Şimdi Ara

Ayrıldıgım isten maas fazla yatmis diye geri istiyorlar ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba 20 kasımda calistigim bir sahis limited sirketinden istifami verip ayrildim.İstifa dilekceme asagida belirttigim gibi yazıp verdim.Aksam uzeri avukat aradi.Maasiniz 400 tl fazla yatmis hesabinizi kontrol edip tarafimiza iadesini yapin,dedi.Bende 5 dk dusunup tekrar aradim.Herhangi bir fazla odeme yok,sorun goremedim.Adam basladi tehdit etmeye icraa takibi baslatirim soyle boyle...param yok kardesim deyip kapattim.

    Senet vs. imzalamadim.Ben dilekceyi ayin 12 sinde verdim.1 senemi doldurdugum icin 15 gun ihbar suresinin yarisini orada calisip kullandim.1 haftalik iznimi ihbar suresine saydirdim maas ayin 5 inde yatti.Ne yapabilirim ? İtimat etmelimiyim ?

     Ayrıldıgım isten maas fazla yatmis diye geri istiyorlar ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi flyer_mig -- 5 Ocak 2016; 22:34:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Bildirimli fesih yapmak istemişsiniz sanırım lakin bildirim süresi 6 ay-1.5 yıl arası çalışmalar için 4 haftadır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İstifa ederek ayrıldığınız için fesih bildirimi yapıldıktan sonraki ihbar oneline uymanız lazım.

    Dilekçeden tarih anlaşılamıyor. Bu nedenle istifa gunu ile aynı zamanlı intibaı uyanmakta 20.11 de dilekçe verilmiş ve istifa edilmiş. Bu tarihten itibaren 4 haftalık bir sure daha çalışmanız gerekiyordu. Bu sure sizin 1 aylığınıza tekabul ediyor.

    Sizin dilekçeye göre 20.12 ye kadar orada bulunmanız lazımdı.

    Siz net olarak ne zaman ordan ayrıldıysanız bunu 20.12 den çıkarın ve tahakkuk edecek bedeli odemek zorunda kalabileceğinizi duşunun. Saygılarımla...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HADO77

    İstifa ederek ayrıldığınız için fesih bildirimi yapıldıktan sonraki ihbar oneline uymanız lazım.

    Dilekçeden tarih anlaşılamıyor. Bu nedenle istifa gunu ile aynı zamanlı intibaı uyanmakta 20.11 de dilekçe verilmiş ve istifa edilmiş. Bu tarihten itibaren 4 haftalık bir sure daha çalışmanız gerekiyordu. Bu sure sizin 1 aylığınıza tekabul ediyor.

    Sizin dilekçeye göre 20.12 ye kadar orada bulunmanız lazımdı.

    Siz net olarak ne zaman ordan ayrıldıysanız bunu 20.12 den çıkarın ve tahakkuk edecek bedeli odemek zorunda kalabileceğinizi duşunun. Saygılarımla...







    Ben 20.11.2015 tarihine kadar orada faal olarak çalıştım.İşletme müdürü bana iş çıkışı yapacağın tarihi yazmamı istedi,diğer türlü (dilekçenin yazıldığı tarih) şirketin mali müşaviri kabul etmiyormuş.Bende işten çıkış yapacağın tarihe istinaden dediği şekilde yazıp istifa dilekçesini verdim.Yıllık iznimin hakedişinin 1 haftasını kullanıp,kalan 1 haftasını kullanmadım.Dilekçede de belirttiğim üzere kalan 1 haftasını ihbar süresine saydırdım.

    Merkezden gelen mailde ihbar süresinin olduğunu,15 gün çalışılması gerektiğini yazdılar.Yalnız mail müdürün şahsı mailine geldi.Benim kendi hesabıma göre 20+7 gün (yıllık izin) toplamda 27 gün çalıştım.

    Şimdi asıl merak ettiğim ;

    1) Avukatın söylediği gibi icra takibi başlatma hakkı yasal olarak var mı ? Senet vs. imzalamadım.Sadece belirsiz süreli iş sözleşmesi imzaladım.

    2) Banka kayıtlarında Kasım maaş ödemesi olarak görülüyor.Asgari ücret üzerinden maaşı yatırmışlar.Benim buna itiraz edebilme hakkım var mı ? Sonuçta muhasebenin hatası,benden kaynaklı değil.

    Çok teşekkür ederim
    Saygılarımla




  • + Ayrıca iş sözleşmesi maddeleri şu şekilde ;

     Ayrıldıgım isten maas fazla yatmis diye geri istiyorlar ?
  • Buna yarın bakabilirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İHBAR SÜRESİ İLE YILLIK ÜCRETLİ İZİN SÜRESİ İÇE İÇE
    GİREBİLİR Mİ? TOPLU İŞ ARAMA İZİNİ VE İŞ GÜNLERİ
    Mehmet KARADURMUŞ*

    İşçilere ihbar süresi kullandırılacak şekilde, iş sözleşmelerinin fesihi
    işlemlerinde, işçinin 4857 Sayılı İş Kanununun 27.maddesindeki iş arama iznini toplucu kullanmak istediğinde, çalıştığı ihbar süresi içerisinde yıllık
    ücretli izinin kullanılmasında, ihbar süresinin yıllık izin süresini kapsamasında (iç içe geçmesinde) hukuki bir engel bulunmadığı gibi, bu uygulamada işçinin hak ve yarar kaybı da olmayacaktır. İşçinin iş arama iznini çalışılan her gün için 2 saat olarak kullanmayı tercih etmesi durumunda ise; kullanılan ihbar süresi içerisinde yıllık ücretli izinin kullandırılması halinde, işçi iş arama izinini kullanmamış olacağından, kullandırılmayan iş arama izin süresinde işçinin çalıştırılmış gibi değerlendirilerek, iş arama
    izin süresine ilişkin ücretinin %100 zamlı olarak ödenmesi gerekecektir



    İşçiye .4857/17.m. göre 56 günlük ihbar süresinin verileceği, bu süre içerisinde 8 hafta tatili ve 48 işgünü olduğu dikkate alındığında, işçinin topluca kullanacağı iş arama izni 48x2=96 saat:7,5=12,8 gün, işçi yararı ilkesi ile yuvarlama yapıldığında,Topluca kullanılacak iş arama sü-
    resi 13 gün olacaktır. İşçinin toplam ihbar süresinde çalışacağı süre de 43 gün olmaktadır. İşçinin 43 günlük çalışacağı ihbar süresinde kullanmadığı
    bir yıllık ücretli izinini 14 işgünü olarak kullanmasında kanuni bir engel bulunmamaktadır.

    sizin 4 hafta total 28 gün ihbar öneliniz var. 4 hafta sonu düşerse 24 iş günüx 2= 48 saat /7,5 = 6.4 yuvarla 7 gün iş arama izniniz var.

    28-7= 21 gün çalışmanız lazım ihbar sürenizden sonra. ihbarınız ayrılış tarihi gibi gözüküyor. 20.11 gibi görülüyor. bunun üstüne 21 gün koyun. 11.12 en erken çıkış tarihiniz olarak gözükür.

    1 yıldan fazla çalışma halinde 14 gün izniniz var 7 günü kullanmışsınız 7 günlük hakkınız var . bunu ihbar öneline saydırmanız mümkün 21-7 =14 gün . bu son halde yani ihbara yıllık izni saydırmışsanız.20.11 üstüne 14 gün eklerseniz 04.12 en erken çıkış tarihiniz olur.

    buraya kadar ki olay hakkında net bilgi verirseniz sonraki kısmı da açıklamaya çalışırım.




  • Anladim hocam,vaktinizi ayirip ilgilendiginiz cok tesekkur ederim.Allah razı olsun.

    Buraya kadar olan kısımdan sonrasi dilekcede yazan tarihten 1 hafta once dilekcemi yazdim,merkeze mail kanaliyla gonderildi.Dilekcede de belirttigim uzere kullanmadigim yillik iznin 1 haftasini ihbar suresine saydirdim.Gunluk 2 saat is arama hakkimi kullanmadim,tam mesai yaptim.Yani dilekceyi yazip,verip 1 hafta calistim.Kalan ihbar suresini iznime saydirdim.

    -İse girerken sozlesme disinda fazla calisma taahutnamesi imzaladim.Haftanin 5 gunu 8 saat,1 gunu 12 saat calistim.

    -Magazada tadilat,tamirat oluyordu.Mesai normalde aksam 10 da bitiyordu fakat gece 3-4 e kadar kaliyordum.Bunun icin fazla mesai ucreti yatmadi.

    -2 kisi sahit olarak beyanda bulunabilir.Ben orada toplamda 1 yil 1 ay kadar calistim.

    Avukat tekrar ararsa nasil konusmaliyim ? Oneriniz,dusunceniz nedir ? 23 yasindayim bir abim is mahkemesine gidecegim tarzinda katı yaklasimda bulun,dedi.

    Saygilarimla

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 20.11 den 7 gün önce 13.11 dir. 13. 11 de maille bildirim yapmışsınız.

    yazılı belgeye göre 04.12 en erken çıkabilme tarihiniz. fakat siz 20.11 de çıkmışsınız. ihbar önelinize yani 13.11 e göre 4 hafta daha çalışmanız gerekiyordu(mail ile bildirim kesinlik içermez zira şirketin maili okuyup okumadığının ispatı sıkıntılıdır, biz ihbar yapılmış gibi kabul edelim yoksa bu husus tartışmaya açıktır).

    13.11 e göre gerekli gerekli indirimleri yapalım. 14.10 da işe giriş varsa 1 yılı geçmişsiniz demektir. 24 gün eklerseniz 07.12 de çıkmanız lazım.

    sizin 4 hafta total 28 gün ihbar öneliniz var. 4 hafta sonu düşerse 24 iş günüx 2= 48 saat /7,5 = 6.4 yuvarla 7 gün iş arama izniniz var.

    1 yıldan fazla çalışma halinde 14 gün izniniz var 7 günü kullanmışsınız 7 günlük hakkınız var . 7+7 =14 gün 13.11 e 14 gün ekleyin 27.11 yapar sizin en erken 07.12 de çıkabileceğinizi düşünsek 10 gün çalışma zorunluluğunuz var gibi gözüküyor.

    7 gün iş arama süresi çalışılmışsa mesai gibi düşünün. 7 günlük zamlı ücret alırsınız. bu ücret 10 günlük çalışma süresinden fazla olacağından 14 günlük ücrete tekabül edeceğinden minimum 4 günlük ücret hakkınız var gibi gözüküyor. size fazla maaş ödenmemiş diyebiliriz.


    -kural olarak haftada 45 saat çalışılmalı. siz 52 saat çalışmış gözüküyorsunuz. her gün ne kadar yemek çay molası vardı ise o süreleri düşüp haftada kaç saat çalıştığınızı hesap edebilirsiniz. günlük 1 saat mola varsa 6 gün 6 saat 52-6 =46 gibi. bu halde 1 saat mesai oluşur. çalışma şekliniz büroya bağımlılığınız mesainizin takip edilip edilemeyeceğei hususları ayrı bir konudur. olaya göre değişir.

    -tadilat ile sizin orada bulunmanız arasındaki bağ işinizle ilgili ise mesai kavramı doğar. kural olarak iş akti(işin tanımı içinde) yaptığınız işler sonucu maaş ve mesai kavramı oluşur. gözetim denetim yükümümünüz yokken bunu yazılı veya sözlü ancak şahitle ispatlayabilecek durumda iseniz mesai kavramına dahil edebilirsiniz.

    -konu tartışmalı bir durumda mailin kabul edilmesi halinde alacaklı gibi de gözükebilirsiniz.

    bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu unutmayın. farklı bakış açıları olabileceği gibi sizin o sırada beyan etmediğiniz veya bizim anlayışta eksik kaldığımız noktalarda yanlış bilgilendirmeler mevcut olabilir.yazı yüz yüze konuşmanın yerini tutmaz. avukatın neden bu parayı istediğini öğrenin. gerekirse kısa da olsa yazılı veya sözlü bir açıklama isteyin. öde diyorsun da neye göre diyin.

    mahkeme olayı sizin tercihinize kalmış bir olay. saygılarımla...




  • flyer_mig kullanıcısına yanıt
    7 günlük yıllık izin kullanmadığınız halde 7.2=14 saatlik bir ücret hakkınız da var. Bu da zamlı olacak ve yaklaşık 4 günlük ekstra maaş daha almanız gerekecektir.

    4+4=8gunluk alacağınız mumkun goruluyor. Saygılarımla...

    Bilgilendirme amaçlıdır. Bu hesapları bilirkişiler yapar. Avukatlar pek uğraşmazlar. Yani itiraza ve yoruma açık hesaplamalardır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir arkadaşımızdan haklı bir itiraz geldi. İşçi işini kurmak için ayrılıyorsa neden 2 saatlik izin verilsin dedi.

    İşçi işimi kuracağım dediği an işçinin ihbar oneline uymasını işveren istemiş. Bu süreçte işçi onele uygun çalışıyor. Bu kişi işini bu süreçte kurmak zorunda olduğundan bana göre 2 saatlik izin verilmelidir. İş aramak ile iş yeri kurmak somut olayda aynı anlama gelir diye düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.