Şimdi Ara

Beyin Nakli (Tum Vucut Nakli) Hakkinda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
1.844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Oncelikle su iki videoyu gostermek istiyorum ingilizcesi yeterli duzeyde olan arkadaslar icin. Aslinda tek bir video belgesel tarzinda ama iki parcaya ayirmislar





    Videoda Dr. Robert White'in bundan yaklasik 50 yil onceki bir operasyonunu anlatiyor. Operasyonda bir maymunun basini alarak baska bir maymunun bedenine transfer ediyorlar ve bir hafta suresince hayvani yasatabilmeyi basarabiliyorlar. Beden transferinden sonra maymunun koku, duyma ve gorme duyularini yitirmedigini goruyorlar. Eski anilariyla herseyiyle yeni bedeninde tekrardan yasama donuyor yani. Gercekten yapilmis var olan operasyonlar bunlar, o yuzden bu konuda kafanizda bir soru isareti kalmasin. Bu doktor ayni zamanda rusya icin de ayni konu uzerinde calistiriliyor ancak oradaki arastirmalarda kopeklerini kafasini, kafasi olmayan bir bedene nakletmek yerine ya normal sekilde yasayan baska bir kopege ikinci bir bas olarak naklediyorlar ya da yapay kalp sistemi kurarak beyne temiz oksijen akisini sagliyorlar ve sadece bas uzvuna sahip kopek bir sure uyanik kalarak tepkiler verebiliyor.

    Yani goruyoruz ki beyin icin yasanilabilir ortamlar saglandigi surece beden islevini yitirse de beyinin calismasi saglanabiliyor. Simdi gelelim tahmin edeceginiz sorulara.

    Birincisi bu islemler belirli bir duzeyde basarili olarak 50 yil oncesinden uygulanabildiyse ve tahmin ediyoruz ki boylesine onemli olacak bir konunun gelistirilmesi durdurulmadiysa acaba suanki durum nedir ? Belki de suanda komple kafanin alinmasina bile ihtiyac duymadan bir canlinin sadece beyni alinarak ayni cinsten bir canlinin kafasinin icine yerlestirilebiliyor ve anilariyla aliskanliklariyla o beyindeki canli yeni bedeninde yasamini devam ettirebiliyordur.

    Ikincisi ve bizi ilgilendiren konu acaba insanlarda uygulanabilirligi nedir bunun ? Belki cok bilim kurgu gelebilir ama mesela dusunelim ki bedenimizin herhangi bir yerinde cok buyuk tumorlu hucreler var ve gercekten umitsiz bir vaka ve yavas yavas bedeni curutuyor veya olum dosegindeyiz beden islevini yitirecek. Iste bu anda beynin baska bir bedene basariyla yerlestirilmesiyle beyin ve dolayisiyla "kisi" de korunmus oluyor ve yasamina yeni bedeninde devam edebiliyor. Acikcasi bence boyle bir olayin gerceklestirilebilir bir noktaya gelmis veya gelecek olsa bile insanliga duyurulacagindan supheliyim. Cunku halka acik bir tedavi olarak sunulursa bu zaten artan dunya nufusu bu sekilde daha yuksek seviyelere ulasabilir. O yuzden bu tur tedavilerin cok elit kesimlere (amerikan baskanlari, milyarderler vs) sunulacagini dusunuyorum. Zaten muhtemelen onlar finanse ediyordur bu calismalari eger suan surduruluyor ise. Ayrica hatirladigim kadariyla bir sene once bir haber okumustum. Haberde suanda varolan bir sirketin insanlarla olmeden belli bir miktar para karsiliginda anlasma yaptigini ve insanlarin isterlerse sadece boyundan yukarisini ya da tum bedeni oldukten sonra curumeyecekleri ve hucrelerinin bozulmayacagi bir ortama goturup bu bahsettigim gelisme bulundugunda bedenlerini (daha dogrusu o kisileri) tekrardan hayata dondureceklerini taahut ediyorlardi.

    Aslinda bence bu konu cok ilginc bir konu olmasina ragmen internette bununla ilgili kaynaklar sinirli. Insanlar tum vucut naklini imkansiz olarak mi goruyorlar yoksa ?







  • Ben bu operasyonu biliyorum.
    Kardeş o maymun yaşıyor ama nasıl yaşıyor biliyon mu ? Yaşıyo yaşamasına ama sadece kafa yaşıyor.Vücut bitkisel hayatta.Yani boyundaki kemiğin içinden geçen ana omurilik bağlantısını milyonlarca siniri birleştiremiyecekleri için yapamıyorlar.Kafa ; ritmi düzgün basınçlı kan akışıyla beslendiği için tabiiki kendine geliyor.
    Amma velakin kalbinin atmasını sağlayan elektrik sinyalini kalbine taktıkları pil veriyor.Akciğerlerin nefes alıp vermesini sağlayan sinyal karından açılan bir delikten diafram'a elektrik şokuyla veriliyor.Sindirim sistemi çalışmıyor.Yani mide , bütün bağırsak sistemi ve anüs hiçbir şekilde peristaltik hareket yapmıyor.Yani omurilik sinyal gönderemiyor istemsiz çalışan kaslara.Bu yüzden vücudu serumla besliyorlar.Hiçbir şekilde boyun altı vücut hareketi olmuyor.Karaciğer ve böbrekler çoğunlukla beyinden bağımsız çalıştıkları için sorun oluşturmuyorlar.
    Aynı kazada boynu kırılıp yatalak kalmış hasta gibi bir durum bu yani !
    1 hafta yaşatabiliyorlar çünkü hormon sistemini kontrol edemiyor beyin.Böbrek üstü bezleri ve pankreas yönetimsiz olduğu için hayvanın kanı metabolik olarak zamanla dengesizleşiyor ve çeşitli komplikasyonlar oluşmaya başlıyor ve sonunda ölüm gerçekleşiyor.
    Önemli olan omurilik bağlantısını doğru yapabilmek ! O yapılabilse zaten bu dediğiniz iş çoktan hayatımıza yerleşirdi.




  • hep merak ederdim nasıl yapılmıyor diye demekki omuriliktenmiş
  • binlerce belki milyonlarca damarı siniri birleştirebiliyorsan ve bu birleştirmeden sonra fonksiyonlarını eksiksiz yerine getirebilmeyi başarabiliyorsan neden olmasın?
  • peki parmak kopunca nasıl tekrar yerine dikyorlar? nekadar sinir var parmakta,aslında sinirlerle ilgili hiçbir şey bilmiyorum o yüzden saçma gelebilir sorduğum bu soru.
  • parmağı da eğer çok fazla sinir zedelenmişse dikemiyorlar zaten.dikiyorlar ama eski fonksiyonunu alamıyorsun.
    sinirleri bilgisayarının içindeki devreler gibi düşün baskılı devrelerdeki yollardan birkaçı değil sadece bir tanesi bile zedelenmişse o bilgisayar çalışır mı?
    şimdi misal anakartını ortadan bıçakla kestin ve başka marka model bir anakart aldın.onu da ortadan kestin.anakarttaki yollardan bilercesini tek tek elle birleştirdiğini düşün... hatta sadece kart değil işlemci,ekran kartı vs giden yolları da elle birleştirdiğini düşün.ondan bile zor bu iş... tabi tıp alanında uzman arkadaşlar varsa daha net cevaplar bu soruyu ama nacizane bildiğimizi öğrendimizi yazdık biz de...
  • Parmaktaki kasların hareket etmesini sağlayan ve parmak ucu hissini veren sinirlerin bazılarını yıllarca süren(200-300 yıl) bir araştırma sonucunda saptadılar.Kopan uzuvlarda en önemli konu ve dikkat edilmesi gereken en acil şey sinirlerin birleştirilmesidir zaten.Micro cerrahi diye bir bölüm gelişti zaten bu konuda.
    Yanlız şunu bilinki kopan uzuvlarda sinirlerin çoğu tekrar birleştirilemiyor ya da birleştirilmesine rağmen başarısız olunabiliyor.Bu yüzden kopan uzuvda genelde sıcak soğuk algısı kayboluyor ya da acı hissetme duygusu kayboluyor.Hareket kabiliyetinin kaybolması yani kaslara hükmeden sinirde başarısız olunması genelde pek olmuyor. Uzuv kopunca yüzde yüz eskisi gibi olması uzuvun büyüklüğüyle ters orantılı.Ne kadar çok büyüklük o kadar çok sinir kaybı demek.Parmak kopması ile kol kopması aynı şey değildir.
  • bütün teknik sorunları aştığınız varsayalım. kafa tamamda hangi vücuda nakil olacak. Diyeceksinki kadavra... emin ol kadavra işi çok ciddi bazı sorunlarıda ortaya çıkarır. Mesela sırf bu iş için işlenen cinayetler.. kaldıki beyin bir yerden sonra ters tepkide verebilir. Bana kalırsa insna kaderi neyse onu yaşamalı. Yani ölüme isyan dünyaya bağlılık ciddi sorunları ortaya çıkarır.
  • ya yüz nakli ? nasıl uyuşuyor o kadar sinir doku
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mentalist Zihinbaz

    ya yüz nakli ? nasıl uyuşuyor o kadar sinir doku

    Çok az siniri birleştiriyorlar zaten izlersen adamların yüzünü.
    Yüzde 30 fonksiyon kazanımı bile başarıdır yüz naklinde.Fizik tedavi(çalışmayan bazı sinirlerin çat pat çalışmaya başlaması) ile fonksiyon kazanımı %40'a kadar çıkartılabilirse büyük başarı oluyor.
    Sevmediğim bir türkücü mesela bazı sinirler kökünden(beyin) zarar gördüğü için şu anda yarı felç geziyor biliyorsunuz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi halil1980 -- 21 Temmuz 2012; 13:14:08 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.