Şimdi Ara

Apple M1 işlemcisi Intel ve AMD’ye meydan okuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
1.284
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Apple M1 işlemcisi Intel ve AMD’ye meydan okuyor



    Apple’ın özelleştirilmiş yonga konusunda geldiği nokta takdire şayan. Intel ve AMD’nin at başı gittiği masa üstü işlemci piyasasına korkusuzca adım atan Apple daha ilk hamlesinde güç gösterisi yapmayı başardı. 



    Apple M1 gücü



    Apple M1 ile ilgili erken testlerde Intel ve AMD cephesindeki belirli bir düzeyin altındaki işlemcilere kafa tuttuğu gündeme gelmişti. Apple M1 işlemcisi ile sahneye çıkan yeni iPad Pro ilk benchmark sonuçlarında dizüstülere meydan okuyor.



    Ayrıca Bkz.Avrupa Merkez Bankasından BTC açıklaması: Bitcoin paranın niteliklerini karşılamıyor



    12.9 inçlik ekrana sahip 16GB bellekli iPad Pro ile yapılan Geekbench 5 tek çekirdek testlerinde 1727 puan elde edilmiş. Core i7-1185G7 işlemcili Surface 4 modeli 1513 puan alırken Ryzen 5800U işlemcili HP ProBook x360 G8 modeli de 1431 puan alıyor. 



    Çok çekirdek testinde ise Ryzen 5800U öne geçiyor ve 7376 puan alıyor. Apple M1 ise 7270 puan ile hemen arkasında. Intel Core i7-1185G7 işlemcisi de 5747 puan alıyor. Bu testlerde Apple 14 işlemcisi de oldukça başarılı sonuçlara imza atıyor. 



    Önümüzdeki dönemde Apple M1 yonga setinin 16 çekirdek, 24 çekirdek ve hatta 32 çekirdek ölçeklendirmelerine gideceği biliniyor. Bu bakımdan testlerde geride bırakacağı işlemci listesi bir hayli kabaracak. Diğer taraftan Apple A15 Bionic işlemcisinin de sınırları aşacağını söylemek gerek. 

    Apple M1 işlemcisi Intel ve AMD’ye meydan okuyor




    Kaynak:https://www.gsmarena.com/apple_ipad_pro_129_2021_runs_laps_around_the_competition_in_geekbench-news-49070.php







  • Son kullanıcı tarafında sorun da burada zaten. X86'nın endüstriyel uyumunun getirdiği yükü, belki sadece internet sörfü yapıp, ofis uygulamalarını kullanacak birinin bilgisayarı da çekiyor. Serverlar, şirket bilgisayarları vs x86 kalmasında bir sorun yok ancak telefondan açtığım web sayfasını bilgisayardan açtığımda fan hızlanıyorsa bu devirde artık bazı ağırlıkların atılması gerekiyor.
    M1 çok güzel işlemci evet. Ancak x86 mimarisi ile arm mimarisi aynı ligde bile değil. Arm dediğiniz eskiye dönük her şey çıkarılmış ihtiyaca özel komutlar içeriyor ve bunu da haliyle en hızlı şekilde yapıyor. x86 ise 1971 in komutlarını bile taşıyor uyumluluk adına. Ayrıca sadece geekbench testi oldukça sentetik ve subjektif bir test. Milyon tane test var birisi veya birkaçı ile kıyaslanması pek doğru olmaz. Tekrar söyleyim M1 muazzam güzel ve verimli bir işlemci ancak elma armut gibi oluyor bu kıyaslamalar.
    5-6 yila hersey yerine oturur.. Onumuzdeki surecte windows tam arm destegine kavustugunda, applicationlar arm destekli oldugunda, tum sektor arm tabanli islemcilere yoneldiginde (buna amd-nvidia-belki intel bile gec de olsa basladiginda) apple in bugunden basladigi hamlesi cok daha yerini bulacak… Artik kimse klasik laptop dahi almaz hale gelecek, muhtemelen macos yukle ipad, windows yuklu samsung tabletler alip, kendi klavye mouse unu baglayarak isimizi cozmeye baslayacagiz… Nvidianin armi satin almasi, amd nin samsung exynosa grafik birimi saglamasi, apple in daha da oncu sekilde kendi cozumuyle laptoplarini uretip emulator ile de destek vermesi siradan olaylar degil.. Burada en buyuk kaybeden yine intel olabilir gibi duruyor… 80 lerden bugune x86 yi hakim olarak koruma pahasina her seyini veren intelin sonu gelir mi…
    x86 mimarili işlemci çıkarsın ne demek yahu,
    x86 zaten intel'in çıkardığı komut setleri. İntel kendi komut setleri ile tabi ki uyumlu olacak. M1 niye bunlarla uyumlu olsun, üstelik;
    Apple x86 uyumlu çıkarıp bir de intel'e lisans mı ödesin. İntel'den memnun olsalardı zaten intel ile devam ederlerdi.
    Üstelik ARM tabanlı M1 High-Level seviye bir işlemci-chip bile değil. Öyle olduğu halde M1 sadece 10w ile bu testlerden yüksek puanlar alıyor ve ısınmıyor.
  • M1'i geçtim, A14 Bionic bile mükemmel..

  • aynı kulvarda koşmuyorlar ki.
    arm tabanlı işlemcilerle kıyaslanırsa hakkıyla önde.

    Macos için mükemmel olmuş başarılarının da devamını dilerim
    ama AMD ve Intel Windows cihaz odaklı. kıyaslanması bence gereksiz.

  • Atla deve :D

  • Artık Apple tutulamaz.

  • M1 çok güzel işlemci evet. Ancak x86 mimarisi ile arm mimarisi aynı ligde bile değil. Arm dediğiniz eskiye dönük her şey çıkarılmış ihtiyaca özel komutlar içeriyor ve bunu da haliyle en hızlı şekilde yapıyor. x86 ise 1971 in komutlarını bile taşıyor uyumluluk adına. Ayrıca sadece geekbench testi oldukça sentetik ve subjektif bir test. Milyon tane test var birisi veya birkaçı ile kıyaslanması pek doğru olmaz. Tekrar söyleyim M1 muazzam güzel ve verimli bir işlemci ancak elma armut gibi oluyor bu kıyaslamalar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hellmare -- 14 Mayıs 2021; 15:56:46 >
  • 5-6 yila hersey yerine oturur.. Onumuzdeki surecte windows tam arm destegine kavustugunda, applicationlar arm destekli oldugunda, tum sektor arm tabanli islemcilere yoneldiginde (buna amd-nvidia-belki intel bile gec de olsa basladiginda) apple in bugunden basladigi hamlesi cok daha yerini bulacak… Artik kimse klasik laptop dahi almaz hale gelecek, muhtemelen macos yukle ipad, windows yuklu samsung tabletler alip, kendi klavye mouse unu baglayarak isimizi cozmeye baslayacagiz… Nvidianin armi satin almasi, amd nin samsung exynosa grafik birimi saglamasi, apple in daha da oncu sekilde kendi cozumuyle laptoplarini uretip emulator ile de destek vermesi siradan olaylar degil.. Burada en buyuk kaybeden yine intel olabilir gibi duruyor… 80 lerden bugune x86 yi hakim olarak koruma pahasina her seyini veren intelin sonu gelir mi…
  • hellmare kullanıcısına yanıt
    Son kullanıcı tarafında sorun da burada zaten. X86'nın endüstriyel uyumunun getirdiği yükü, belki sadece internet sörfü yapıp, ofis uygulamalarını kullanacak birinin bilgisayarı da çekiyor. Serverlar, şirket bilgisayarları vs x86 kalmasında bir sorun yok ancak telefondan açtığım web sayfasını bilgisayardan açtığımda fan hızlanıyorsa bu devirde artık bazı ağırlıkların atılması gerekiyor.

  • Kendi yazılımı için iyi elbette. Apple verimliliği iyi sağlıyor.
  • Ben oyun açısından bakmak ıstıyorum. Su an güncel oyunları hangısı çalıştırıyor yada ultra çözünürlükte calıstırabılır onu görmek lazım. Misal m1 islemcılı MacBook’lar belkı 10 15 sene oncesını grafıklerını veriyor. Bır battlefield 1 veya call of duty warzone acabılecekmı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • burgazz B kullanıcısına yanıt
    İntel işlemciler de açamaz, grafik kartları önemli. Ancak merak ettiğim bir AMD 4bin küsür serisi, intel i7 kadar vs iyi mi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Apple M1e RX 6900ü tak her oyunu oynarsın

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Apple x86 mimarili işlemci yaparsa ozaman bakarız boş karşılaştırma.

  • x86 mimarili işlemci çıkarsın ne demek yahu,
    x86 zaten intel'in çıkardığı komut setleri. İntel kendi komut setleri ile tabi ki uyumlu olacak. M1 niye bunlarla uyumlu olsun, üstelik;
    Apple x86 uyumlu çıkarıp bir de intel'e lisans mı ödesin. İntel'den memnun olsalardı zaten intel ile devam ederlerdi.
    Üstelik ARM tabanlı M1 High-Level seviye bir işlemci-chip bile değil. Öyle olduğu halde M1 sadece 10w ile bu testlerden yüksek puanlar alıyor ve ısınmıyor.

  • Meydan mi okuyor 😅
    Özellikle intele toz yutturuyor demek daha uygun sanki.
  • şak bi amd ye, şak birde intele veriyorum eline...

  • Chrome os a oldukça laf etmiştim, ne linux ne windows diye
    Ama web tabanlı olunca her yerde aynı şeyi çalıştırıyorsun oldukça güzel.

    Full web tabanlı şeylere geçersek süper olur aslında web browserlar da bi işletim sistemi gibi oluyor bir sürü şeyi sunuyor
    Os un özelliklerini tekrar web ile os arasında köprü vazifesi görerek yapıyor.
  • Apple_M1 kullanıcısına yanıt

    Nasıl takacan agaa!


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.