Şimdi Ara

Bahçedeki Ağaç Kesimi İçin İzin Prosdürü

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
23.668
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Söz konusu bahçe Kat Mülkiyeti Kanununa tabi bir apartmanın bahçesi. Müvekkilim bu ağacın kesilmesini istiyor.
    Bunun içinde kat malikleri kurulunun onayı gerekiyor. Ama onaylanmadı, İlgili tarihlerde Kat mülkiyeti kanunu madde 33 e dayanarak olayı sulh hukuk mahkemesine taşıyacağım bu davada kullanabileceğim yargıtay kararı veya herhangi bir şey var mı yardımcı olur musunuz



  • Değişik bir olay. Paylaşımları takip edelim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • üstad gelişmeleri paylaşın bende merak ettim. şöyle kararlar buldum belki işinize yarar ;

    T.C.
    YARGITAY
    HUKUK GENEL KURULU
    E. 1993/14-395
    K. 1993/486
    T. 30.6.1993
    • ELATMANIN ÖNLENMESİ ( Ağaç, dal ve köklerin komşunun mülküne geçmesi )
    • AĞAÇ, DAL VE KÖKLERİN KOMŞUNUN MÜLKÜNE GEÇMESİ ( Elatmanın önlenmesi )
    • KOMŞULUK HUKUKU
    743/m.661,664
    ÖZET: Bir kimsenin mülkünü kullanırken komşusuna zarar verecek her türlü taşkınlıklardan ,çekinmesi MK.nun 661. maddesi hükmü gereğidir.

    Bu itibarla yerel mahkemece mevcut delillerin MK.nun 661 ve 664. maddesi hükümlcri çerçevesinde ve mülkiyet hakkının mahiyeti gözetilip değerlendirilerek davacı taşınmazına geçen davalıya ait ağaçların dallarının kesilmesine karar verilmesi doğrudur.

    DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki "elatmanın önlenmesi" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Konya 3. Sulh Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 19.12.1991 gün ve 1073-1315 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine;

    Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin 21.9.1992 gün ve 778-7953 sayılı ilâmı:

    ( ... M.K.nun 664. maddesi komşu taşınmaza geçen ve zarar veren dal ve köklerin kesilebilmesini öngörmektedir. Madde hükmünün uygulanması için geçme ve zarar verme koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekir. Zaten dava da bu maddeye dayanılarak açılmıştır. Bu husus gözetilmeksizin Yasaya ters olarak karar verilmesi doğru görülmemiştir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

    YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:

    Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

    Taraf taşınmazları komşudur. Davacı, komşu taşınmaz mal maliki davalının, kendi yeri içerisinde olmak üzere sınıra yakın olarak diktiği Dışbudak-Meşe-Karaağaç-Kavak-Elma ve Armut ağaçlarının gölgesi nedeniyle taşınmazında yetiştirdiği ürününe zarar verdiğini ileri sürerek ağaçların tecavüz eden dallarının kesilmesi suretiyle el atmasının önlenmesini istemiştir.

    Bir kimsenin mülkünü kullanırken komşusuna zarar verecek her türlü taşkınlıklardan çekinmesi MK.nun 661. maddesi hükmü gereğidir. Ayrıca aynı Kanunun ağaç, dal ve köklerinin başkasının mülküne geçmesi kenar başlıklı 664 ncü maddesinde, "bir ağacın dalları ve kökleri komşusunun mülküne geçipte zarar verdiği ve komşusunun talebi üzerine münasip bir müddet içinde ağaç sahibi bunları kaldırmadığı takdirde komşunun o dal ve kökleri kesip enkazını zaptetmeğe selahiyeti bulunmaktadır. Davacı taşınmazının yüzölçümü itibariyle ekdiği ürünlerinde, davalının bu davranışı sonucu doğan zararın, komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aştığı ve taşkınlık ölçüsüne vardığı anlaşılmaktadır.

    Bu itibarla yerel Mahkemece mevcut delillerin M.K.nun 661 ve 664 ncü maddesı hükümleri çerçevesinde ve mülkiyet hakkının mahiyeti gözetilerek değerlendirilerek davacı taşınmazına geçen davalıya ait ağaçların dallarının kesilmesine karar verilmesi doğrudur. Nitekim Hukuk Genel Kurulunun 3.12.1986 gün ve 330-1010 ve 1.2.1989 gün ve 869-37 sayılı kararlarında da aynı ilke benimsenmiştir.

    O halde usul ve yasaya uygun bulunan direnme kararı onanmalıdır.

    SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile, direnme kararının yukarıda açıklanan nedenlerle ( ONANMASINA ) oybirliği ile karar verildi.
  • selvetarm S kullanıcısına yanıt
    Öncelikle araştırmaların ve cevabın için çok teşekkür ederim .Bu karar daha çok komşuluk ilişkilerinden kaynaklanan bir uyuşmazlıkla ilgili ama bu olayda ağaç ortak bir alanda olduğu yani bütün kat maliklerini ilgilendiren bir mesele, dava sürecini ve sonucunu sizlerlede paylaşırım
  • üstad kararın içeriğindeki bir kaç nüans belki işe yarar diye paylaştım kolay gelsin gelişmeleri izliyoruz.
  • Aynen güzel bilgiler var bunları kullanacağım üstadım eline sağlık
  • Merhaba arkadaşlar,

    Binaların arasında "paylaşım alanında" "ortak alanda"
    1) belediye tarafından yapılan çocuk oyun parkı,
    2) insanların fiziksel egzersiz yapması için egzersiz aletleri
    3) "boş bir arazi"https://drive.google.com/file/d/1vlpTQrLOANXYRVvJeiV3itHs-xFKpu_P/view?usp=sharing

    mevcut.

    Bu alanın ismi "yeşilyurt 2 Nolu Mini Dinlenme Parkı"https://goo.gl/maps/66Ww2CR4XWL2

    3) "Boş bir arazi" için düşüncem bu boş alana limon, mandalina, fidanları (15 adet) ekmek. Sebepleri ise:

    1) mahallede oturanlar ağaçardan portakal, limon, mandalina toplayabilsinler.
    2) bu boş arazide çocuklarımız bağır çağır, kavga kıyamet futbol maçı yapıyorlar. sesi engelliyemiyor, rahatsız oluyorum.
    2.a.) Her topa vurduklarında eve her türlü ses yalıtımını yapmama rağmen engelleyemeyeceğim "topa vurma" sesi mevcut.
    2.b.) futbol oynarken çocuklar çığırtkanlık yapıyor, parkta oynayan çocuklardan farklı sesler cıkarıyorlar, kavga ediyorlar. Dolayısıyla 15 çocuğun bağır çağır seslerine maruz kalıyoruz.

    bu dikilecek fidanlar hiçbir vatandaşa, apartman sakinine, komşuya rahatsızlık verecek, alanına müdahele edecek cinsten değildir.

    bu 15 adet fidan ekme girişimi için apartman sakinlerinden mi izin almak gerekir, belediye'den izin almak gerekirse Seyhan belediyesinin hangi bölümünden izin almak gerekir?

    teşekkür ederim.
  • bilgili bir kişi yardımcı olabilirse çok mutlu olurum
    iyi çalışmalar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerempgs -- 14 Şubat 2019; 6:17:33 >
  • merhaba, 20 yıldır sitedeki evimizin bahçesinde bulunan ağaç sadece Whatsapp'tan "rahatsız edilen ağaçlar temizlenecektir" şeklinde bir yazı sonrası tamamen kişisel nedenlerle kesilmiştir. Bu durumda da sulh hukuk mahkemesine "mala zarar verme" suçu ile mi başvurmak gerekir? Değerli görüşlerinizi alabilirsem çok sevinirim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.