Şimdi Ara

Bayır kalkışı debriyaj kokusu ve acemilik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
1
Favori
435
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Değerli arkadas, abiler ve kardeslerim bugun sizden bir akil veya dost tavsiyesi ve destek almak uzere bu konuyu acma geregi hissettim. Nerdeyse 30 yasindayim ve ilk kez kendime ait bir aracim oldu. arac 2013 model 1.5 dizel motora sahip. aldigimda 101.000 km deydi ve debriyaj balatalari hic değişmemiş.


    Istanbul da yasayanlar bilir besiktasta barboros bulvarinin oralarda oturuorum ve heryer bayir kayniyor. Cogu turk genci gibi babam kendi arabasimi bu yasima kadar max 3-4 kere vermistir dolayisi ile sürüş tecrubem pek yok ozellikle bayirda.


    Iki gun once gezerken klasik olarak yildiz yokusundaki bayirda trafik oldu ve dur kalka dondu, inanilmaz bagirtmadigim halde yarim debriyajla cikarken uc dort dakka sonra balatalardan bi koku gelmeye basladi, duman filan cikmadi ama ben daha da devam edince koku artmaya basladi ve sonra inanilmaz bi yanik kokusu geldi. Hemen saga çektim ve beklemeye aldim. o ara stres yaptigim icin araci arkadasima verdim ve eve kadar sag saglim gelip otoparka koydum.


    Aradan iki gun gecti, yasadigim travma sebebiyle araca binmeye korkar hale geldim ve bayir gorunce sahadet getiresim geliyor. Derken aklima bi fikir geldi ve aracin icindd bulundugu katli otoparktaki en alt kalta indirdim ve katlar arasi cikis icin egim oluyor ya dedim burda bayir calisayim bari bi bes on dk o egimli cikis alanlarindada itoparkin icinde in cik yaparken gene hafiften koku gelmeye baslayinca araci direk durdurdum ve zorlamadim.


    Muhtemelen yarin araci servise goturcez peder beyle ve moraller bozuk. oda her turk babasi oldugu gibi araba kullanmayi ogretirken acaio agresif oldugu icin yardim icin sormuyorum bile ondan kendim bi sekilde ogrenmem lazim ama boylede debriyaji bitirdik galba. ama belkide arac acaba 101k km de oldugu icinde bitmrsine yakindi da bende acemi sofor olarak zorladim diyemi boyle oldu.


    Moralmen cidden cokugum aekadaslar, bu istanbul trafiğinde normal dur kalklarda sikonti yok ama bayir gorunce midem bulaniyor ve ter basiyor bu korkumu baski balataui tekrardan bitirmeden nasil gecebilirim? El freni ile dur kalkida calistim gecen ama gene ayni bi sekilde koku geldi aractan ilk günkü zorlamadan sonra.


    sizlerinde basiniza böyle şeyler geldimi acemilikte normal mi bunlar? nasil ustesinden gelebilirim, acikcasi babadanda destek alamayinca evde de tek ehkiyet sahibi o ve yalniz kalincada stres yapıyorum. simdiden cok tesekkurler


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Araç çok yüklü değilse 1.5 dci motorla "nadiren" yarım debriyaj yaparak ilerlemek zorunda kalırsınız. Bizde iki tane manuel 1.5 dci var. Az önce bir tane 2015 Passat'la eve geldim. Manuel şanzımanlı ve debriyajı bitik, değişmesi gerekiyor. Durumu o kadar kötü ki yine de koku falan yok. Siz biraz fazla zorlamışsınız gibi görünüyor. Ayrıca stres yapmanıza gerek yok. Kullanmayı yeni öğreniyorsanız, bunun gibi tecrübeleri yaşayacaksınız. Renault parça konusunda içimin en rahat olduğu markadır. En fazla bir debriyaj setine mal olur.

  • araç nedir?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2013 model mercedes a180 1.5 dizel uniteli manuel sanziman


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beşiktaş meydan sonrası neyse de iç taraflar baya yokuş ve yaşadığınız durum acemilik için çok normaI. renault grubu debriyajı en tepede kavrar. önce düz bir yerde debriyaja alışın ve rampada el freni ile kalkmayı deneyin. şöyle ki;

    rampada el frenini çekin, kalkmayı deneyin ve aracı düz yolda olduğunuzdan biraz daha fazla gaz verin, araç hareket etmeye yeltendiğinde el frenini indirin bu ara max. 1 saniye filan sürer aracın kavrama noktasını öğrendikten sonra. el frenini indirdikten sonra 1 saniye kadar kavramanın iyice oturduğunu hissedip debriyajı bırakın. trafik varsa öndeki araç hareket ettiği an değil bu işlemi yapmaya değecek kadar ileri giderse yapın.

    yine yapamıyor musunuz en fazla balata yanar 1000-1500 liraya değiştirirsiniz ama yokuşta kalkmayı öğrenirsiniz. bazı tecrübeler bu meblaya değiyor.

    youtube üzerinden aynı araç için videolara da bakın. unutmayın ki kimse anasının karnından doğarak öğrenmiyor. araç kaymış, koku gelmiş moralinizi bozmasın. 2 kere koku yayar 3. de başarma duygusuyla kendinizle gurur duyarsınız. ekstra olarak bu devirde kendi aracınınızı aldığınız için tebrik ederim.

    kaza çarpma olmasın da aracı kaydırarak öğrenin. hayırlı sürüşler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hemen koku yapması ilginç. Bitmiş büyük ihtimalle. Yoksa asla koku yapmaz. Aşırı zorlaman, canını çıkarman lazım, anca öyle.

    Bir de acemilik sürecinde normal ilerlerken ayağı debriyaj üstünde tutma gibi bir eğilim olur. Bir şey olursa hemen basabileyim diye. Bunu da yapıyor olabilirsiniz. Fark etmeden milim bile dokunsaniz -hic abartmıyorum- kilometreler boyunca balataniz asinacaktir. Erken bitecektir. Buna dikkat edin. Ayağınızı debriyaj üstünde bırakmayın. Ayak yaslama yerine koyun.

    Yokuşta kaldırma problemine gelecek olur isek acemilik sürecinde el freni kullanmak gerekir. Sonra yarım debriyaj dediğimiz tekniğe yavaş yavaş alismaniz lazım. Bu tekniği arkanızda biri yokken çalışabilirsiniz.

    El freni ile kaldırma videosu YouTube'da vardır. Aynı şekilde yarım debriyaj videosu da var. Oradan izleyebilirsiniz.

    Manuel araca alışması biraz zor oluyor. Hele şimdi size dik yokuşta paralel park etmek uçak sürmekten bile zor geliyordur. Muhtemelen böyle park yerlerini es geçiyorsunuz. :) Çünkü benim de korkulu rüyamdi. Zaten park etmek ayrı bir zorken bir de yokuşa meydan okumak harbiden her acemi için kan ter döktürür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BF.Skinner -- 20 Ekim 2021; 1:25:26 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • theroglu T kullanıcısına yanıt

    yokuş kalkış desteği yokmu araçta? aslında aynı 1.5 dizel motorlu Megane var bende de, yokuslarda dizel motor ile kalkış zor olmuyor hafif gaz verseniz yetiyor düşük devirde yüksek tork geldiği için. yokuş kalkış desteğine çok gerek yok dizel motor için ama belki gizli özellik olarak açtırma olayı varsa onu bi araştırın kendi aracınızda.


    ama belkide araç sürekli İstanbul trafiğinde ise o km'lerde kavrama balatası da bitmeye yakın olabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suatcagdas -- 20 Ekim 2021; 1:55:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devamlı ayağını yarım debriyaj yapıp öyle tutarsan veya debriyajla işin bittiği halde ayağını debriyaj üzerinde bekletirsen tabiki baskı balatayı bitirirsin, yapman gereken kalkış yaptıkdan bir iki metre sonra hemen ayağını debriyajdan çekmek.Yokuşta kalkış yaparken ayağını zaten kavramaya getirdiğinde ve kavramanın tam sınır noktalarındayken zaten araç titremeye başlar motorun sesi değişir devir saati düşer stop edecek gibi olur mutlaka hissedersin bunu işte o anda hiç acele etmene gerek yok zaten ayağını frenden çeksende araç geri kaymaz, kontrollü şekilde gaza basıp araç harekete geçtiğinde yavaşça debriyajı bırakacaksın hepsi bu kadar.Zaten araca alışırsın bir kaç gün içinde kavrama noktasını ezberlersin artık ve kalkış yaparken aracı kavramada tuttuğun süre gittikçe azalır böylece baskı balatayı çok yıpratmadan kullanmaya başlarsın.Ayrıca çok dik yerlerde el frenini kullanabilirsin.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.