınav döneminin başlamasına denk geldiği için (Bilkent nedense okulu erken açıp az tatil verip erken bitirmeyi seven bi kurum) ya dersinizden feragat ediyorsunuz ya da yaz tatilinin gelmesini bekliyorsunuz çoğu insanla yüzyüze görüşmek için. Eğer sömestrimiz bazı okullar gibi mevcut sömestrimizin 4 katı olsaydı bu sorun çözülebilirdi. Sömestr demişken okulun tatilleri çok kısa (10 gün sömestr+3 gün spring break), bunu da ekleyeyim. Sömestr 1 hafta daha uzun olsa her şey daha güzel olabilirdi, okul bitti mi başladı mı anlamıyorsunuz.



    b) Okul/Bölümün insanları


    Önce burslu-burssuz olayından giricem. Paralı devlet okulu tanımı bence bunu çok güzel açıklıyor. Her ne kadar okulda her cinsten insan olsa da (20-25 yıl önce olsa da şu helikopterle mayfest’e inen kız filan gerçek mesela, uç kesimleri güzelce temsil ediyor) herkes birbirine normal bir şekilde davranıyor. Şu burslu burssuz ayrımı yok tarzındaki şeyler doğru tamamen, birkaç istisna hariç (PAE çıkışı malum araba) kimse parası olduğunu vs gözünüze sokmaya çalışmıyor (tatil dönemi hariç, bir rivayete göre Temmuz ayında Çeşme’de bir mekana girerseniz o mekandan story atmış veya atmakta olan en az iki Bilkentli bulurmuşsunuz), insanlar birbirlerine genel olarak ayrımda bulunmuyor, kaç burslusun diye sormuyorlar vs. Ancak bu muhabbetteki kimsenin burslu kendisi söylemedikçe belli olmuyor muhabbetine katılmıyorum, çok insan görmüş biriyseniz rahatlıkla nasıl biri olduğunu çözersiniz insanın. Yani olay oda arkadaşımın bursunu bilmiyorum kadar ileri seviyede değil.


    İnsan çözme konusunda sizi en çok yanılgıya düşürecek şey ise akademik başarı/akademiye verdikleri önem. Bölüm 160 kişi alıyor, ilk 10dan giren de var 10k’dan da ama akademik başarıyla ilişkilendirebileceğiniz belki de en yanlış unsur üniversite sınavı başarısı. Genelde dönemin 1. 2.si filan hep iyi liseden çıkma, Google’a adını yazsanız arka sayfalarda ******’den SBS birincisi diye haberleri çıkan, Linkedinlerinin en dibinde LYS - Ranked 5th yazan elemanlar oluyor olsa da bu tarz 2 3 tane elini attığı her akademik alanda başarılı olan elemanlar dışında öğrencilerin akademik başarısı hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar homojen dağılmış durumda. Diğer okullardaki gibi ilk 100’e girip 4 yıl boyunca dersleri vermeye oynayıp savunma sanayiye kapak atarım diyen tipler de var, IB ile paralı taban sıralamanın bile aşağısından girip 3.90+ yapıp ilk 10 okuldan kabul alan tipler de var. EE bazında özel okul burssuzlar var kesin maldır bunlar rekabet olmaz bölüm 45 kişi aslında düşüncesi son derece yanlış yani. Hatta en üst sıralara bakarsak (3.90+) Bilkent EE en tepedeki öğrencilere verdiği vaatler yüzünden ülkedeki en rekabetçi bölümlerden birisi olabilir (3.99 ile 3.lük, 3.91 ile 9.luk vs.). Tabi forumda bazı malum okulluların yazdığı sağ kolun kopsa solla yazmaya başlarsın, 200 tane yarış atı var bölümde (buralarda gerçekten okuyan hiçbir insandan böyle şeyler duymadım bu arada) gibi bir seviyede değiliz, sınavdan bir gün önce kayak storysi veya 30 dakika önce mayfest çimlerinden story atan dönemdaşlarınız da olacak.


    Okulda her manada insan bulmak mümkün. Her ne kadar çoğunluk seküler görüşe sahip çocuklardan olsa da muhafazakâr kesimden, hatta akpli vekil çocuğu filan çokça görmek mümkün (okul 10000 kişiden daha kalabalık sonuçta). Kısacası girdiğiniz bölümden bağımsız olarak hayat görüşünüze paralel grupları rahatlıkla bulacağınızı düşünüyorum, o konuda şüpheniz olmasın. Gruplar (farklı görüşlerin gruplaşması hiçbir yerde inkar edilemez) genellikle birbirlerine saygılı takılsalar da ikidir Twitter’da birbirlerine giriyorlar (bu ikisinde de başrol aynı kız gerçi, bence okuldan ziyade problem kişide saklı). Eğer sınırları zorlamazsanız ve mutfakları temiz kullanırsanız okulda kimse size kim olduğunuzdan dolayı bir şey demez yani.


    Daha spesifik olarak özellikle ODTÜ ve Boun konularında gördüğüm radikal grup mevzusunu ise pek hatta hiç görmedim, o konuda okuldaki kitle idare gibi daha pasif ve nispeten apolitik takılıyor (muhtemelen bu olaylarda çoğunluğu oluşturan bölümler ya bizim okulda olmadığından ya da olan bölümlerin öğrencileri eylem yapmaktansa Ankuva’da içerken tweet atmayı daha cazip bulduğundan dolayı bizde eylemler yok seviyesinde).


    Son okuldaki yabancı öğrenci oranına geleyim. Balkanlardan gelen birkaç istisnayı saymazsak yabancı öğrencilerin çok büyük bir çoğunluğu Orta Doğu ve Güney Asya coğrafyasından geliyor. Yorum ve analiz yapmayacağım bu konuda, ama benim katımda kalan tayfalarının mutfak kullanma becerileri yüzünden kendileri hakkındaki görüşüm pek olumlu değil.



    c) Okulda yaşam


    Burada genel olarak maddi ağırlıklı gideceğim, bir de kapsamlı burslu gözünden bakacağım 1200/1380 lira yetiyor mu diye. Ve ülkenin ekonomisini göz önünde bulundurarak fiyatların habire uçtuğunu göz önüne alarak okuyun burayı. 1200’e göre oran yaparak okumak daha mantıklı olabilir.


    Dediğim üzere sadece merkez kampüste neredeyse 20 adet yeme içme mekanı var, ama bunların çoğu (Starbucks hariç hepsi?) sene boyunca kapalıydı ne kadar zamlı açarlar muamma. Burayı editlenmek üzere bırakıyorum.


    Bir numaralı yiyecek kaynağı olan Marmara’da fix menü 7.75’ti geçen sene. Gördüğüm kadarıyla sadece haftada 1 dışarıdan söylenerek Marmara ile yaşanabiliyormuş, bu da aylık yaklaşık 800 liralık bir yemek masrafı oluyor. Yani tek kapsamlı burs ile tutumlu bir insansanız sadece Marmara ile üzerine para kalacak şekilde yaşayabiliyorsunuz. Tabi bu ne kadar cazip bir yol Marmara’da bir öğün bile yemediğim için bilgim yok.


    Eğer ağırlıklı olarak dışarıdan söyleyen bir insansanız sıkıntı başlıyor. Bilkent her yere yakın ama her yere uzak bir konumda olduğu için getiren restoranların çoğu Bilkent semtinden geliyor ve pek öğrenci mekanı olarak tanımlayabileceğimiz mekanlar değiller. Evet arada 15-20 liraya öğünü tamamlayabileceğiniz restoranlar mevcut ama genellikle pek iyi olmuyorlar. Eğer birkaç arkadaş beraber söyleyip kampanya filan birleştirmiyorsanız ortalama öğün 30 lira oluyor, bu günde bir öğünü dışarıdan söylemeniz durumunda 900 lira ediyor ki çok ciddi bir miktar. Eğer benim gibi restoran seçen bir insansanız bu ortalamayı 40’a filan çıkarabiliyorsunuz ki şu an benim o 40’a aldığım yemekler 50+ lira olmuş durumda. Kısacası sadece kapsamlı alıyorsanız dışarı ağırlıklı bir yeme rejimini hayal bile etmeyin, üzerine kyk alıyorsanız da iki kere düşünün bence.


    Okulun içinde meteksan market var demiştim (veya diyeceğim yazının formatını henüz kafamda ayarlamadım), dibimizde de 5M? Migros var Bilkent Center’da. İkisinin de fiyatları hemen hemen aynı. Yatakhane kısmı mutfaklarında mikrodalga, set üstü ocak ve kettle mevcut, ortaklarda da fırın olabiliyor. Migros’un neredeyse tüm Türkiye’de eşit bir fiyat politikası güttüğünü ve yurttaki mutfakta evde yaptığınız her şeyi yapabileceğinizi göz önüne alırsak bir Migros’a gidip kendiniz yaparsanız masraf ne olur sorusunun cevabını hesaplayabilirsiniz. Benim hazırladığım iki öğün (Kahvaltı+Öğle yemeği) yaklaşık 14 liraya denk geliyordu, referans noktası olarak koyayım.


    Bir de yeme-içmeye nokta koymadan önce su masrafına değinmek istiyorum. Sanırım her yurtta ve binaların çoğunda otomatlar var, ayrıca yanlış bilmiyorsam tüm mekanlar da (Starbucks dahil) suyu 1 liradan satıyor. Eğer dışarıdan su almak gibi bir alışkanlığınız yoksa ve ortalama insan gibi 1.5 litre su içiyorsanız bu rotada 90 liralık bir masraf çıkıyor. Yurtlarda arıtma cihazları var bu masrafı sıfırlamak için ama tatları bence, en azından bizim kattakinde içilemeyecek kadar kötüydü.


    Akademik açıdan masraflar bölümden bölüme değiştiği için pek üzerinde durmayacağım, ama kısaca belirtmem gerekirse Meteksan Kırtasiye kitaplar için tek rotanız, gördüğüm kadarıyla ortalama kitap fiyatı 200-300 bandındaydı. Tabi hocalar kitabı zorunlu tutuyor mu vs.çok fazla değişken var. Keza malzeme olayı da (Biz ve cs ciler basys 3 diye bişi alıyoruz, mimarlık okuyanların malzeme masrafı malum) bölümden bölüme değişkenlik gösteriyor. Bu yüzden burayı sizin kişisel araştırmanıza bırakıyorum.


    Okuldan çıkıp genel yaşam masraflarına gelecek olursak işler son derece karışıyor, bunlarda nasıl mekanlarda takıldığınız ve ne kadar tutumlu olduğunuz büyük önem taşıyor. Okuldan çıkıp insan içine inmenin en masrafsız yolu (servisleri saymıyorum) otobüs+metro ikilisi, aktarma öğrenciye ücretsiz olduğu için 1 lira 75 kuruş tutuyor sadece. Taksi ise şu an sanırım 5 liradan açıp kilometre başına 3 lira 70 kuruş yazıyor yani okulun konumunu da düşününce biraz masraflı. Buradan çıktıktan sonra ise rotanız belirliyor masrafı. Kumrular veya Sezenler’de sadece kumru yiyip boş boş dolaşarak 15 liraya günü kapatabileceğiniz gibi normal bir mekanda normal şeyler yiyip tıpkı yurda söylediğiniz gibi 35 liraya da kalkabilirsiniz, Bahçeli 3. Caddede orta halli bir pubda 5 Absolut Shot’ına 130 lira da gömebilirsiniz, veya sevgilinizle sinema+normal bir mekanda yemekle yaklaşık 60 liraya güzel bir gün de geçirebilirsiniz, olasılıklar sınırsız. Kendimden örnek vermem gerekirse son 4 dışarı çıkışımın ortalaması 106.45 liraymış, ama 4 buluşmada da var olup tahminimce 40-45 liraya kalmış olan arkadaşım da vardı, iş tamamen sizin tutumluluğunuzda bitiyor yani. Benim gibi oturulan her mekanda bir şeyler yemezseniz bütçenize delik açmadan ve kilo almadan gezebilirsiniz.


    Buraya tiyatro-sinema-opera-maç gibi şeyleri neredeyse iki yıldır kapalı oldukları için ekleyemiyorum, seneye umarım düzenlerim. Bir de Bilkent’teki ev kiralarına vs. istenen aşırı bedeller yüzünden girmiyorum, emlak piyasası mantıklı bir hal alırsa eve çıkma şeylerine de girebilirim.



    d) Okul yönetimi ve bölümün işleyişi hakkındaki düşünceler


    Burayı daha sonra tamamlayacağım çok yoruldum.

    Ön not: burası okul idaresindeki insanları sevdiğim için yumuşamış olabilir. (Olucak yani, gerisini sonra tamamlayacağım)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Killing Road -- 20 Temmuz 2021; 18:24:2 >







  • Baştaki linkler çok önemli bu arada. İstediğiniz dersleri bu kadar kolay inceleyebileceğiniz bir Tr üniversitesi görmedim ben. Koç’a da Boğaziçi’ne de Sabancı’ya arada bakıyorum hangi dersler var syllabusları nedir diye. Ya ulaşmak için kırk takla atıyorum sitede ya da ulaşamıyorum hiç. Ulaşsam da yarım yamalak veya eski bilgiler çıkıyor karşıma. Bilkent öğrencisi olmadan bile hangi dersler veriliyor, kim veriyor, dönemlik programı ne, nasıl notlandırılıyor vs kıyıda köşede kalmış dersler hariç güncel olarak sitede mevcut oluyor. Okulu düşünen herkes kesinlikle göz gezdirmeli.
  • Kelime siniri ve 5.bolumun bagimsizligini ilan etme ihtimallerinden dolayi rezerve edilmistir




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Killing Road -- 20 Temmuz 2021; 18:37:44 >
  • Faydalı konu eline sağlık

  • Türkiye'deki en iyi bölüm.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Upp

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Forum bu adama maaş bağlasın

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • jhaer_ys kullanıcısına yanıt

    Adam ya geldi adam


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Googledan buluncak her şey derlenmiş tam Wikipedia gibi 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • elimdeki son as değil kullanıcısına yanıt

    Aynı adımı bilkent tanıtım ofisinden de bekliyorum 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Faydalı konu epey emek verilmiş, elinize sağlık hocam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Killing Road kullanıcısına yanıt
    Ne kadar veriyorlar hocam

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Şu konuda bile Esen 11'in reklamını yapmış. Esen Yayınları bu arkadaşa plaket vermeli.

  • Üşengeçliğimden açamadığım konunun mühendislik versiyonu açılmış. Artık rahatlayabilirim :) Elinize, emeğinize sağlık. Dört dörtlük bir amme hizmeti olmuş. Bundan sonra el mecbur her Bilkent konusunun altına atacağız gibi duruyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rehberlikçi konusu yerine bunları uplayın işte

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oldukça detaylı, insanların aklındaki hemen hemen birçok sorunun cevabının olduğu harika bir konu olmuş. Bu kadar uzun yazmışsınız forumdaki insanları düşünerek, cidden elinize sağlık. TYT/AYT/YDT forumu gitgide güzelleşiyor, emeği olan herkese teşekkürler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1F49FC6E4 -- 20 Temmuz 2021; 19:29:11 >
  • Beklediğimiz konu gelmiş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.