Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (88. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.798
Cevap
52
Favori
616.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8687888990
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 1 senedir merkezi ısıtma sistemli bir evde yaşıyorum. Balkonda bir kollektör tip dağıtıcı sistem var ve evdeki her bir peteğin ayrı giriş ve çıkış su vanaları var. Ev küçük 80 m2 toplam 4 petek, 2 havlupan var, genelde 1 petek tamamen kapalı diğerleri açık. 2 adet havlupan hariç peteklerin tamamında termostatik vana var.

    Benim sorunum şu : kışın peteklerden sürekli devam eden su sesi geliyor. Ses rahatsız edecek derecede fazla. Bu ses tam tıslama şeklinde değil akan su ile karışık tıs sesi. Peteklerin havasını defalarca aldım. Termostatik vanaları açtığım oranda ses artıyor, yani 2.kademede ses düşük 5.kademede ses en yüksek. Termostaik vanayı 2 nin altına kar işaretine getirsem de ses kesilmiyor. Ben de balkondaki kollektörden ses yapan peteğin vanalarını kapatıyorum.

    Ses neden olabilir, yorum yapabilecek var mı? Teşekkürler
  • Merhaba arkadaşlar,


    Bu ay ısıtma gideri faturası geldi. Yeni yapılmış olunan bu sitedeki, daire şu an için boş. Gelen faturaya baktığımda birim fiyatlarda bir tutarsızlık görüyorum. Sabit giderin fazla olduğunu düşünüyorum. Doğalgaz tutarının tamamı, toplam alan (m2) bölerek birim fiyat bulmuşlar. Halbuki tutarın %30 almaları gerekmiyor mu? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.



  • benim anladığım 13.72 tl su parası birim fiyatı. diğeri doğalgaz faturasının birim metrekare için fiyatı.

  • Mahkeme ve Yargıtay kararlarını birlikte çürütelim. Sorun burada kanun adamlarının K.M.K (Kat Mülkiyeti Kanunu) doğru yorumlamamasından kaynaklanıyor. Açacağınız davalarda, dava ve cevap dilekçelerinizde sizler kendiniz bu durumu yorumlamanız gerekiyor.


    Şimdi şahsım 2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı olarak müracaat ederek. Söz konusu 5627 sayılı kanunun mevcut binalarda uygulanmasının zorunlu olup olmadığının yerinde incelenerek görüş bildirilmesi talebinde bulundum. Bu talebime ilgili bakanlığın 2017 yılında yazılı olarak verdiği cevap özetle "BİNANIZDA ISI PAY ÖLÇÜM CİHAZLARININ KURULMASI VE KULLANIMASI KANUNEN ZORUNLU OLUP, YÖNETMELİĞE AYKIRI HUSUSULARIN DÜZELTİMESİ DURUMU ACİLEN GEREKMEKTEDİR" olmuştur.


    K.M.K. 2. MADDE B FIKRASI- Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarıyan yerlerine (Ortak yerler); kat maliklerinin ortak malik sıfatiyle paydaşı bulundukları bu yerler üzerindeki faydalanma haklarına (Kullanma hakkı


    K.M.K. 4. MADDE- Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır. a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,(1) b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri, c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri. Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.


    K.M.K 42. MADDE– Kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır

    K.M.K 42. MADDE (Değişik dördüncü fıkra: 18/4/2007-5627/16 md.) Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı iki bin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

    Denmiştir.


    Genel anlamda Mahkemeler veya Yargıtay karar verirken K.M.K. 42 ve 42/4. fıkraya atıfta bulunarak, KAT MALİKLERİNİN RIZASININ ÖNÜNE HİÇ BİR YARGI KARARI GEÇEMEZ diyerek karar veriyor. Peki bu ne demek; Siz ısı pay ölçer istiyorsunuz yada ısı pay ölçer olan bir binadasınız ama kat malikleri bir karar ile ısı pay ölçer sistemini kaldırdı. Sizde ısı pay ölçer ekipmanlarının kurulması veya yeniden eski hale getirilmesi için dava açtınız, işte mahkemeler veya yargıtay sizin bu davanıza bu iki maddeye atıfta bulunarak RED kararı veriyor.


    Peki bu iki madde aslında nasıl yorumlanmalı;


    Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı : Isı yalıtımı binanın dışına veya gerek görülmesi halinde iç kısmına uygulanan ve doğrudan binanın ISITMA veya SICAK SU tesisine müdahale edilmeyen durumdur.


    Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü : Fueloil, kömür, odun, Doğalgaz v.b. gibi yanıcı maddeler ile sağlanan ısıtma ve sıhhi sıcak su sisteminin tercih edilecek olan yakıt sistemine dönüştürülmesi işlemidir. ISI PAY ÖLÇER CİHAZLARI bir ısıtma yakıt dönüşüm sistemi değildir, aksine ısıtma sisteminde kullanılacak olan yakıt her ne olursa olsun bu yakıt giderinden kaynaklanacak olan masrafların kat maliklerine adil şekilde paylaştırılmasını sağlayan ekipmanlardır.


    Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi : Binalarda kurulu bulunan merkezi ısıtma sisteminin devre dışı bırakılarak ferdiye yani kat maliklerinin dairelerinde kullanmak istedikleri KOMBİ, SOBA v.b. gibi ısınmaya yaracak sistemlerin kurulmasına veya tam tersi olarak daireler kurulu bulunan KOMBİ, SOBA v.b. ısıtma sistemlerinden vaz geçilip binanın ısıtılması için merkezi bir ısıtma sisteminin kurulup dairelere bu sistemle elde edilecek sıcak suyun aktarılmasını sağlayacak organların kurulmasıdır.


    Şimdi yukarıda sıraladığım 3 başlık K.M.K. 42 madde dördüncü fıkrasında belirtilen ve bu 3 başlıktan herhangi birini veya bir kaşını veya veya hepsinin yapılmasını isteyen bir malik olması durumunda, binanın inşaat alanı 2000 metre kare altında ise KAT MALİKLERİNİN sayı ve arsa payı çoğunluğunu gerektiren bir kararın alınmış olması gerekirken, binanın inşaat alanı 2000 metrekare ve üzerinde ise bu defa KAT MALİKLERİNİN sayı ve arsa payı olarak oy birliği ile yani tamamının imzasını gerektiren bir karar alınmış olmasını gerektirir. Kat malikleri bu kararlara atacakları imzaların ASALETEN olması vekaleten katılanların da usüle ve kanuna uygun düzenlenmiş VEKALETNAMELERİNİ ibraz etmeleri, kanuni varislerinde vasi belgelerini İBRAZ etmeleri gerekmektedir.


    SORU 1- ISI PAY ÖLÇER EKİPMANLARI BİR ISI YALITIM MALZEMESİMİDİR ?

    CEVAP : HAYIR


    SORU 2- ISI PAY ÖLÇER EKİPMANLARI BİR YAKIT DÖNÜŞÜM ALETLERİMİDİR ?

    CEVAP : HAYIR


    SORU 3- ISI PAY ÖLÇER EKİPMANLARI BİR ISITMA SİSTEMİ DEĞİŞİKLİĞİMİDİR (KOMBİDEN MERKEZİYE VEYA MERKEZİ SİSTEMDEN KOMBİLİ SİSTEME GEÇİŞ EKİPMANIMIDIR?)

    CEVAP : HAYIR


    Bu cihazlar Mevcutta kurulu bulunan merkezi ısıtma sistemine sahip tüm binalarda veya inşaatı devam eden ve merkezi ısıtma sistemi kurulacak olan tüm binalarda ISITMADAN ve SICAK SU kullanımından doğacak ortak giderin KAT MALİKLERİNE daha adil bir şekilde paylaştırılmasını sağlayan, aynı zamanda da enerji verimliliği kanununda da açıkça belirtilen ithal enerji kaynaklarının daha verimli ve tasarruflu kullanılmasına sevk edecek ekipmanlardır. Doğrudan ne bir yakıt sistemi değişikliği getirmektedir. Nede bir ısıtma sistemi değişikliği getirmektedir. Dolayısı ile bu ekipmanların kurulması veya kaldırılması için herhangi bir kat malikleri kurul kararı aranamaz ve alınamaz da.

    K.M.K. 42 madde dördüncü fıkrası son cümlesi : Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.


    Şimdi gelelim 5627 sayılı kanuna ve 2008 tarihinde yürürlüğe giren ilgili yönetmeliğe


    5627 sayılı kanun 7. madde 2. fıkra c) bendi : Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz.


    Bakın bu madde de yine dikkat edilecek husus şudur. Sıcaklık kontrol cihazları ile bunun maliyetini ölçen cihazların kullanılması sadece merkezi sistemde değil LOKAL ısınan yani bölgesel olan (KOMBİ, SOBA V.S.) bunlarda da bu cihazlar kullanılır aksi projeler onaylanmaz.


    5627 sayılı kanun GEÇİCİ MADDE 6 – (1) Bu Kanunun yayımı tarihinden önce mevcut olan binalar ile inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni alınmamış olan binalar için, bu Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl süreyle  uygulanmaz.

    Kanun 01.05.2007 tarihinde resmi gazetede yayımlandı.

    Yani Hali hazırda Mevcut olan veya kanun yayım tarihinde inşaatı devam edip sonradan tamamlanan binalar için bu sistemlerin kurulması 02.05.2012 tarihinde KANUNEN ZORUNLU HALE GELMİŞTİR.


    MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE

    SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA

    İLİŞKİN YÖNETMELİK


    Amaç ve kapsam

    MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; mevcut ve yeni yapılacak birden fazla bağımsız bölüme sahip merkezî veya bölgesel ısıtma sistemli ve sıhhî sıcak su sistemli binalarda, ısıtma ve sıhhî sıcak su giderlerinin, bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemektir.


    Dayanak

    MADDE 2 – (1)  Bu Yönetmelik, 23/6/1963 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin dördüncü fıkrasına  dayanılarak hazırlanmıştır.


    Görev, yetki ve sorumluluklar başlığı

    MADDE 4 – d) bendi : Bina yöneticileri veya bina yönetim kurulları,

    MADDE 4 - 2) fıkrası : Sistemin uygun çalışmaması işletmeden kaynaklanıyor ise, bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu doğrudan sorumludur.


    Uygulamalar

    MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik aşağıdaki giderlerin ısı veya sıhhî sıcak su sağlanmış bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasında uygulanır.

                 a) Merkezî ısıtma sistemlerinin işletme giderleri,

                 b) Isının ve sıhhî sıcak suyun bağımsız bölümlerce kullanım giderleri.

            (2) Isıtma ve sıhhî sıcak su tüketimlerini ölçmek için mahaller ölçüm ekipmanları ile donatılır. Bağımsız bölüm kullanıcıları bu maksatla yapılacak iş ve işlemlere izin vermek mecburiyetindedir. Arıza ve bakım halleri hariç olmak üzere bağımsız bölüm kullanıcıları ölçüm ekipmanlarına müdahale edemez.

                 (3) Bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi, yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri ve bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketleri, ısı veya sıhhî sıcak suya ilişkin tüketimleri aylık veya belirli dönemlerde ölçer ve bağımsız bölüm kullanıcılarına ait gider paylaşım belgelerini düzenler.


    ÜÇÜNCÜ  BÖLÜM

    Ölçüm Ekipmanları ve Gider Paylaşımı

    Tüketime bağlı gider paylaşımı

                 MADDE 7 – (1) Bina sahibi veya bina yöneticisi veya bina yönetim kurulu, ısı ve sıhhî sıcak su giderlerinin tüketim ölçümlerine ve 8 inci maddeye uygun olarak  bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasını sağlar.

                 (2) Ortak kullanım mahallerinden, sistem kayıplarından ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri, bağımsız bölüm kullanıcılarına kapalı kullanım alanları oranında paylaştırılır.

                 (3) Tüketim ölçümlerinde ısı ölçerlerin kullanılması halinde; bağımsız bölümlerde kullanılan her bir radyatör grubuna ısı ölçer takılması ve ölçümlerin bütün ısı ölçerlerden yapılarak bağımsız bölümlerin tüketimleri  bulunur.

                 (4) Tüketim ölçümlerinde ısı sayacı kullanılması halinde; bağımsız bölümlerde ölçümlerin ısı sayaçlarından yapılarak bağımsız bölümlerin tüketimleri bulunur.

                 (5) Bina veya site kullanıcılarının tüketim ölçümlerinde farklı ölçüm ekipmanlarının kullanılması  halinde; önce bütün tüketimi ölçmek suretiyle, tüketimleri aynı ekipman ile ölçülmüş kullanıcı gruplarının payları ölçülür.


    Burada ki 8. madde de ise ölçüm ekipmanlarının veya sayaçlarının kullanılamama durumunda ısıtma giderlerinin dairelere nasıl paylaştırılmasını anlatan bir hesaplama metodunu anlatmaktadır. Bunun dışında her ne şekilde olursa olsun bir ölçüm ekipmanının bulundurulması zorunluluk haline gelmiştir.


    Yönetim planının ve sözleşmelerin Yönetmeliğe aykırı hükümlerinin değiştirilmesi

                 MADDE 14 – (1) Merkezi ısıtma veya sıhhi sıcak su sistemine sahip binaların yönetim planının ve bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketlerinin bağımsız bölüm kullanıcıları ile yaptıkları sözleşmelerin, bu Yönetmeliğe aykırı olan hükümleri  üç ay içinde bu Yönetmeliğe uygun hale getirilir.

    Mevcut binalarda alınacak tedbirlerin yapım süresi

                 GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin merkezî ısıtma veya sıhhî sıcak su sistemine sahip mevcut binalar, inşaatı devam edip henüz yapı kullanım  izni almamış binalar ve proje değişikliği gerektiren esaslı onarımlar ile mekanik tesisat değişikliği gerektiren binalar için uygulanabilir olan maddeleri uyarınca yapılması gereken iş ve işlemler, bina sahibi veya yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi ile işletmecisi tarafından, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c)  bendi ve geçici 6 ncı maddesi gereğince 2/5/2007 tarihi itibari ile beş  yıl içinde yerine getirilir.


    Söz konusu yönetmeliğin 14. ve geçici 1. maddesinden de açıkça anlaşılacağı üzere yönetim planının bu yönetmeliğe uygun hale getirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi için 3 ay süre tanımlanmıştır. (Bu süre aykırı durumların tespiti ile başlayan bir süredir)

    Geçici 1. madde de yine açıkça söz konusu ekipmanların kurulması ve uygulanması işlemleri mevcut binalar ve inşaatı devam eden binalar ile proje değişikliği gerektiren esaslı onarımlar ile mekanik tesisat değişikliği gerektiren binalar için süre 5 yıllık süre 02.05.2012 yılında dolmuş ve zorunlu hale gelmiştir.


    Özetle;


    Isıtma giderlerinin paylaştırılmasını sağlayan ekipmanların kurulması mevcuttaki tüm binalar için 02.05.2012 yılında kanunen zorunlu hale gelmiş ve tüm sorumluluk bina sahibi, yönetici veya yönetim kurullarına yüklenmiştir.


    Isıtma giderlerinin paylaştırılmasını sağlayan ekipmanlar, ısı yalıtımı değildir. Isıtma yakıt tipi değildir. Isıtma sistemini tamamen değişimini sağlayan ekipmanlar değildir. Dolayısı ile bu ekipmanların kurulması ve kaldırılması için herhangi bir kat malikleri kurul kararı aranamaz. Kanunen zorunludur.


    Yönetmeliğin 5. Maddesi 2 fıkrasında açık ve net olarak her kat malikinin bu ekipmanların kurulumuna izin vermek mecburiyetindedir. Arıza ve bakım dışında hiç bir daire sakini bu duruma müdahale edemez denmiştir.


    Isıtma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin ısı pay ölçer cihazı taktırmak isteyip te yönetici veya kat malikleri engeline takılanlar varsa yada ısı pay ölçer ekipmanlarının kullanılıp bir kat malikleri kurulu kararı ile iptali sağlanmışsa açacağınız davalarınızda bu hususları belirterek açmanız davanızda size önemli bir adım attıracaktır.


    Bu davalarda ki sorun en başta da yazdığım gibi kanun adamlarının söz konusu kanunları ve yönetmelikleri doğru yorumlamamasından ve eksikliklerinden kaynaklanmaktadır.








  • quote:

    Orijinalden alıntı: Pay_OLCER

    quote:

    Orijinalden alıntı: Bar_Fedaisi

    Isı pay ölçer sistemin bahsedildiği gibi %30 lara varan ekonomi sağladığı koca bir yalan.
    Bu sistemi 1 yıldır kullanıyoruz, 3 oda 1 salon evin salondaki iki peteğini ve kullanmadığımız bir odadaki peteğini en kısığa aldım. Yani banyo, oturma odası ve mutfaktaki petek açık. 3 petek sürekli en kısıkta olduğu halde bana iki gün önce gelen fatura 163 lira. Yan binada pay ölçer yok. Yine o bina da 3 oda bir salon ve bizim apartmanla aynı büyüklüğe ve daire sayısına sahip. Onlara gelen ortak fatura ne kadar biliyor musunuz? 179 lira evet yanlış okumadınız 179 lira...
    Yan bina bütün petekleri açık sıcacık bir kış geçirirken, ben ordan burdan kısarak, taklalar atarak 16 lira ekonomi sağladım. Lanet olsun böyle sisteme. Ben bu sistemin kurulması için manyak gibi para ödedim. Bunu apartmandaki her bir daire ödedi, sonuç nedir? ayda 16 lira ekonomi için mi bu kadar eziyet?

    Bazı arkadaşlar bu sistemi neden körü körüne savunuyor acaba? Ben bizzat bu sistemi kullanıp, yan bina ile kıyaslama yapıyor ve sonucunu yazıyorum. Buna da mı itiraz edecek acaba bazı arkadaşlar? Bu ay sonu apartman toplantısı yapıp, yeni bir karar alarak bu sistemin kullanım dışı bırakılmasını sağlayacağız. Isı payölçer sistemini taktırmadan evvel lütfen iyi düşünüp karar verin. Bizim gibi büyük umutlarla bu işe girip, hüsrana uğrayabilirsiniz.




    Ben de İstanbul Halkalı Başbakanlık Toplu Konutlarında oturuyorum. Bar_Fedaisi adlı arkadaşımın yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum. Sitede termostatik vanalar sistemde direnç oluşturup ısı dağılımını berbat etti. Şu anda termostatik vanalarım sonuna kadar açık ve geçen seneki kadar ısınamıyorum ve daha fazla doğalgaz faturası ödüyorum. Açıkçası bize zorunlu dediler ve ısınamayıp daha fazla fatura gelince araştırmaya başladım. Öğrendiklerimden sonra hayretler içinde kaldım. Bu iş için satıcı firmaya 600,000. TL ödemişler. Günahları varsa boyunlarına demeyeceğim. Allahtan bu işleri bilen bir kat malikinin dava açtığını yeni öğrendim. Kendisi ile tanıştım ve gerçekleri öğrendim. Sanırım bizler de dava sonucunda kurtulacağız.
    ısı pay ölçer adil değil diyenler ben baypayo firmasını tercih ediyorum hiç problem yaşmadım
    Adil bence çatı katlarına haksızlık oluyor diyenlere sorarım sizde çatı katını aynı sebepten ucuza almıyormusunuz bu sebepten ısı lay ölçer tmamaen adildir ısı pay ölçeri 5 yıldır kullanıyorum kalibrasyonunu baypayo ya yaptırttım ve hiç bir sorun çıkmadı tasarruf konusuna gelince 360 tl fatura alıyordum ısı pay ölçersen sonra 120 tl fatura almaya başladım
    Benim tecrübelerim bunlar baypayo yu öneririm ısı pay ölçer nedir sayfasına bakınız orada herşey var ısı pay ölçer hakkında



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi önerenadam0 -- 15 Kasım 2020; 1:58:41 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >






  • Arkadaşlar merhaba. İlk defa doğalgaz merkezi sistemde oturuyorum. Bu konuda cahilim. Neler yapmam gerekir bilmiyorum.

    Bu kırmızı ve mavi vanaların hepsinin sonuna kadar açık olması benim faturaya bir zararı olur mu.

    Kafasına göre bazı odaların petekleri petek vanası sıfır da olmasına rağmen ılık şekilde yanıyor. Bazıları buz gibi, bu normal mi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Herkese merhaba. 

    Mersin ilinde 2 blok 60 dairelik sitede oturuyorum. Site olarak ısı pay ölçer sistemi kullanıyoruz. Fatura döneminde bina için tek fatura çıkıyor. Lifos marja kalorimetre kullaniyoruz. Daire başı sabit Yuzde 30 ısı kaybı ödüyoruz. Petrklerdr sadece ternostatli vana var. Herhangi bir derece vs bulunmuyor. Kalorimetre dairenin arka tarafında yatak odasında bulunuyor ve bina görevlisine fotoğrafını gönderiyoruz. Sonrasında ise kullanılan kwh kadar site yonetimi ucret çıkartıyor. 


    Sormak istediğim sadece beyana dayalı bir sistem mevcut. Yanı ben bu ay şu kadar kullandım desem ona göre fatura ödeyeceğim. Binasinda Bu sistem gibi olan varmı? Neredeyse tüm yazıları okudum ama hiç böylesine denk gelmedim


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pay ölçer sistemli bir sitede oturuyorum. benim anlamadığım faturada sıcak su ücreti ısınma ücretinin nasıl üstünde olur ? ben hamam mı işletiyorum anlamıyorum. 5 kişilik aileler benim 5/1 fiyatında sıcak su ücreti ödüyorlar sebebi nedir sizce ?

  • aspava_83 A kullanıcısına yanıt
    Bunu bende anlamıyorum inanın.. Sadece banyo için kullanıyorum yazın bile sıcak su ücreti 80 100 arası geliyor idi.
  • hardday kullanıcısına yanıt

    evet maalesef aynı durumdayız. 6-7 nüfuslu ailelerden nasıl olurda 5 kat fazla fazla öderiz anlamıyorum.

  • Arkadaşlar herkese merhaba 40 daireli merkezi sistemli bir apartmanda oturuyorum. Ortalamanin altında bir yakıt tuketimim oldu ki evde çok durmuyorum zaten işteyim genel olarak. Ama ödemede dağılım yapılırken benim yaktığım 110 birim yakıti ortalamaya yuvarlayarak(609 birim) ücreti buna göre alıyorlar. Böyle bir hakları var mı? Yönetim olarak böyle bir karar alinabiliyor mu? Bunun dışında apartmanda sıfır tüketim olan yerler var. Bu yerler muhtemelen almanci vs. Olabilir. Bu dairelere de bana gelenden daha fazla ücret çıkarılmış mesela. Bilen bir arkadaştan bilgi alabilir miyim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mcolak05 M kullanıcısına yanıt

    Eğer yönetim, evini talimatlara aykırı şekilde peteklerini kapattığını düşüren dairelere karşı cezai işlem kararı almış ise. Buna hakları var. Bu kararın karar defterine yazılmış olması ve ilan edilmiş olması gerekir. Yönetimden bunun nasıl uygulandığını sorun.

    Merkezi ısıtma sistemi kullanımın ait talimat ve bilgilere şuradan bakabilirsiniz:

    https://forum.donanimhaber.com/ExternalLinkRedirect?url=https://drive.google.com/file/d/1XdpkHCRJ1eXDdIwQZgTO7YIi9phF-DPH/view?pli=1

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Onralp33

    Herkese merhaba. 

    Mersin ilinde 2 blok 60 dairelik sitede oturuyorum. Site olarak ısı pay ölçer sistemi kullanıyoruz. Fatura döneminde bina için tek fatura çıkıyor. Lifos marja kalorimetre kullaniyoruz. Daire başı sabit Yuzde 30 ısı kaybı ödüyoruz. Petrklerdr sadece ternostatli vana var. Herhangi bir derece vs bulunmuyor. Kalorimetre dairenin arka tarafında yatak odasında bulunuyor ve bina görevlisine fotoğrafını gönderiyoruz. Sonrasında ise kullanılan kwh kadar site yonetimi ucret çıkartıyor. 


    Sormak istediğim sadece beyana dayalı bir sistem mevcut. Yanı ben bu ay şu kadar kullandım desem ona göre fatura ödeyeceğim. Binasinda Bu sistem gibi olan varmı? Neredeyse tüm yazıları okudum ama hiç böylesine denk gelmedim

    Merhaba.

    Isı sayaçları, sarfiyat değerini 2 farklı yolla daire dışına iletir. Kablolu yada kablosuz. Bunun dışında sizin dediğiniz şekilde bir okuma yöntemi olamaz.

    Bahsettiğiniz ısı sayacı markası web sitesindeki(http://lifosas.com/urunler.html) tüm ürünlerde MBUS haberleşme özelliği mevcut. Aksi belirtilmedikçe de bu Mbus haberleşme genelde kablolu olur

    https://sayachizmet.com/blog/m-bus-nedir-nasil-calisir//

    Firmayı da arayıp öğrenebilirsiniz.


    Tahminimce, müteahhit sistemi yarım bırakmış. Genelde, bu işleri tamamlamak yönetime kalıyor maalesef. Büyük ihtimal siszn sayaçların kablolu okuma bağlantısı vardır. Üstteki linkte anlatmış detaylı. inceleyin. Her saatten çıkan kablo. Giriş kat yönetim odası yada sığınak kısmına kadar iner ve bir cihaza bağlanır. Bu cihazdan çıkan bir USB kablo ilede yönetim bilgisayarına bağlanır. Piyasada çeşitli yazılımlar mevcut. Bunlardan bir tanesi satın alınır, bilgisayara kurulur. Fatura geldiğinde, bilgisayar aracılığı ile, tüm dairelerin sayaç değerleri okunur. Binaya gelen toplam yakıt faturasıda girilir. Yazılım her daireye düşen faturayı çıkarır ve listeler.





  • hardday kullanıcısına yanıt

    Merhaba.

    Resimde görünen, dağıtım ve toplama kollektörüdür. Bir arıza, bakım, montaj yada onarım ihtiyacı olmadıkça, bu vanalarla hiç işiniz olmaz. Normal kullanımda müdahale edilmez. Herzaman bütün vanalar tam açık konumda olmalıdır.

    Kazan dairesinden gelen sıcak su buradan dairenize girer. Üstteki kırmızı vanalardan sonra herbir peteğinize ayrı ayrı gider. Peteğe giren sıcak su, soğuyarak çıkar ve yine her biri ayrı bir boru ile aynı yere döner. Onlarda mavi vanalar oluyor. Daha sonra ana boru ile tekrar ısıtılmak üzere kazana döner. Kırmızı giriş, mavi çıkış.

    Diğer bütün sorularınızın cevabı ise şu yazımda:

    https://forum.donanimhaber.com/ExternalLinkRedirect?url=https://drive.google.com/file/d/1XdpkHCRJ1eXDdIwQZgTO7YIi9phF-DPH/view?pli=1





  • quote:

    Orijinalden alıntı: natbolad

    Merhaba,

    evde merkezi sistem var. nasıl olduysa iskanlı bina ama termostatik vana yok. olmaması da iyi aslında direk kapatabiliyoruz, evde olmadığımız süreler çok fazla ve ev yeni olduğundan yalıtımı iyi ve kısa sürede ısınıyor.

    aklımda bir sistem var bir türlü yapamadım. önerisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.

    Aklımdaki sistem;
    xiaomi akıllı ev sistemi hub, 2 adet kablosuz derece ve akıllı priz ile otomasyon yapmak, ev sıcaklığını 23 derecede sabit tutmak (Bebek var) 23 derecenin altında priz çalışacak ve merkezi sisteme eklenecek vanayı açacak. Bu sistemin xiaomi kısmını kurdum; şimdilik ev güvenliği, sıcaklığın manuel kontrolü ve lamba açmak için kullanıyorum

    Kollektör çıkışında DN25 plastik boruya 2 yollu motorlu vana ve 220 V tahrikli aktüatör içinse uygun model bulamadım.

    DN25, normalde açık, su sıcaklığına ve debisine dayanacak, 220V'la çalışan

    -bulduklarım; general ST21 aktüaatör ve vanası güvenilir gelmedi, danfoss 088H3112 ve RA-N, RA-FN vana ise fan coil vanası dendi, suya uygun değilmiş.https://assets.danfoss.com/documents/DOC312741699012/DOC312741699012.pdf
    -ben NO vana istedim (Elektrik giderse ya da bozulursa açık olsun diye ama hep NC vana var, bir sorun olur mu?)
    -Dönüş hattına montaj olsun istedim (basınç-debi daha düşük diye hissediyor daha az zorlanır diye düşünüyorum, sadece his bilimsel değil :) ama orada yer yok, giriş kollektörü önüne koymak sakıncalı mı?

    Buna benzer sistem kuranlar özellikle hangi vana ve aktüatörü kullandılar yardım ederlerse çok memnun olurum.

    Merhaba.

    Öncelikle, kanunen merkezi ısıtma sistemi nasıl ki zorunlu ise, bu sistemin olmazsa olmazı olan termostatik vana ve kalorimetre kullanımıda kanunen zorunludur. Müteahhit binayı bu şekilde imal etmek zorundadır. Belediyeden, eksik şekilde, malum yöntemlerle iskanı almayı becermiş olabilir ama bir şikayetinize bakar. Öncelikle belediyeye şikayet edin. Sonuç olmazsa, belediyeyi bir üst kuruma şikayet edin. O da olmadı, belediyeyi ve müteahhiti mahkemeye verin. Yada mahkeme yoluna gideceğiniz söylediğinizde bile, kesin kaybedeceğini bilecekleri için eksiklerini düzeltirler.


    Gelelim diğer konuya. bunca zahmete girmeyin hiç gerek yok. 50 TL lik bir termostatik vana, oda sıcaklığını ayarlama ve sabit tutma işini tam anlamıyla yapar. Evden çıkarken vanayı düşük konuma(2) alırsınız, döndüğünüzde de yüksek konuma(3-4 gibi). Standart termostatik vanalar mekanik ve manueldir. Bütçenize uyarsa, elektronik ve tam otomatik programlanabilir olanları da mevcut.

    Bir de şu yazıma mutlaka göz atın:

    https://forum.donanimhaber.com/ExternalLinkRedirect?url=https://drive.google.com/file/d/1XdpkHCRJ1eXDdIwQZgTO7YIi9phF-DPH/view?pli=1





  • quote:

    Orijinalden alıntı: shooter13

    merkezi sistem ısı pay ölçerli bir diarede oturuyorum. 12 metrekare odada 50 cmlik bir petek var. üst ve alt komşular kışın adeta hiç yakıt yakmıyorlar. biri evi kullanmıyor ve kapatıyor sanıyorum vanadan tamamen. diğeri çok az yakıyor. ben hep fazla ödüyorum.

    o odayı bebek odası yapacağım için, petek yeterli gelmeyecektir. kendim daha büyük bir petek alıp takabilir miyim? 50 yerine 80 cm civarı bir petek taksam hukuki açıdan bir sorun olur mu?

    Merhaba,

    Öncelikle şu yazımı mutlaka okuyun.

    https://forum.donanimhaber.com/ExternalLinkRedirect?url=https://drive.google.com/file/d/1XdpkHCRJ1eXDdIwQZgTO7YIi9phF-DPH/view?pli=1


    Petek boyutları, teknik hesaplamalar ile belirlenir ve uygun olanı seçilir. Bu seçimi konunun uzmanı olmayan bir kişi yapamaz. Şüphe duyuyorsanız, bi uzmana danışın. Çok yüksek ihtimal, uygun boyutta petek seçimi yapılmıştır. İnternet üzerindende araştırabilirsiniz yada kombi-petek uygulaması yapan bir firmayada telefonda danışabilirsiniz.


    Linkteki, yazımda da belirttiğim gibi, merkezi sistemde yapılan her bir tasarrufa da, israfa da herkes ortak olmaktadır. 1 dairenin tüketimi değişirse, herkesin cebini etkiler. Yani öyle yaktığım kadar ödüyorum, kimseyi ilgilendirmez diye bir sistem değil maalesef.


    Bir odadaki peteği büyütmeniz, yada ek petek taktırmanız, sarfiyatınızı artırır. Artan sarfiyatın %30 unu bütün daireler öder. Bundan dolayı, yönetimden izin alınmış olsa bile, sisteme müdahele uygun değildir. Bir kişinin şikayeti ile haksız duruma düşersiniz. En kötüsüde, komşu hakkına girmiş olursunuz.


    Dairelerin bireysel sarfiyatları konusunda, yönetimin aktif kontrolü olmalıdır. Kanunen bütün daireler, bütün peteklerini en düşük 2 konumunda tutabilirler. Hiçbir petek tam kapatılamaz. Aksi hareket edenlerin tespit edilmesi ve cezai yaptırım uygulaması yönetimin görev ve sorumluluğunda olmalıdır.





  • allaturcha A kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler sağolun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: allaturcha

    Merhaba,

    Öncelikle şu yazımı mutlaka okuyun.

    https://forum.donanimhaber.com/ExternalLinkRedirect?url=https://drive.google.com/file/d/1XdpkHCRJ1eXDdIwQZgTO7YIi9phF-DPH/view?pli=1


    Petek boyutları, teknik hesaplamalar ile belirlenir ve uygun olanı seçilir. Bu seçimi konunun uzmanı olmayan bir kişi yapamaz. Şüphe duyuyorsanız, bi uzmana danışın. Çok yüksek ihtimal, uygun boyutta petek seçimi yapılmıştır. İnternet üzerindende araştırabilirsiniz yada kombi-petek uygulaması yapan bir firmayada telefonda danışabilirsiniz.


    Linkteki, yazımda da belirttiğim gibi, merkezi sistemde yapılan her bir tasarrufa da, israfa da herkes ortak olmaktadır. 1 dairenin tüketimi değişirse, herkesin cebini etkiler. Yani öyle yaktığım kadar ödüyorum, kimseyi ilgilendirmez diye bir sistem değil maalesef.


    Bir odadaki peteği büyütmeniz, yada ek petek taktırmanız, sarfiyatınızı artırır. Artan sarfiyatın %30 unu bütün daireler öder. Bundan dolayı, yönetimden izin alınmış olsa bile, sisteme müdahele uygun değildir. Bir kişinin şikayeti ile haksız duruma düşersiniz. En kötüsüde, komşu hakkına girmiş olursunuz.


    Dairelerin bireysel sarfiyatları konusunda, yönetimin aktif kontrolü olmalıdır. Kanunen bütün daireler, bütün peteklerini en düşük 2 konumunda tutabilirler. Hiçbir petek tam kapatılamaz. Aksi hareket edenlerin tespit edilmesi ve cezai yaptırım uygulaması yönetimin görev ve sorumluluğunda olmalıdır.



    Alıntıları Göster

    yapmayın hocam, burada aldığım taktırabilirsiniz cevabına güvenmiştim ve yazın taktıracaktım.


    şimdi petekler yanmaya başladı. ancak ne yazık ki sonda yakmama rağmen oda sıcaklığı 24.0ı geçmiyor.


    12 metre karelik oda için 50x60 cm olan petek hiç yeterli değil.


    salonda ya da başka odalarda sonda yakında 25-25.5 dereceyi buluyor.


    nasıl bir yol izlemeyeliyiz?





  • quote:

    Orijinalden alıntı: shooter13

    yapmayın hocam, burada aldığım taktırabilirsiniz cevabına güvenmiştim ve yazın taktıracaktım.


    şimdi petekler yanmaya başladı. ancak ne yazık ki sonda yakmama rağmen oda sıcaklığı 24.0ı geçmiyor.


    12 metre karelik oda için 50x60 cm olan petek hiç yeterli değil.


    salonda ya da başka odalarda sonda yakında 25-25.5 dereceyi buluyor.


    nasıl bir yol izlemeyeliyiz?



    Alıntıları Göster

    Sözkonusu peteğin en boy ölçüsü ve odanın taban ölçüleri ile tavan yüksekliğini net olarak ölçüp yazabilir misiniz. Bi kontrol edelim.





  • Arkadaşlar merkezi sistemli bir dairede oturuyorum. Sorun şu apartman kazan dairesi temizlendikten sonra bizim dairedeki tüm petekler ısınmamaya başladı. Daire içi temizlik yapıldı ilaç ile, bağlantı ters olan petekler düzeltildi ama temizlik yapıldıktan 2 saat sonra tekrar ısınmamaya başladı diğer petekler. Bu arada ısınan 2 petek kollektörlere en yakın olan 2 petek. Temizliği yapan kişi pay ölçerin olduğu yerde, daireyi giren ve çıkan su vanalarında sorun, sökülmesi lazım ama her usta yapamaz bunu dedi. Sorun sizce ne olabilir çalışan kaloriferler neden temizlikten sonra çalışmaz oldu ya da neden sadece 2 petek ısınıyor diğerleri ısınmıyor. Şimdiden teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 8687888990
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.