Şimdi Ara

Backend için nereden başlamalıyım

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
2
Favori
7.362
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • HTML-CSS iyi, Javascript temel seviyem var. Back-end için asp.net mvc'den başlamaya karar verdim fakat biri diyor C#'tan başla herkes farklı şeyler diyor. Back-end üzerine çalışan falan varsa yardımcı olabilir mi?

    ASP.Net MVC kısmında yol haritam nasıl olmalı?



  • html,css ve js temel seviyem var diyorsun ama öğrendikçe ilerleyen zamanlarda ne kadar az bildiğini öğreneceksin.Ben de 1-2 okur geçerdim sonra karşıma önerilen road mapler çıkınca neleri atladığımın farkına vardım.Şu an geriye dönük çalışıyorum.Sass ön işlemci öğreniyorum :) Bence direk geçme bunları.

    github repomda klasikleşen bir road map bulabilirsin.hem front hem back end için ;
    https://github.com/chnkyn/developer-roadmap

    ayrıca (yanlış bilmiyorsam) dünyadaki bir çok yazılım şirketlerini araştırıp bu şirketlerde kullanılan teknolojiler doğrultusunda üniversitelerde verilmesi gereken eğitim müfredatlarını belirten bir kuruluş var.
    https://www.acm.org/education/curricula-recommendations

    yazılım müh, siber güvenlik, bilgisayar bilimi hakkındaki bölümler ve daha fazlası için paylaşıyorlar.Örn Software Engineering(yazılım müh) için 2004 yılında se2004 , 2009 da gswe2009 ve 2014 yılında se2014 dosyalarını paylaşmışlar linkte.en güncel olanı okursun.hangi derslerin verilmesi gerektiğini , bu derslerde nelerin anlatılması gerektiğini yazıyorlar.diğerlerinde de öylemi bilmiyorum ama se2014 dosyasında Missisippi üniversitesinde verilen eğitimleri de yazmış.

    github ve/veya bu link sanırım işini görür.çeviriyi kullanırsın ing. kötü ise.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chnkyn -- 30 Ağustos 2019; 0:22:30 >
  • chnkyn kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam ama front-end kısmını derinlemesine öğreneceksem full-stack olmuyor muyum? Birde neden Scss varken Sass'ı tercih ettiniz?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • aslında scss öğreniyorum :) sass genel kullanımdan alışkanlık oldu.
  • chnkyn kullanıcısına yanıt
    BACKEND -> JAVA
  • Backend'te her bir dil ve teknoloji kullanılabilir, o yüzden herkesin farklı şey söylemesi normaldir. Bence backend'in kralı Ruby on Rails'tir. ASP.Net MVC 'deki MVC'yi 15 yıl önce görüp uygulamış adam.
  • İlla MS gideceksen, bildiğin gibi git.

    Çok paralı iş bakıyorsan, NodeJS

    Uçarım kaçarım diyorson Golang, kesmesse rust.

    Ben en bi süper olucam, türkiyede iş bulamasamda diyorsan erlang, elixir.

    Arada AI falan yapacam, her naneye maydanoz olucamm diyorsan python.

    İşimi görsün yeter, fazlasına uğraşmam diyorsan php
  • Delifisek.Tux kullanıcısına yanıt
    Node.js işlerinin parası iyi mi ? Örnek verebilir misin.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nasıl bir şey istersin ?

    Linked inde ne kadar şekilli startup varsa NodeJS arıyor.

    NodeJS daha doğrusu, JAvascript tabanlı, backend front end bilenler, şu ara php tayfasından fazla kazanıyor.
  • Backend için güvenliğin yanı sıra diğer en önemli kriterlerden birisi de hızdır. Bu konuda JAVA gerçekten çok çok iyi bir alternatiftir. Diğer hafif alternatiflerin (PHP, RUBY, PYTHON ve NODEJS) performans karşılaştırması için:

    https://benchmarksgame-team.pages.debian.net/benchmarksgame/fastest/php-yarv.html
    https://benchmarksgame-team.pages.debian.net/benchmarksgame/fastest/php-node.html
    https://benchmarksgame-team.pages.debian.net/benchmarksgame/fastest/python.html
    https://benchmarksgame-team.pages.debian.net/benchmarksgame/fastest/php.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Stack -- 31 Ağustos 2019; 20:40:4 >
  • Stack S kullanıcısına yanıt
    Hocam sizin girdinize cevap olarak yazdim ama sorum genele.

    Back end calismak isteyen arkadasa neden herkes sadece dil tavsiyesi veriyor? Sadece arkadaş bunu sorduğu icin mi?

    Türkiye’de bu isler nasıl yürüyor? 1-2 dil bilene banka, eticaret sitesi gibi yerler “pazartesi gel basla” mi diyorlar? Yoksa bildikleri teknolojiler mi daha onemli?
    Ya da “bu teknolojileri biliyorsun, Java bilmemen onemli degil, onu kisa surede ogrenirsin, gel basla” mi diye yaklasiyorlar?

    Benim tecrübem ikincisi yönünde oldu her zaman. Dil hiçbir zaman “olmazsa olmaz” olmadı. Bildiğim teorik alanlar hep en önde oldu. Türkiye’de durum farklı mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    Dil ya da geliştirme ortamı sorulduğu için o şekilde cevap yazdım.

    Türkiye de kolay kolay kimse kimseye, ahbap çavuş ilişkileri dışında hele ki şimdiki ortamda "pazartesi gel başla" demez. İlla iş isteyen arayacak, bulacak. Ayrıca kuralları şirketler belirler. Küçük ve hatta orta büyüklükteki şirketler Backend için genelde tek platform üzerinde çalışırlar. Bunun çeşitli artıları var elbette. Ancak daha büyük firmalarda iş yelpazesi daha geniş olduğu için farklı alternatifler de olacaktır. Ancak hiç kullanmadıkları bir sistemle ilerleme konusuna pek sıcak bakmayacaklardır. Hele ki "... önemli değil, öğrenirsin" şeklinde bir yaklaşım sergilemeleri beklenemez. Herkes en ucuza en kalifiye elemanı alma çabasında zaten. Sonuçta Google veya Microsoft değiller.

    Birden fazla şey bilmek yerine bir tanesinde uzmanlaşmak veya tam tersi konusu uzundur. Şimdilik ona girmeyelim.
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    3 yıl önce web hosting firması, bir arkadaşımın beni referans göstermesi sonrası, beni aradı, iş görüşmesi yaptık.. Firma 10 yıl önce PHP ile başlamış ve birçok ülkeden binlerce müşterisi ve birkaç milyon TL cirosu olan düzgün bir firma. Altyapıda sadece PHP kullanıyoruz fakat web hosting haricinde cloud cloud hizmetlerine de geçmeyi planlıyoruz ve tam aradığımız özellikte Python paketleri var o yüzden altyapıyı tümüyle Python'a taşımaya karar verdik dediler. Yani işveren araştırmış ve Python belirleyici unsur olmuş. Python biliyorum fakat Python ile yaptığım hiçbir proje yok. Java, C# (kısmen) ve PHP ile yaptığım projeler var, Python ile yok. Doğal olarak iş olmadı :)

    Avrupa'dan bir headhunter, CV veritabanında beni bulmuş aradı, ilk sorusu Javascript biliyor musun oldu. Biliyorum ama cok kullanmıyorum. JS ile yazdğım birkaç skript var ama 3-6 aylık bir proje yok. O iş de olmadı :)

    Bu işler her yerde böyle olmuyor mu ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam proje derken nasıl bir büyüklükte proje mesela? Üniversite öğrencisiyim. Eğitim hayatımda mesela javada nasıl bir proje yapayım ki ileriki senelerde elimin altında "java mı? buyrun yaptığım proje tüm birikimim burada" diyebileyim?
  • x



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mghfreud -- 15 Haziran 2020; 23:58:59 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Delifisek.Tux

    İlla MS gideceksen, bildiğin gibi git.

    Çok paralı iş bakıyorsan, NodeJS

    Uçarım kaçarım diyorson Golang, kesmesse rust.

    Ben en bi süper olucam, türkiyede iş bulamasamda diyorsan erlang, elixir.

    Arada AI falan yapacam, her naneye maydanoz olucamm diyorsan python.

    İşimi görsün yeter, fazlasına uğraşmam diyorsan php
    Bu kalıp artık eskide kaldı. Kimse sadece x dili biliyor diye fazla almıyor. Mühendislik yetenekleri. İletişim yetenekleri. Ürünü sahiplenmesi , takım ile uyum bunlar önemli. Her dil ile herşey yapılıyor. Swift ile backend bile yazılıyor. Kişi kendine en uygun olanı seçmeli. Ben şimdi mesleğe baslasam ruby seçerim. Çünkü feslsfesi ve az kod az tekrar kısmı çok ilgimi çekiyor sizde böyle inceleyin hangisi ilginizi çekerse onunla başlayın. Su iyi bu kötü diye birşey yok. Microsoft bir eski Microsoft değil. .net açık kaynak ve topluluğa kulak veriyor. Kestrel MS çalışanı olmayan bir geliştirici tarafından yazıldı bu bile ms ne kadar değiştiğini gosterir. Ankara'da iş bulacaksınız c# ve Java ağırlıklı tercih edilen diller. Ancak kendiniz kod yazacaksınız canınız ne isterse kullanırsınız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    Yazdıklarım okunduğunda her şey aslında çok net. Türkiye deki şirketler Google veya MS değil demişim. Yani bahsedilen ve doğrusu da o olan ciddi mülakatlar bizde olmaz genelde. Olsa da tam olarak o şekilde olmaz. O yüzden de bilişime herhangi bir orjinal katkımız yoktur.

    Yurt dışında işlerin gıcır olup neden memlekete geri dönmeyi tercih edersin onu pek anlayamıyorum. Sen gel hele memlekete bu bahsettiklerimi canlı canlı temaşa edersin nasıl olsa. Lineer cebiri (Linear İngilizcesi, Türkçesi Lineer), Calculus'u vesikalık olarak görürsün. Hadi bekleniyorsun
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    Benim tecürbelerime göre,

    sizi mesela, şirket sahibinden başka biri işe almaz Türkiyede ve bir çok avrupai şirkette, direkt olarak rakip değerlendirileceğinizden, şu veya bu şekilde iptal edilirsiniz.

    Benim formal bir eğtimim yok. Eksik matematik ve ingilizceden çok çektim. Yinede son 25 senede epey orjinal çözüm ürettim kendi çapıma göre. Görüşüm bu yönde.

    Türkiyede bırakın dili, şu framework olsun bu bilmem ne olsun diye kafa ütüleyen çok firma var.

    En son yurt dışı bazlı bir şirkete mülakata girdim. bu şirket Saas hizmet vermeyi planlıyor ve php + laravel üzerine platform kuracaklarmış. Örnek çözüm istediler.Laravel paketi yapıp gönderdim yükleyememişler composerdan, sonra scale olamıyacağım için ilgilenmediklerini söylediler. Sordum niye laravel, e en bilmem ne o. Adamın dünyadan haberi yok, google araması ile teknoloji seçip şirketi onun üstüne kuruyor.

    Gerçek mühendislik firmalarında çalışmak büyük nimet. Yani ben tavukçudan ISP ve VOIP operatörü yaptım 25 sene önce ama işte olmuyor.

    Daş var daş, ha işte yerinde ağır. Bizim burada gemisini kurtaran kaptan.

    Adam sırf php ci tayfa uzak dursun diye nodejs de yazıyor, göreceli olarak nodejs ve async yazmak zor olduğu için yetmiyor bir de javascript syntaxi ile maymunluk yapıyor, ondan sonrada doğal olarak rekabet azalıyor, çünkü üniversitelerin üretim kapasitesi belli. Eh başvuran sayısı azaldıkça doğal olarak fiyatta artıyor.
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    
    Güzel deneyimler. Amerika yazılımın ülkesi. İşe eleman alırken kriterleri ve mülakatları hiç şüphesiz biraz farklı olacaktır.

    C++11 i bilen biri Python'u proje yaparken kolaylıkla öğrenebilir hatta o şekilde öğrenmek bence en isabetlisi, cunku Python'u ben öyle öğrendim :)

    Amerika'daki mülakat tarzını aslında cok takdir ediyorum. Mülakatta sordukları şey ilgisiz/irrelevant, tuzak amaçlı gibi görünse de aslında tümüyle iş ve projeye uygun.

    4 yıl kadar önce (yazılım paketlerini Mac'e otomatik kurma programı) Homebrew'un geliştiricisi Max Howell'a Google'daki mülakatında "how do you invert a binary tree" sorulur ve Howell onu yapamadığı için Google'dan reddedilince Twitter sallanmıştı. Mac kullanan geliştirilerin %90+ ının kullandığı Homebrew'u geliştiren kişi olarak Howell'a nasıl öyle tuzak soru sorulur da reddedilir diye isyan eden binlerce twit, blog, mesaj dönmüş ve herkes Google'ın darağacını kurup idam etmişti.

    Fakat Google orada 100% doğruydu cunku Howell'in geçmişte başarmış olduğu şeyleri iş için gerekli niteliklerle karıştırmadı. İş ile ilgili bir soru sordu ve Howell o soruyu çözemedi. Google kişilerin unvan ve ünlü kişi olma gibi etiketlerine değil, işi yapıp yapamayacağına bakıyor.



    Amerika'dan Türkiye ye dönme isteğine gelince. 20'li 30'lu yaşlardan sonra amerika'ya gitmiş bazı arkadaşlarım da bir süre sonra Türkiye'yi özlediklerini ve hatta dönmek istediklerini söylüyor. Esasen öyle diyen arkadaşlara pek sıcak bakmam. Ya dön ya da dönmüyorsan özlemlerini anlatıp durma, şeklinde düşünürüm. Veya madem o kadar özleyecektin, neden o zaman gittin şeklinde düşünürüm. Almanya'da dogup büyümüş ve 20'li yaşlarda bir arkadaş var, Türkiye'ye sadece tatil ve gezmek için gelir, bir gün ona sordum: "Türkiye'ye kesin dönüş düşündün mü hiç" bana dedi ki "Türkiye gelip gezme açısından güzel fakat onun dışında değil yaşanılacak saniye durulacak yer değil" arkadaşın bu yanıtı Türkiye'yi yerin dibine geçirse de, Almanya'da yaşayıp "Türkiye'de bıraktığım köyde 500TL kiraya bahçeli villa var, burada ufacık daire kirası €2000 cok yüksek" diyen kişilere göre bin kat daha samimi ve tutarlı.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.