Şimdi Ara

Babamı Emekli Yapmak Mümkün müdür?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
676
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Babam 63 yaşında (10.05.1958) doğumlu. 

    İlk sigorta girişi 01.09.1998 tarihinde oldu. 

    Şu anda ödenmemiş 600 günlük askerlik primi hariç 1811 günü var. 

    600 günü ödesek bile 2411 yapıyor ve yine de 3600 günün tamamlanması için 1189 gün eksik oluyor. 


    Sorum şu; öğrendiğimize göre babamın emekli olabilmesi için yaş ve sigorta girişi tutuyor ancak günü eksik olduğu için emekli olamıyor. Şimdi biz askerlik primini ödesek, geriye kalan 1189 günü PARAYA ÇEVİRİP ÖDEYİP babamı emekli yapabilir miyiz? Bunun bir yolu yordamı var mıdır? 

    Bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim. 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • benim bildiğim toplu ödeme yapıp emekli olunamıyor. öyle olsa bu durumda olan binlerce kişi var topluca öder emekli olurdu.

    ama sen yinede bunu bulunduğun yerdeki sgk kurumundaki memurlara sor onlar daha net cevap verir.

    600 gün askerlik borçlanması 32000tl tutuyormuş.

    100 ay da sgk primi ödeyecek asgari ücretten bile ödense İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ 1601tl

    yani 1601x100=160bin tl+32bintl de askerlik toplam 192bin tl tutar.


    sgk memurlarına sor eğer toplu ödeme yoksa 8 sene ssk ya prim ödeme, onun yerine 32bintl yi hisse senedi fonlarına koy ve her ay 1600tl parayı bu fonlara ekle 8 sene içinde o para ev alacak kadar olur ve ev alırsın kiraya verirsin al sana ömür boyu emeklilik ,hatta baban öldüğünde bile o ev sana, varsa kardeşlerine kalır. parasını ben yatırdım niye kardeşlerime kalsın dersen baban sağken vasiyetname yazar ölürse ev sana miras kalır.

    hisse senedi fonu derken illaki borsa istanbul aklına gelmesin ,yabancı borsa fonları da mevcut. borsa evet risklidir ama 8 sene de çok uzun bir süre borsa 1-2 yıl düşebilir ama 8 yılda illaki en çok kazandıran yatırım aracı olur.





  • Hayır emekli olamaz. Ancak 1800 günü doldurduğu için malulen emekli olabilir. Ancak bunun için %60 oranında işgücü kaybı SGK sağlık kuruluşları tarafından belirlenmelidir.

  • konuyu derinlemesine bilmiyorum ancak askerlik/doğum borçlanması yapabilmek için sigorta başlangıçı askerlikten/doğumdan önce olmalı yani babanızın için bu durum mümkün değil gibi ama siz yine de bir uzmana danışın.


    babanız en kısa 3600 prim, 25 yıl sigortalılıktan emekli olabilir, bunun için de 1998+25, yani 2023 yılında yaş hakkını alıyor ama prim günlerini SGK dan yatırmanız gerekiyor. Emeklilikte son 7 yıl kuralı var, prim gününüzün son 7 yılının yarısından birgün fazlası hangi kurumdan yatırıldıysa (sgk, emekli sandığı, bağkur gibi) o kurumun emeklilik şartlarına tabi oluyorsunuz.



    sgk il müdürlüğüne gidip sorgulama yaptırırsanız daha doğru yönlendirme yaparlar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.