Şimdi Ara

Avusturya'da Erasmus günlüğüm

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
9
Favori
6.626
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,
    2018-2019 eğitim yılı bahar dönemi için Erasmus değişimimi yapmak üzere Avusturya'nin küçük bir şehri olan Krems an der Donau'ya geldim. Geleli bugün iki gün oluyor. Dokuz Eylül öğrencisiyim ve şu anki geldiğim okula deü'den gelen 2. öğrenciyim. Erasmus sınavına girdiğim dönem itibariyle 2.41 ortalamam var ve bu yıl son sınıfım.

    Şimdilik burada bırakıyorum. Gün gün notlarımı, harcamalarımı buraya yazmaya çalışacağım. Gezdiğim yerler hakkında bilgi verip, edindiğim deneyimleri aktarmaya çalışacağım.

    23/02/2019 editi
    4. günün sabahından günaydın herkese. Geleli 4 gün oldu bile..
    Şimdi gün gün neler yapmışım, neler satın almışım onları yazacağım.

    Yola çıkış : 18/02/2019
    18'i akşamı Bodrum'dan Sabiha Gökçen'e uçtum. Ertesi gün yurtdışı uçuşum sabah 9:20'de. Havalimanında sabahladım.
    Sabiha'ya inince viaport avm'ye yemek yemeye geçtim. ₺2.60
    Ekmek arası et menü aldım. Fiyat ₺16.50 (gereksiz pahalıydı)
    Ve Sabiha'ya geri döndüm. ₺1.85
    Havalimanında bir marketten su aldım. ₺3
    Gün sonu toplam harcama : ₺23.95

    Uçuş günü : 19/02/2019

    Sabah uyanınca ilk işim yurtdışı çıkış pulu için harcımı ödemek oldu. ₺15
    Simit sarayında bir açma bir çayla abuk subuk bir kahvaltı yaptım. ₺13
    Kapı açılsın diye beklerken büfeden su aldım. ₺7 (wtf?) Kapı önü büfeden alınan yiyecek içecekler uçağa alınabiliyormuş onu da belirteyim.

    15 dk bir gecikmeyle İstanbul - Viyana Pegasus uçuşum 09:45'te başladı. Uçuş ve biletle ilgili birkaç şeyi ayrı bir başlık altında aktaracağım.

    Yaklaşık iki saatlik bir uçuşun ardından Viyana'ya indim. Daha bismillah inmişken aprondan terminale taşıyan otobüs yol üstündeki bir iş makinesine çarparak küçük bir hoşgeldin dedi herkese.
    Giriş islemlerimizi yaptık ve hemen havalimanı internetine bağlanıp gideceğim şehre tren saatlerini kontrol ettim. Avusturya federal demiryolu işletmecisi olan OBB'nin kontuarına gidip bir aktarma içeren "Krems an der Donau" bileti aldım. (Kontuar görevlileri İngilizce konuşuyorlar.) €20

    Havalimanından RJ564 numaralı trene binip aktarma istasyonu olan St. Pölten'e doğru yola çıktım. Henüz yola çıkmışken tren yolu yanındaki bir duvarda "çarşı" yazısını görünce şaşırdım. ÇARŞI her yerde . Neyse efendim St. Pölten istasyonuna vardım, ve hiç bekleme yapmadan aktarma yapacağım trene bindim,tren numarası R6235. Yaklaşık 45 dk sonra, öğlen 13 gibi Krems'teyim.

    Krems an der Donau.. Yani Tuna'daki Krems gibi bir anlama geliyor. Şehrin yanından bildiğiniz Tuna Nehri geçiyor. İstasyondan ayarladığım yurda yürüyorum 15 dk. Yurda giriş islemlerimi yapıp, evrakları imzalıyorum. Önceden anlaştığımız üzere depozito ve ilk ayın kirasını veriyorum peşinen. €390+€325

    Odama yerleşip, akşama doğru bir şeyler yemek istiyorum. Online sipariş yapan birkaç site buluyorum ve karşıma ilk çıkan seçenekler dürüm ve kebap yapan yerler oluyor. Evet Türkler. :)
    Bir kebapçıdan dürüm sipariş ediyorum ama bir saatten fazla geçmesine rağmen gelen giden olmuyor. Dükkanın birkaç yorumunda da geç getirdikleri yazıyordu. Ben de dışarı çıkıp Hofer süpermarkete gidiyorum. İki dondurulmuş pizza ve kola alıyorum. €2.94
    Yurt yemek sağlamıyor maalesef. Sadece isteyenlere günlük €5 karşılığı açık büfe kahvaltı sağlıyor. Yurdun adı Kolping Campus Krems.
    Gün sonu toplam harcama : ₺35 + €737.94

    Şehirde ilk günüm : 20/02/2019
    Havalimanı ve uçakta yeterli düzeyde uyuyamadığım için dün akşam 10 gibi uyudum. Türkiye ile burası arasında 2 saatlik bir fark var.
    Bugün boş günüm. Şu an hala kış tatilinde okullar. Pazartesi açılacaklar. Biraz erken gelmemin sebebi yarın ve haftanın devamında yapılacak oryantasyonları kaçırmak istememem. Gün içinde internette yakın çevre ile ilgili araştırmalar yapıp, alışveriş yapılacak yerlere göz atıyorum. Okulun iki ayrı yerleşkesi mevcut. Kaldığım yurt okulun yeni yerleşkesinin içinde ve bu da şehrin güney ucunda yer alıyor. Merkeze ve diğer yerleşkeye 10 dk yürüme mesafesinde. Şehirde toplu taşıma mevcut ama seferler sık değil ve 1 km mesafe için para ödemek istemediğim için merkeze giderken hep yürüdüm.

    Akşam üstü yine yakındaki en büyük alışveriş yeri olan Hofer'a gidiyorum. Mutfak için kap kacak ve yemek malzemesi (makarna ve tavuk :d) alıyorum. Dün 500 ml kolaya €1.75 ödediğim için içecek işini daha uygun nasıl çözerim diye düşündüm biraz. Sonra 1 euroya 6lı bira aldım. :D Her gün bir tane yemek üstüne içsem beni bir hafta götürür. Easy cheasy ;) Koca koca şaraplar 4 euro, vodka ve diğer yüksek alkollüler de 5-10 euro aralığında bulunabiliyor.
    Kahvaltılık salam sosis ve yumurta alıyorum.
    Avusturya marketleri de bizden görüp poşetleri paralı yapmışlar. :D €0.25 kağıt çantalar. Alıyorum mecbur.
    Toplam market alışverişi €38

    Oryantasyon günü : 21/02/2019
    Sabah 9'daki oryantasyon için kalkıp yumurta haşlayıp salamlı sosisli kahvaltı yapıyorum. Yürüyerek merkezdeki yerleşkeye gidiyorum. 15 dk kala salona giriyorum ama henüz kimse gelmemiş. International Center müdürü projeksiyon ayarlaması yaparken kendisiyle sohbet ediyoruz biraz. Türkiye'den geldiğimi söyleyince merhaba diyip bir selam çakıyor. As bayrakları!!!
    Derken sınıf doluyor her milletten öğrenciyle ve 3 saate yakın okulun sisteminden tutun öğrenci yaşamına kadar birçok konuda anlatım yapıyorlar. Yanıma oturan birkaç kişiyle tanışıyorum bu arada. Henüz bölümümden birisiyle tanışmadım.

    Sunum bitimi çarşıya iniyorum. Okulun hemen altı oluyor bu. Dün bizdeki enpara benzeri bir bankacılık sistemine kaydolmuştum. Adı N26. Almanya merkezli bir online bankacılık. Çarşıda bunun için para yüklemesi yapabileceğim bir eczaneye gittim. €100 yükledim.
    Sonrasında yurduma geri dönerken yol üstü Spar markete uğrayıp muz ve deterjan alıyorum. €2.88
    Yurda dönüp akşam yemeği yapıp yiyorum. Henüz oda arkadaşım yok. Mart ortasında gelecekmiş. İki kişilik bir odadayım.

    Gün sonu toplam harcama : €102.88

    Şehir turu ve takım çalışması etkinliği : 22/02/2019
    Üç gruba ayrılmış olan değişim öğrencilerinin ilk grubunda yer alıyorum. 9'da başlayacak küçük bir şehir turu için okulun merkezdeki yerleşkesinde toplanıyoruz. 9 kişiyiz. Yerel bir turist rehberi hanımefendi öncelik ediyor gruba. Okulun 400 yıllık tarihinden, eskiden manastır olarak kullanıldığından bahsediyor. Eski meydanı, şehri çevreleyen surları, şehrin en eski 800 yıllık Roma Katolik Kilisesini, şehrin giriş kapısı olan Steiner Tor'u, pazaryerini, yüzlerce yıllık okul binalarını geziyoruz yaklaşık bir saat. Gezi sonunda şehrin meşhur kayısı şarabının satıldığı bir dükkana girip kayısı likörü ve eggnog tadımı yapıyoruz.

    Akşam üzeri 15'te ise bir takım çalışması için yine aynı yerde toplanıp 'creativity lab' adında bir odaya geçiyoruz. Yine 9 kişiyiz. Çoğunluk ilk iki grup ile katılmış. Burada maksat birbirimizi tanımak. Geldiğimiz ülkeden, kendimizden, neden bu okulu tercih ettiğimizden, okul sonrası planlarımızdan konuşuyoruz bir Belçikalı, bir İsveçli, iki Hirvatistanlı, iki Meksikalı, bir Çinli, bir Koreli ve bir Türkiyeli. Buradaki 9 kişinin 6sı benimle aynı bölümde olan kişiler. Dersler öncesi böyle tanışmış oluyoruz.

    Bir de Pazar günü buddy meet-up olacak. Henüz buraya gelmeden önce okuldan karşılıklı eşleştirmeler oldu. Türkmenistanlı bir arkadaşla eşleştim.

    Bu etkinlik bitimi birkaç mutfak eşyası almak için şehrin kuzey ucundaki Merkur alışveriş merkezine gittim. Buradan mutfak için çatal bıçak seti, bardak, çorba, çay gibi şeyler aldım.
    Gün sonu toplam harcama : €14.86

    Boş gün : 23/02/2019
    Bugün yurttayım. Birazdan alışveriş için dışarı çıkacağım. Yarın Pazar ve her yer kapalı olacak. Buna alışveriş yerleri de dahil.

    ATTENTION!! TABLET EKRANINDA AYNI MESAJI DÜZENLEMEK ZAHMETLİ OLDUĞU İÇİN HER MESAJ AYRI EKLENECEK BUNDAN SONRA. DEVAMI ALT MESAJLARDA OLACAK.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrsmrc -- 24 Şubat 2019; 22:45:5 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >







  • Takipteyim hocam, elinize sağlık bol şanslar :)
  • fenerliso kullanıcısına yanıt
    Takipte kalın hocam, çok güzel şeyler yaşanacak :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende takipteyim ama size önerim eğer ki daha çok kişiye ulaşmasını istiyorsanız konuyu konu dışında açın. Bana kalsa burada kalsın troller ve diğerleri gelmez en azından benim gibi bilgilenenler kalır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu dışına gerek yok hocam. :))
    Yarın bir gün aynı konuda birinin bu bilgilere ihtiyacı olursa diye yazıyorum. Konu hakkında bilgi edinmek isteyen konuyu arayınca bulacaktır zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mrsmrc kullanıcısına yanıt
    Benim özel bir sorum vardı. Erasmus İngilizce sınavı okul mu yaptı sizde yoksa dışarıdan bir kurumda mı sınava girdiniz acaba. Ben de Erasmusa gitmek istiyorum haftaya İngilizce sınavına gireceğim. Sınavı da başka bir firma ile ( tömer ) anlaşmışlar. O sınava girdiyseniz siz de bilginizi soracaktım,girmediyseniz de girdiğiniz sınavın zorluğu ve konularını ( gramer,kelime vs ) onları merak ediyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bize okul yapmıştı. Size neden dışarıdan yapılıyor? Ydy yok mu okulunuzda?

    Biz üç aşamalı bir sınav olduk. İlk önce test sınavı. Grammer, paragraf vs. Sonra dinleme ve yazma sınavları olduk. Testte her grammer konusu vardı ama bana çok kolay gelmişti seviye olarak. Kelime bilgisi biraz zorlamıştı. Dinleme ve yazma gayet kolay sınavlardı.
    Her okulun farklı tarzı olacağı için daha nasıl detay verebilirim bilmiyorum. Özellikle gramer konusunda eksiğiniz varsa mutlaka giderin o eksiği. Tense ve modal fiiller dikkat! Her tense'den soru gelir. Paragraf soruları okurken bunaltsa da yapılması en kolay olanlar olmalıdır.

    Bol şans.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İleriye not düşeyim. Bilgi eklenecek konular:
    - Avrupa'da sim kart, tr'yi arama
    -Uçak bileti mevzusu ve bagaj olayları
    -Kullanışlı mobil uygulamalar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fotoğrafla şenlendirirsen tatlı olur iyi eğlenceler şimdiden.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DoubleTh1nk -- 24 Şubat 2019; 2:52:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tabii hocam fotoğraflarla desteklenecek.
    Teşekkürler, iyi eğlenceler dilerim size de.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Let's buddy up : 24/02/2019
    Dün alışverişe biraz geç çıktım. Saat 6'da her yer kapalıydı. Bu yüzden alışveriş yapamadım.
    Bugün sabahtan yurttaydım. Akşam üstü 4 gibi buddy buluşması için sanırım Pazar günü açık olan tek mekana gittim. Türkmenistanlı buddy arkadaşımla tanıştım ve diğer birçoklarıyla. İlginçtir tanıştığım birkaç kişi başka Türk öğrenci yok sanırım tek sen varsın dediler, ben de henüz bir Türk öğrenci görmüş değilim. Umarım yoktur iyi böyle
    Okul barda açık büfe yemek de ayarlamış sagolsun, yedik, içtik, çok güzel eğlendik. İspanyol kızların bildiği Türkçe küfürleri dinledik falan. Kuzey Avrupa'nın sıcak insanlarıyla tanıştım. Bugün de harcama yapmadım. Okulun international center birimi çok iyi karşıladı valla bizi helal olsun. Acaba bizim Dokuz Eylül de gelen öğrencilere böyle hazırlıklar yapıyor mudur?

    Aşağıya buddy arkadaşımla güzel bir fotoğrafımı bırakayım. bkz. soldaki ben

    Avusturya&#39;da Erasmus günlüğüm

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hay böyle forumun altyapısına...
    Buradayken bile sövüyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Avrupa'da sim kart, Türkiye'yi aramak
    Son günlerde deneyimlediğim yeni şeylerden birisi de bu konu. Erasmus öğrencileri için hazırlanmış "educom" denilen sim kartlar mevcut. Ama bunlar bize gelmez arkadaşlar, çünkü sadece Avrupa bölgesi sınırları için tasarlanmış. Birebir müşteri temsilcisine sorduğumda Türkiye 'yi aramak istediğimde ekstra roaming paket almam gerektiğini söyledi. Educom 2 ayrı paket halinde satılıyor. Aylık €10 olanı 2000 dk/SMS, 10 gb data içerirken, aylık €14 olanı sınırsız, dk/SMS ve 25 gb data içeriyor. Eu roaming içeriyor bu paketler.(Dikkat TR için değil!)

    Benim Türkiye'yi nasıl aradığıma gelirsek Turkcell operatörü olanlar salla kazan uygulamasından kazandıkları bip'te geçerli dk hediyeleriyle hiçbir ek ücret ödemeden Türkiye'yi arayabilirler. Ben öyle iletişim kuruyorum. Wifi olan her yerden de malum mesajlaşma uygulamalarıyla arama yapılabildiğini de bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Önceden burun kıvırdığım salla kazan bip hediyelerine çıksın diye dua ediyorum artık.

    Sözün özü şahsen erasmus değişiminde ayrı bir sim kart kullanımına gerek olduğunu düşünmüyorum. Ve kullanmıyorum. Birçok yerde Wifi bulunabiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrsmrc -- 24 Şubat 2019; 23:24:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Erasmus değişiminde /seyahat ederken kullanışlı mobil uygulamalar

    Maps.me Google haritaları saymazsak eğer kullandığım en harika harita uygulamasıdır benim için. Avrupa ve Amerika için çok kullanışlı olduğunu birebir deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim. En kötü kaybolursun n'olacak Google haritalar yerine bunu kullanmamın bir diğer sebebi de indirilecek harita dosyası boyutlarının daha küçük boyutta olması.

    Moovit Özellikle büyük şehirlerde toplu taşıma için seçtiğiniz başlangıç - bitiş noktaları arasındaki alternatif yöntemleri görebilirsiniz. Tren, metro, otobüs gibi alternatif yöntemler varsa eğer hepsini gösterir. İstanbul'a ilk gidişimde kullanmıştım, hangi otobüsün bulunduğunuz duraktan saat kaçta geçeceğine kadar gösterir. Tavsiye olunur.

    Google translate Offline indirilebilme özelliğiyle muhteşem bir çeviri programı. Gideceğiniz bölgelere göre offline indirebilir, yerel halkla iletişim halindeyken ihtiyacınız olması durumunda bir tık uzağınızda bulabilirsiniz.

    Couchsurfing Gittiğiniz bölgelerde bütçenizden tasarruf etmek isterseniz ve yerel halkla daha fazla iletişimde bulunayım derseniz size evini açan insanlara misafir olabilirsiniz. Hem bütçe dostu olması hem de yeni, harika hikayesi olan insanlar tanımak için müthiş bir programdır. Konuk olduğunuz/ettiğiniz insanlarla referans alip/vermeyi unutmayınız.

    isic card uygulaması isic 'uluslararası öğrenci kimlik karti' demektir. Ve Avrupa çapında bu karta özel birçok indirimler bulabilirsiniz. Hatta bazı ürün ve hizmetleri bedavaya bile bulabilirsiniz. Mesela araba kiralarken, uçuş ararken, müze gezerken, hatta alışveriş yaparken. €15 gibi bir ücreti var ama birkaç yerde alacağınız indirimlerle fazlasıyla amorti ettirir o ücreti. Bu da onun uygulaması işte. Fiziksel kart için ekstra birkaç euro daha ödemek gerekiyor.

    Şimdilik bu kadar, başka uygulamalar keşfettiğim takdirde eklemeler yapılacaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Öncelikle insanları bilgilendirmeye çalıştığın için teşekkür ederim.

    Benim Önerilerim.

    Markete giderken varsa 30-40 litrelik sırt çantası ile gitmeniz.
    Aylık 10€ ya sim kartlar vardır onlardan bir tane alın interneti yavaş olasada işinizi görür.

    Ayrıca hangi dil de anlaşıyorsunuz? Almanca biliyor musunuz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba,
    Çanta ile gidiyorum markete aynen.
    Sim karta gerek duymuyorum. Hem ekstra masraf olacak, hem de gün içinde çoğunlukla bulunduğum kampüs ve yurtta internet mevcut.

    A2 sayılabilecek Almancam var, ayrıca uluslararası kampüs olduğu için İngilizce bilen sayısı çok fazla. Girdiğim bir market veya bankada bile İngilizce konuşan oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlk ders günü :25/02/2016

    Derslerimin çoğu öğleden sonra başlıyor. Burada bizdeki gibi öğle molası gibi bir şey yok. 45 dk. lık periyotlar halinde dersler. Blok, erken bitirme hocaya kalmış tabii.
    Haftasonu yapamadığım alışverişi bugün sabahtan yaptım. Hofer alışveriş €4.66

    İzmir'e okula bir dosya yollamam gerekti. Okulun yazıcısından onu hallettim. Önce öğrenci kartıma cihazdan para yükleyip, kartımı yazıcıya okutarak yazıcıyı aktif hale getirdim. Yazıcı menüsünden e-mail olarak gönderi seçip belgeleri tarattım. Taratilan belgeler direkt okul e-posta adresime gönderiliyor böyle. Güzel sistem beğendim.
    Kart yüklemesi €1.50

    Akşam ders çıkışı atıştırmalık bir şeyler aldım.
    Hofer alışveriş €8.48

    Gün sonu toplam harcama : €14.64

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 26/02/2019
    Dersim yine öğleden sonra idi. Sabahtan Özbekistanlı buddy arkadaşım sınıftaki bir seminer için davet etmişti ama kendi gelemeyeceğini söyleyince ben de gitmedim vazgeçtim.
    Öğleden sonra girişimcilik dersine gittim. Buranın hocalarında şunu farkertim. Birçoğu ders verdiği alanda halihazırda özel sektörde çalışan kişiler. Bugünkü dersin hocası bir restoran zincirinde ürün geliştirme müdürlüğü yapıyormuş ve aynı zamanda şeflik geçmişi de varmış. Bu dönem ders verecek bizim okulda.

    Burada dersler bizdeki gibi koca bir dönem sürmüyor. Mayıs başında birçok dersim bitmiş olacak. Bir dersim sadece Haziran ayı boyunca sürecek.

    Bugün harcama yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrsmrc -- 26 Şubat 2019; 22:42:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bugün geleli bir hafta oldu. Çok çabuk geçmiş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.