Şimdi Ara

Assembly Kullanıyor Musunuz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
207
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Üniversitede assembly dersi almaya başladık bu dönem. Gömülü sistemlerde, oyun geliştirmede ve real time çözümlerde aktif kullanıldığı söylenmiş fakat onun dışında performans artırmak için de diğer projelerde de kullanıldığı söyleniyor. Benim merak ettiğim ise şu oldu: Sektörde çalışıp da mesela mobile developer, performans artırmak için assembly'den faydalanıyor musunuz yoksa yine akademinin idealizmi mi bu?




  • ISA'ler, CPU ve memory gibi temel yapıların anlaşılması için fayda sağlasa da sektörde kullanımı yok denecek kadar az. Genelde driver ve embedded programlama'da yazılan C/C++ kodlarının içinde, compiler'ın optimize edemeyeceği istisnai durumlarda kullanılıyor. Mobilde ise hiç duymadım.

  • C compilerinin bir algoritmayı makine kodunda (assembly) yazdığın kadar hızlı çalıştıracak şekilde oluşturamıyorsa burada assembly kullanmak performans artışı sağlayabilir, gömülü sistemlerde, özellikle sınırlı işlem kapasitesine sahip chiplerin programlanmasında Assembly kullanılır




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi patatessiz patso -- 15 Ekim 2021; 19:22:7 >
  • Mobil developer kullanmaz. Gömülü sistemler kullanılabilir, oyun motoru yazıyorken kullanılabilir. Yüksek performans'ın farkettiği durumlarda kullanılır.

  • Kahan-summation diye birşey var, büyük ondalıklı sayılara küçük ondalıklı sayıları eklerken hatayı azaltıyor. Ama algoritmasında eklenen bir sayının sonra çıkarılması var. C++ bunu optimize edeyim derken bozuyor. Bozmasın diye assembly asm kod bloğu şeklinde ekliyorum. Böylece protein moleküllerinin enerjisini hesaplarken sorun çıkmıyor. Ama sorun sonra büyüyor, sse-avx gibi daha hızlı çalışanını da assembly ile eklemek gerekiyor. Sonra başka işlemcide de çalışsın diye değişik sürümlerini eklemek gerekiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok kritik savunma sanayilerinde hassas hesaplamalar için kullanıldığını duymuştum.


    sanırım anladığım kadarıyla ciddi hesaplamalarda kullanılıyor.


    oyun için de gta 5 falan kullanılıyor

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.