Şimdi Ara

Bilim insanları, solunum yapmadan hayatta kalabilen bir canlı türü keşfetti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Dünya üzerinde yaşamın şartlarından birinin nefes alıp vermek olduğunu biliriz. Ancak gezegenimiz üzerinde yaşayan tüm çok hücreli organizmaların hayatta kalmak için soluk alıp vermeye ihtiyaç duyduğu anlayışı artık tarih olmak üzere. Bu gerçekliği değiştiren ise Tel Aviv üniversitesi’nde görev yapan bilim insanlarının keşfettiği denizanası benzeri bir parazit.



    Söz konusu canlı ilginç bir şekilde mitokondriyal genoma sahip değil. Bugüne kadar yaygın olarak kabul edilen ve tüm bitki ile hayvanların hücresel aktivitelerini gerçekleştirmek için oksijene ihtiyaç duyduğu görüşü bu canlı için geçerli değil. Yani bu parazit, tüm yaşamı boyunca nefes almasa dahi hayatta kalabiliyor.



    Mitokandriyal DNA nedir?



    Mitokondriyal DNA (kısaca mtDNA), hücrelerimizin çekirdeği haricinde, mitokondri denen ve enerji üretimi için büyük moleküllerin oksijen ile yakılarak küçük moleküllere dönüştüğü organelde bulunan bağımsız DNA parçasına verilen isimdir. Kısacası ana genetik materyalimiz olan çekirdek DNA'sından bağımsız; ancak canlı genomu dâhilinde sayılan bir DNA'dır. (kaynak)



    Keşfedilen canlıyı “Nefes alıp verme yetisini kaybetmiş” şeklinde tanımlayan Dorothee Huchon isimli bilim insanı, hayvanın nasıl bu şekilde evrim geçirdiğinin gizemini koruduğunu belirtmiş. Somon balığına bağlı biçimde yaşamını sürdüren parazitin, hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi kendini besleyen hayvandan sağladığı görüşü ise şu an için öne sürülen en geçerli tez olarak karşımıza çıkmış.



    Ayrıca Bkz.Koronavirüs şüphesiyle Ankara’ya inen uçak karantinaya alındı



    Her mitokondrinin kendi genomu olduğu bilen Huchon ve ekibi, “Henneguya salminicola” isimli parazitin DNA’sını incelediklerinde bir hata yaptıklarını düşünmüş. Zira hiçbir mitokondrinin bulunamadığı ilk incelemeyi tekrar eden ekip, sonunda şaşırtıcı gerçekle yüz yüze kalmış.



    University Collage Londan’da görev yapan Nick Lane isimli araştırmacı ise uzun süreler oksijen solumadan hayatta kalabilen canlılar olduğunu ifade ederken tüm hayatları boyunca bu şekilde yaşayan bir başka canlı türü bulunmadığını belirtmiş.





    Göze benzeyen ancak kanca görevi gören hücrelere sahip canlıların bu sayede avlarına yapıştığını belirten Huchon, ekipçe yapılan çalışmalar neticesinde bunların zehirli olmadığını tespit etmiş. İnsanlara bir zararı olmadığı söylenen parazitlerin, somon balıkları üzerinde oluşturdukları beyaz lekelerin balıkçılar için göze hoş görünmeyen görüntüler oluşturduğu ifade ediliyor.



    Henneguya salminicola’nın hayatta kalmak için neden oksijene ihtiyaç duymadığı henüz net değil ve araştırmalar bu yönde devam edecek. Çalışma sonuçları ise Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.





    Resim Galerisi

    Resimin Açıklaması
    Bilim insanları, nefes alıp vermeden hayatta kalabilen bir canlı türü keşfetti
    Bilim insanları, nefes alıp vermeden hayatta kalabilen bir canlı türü keşfetti
    Bilim insanları, nefes alıp vermeden hayatta kalabilen bir canlı türü keşfetti
    Bilim insanları, nefes alıp vermeden hayatta kalabilen bir canlı türü keşfetti
    Bilim insanları, nefes alıp vermeden hayatta kalabilen bir canlı türü keşfetti




    Kaynak:https://interestingengineering.com/this-little-animal-needs-no-oxygen-to-survive-scientists-discover







  • "Dünya üzerinde yaşamın şartlarından birinin nefes alıp vermek olduğunu biliriz." hayir oyle birsey yok. oksijensiz yasayan sayisiz canli var. "Ancak gezegenimiz üzerinde yaşayan tüm çok hücreli organizmaların hayatta kalmak için oksijene ihtiyaç duyduğu gerçeği artık tarih olmak üzere." cokdan tarih oldu bile. 10 sene kadar once akdenizin tabaninda hayatinin tamaminda oksijen solumadan yasiyan cok hucreli canlilar kesfedilmisti. hatta kaynaginida veriyim

    Scientists discover first multicellular life that doesn't need oxygen
  • "Dünya üzerinde yaşamın şartlarından birinin nefes alıp vermek olduğunu biliriz." hayir oyle birsey yok. oksijensiz yasayan sayisiz canli var. "Ancak gezegenimiz üzerinde yaşayan tüm çok hücreli organizmaların hayatta kalmak için oksijene ihtiyaç duyduğu gerçeği artık tarih olmak üzere." cokdan tarih oldu bile. 10 sene kadar once akdenizin tabaninda hayatinin tamaminda oksijen solumadan yasiyan cok hucreli canlilar kesfedilmisti. hatta kaynaginida veriyim

    Scientists discover first multicellular life that doesn't need oxygen





  • Haber baştan sona yanlış bilgi dolu. Ama beni en çok şaşırtan ise bütün canlılar oksijenli solunum yapar kısmıydı. Lisede dahi oksijensiz solunum diye bir şey duymadınız sanırım. Bilmediğiniz konularda haber yapmayın komik duruyor. Ya da en azından azıcık biyoloji bilen birisi çevirsin.

  • cemoktem C kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    İçerikte "bütün canlılar oksijenli solunum yapar" şeklinde bir ifade yok. Belki yakın anlamda ifadeler yer alıyor ancak sizin iddianıza katılmıyorum.
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Henüz ispata açık bir keşif olarak biliyorum paylaştığınız kaynağı. İçerik kaynağında da belirtilmiş.
  • Parazit sonuçta gereken şeyleri ev sahibinden temin ediyordur.
  • zildjiann kullanıcısına yanıt
    Yaşamın şartlarından birinin nefes alıp vermek olduğu yazıyor. Bu da açık olarak benim dediğim anlama çıkıyor. İlla cümleyi aynı kelimelerle yazmaya gerek yok.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • cemoktem C kullanıcısına yanıt
    "Yaşamın şartlarından birinin nefes alıp vermek olduğu" yazısını "bütün canlılar oksijenli solunum yapar" olarak algılayan birisinin "azıcık biyoloji bilen birisi çevirsin" demesi de bir hayli ironik.
  • quote:

    Dorothee Huchon isimli bilim insanı, hayvanın nasıl bu şekilde evrim geçirdiğinin gizemini koruduğunu belirtmiş.

    Evrim geçirmedi yoktan var edildi.

  • Aerobik solunum haricinde anaerobik (oksijensiz) solunum denilen bir solunum kategorisi var. Bu cins solunumda son elektron alan yakıcı olarak oksijen kullanılmıyor ve bir mitokondri de bulunmuyor. Bu tip solunuma bazı primitif tek hücreli canlılarda yani prokaryotlarda rastlanıyor, çok hücreli ökaryotik canlılar ise aerobik solunum yapar kabul ediliyor. Haberin başlığı ve kaynakların aktarımı çok yanlış. Paylaşılan kaynaklardan ve anaerobik solunumun hangi tip canlılarda - prokaryotlarda -bulunduğundan yola çıkılarak, bilim insanları oksijensiz solunum yapan çok hücreli - ökaryotik varlık keşfetti şeklinde bir haber paylaşımı yapılmalı.

    İngilizce bilen arkadaşlar için haberde paylaşılan makalenin Significance ve Abstract kısımlarını doğrudan koyuyorum:

    "Mitochondrial respiration is an ancient characteristic of eukaryotes. However, it was lost independently in multiple eukaryotic lineages as part of adaptations to an anaerobic lifestyle. We show that a similar adaptation occurred in a member of the Myxozoa, a large group of microscopic parasitic animals that are closely related to jellyfish and hydroids. Using deep sequencing approaches supported by microscopic observations, we present evidence that an animal has lost its mitochondrial genome. The myxozoan cells retain structures deemed mitochondrion-related organelles, but have lost genes related to aerobic respiration and mitochondrial genome replication. Our discovery shows that aerobic respiration, one of the most important metabolic pathways, is not ubiquitous among animals.

    Although aerobic respiration is a hallmark of eukaryotes, a few unicellular lineages, growing in hypoxic environments, have secondarily lost this ability. In the absence of oxygen, the mitochondria of these organisms have lost all or parts of their genomes and evolved into mitochondria-related organelles (MROs). There has been debate regarding the presence of MROs in animals. Using deep sequencing approaches, we discovered that a member of the Cnidaria, the myxozoan Henneguya salminicola, has no mitochondrial genome, and thus has lost the ability to perform aerobic cellular respiration. This indicates that these core eukaryotic features are not ubiquitous among animals. Our analyses suggest that H. salminicola lost not only its mitochondrial genome but also nearly all nuclear genes involved in transcription and replication of the mitochondrial genome. In contrast, we identified many genes that encode proteins involved in other mitochondrial pathways and determined that genes involved in aerobic respiration or mitochondrial DNA replication were either absent or present only as pseudogenes. As a control, we used the same sequencing and annotation methods to show that a closely related myxozoan, Myxobolus squamalis, has a mitochondrial genome. The molecular results are supported by fluorescence micrographs, which show the presence of mitochondrial DNA in M. squamalis, but not in H. salminicola. Our discovery confirms that adaptation to an anaerobic environment is not unique to single-celled eukaryotes, but has also evolved in a multicellular, parasitic animal. Hence, H. salminicolaprovides an opportunity for understanding the evolutionary transition from an aerobic to an exclusive anaerobic metabolism. "

    https://www.pnas.org/content/early/2020/02/18/1909907117

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bilim insanlarının Türkiye ve metrobüsten haberi yokmuş. Oysa bizim de, içerde nefes alınamayan metrobüslerimiz var. 2 saat yolculuk boyunca nefes alınamadan gidilebiliyor.
    İnsansız hava aracı gibi ama havasız insan aracı...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.