Şimdi Ara

Benzin sarfiyatını düşürmek için LPG Regülatörünü elektrikle ön ısıtma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
6.846
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar;
    LPG li araçlarımız bilindiği gibi önce benzinle çalışıyor ve belirli bir motor suyu sıcaklığına eriştirğinde (30-40 derece) LPG ye geçiş sağlanıyor, böyle oluncada araçlarımız hem benzin hemde LPG tüketmiş oluyorlar. kısa süreli kontak açıp kapamalarda ise araç genelde benzin tüketiyor ve LPG nin bir avantajı kalmıyor.
    buradan yola çıkarak şöyle bir sistem düşünmeye başladım, belki benden öncede bir çok kimse düşünmüş olabilir.

    1- Aracımızı marşa basarak çalıştırdık, (ilk çalışma Benzin)

    2- ortalama 10 sn. sonra (böylelikle ilk marş basmada aküye fazla yük bindirilmemiş olur) ısıtıcı elektrot devreye girecek ve regülatörü ısıtmaya başlayacak

    3- Motor suyu sıcaklığı istenilen sıcaklığa geldiğinde ise ısıtıcı eleman devreden çıkacak. ve motor suyu sıcaklığı ile ısınma devam edecek.

    böylelikle aracımızın gaz regülatörü daha kısa sürede ısınacağından benzin sarfiyatıda düşmüş olacak. bilhassa kısa yolculuklarda çok daha faydalı olacağını düşünüyorum.

    bu sistemi yapmak için basit bir zamanlayıcı ve rölelere ihtiyacımız olacak ayrıca ısıtıcı elemanının regülatör üzerinde nereye nasıl yerleştirileceğide önemli,

    bu çalışmayı yapabilmek için LPG işini iyi bile ve elektronik bilgisi olan birilerinin ortaklaşa çalışarak gerçekleştirmesi çok daha güzel olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muzo86 -- 27 Nisan 2011; 18:22:55 >







  • Bu benzin pahalılığında sanırım bu konu kimsenin ilgisini çekmedi,
  • regulatörü ısıtarak benzine geçişi hızlandıramazsınız diye biliyorum çünkü regulatör değil motor suyu sıcaklığına göre benzinden lpgye geçiyor.
    reg ısıtmanın avantajı motor soğukken lpg çiğ atma oranını azalabilir lpgde kar yapar diye düşünüyorum oda çok marşta bile en fazla 5-6km fark yapar diye tahmin ediyorum.
    ustalar daha iyi bilirler tabii
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ercan_wrc

    regulatörü ısıtarak benzine geçişi hızlandıramazsınız diye biliyorum çünkü regulatör değil motor suyu sıcaklığına göre benzinden lpgye geçiyor.
    reg ısıtmanın avantajı motor soğukken lpg çiğ atma oranını azalabilir lpgde kar yapar diye düşünüyorum oda çok marşta bile en fazla 5-6km fark yapar diye tahmin ediyorum.
    ustalar daha iyi bilirler tabii



    yukardaki mesajımı dikkatli okursanız, motor suyu sıcaklığı ile ilgili algılayıcı sensörlerden ve bir elektronik devreden bahsettiğimi görürsünüz,
    yani motor suyu sıcaklığı 40 derece olana kadar regülatörün daha çabuk ısınmasını sağlayacak bir devreden bahsediyorum. ve motor suyu sıcaklığı 40 derece olduğunda ısıtıcı devreden cıkacak.

    kısa mesafelerde açılan her kontak motor sıcak olsa bile aracın benzinle çalışması demek buda sürekli benzin kullanımı demektir, bu durumda ise sıralı LPG nin avantajının olmaması demektir.
    her 500-1000 metrede bir kontak basmak bilhassa taksiciler için avantajlı olmasa gerek örneğin duraklarda araçlarını sıraya çekmek o araçların sürekli benzin kullanması demektir.
    sıralı sistemlerde avantaj en güzel uzun yolda sağlanıyor çünkü marşa bir kez basıyorsunuz ve uzun süre lpg ile yol alıyorsunuz ama şehir içinde örneğin iş yerine gidip gelen ve iş yeri mesafesi 3-5 km olan araç sahipleri için bilhassa kış günleri daha motor ısınmadan ve lpg ye geçmeden kontağın kapanması demektirki buda aracın LPG ile değil benzin ile yol almasından dolayı ucuz yakıtı yani tasarrufu ortadan kaldırması olur ve bu bir dezavantaj oluşturur.




  • suyu ısıtma değilde ilk aşamada lpg'yi su yerine elektrikle buharlaştırma yapılmalı. böyle bir kit olduğunu sanmıyorum. fakat şu lpi sistemi lpg yi sıvı olarak silindire püskürtüyor,o zaman benzine ihtiyacınız yok.
  • yapılacak iş çok basit, regülatöre giren sıcak su hortumundan önce ısıtıcıyı koymak gerisi zaten yukarda anlattığım gibi yani hotum regülatöre 5 cm mesafeden kesilecek araya ısıtıcı eklenecek bugün Eskişehirde ki brc servisi ile görüştüm ileriki zamanlarda belki beraber bir girişimde bulunuruz önce elektronik devreyi yani zamanlamayı yapmam gerekli


    ÖRNEK RESİMLERDEKİ GİBİ

     Benzin sarfiyatını düşürmek için LPG Regülatörünü elektrikle ön ısıtma

     Benzin sarfiyatını düşürmek için LPG Regülatörünü elektrikle ön ısıtma



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muzo86 -- 30 Nisan 2011; 20:20:55 >




  • termodinamik bilseniz almadan vemenin Allah'a mahsuz olduğunuda bilirdiniz. Ön ısıtmada yakıttan karşılanacak. enerji dönüşümüde olduğu için kayıp artacak. Ön ısıtmalı kitler var ama özel bölgeler için.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mcakmakm

    termodinamik bilseniz almadan vemenin Allah'a mahsuz olduğunuda bilirdiniz. Ön ısıtmada yakıttan karşılanacak. enerji dönüşümüde olduğu için kayıp artacak. Ön ısıtmalı kitler var ama özel bölgeler için.


    amaç hiç benzin kullanmamak çünkü bulunduğum yerde lpg 2,04 TL. şu ısıtmalı kitlerin markasını alabilirmiyim.
  • Isıtmalı kit de sonuçta ısınmak için enerji talebinde bulunacak ve bunu oluşturmak için dolaylı yoldan da olsa yani elektrik yoluyla bir kaynak isteyecek. Bunun kaynağı da sonuçta içten yanmalı motor. Yani elektrikle ısıtsanız da yakıtı kullanarak bu elektrik enerjisini üreteceksiniz. Sonuç değişmeyecek hatta daha dolaylı yoldan olduğu için kaybınız artacak...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: |RS|

    Isıtmalı kit de sonuçta ısınmak için enerji talebinde bulunacak ve bunu oluşturmak için dolaylı yoldan da olsa yani elektrik yoluyla bir kaynak isteyecek. Bunun kaynağı da sonuçta içten yanmalı motor. Yani elektrikle ısıtsanız da yakıtı kullanarak bu elektrik enerjisini üreteceksiniz. Sonuç değişmeyecek hatta daha dolaylı yoldan olduğu için kaybınız artacak...



    nasılki dizel araçlarda ısıtma bujileri var ve ön ısıtma sağlamak maksadı ile konulmuş bunda da ön ısıtma için bu şekilde olacak, zaten kısa bir süre yani 1-2 dakika sonra motor ısınmış olacak ki bununda bir zararını göremiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: engink


    quote:

    Orijinalden alıntı: mcakmakm

    termodinamik bilseniz almadan vemenin Allah'a mahsuz olduğunuda bilirdiniz. Ön ısıtmada yakıttan karşılanacak. enerji dönüşümüde olduğu için kayıp artacak. Ön ısıtmalı kitler var ama özel bölgeler için.


    amaç hiç benzin kullanmamak çünkü bulunduğum yerde lpg 2,04 TL. şu ısıtmalı kitlerin markasını alabilirmiyim.



    bende merak ettim ön ısıtmalı kitleri, yazsanızda bizlerde öğrensek




  • bana sistem mantikli geldi. simdiye kadar uygulanmamasi ilginc. masrafi ne olur bu sistemin??
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mehmetyilmaz77


    bana sistem mantikli geldi. simdiye kadar uygulanmamasi ilginc. masrafi ne olur bu sistemin??





    sistem gayet mantıklı ama nedense LPG bayilerinin bu işe ilgisi yok sanırım, acaba neden..........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • muzo86 arkadaşım;

    Öncelikle düşünceniz çok güzel, çalışmalarınızı sonuna kadar destekliyorum ve izliyorum.
    İkinci olarak elektrik ısıtmalı gaz regülatörleri varmış. Tek silindirşi ve hava soğutmalı motorlarda kullanılıyormuş. Kendim görmedim ama bunu çok araştırdım. Türkiyede bi yerde buldum. Otomobilllere olurmu bilmem ama, prensip olarak şu; gaz depodan regülatöre geliyor burada elektrikle ısıtılıyor ve motora yönlendiriliyor. Bunun için çeşitli kombinasyonlar düşünülebilir. en azından şu olabilir, gaz daha homojen ısındığı için sarfiyat az olu vb. vb..
    Tabi hiçbir şey çalışmadan ve denemeden başarılamaz, çalışmalarınızı destekler, başarılar dilerim.
  • Yeni sistem taktıracaklar bunun yerine prins marka taktırırsa sanırım böyle bir soruna ihtiyaçları kalmayacaktır çünkü prins'in benzinle çalışmasına gerek yok. Ama mevcut sistemler için de düşünülebilir, nasıl ısıtılacak? ne konacak oraya? peltier falan mı? ilk aklıma rezistanstan bile önce peltier geldi de.
  • şöyle bir sistem kurulabilir. ısıtıcı takılır buna bir adet swiç eklenir araç içine konulur. ısıtıcıyla swiç arasınada bir adet röle konur. normalde araç gaza geçeceği zaman önce selenoidleri açar (tık sesi ) 5 saniye sonrada gaza geçer ( bip sesi ) . bu selenoide gelen akımda rölenin kapanmasını sağlar, yani ısıtıcıyı kapatır. swiç eklemiştik en başta bu neden dersenizde canınız benzinle gitmek ister, gazınız biter benzinle gidersiniz vs bu durmda ısıtıcının açık kalmasını engellemek için. yada son olarak aklıma geldi bizim atiker multifast sisteminde gaza geçene kadar seviye ışıkları yanıp söner yukarıdada bir kırmızı ışık yanar sürekli gazda olduğu zaman. tetikleyici olarak onuda kullanabilirsiniz. düğmeye basıp benzine geçirdiğimizde hiç bir lamba yanmıyor lpg göstergesinde.
  • Tamam hocam, güzel mantık ya da biraz daha geliştirilebilir de, ısıtıcıyı nasıl koycaz nerden besleticez? nerden bağlıcaz geri? nasıl yapıcaz? ne kadar süreliğine çalışacak? Enerjisini aldığı kaynak aracın nelerini götürecek. Bu sizin saydığınız işin devresini oluşturma kısımları, hatta buna biraz daha birşeyler eklersek, lpg ayar kabloları var lpg beynine bağlanıyor, o beyne bağlanıp oradaki değerleri okutarak da birşeyler yapılabilir, bu durumda lpg'de ise ve sıcaklık şu derecenin altında ise ısıtıcı açılır, yok benzinde ise ısıtıcı kapalı ve ya sıcaklık belli bi derecenin üzerinde ise ısıtıcı kapalı diyerek geçebiliriz. Çünkü bu araç lpg'ye geçmesi için sıcaklığa bakıyorsa ve bu sıcaklığa bakışında da beynindeki bir değerden yapıyorsa, biz naparsak yapalım suyu ısıtmadığımız sürece(yani borunun gerisine takmak ile ısıtıcımızı, sanırım aracın erken gaza geçmesini sağlayamayız yani bunun için beyne de müdehale etmemiz gerekmez mi? Tam da çalışma mantıklarını bilmiyorum yanlışsam düzeltin lütfen




  • mantıkılı fikirde profesyonel birilerinin yapması lazım ufak bi elektrik kaçagı kötü sonuçlar dogura bilir.
  • Kesinlikle sonucunda hem lpg oradan geçecek, sadece elektrik kaçağı değil yaptğımız şey de lpg kaçırmasına sebeb olabilir.
  • Astari yuzunden pahalliya gelir. Hem yaptiginiz masrafin size donusu uzun olur hemde, isitma icin harciyacaginiz aku gucunu tekrar doldurmak icin, suyu isitmak icin harcadiginiz enerjiden fazlasini harciyacaksiniz...

    Yakit tasarrufu yapmak istiyorsaniz,

    Yavas hizlanin..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.