Şimdi Ara

Arap ülkelerinin tarım arazilerimizi bir bir alıyor. 5 milyon 219bin metrekare tarım arazisi aldılar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
2
Favori
1.004
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancıların ülkemizden tarım arazisi edinmelerindeki artışı, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru öneresiyle Meclis gündemine taşıdı.

    CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

    "2022 yılında ülkemizde tarım arazisi edinen yabancıların sayısı ve edindikleri toprak miktarı ne kadardır? 2022 yılında ülkemizde tarım arazisi edinen ilk 10 ülke hangileridir? Yabancı ülke vatandaşları tarafından edinilen tarım arazisi miktarlarına bakıldığında ilk sırada bulunan illerimiz hangileridir? Ülkemizde tarım arazisi edinen ve daha sonrasında gerekli şartları sağlayamadığı gerekçesiyle tasfiye edilen tarım arazisi miktarı son 5 yılda ne kadardır?"


    CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ülkemizde 2022 yılında satış ve benzeri yollarla edinilen taşınmazların 745 yabancı gerçek kişi tarafından edinildiğini ve bu taşınmazların toplam alanın 5 milyon 219 bin 309 metrekare olduğunu açıkladı.


    Yabancıların satış ve benzeri yollarda edindikleri tarım arazilerinin uyruk bazında ilk 10'a giren ülkelerin sıralamasını da aktaran Bakan Kirişçi, ilk sırada 984 bin 611 metrekare ile Ürdün daha sonra sırasıyla 656 bin 962 metrekareyle Filistin, 519 bin metrekareyle İsrail, 385 bin metrekare ile Suudi Arabistan ve 379 bin metrekareyle Katar'ın yer aldığını açıkladı.


    Bakan Kirişçi, ülkemizde tarım arazisi elde eden yabancıların uyruk bazındaki istatistiki verilerine göre Yemen, Mısır, Lübnan, ABD ve Irak ülkelerinin de ilk 10 içinde yer bulduğunu ifade etti.

    Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, yabancıların tarım arazisi satın aldıkları iller sıralamasında ilk ilin Konya olduğunu bildirdi. Bakan Kirişçi, Konya'yı İstanbul, Bilecek, Manisa ve Sakarya'nın takip ettiğini, Kırklareli, Eskişehir, Denizli, Bursa ve Kocaeli illerinin de ilk 10 içinde yer aldığını kaydetti.



    TARIM ALANLARIMIZ YABANCILARA GİDİYOR


    Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir yılda satılan tarım arazisi miktarının 5 milyon metrekareden fazla olduğuna dikkat çekerek, "Böyle giderse yıllar içinde tarım arazilerimizin çoğunluğu yabancılar tarafından satın alınacak gibi görünüyor" dedi.


    Tarım arazisi satın alanların uyruklarına bakıldığında çoğunlukla Arap ülkeleri oluğuna da işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Ülkemizde tarım yapan yabancı uyrukluların sayısı artıyor. Edindikleri tarım arazisi miktarı her geçen yıl katlanıyor" diye konuştu.



    VENEZUELA'YA GİDERKEN ELDEKİ TOPRAKTAN OLUYORUZ


    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde Sudan, Nijer ve Venezuela'da tarım için girişimde bulunulduğunu da anımsattı.


    Gürer, "Eldeki kuş daldaki iki kuştan iyidir' diye atasözümüz var. Ülkemizdeki tarım arazileri yabancı ülkeler tarafından satın alınıyor. Dikkat edilirse yakın sayılan ülkeler tarım arazilerimize ilgi duyuyorlar. AKP iktidarı zihniyeti de 3.016 kilometre uzaklıktaki Sudan, 3.429 kilometre mesafedeki Nijer ve son olarak da tarım için yol göstericiliğe soyunduğumuz 10.500 kilometre uzaklıktaki Venezuela'da tarım sevdası ile efor tüketiyor. Ülkemizin tarım toprakları yabancıların ilgi odağındayken Türkiye'de uzak ülkelerde tarım peşinde koşacağına ülke tarımını geliştirip, GAP'ı bitirseydi, tarımda sorunlarımız azalırdı.


    Ama farklı coğrafyalarda tarım için arayış sevdasına düştü. Sudan ülkesi ile 28 Nisan 2014 tarihinde imzalanan ve yasal prosedürü 19 Kasım 2015 tarihinde tamamlanan anlaşma ile toplam 793 bin hektar tarım arazi için Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi kurulsa da Sudan yaşanan yönetim olayları ile bir yatırım yapılamadığı açıklandı. 9 yıldır iktidar bu konuda bir iş yapmasa da şirket masrafları dahil ciddi bir çaba harcadı.


    Yetmedi Nijer'de tarım sevdası depreşti. O anlamda da yeterli yol alınmadı. Son Bakan Kirişçi, Venezuela'da tarım için açıklamalar ve girişimlerde bulundu. Cumhurbaşkanları arası görüşme ile oluşan teklife göre, Venezuela'da Türkiye için ayrılan ve 'Turkish land' olarak adlandırılan bölgede tarımsal yatırım yapılması ve elde edilecek hasılatın yüzde 70'inin yatırımcıya, geri kalan yüzde 30'luk kısmının da Venezuela'ya bırakılması için uzlaşıldı. Oysa ülkemiz 3 bin 649'u endemik 12 binden fazla bitki türünü barındıran nadir ülkelerden biridir.


    Ülkemizin tarım için yurt dışı arayışı sürerken yakın ülkeler de ülkemizden arazi edinmektedir. Farklı ülkeler arazi edinip, ülkemizde farklı ürünleri yetiştirip, tarım peşine düşerken kendi topraklarımızda kendi kendine yeten ülke olmaktansa çıkmış bulunuyoruz. 21 üründe arz açığımız var. Eldeki kuş kaçmakta iken daldaki kuşun peşine düşen bir tarım yönetim anlayışı var. Özünde eldeki kuşa sahip çıkmayı öncelikli hedefimiz haline getirmeliyiz. Kendi topraklarımızda kendi çiftçimizin "maraba" olmasına yol açacağımıza 'köylü milletin efendisidir' anlayışı için mücadele etmeliyiz.


    Ülke topraklarında çiftçimiz ve üreticimiz ile beraber tarımı geliştirmeliyiz. Hububat ambarı olan Konya ilimizin farklı ülkelerin ilgi odağında olması da ayrıca dikkate değerdir. Yabancıların arazi aldığı ilk on il, ülkemizin en verimli topraklarının olduğu illerdir. Tarımda eldeki kuş uçmak üzere iken daldaki kuşların peşinde koşan anlayışla sorunlar katlamaktadır" diye konuştu.





    https://www.yenicaggazetesi.com.tr/5-milyon-219-bin-metrekare-tarim-arazisi-satin-aldilar-arap-ulkelerinin-tarim-arazilerimizi-bir-bir-aliyor-646874h.htm








  • 5,22 KM toplam satılan alan senin yazdığına göre basit hesapla toplam yüz ölçümün %0,0000066 sı gibi bir rakam. 5miyon metrekare yazınca çok büyük görünüyor sazan avcısı.........

  • comanchee kullanıcısına yanıt

    toprak topraktır

  • Satılan topraklar öyle çorak,bataklık,dağlık,taşlık alanlar değil tarım yapılabilen verimli araziler...


    Bunu bile önemsemeyen ''Yüz ölçümün %00000000000.6'sına denk geliyor' diyerek savunan tipler var...

  • Eeee ne var bunda adamlar tapulu yerini satıyor size ne ???


    Çok istiyorsan git satılık olan tarlayı sen al...   

  • Kılıçdaroğlu: Yabancılara konut ve toprak satışı YASAKLANACAK!

    https://forum.donanimhaber.com/kilicdaroglu-yabanciya-konut-sayisi-5-sene-yasaklanacak--154849792

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • comanchee kullanıcısına yanıt

    Filistinliler de 150-200 yıl önce aynısını demişlerdi, herkes toprağını yahudilere sattı. Şimdi bak bakalım ne haldeler.

  • sonumuz hiç iyiye gitmiyor. aynısı ev olayıyla başladı, şimdi ev almayı geç kiraya çıkamıyoruz.

    Toprakları da alıyorlar, yarın kendi ülkemizde köle olacaz bu gidişle.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • para ne anlar tarımdan. çukur kazıp ..... için falan almıştır. 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buradan bir taytlı geçti -- 29 Mart 2023; 7:15:26 >
  • comanchee kullanıcısına yanıt

    Bir karış toprak için bu millet kan döktü.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • berk768 kullanıcısına yanıt

    Vatandaş satar aldığı paraya bakar. İleriyi düşünmez göremez. Sattırmasını sağlayanda bunu vebali.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • stableRevulation kullanıcısına yanıt

    önce kanunları bilin öyle konuşun lütfen. İl bazında satılabilir özel mülklerin %10 undan fazlası yabancıya satılamaz.Kişi

    bazında en fazla 30 hektar satılabilir.


    Yasal Sınırlamalar

    • Farklı şehirlerde de olsa yabancı bir gerçek kişi Türkiye’de 30 hektardan fazla taşınmaz satın alamaz. Ancak Cumhurbaşkanı bu miktarı 2 katına çıkarabilir. Böylece bir yabancı en fazla 60 hektarlık taşınmaz satın alabilecektir.
    • Taşınmazların toplam alanı özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün  %10’unu geçemez.
    • Taşınmaz Özel Güvenlik Bölgeleri içinde ise taşınmazın bulunduğu yer valiliğinden izin alınmalıdır.
    • Taşınmaz Askeri Güvenlik Bölgeleri içinde ise bölgedeki askeri makamlardan izin alınmalıdır.
    • Taşınmaz arsa, tarla vb. yapısız ise 2 yıl içinde proje geliştirilmeli ve bakanlık onayına sunulmalıdır aksi takdirde taşınmaz tasfiye edilecektir.
    • Ayrıca tarım arazisi veya SİT alanında bulunan bir taşınmaz ise ilgili bakanlıklardan taşınmaz satışının uygunluğuna dair görüş alınmalıdır.




  • Para gelsinde nasil gelirse gelsin kafasindalar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • comanchee kullanıcısına yanıt

    lutfetmişler ya babababababa..

    random bullsh*t sıkma yazdıkların zaten kabul edilemez


    üst sınıra göre (30 hektar) tüm ülkeyi almaları için 2.611.873 petrol zengini yeterli. ama beyimiz lütfederse daha az kişiyle ülke satılabilir..

    ilçenin %10'u... vayvayvay bak sen.. ne kadar az yaw


    mütekabiliyet yasasını da anlatsana



    *30 hektar*

    Siyaset Gündemiyoutube
    Barış Atay 350 daire Oğuzhan Uğur #mevzularaçıkmikrofon #babalatv #barışatay #oguzhanugur #babala
    https://www.youtube.com/watch?v=7tDm3ghfpMk&lc=UgxEfDf95x-EZVVBdft4AaABAg

    ben onu bunu anlamam. yabancıya bu denli mülk satışına izin vermek vatana ihanettir

  • Sakarya Fırat edebiyatı yapmışlar. Yerli köylü o kadar cahilki plan proje bilmeden tarım yapıyor veya yapmayıp boşta tutuyor. Hiç değilse yabancılar alıp vatandaşa mahsül satsın doğru methotlar ile işletsin.
    Üstteki arkadaşın dediği gibi deryada bir damla toprak bu .
    Yahudiyle de kıyaslamak saçmalık. Bu kola alınca giden para kurşun olarak size geri dönecek diyen aktroller kadar saçma ve trol

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tarım gibi, deprem gibi, vatandaşlık gibi konularda çok daha duyarlı, ileri görüşlü, milliyetçi, işi vatandaşa tamamen bırakmayan yapıda hareket edilmeli. Eğitimde, sanayide, ticarette, tarımda bir yandan halka refah verecek, bir yandan dünya ile rekabet edecek şekilde hareket edilmeli. Bunu birçok gelişmiş ülke yapıyor. Nasıl yapılacağını yeniden icat etmeye gerek yok. Sadece niyet ve irade ortaya konup ülkemize uygun aksiyonlar alınacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Akp dolari vs dizginlemeye, ekonomi icin kaynak nasil yaratmaya calistigini zannediyorsunuz. Suan yabanci yatirimcinin goz bebegi degiliz, kimse gelmiyor, anca parselleri ucuzdan toplamaya arap ulkelerinden geliyorlar.. Ileride bunlar buralari kullanmaya basladiginda bizide kole olarak gorecekler. Ulke araplasacak, Turkler kole olacak.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • stableRevulation kullanıcısına yanıt

    Şuna inananlar hala var, ona üzülüyorum.

    Osmanlı devleti Filistin ve Suriye'yi kaybettikten sonra o bölge İngiliz kontrolüne geçti.


    100 yıl önce toprak almışlar sonra 1948'i mi beklemişler?

    İngilizler 1917'de dünya savaşı için yahudi desteğini kazanmak için onlara Filistin'i verme sözü verdi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Filistini kaybetmeden toprak sahibi halk arazilerinin çoğunu satmıştı zaten, biz orayı kaybettiğimizde pek çok arazinin tapusu yahudilerdeydi. İngiliz kontrolüne geçtikten sonra ingiltere israilin kurulmasını sözlü olarak destekledi ama ortam müsait değildi. Dünya savaşını kazanan taraflar bile ağır zaiyat ve ekonomik güç kaybetmişlerdi ve bölgedeki yahudi nüfusu yeterli değildi. 2. Dünya savaşı da 22 yıl gibi kısa bir süre sonra başladı ve yine israille ilgilenemediler, aceleleri de yoktu zaten bence. Savaş bittikten sonra da dünyanın her yerinden yahudi göçü almış filistin topraklarında israil ilan edildi ve o zamanında satılan araziler ilk toprakları oldu.

    Ve dediğin gibi 100 yıl önce almadılar toprakları, 1880'lerde başladı bu ve nazi baskılarıyla bölgeye yahudi göçü de arttı ve devleti kurmak için ortam oluştu. Boş konuşuyorsun.

  • stableRevulation kullanıcısına yanıt

    Yahudileri İspanya'dan Filistin'e getiren Osmanlı devletidir.

    1858'de Osmanlı devleti toprak kanunu çıkardı ve bu sayede yabancılar toprak sahibi olacaklardı.

    Rusya'dan gelen Yahudiler çoğunlukta olmak üzere bu toprakları toprak ağalarından satın aldılar.

    Topraklarını satanlar köylüler değil ağalardır.

    1948'de Zionist paramiliter gruplar aynı Kıbrıs'ta Rumların yaptığı gibi saldırılar yaparak birçok yeri işgal etmiştir, insanları evlerinden sürmüştür.


    Filistin'in köylüsüne değil Osmanlı'nın toprak ağalarına bakmak lazım.


    1858'de devletin kasası boşken toprak satmaya çalışan yönetime bakacaksın.


    Toprak satın alarak devlet kuruluyorsa sadece yabancılar mı kurabiliyor? Bir Türk te toprak alıp Anadolu Selçuklu devletini tekrar kurabilir eğer gözü yiyorsa.


    İngilizlerin kontrolünde olan bir bölgede çıkıp Filistinli toprak sattı devlet kurdular demek cehalettir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.