Şimdi Ara

Asgari Ücretin Vergiden Muaf Olması ve MTV & ÖTV İlişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.062
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle asgari ücretin vergiden muaf olması demek hali hazırdaki tüm maaş seviyelerinin gözden geçirilmesi anlamına geliyor. Diğer bir taraftan ekim ayı açlık sınırının 1064 TL, yoksulluk sınırının ise 3467 TL olduğu güzel ülkemizde asgari ücret ile aile geçindirenleri nispeten ferahlatacak bir çalışma.
    Fakat, asıl konumuza gelecek olursak, hani son günlerde CO2 salınımına göre vergi düzenlemesi olacak deniliyorduya. Hani yeni vergi gelmeyecek, vergi indirimi de olmayacak tarzında söylemler vardı. Benim şahsi görüşüm şudur ki, eğer asgari ücret vergiden muaf tutulursa, en basit vergi toplama yöntemi olan MTV ve ÖTV oranlarında ciddi artışlar yaşanacağını bekliyorum. Kısacası, salınıma göre vergi gelse bile günümüz MTV'sinden çok daha yüksek olacağı inancındayım. Ayrıca hurda teşvik yasası yalan olmuştu zaten, artık bu saatten sonra 2023'e kadar böyle bir şey telaffuz bile edilmez.
    Sıcak para ile büyüme 2002-2008 yılları arası Türkiye ekonomisine belli bir ivme kazandırdı. Tamam kabul. Ama tabanı ve temeli olan yatırımlar yapılmadığı için, Amerika Mortgage krizinde ekonomimiz bir anda %27 civarı küçüldü. Şimdi ise kazançtan vergi sadece bordrolu çalışandan alınıyor. Devletin ana geçim kaynağı ise dolaylı vergiler olmuş vaziyette. Kısacası ekonomik sistem şu anda tabiri caizse saç teli üzerinde.

    ----------------------------------------

    Edinilen bilgiye göre, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yeni Anayasa'da uzlaşılan maddeleri anlatırken Başbakan Erdoğan'a "Asgari ücret vergi dışı kalacak. Asgari ücreti vergiden muaftutan maddeyi uzlaşılan maddeler arasına koyduk" dedi. Erdoğan da asgari ücretlileri sevindirecek değerlendirmeyi yaparak "İyi yapmışsınız" şeklinde cevap verdi.

    12 MİLYAR TL VERGİ KAYBI
    Habertürk'ün haberine göre düzenleme hayata geçerse asgari ücretlilerden 205 liralık kesinti yapılmayacak. Ancak ekonomi yönetimi, devletin yıllık 12 milyar liralık vergi kaybı yaşayacağını belirterek bu düzenlemeye karşı çıkıyor.

    MALİYE BAKANI'NDAN İTİRAZ
    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kampta, yeni Anayasa'da uzlaşılan ekonomiyle ilgili 6 maddenin 70 milyar yatırım yapılmasını gerektirdiğini ancak bütçede 40 milyar TL yatırım öngörüldüğünü belirterek, "Bu durum siyaseten ilerde sıkıntı yaratabilir. Bu sınırsızlık komünist rejimin sınırsız kaynak anlayışına götürür. Ekonomi Anayasa ile düzenlenmez" diye konuştu. Mehmet Ali Şahin ise "Bu anlamda düşünüldüğü kadar sıkıntı yaratacak bir durum yok" dedi.

    Kaynak :http://www.ensonhaber.com/kizilcahamamdan-asgari-ucret-mujdesi-2013-11-03.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi [H.E.E] -- 4 Kasım 2013; 14:38:12 >







  • Çok geniş çapta bir değişim olmadıkça, iyiye gidecek olan hiçbir şey de olmayacak diye düşünüyorum.

    Ayrıca özel sektörden alın(a)mayan vergiler hakkında konuşmuyor nedense kimse.

    EDIT: Örtülü ödenekler, devlet harcamaları gibi kalemler hakkında da sesi soluğu çıkmıyor kimsenin. Anca seçimden önce Kızlıcahamam manşetleri. Sanki yıllardır yenen yenilmemiş gibi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Umut T. -- 4 Kasım 2013; 14:54:30 >
  • Anayasada uzlaşılan maddeler arasına koymuslar asgari ücret kanununu. Büyük ihtimal devlet ordan kaybettiği vergiyi dizelcilerden çıkaracaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ülkemizde bu tüketim çılgınlığı varken , petrol çıkarmadıkça , dünya markaları arasında yer alan şirketlerimiz olmadıkça , Uretmedikçe bu ülkede hiçbir vergi azalmaz Bilinen bir gerçek bu.
    Asgari ücreti doğrudan artırmak yatırımcıların işine gelmez , vergi muafiyeti şart.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herşey ne kadar iyiye giderse gitsin devlet vergileri azaltmaz..Alınabilinmiş verginin geri dönüşü yoktur..devlet ödenemeyen vergiyi düşürür.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Düzenbazlığa çok açık bir durum. Şirkette hiç ortaklığım yok. Ortaklıklar Babam, Annem, Abim, Fabrika müdürümüz ve makina mühendisimiz üzerinde. Ben kendimi işe soktum. 70 kişi ile birlikte kendi maaşımı kendim yatırıyorum. Akşam bankamatik kartı ile ödeme yaparken "Bakalım patron maaşları ödemiş mi?" diye espri yapıyorum. Kanı bozuk olsam istediğim anda maaşımı asgari gösterebilirim. Vergi muafiyeti neleri kapsayacak? Duruma göre bir çok işçi (maaşı zaten asgeriye yakın olan) maaşlarının asgariden gözükmesini, kalanının elden verilmesini isteyebilir. Birçok işverenin işine gelebilir. Bir çeşit emek hırsızlığı/sömürüsü ve vergi kaçakçılığı teşviki haline gelebilir. Oldukça riskli bir durum.

    Düzgün bir sistem üçkağıtçılığın önüne geçer de, o sistem bizde yok. Ne getirecekler bakalım...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 4 Kasım 2013; 16:19:38 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

    Düzenbazlığa çok açık bir durum. Şirkette hiç ortaklığım yok. Ortaklıklar Babam, Annem, Abim, Fabrika müdürümüz ve makina mühendisimiz üzerinde. Ben kendimi işe soktum. 70 kişi ile birlikte kendi maaşımı kendim yatırıyorum. Akşam bankamatik kartı ile ödeme yaparken "Bakalım patron maaşları ödemiş mi?" diye espri yapıyorum. Kanı bozuk olsam istediğim anda maaşımı asgari gösterebilirim. Vergi muafiyeti neleri kapsayacak? Duruma göre bir çok işçi (maaşı zaten asgeriye yakın olan) maaşlarının asgariden gözükmesini, kalanının elden verilmesini isteyebilir. Birçok işverenin işine gelebilir. Bir çeşit emek hırsızlığı/sömürüsü ve vergi kaçakçılığı teşviki haline gelebilir. Oldukça riskli bir durum.

    Düzgün bir sistem üçkağıtçılığın önüne geçer de, o sistem bizde yok. Ne getirecekler bakalım...

    Bende Bunu Merak Ettim Çoğu Kişi Zaten Asgari Ücret Üzerinden Prim Yatıyor.Bunun Önüne Nasıl Geçilecek?




  • asgari ücretliden devlet kesmeyecek ama o tutarı patron kesecek.
  • Umut T. kullanıcısına yanıt
    +7000000
  • bilinçsiz toplumlarda böyle şeyler genel olarak bir yenilik varmış gibi algılanır.
    Devlet vergisini alsın vergi ödemek sonuçta vatandaşlık görevidir,ama verginin adaletli alınması lazım.
    Bürokrasi Türkiye'nin kanını emiyor,hem de yasal yoldan,hem de her ay atm den çektikleri maaşlarıyla.
    Devlet bürokrasinin maaşlarına el atsa zaten biter iş.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.