Şimdi Ara

Arkadaşlar Evdeki kaçak akım koruma rölesi şimşek çakarken atıyor yardım!! [ÇÖZÜLDÜ]

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar şimşek çaktığı zaman kaçak akım koruma rölesi atmakta delireceğim artık bu olayı nasıl çözebiliriz?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihbuyukcamm123456 -- 4 Şubat 2024; 22:16:33 >



  • muhtemelen insan koruma özelliği olan yani 30mA lik kesme sınırı olan koruma rölesi kullanıyorsunuz kaliteli ve sağlam bir kaçak akım röleniz olduğunu varsayar isek

    şebekeye bağlı cihazlarınızdan bir veya bir kaçı az miktarda yani 15-20 mA civarında akım kaçırıyor olmalı buda şimşek ve benzeri manyetik alan üreten ortam şartlarından etkilenerek 30 mA sınırını geçer ve KAK. devreyi açar yapmanız gereken bu tür havalarda hangi cihazınızın (buzdolabı,kombi gibi) buna yol açtığını bulmak fişlerini çekerek deneyebilirsiniz




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stoll -- 24 Şubat 2022; 11:18:9 >
  • Merhaba,


    @stoll'un da söylediği gibi cihazlarınızın birinde veya birkaç tanesinde elektrik kaçağı olabilir önçe bunu kontrol ediniz veya ettiriniz. Daha sonra topraklamanın düzgün yapılıp yapılmadığını kontrol edebilir misiniz?


    Saygılarımla.

  • stoll S kullanıcısına yanıt

    denedim onlarla alakası yok çeksem de aynı ama buatlarda bir şey farkettim şimşek çaktıktan sonra mutfak olduğu bölümün buatından kıvılcım çıkıyor ve atıyor ayrıca o buat bantlı ve boş kesilmiş 3 tane kablo var (bu arada kaçak akım rölesi siemens marka eskisi Flashtı değiştirdik)

  • 10 sene evvel müstakil bir ev yapıp içinde 5 sene kadar oturdum. Tüm inşaat sürecinde başında durdum ve temel topraklanması sırasında da başında durdum. Aynı fenomeni bende yaşadım. Antalya Duacı köyünde etrafımıza bol bol yıldırımlar düşüyordu ve iki katlı olan binada alt ve üst katın kendi sigorta panoları ve kaçak akım röleleri (aynı marka ve değerli) mevcuttu. yıldırımlı günlerde nedense hep üst katın kaçak akım rölesi düşüyordu. gaz ocağın çakmakları şimşek çaktığında kendi kendilerine anlık olarak 4-5 defa çıt çıt devreye giriyordu. Yıldırım / şimsek düştüğünde bir kaç defa bazı prizlerden kıvılcım çıktığına şahit oldu fakat hiçbir elektrik-elektronik cihazım zarar görmedi. Konuyu elektrikçilerin takıldığı kontrolkalemi forum da bile dile getirdim ama tatmin edici bir cevap alamadadım. Dikkatimi çeken bu kıvılcım çıkartan 2 prizin toprağa çakılan topraklama kazıkların hemen üstünde olması. sanki prizde nötür deliğinden bir ark çıkıp, prizin toprak kısmına giriyor.





  • iyi bir topraklama notr de olusmamasi gereken akimi topraga geri gonderirr. Cunku 220 v gelen fazda simsek esnasinda 200v geri donebilir. bu durumda notr de bir potansiye fark olusur. Belirli bir miktar akim tasiyan notr guvenlik sebebiyle sigorta acma akim degerini gececegi icin anahtari actirmaz.
  • Kendi evimizde kaçak akım sigortası yoktu. Yakınlara yıldırım düşerse atardı tek. Şimdi apartmanda kaçak akım rölesi var. Yakınlarda yıldırım aktivitesi olduğunda atıyor. Bazı elektrikli aletler de attırıyor bunu. Mesela çamaşır makinesini ilk prize taktığımızda atıyor. Akıllı priz taktım. Düğmesine basıp açıyorum makineyi, bu şekilde atmıyor. Geçende de yurtdışındaydım. Kaçak akım atmış. Eve geldim buz dolabı kaçak akım attırıyor. İçindeki her şey çöp. Artık içi eriyip boşandığı için mi kaçak akım attırdı, yoksa ilk başta da o mu attırdı, şebekeden mi bilmiyorum. Ama şimdi buzdolabı normal çalışıyor. Şebekeler de dandik. Dün mesela, elektrikli araçları besleyen ana fazda elektrik gelip gidiyor, gelip gidiyor, sonra kesildi. Sonra tüm fazları kesip tekrar tüm fazları verdiler. Şebekelerimiz de çok iyi değil gibi.


    Yıldırım olayında da hattaki fazla voltaj bir yere atlama yapıp attırıyor olabilir.





  • arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ediyorum!

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.