Şimdi Ara

Bilgisayar fiyatlarının aşırı yükselmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.380
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Son 6 yıla bakıyorum bilgisayar fiyatları acayip yükselmiş. 2013 senesinde i7 4702hq ve gtx 760m karta sahip laptobu 3300 tlye almıştım. Şuan bilgisayarı yenileyeyim, i7 ve rtx 2060 olan bir laptop bakayım diyorum, fiyatlar 12 bin tlden başlıyor.



  • 2013 dolar kuru = 1,9TL
    2019 dolar kuru = +5,5TL
    Artan vergiler, politik gerginlikler de cabası...
  • Mr. Decent kullanıcısına yanıt
    Şuan kullanığım laptobu satsam yeni laptobun çeyreğini karşılamaz.
  • Ben 2016 ocakta 8 GB ram aldım bilgisayarımı toplarken. 200 lira gibi birşeydi. Gerekirse bi 8 daha alırım, şimdi boşuna masraf yapmayayım fazladan dedim. demez olaydım. son 2 senedir ne zaman aklıma gelipte bi 8 GB ram bakayım desem, ikinci eli bile 250 liradan başlıyor. küfredip sayfaları kapatıyorum.
  • Dolar alan yayan kalır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cok yanlis yerden bakiyosun hocam, konuyu acinca dolar bazli konusuruz diye bekliyodum acikcasi. Mr.Decent'in dedigi gibi senin bahsettigin fiyat degisimi cogunlukla kurdan kaynaklaniyor. Ama bunun yaninda sektorun iteklemesiyle yukselen fiyatlar bence ciddi sorun.

    Cok eskiye bile gitmeye gerek yok aslinda, GTX 960 ve GTX 1060'larin cikis fiyatlari mis gibi 200-250 dolar seviyesindeyken, 2018 ile birlikte RTX serisi 350 dolarlara cekti citayi. Ayni sekilde laptoplarda da, eskiden 500-600 dolar verip ortalama oyun oynatan bir PC alabilirken su an GTX 1050ti li modeller 700-800 dolara anca aliniyor, dedigin gibi RTX 2060 mobil istendiginde 1.500 dolarlari gozden cikartmak gerekli. Satis hacimleri azaliyor diye tahmin ediyorum, sirketler de karlarini korumak icin mecburen birim fiyatlari yukseltiyor, bunun pazarlamasini da cok guzel yaptilar. Her urune gaming etiketi, rgb eklentisi yapa yapa fiyatlar geri donulemez sekilde yukseldi ne yazik ki...
  • CCaaNN kullanıcısına yanıt
    Siz de eksik değerlendiriyorsunuz. Her yıl fix X dolar mı kazanıyorsunuz ki sadece etiket fiyatları üzerinden yorum yapıyorsunuz? Etiketteki fiyatlar bahsettiğiniz nedenlerle artmış olabilir. Ancak gelirinizde benzer oranda arttı ise etiketteki artışı tolere edebilirsiniz. Gelin görün ki etiketler yükselirken, gelirlerde dolar kuru nedeniyle azaldı. Olayın iki boyutu var ve ikisi de aleyhimize çalışıyor. Böylece güncel/güçlü donanımlarla aramızdaki mesafe her geçen yıl artıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pplhntr -- 16 Ağustos 2019; 11:57:9 >
  • Globalde bir artış var evet. Ama bizde döviz etkisiyle çok çok büyük bir artış oldu.
  • pplhntr P kullanıcısına yanıt
    Hocam genelde ekonomik olarak boyle karsilastirmalar yapilirken enflasyon etkisi ve kur etkisi cikartilir, sonra fiyat artisi tartisilir. Eger ki TL uzerinden karsilastiracaksak once ulkede 2013ten itibaren suregelen enflasyonu tartismak, sonra da kur artisini tartismak gerekir. Eger ki donanim fiyatlarindaki artisi karsilastiracaksaniz saf fiyatlari konusmamiz gerekir diye dusunuyorum. Bu yuzden yanlis degerlendirdiginizi ifade etmistim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pplhntr

    Ben 2016 ocakta 8 GB ram aldım bilgisayarımı toplarken. 200 lira gibi birşeydi. Gerekirse bi 8 daha alırım, şimdi boşuna masraf yapmayayım fazladan dedim. demez olaydım. son 2 senedir ne zaman aklıma gelipte bi 8 GB ram bakayım desem, ikinci eli bile 250 liradan başlıyor. küfredip sayfaları kapatıyorum.
    Ben 540 tlye aldım sonbaharda. 250ye aldın aldın yoksa çok ağlarsın

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • tam tersi masaüstüler ucuzladı

    3000 liraya 2200g li bir sistem anca alınırken şimdi 2600 + 580 8 gb sistemler satılıyor
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.