Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (90. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.798
Cevap
52
Favori
617.026
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8687888990
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • balci1987 kullanıcısına yanıt

    Yasal kardeşim, eğer bina kurulunda karar alınıp deftere de yazıldıysa ki eminim öyledir. Yasada açık açık yazan 15 derece kuralına göre; sen vanalarını kapatmışsındır, sistemde eğer kapatmassan normal şartlarda kaç kwh yakman gerektiğini hesaplar ve faturana yansıtır. Yapılan işlem doğrudur, hiç biryere şikayet edemezsin.

  • monstermağduru M kullanıcısına yanıt

    Bir önceki mesajımda da yazdım. Merkezi sistemle "ısı pay ölçer" kullanılan binalarda 15 derece kuralı vardır. "YASAL" dır. Şikayet edemezsin. Peteklerini vanadan kapatman yanlıştır. En kısıktada olsa açık tutman gerekir.

    Kaynak;


    MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK


    Burada önemli olan Bina yönetiminin aldığı kurur kararıdır. Kurul kararına göre bu 15 derece kuralını uygulayabilir de uygulamayabilir de (ki bence çok saçma bu konu devlet tarafından yönetime bırakılmamalı)

  • hocam peteğin altındaki artı eksiliği vanayı açıp 2.3.4.5şeklinde kademeli olan vanayı en düşükte tutmam yeterli midir o zaman şikayet durumunda haksız olmamak için. bilgilendirirsen çok sevinirim. Allah razı olsun cevabın içinde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • monstermağduru M kullanıcısına yanıt
    Allah senden de razı olsun hocam. Aynen dediğin gibi yapman gerekiyor işte, o şekilde kullanmanda sıkıntı yok, hem emin ol o şekilde kullandığında daha az ödeyecek ve daha iyi ısınacaksın.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • hocam banyonun artı eksli vanası hakkında ne dersin onunda mı kapanması yasak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • monstermağduru M kullanıcısına yanıt

    Hayır hocam banyolarda ısı pay ölçerli vana olmadığı için banyolar söz konusu alanlardan sayılmıyor. Gönül rahatlığı ile kapatabilirsin. Zaten kapatmanı öneririm ayar olmadığı için en yüksekten yanar.

  • Pay ölçerin pili bittiği zaman saymaya devam eder mi ? Pili takılınca kaldığı yerden mi devam eder sıfırdan mı devam eder ?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • medonk M kullanıcısına yanıt

    Uzun zaman oldu....... merak edenler için yazayım

    zamanı geldi diğer apartman sakinlerinin de doğalgaz sayaç değişimi süresi geldi ve onların da sayaçları değişti.

    benim harcamam azalmadı ama onların eski sayaçları hatalı ölçtüğü ve şimdi benim gibi yakmaya başladıkları için rölatif olarak düzeldi.

    baştan beri eski tip sayaçların hatalı ölçtüğü ve benim yeni değişen sayaç doğru gösterdiği için fazla yakmış oluyorum tezim doğru çıktı. yaklaşık 2 yıl fazladan ödemiş oldum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi medonk -- 6 Nisan 2022; 22:20:1 >
  • Merkezi ısıtma sistemi olan bir siteye taşındım. 170 dairelik yeni bir site.

    Fatura paylaşımı hakkında sormak istediğim birşey var.

    Gelen doğalgaz faturası %30 %70(payölçer) sistemi ile paylaştırılıyor. Bunda bir sorun yok.

    Fakat gelen elektrik faturası direk daire sayısına bölünüyor. Bu ne kadar doğru?

    Bu ay 24000 lira doğalgaz yanında 22000 lira civarı elektrik faturası gelmiş.

    Bu asansör gibi alanların elektriği değil. Direk kazan dairesine elektrik veren sayaca gelen elektrik faturası. Yaz/Kış sıcak su dolaşımı için pompaların çektiği elektrik. Bu elektriğin de doğalgaza eklenip %30 %70 oranında paylaştırılması gerekmez mi?

  • Hiç Isı paylaşımının ilgili yönetmelikte belirtildiği şekilde yapılmadığı için KMK madde 33 kapsamında hakim müdahalesi talebinde bulunan oldu mu acaba? Kiracısı olduğum dairede bu durumdan bıktığım için bu seçeneği düşünmeye başladım ama daha bu konuda başvuru yapan ve sonuç alan var mı acaba?

  • Merhabalar. 90 daireli sitenin 5. katı dubleks dairede oturuyorum. Peteklerimizde termostatli vana var. Isı pay ölçerlerimiz var. Sıcak su ve ısınma ayrı faturalandiriliyor. Sadece mutfaktaki fırın normal dogalgaza bağlı. Ona da ayrı fatura geliyor. Binamizda müteahhit borulara düzgün yalıtım yapmamış ve borular açıkta. Tahminimce hem bu yüzden hem de son katta, bir de bina içi tesisatin son geldiği noktada olmamızdan dolayı sicak suda ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Sicak duş almamiz çok nadir gerçekleşiyor, bazen su ılık bile olmuyor. Büyük ihtimalle aynı şey ısınma için de geçerli. Çatı katı zor ısınır zaten, bir de ama petekler hiç tam, el yakacak kadar ısınmıyor. Su bize gelene kadar site içinde soğuyor sanırım. Sitenin en yüksek faturalarını odememize rağmen verim alamıyoruz. Alt katlardaki komşular sıkıntı olmadığını söylüyor.


    Soruya gelecek olursak, ben dava açıp bilirkişi vs. aracılığıyla tespit ettirip bu sistemden çıkabilir miyim? Veya nasıl bir yol izlemem gerekli?


    Teşekkürler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mtolgae -- 4 Ekim 2022; 17:55:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Isı pay ölçerli bir apartmana yeni taşındım. Petek termostat mevcut. Buraya sormam doğru mu bilmiyorum ama merak ettiğim şey kombili ev gibi klasik şekilde peteklerden hava temizlememde bir sakınca var mıdır? Basınç sorunu vs. oluyor mu kendi otomatik mi hallediyor bilemedim. Teşekkür ederim.

  • böyle saçma yerlerden ev almayın arkadaşlar . ben kiracı olarak oturuyordum . kör kuyu at at dolmuyor . acayip bir soygun düzeni var. gerek sayaçlar gerek okuyan cihazlar kalibre değil ve hileli . 1+1 eve 800 tl ısınma gelirmi? akıl var mantık var . 120 metrekare evde ısı termostatlı kombi ile ödenmeyen fatura bu .




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crow in cornfield -- 11 Aralık 2022; 15:9:8 >
  • @bdullah kullanıcısına yanıt

    oo süpermiş abicim. alacaksın ekran kartlarını dayayacaksın mining i . herkes ortak ödesin :) ben olsam bi 50 gpu alırım hemen . hem evin ısıtmasına da acayip katkısı var.

  • @bdullah kullanıcısına yanıt

    Güzel soru. Ama bildiğim kadarıyla, kazan dairesi elektriği bağımsız değil. Bina ortak alanlarda kullanılan elektrik hattına bağlı. Yani içinde, herşey var. Aydınlatma, asanasör, hidrofor, bahçe sulama vs.

    O yüzden kullanıma göre paylaşım çok zor.

    Kazan dairesi, hattı ayrılıp, ayrı bir abonelik yaptırılması lazım. Bu da kanunen zorunlumu bilmiyorum. Öyle olsa, müteahhitler öyle yapmak zorunda kalırdı zaten, iskan alabilmek için.

  • Konuyu hortlatalım.

    Isı pay ölçerin bizde kullanım şekli şu şekilde oluyor. ay sonu okuma yapıldığında (Toki sitesi bizim ada 10 blok ama firma yaklaşık 80-90 blok kablolu sistem ve netten okuyor), her kat her cephe için bir ortalama değer çıkıyor eğer okuma "0" yada çok az çıkarsa o kat o cephede en çok tüketen kişi kadar ödeme çıkıyor. kimisi haksızlık diyebilir ama ara katlar yakmadığında üst katlar daha yüksek ödüyor bu şekilde kısmi adalet var işte. cihazların 5 yılda bir kalibrasyonu var bizim son yılda bakalım ne isteyecekler. 5 yıl önce sadece 2 firma vardı, dehşet bir para istediler ve yenisini almak ucuza gelmişti. bu sene bakacağız artık. tüketimi siteden anlık takip edebilir ve karşılaştırabilirsiniz. petek termostları konusuda aletler eğer iyi marka alınmazsa çabuk bozuluyor siz 2 ayarlıyorsunuz 5 yanıyor yada tam tersi o yüzden en az 3 yılda bir yenilemek iyidir ve genel hata sadece üst parça değiştiriyorlar ama takım değiştirmek gerekiyor. bir arkadaş soygun vs demiş ama kendi özelimde tek çare bu yoksa bir komşunun evinin eski sahibi her yere petek doldurmuş bilen bilir tokinin petekleri 40-50 cm falandır o daireninkiler en az 140 cm ve 6 tane civarı petek var. şimdi adaletmi siz karar verin. sistem kablolu ve merkezi sisteme bağlı elektrik asansör dairesinden alınmış. kazan dairesi hattı ayrı, asansör ayrı, pompa odası ve merkezi aydınlatma ayrı hat ve saate bağlı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pmkdemir -- 23 Ağustos 2023; 16:33:55 >




  • Bizde merkezi sistemli bir binaya bu yıl taşındık. Binayı teslim aldık 1 sene boyunca merkezi sistem açılmayınca kirada kalmaya devam ettik. Buradan gol yedik.


    Şimdi ise, peteklerimizin ısınması ile ilgili bir sorun yaşıyoruz. Yönetime söylediğimde ilk zamanlar peteklerde hava vardır vs ile hep sorun tarafımıza atıldı. Ama kazan dairesine gidip basınç sorunu olduğunu gördüğümde ve uyardığımda günler sonra sorunun kronik olduğunu, yüklenicinin çözeceğini belirttiler.


    Evde küçükten büyüğe herkes hasta. Ben de basınç sıkıntısını dile getirmekten bıktım. Mahkeme yoluyla bireysel ısınmaya geçiş kararı aldırabilir miyim? Diğerleri naparsa yapsın ben bireysel kombi ile ısınmak istiyorum. Bu şekilde arıza vs olduğunda müdahele edemiyorum üstelik ısınamadığım halde absürt faturalar ödüyorum.

  • 
Sayfa: önceki 8687888990
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.