Şimdi Ara

Avrupa'dan ABD'li şirketlere ültimatom: Biz yoksak Google da yok!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Avrupa'dan ABD'li şirketlere ültimatom: Biz yoksak Google da yok!
    Avrupalı telekomünikasyon firmaları ile ABD'li büyük teknoloji şirketleri arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Avrupalı telekom patronları, dijital devlerin internetin omurgasını inşa etmelerine yardım etmeleri gerektiğini söylüyor ve bu hedef doğrultusunda düzenleyicilere baskı yapıyorlar.



    Avrupalı telekomünikasyon şirketleri, çoğunluğu Amerikalı olan büyük internet firmalarının, taşıyıcıların internet altyapısına yaptıkları milyarlarca dolarlık yatırımlar sayesinde işlerini geliştirdiklerini savunuyor.



    Google, Netflix, Meta, Apple, Amazon ve Microsoft (Big Tech) bugün tüm internet trafiğinin neredeyse yarısını oluşturuyor. Telekom şirketleri, bu firmaların orantısız altyapı ihtiyaçlarını karşılamak, yeni nesil 5G ve fiber ağların yaygınlaştırılmasını finanse etmeye yardımcı olmak için adil paylaşım ücretleri ödemeleri gerektiğini düşünüyor.



    Telekom devleri ne diyor?



    Avrupa'dan ABD'li şirketlere ültimatom: Biz yoksak Google da yok!
    AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu geçtiğimiz ay bu dengesizliğin nasıl giderilebileceğini inceleyen bir danışma süreci başlattı. Yetkililer, internet devlerinden telekom operatörlerine doğrudan bir katkı talep edilip edilmeyeceği konusunda görüş arıyor. Büyük teknoloji firmaları bunun ağ tarafsızlığına zarar verebilecek bir "internet vergisi" anlamına geleceğini söylüyor.



    Ayrıca Bkz.Twitter Blue Türkiye'de açıldı: İşte şoke eden fiyatı!



    Telekom firmaları MWC’de sinyallerini verdikleri söylemlerinde giderek sertleşiyor ve Big Tech’in harcamalarına karşılık gelen yatırımlar yapmadıklarını ileri sürüyor. Fransız Orange'ın baş teknoloji ve inovasyon sorumlusu Michael Trabbia CNBC'ye verdiği demeçte, "Telekom şirketleri olmadan, şebeke olmadan Netflix olmaz, Google olmaz. Dolayısıyla biz kesinlikle hayati önem taşıyoruz, dijital dünyaya giriş noktasıyız." dedi. Telekom firmaları, ağ altyapılarını kullanan firmaların da kendilerine ödeme yapması gerektiği konusunda hemfikirler. Bazı Telekom devleri ise geliştiricilerden hizmetlerini kullanmaları karşılığında uygulama içi satışlardan pay alan Google ve Apple'ın uygulama mağazalarındaki sistemi örnek göstererek benzer bir düzeni talep ettiklerini ifade ediyor.



    Teknoloji devleri ne diyor?



    Avrupa'dan ABD'li şirketlere ültimatom: Biz yoksak Google da yok!
    Şebeke kullanımını ücretlendirme isteği ABD’li teknoloji devleri tarafından şiddetle eleştiriliyor. Netflix eş CEO'su Greg Peters, böyle bir sistemin tüketiciler üzerinde olumsuz etkileri olacağını söylerken durumu “internet vergisi” olarak nitelendirdi.



    Teknoloji firmaları, taşıyıcıların altyapıya yatırım yapmak için zaten müşterilerinden para aldıklarını - arama, metin ve veri ücretleri - ve şimdi de sağlayıcılık için ödeme yapılmasını talep ederek iki kez ödeme almak istediklerini söylüyorlar. Google'ın EMEA başkanı Matt Brittin Eylül ayında yaptığı açıklamada, tüketicilerin dijital içerik platformlarından talep edilen maliyetleri üstlenmek zorunda kalabileceğini ve bunun da "özellikle fiyatların arttığı bir dönemde tüketiciler üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğini" söyledi.



    Görünüşe göre önümüzde ciddi bir “adil paylaşım” ve “ağ tarafsızlığı” tartışması başlamak üzere. Teknoloji devleri önerilen şeyi adil paylaşım olarak nitelendiriyor ve bunun; internetin özgür, açık olması ve herhangi bir hizmete öncelik vermemesi gerektiğini söyleyen ağ tarafsızlığı ilkeleriyle zıt düştüğü belirtiliyor. Telekom firmaları ise olayın bunlarla hiçbir ilgisi olmadığını, durumun tamamıyla “yüksek maliyet yükü” olduğunun altını çiziyor.



    Bu esasında en çok son tüketiciyi etkileyen bir durum. Yapılan açıklamalardan anlaşılan tek şey, kullanıcının olumsuz etkileneceği. Bu, biz tüketicilere genellikle fiyat artışı olarak yansıyan bir kelime öbeği. Dolayısıyla gelecekte iOS ve Android marketteki fiyatlar artabilir, Big Tech'in diğer üyeleri servis ücretlerini maliyeti dengelemek için yükseltebilir.




    Kaynak:https://www.cnbc.com/2023/03/10/no-networks-no-google-telcos-urge-eu-to-charge-big-tech-for-internet.html







  • Bizimkiler duymasın. Kulak arkası kaldı bir tek...

  • Özeti: İnternet sürekli büyüyor. Altyapı yatırımı yapmamız lazım ama bizim cebimizden çıkmasın bu. Google, Netflix ödesin çünkü onların yüzünden büyüdü.


    Mantığa bak.

  • Altyapı şirketleri haklı. Yemi burada yiyip yumurtayı başka yere yumurtlamak yok öyle.

  • Türkiye'de sözüm ona dijital kullanım vergisi tabiri geçtiğinde ilk dalgasını geçen AB olmuştu.

    Şimdi nasıl da devran dönmüş.

    Google olmadan arama yapamıyorsunuz, Google, Apple ve Microsoft'un internet tarayıcısını kullanıyorsunuz.

    Çin ve Rusya bunu ön gördüğü için Baidu ve Yandex bu kadar gelişti. Durum ortada, ABD ürünlerine engel koydukça yerel ürünler talebe karşılık vermeye çalışıyor.

    AB'de uzun gelecekte yaptırım durumu da söz konusu olmadığından biraz rahatlık hakim.

    Yapılması gereken ilk şey tarayıcı konusundaki ABD tekeline son vermek, aynı şekilde arama motoru konusunda da ya DuckDuckGo ya da muadili bir arama motorunu zorunlu biçimde son kullanıcı ile buluşturmak. Amaç seçenek olması.

    ABD telefon, bilgisayar, konsol, televizyon konusunda rakipsiz biçimde ilerliyor öte yandan IoT ve beyaz eşya söz konusu olduğunda Big Five'ın bile zorluklar yaşadığını görüyoruz. Sesli asistanlar, ekosistem uygulamaları vs Avrupa'nın en büyük kozu burada. B/S/H ile ElectroLux en önemli 2 Avrupa markası. Hotpoint'i hariç tutuyorum. (ve iştirakleri GE, Haier ve Whirlpool şirketleri arasında lisanslı) Philips ve Siemens zamanında çok iyi işler yapıyordu iletişim ve telefon konusunda fakat iki firma da bu sektörleri terk edip sağlık alanına döneli uzun bir vakit oldu.

    Aynı şekilde NOKIA ve ERICSSON'un gücünün küçümsenmemesi lazım. İki şirket de HUAWEI'den sonraki en büyük şebeke-ağ iletişim uzmanı. Bu firmalar ve ASML ABD'nin keşke diyeceği 2 sektörün hakimi. (Çipset döküm makineleri ve ağ iletişim ekipmanları)

    ABD'nin iletişim konusundaki en büyük şirketi Motorola idi. O da mobil cihazlar bölümünü Google aldıktan sonra Nokia ve Ericsson gibi kaderine yenik düştü. Öte yandan iletişim cihazları, telsizleri hala başarılı bir firma.





  • Böyle bir saçmalık olamaz. Resmen özetle diyorlarki bu firmalar çok büyük bize vergi ödesin onlara koymaz. Vay paşam vay. Senin işin bu altyapıyı doseyeceksin bunun için bir ton para kesiyorsun zaten.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yol yapan sirketlerin yada akaryakit firmalarinin otomobil ureticilerini suclamasi/yardim istemesi gibi bir sey, ben mantigi kuramadim

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Saçmalığın daniskası. Sen abonenden her ay fatura almasını biliyorsun, sanki babalarının hayrına alt yapı yapıyorlar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ya aslında Telekom şirketlerinin büyük İnternet şirketlerinden para alma derdi yok. Asıl dertleri sürekli yeni alt yapı yatırımı yapmak zorunda kalmamak için çok fazla veri tükettiren şirketleri bir şeyle korkutup kullanılmasını kısıtlarsak yada o firmaların kullanıcılarının daha az veri tüketmelerini sağlayacak kurallara zorlarsak yeni yatırım yapma derdinden kurtuluruz. Böylece her ay abonelerden para alıp cebe atarız ana cebimizden de işçi parası ve ekekfeşk faturası sışında birşey çıkmaz, akşama kadarda ii yapmak yerine ense yaparız diyorlar içlerinden.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi isakoc -- 10 Mart 2023; 20:41:0 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • isakoc kullanıcısına yanıt

    Çözüm bu değil ki. Altyapı kaldıramıyor diye internet gelişmez o zaman. Cloud gaming yaygınlaşırsa ihtiyaç iki katına çıkar. Altyapı firmaları da bize oyun oynamayın ya da günde üç saat oynayabilirsiniz der. Zaten bir ara bant daralmasına gideceklerdi.

  • Çifte vergilendirme/ücretlendirme istiyor bunlar. Eğer firmalar bunu kabul ederse o maliyet artışı günün sonunda son tüketiciye saplanır. Saçmasapan işler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu nasıl mantık? Elektrik dağıtım şirketleri de elektrikli ürün satışından pay alsın o zaman.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Komediye bak. Bu şirketlerde biz olmazsak size ihtiyaçları olmayacak deyince ne cevap verecekler. İnternetin kullanılmasının sebebi bu büyük firmalar zaten. Yani senin abone sayının çok olmasının sebebi olan adamlara bide para dilenmek.. Komik, acınası :D

  • Mantığa bak.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.