Şimdi Ara

Bedelli de tarih ve ödeme ile ilgili soru.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
480
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba kamu da çalışıyorum. 27.05.2021 tarihinde mevcut tecilim sona eriyor. Bedelli olarak yapmayı düşünüyorum ama net şekilde askerlik şubesinden alamadığım cevabı sizlere sormak istedim.

    -bedelli askerlik başvurumu tecil bitmeden hemen önce (mayıs başında) yaparsam bana ne zamana kadar ödeme süresi verecek?

    -eğer süre olarak aralık ayına kadar zaman verirse ve ben ödemeyi aralıkta yaparsam, tecil tarihi geçtiği için kaçak durumuna düşüp bedelli başvurum iptal mi edilir.

    -benim bu başvuruyu ne zaman yapmam ve parayı ne zaman yatırmam gerek.


    not: maddi kaynağı oluşturmak için bu soruyu soruyorum. aralığa kadar sürem varsa ödeme için daha rahat olacağım. mazur görün. teşekkürler.




  • quote:

    Bedelli askerlik

    MADDE 61 – (1) Bedelli askerlik yararlanma şartları ve başvuru esasları şunlardır:

    a) Askerlik çağına girmiş yükümlülerden herhangi bir yaş sınırlandırması olmaksızın fiilî askerlik hizmetine başlamamış olmak.

    b) Bakaya olmamak.

    c) Yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı veya saklı olmamak.

    ç) İstekli olmak ve kendisi, eşi, birinci veya ikinci derece kanuni yakınları, vekilleri ya da vasileri aracılığıyla e-Devlet üzerinden veya askerlik şubeleri aracılığıyla 31 Aralık tarihine kadar başvuru yaparak bedelli askerlik tercihinde bulunmak.

    d) Yoklaması olmayan yükümlüler için, yoklamaya esas sağlık muayenelerini (ç) bendindeki süre içerisinde tamamlayarak “Askerliğe Elverişlidir” kararı verilmiş olmak.

    e) Kanunda belirtilen bedel tutarını başvuru tarihinden itibaren iki ay içerisinde (ç) bendindeki süreyi aşmamak üzere peşin ödemek.

    f) Temel askerlik eğitimine alınacağı yılın celp ve sevk dönemleri için tercihte bulunmak.

    g) Sınıflandırma veya kura işlemi sonucunda bedelli askerliğe hak kazanmak.

    ğ) Bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamak.

    (2) Erteleme hakkı olanlar hariç, bedelli askerlik tercihinde bulunmayanlar veya son hakkında tercihte bulunduğu halde kurada çıkmayıp da diğer statülerde sınıflandırılmış olanlar bedelli askerlikten yararlandırılmaz.

    (3) Bedelli askerlik sınıflandırma, celp ve sevk işlemleri aşağıda belirtilen esaslara göre yürütülür:

    a) Bedelli askerlikten yararlandırılacak yükümlü sayısı Genelkurmay Başkanlığı ile koordine edilerek Bakanlıkça tespit edilir. Bunların temel askerlik hizmetini yapacakları birlikler ile bu birliklerin kontenjanları Genelkurmay Başkanlığınca 31 Aralık tarihine kadar Bakanlığa bildirilir.

    b) İstekli sayısının, bedelli askerlik için belirlenen sayıdan fazla olması halinde yararlandırılacak olanlar Bakanlıkça belirlenen tarihlerde sınıflandırma kurulunca kura ile belirlenir. İstekli sayısının yararlandırılacak sayıdan az olması halinde kuraya tabi tutulmaksızın tüm istekliler bedelli askerlik hizmetinden yararlandırılır.

    c) Yükümlülerin kuvvet komutanlıklarına tahsisi, sınıflandırılması ve temel askerlik eğitimini alacakları birlik komutanlıklarına dağıtımı, kuraya tabi tutma işlemleri, 23 üncü madde hükümlerine göre sınıflandırma kurulunca yapılır.

    ç) Kura sonucu bedelli askerliğe seçilemeyenler, yasal erteleme hakları devam ettiği sürece müteakip yıllarda yeniden bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuruda bulunabilir. Bunların ödedikleri bedel, başvurularını müteakip kendilerine iade edilir. Her başvuruda Kanunda belirtilen bedel miktarı peşin olarak ödenir.

    d) Yükümlülerin bedelli askerlikle ilgili celp ve sevk dönemi değişiklik talepleri o yıl içerisinde olmak kaydıyla Askeralma Genel Müdürlüğünce değerlendirilir.

    e) Bu fıkranın (b) bendi kapsamında yararlanma hakkı elde edenlerin 59 uncu maddede belirtilen mazeret halleri hariç ertelemeleri yapılmaz.

    f) Bu fıkranın (b) bendi kapsamında yararlanma hakkı elde edenler, tabi oldukları celp ve sevkte silahaltına alınmamış olmaları şartıyla emsallerinin terhise hak kazanacakları tarihe kadar askerlik şubesine başvurmaları halinde bedelli askerlikten vazgeçebilirler. Vazgeçenlere bedelli askerlikten yararlanmaları için yeni bir hak verilmez. Bunların işlemleri bedelli askerlik müracaatından önceki durumlarına göre yürütülür.

    g) Bu fıkranın (b) bendi kapsamında yararlanma hakkı elde edenlerden temel askerlik eğitimini tamamlamadan Türk vatandaşlığından çıkan veya çıkarılan yükümlülere, tekrar Türk vatandaşlığını kazandıklarında bedelli askerlikten yararlanabilmeleri için yeni bir hak verilmez.

    (4) Bedelli askerlik duyuruları 28 inci maddedeki esaslara göre yapılır.

    (5) Bedelli askerlik hizmeti kapsamında olanlardan;

    a) Verilen yol süresi de dâhil olmak üzere emsallerinin terhise hak kazanacağı tarihe kadar birliklerine katılmayanlar,

    b) Temel askerlik eğitimine katıldıkları halde firar ve hava değişimi/izin tecavüzü suçlarını işleyenler,

    c) Hak sahibi olmadıkları halde bedelli askerlik hizmetinden yararlandığı tespit edilenler,

    bedelli askerlik kapsamından çıkarılır ve bunların kalan askerlik hizmetleri erbaş ve er statüsünde ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca belirlenen birliklerde tamamlatılır.

    ç) Bu fıkranın (a), (b) ve (c) bentleri gereğince kapsamdan çıkarılanların yeniden bedelli askerlikten yararlanmak üzere yapacakları başvuruları kabul edilmez.

    d) Fiilen temel askerlik eğitimine başlayanlar ile temel eğitimini tamamlayanlardan bedelli askerlik kapsamından çıkarılmalarını talep edenlerin istekleri kabul edilmez.

    (6) Bedelli askerlik geri ödeme işlemleri aşağıda belirtilen esaslara göre yapılır:

    a) Bedelli askerlik hizmetine seçilmeyenlerin,

    b) Fazla veya mükerrer ödemede bulunanların,

    c) Beşinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentleri gereğince kapsamdan çıkarılanların,

    ç) Üçüncü fıkranın (f) bendi kapsamında vazgeçenlerin,

    d) Başvuruları olmadığı halde ödeme yaptığı tespit edilenlerin,

    e) Temel askerlik eğitimini tamamlamadan;

    1) Askerliğe elverişsiz hale gelenlerin,

    2) Türk vatandaşlığından çıkan veya çıkarılanların,

    3) Vefat edenlerin,

    ödedikleri bedel; talepleri halinde kendilerine, vekil, vasi veya kanuni mirasçı sıfatı ile yükümlü adına müracaat edenlere iade edilir.

    f) Başvuru sahipleri, durumlarını ispata yarayan vekâletname veya mirasçılık belgesinin asıl ya da yurt içinde noterlerce, yurt dışında Türk Konsolosluklarınca onaylanmış suretlerini dilekçelerine ekleyerek askerlik şubelerine müracaat ederler. Yükümlüler dilekçelerinde; yurt içinde kendi adlarına açılan Türk Lirası hesaplarının IBAN’ını, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını ve iletişim bilgilerini de belirtirler.

    g) Kanuni mirasçı sıfatıyla yükümlü adına geri ödeme müracaatında bulunanların her biri için mirasçılık belgesinde belirtilen hak sahipliği oranları dâhilinde geri ödeme yapılır.

    ğ) Geri ödeme şartlarını haiz olan yükümlülerin askerlik şubelerince alınan dilekçelerine istinaden ödemelerinin iadesi kendilerine veya vekil, vasi ya da kanuni mirasçılarının hesaplarına ilgili muhasebe birimi tarafından yapılır. Geri ödemeyi yapan birim, geri ödemenin yapıldığını askerlik şubesine bildirir.

    h) Temel askerlik eğitimini tamamladıktan sonra; vefat edenlere, askerliğe elverişsiz hale gelenlere veya Türk vatandaşlığından çıkanlara ya da çıkarılanlara geri ödeme yapılmaz.

    (7) Temel eğitim süresinin sona ermesini müteakip yapılacak olan yemin töreninden sonra yükümlüler, varsa 31 inci maddenin birinci fıkrasındaki izin süresi de kullandırılarak terhise hak kazanacakları tarihe kadar idari izinli sayılırlar. Ancak, tabi oldukları celp ve sevk döneminin sevk günleri içinde sevkini yaptırmadığından birliklerine geç katılanlar terhise hak kazanacakları tarihe kadar askerlik hizmetine devam ettirilir.

    (8) Bedelli askerlik hizmetinden yararlanacak yükümlülerden ödeme yapanların bilgileri Bakanlık Merkez Muhasebe Birimince, elektronik ortamda Askeralma Genel Müdürlüğüne bildirilir.

    (9) Uygulamaya ilişkin diğer usul ve esaslar her yıl için Bakanlık tarafından belirlenir.

    (10) Seferberlik ve savaş hallerinde bu madde hükümleri uygulanmaz.


    https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/07/20200722-5.htm

    Parayı ödemek için 2 ay süre tanınıyormuş. Bir de 1 temmuzdan sonraya kalırsanız zamlı ödeme yapacaksınız. Tecil bitmeden başvurunuzu yapınız, yoklama kaçağı düşme riskine girmeyiniz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • teşekkür ederim. dediğiniz gibi riske etmemek gerek. ben eğer aralığa kadar ödeme sürem olursa hani rahat ödeme yaparım diye düşündüm ama yapacak birşey yok artık eninde sonunda ödenecek

  • Merhaba benzer durumdaydım, tecilin bitmesine 5 gün kala bedelliye başvurdum. 2 ay daha tecilim uzadı ve ayrıyetten ödeme süresi verdi. Bende durum böyleydi sanırım sizde de aynı durum olur.

  • Benim merak ettiğim bir şey var. Diyelim 20 aralıkta tecil sonlanıyor. 1-15 aralık arası bedelliye başvurursak 2 ay ödeme süresi olduğu için 1 şubata kadar tecil uzuyor mu yani tecil son tarihi muaf oluyor mu? Yoksa ödeme süresi de tecil tarihine kadar mı?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: justpassenger

    Benim merak ettiğim bir şey var. Diyelim 20 aralıkta tecil sonlanıyor. 1-15 aralık arası bedelliye başvurursak 2 ay ödeme süresi olduğu için 1 şubata kadar tecil uzuyor mu yani tecil son tarihi muaf oluyor mu? Yoksa ödeme süresi de tecil tarihine kadar mı?

    ödeme süresi 2 ay ancak o 2 ay ödeme takviminin sonuna denk geliyorsa sen 15 aralıkta başvurursan son ödeme tarihi 31 aralık oluyor. haziran 3'ünde başvuranın son ödeme tarihi de 30 haziran oluyor. fiyat 1 ocak ve 1 temmuzda zamlanıyor

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.