Baykar Teknoloji tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk jet motora sahip insansız savaş uçağı Kızılelma, ikinci test uçuşunu da yaptı. Baykar’ın lideri Selçuk Bayraktar, ikinci test uçuşunun da sorunsuz ve başarılı geçtiğini Twitter hesabı üzerinden duyurdu.
Kızılelma’nın 23 Ocak tarihinde gerçekleştirilen ikinci test uçuşunda “Sistem Tanımlama” testleri gerçekleştirildi. Bayraktar Kızılelma’nın gelişimi son derece hızlı bir şekilde ilerliyor diyebiliriz. Zira sadece dört ay önce ilk motor entegrasyon testi gerçekleştirilmişti. Kasım ayında ise ilk taksi ve koşu testleri başarıyla tamamlanmıştı. Aralık ayının ortasında ize Kızılelma ilk uçuşunu yaparak tarihi bir başarıya imza atmıştı.
Bayraktar Kızıelma özellikleri
Türkiye’nin ilk jet motorlu insansız savaş uçağı
5 saat havada kalış süresi
1.500 kg faydalı yük kapasitesi
0,6 mach seyir hızı
6.000 kg maks. kalkış ağırlığı
35.000 feet operasyonel irtifa
500 Nm Görev Yarı Çapı
TCG Andolu’dan ve kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyeti
çok başarılı çok iyi gelişme var. İlk uçuşunda bayağı bir Yalpa yapıyordu, kalkışta da biraz titrer gibiydi. Şimdi oldukça kısa mesafeden kalktı, sıfır sarsıntı neredeyse hiç sarsılmadan da tertemiz iniş yaptı. Maşallah mühendislerimiz hemen tüm eksiklerini fark Edip tertemiz düzeltmışlar, ellerine sağlık.
çok başarılı çok iyi gelişme var. İlk uçuşunda bayağı bir Yalpa yapıyordu, kalkışta da biraz titrer gibiydi. Şimdi oldukça kısa mesafeden kalktı, sıfır sarsıntı neredeyse hiç sarsılmadan da tertemiz iniş yaptı. Maşallah mühendislerimiz hemen tüm eksiklerini fark Edip tertemiz düzeltmışlar, ellerine sağlık.
Bu ülkeden hicbir sey olmaz diyenler ve bende aynı kaniydaydim tabular yıkildı birde adaletli bir millet olsak gemisini kurtaran kaptan mantıginda kurtulsak kendimiz icin degilde hepimiz icin bir şeyler yapsak Türkiye ozaman süper guç olacak
Keşke küçük bir Sovyetler Birliği'nden fazlası olsak, yani bu savunma sanayii başarılarını sivil sektörlere kanalize edip ekonomik başarıya da dönüştürebilsek de halkımız böyle sürünmese. Türkiye'nin kapasitesinde bir ülkeye Güney Kore, Almanya, Japonya veya Fransa gibi olmak yakışır. Jet motorlu askeri drone üretip bir tane adam gibi ticari uçak veya otomotiv markasına sahip olamamak, ne bileyim, olmuyor.
< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Kasabın karne hediyesi şakasını algı yapıp bu ülkenin değerlerini hiçe sayarken hiç mi sıkılmıyor musunuz? Chpnin bayrağını asarken sakatlanan, chpli belediyelerden iş istediği halde iş verilmeyen sonra intihar eden gençten de bahsetsene... Haberiniz yoktur çünkü. Lüks yatlarında alem yapanlarla 'açız' reklamları çekeceğinize o çoçuklara yardım etsenize... . O çocuklar aç kalmasın diye uğraşıyor bu insanlar. Bu insanlara destek vermeyecek te kime destek verecek? Yok orası yerli değil yok burası değil. Yerli milli ithal danışmanla gurur duyarken pensilvanyaya kaçan yerli danışmanlar ne kadar milli yerli söyleyesene..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi celibar -- 24 Ocak 2023; 15:13:42 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
öncelikle uçak uçuyorsa uçar, 1-2-3 diye saymanın alemi yok.
kızılelma ile baykar aslında belkide ilk defa performans endeksli bir uçak yaptı. bu uçağı "uçtu" ya da "yalpalamıyor" diye değerlendirmek yanlış. doğrusu manevra ile, roll rate ya da sustained g ile değerlendirmek lazım ki gördüğüm kadarıyla kızılelma şimdilik sadece uçuyor. bu haliyle ancak şekil yapar, henüz gördümüz birşey yok. halkı ikna edebilir ama profesyoneli edemiyor henüz.
ki o işçilik ya da malzeme(elde kalan karbon fiberle) ile uçan kaçan g çeken uçak falan yapılmaz, imkansız. daha radom ya da herhangi bir kapağı üstü üste gelmiyor, öyle süpersonik jet mi olur.
ülkemizden bir jet örneği, süpersonik muharip uçak böyle olur. işçilik gerçekten dünya seviyesi. ama bu insanlı falan demeyin, insanlı insansız değil mesele, çevik uçak yapıyorsan gövdenin bir standartı var insanından bağımsız.