Şimdi Ara

Arch Linux izlenimlerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.637
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yaklaşık 4-5 aydır sadece Arch Linux kullanıyorum, dağıtımı merak edenler için izlenimlerimi paylaşmak istedim.

    Geçmişte dual boot olarak Ubuntu kullanıyordum, ancak özellikle Unity geldikten sonra Ubuntu'dan inanılmaz soğudum. Sonunda da tamamen bırakıp kürkçü dükkanı olan Windows 7'ye kesin dönüş yapmıştım. 3-4 sene bu şekilde devam ettim. Windows 7 ile hiçbir problemim yoktu açıkçası. Sıkıntısız çalışıyordu. Microsoft'un yaptığı en başarılı iştir bence.

    Ancak 6 ay önce dizüstü bilgisayarım bozulunca mecburen yeni bir bilgisayar almam gerekti. Bütçem fazla olmadığından Acer'ın 6. nesil i3 işlemcili bir dizüstünde karar kıldım. Bilgisayar Windows 10 ile çalışıyor sadece. Windows 7 için bazı sürücüleri piyasada bile yok. Touchpad ne yaparsanız yapın düzgün çalışmıyor mesela, bilgisayarı uykudan uyandırmak istediğinizde öyle kitlenip kalıyor vs. vs.

    Neyse, el mecbur kullanalım bari Windows 10'u dedim. Ama bir ay boyunca bütün cebelleşmelerime rağmen bir türlü bu Windows 10 denen ucube varlık bilgisayarımı kullanmama müsaade etmedi. Sanki ben bu aleti kendim kullanayım diye almadım da Windows 10'un emrinde çalışıyor makine. Bana sormadan update yapıp bilgisayarı yeniden başlatması, bir türlü bunu kapatamamam, telemetry adı altında sürekli benim bilgilerimi Microsoft sunucularına yollayıp internet bağlantımın içine etmesi, wirelessın sürekli kopması, her şeyin kaplumbağa hızında çalışması vs. artık sabrım taştı. Bir tekrar deneyeyim Linux'u dedim.

    İlk olarak yine Ubuntu'yu denedim tabii. Ama yok yine aynı tas aynı hamam. Windows 10 neyse, Linux tarafında da Ubuntu o. Sürekli her yerden bir hata mesajı fırlaması, Snap denen bir ucubelik icat etmeleri, her şey için ordan şu PPA'yı ekle buradan diğerini ekle, Windows 10'daki aynı hantallık, Gnome Shell'i de beğenmemem derken Ubuntu da aynen Windows 10 gibi beni delirtmeyi başardı.

    Öğrenmekten, okumaktan yorulan kolaycı bir insan değilimdir. Windows 7 kullanamayınca, Windows 10 ile Ubuntu'dan da memnun kalmayınca internette bir araştırma yaptım en özelleştirilebilir, kendinize en uygun masaüstünü seçip her şeyini kendi eliniz ile ayarlayabileceğiniz Arch Linux dağıtımının sıklıkla önerildiğini gördüm ve kaybedecek bir şeyim de olmadığından denemeye karar verdim.

    Yaklaşık 4-5 aydır sadece Arch kullandıktan sonra diyebilirim ki bu dağıtım tam bana göreymiş. Bir sistem bu kadar mı zarif, tamamen kullanıcı kontrolünde, isteğinize göre şekillenebilir olur. Gerçekten hayran kaldım Arch Linux'a. Bir kere bile teklemedi. Ne bir yavaşlık, ne başka bir şey.

    İlk bir hafta on günüm tabii sadece dokümantasyon okumakla geçti o ayrı. Ama gocunmam böyle şeylerden değdikten sonra. O kadar çok şey öğrendim ki Arch wikisinden. Bu arada belirteyim, ben Arch'ın wikisi kadar mükemmel bir belgelendirme daha görmedim. Muazzam bir bilgi kaynağı. Daha iyisinin olduğunu da zannetmiyorum.

    Diğer bir konu ise Pacman paket yöneticisi. Daha iyisi şu an piyasada yoktur herhalde. Bu kadar hızlı çalışan ve bu kadar sade bir paket yöneticisi olamaz. .deb paketlerinden sonra ilaç gibi geldi. Windows ve Ubuntu'nun 3-4 dakikada ancak bitirebildiği işleri bu arkadaş 30 saniyede tamamlayıp insanı hayretler içinde bırakıyor.

    Windows'taki program güncelleme çilesinden sonra Linux'un bir diğer artısı da bu tabii. pacman -Syu yazıp geçin ve bilgisayardaki sistem bileşeni olsun olmasın ne varsa alayı kendini güncellesin. Çok zarif ve kullanışlı bir sistem. Ubuntu ne amaçla bu Snap denen saçmalığı getirerek bu sisteme çomak sokma peşinde onu da anlamış değilim.

    Masaüstü yöneticisi olarak bu sefer Xfce tercih ettim ve gayet memnun kaldım. İlk hali tabii kalas gibi görünüyor ama özelleştirildikten sonra hiçbirinden aşağı kalır yanı yok ve çok hızlı çalışıyor. Windows 10'da gayet hızlı bir SSD'im olmasına rağmen nazlanarak açılan her program burada bastığınız anda şak diye karşınızda. Windows 10'da nasıl becermişlerse dosya yöneticisi bile açılırken biraz bekletiyor sizi. Dosya yöneticisi bu yahu altı üstü, bunu da berbat etmeyi nasıl beceriyorsunuz pes doğrusu. Halbuki Thunar öyle mi, maşallah nazar değmesin.

    Arch'ın bir başka mükemmeliği rolling release olması. Her daim güncel. Bunu da stabiliteyi bozarak yapmıyorlar, korkmayın sakın. Ubuntu'dan daha stabil.

    Tabii Arch da sorunsuz değil. Ama çıkan sorunlar Arch'ın değil de masaüstlerinin ve üçüncü parti uygulamaların kendi problemleri genelde. Mesela XFCE'nin pencere yöneticisinde yırtılma sorunları var. Bu sorunu Compton kullanarak aştım.

    Nvidia Optimus'u nasıl çalıştırabilirim onu halen bilmiyorum, henüz ihtiyaç duymadım. Çok fazla oyun oynamam ama arada Europa Universalis 4 oynamayı severim. Linux sürümü de varmış Steam'de. Bir ara deneyeceğim onu da. Şimdilik wikideki anlatımla ACPI komutlarıyla NVIDIA kartı tamamen kapattım öyle kullanıyorum.

    Şimdilik böyle. Başka kullanan arkadaşlar varsa bu başlık altından yardımlaşmayı çok isterim. Sormak istediğim şeyler var çünkü.







  • Aramıza hoş geldin hocam. Ben de 1.5 yıldır arch kullanıyorum. Arch'a geçene kadar sürekli dağıtım değiştirirken arch'a geçtikten sonra bir kere bile yeni dağıtım deneme ihtiyacım olmadı. Gerçekten efsane bir dağıtım. i3 ile kullanıyorum boşta ram kullanımım 190mb. Eskinden aynı makineda windowsta vardı onda boşta ram kullanımı 2gb idi. Windows gerçekten insanı deli eder. Ayrıca arch wikinin en iyi olduğu da tüm linux dünyası tarafından kabul edilmiştir. Debian wikisinde bile arch wiki referansları görebilirsiniz. Nvidia için nvidia-xrun'a bakabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Toriko -- 12 Mart 2019; 20:12:28 >
  • Toriko kullanıcısına yanıt
    Arch kullanan başka birini daha bulduğuma sevindim hocam, teşekkürler. Bu dağıtım değiştirme arayışları gerçekten Arch'ı bulana kadarmış. Adamlar yapmış yani, söylenecek bir şey yok.

    i3 değil de Openbox çok övülüyor ama Xfce'den çok memnun kaldığım için şu an değiştirmeyi düşünmüyorum.

    Nvidia meselesini de şu an kurcalama niyetinde değilim. Bu aralar oyun oynayasım gelmiyor. Onun dışında zaten Nvidia karta ihtiyacım da olmadığından şu an kalsın öyle. İleride bakacağım o meseleye.

    Hazır bulmuşken seni ilk sorumu sorayım.

    Şimdi benim 4 tb'lık bir harici diskim var. Windows zamanından beri NTFS dosya sistemindeydi doğal olarak. Arch'a geçince de dokunmamıştım. Ama sürekli defrag istiyor maalesef SSD olmayınca. Dosya erişim zamanları uzuyor bir süre sonra. Ext4 dosya sisteminde böyle bir sorun olmadığı için geçtiğimiz günlerde diski EXT4 olarak formatladım ve /mnt/Seagate klasörüne bağladım. Dedim nasıl olsa chown komutuyla o klasörün sahipliğini kendi kullanıcı adıma alırım sorunsuz okuma yazma hakkını elde ederim diye. Ama beceremedim galiba. Yazamadım diske. Read-only oldu. Şu komutu vermiştim:

    sudo chown -R thingol /mnt/Seagate

    Yeniden başlatıp da denedim ancak klasörün sahipliği yine rootta kaldı. Ben de terminalden root kullanıcısına geçtim. Thunarı açtım. Thunar'dan elle klasörün sahipliğini kendi kullanıcı adıma aldım. Bu sefer oldu. Ama bu hiç temiz, olması gereken bir çözümmüş gibi gelmedi bana. Terminal komutu neden işlemedi, neyi yanlış yaptım acaba?




  • Denemedim hocam Antergos'u. Arch'ı seçme sebebim zaten dağıtımı kendi istediğime göre özelleştirebilmek. O yüzden başka birinin benim adıma özelleştirip önüme getirdiği dağıtımları tercih etmedim.
  • Hocam benzer sorunu bende yaşamıştım, çözümü ancak home klasoru altında yeni bir klasör açıp diski oraya bağlamakta buldum. Çokta üstüne düşmemiştim açıkçası.
  • Bol bol dokümantasyon okumaya vaktiniz yoksa Arch önermiyorum hocam. Gerçi bu süre de bir hafta on gün. Sistem oturduktan sonra ben birkaç ihtiyaç hariç açıp da bakmış değilim mesela. Aylardır böyle.

    Kurulum zor değil bence. Sadece en ufak şeyi bile sizin ayarlamanız gerekiyor. Benim de istediğim buydu zaten. Tercih meselesi. Bu yaklaşımı severseniz bir sıkıntı çekeceğinizi zannetmiyorum.

    Aradığınız daha rahat bir dağıtım ise Manjaro öneriyorlar genelde ama denemişliğim yok açıkçası.

    Benim Arch, XFCE ile 450-500 mb kullanıyor genelde ama çok da umrumda değil açıkçası ne kadar kullandığı. 8 gb'a yükseltmiştim rami ne kadar istiyorsa tepe tepe kullansın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayırlı olsun
    yeni bir linux özellikle de Arch seven beğenen biri ile tanışmak hoş oldu

    Arch da debian gibi kendi içinde dallanmalar ve modifikasyonlar yaşıyor dabikine....

    yerli sürümü Archman olup oldukça vefakar bir grub tarafından 3 ayda bir yeni iso yayınlayarak hoş bir çalışma ve her çalışmada canım ülkemizden bir yöre tanıtımı için background kullanıyorlar
    inter dağıtımı Manjaro olarak bilindik bir serisi var

    arch a herkes istediği şekilde bir desktop arabirimi kullanarak windows daki gibi çok fazla aşırı 3.parti yazılım çok olmamak ile birlikte, var olan yazılımları da sorunsuz denecek seviyede

    win10 u gömmek gerekiyor ise
    seni tebrik ediyorum. ben enson tüklemem de 2 saat sabredebildim. dediğin birçok olayı tweaker yazılımları ile olabildiğince çözülse bilr tam manası ile yetmiyor tabiki. bunu zaten kendileri aleni şekilde lansman da belirttiler. win10 ile artık kendileri için çalışan bir OS hazırladıkları zaten biliniyor
    ilk yüklediğinizde taskman ı açar iseniz.... oldukça fazla servis ve kapattığınız halde ekranda listelenecek servis görebilirsiniz. ve update dediğiniz olay ı kısmen kapatıyorsunuz. ama micropsoft firması önermiyor. hatta sorun çözümü olarak update açık olması diyor :P

    driver konusu ise... drp.su firmasının yaklaşık 18gb lık full paketi indirdiğinizde sorunsuz driver lar yüklenecektir. ama bu işlemi yapmadan önce program dizini içinde ne var ne yok ise silmenizi öneriyorum. aksi halde bir sürü addon yükleyerek tarayıcı bilgilerini satan yazılım ile sisteminize başka bir kastırma ekliyor.

    win7 sözünüze muhalefet edeyim. birçoğunuz w2k yı kullanmadığınız için ister istemez. özellikle server serisi çok başarılı idi bu sebeb ile de w2k3 ü acilen çıkardılar ve peşine de xp yi çıkartarak terminal servisi ile istedikleri gibi inter pc ler de crit atar hale geldiler.

    linux için bu durum söz konusu mu ?
    linus un bir toplantısında bu tür bir taleb olduğunu ama kabul etmediğini kernel e backdoor eklemediğini belirtti ama taleb edenler ne kadar dürüst o ayrı konu.

    burada servis ler ve çalışma yapısındaki modifikasyonlar için oldukça bilgili Linux admin arkadaşlar var ve size yeterince detaylı sorularınıza da detaylı cevab yazacaklardır.

    arch ın kullanımı artıyor.

    aslında hangi linux dağıtımı artarsa artsın BİZDEN dir.




  • Arch Wiki ve pacman hakkında söylediğiklerinize katılıyorum. Doküman olarak arch kesinlikle çok iyi durumda. pacman zaten kendini ispatlamış; bir çoğumuz için vazgeçilmez.

    DH forumda bu aralar arch sevgisi yükselişte. :)
  • Windows 10 spywaresini Explorer.exe içinde tutuyor ne yapsak boş 😂

    Yeni bir archer demek aramıza hoşgeldin. Ben görsellik açısından kde tercih etmiştim hocam boşta 800 mb Ram kullanıyor ki varsın 500mb fazla kullansın o görselliği hissettiriyor kanımca😂

    Ekran kartı için optimus-manager i tavsiye ederim kendi git sayfasında baya basit kullanım açıklamaları var. Hatta benim optimus manager için çatalladığım Gnome extension u da var Gnome kullanıcıları için.

    Bağlama olayını fstab dan halledebilirsin çok basit aslında bir gözatmanj tavsiye ederim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şuan uzun süredir Debian tabanlı Bunsenlabs kullanıyorum. Arch Openbox deneyelim bakalım.
  • loradona kullanıcısına yanıt
    Hocam, fstab otomatik bağlama için değil mi sadece izinler de mi o dosyaya işleniyor? Ben ihtiyaç olduğunda elle bağlıyorum zaten otomatik bağlamasına gerek yok. İzinler de o dosyaya işleniyorsa fstab işine gireyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fstab ile izinleri de ayarlayabilirsin hocam :)
  • Hocam ntfs-3g kurup, mount -t ntfs-3g /dev/sdX /mnt/seagate diye baglarsan bir sorun kalmaz
  • Arch ve Manjaro kullanan arkadaşlara bir sorum olacak, İndirilenler diye çevrilmiş olması gereken klasörün Downloads şeklinde görünmesi gözünüze çarpmıyor mu, canınızı sıkmıyor mu ?

    Kullandığınız dağıtımların eksikliklerini neden rapor etmiyorsunuz? Ben kullandığım zaman ilk gözüme çarpan buydu uzun uzun uğraştıktan sonra çözdüm, klasör adını değiştirmek filan değil olay bu arada:) Şuan nasıl yaptığımı bile unuttum kısa bir deneyimim olmuştu.

    Böyle ufak tefek sorunları bildirin arkadaşlar, adamlar mutlaka çözüyor hatayı, bildirmezseniz kimsenin haberi olmaz.

    Şuan Fedora kullanıyorum, dil takımına girmek için bir ay uğraştım, Türkçe çeviri takımını organize edenler ortalıkta yok, uzun uğraşlar sonu bulduğum yer burası, bir aydır onay verilmeyince direk Fedora dil takımı yöneticilerine ulaştım durumu anlattım ve takıma girdim. Dnf vs gibi gözüme çarpan eksik çevirileri bitirdim falan filan.

    Yani özetle kullandığınız dağıtımdaki eksikleri gidermeye çalışın hataları bildirin




  • gen2 G kullanıcısına yanıt
    Disk ext4 hocam.
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    LANG=tr.TR.utf8 xdg-user-dirs-update

    O klasörlerin hepsi Türkçe oldu bu kadar 😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SerdarS.

    Arch ve Manjaro kullanan arkadaşlara bir sorum olacak, İndirilenler diye çevrilmiş olması gereken klasörün Downloads şeklinde görünmesi gözünüze çarpmıyor mu, canınızı sıkmıyor mu ?

    Kullandığınız dağıtımların eksikliklerini neden rapor etmiyorsunuz? Ben kullandığım zaman ilk gözüme çarpan buydu uzun uzun uğraştıktan sonra çözdüm, klasör adını değiştirmek filan değil olay bu arada:) Şuan nasıl yaptığımı bile unuttum kısa bir deneyimim olmuştu.

    Böyle ufak tefek sorunları bildirin arkadaşlar, adamlar mutlaka çözüyor hatayı, bildirmezseniz kimsenin haberi olmaz.

    Şuan Fedora kullanıyorum, dil takımına girmek için bir ay uğraştım, Türkçe çeviri takımını organize edenler ortalıkta yok, uzun uğraşlar sonu bulduğum yer burası, bir aydır onay verilmeyince direk Fedora dil takımı yöneticilerine ulaştım durumu anlattım ve takıma girdim. Dnf vs gibi gözüme çarpan eksik çevirileri bitirdim falan filan.

    Yani özetle kullandığınız dağıtımdaki eksikleri gidermeye çalışın hataları bildirin
    Yarım yamalak çevirilerden çok rahatsız olan bir insanım. O yüzden İngilizce kullanmayı tercih ediyorum açıkçası. Bir programı açıyorsun yarısı Türkçe yarısı İngilizce.

    Kimseyi suçladığımdan değil yanlış anlaşılmasın. Sonuçta gönüllü yapılan işler bunlar. Ancak ben bu şekilde kullanmam, herkesin kendi tercihi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • loradona kullanıcısına yanıt
    Aynen hocam bende senin gibi düşünüyorum, bir şeyin hiç çevrilmemiş olması yarım yamalak olmasından daha iyi.


    laradona: ben bu bilgiyi kaydederim her zaman lazım olabilir
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.