Şimdi Ara

Ayasofya’da namaz sırasında freskler kapatılacak; turistlere güzergah çizilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.110
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ayasofya’nın restorasyon çalışmalarını yapan arkeologlar, cumhurbaşkanlığına önerilerini bir raporla iletti. Cumhurbaşkanlığı da bu öneriler doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan hazırlık yapılmasını istedi.

    Öneriler arasında mozaik ve fresklerin namaz sırasında kapatılmasıyla ilgili iki seçenek öne çıktı.


    İlk seçeneğe göre caminin namaz kılınacak bölümlerinde zemine ışık sistemi konulacak. Işık mozaik ve frekslere yansıtılacak, namaz sırasında ise kapalı tutulacak.

    Mozaik ve fresklerin, ibadet saatlerinde bir perde mekanizmasıyla kapatılması da gündemde.

    Bahsedilen işlemelerde Hz. İsa ve Hz. Meryem tasvirlerinin yanında Bizans hükümdarları Komnenosların tasvirleri yer alıyor. Ayasofya içinde Apsis Mozaiği, kubbe melek tasvirleri, Deisis Kompozisyonu ve Komnenoslar Mozaiği bulunuyor.


    UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan ve her yıl yüz binlerce ziyaretçinin gezdiği Ayasofya’nın bu özelliğini yitirmemesi için de çalışma yapılıyor.

    Bu aşamada Fransa’nın başkenti Paris’teki Notre Dame Katedrali ve Sacre Coeur Kilisesi örnek gösterildi. İki kutsal mekanın da ibadete açık olduğu, aynı zamanda turistlerin de gezdiği belirtildi.

    Benzer uygulama için Ayasofya’nın ibadete açılacak bölümüne halı serilecek. Turistlerin halıya basmaması için özel koridor oluşturulacak. Ayrıca turistlerin Ayasofya’yı ziyaretlerinde bir gezi güzergahının oluşturulması da gündemde.

    ‘Ayasofya Müzesi’nin Twitter sayfası da kapatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın muze.gov.tr sitesinde de ismi Ayasofya-i Kebir Camii (Büyük Ayasofya Camii) olarak değiştirildi.


    kaynak








  • 3-5 İslamcının oyu için çektiklerine bak ya :D şebeklik resmen. Yok ışık yansıtacaklarmış, yok çarşaf çekeceklermiş tam bir komedi.


    Oğlum bunun daha kolayı var...alın elinize balyozları o İŞİD'çi kardeşleriniz gibi yakın yıkın parçalayın o freskleri. Yakıp yıkmak bozmak sizin tecrübe alanınız zaten

  • elhamdülillah


    bence komple silinsin isa misa camide ne işi var ?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0FD1540C7 -- 11 Temmuz 2020; 13:58:0 >
  • olmaz öyle şey bize cami yapılacak dendi.

  • Malum kesim o mozaikleri din elden gidiyeah diye parçalar. Elinde kılıçla Diriliş Ertuğrul izleyenlerden bahsediyoruz :)

  • Fresklerin olduğu yerde namaz kılınmaz, burası alışveriş merkezi olsun demez umarım kimse iki ay sonra.

  • Turistler abdestsiz ve sünnetsiz cami' ye girmemelidir. Ayrıca ayakkabılarını da çıkarsınlar, bunlar evlerinde bile ayakkabı ile dolaşıyorlardır. Ama ayakkabılarını çıkardıktan sonra kilit takmayı da unutmasınlar.

    Ayasofya’da namaz sırasında freskler kapatılacak; turistlere güzergah çizilecek
  • quote:

    Orijinalden alıntı: snowtger

    Malum kesim o mozaikleri din elden gidiyeah diye parçalar. Elinde kılıçla Diriliş Ertuğrul izleyenlerden bahsediyoruz :)





  • Bence en temizi, yıkılıp yerine cemaat garantili camii yapılmalı. Yok 1500 yıllıkmış, yok zamanının en yüksek kubbesiymiş, başlı başına tarihmiş... Müzeyken para yandaşa gitmiyordu, namaz zaten beleş, nerden para dönecek yandaşlara?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3-5 İslamcının oyu için çektiklerine bak ya :D şebeklik resmen. Yok ışık yansıtacaklarmış, yok çarşaf çekeceklermiş tam bir komedi.


    Oğlum bunun daha kolayı var...alın elinize balyozları o İŞİD'çi kardeşleriniz gibi yakın yıkın parçalayın o freskleri. Yakıp yıkmak bozmak sizin tecrübe alanınız zaten

  • Tornado of Souls kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mozaikleri taşlarlarsa şaşırmam.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: asderty

    Bence en temizi, yıkılıp yerine cemaat garantili camii yapılmalı. Yok 1500 yıllıkmış, yok zamanının en yüksek kubbesiymiş, başlı başına tarihmiş... Müzeyken para yandaşa gitmiyordu, namaz zaten beleş, nerden para dönecek yandaşlara?

    Olur mu hocam cemaat gelmez bağıs yapmazsa vergiyle alınabilir.

  • Işık, mozaiklere zarar vermiyor muydu? Fotoğraf çekerken bile flaş açmak yasak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MRTFR -- 11 Temmuz 2020; 19:52:40 >
  • Gecenlerde Osmanli'dan kalma 500 yillik camiyi restore ediyorum ayagina kirecle badana-boya yapan firmaya versinler acilisa kadar tarih marih birakmasin boyasin beyaza gecsinAyasofya’da namaz sırasında freskler kapatılacak; turistlere güzergah çizilecek 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leipold -- 12 Temmuz 2020; 1:28:55 >
  • 50kg Bursa Beton çimento alıp üstünü sıvasınlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • resimlere başörtüsü mü çizecekler

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.