Şimdi Ara

Aşılama hakkında uzmanlar tartışıyor: Zorunluluk mu? Teşvik mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
1
Favori
1.083
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Aşılama hakkında uzmanlar tartışıyor: Zorunluluk mu? Teşvik mi?



    Aşılar uygulanmaya başlandıktan bu yana küresel olarak aşıların isteğe bağlı mı yoksa zorunlu olarak mı yaptırılması gerektiği tartışılıyor. Şu an dünyada hegemonik olarak aşılar isteğe bağlı şekilde yapılıyor. Ancak belli teşviklerle insanların aşıya olan direnci de kırılmaya çalışılıyor. 



    Örneğin birçok Avrupa ülkesi şu an aşı yaptıranlar için seyahatte mücbir sebep şartını kaldırıyor. Böylece aşı olmayanlar eğer oralara seyahat edeceklerse ya aşı yaptırmaları ya da mücbir sebep dahilinde gitmeleri gerekiyor. Yani bir anlamda daha önce tartışılan aşı pasaportu meselesi yavaşça devreye giriyor. Aşılanmaya karşı direnç olan Türkiye'de de benzer şekilde bu tartışmalar mevcut. Uzmanlar bu konuya dair zorlamanın kabul edilemez olduğunu ama teşviklerin uygulanabileceğini söylüyorlar. 



    Aşılama hakkında uzmanlar tartışıyor: Zorunluluk mu? Teşvik mi?



    Zorunluluktan önce teşvik 



    Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, aşılamada akılcı teşviklerin uygulanması gerektiğini söylüyor. Balık'a göre zorunlu uygulamalar öncelikle halka antipatik gelecektir. Bu anlamdan halktan bir dirençle karşılaşmak gayet olası olacaktır. Bu yüzden de hastalık kontrol edilemeyecek bir noktada olmadığı sürece aşıda zorunluluk uygulamalar değil, teşvik ön planda olmalıdır.



    Bazı teşvikler uygulanabilir



    Öte yandan Balık'a göre özellikle 40 yaş altı gruplar aşıya karşı tereddütlü yaklaşıyor veya aşılanmayı hiç ciddiye almıyor. Ayrıca sosyal medyadaki aşı karşıtlığı da bunun artmasına yol açıyor. Balık'a göre bu tarz teşvikler konserlere, maçlara ve diğer etkinliklere çift doz aşı olanların ücretsiz olarak ulaşabilmesi şeklinde olabilir. Böylece bunu devlet yapmış olmaz ve herhangi bir zorlayıcılık da içermez.



    Aşılama hakkında uzmanlar tartışıyor: Zorunluluk mu? Teşvik mi?



    İnsan hakları ihlali boyutuna getirilmemesi gerek



    İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy da benzer şekilde aşı zorunluluğunun olamayacağını söylüyor. Kaldı ki Sağlık Bakanlığı'nın da böyle bir girişimin arkasında duramayacağını da ekliyor. Bu anlamda Eraksoy ne çeşit teşvikler uygulanırsa uygulansın aşının zorunlu olamayacağını ve bunun insan hakları ihlali boyutuna getirilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. 



    Ayrıca Bkz.BioNTech/Pfizer aşısının Delta varyantına karşı etkinlik oranı tekrar açıklandı



    İlerleyen zamanlarda daha ciddi yaptırımlar getirilebilir



    Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise aşılama konusunda daha ileri girişimlerin olabileceğini savunuyor. Bunun için de 2013 yılındaki Avrupa'daki kızamık salgınını örnek gösteriyor: Kızamık salgınında aşılama ciddi bir şekilde düştüğü için aşılanmayan insanlar okullara ve kalabalık yerlere alınmadı. Ceylan'a göre ilerleyen zamanlarda Covid-19 salgını için de bu yollara başvurulabilir. Vaka sayılarının artmakta olduğunu belirten Ceylan, yeni bir kapanmanın sorumlularının aşı yaptırmayanlar olduğunu ekliyor. 



     




    Kaynak:https://www.ntv.com.tr/turkiye/asida-zorlama-degil-tesvik-uygulanmali,TEIlDTXDoEOZc-L3zHLInQ







  • Valla yan kapı komşumuz iki doz aşı olduktan birkaç hafta sonra korona oldu kadın 1 hafta hastanede tedavi gördü. İnsanın gözünün önünde aşı olanlar hastalığa yakalanınca pek de aşı olası gelmiyor. Siz su çiçeği aşısı olduktan sonra su çiçeği olan birini gördünüz mü hiç. Adam gibi aşı çıksın sonra bassınlar zorunluluğu hepimiz gidip olalım ama şu aşamada bence zorunluluk konuşulmamalı bile.

    Aşılar fayda etmiyor ki. Virüs mutasyon geçiriyor eski aşılar çöp oluyor.
    2 doz aşı olup korona olanlar var. Aşıdan sonra ağrı, ani kalp krizi geçirip ölenler var..
    1 yıl önce aşı yoktu 900 civarı vaka vardı.. Ne olduysa aşıdan sonra oldu, Virüs aşı yüzünden direnç kazanıyor mutasyon geçiriyor
    Zorunluluktan önce Sorumluluk!

    Asi hasarınin sorumluluğunu devlet veya üretici firma üzerine almadan kimseye zorunlu asi yapamazlar!

    Prof. Ceyhan yeni dalgadaki sorumluların asi olmayanlar oldugunu söylüyormuş. Asi olanlar hastaligi bulastiriyormu? Asi olmayanlar gibi kisitlamasi olmamasından dolayı kalabalık ortamlarda bulunabileceğinden, yeni dalgadaki asil bulastirici asi olanlar olacak.

    Sanki asilar virüsün yayilmasini önlüyormuş gibi carpitici açıklamalar yapıyorlar. Bunların uzmanligi çarpıtmada. Ceyhanin aciklamalarinin hepsi kendini yalanlayan açıklamalar oldular. Oglu asi olmuşmu? Aylar gecti simdi müsaittir asi olmaya.
  • "yeni bir kapanmanın sorumlularının aşı yaptırmayanlar olduğunu ekliyor" gibi sorumsuz bir cümle bilim adamı olduğunu belirten birisi tarafından bu kadar kolay söylenmemeli. Aşı olmayan herkesi sorun adletmek büyük bir sorumsuzluk ve hedef gösterme örneği.

  • Zorunluluktan önce Sorumluluk!

    Asi hasarınin sorumluluğunu devlet veya üretici firma üzerine almadan kimseye zorunlu asi yapamazlar!

    Prof. Ceyhan yeni dalgadaki sorumluların asi olmayanlar oldugunu söylüyormuş. Asi olanlar hastaligi bulastiriyormu? Asi olmayanlar gibi kisitlamasi olmamasından dolayı kalabalık ortamlarda bulunabileceğinden, yeni dalgadaki asil bulastirici asi olanlar olacak.

    Sanki asilar virüsün yayilmasini önlüyormuş gibi carpitici açıklamalar yapıyorlar. Bunların uzmanligi çarpıtmada. Ceyhanin aciklamalarinin hepsi kendini yalanlayan açıklamalar oldular. Oglu asi olmuşmu? Aylar gecti simdi müsaittir asi olmaya.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 24 Temmuz 2021; 12:33:31 >
  • Aşı zorunlu olmalı.

  • BekirHan kullanıcısına yanıt
    demek ki kapanma olursa bunun sebebi aşı olanlar olacak :) burada hedef göstermemiş gerçeği söylemiş.

  • Bu Bill Gates ile ne alıp veremedikleri var bunların? İki sosyal medya gönderisi ile yola çıkan "aşı karşıtlarının" Aşıyı bile bill gatese bağlamaları çok ilginç. Adam sektörde bile değil. Afrikaya yaptığı yardımlar milyonlarca insanın hayatını kurtarmıştır. Bu adamın haftalık okuduğu kitabı bunlar hayatı boyunca okumamıştır. Dünya hakkındaki bazı acı gerçekleri dillendirmek mi suçlu yapıyor bu adamı? Yıllardır aklı olan herkesin tahmin edebileceği birşeydi mikroorganizma ve virüs tehlikesinin birgün silahlardan daha çok kişi öldüreceği, dahada kötüye gidecek. Yarasa yiyip köpek balığı yüzgeci çorbası içenler olduğu sürecede bunlar daha iyi günlerimiz. İnsanlar kendi yetiştirip ehlileştirdiği besin kaynaklarından beslenmelidir yabani doğadan değil. Yabani yarasayı yersen olacağı bu. Sırf bunu parası olan güçlü birisi söyledi diye komplo teoristleri adamı suçlu buldu, bunada ciddi ciddi inanan bir kitle var. Bu adama karşı çıkacağınıza bu sorunu başımıza bela edenlerle, ölülerini yakıp külünü göle atıp kokmuş mikrop yuvası gölde "kutsal" diye yıkananlarda arayın suçu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 23 Temmuz 2021; 19:55:29 >




  • _turbo_ kullanıcısına yanıt
    aşı olanlar hastalığı bulaştırıyor demek. ah yok mu o aşı olanlar. ya biraz düşünün aşı olanların hastalığa yakalanma oranı nedir, virüs bulaştırma oranı nedir? aşı olmayanları hasta olama ihtimali nedir? hep bir abuk sabuk sebep bulma merakı. aşı olmayın. hasta olun. hastalığı çevrenize ailenize bulaştırın. biri vefat ederse ya da ağır geçirirse gene siz sütten çıkma ak kaşık olursunuz. ilk başta sinovac yarasızdı, şimdi biontech'e salvolar. kafa değişecek ilk önce.

  • c-19 ve mutasyonları bir evrim ağıcının yeni meyveleri gibidir.
    bir önceki ana dal versiyonları zaten sizi daha önce hasta etti !
    ve iyileştiniz ! yapılan aşılar bir ihtimal sizde var olan alt varyantları daha agresif bir hale getiriyor ve yeni tür mütasyonların gelişmesine sebep olabiliyor olabilir.
    aksini iddia edebilen var mı !?

  • ilk önce tarafsız güvenilir veri paylaşımı yapsınlar ölüm oranları aşılı kişiler ve aşısız kişilerde ne kadar.

    telaviv üniversitesine göre aşı olanların delta plus varyantına yakalanma olasılığı 8 kat daha fazla.

  • yılların tecrübesine dayanarak salladı donanımhaber profesörü. herkesin bilgisi yok, fikri çok.

  • BunuAnanaSorsanaDelikanl kullanıcısına yanıt
    bunu ispatlayacak sosyal medya paylaşımları dışında ciddi bir haber kaynağın var mı? yoksa kaynağının üstünde mi oturuyorsun?

  • ahmetkaraci kullanıcısına yanıt
    ana akım medyadan kafanızı kaldırırsanız sizler de verileri görebilirsiniz. örneğin ingiltere 5 temmuz varyant verilerine göre 2 doz aşı olmuş kişilerdeki ölüm oranı aşı olmayanlara göre daha fazla.

  • Hidroksiklorokin denen zehri satanlardan hesap sorulsun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ahmetkaraci kullanıcısına yanıt
    Asi olanlarin hasta olup, virus bulastirdigini ben degil Uzzzmannlar diyor. Asi olanlarin hastaliga yakalanma oranlari olcmek biraz zor. Ama gecen seneyi baz alip olcersek hic asi yapilmayan gecen seneye gore oranlarin daha yuksek oldugu goruluyor. Tabi bunu gecen seneye gore daha fazla acilima baglamakta mumkun. Asi olmayin veya olun demedim, ezberci linc kulturu yaparken mantigi bir kenarda unutmayin.

    Asi size celik yelek giydirmez, tekrarliyorum asi oluncaa hastaligi agir atlatma, vefat etme veya yakinlariniza bulastirma olasiliginiz ortadan kalkmaz Tek beklentiniz hastaligi hafif gecirmek olmali.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 23 Temmuz 2021; 20:44:26 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • _turbo_ kullanıcısına yanıt

    hangi uzmanlar söylüyor? gerçek bir kaynak göster. ben böyle bir uzman açıklamasına denk gelmedim.

  • BunuAnanaSorsanaDelikanl kullanıcısına yanıt

    kaynak göstermediğine göre senin kaynağın konusunda yaptığım yorumumun doğru olduğunu anlıyorum.

  • ahmetkaraci kullanıcısına yanıt

    Dostum sanırsam herkese cevap yetiştirme derdindesin. Tüm mesajlara cevap vermen bunu gösteriyor.


    Pandemi başlangıcından beri evdeyim. Hijyen ve koruma uyarılarına sonuna kadar uyuyorum. Maske, mesafe, dezenfektan vs zorunlu olmadıkça temastan kaçınma, kıç kıça tatile gitmeme ve toplu taşıma kullanmama dahil herşeyi yaptım. Bu durumda bana ve benim gibi kurallara özen gösteren bir çok insana aşının zorunlu tutulması doğru birşey değil. İnsan haklarına aykırı bir kere.



    Bu arada çıkarımını kendi mabadından yapmışsın ben öyle bir imada bulunmadım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BekirHan -- 23 Temmuz 2021; 21:4:25 >
  • BekirHan kullanıcısına yanıt

    ilk başta Türkçe konuşalım. sanırsam değil, sanırım. valla o imayı mabadımdan çıkarmadım. senin mabadın gibi olan mesajından çıkardım. bak mesajın unuttun galiba ""yeni bir kapanmanın sorumlularının aşı yaptırmayanlar olduğunu ekliyor" gibi sorumsuz bir cümle bilim adamı olduğunu belirten birisi tarafından bu kadar kolay söylenmemeli. Aşı olmayan herkesi sorun adletmek büyük bir sorumsuzluk ve hedef gösterme örneği." ajitasyon yapmışsın. profesör bir kişiyi suçlamış. Hastalık artarsa, kapanma olursa bu aşı olmayanlar yüzünden olacak demiş. Türkçen iyi değil ben açıklayım sana. Diyor ki "aşı olmayanlar arasında hastalık çoğalırsa bu yüzden kapanmaya gideceğiz".

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.