Şimdi Ara

ASELSAN’ın mini zeplinleri önümüzdeki ay sınırda uçacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
1
Favori
1.685
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ASELSAN’ın mini zeplinleri önümüzdeki ay sınırda uçacak



    ASELSAN tarafından geliştirilen ve Karagöz adı verilen mini zeplinlerin Şubat ayı içerisinde kullanılması planlanıyor. Mini zeplinler, Suriye sınırında gözetleme yapmak için kullanılacak.



    ASELSAN Karagöz; sınır ve sahil güvenliği, afetlerin gözetlenmesi, trafik bilgisi toplanması, orman yangını tespiti, kritik tesis güvenliği ve istihbarat amacıyla görev yapabilecek.



    İlk zeplin Şubat ayında Suriye sınırında uçmaya başlayacak. Sınırdaki yaklaşık 8 kilometrelik alan gözlemlenecek. Balonda pilot bulunmuyor. Üzerindeki sensörler, tehlikeli bir durum tespit ettiğinde güvenlik ekiplerine bildirimde bulunacak.



    Ayrıca Bkz.Avrupa'daki dizel yasakları Türkiye'yi etkiler mi?



    ASELSAN Karagöz, yerden 500 metre yükseklikte uçuyor. Gaz takviyesizi gerekmeden 7 gün boyunca havada kalabiliyor. Zorlu hava koşullarında görev yapabilecek yapıya sahip. Zeplinin üstünde keskin nişancı tespit sistemi de yer alacak ve atış yapılan yeri anında bildirecek.



    ASELSAN’ın mini zeplinleri önümüzdeki ay sınırda uçacak



    Sınır hattında şubat ayı içinde kullanılması beklenen yeni bir sistem ise balon ile geniş alan gözetlemesi. Yaklaşık 8 kilometrelik alan gözetlenecek ve balonda 9 kamera olacak. Balon hareket algılama sayesinde durum farklılığını hemen karakollara bildirecek. Ayrıca 500 metre yukarıda uçacak olan balonun üstünde keskin nişancı tespit sistemi de yer alacak ve atış yapılan yeri anında bildirecek. Karagöz'ün büyüklüğüne göre üç farklı versiyonu bulunuyor. Küçük hacimli versiyon kablosuz olarak kullanılırken, büyük versiyonlar kablolu veya kablosuz kullanıl özelliklerine sahip olacak.



    Hava Aracı Özellikleri Karagöz-S Karagöz-M Karagöz-L
    Çap/Hacim 4.4m / 35m3 5.8m / 72m3 15.5m (Uzunluk) / 162m3
    Rüzgar Dayanımı 20 knot 40 knot 40 knot
    Veri Aktarımı Kablosuz Kablolu/ Kablosuz Kablolu/ Kablosuz
    Güç Beslemesi Bataryalı Yerden Besleme Yerden Besleme


    ASELSAN Karagöz ilk olarak Suriye sınırında görev alacak. Edinilecek deneyimin ardından farklı yerlerde, farklı türden görevlerde de kullanılacak.




    Kaynak:https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/abdullah-karakus/suriye-sinirina-akilli-guvenlik-6121279



  • Cok kolay hedef olacaklar :/ . Bask devletlerce de dusunulmedi sanilmasin :)

  • uçuş irtifası arttırılmalı. 500 metre klasik tabanca ile erişilebilecek bir menzilde. En azından 2 km olmalı bence. Tabi düşünmüşlerdir bunları bizim gibi. Bence amaç ateş ederlerse etsinler nasılsa atış yapılan yer tespit edilebiliyor ve karşı saldırı için meşru bir ortam yaratıyor istenilen bu olabilir

  • 500 metreden teröristler bile düşürür galiba kaçakcılar ve mülteciler için kullanılacak ama uçuş masraflarını baya bir düşürür.

  • okuduğunuzu da anlamıyorsunuz yada hiç okumadınız. 8 km lik çapa sahip bir alan gözlemleniyorsa 4 km uzaktaki hedefi tespit edebilicek.

  • Yerli kirov

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • it ürür kervan yürür.

  • Sınırdan binlerce ne idüğü belirsiz mülteci ülkeye girerken tam olarak ne yapacak anlamadım? Kim terörist kim değil onu mu ayıracak yoksa kaç mülteci giriyor onu mu sayacak?

  • Ülkemizin vatansever mühendislerinin emeklerine sağlık, teknik veriler itibariyle harika görünüyor.

  • Hayırlı olsun eleştiren saraya koyacaklar diyen türk değildir

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MonitörKertenkelesi

    Sınırdan binlerce ne idüğü belirsiz mülteci ülkeye girerken tam olarak ne yapacak anlamadım? Kim terörist kim değil onu mu ayıracak yoksa kaç mülteci giriyor onu mu sayacak?
    Sanırım sınırdaki düşman mevzilerini gözlemlemek için

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İyi ya da kötü. Proje çeşitliliği iyidir. Emeği geçenlerin eline sağlık

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ya anlamadığım şey şu
    Herkes işte 500 metrede düşürülür de şu da buda yav kardeşim bunu yapan ahmak mı?
    Merak ettiğim şey bir mermi dikey olarak ne kadar yuvarı çıkar acaba?
    Sonuçta yatay gitmek ile dikey gitmek arasında çok büyük fark vardır tahminimce çünkü yer ekimi etkisi sürtünme VS artar herhalde
    Ayrıca tabanca ile 500 metre yuvarıya dik kurşun atabilmek pek mantıklı gelmiyor
    Eleştirmek iyidir ama b çıkarmayın

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • orhanyaltir O kullanıcısına yanıt
    9mm mermi 1.2 km kadar gidiyor. Balon muhtemelen kevlar veya aramid zirhlidir. Yoksa 500 mt den sniper ile düşürülebilir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sosisvesalam S kullanıcısına yanıt
    Yanına 500 metre yaklaşabilirse varsın düşürsün. nöbet bekleyen bir asker de 500 metreden isabet alabilir. bir askerden değerli mi.

  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    zeplini hedef alan unsur deşifre olacağı için zeplin düşse bile görevini yapmış olacak. Bir askerin nöbet de hedef olmasından iyidir.

  • Bana tuhaf geldi. O Zeplinin her yerinde sinek gozu gibi heryeri gozlemlemesi gerekli. O kadar devasa birsey yavas yavas uzaktan geldigi belli olacak ama kameralar cok uzaktan net tespit edemeyecegi icin basarisi da zayif veya olumsuz olacaktir. Kafanda bir canlandir istersen :) .


    Kamera gib islerde hizli varmak ve farke edilmemek olmazsa olmazlardandir :) . Sessiz ama gorseli ile kabak gibi ortada geliyorum diyor :) ...


    Meteroloji balonu gibi yaygin birsey olsa derim ki kamufle oldu :) Ama oyle birsey de yok :) ...


    Kamuflaj onemlidir :) ... Bu alet hantalligi ve yavasliligi ile bastan kaybetmistir derim ....
  • orhanyaltir O kullanıcısına yanıt
    Dikine yapılacak atışta, dünyanın yer çekimi, havanın sürtüne hızı, silahın ateşlendiği hız, boyut vs faktörlerini hesaplamak gerekiyor. Neyse ki daha önce hesaplayanlar var.

    Adam gibi silahtan çıkan 9mm lik kurşun silah dikine yaklaşık 1.2km mesafeye ulaşabiliyor. Ateşlendikten yaklaşık 37 saniye sonra yere düşüyor.

    Büyük .30-06 lık kurşun dikine yaklaşık 3km mesafeye ulaşabiliyor.

    İkinci dünya savaşında Almanların kullandığı 12.8cm FlaK 40 uçaksavarının mermileri yaklaşık 15km ye ulaşabiliyor.

    88mm lik olanlar yaklaşık 7.5km ye ulaşabiliyor.

    Amerikanın 120mm M1'i ise 18km ye ulaşabiliyordu.

    Yani inşallah öyle bazılarının dediği gibi vurulmazlar. Zeplinler 1. Dünya savaşından, 1937'deki Hindenburg felaketine kadar Almanlar tarafından çok etkili bir şekilde kullanıldı. Ama daha sonra kullanımdan kaldırıldı zira düşman için korkutucu olmasına rağmen, kolay patlayabilen, yavaş, hantal yapıdaydı.

    Hani en azından 3km üzeri bir şekilde görev yapacaklarsa yine daha güvenli olur ama diğer yandan AA(anti airgun) dışında normal silahlarla bile vurulabilecek mesafede takılacaklarsa sıkıntı çıkabilir.
  • Bu karakollar üstünde duracak gibi görünüyor. Yani atış mesafesinden uzakta, güvende. Dronelar gibi iş yapmayacak gibi görünüyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: smart1978

    Bana tuhaf geldi. O Zeplinin her yerinde sinek gozu gibi heryeri gozlemlemesi gerekli. O kadar devasa birsey yavas yavas uzaktan geldigi belli olacak ama kameralar cok uzaktan net tespit edemeyecegi icin basarisi da zayif veya olumsuz olacaktir. Kafanda bir canlandir istersen :) .


    Kamera gib islerde hizli varmak ve farke edilmemek olmazsa olmazlardandir :) . Sessiz ama gorseli ile kabak gibi ortada geliyorum diyor :) ...


    Meteroloji balonu gibi yaygin birsey olsa derim ki kamufle oldu :) Ama oyle birsey de yok :) ...


    Kamuflaj onemlidir :) ... Bu alet hantalligi ve yavasliligi ile bastan kaybetmistir derim ....
    Sana tuhaf gelmesi normal. çünkü yanlış anlamışsın . düşman topraklarına girip istihbarat sağlayacağını düşünmüşsün ama alakası yok. bu zeplinler sınır karakolları gibi yerlerde erken uyarı sistemi veya uzaktan gözetleme amaçlı kullanılacak. yani zeplinin bulunduğu bölge askeri bölge olacak. başı boş durmayacak. zaten dikkat edersen üç modelden ikisi kablolu haberleşme sağlıyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.