Şimdi Ara

avukat veya hukuktan anlayan arkadaslar acil bakabilir mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
2
Favori
270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • şöyle bir olay var şimdi örnek veriyorum

    Bi adam var ehliyeti yok ve yakından tanıdığı birisinin arabasını alıyor ( araç sahibinin aldığından haberi yok anahtarı evden alıyor cok yakın oldukları icin eve giriş çıkışı vs var köy ortamı zaten bilirsiniz köyde gelen giden olur eve )

    sonra kaza yapıyor ve kazada hatalı olan kendisi ve birisi ölüyor kazada

    şimdi burda araç sahibinin suçu nedir ? sonuçta aracının alındığından haberi yok ama sırf araç onun üstüne diye ceza tazminat vs ye maruz kalır mı ? Bu dava nasıl sonuçlanır ? Araç sahibi nasıl en temiz ve en kısa sürede çıkar bu davadan


    araç sahibi ne yapmalı bu durumda

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >



  • İp

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • niye kimse yazmamış

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Karayolları Trafik Kanununa göre araç sahibi de sorumlu tutulur.Aracımın alındığından haberim yok mazereti geçerli olmaz.


    avukat veya hukuktan anlayan arkadaslar acil bakabilir mi




    avukat veya hukuktan anlayan arkadaslar acil bakabilir mi




  • İlk olarak karıştırdığınız bir husus var suçu yok. Sorumluluğu var özel kanunla düzenlenen bir tehlike sorumluluğu söz konusu. Arkadaş da bu sorumluluktan bahsetmiş zaten. Öte yandan bahsettiğiniz durum hırsızlığı oluşturur bu durumda sorumluluk doğmaz. Süreklilik arz eden bir fiil olmadığı için araç işleten olarak değerlendirilmesi mümkün değil. İlgili maddeyi de buraya bırakıyorum.


    Çalınan veya gasbedilen araçlarda sorumluluk

    Madde 107- (Değişik: 03.03.2001 (Mük)-Kanun 4629/....md) Bir motorlu aracı çalan veya gasbeden kimse işleten gibi sorumlu tutulur. Aracın çalınmış veya gasbedilmiş olduğunu bilen veya gereken özen gösterildiği takdirde öğrenebilecek durumda olan aracın sürücüsü de onunla birlikte müteselsilen sorumludur. İşleten, kendisinin veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerden birinin, aracın çalınmasında veya gasbedilmesinde kusurlu olmadığını ispat ederse, sorumlu tutulamaz. İşleten, sorumlu olduğu durumlarda diğer sorumlulara rücu edebilir.

     

    Aracın çalındığı veya gasbedildiğini bilerek binen yolculara karşı sorumluluk, genel hükümlere tabidir.

     

    Çalınmış veya gasbedilmiş motorlu araç bir olaya sebep olmuş ise, işleten de sorumlu değilse kişiye gelen zararlar, 108 inci madde uyarınca Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı tarafından karşılanır.





  • Cheerfulfoot kullanıcısına yanıt

    Konu sahibinin yazdıklarından anlaşıldığı kadarıyla aracı sahibinden izinsiz aldığı iddia edilen kişi köyde bilinen yakın biri... 

    Bu durumda aracın çalındığına dair şikayet başvurusu olmuş mu? 

    Araç anahtarı eve girip hırsızlık yapılarak mı alınmış yoksa (önceden de ara sıra aldığından) alışılagelmiş biçimde evdeki birinden mi istenmiş? 

    Alıntı

    metni:
    şimdi burda araç sahibinin suçu nedir ? sonuçta aracının alındığından haberi yok ama sırf araç onun üstüne diye ceza tazminat vs ye maruz kalır mı ? Bu dava nasıl sonuçlanır ?


    Suçu işleyen konusunda hem fikiriz. Ancak araç sahibi tarlada bağ-bahçede iken evdeki birinden araç anahtarının alınmış olması araç sahibinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz ve konu sahibinin esas sormak istediği ceza/tazminat durumundan kurtarmaz şeklinde düşünüyorum.





  • Cheerfulfoot kullanıcısına yanıt

    Benzerlik taşıyan bir dava ile ilgili yargıtay kararı...

    Trafik sigorta poliçesi zöel klozunda da bu gibi durumlardaki zararlar sigorta kapsamı dışında tutulmuş.Sigortanın teminat dışı kalan zararlarında araç malikine gider


    avukat veya hukuktan anlayan arkadaslar acil bakabilir mi
  • kadobay kullanıcısına yanıt
    hocam ama araç sahibinin haberi yok olaydan tamam tanıdık birisi ama kafasına göre almış araç sahibinden izin alsa ve araç sahibi de ehliyetsiz olduğunu bile bile izin verse anlayacağım da

    ayrıca araç sahibi neden hırsızlık başvurusu yapsın hem tanıdık birisi hem de zaten aracın gittiğinden haberi olana kadar kaza gerçekleşiyor burda hırsızlık başvurusu yapma durumu mantık dışı kalıyor

    araç sahibinin hiçbir şeyden haberi yok kaza olduğunda haberi oluyor tamam sorumluluk payı var ama cok cok az yani herkesin tanıdığı birisi vardır istese aracının anahtarını kolayca alabileceği araç sahibinin haberi olmadan bu durumda araç sahibi neden cezaya/tazminata maruz kalıyor

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • highest in the room kullanıcısına yanıt

    Araç anahtarının evden alınma şekli bu davadaki sorumluyu belirler.


    Anahtar evde hiç kimse yokken hırsızlık yapılarak mı alınmış, yoksa evde birileri varken istenerek mi alınmış?


    Araç sahibinin yeterli dikkat ve özeni göstermediği ve aracın anahtarını güvenli bir yerde muhafaza etmediğinden kusurlu ve sorumlu tutulabilir.

    Şayet anahtar evdekilerden birinden istenerek alınmış ya da alındığında evdekiler buna göz yummuşsa onlar da sorumlu olur.

  • Detay lazım. Aracın çalınmış veya gasbedilmiş olduğunu biliyor veya gereken özen gösterildiği takdirde öğrenebilecek durumda mı değil mi?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.