Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.798
Cevap
52
Favori
616.971
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Elbette evde bulunulmayan saatlerde radyatörün vanasını kısarak enerjiyi verimli şekilde kullanmış oluruz..Aynı zamanda tasarrufta etmiş oluruz..Siz evde olmadığınız saatlerde ışığı kapatmak yerine 100 w ampulu çıkarıp yerine 18 w takıp mı gidiyorsunuz? Enerjiyi boşa kullanmamakta verimli kullanmak demektir..

    Bu sistem ülkemizde henüz oturmadığından dolayı bazı sancılar yaşanmakta zaten şu an da bir geçiş süreci olduğundan dolayı yasal yaptırımlar uygulanamamaktadır.Yönetmeliklerde de bir takım eksiklikler var..
    sadece yetkili kişi ve kurumlarca ölçme okuma raporlama hizmeti verilmesi gerekirken bu iş ehil olmayan kişilere yaptırılmakta..

    Pay ölçer kullanan ve kullanmayan 2 binayı kıyaslamak için elimizde daha net verilerin olması gerekir..

    Pay ölçer için radyatör başına 45 euro vermenize gerek yok..Bu işi kiralama şeklinde yapan firmalar da var..Ayda 2-3 euro okuma masrafını da söylediğim gibi çok görmemek gerekir..Ben şu an kombili brüt 170 m2 evde oturuyorum..Evde 2 kişiyiz..Radyatör peteklerini istediğim gibi kontrol ediyorum..Kullanmadığım odalar kapalı..Ev yalıtımlı değil ancak kombiyi sürekli yakıyorum yatarken en düşük dereceye ayarlıyorum..Buna rağmen senede (dikkat kış boyu değil 1 senede) ödediğim fatura mutfak banyo dahil 100 m2 lik evin 700 tl ısınma değerlerine 2 yle çarpsanız ancak ulaşıyor..Gerçi Ankara kadar soğuk bir memlekette değilim ama burada yan ve karşı binalarda merkezi sistemle ısınan sözde yalıtımlı dairelerde ayda 300-400 tl faturalar geldiğini biliyorum..Demem o ki yan binayı karşı binayı temel almayın..Kontrolun sizde olduğu sistemler her zaman daha iyidir..Kimine göre 700 tl öyle sandığınız gibi düşük bir rakam değil..Aksine yüksek bir fatura..Isınma bedelleri hakkaniyetli bir şekilde dağıtılırsa belki aynı faturanın birine 400 birine 1000 tl olarak dağıtılması gerekirken herkese ortak 700 tl gelmesine kimler itiraz etmez takdirini size bırakıyorum..

    Komşunun komşuya düşman olmasına hiç gerek yok..Zira satılan dairelerin bedeli cephelerine göre oluyor..Siz hiç zemin katla üst ve ara katın aynı fiyata satıldığını duydunuz mu? Yahut çatı katıyla bir alt katın ? En üst kattaki vatandaş evi hem ucuz alacak hem de herkesle aynı ısınmayı bekleyecek..Sıcaklık en üstteki ya da kuzeyde oturan vatandaşın keyfine göre yapılacak alt kattakiler pişecek ve yüksek fatura ödeyecek üst ve kuzey kattakiler konforlu oturacak..Bu mudur hakkaniyet? Doğru olan tabii ki kontrolun bireylere bırakılmasıdır..

    Kaçak kullanılan enerji ve suyun ödemelerini muntazam yapan vatandaşa pay edilmesi ne adildir ne de yasal bir uygulamadır.




  • MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE

    SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA

    İLİŞKİN YÖNETMELİK

    BİRİNCİ BÖLÜM

    Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanımlar

    Amaç ve kapsam

    MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; mevcut ve yeni yapılacak birden fazla bağımsız bölüme sahip merkezî veya bölgesel ısıtma sistemli ve sıhhî sıcak su sistemli binalarda, ısıtma ve sıhhî sıcak su giderlerinin, bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemektir.

    Dayanak

    MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 23/6/1963 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin dördüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

    Tanımlar

    MADDE 3 – i) Isı ölçer: Üzerine veya giriş hattına yerleştirildiği radyatör ve benzeri ısıtıcı cihazların harcadığı enerjiyi ölçerek hafızasına kaydeden cihazı,

    j) Isı sayacı: Üzerine yerleştirildiği ısıtma hattından geçen ısı enerjisi miktarını debi ve sıcaklık farkına göre ölçen cihazı,

    İKİNCİ BÖLÜM

    Görev, Yetki, Sorumluluk ve Uygulamalar

    Görev, yetki ve sorumluluklar

    MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanması hususunda;

    a) Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni vermeye yetkili idareler,

    ç) Bina sahipleri,

    d) Bina yöneticileri veya bina yönetim kurulları,

    f) Tasarım ve uygulamada görevli mimar ve mühendisler ile uygulayıcı yükleniciler ve imalatçılar,

    g) Binanın yapılmasında ve kullanımında görev alan müşavir, danışman, proje kontrol ve işletme yetkilileri,

    görevli, yetkili ve sorumludur.

    (2) Yönetmelik hükümlerine göre inşaa edilmemiş binalardan; projenin eksik veya hatalı olması veyahut Standardlara uygun olmaması hâlinde proje müellifleri; yapımın eksik veya hatalı olması veya Standardlara uygun olmaması hâlinde ise varsa yapı denetim kuruluşu ve müteahhit firma sorumludur.

    (3) Yapı ruhsatı vermeye yetkili idareler, projelerin ve uygulamaların bu Yönetmelik hükümlerine uygun olup olmadığını denetler.

    Uygulamalar

    MADDE 5 – (2) Isıtma ve sıhhî sıcak su tüketimlerini ölçmek için mahaller ölçüm ekipmanları ile donatılır. Bağımsız bölüm

    (5) Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezî ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır.

    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

    Ölçüm Ekipmanları ve Gider Paylaşımı

    Tüketimi ölçmek için kullanılacak ekipmanlar

    MADDE 6 – (1) Isı tüketimini ölçmek için ilgili standardları sağlayan ısı sayaçları veya ısı ölçerler kullanır.

    Tüketime bağlı gider paylaşımı

    MADDE 7 – (3) Tüketim ölçümlerinde ısı ölçerlerin kullanılması halinde; bağımsız bölümlerde kullanılan her bir radyatör grubuna ısı ölçer takılması ve ölçümlerin bütün ısı ölçerlerden yapılarak bağımsız bölümlerin tüketimleri bulunur.

    (4) Tüketim ölçümlerinde ısı sayacı kullanılması halinde; bağımsız bölümlerde ölçümlerin ısı sayaçlarından yapılarak bağımsız bölümlerin tüketimleri bulunur.

    Isıtma ve sıhhî sıcak su gider paylaşımı hesaplaması

    MADDE 8 – (1) Merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70’i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısıtma giderlerinin % 30’u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır.

    BEŞİNCİ BÖLÜM

    Çeşitli ve Son Hükümler

    Özel durumlar

    Bina ile ilgili iş ve işlemlerde Yönetmeliğe uygunluk

    MADDE 12 – (1) Yeni bina tasarımında, mevcut binaların proje değişikliği gerektiren esaslı onarım ve tadilat projelerinde, ısıtma veya sıhhi sıcak su sistemlerine ait mekanik tesisat değişikliklerinde binanın özelliklerine göre bu Yönetmelikte öngörülen esaslar göz önüne alınır.

    (2) Binanın;

    a) Merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su tesisat projeleri konu ile alakalı olarak diğer kanunlarda yer alan hükümlere ve bu Yönetmelikte öngörülen şartlara uygun değil ise, yapı ruhsatı verilmez.

    b) Bu Yönetmelikte öngörülen esaslara uygun projesine göre, imalat yapılmadığının tespit edilmesi halinde, bu eksiklikler giderilinceye kadar binaya yapı kullanma izin belgesi veya çalışma ruhsatı verilmez.

    Yönetim planının ve sözleşmelerin Yönetmeliğe aykırı hükümlerinin değiştirilmesi

    MADDE 14 – (1) Merkezi ısıtma veya sıhhi sıcak su sistemine sahip binaların yönetim planının ve bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketlerinin bağımsız bölüm kullanıcıları ile yaptıkları sözleşmelerin, bu Yönetmeliğe aykırı olan hükümleri üç ay içinde bu Yönetmeliğe uygun hale getirilir.

    Mevcut binalarda alınacak tedbirlerin yapım süresi

    GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin merkezî ısıtma veya sıhhî sıcak su sistemine sahip mevcut binalar, inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar ve proje değişikliği gerektiren esaslı onarımlar ile mekanik tesisat değişikliği gerektiren binalar için uygulanabilir olan maddeleri uyarınca yapılması gereken iş ve işlemler, bina sahibi veya yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi ile işletmecisi tarafından, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve geçici 6 ncı maddesi gereğince 2/5/2007 tarihi itibari ile beş yıl içinde yerine getirilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x15 -- 19 Şubat 2011; 13:29:56 >




  • Yukarıda yazan kanunun eksik kalan maddesi :

    Mevcut binalar ve endüstriyel işletmeler, inşaatı devam eden binalar ve asgarî sınırları sağlama

    GEÇİCİ MADDE 6 – (1) Bu Kanunun yayımı tarihinden önce mevcut olan binalar ile inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni alınmamış olan binalar için, bu Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl süreyle uygulanmaz.

    ....... itibaren 5 yıl süre ile uygulanmaz. demektedir. (Mevcut binalar için)

    Peki 5 yıl sonra uygulanır mı ? 2012'den sonra

    Şu an ki duruma göre yeni yasa çıkmaz ya da yasa değiştirilmez ise uygulanamaz.

    Bunu da kanunun gerekçesi bize söylemektedir. tbmm sitesindenhttp://tinyurl.com/4qb7pno adresinden indirip Geçici Madde 6'nın gerekçesini okuyabilirsiniz.

    Ayrıca Merkezi sistem konutlarda hangi odanın kaç derce ısıtılması gerektiği ve kaloriferlerin hangi sıcaklıklarda yakılması gerektiği yönetmeliklerle belirli olup keyfi değildir.

    Ayrıca edinilmiş bir paylı mülkiyet söz konusudur. Apartman ya da siteden bir daire alan kişi paylı mülkiyette paydaş olur. Yani açıkçası böyle bir sistem olmaksızın satın alınmış daireler ve bu sisteme uygun olarak yapılmamış yapılar söz konusudur.

    Biliyorsunuz ki Apartman ve Sitelerde oturanlar için Kat Mülkiyeti Kanunu, Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu başta olmak üzere kanunlar mevcuttur. Hukuken böyle bir zorunluluk olmuş olsa, açılan davalarda bu sistemin kullanılamayacağına dair karar nasıl çıkar ki ? Bir tek kişinin itirazı yeterli !

    Medeni Kanun ilgili bölümü :

    Madde 692.- Paylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarruf işlemlerinin yapılması, oybirliğiyle aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bütün paydaşların kabulüne bağlıdır.

    Netice : Mevcut binalarda öncelikler Yönetim Planı değiştirilir ve apartmanda kat maliklerinin tamamı evet derse sorun yok. Lakin bir tek kişi hayır derse bu sistemin uygulanması mümkün değildir.

    ...Burada paylı malın tamamı üzerinden tasarruf işlemi yapılmaktadır.

    Unutmayınız ki yakıt giderlerinin Yönetim Planı ve KMK'na göre alınması gerekmekte. Bunları ben değil mevcut hukuk sistemimiz söylemektedir.




  • Kat mülkiyeti kanununda gerekli değişiklikler yapıldı..Pay ölçer sistemine geçilmesi salt çoğunluğun kararıyla yapılabilir..Bir kişinin itiraz etmesi diye bir durum söz konusu değil..

    Yukarıda verdiğim MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK in dayanak 2. maddesi çıkmamış onu yukarıda yazıya ekledim..O madde aşağıdaki KMK nun 42. maddesini referans almaktadır..

    Madde 42 - Kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.

    Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.




  • Bu sistem evde uzun süreler olmayan kişiler için ekonomi sağlayabilir. Mesela evde bir hafta yoksun, bütün petekleri kısar ekonomi yaparsın. Ancak sabah işte akşam evde isen petekleri kısmak gibi bir lüksün yok, hele de gündüz evde kalan biri varsa, asla petekleri kısamazsın. Tabii ki üzerine mont alıp, kalın pantolon giyip, ya da her birey üzerine battaniye alırsa o zaman kısık ayarda kullanılabilir ama, normal ev kıyafetleri ile oturmayı düşünüyorsanız, vanaları kısmamanız gerekiyor.

    Isı payölçer takılmadan evvel evde kısa kollu ile gezerdik, sonra bir türlü ısınamaz olduk. Bu sadece benim değil bütün apartmanın sorunu oldu. Geçen yıl payölçer aldığımız yere başvurup, ısınamadığımızı ve peteklerden çok aşırı su sesleri geldiğini söyledik, her bir peteğe havayı almak için ek bir parça taktılar tabiki parasını çatır çatır alarak taktılar. Peteklerin sesi azaldı, tamamen kesilmedi ama sadece azaldı. Bu seferde ısınamadığımız şikayeti ile tekrar başvurduk ve kazana takılacak bir cihaz ile entegrasyon sağlanacağı ve ısınma sorunumuzun ortadan kalkacağı söylendi, bir araba yükü para verip o cihazı da taktırdık. Sonra ne mi oldu? Kazan verimsiz çalışmaya ve çok doğalgaz tüketmeye başladı. Bu arada evdeki 3 peteğim sürekli kapalı olduğu halde bana gelen fatura 163 lira ama bizim apartmanda hiç bir peteğini kapatmayan dairelere gelen fatura 236 lira? Yani yan apartman hiç peteğini kapatmadan daire başına 179 lira ödedi bizim apartman hiç peteğini kapatmadan 236 lira ödedi? Üstelik 236 lirayı ödeyen kişi hala ısınma şikayetinde bulunuyor çünkü payölçer takıldığından beri kalolifer kazanı çok verimsiz çalışıyor.

    Sonuç olarak: Toplam doğalgaz faturamız yan apartmanla kıyaslandığında 300 lira civarı fazla geldi. Yan apartmandaki vatandaşlar hiç bir kısıntıya gitmeden, sıcak bir kış geçirerek ve bütün peteklerini açık vaziyette genel toplamda bizden 300 lira daha az fatura ödüyorlar. Bizler taklalar atarak, peteklerimizi kısarak onlardan 300 lira fazla fatura ödemek zorunda kalıyoruz, bir de bunun yanında her ay daire başı 3.86 lira okuma bedeli adı altında toplam 70 lira civarı haraç ödüyoruz. Bütün veriler ortada arkadaşlar. Payölçer için şimdiye kadar ödediğimiz toplam rakam daire başına 1100 lira. Payölçeri aldığımız yere, çok fatura ödediğimizi beyan ediyoruz ama adamlar bize 30 000 TL paramıza kıyıp en son teknoloji kazan almamızı öneriyorlar. Yani hatayı kendilerinde değil bizim 2009 yılında o dönemin son modeli olarak satın alınan ve yer yıl düzenli bakımları yapılan çok pahalı bir marka kazanı hurdaya çıkarıp daha yeni bir model almamızı söylüyorlar. Haa bi de bir cihaz daha varmış, ortalama 1000 TL civarı, kazana onu takarlarsa verimlilik daha da artacakmışmış. Yahu hem kazana hem peteklere zaten taktınız extra para alıp, hala bizi söğüşlemeye çalışıyorsunuz, tebrik ederim yani...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bar_Fedaisi -- 19 Şubat 2011; 14:18:02 >




  • Değerlendirme sırası önce Anayasa, Kanunlar, Yönetim Planı şeklindedir.

    Burada aradıklarını bulamayan Pay Ölçer satıcıları Yönetmelik var diye bu işe girişmektedirler.

    Oysa Yönetmelik ne diyor, bakalım :

    2.nci Madde'de Dayanak olarak 42.Madde 4.Fıkra baz alınmıştır.

    Kat Mülkiyeti Kanunu 42.Madde 4. Fıkra'da ise :

    (Değişik dördüncü fıkra: 18/4/2007-5627/16 md.) Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

    - ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme (kombiye geçiş)
    - ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi

    ..... halinde bu Yönetmelik ile düzenlenir demektedir.

    Oysa konu Merkezi sistem yapılara Pay Ölçer takılmasıdır. Bu madde de tanımı yoktur !

    Bu hususta yönetmelik bu tipte ki merkezi sistemle ısıtılan mevcut binalar için bir hüküm getirmez.

    Esasen Yönetmelikler Kanun'ların emredici hükümlerini de değiştiremezler.

    Problem Isı sayacı ile Pay Ölçer farkının kullanıcılar tarafından algılanamamasından kaynaklanır.

    Pay Ölçer faydalı bir yenilik midir ? Faydaları kime, ne kadardır ? Lütfen bunları bir düşünelim.

    Faydalananlar faydalanma oranına göre ödeme yapabilir mi ?

    Hayır, Yapamaz ! Çünkü apartman ya da sitede mevcut tüm dairelerdeki radyatörlere takılmadan sistem çalıştırılamaz. Faydalanmak istemiyorum diyen olursa da, mecbursun demeye hiç kimsenin hakkı hukuku yoktur. Pay Ölçer bir şeyi ölçmez, sadece bölüştürme yapar. Gerçek adı Isı Maliyet Bölüştürücüsü'dür.

    Diyelim ki bir kat maliki ben istemiyorum dedi. Ne yapacaksınız ?

    a) Evine zorla girip mi takacaksınız ?
    b) Mahkemeye başvurup evine taktırmıyor Hakim bey, karar çıkartın da zorla takalım mı diyeceksiniz ?
    c) Madem taktırmıyor o zaman biz de karar alıp 3 misli fazla yakıt parası alalım mı diyeceksiniz ?
    d) Şimdilik taktırmasın ama nasıl olsa 2012'den sonra taktırmak zorunda mı diyeceksiniz ?

    Lütfen bir araştırın ! Ne yapabilirsiniz ?

    Taktırmayan kişi Apartmanın Doğalgaz Faturasından arsa payına düşen tutarı ödediği sürece hiçbir şey yapamazsınız !

    İsterseniz kendinizi Apartman Yöneticisi olarak tanıtıp bir Avukat'dan hukuki yardım isteyiniz.

    100 kişilik merkezi sistem ile ısınan mevcut binamızda Yönetim Planımızı değiştirmedik, 99 kişi taktırdı, 1 kişi taktırmadı ne yapabiliriz diye sorun ? Bakalım aldığınız cevabı burada yayınlayabilecekmisiniz ?




  • Yukarıda dediğim gibi geçiş dönemi olduğundan kanunlarda ve yönetmeliklerde bir takım eksiklikler olabilir.. Örneğin 2012 den sonra bu sistemi kullanmayan binalara ceza verileceği belirtilmesine rağmen bu cezanın kim tarafından ve nasıl uygulanacağı söylenmiyor..

    Burada esas tartışılması gereken pay ölçer sisteminin faydalı olup olmadığı işletme maliyetlerinin ilavesiyle ekonomik olup olmadığıdır..Bireysel olarak düşünürsem bana göre en ekonomik sistem kombi sistemidir ancak genel olarak en adil ve verimli nasıl ısınılabiliri düşündüğümüzde en mantıklısı ısı giderlerinin paylaşımına yönelik merkezi ısınmadır.

    Pay ölçer düzeni çağdaş bir sistemdir..Binanızda kullandığınız suyun ya da elektriğin tek şebeke üzerinden ortak olarak faturalandığını düşünebiliyor musunuz? Aynı durum söz konusu olsaydı siz itiraz etmez miydiniz?
    Pay ölçer sistemiyle birlikte evden çıkarken artık açık lambaları muslukları vb..nasıl kontrol ediyorsak kalorifer peteklerini de kontrol etmek zorunda kalacağız..

    İlk işletme maliyeti biraz düşündürücü olsa da arabalarımıza 1500-2000 tl vererek taktırdığımız LPG sistemine nasıl para veriyorsak buna da herhalde bu rakamların yarısı kadar para veririz diye düşünüyorum..

    Aşağıdaki sitede daha önce pay ölçer sistemi taktırıp referans mektubu yazan bazı apartman ve sitelerin adresleri mevcut..
    ...............

    düzeltme: yukarıdaki link yanlış anlaşılmaya mahal vermemesi için tarafımdan silinmiştir..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x15 -- 10 Mart 2011; 19:43:31 >




  • Arkadaşlar, bizim de başımıza bu belayı sarmışlardı, netice de kurtulduk.
    Birkaç gündür forum da yazılanları dikkatlice okumakta, verilen her referansı dikkatle incelemekteyim.
    Yazsam mı yazmasam mı diye epey düşündüm.
    Pay_OLCER rumuzlu yazan arkadaş konuyu en ufak ayrıntısına kadar ortaya koymaktadır ve kendisine katılıyorum. Bu sistem sadece Pay Ölçer satıcıları ile kötü niyetli Yöneticiler tarafından para kazanmak gayesi ile ortaya atılmıştır. Zaten dikkat edilir ise x15 rumuzlu arkadaş kombili evde oturduğunu beyan etmiştir ve açıklamalarını hayretle okudum. Önce kanunlar, olmadı yönetmelikler vs.
    Peki 2012'den sonra bu sistemi kullanmayanlara ceza verileceği nerede yazılı ?
    Keza Pay_OLCER rumuzu ile yazan arkadaş tbmm sitesinden kanunun gerekçesini dahi belirtmiş, daha ne yapsın.
    Kanunlar geriye doğru yürür mü ? Kanun 2007 tarihli, bina 1990 tarihli.
    Bilirsiniz kanun çıktı, arabalara katalizör mecburi, lakin hangi Murat124, Hangi Serçe ya da hangi eski arabaya katalizör takıldı ? Oysa Yeni arabalarda mecburi.
    Referans mektupları bulunan site Ticari bir site ve amacı Satış. Zaten bu sistemi mevcut merkezi sistemli binalara pazarlayabilmek amacı ile her yol deneniyor.
    Eğer bizim sitede Yöneticilik yapan Doktor arkadaşımız uyanık olmasa idi, biz de bu tuzağa düşmüştük.
    Fayda/maliyet analizi yapınız, mevcut kanunları inceleyiniz ve de diğer arkadaşın söylediği gibi hukuki olarak danışınız. Herkesin bir fikri olabilir saygı duyarım ama herkesin bilgisi olamayabilir. Dediğim dedik, inadım inad ile bir yerlere varılamaz.
    Pay Ölçer sistemi çağdaş bir sistem değildir. 1970'li yıllarda nerede, ne maksatla ve hangi türde cihazlar ile ortaya çıktığının araştırılması gerek.
    Hukuki açıklamaları ve yorumları anlayabilmek sıradan vatandaşlar için çok zordur. Benim de oturduğum sitede 346 daireden sadece 12 kişi bu sistemi haklı gerekçelerimizle istemememize rağmen, yönetici 12 kişi hariç tüm siteye taktırdı. Dava açıldı, şimdi Pay Ölçerlerimiz devre dışı eskiye döndük. Masraflar arsa payına göre alınmaya başlandı. Satıcı firma ben size 48 ay vade yapmıştım, siz ister yararlanın ister yararlanmayın ben paramı isterim diye Yöneticiyi mahkemeye verdi. Yönetici de (kendisi kanunen zorunlu demişti) kardeşim siz bunları istediniz, ben sizin evlerinize zorla mı taktırdım diyerek davayı 334 kat malikine yönlendirdi. Dava devam etmekte, kat malikleri bir taraftan kullanamadığı cihazlarının aylık 17 TL (17 TL*48 ay) taksitlerini ödemekte, diğer taraftan Yönetici zorladı demektedirler.
    Yöneticimiz istifa etti ve siteden ayrıldı, şimdilerde dairesinin camında "SATILIK DAİRE" ilanı bulunmakta.
    Lütfen kendi mantığımıza göre değil, mevcut hukuk sistemine göre değerlendirelim.
    Eğer zorunluluk olsa idi taktırmayan 12 kişi bu davayı kazanabilirmiydi ?
    Lütfen emin olmadığımız konularda danışalım ve yanlış bilgi vermemeye özen gösterelim. Ayrıca mevcut apartmanında rızası dışında Pay Ölçer takılan ve buna göre Doğalgaz ödemesi için zorlanan ve bunu haklı hukuki gerekçeler ile istemeyen arkadaşlar için tek çözüm Dava açmaktır.




  • Mevcut Merkezi Sistem ile ısınan binalarda Pay Ölçer zorunlu diyenler :
    Oturduğumuz site ANKARA'da. Biz de iyi niyet ile niyetlenmiştik. Daha sonra daire sakinlerinden biri toplantıya aşağıdaki metni getirdi. Sonuç olarak bu işten vazgeçildi. (Yönetici hariç oybirliği ile)

    PAY ÖLÇER NEDİR ?
    Payölçer merkezi ısınma sistemleri bulunan site ve apartmanların Yönetimlerince kullanılan PAYLAŞTIRMA metodudur. Diğer bir adı ile “Isı Pay Alma Cihazı” olarak adlandırılan cihazlar yardımı ile yakıt giderleri kullanım oranına göre ayarlanarak Yöneticilere paylaştırılır.

    PAYLAŞIM NASIL YAPILIR ?
    Yönetim tarafından İKİ BANA, BİR SANA BİR DE ONA şeklinde gizlice yapılır. Yönetim tarafından öncelikle satın alma ve dairelere montaj safhasında yüklüce bir PAY alınır, daha sonra eskisi gibi Yakıt Paraları arsa payı üzerinden alınmadığından, daire sahiplerinin yüzlerce daireyi takibi mümkün olamayacak ve rakamlar üzerinde oynanarak çok rahat ve verimli bir paylaşım sağlanacaktır. Artık Yöneticiler, Yöneticilik mesleğini edinmiş olurlar ve kolay kolay mesleği bırakmazlar.

    PEKİ BUNUN BÖYLE OLDUĞUNU NEREDEN BİLİYORSUN ?
    Yöneticisi olduğum sitede oturan icat çıkartmayı seven 3-5 emekli can sıkıntısından biraraya gelip biz de bunlardan alsak taksak ya Yönetici Bey diye tutturunca, gazeteye ilan vererek Firmaları ihale öncesi seçip inceleyebilmek için davet ettik. Gelen firmalardan birinin elemanı Ağabey sen bu ihale ile alma düşüncesinden vaz geç biz de sizlere bi güzellik yapalım dedi. Olur dedik ve görüşmelere başladık. Meğerse bu cihazların içine kimsenin bilemediği ve okuyamadığı bazı değerler giriliyormuş. Mahkemeye gidip Bilirkişi bile çağırsan şifreli olduğu için bakamazmış. Bize tüm site için KDV hariç satış bedelinden net % 20 ve okuma paralarından muafiyet ile cihazlarımızın az yazmasını sağlayacak program yükleyeceğini söyleyince, tamam bi düşünelim dedik. Netice de bu işten vazgeçtik. Şimdi çok rahatız. Satıcıyı biz şikayet etmedik, (aslında şikayet etmek gerekirdi ama ekmek parasını kaybetmesin diye) işten atmışlar, şimdilerde kendine ortak bulmuş kendi ithal ediyor ara sıra telefonda takılıyor ağabey hala taktırmadınız 2012'ye yaklaşıyoruz yoksa ceza ödeyeceksiniz, siz yabancı değilsiniz % 30'a bitirelim diyerek.

    PEKİ YÖNETİME PAY ÖLÇER TAKILMADI DİYE CEZA GELİRSE ?
    Ceza filan masal. Bu ceza hikayesini satıcı firmaların cihaz satabilmek için uydurduklarını öğrendik. Hatta daire sakinlerini ikna yöntemleri konusunda en az 20 saat eğitim dahi aldık. Zaten bu kanun zamanın Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmayıp geri gönderilmiş, tekrar aynı kanun önüne gelince mecburen imzalamış. Google'da ""enerji verimliliği kanununa veto" diye aratın ve öğrenin. Sisteme göre Yönetim'e ceza yazılması mümkün değilmiş.

    PEKİ DOĞRUSU NEDİR ?
    Yeni merkezi sistem yapılan binalar tek merkezden dairelere giriş yapılarak hazırlandığından, ISI SAYACI uygulaması ile aynen elektrik, su, doğalgaz saatleri gibi sağlıklı bir yapıya kavuşmaktadır. Zaten kanun eski binaları kapsam dışında bıraktığından aslında bir problem yok fakat ISI PAY ALMA cihazını talep eden YÖNETİCİ çok. Şimdiye kadar bu sistemi kullanan apartman ve sitelerde talepler ekseriyetle sadece Apartman/Site YÖNETİCİLERinden gelmekteymiş. Eğer sizde de varsa gidin Yöneticinize sorun, nereden aklına geldi bu "PAY ALMA CİHAZI" ya da kaç daire istedi, göster dilekçelerini diye bir sorun isterseniz. Dayak yerseniz karışmam.!

    AYNEN DEDİĞİNİZ GİBİ OLDU 540 DAİRELİK SİTEYE EMRİVAKİ YAPIP ZORUNLU DEDİLER NE YAPMALIYIM ?
    Asla bu cihazları evinize sokmayın. Yöneticinize de ben istemiyorum deyin. Zorla gelip takamazlar. Mahkemeye de veremezler çünkü yapılan iş kanunsuz. Yöneticiler Hakime ne diyecekler biz "PAY ALMA CİHAZI" takıp payımızı almak istiyoruz ama bu vatandaş bize mani oluyor diyemezler ya. Gelen Doğalgaz faturalarına göre arsa payınızı hesaplayıp ödemenizi yapın. Ne fazla ne de eksik. Şunu da unutmayın, sizi tehdit edecekler ya da fazla para isteyeceklerdir, sakın yılmayın. İsteyen ister. Ama şunu unutmayın ki Hukuken birşey yapamazlar. Bu "PAY ALMA CİHAZI" yüzünden onlarca yönetici ya Mahkemelerde ya da dairesini satıp başka yere gitmiş vaziyettedir.

    BAŞKA NE YAPABİLİRİM ?
    Eğer imkanınız müsait ise DAVA açın, üstüne bir de maddi/manevi tazminat talep edip, Yöneticilerinize PAY ALMA cihazının veremediği eksik kalan PAYI'nı siz verin.




  • Konu foruma yeni üyeler kazandırdığına göre bayağı bereketli görünüyor..

    Ben şu an kombili bir evde oturmaktayım.Evde 2 kişiyiz.Eşimde çalışmakta.Bundan önce kömürlü bir evdeydim..Senede 2 bin tl ye yakın ısınma giderimiz oluyordu..Gereğinden fazla ısındığımız için arada pencereleri açma ihtiyacı hissediyorduk..Şu an mutfak ve banyo dahil 1 senede bu rakamın dörtte birini bulmuyor..Kombiden ve sağladığı tasarruftan çok memnunum.

    Kısa süre önce bir ev satın aldım..Bu evin ısıtma sistemi merkezi olarak planlanmış..İnşaallah yakın zamanda bu eve taşınacağım..Aslında kombili bir ev düşünüyordum fakat inşa halinde bir evi tercih ettiğimden ve 2009 da çıkan yasaya göre 1000 m2 üzeri arsa payı olan binalarda merkezi sistemin zorunlu kılınmasından dolayı istediğim kombili bir ev bulamadım..Biraz mecburiyetten biraz da sırf 2012 de pay ölçer sisteminin gelecek olmasından dolayı merkezi sistem bir evde oturmaya razı oldum..Esasında biliyorum ki merkezi sisteme geçtiğim zaman yalnız ısınma giderlerim şu andakinin en az 3 katı olacak..Evde kalabalık olmadığımızdan ve hatta bazen hiç kullanmadığımızdan dolayı pay ölçer sisteminin benim oturacağım apartmanda da olmasının avantajıma olacağını düşünüyorum..

    Pay ölçer sistemiyle benim ilgim ve alakam bundan ibarettir..Ancak burada bu sistemi kullanan arkadaşların yakınmalarını ve pişmanlıklarını görmekteyim ve bu durum da beni hayli şaşıtmakta..

    Öyle ki düşünüldüğü zaman gayet mantıklı olan ve Almanya başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde kullanılan bir sistem neden vaat ettiği tasarrufu yerine getirmez..? Burada üyeler yazdıkça benim merakım bir kat daha artmakta..! Hatta bu forumda peteklerine ısı ölçer monte edilen vatandaşlar faturalarının ısı ölçer olmayan komşu binalarından daha fazla geldiğini bile iddia ediyorlar..Açıkçası yazılanlar bana hiçte ikna edici gelmiyor..Bu yüzden yukarıda verdiğim linkte pay ölçer kullanıpta referans mektubu yazan apartmanlardan örnek vermek istedim..Demek ki bu sistemi kullanıp memnun olanlar da var..Dolayısıyla her ne kadar burada yazan arkadaşlara inansam da sisteme olan inancım zayıflamış değil..
    Bu sistemi kullanıpta memnun olanlar varsa görüşlerini belirtirlerse faydalı olacağına inanıyorum..

    Arsa payına göre ısınmak ne kadar doğrudur? Aynı binada 2 daire var..Bu 2 daireden biri en üst katta fiyatı 100 bin tl diğeri bir alt katta ederi 130 bin tl..Merkezi sistemli olan bu 2 daireden üst katta olan daire binanın en tepesinde olduğundan dolayı verimli ısınamayacak..Bu yüzden genellikle en üst katlarda petekler normal boydan daha büyük olur ve tüm binada en fazla ısınma giderlerine sahip olan kattır. Alt kattaki komşular kendilerinden daha düşük fiyata alınan en üst kattaki komşunun ısınma giderlerini neden finanse etsinler? Aynı şey zemin katlar için de geçerli..En üt kattaki vatandaş zaten ısınma problemi yaşayacağından dolayı daireyi diğerlerinden düşük bir rakama aldı.Adil olan herkesin ısındığı kadar ödemesi değil midir?

    Kullandığınız kadar ödemenizi gerektirecek bir sisteme kim neden karşı çıkar anlaşılır değil..

    quote:


    Oysa Yönetmelik ne diyor, bakalım :

    2.nci Madde'de Dayanak olarak 42.Madde 4.Fıkra baz alınmıştır.

    Kat Mülkiyeti Kanunu 42.Madde 4. Fıkra'da ise :

    (Değişik dördüncü fıkra: 18/4/2007-5627/16 md.) Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

    - ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme (kombiye geçiş)
    - ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi

    ..... halinde bu Yönetmelik ile düzenlenir demektedir.

    Oysa konu Merkezi sistem yapılara Pay Ölçer takılmasıdır. Bu madde de tanımı yoktur !

    Bu hususta yönetmelik bu tipte ki merkezi sistemle ısıtılan mevcut binalar için bir hüküm getirmez.


    Yönetmelikler işlemlerin nasıl yürütüleceğini belirlemek amacıyla ilgili bakanlık tarafından çıkarılır..Yukarıda da yönetmeliği alıntıladım..Burada açıkça pay ölçerden bahsediliyor..Dayanak maddesi olarakta ilgili 42.maddeyi göstermiş..Yine aynı maddede zaten "Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir." deniliyor.




  • quote:

    Peki 2012'den sonra bu sistemi kullanmayanlara ceza verileceği nerede yazılı ?


    Sorunuzun cevabını burada bulabilirsiniz.
  • Sayın X15; Bu konu altında 3 kişi bu sistemden bu olayı mahkemeye götürecek kadar nefret ediyorken, yine bu forum altında sistemi kullanıp beğenen bir kişi bile yokken. Siz daha bu sistemi kullanmadan nasıl savunabiliyorsunuz anlayamıyorum. Bu sistemi bize geçen yıl yalan dolan ile sattılar. Yukarıdaki bir mesajdan yola çıkarak son 4 ayın fatura detaylarına baktım ve çok ilginç bir şey ile karşılaştım. Bu ay bana gelen fatura 163 lira, yöneticiye gelen fatura 86 lira? Üstelik yönetici güneş görmeyen tarafta oturuyor ve dairesi en üst katta, yani benden çok çok fazla yakması gerekirken benim yarım kadar yakmış. Yine geçen ay bana gelen fatura 149 lira ve yöneticiye gelen fatura 68 lira. Geriye gönüp diğer aylara baktığımda aynı tablo ila karşılaşıyorum. Yönetici dairesi en üst katta ve güneş görmeyen tarafta olduğu halde, her ay apartmanın en düşük faturasını bu kişi ödüyor.

    Yukarıda Muzaffer Kartal arkadaşımız yazdıktan sonra şüphelenip fatura geçmişlerine bakmasan bu ayrıntıyı kaçıracaktım. Fatura ayrıntılarında K faktörü denen bir olay var, bu olay yakıt ücretini çok artıran ya da azaltan bir faktördür. Yöneticinin K faktörüne baktığımda hileyi gördüm ve mahkemeye vermek için diğer aparman sakinleriyle görüşmeye başladım. Yönetici ile anlaşıp, yöneticinin K faktörünü düşük gösterip, sahtekarlık ve hırsızlık yapmışlar. Isı payölçer satan kişilerin sahtekar olduklarını biliyordum ama bu kadarını açıkçası beklemiyordum. Adamlar resmen bu sistemi satmak için rüşvet veriyorlar ve sonradan vatandaşı haraca bağlıyorlar. Hem ısı payölçeri satanları hem de yöneticiyi mahkemeye vereceğiz. Lanet olsun böyle paragöz insanlara. Siz siz olun sakın bu sistemi almayın arkadaşlar. Alırsanız bizim gibi bir kamyon para öder, sonra sistemden kurtulmak için didinir durursunuz. Sistem hakkıyla kullanıldığında gerçekten ekonomi sağlayacak buna şüphe yok ama Türkiye`de bununla ilgili gerekli kanunlar yeterli olmadığı ve açıklardan faydalandıkları için bu sistem kesinlikle faydalı değil.

    Isı payölçer sistemini halihazırda kullanan arkadaşlara tavsiyem, ısı payölçer sistemi apartmana ilk takılırken yönetimde olan kişinin faturalarına dikkatlice bakın. Gerekiyorsa, ısı payölçer cihazını işi bilen birine konrtol ettirin, K faktörü ve diğer maliyeti azaltıcı ayrıntılarıda kontrol ettirin. Çünkü bizim apartmanda olduğu gibi K faktörü ile oynayıp, vatandaşın hakkını yiyebilirler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bar_Fedaisi -- 20 Şubat 2011; 13:44:36 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bar_Fedaisi

    Sistem hakkıyla kullanıldığında gerçekten ekonomi sağlayacak buna şüphe yok ama Türkiye`de bununla ilgili gerekli kanunlar yeterli olmadığı ve açıklardan faydalandıkları için bu sistem kesinlikle faydalı değil.



    Siz de kabul ediyorsunuz ki sorun sistemde değil..Ben de zaten işleyişi değil sistemi savunuyorum her türlü alt yapı ve diğer yasal eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söylüyorum..Bu işi yapmak için devletin yetki lisansı verdiği sadece 5 şirket var TERMMARKET, HONEYHOME, TERMOSAR,ISTA ,TECHEM bunların dışında bu işlemleri yapanlar varsa onlar korsandır..Ayrıca binalardaki her dairenin ısınma gider faturalarının bu firmalar tarafından yönetime verilmesi ve panoda ilan edilmesi gerekiyor..Şu an bir geçiş dönemi söz konusu zamanla bu problemlerin hepsi çözülür..




  • Zamanla bu sorunlar çözülecektir elbet ama yakın gelecekte böyle bir çözüm şu an hayal gibi. Çünkü paranın yüzü sıcaktır ve yetki alan markalar, paralarına para katmak için şu an ellerinden geleni yapıyorlar. Biz de lisans almış markalardan birinden almıştık sistemi, hatta o markalar arasındaki en pahalı olanıydı bizim aldığımız. Gerçek esnaf olanlarlar yalanla hileyle iş yapmaz. Bize ilk satışı yaparken başka herhangi bir şeye gerek olmadan çok uygun fiyatlara ısınacağımızı söylediler ama sonra sürekli olarak yeni bir ek ürün satmaya çalıştılar. Hatta marka ismi söylemekte sakınca yok bunu bize yapan ISTA isimli soyguncu markaydı.

    Benim tavsiyem bu sistem oturana kadar hiç kimse gidip ısı payölçer taktırmasın. Lisans alan şirketler şu an söğüşlemek için kurban aramaktadır. Apartman yöneticileri ile anlaşıp, apartmanlara bu sistemi taktırıp, milleti bıktırıyorlar. Isı payölçer takılıp işlerin burda biteceğini sakın düşünmeyin çünkü sonradan bir çok yan ürün lazım oluyor ve o yan ürünleri öyle pahalı fiyatlara kakalıyorlar ki aklınız şaşıyor. Bir sorun olduğunda gelip soruna bakmak için bile para istiyorlar. Lisans alan bütün firmalar aralarında anlaşmış, hiç bir indirim yapmadan ve rekabet olmadan rahat rahat halkı söğüşlüyorlar. Sistem oturduğunda yeni firmalar lisans alacak ve rekabet gelişecek, böylece fiyatlar normal seviyelere inecek ve işleyiş normale dönecek. Tekrar ediyorum, sistem oturana kadar ki bunun için en az 2 ya da 3 sene geçmesi lazım, sakın ısı payölçer sistemini taktırmayı düşünmeyin.




  • Paylı mülkiyet üzerinde paydaş olan (Apartmanda daire sahibi olan) kişilerin hukuku kendi aralarındadır. Mevcut hiçbir kanun'un bunu değiştiremeyeceği Anayasa teminatındadır.

    Öyle yönetmelik'le vs. bu iş olmaz !

    İşin esası Yönetim Planı'dır. Kat sakinlerinin tamamı bu işe evet der ise hiç kimse karışamaz.

    Eğer ki bir tanesi bu işe karşı çıkar ise şu an ki kanunlara göre Pay Ölçer işine kalkışılamaz.

    Tüm bu dediklerim mevcut Merkezi Sistem ısı ile ısınan apartman ve siteler için geçerlidir.

    X15 rumuzlu arkadaş, YÖNETMELİK'de Merkezi sisteme dönüştürülmesi dedikten sonra, "Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir." diyerek "cevabı burada" demiştir. Burada diye verdiği referans BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ nün web sitesidir. Bu site hukuki referans alınabilecek bir site değildir. Yani Türkiye Cunhuriyeti sınırları içinde kaç adet Şube Müdürlüğü olduğunu biliyormusunuz ? Öyle her Şube Müdürlüğüne inanacakmıyız. (Defalarca belirttim konu sıradan vatandaşın aklı ile çözülemez, mutlaka hukuki yardım gereklidir.)

    Peki NEDEN ?

    başta ne yazıyordu hatırlayalım...

    - ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi

    10 daireli bir apartman düşünün. Burada kimi kömür yakıyor, kimi kombi ile ısınıyor ya da satın aldıktan sonra herkes kafasına göre kombi taktırmış.

    - Dairelerde farklı radyatör ebatları ve tipleri var mı ? VAR
    - İsteyen istediği miktar radyatör koyar mı ? KOYAR

    Şimdi kat malikleri kurul toplantısı yapıldı ve Merkezi Sistem kararı alındı.
    Bu durumda arsa payı üzerinden doğalgaz parası alınabilir mi ?
    Hepsi farklı. İşte bu durumun tek çözümü ISI MALİYET BÖLÜŞTÜRÜCÜSÜ'dür.

    Bahsi geçen Yönetmeliğin amacı bu olmasına rağmen, bu durumdaki apartman sayıları toplam Merkezi Sistem ile ısınan mevcut apartman sayılarına göre çok düşük.

    O zaman ne yapılmalı ?

    Kamuoyu Basın, İnternet siteleri ve Tetikli yağdanlıklar ile yönlendirilmeli.

    [simage][/simage]

    Resmini gördüğünüz cihazın seri imalatda maliyeti 6 Euro'yu geçmez. 45 €'ya takıyorlar. 500 dairede 6 adetden 3000 radyatör var, yapar 135,000. Euro . Böyle yağlı-ballı iş hangi sektörde var ?

    Peki bizim yerli müteşebbisler aptal mı ? Biz de mühendis yok mu ? Biz niye yapmıyoruz derseniz.
    Mevcut binalarda kullanım zorunluluğu olmadığından, kime satacaksınız. Aklı başında ticari itibarı olab bir firma alenen yalan söyleyerek nasıl satış yapsın. Yeni yapılan merkezi sistem binalar ise her daireye tek sıcak su girişi ile projelendirilip ISI SAYACI kullanmaktadır. Isı sayacı üzerinden kaç kalori ya da joule olarak ısı enerjisi tükettiğiniz ölçülebilir. Oysa Isı Maliyet Bölüştürücüleri üzerinden böyle bir değerlendirme yapmak mümkün değildir.

    Arama motorlarında aratınız. Her yerde göreceksiniz.
    - Pay Ölçer zorunluluğu geldi
    - Taktırmayan Yöneticiye ceza kapıda vs gibi haberler.
    Peki bu haberler nerelerde ? Lütfen araştırın, inceleyin.

    Ben yazan arkadaşlara hukuki olarak bir hukukçuya danışmalarını önerdim, fakat bazı arkadaşlar buna hiç gerek görmemiş olacak ki, fikirlerini işin doğrusu şeklinde açıklamaya ısrar ile devam etmekte.

    Yargıtay 18.Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi T.Murat PULAK tarafından hazırlanan Kat Mülkiyeti Kanunu adlı eserde (Adalet yayınları Ankara 2009 5.Baskı) bu husus derinlemesine olarak 605.nci sahifeden 630.sahifeye kadar işlenmiştir. (Bilhassa 42.Madde)

    Bar_Fedaisi adlı arkadaş "Üstelik yönetici güneş görmeyen tarafta oturuyor ve dairesi en üst katta, yani benden çok çok fazla yakması gerekirken benim yarım kadar yakmış demiş". k faktörü kadar güneş faktörünün de etkisi olduğu gerçeğini unutmayınız.

    Şu gerçeği unutmayınız. Güneş (her ne kadar kış mevsimi olsa dahi) evinizi ısıtmaktadır. Pay ölçer cihazının oda sensörü iç sıcaklığı daha fazla göreceğinden, sizin daha fazla ısı gideri ödemeniz gerektiğini hesaplar. Sistem bu şekilde tasarlanmıştır. Aynı ebat yan yana ve aynı şartlarla bu cihazı kullanan dairelerden hangisi daha fazla güneş alırsa, ona daha fazla ısı gideri faturası gelir.

    Sorun sistemde değil diyenlere, sorun sistemdedir. Siz kendi yasal mevzuatınız ve hukukunuz ortada iken, başkalarının yasalarını ithal ederseniz, doku uyumsuzluğu olur. Bu işin mevzuatı Almanya'da 40 yıldır uygulanmaktadır. Orada okuma işini yapabilen yüzlerce firma mevcuttur. Rekabet ortamı vardır. Bizde ise A ürününü satan A'yı, B ürününü satan B'yi okuyabilir. (Radyo frekanslı ve uzaktan okumalı sistemler de) . Yöneticiler bu okuma işini kendileri okumaya yetkili olmalarına rağmen her neden ise bu işi 1,5-3 Euro'ya firmalara havale ederler. Zaten firmalar da uzaktan okuma işini kimseye vermemektedir. Oysa Almanya'da bir firma 0,55 Euro'ya okuma yapmaktadır. Örnek... http://goo.gl/DOiHB

    Mevcut binalar için geçiş dönemi söz konusu olmamasına rağmen halâ neden yazılır bunu da anlayamadım. Herhalde okuyucuların kafalarını karıştırmak için. Daha evvel kanun gerekçesinin linkini vermiştim, zahmet edip okuyunuz lütfen. Tamamını okumaktan sıkılırsanız sadece Geçici Madde 6'nın gerekçesini okumanuz yeterlidir. Bir kez daha vereyim.http://tinyurl.com/4qb7pno



     Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem)




  • Bu konu hakkinda cok kiyamet kopacak.

    Cunku kombiyi kaldirip merkezi isitmayi zorla millete dayamanin pay olcerli veya pay olcersiz, teknik acidan temeli yok.

    Teknik acidan en verimli olan oncelikle isinin dairede uretilip yine dairede tuketildigi kombi sistemidir. Bu sistemde uzaktan sicak su pompalamanin tesisat kurulus, yolda isi ve enerji kaybi, ve isletme maliyetleri yoktur.

    Asil tartisma dairede bagimsiz kombimi yoksa merkezi isitmami tartismasidir.

    Teknik olarak kombiye gore daha verimsiz ve masrafli olsada merkezi, pay olcerli sistemi millete sokusturmaya gucu olanlarin tek maksadinin rant elde etmek oldugunu dusunuyorum. Burada bir cok seviyede yetki dagitimi var. Bu yetkiler dikkatle ozel kisi ve sirketlere dagitilacak veya dagitildi, sayac okumaktan, gerekli tesisatin distributorlugunu almaya kadar. Bunlar ust seviyede baglanan isler, bunun yaninda benim isini bilen vatandaslarimda kendince yolunu bulacak, yukarida bahsedilen apartman yoneticileri gibi.


    Asil tartisma dairede bagimsiz kombimi yoksa merkezi isitmami tartismasidir, dedim. Bu aslinda tartisilacak bir konu degildir. Verimli ve ekonomik olan kombidir. Pay olcerli merkezi veya eski usul merkezi kombiye gore daha verimsizdir.




  • quote:


    X15 rumuzlu arkadaş, YÖNETMELİK'de Merkezi sisteme dönüştürülmesi dedikten sonra, "Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir." diyerek "cevabı burada" demiştir. Burada diye verdiği referans BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ nün web sitesidir. Bu site hukuki referans alınabilecek bir site değildir. Yani Türkiye Cunhuriyeti sınırları içinde kaç adet Şube Müdürlüğü olduğunu biliyormusunuz ? Öyle her Şube Müdürlüğüne inanacakmıyız. (Defalarca belirttim konu sıradan vatandaşın aklı ile çözülemez, mutlaka hukuki yardım gereklidir.)



    Oncelikle ben sizin sorunuz için o site örneğini vermemiştim ama ilgili siteden sizde yararlanabilirsiniz tabii.Benim referans verdiğim site bayındırlık ve iskan bakanlığına bağlı binalarda enerji verimliliği dairesi başkanlığı’nın sitesidir alt tarafta verdiğim linkten üstteki teşkilat şemasını tıklarsanız buranın herhangi bir şube müdürlüğü olmadığını görürsünüz..Yani her ilde şubesi olan bir yer değil.Doğrudan yönetmeliklerin nasıl uygulanacağını gösteren devletin karar alıcı ve uygulayıcı merkezi..Burada yazan her şey hukukidir demiyorum ancak burada yazanlara siz itiraz ediyorsunuz o halde aksini iddia edecek örneğin bir kişinin itirazıyla karara bağlanan örnek bir mahkeme sonucunu varsa buraya getirmelisiniz..
    http://www.bayindirlik.gov.tr/gm/yapiisleri/index.php?Sayfa=sayfaicerikhtml&icId=163&detId=224&ustId=163

    quote:



    Sorun sistemde değil diyenlere, sorun sistemdedir. Siz kendi yasal mevzuatınız ve hukukunuz ortada iken, başkalarının yasalarını ithal ederseniz, doku uyumsuzluğu olur. Bu işin mevzuatı Almanya'da 40 yıldır uygulanmaktadır. Orada okuma işini yapabilen yüzlerce firma mevcuttur. Rekabet ortamı vardır. Bizde ise A ürününü satan A'yı, B ürününü satan B'yi okuyabilir. (Radyo frekanslı ve uzaktan okumalı sistemler de) . Yöneticiler bu okuma işini kendileri okumaya yetkili olmalarına rağmen her neden ise bu işi 1,5-3 Euro'ya firmalara havale ederler. Zaten firmalar da uzaktan okuma işini kimseye vermemektedir. Oysa Almanya'da bir firma 0,55 Euro'ya okuma yapmaktadır. Örnek...http://goo.gl/DOiHB


    Bu söylediklerinizden pay ölçer faydasızdır sonucu çıkaramıyorum..Uygulamaya gelince ona buradaki herkesin itirazı zaten var..Bunlar zamanla düzelecek şeyler..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x15 -- 21 Şubat 2011; 0:52:33 >




  • Pay Ölçer çok faydalıdır .

    Herkese selam olsun. Tüm yazılanları dikkatlice okudum. Adam diyor ki gidin hukukçulara danışın. (Kötü bir şey mi diyor ?) (Danışmaya ne gerek var ki ben herşeyi bilirim.) Gene diyor ki kanun ortada, yönetmelik nasıl kanuna mugayir (aykırı) düzenleme yapabilir ? (Pekala yapabilir, burası Türkiye) Şahsen ben Pay Ölçer'in nasıl çalıştığını forumdaki yazısından öğrendim. Üstelik ölçme yapmadığını da buradan öğrendim. (Öğrendin de ne olacak boyum mu uzayacak). Kanunun gerekçesini dahi koymuş. Üşenmeden indirdim okudum. Neden ISI MALİYET BÖLÜŞTÜRÜCÜSÜ değil de Pay Ölçer dendiğini de öğrendim. (Olsun sen her yerde Pay Ölçer de) Bu işler de ne paralar harcanıyormuş. (Sana ne başkasının kazancından, nazar etme ne olur çalış senin de olur) Herşey apaçık ortada. (Niye okuyorsun da benim dediğime inanmıyorsun ki) Herşeyi anlatmış ve tüm bunlara rağmen yok Pay Ölçer faydalıdır, yok Sistemi savunuyorum diyenler var. Desinler. Desin. Savunsun. Üstelik kombili dairede oturuyormuş. (Otursun) Olsun Pay Ölçer'i savunsun. Ben de savunuyorum. Bekara karı boşamak kolaydır. Demokrasi yok mu ? Fikir özgürlüğü yok mu ?Beğenmeyen okumasın zorla mı ? Ben bekarım ben de karımı boşayacağım...

    Ben ANKARA'da bulunan bir sitede oturmaktayım.

    Lütfen rica ediyorum. Yönetici ve İdareci olmayan kat maliki hiç kimse (onlar mecburen isteyecek) Pay Ölçerlere karşı çıkmasın. "Zorunlu" desin, "Cezası var" desin, "bu sayede %60-%80 daha az yakıt ödeyeceğiz" desin. Desin de desin. Her yerde, her mekanda, her komşusunu gördüğünde desin. Yönetmelik bilem var da desin. Gerçekten ben % 78 daha az ödüyorum. Takalım, taktıralım.

    Ben geçen seneki 3 aylık dönemde 600. TL ısı gideri öderken, geçtiğimiz yaz bizim sitemize de Pay Ölçer cihazı takıldı. Gerçi bu işe siteden tam olarak kaç para verildiğini öğrenemedim ama siteye takanlara 600,000. TL civarında ödenmiş. Hem takıyorlar hem de paramızı alıyorlar. Toplamda 850'ye yakın daire var. Olsun mühim değil. Ben payıma düşeni şimdiden amorti ettim bile.

    Ben ilk toplantıda bu işe ilk karşı çıkanlardan biri idim. Karşı çıktığımda başta yönetici olmak üzere salonda bir uğultu, feryat figan esti. Tüm komşularım bana karlı dağlardan aç kalıp ta şehirlere inen kurt sürülerindeki aç kurtlarınkine benzer bakışlar fırlattı. Yıllarca komşuluk ettiğim, evime gelen komşularımın bu hareketlerine anlam veremedim. Adeta beni düşman ilan ettiler. Sanırsın ki Kurtuluş Savaşı var ve ben cepheden kaçıyorum. Ellerinden gelse beni öldürecekler. Bunun üzerine 6 yıldır bırakmış olduğum sigaraya başladım. Meğerse Yönetici olan zat-ı muhterem bu işi 1 yıldan fazla süredir planlıyormuş. Toplantıdan önce herkesi telefonla arayıp saatlerce konuşarak kat maliklerinin kulaklarını iğdiş etmiş. Nasıl olsa Yönetim'de
    telefon bedava, herkesin de telefonunu biliyor ya.

    Yöneticimizden Allah razı olsun. Hatta geçtiğimiz hafta yayınlanan mahalli bir haftalık gazeteye (bedava dağıtılan, mahalledeki köfteci, kokoreççi ve tamirci ilanlarının bulunduğu bir gazete) röpörtaj vererek, "kat malikleri için enerji verimliliği kanununu uygulamak analarının ak sütü kadar helaldir" demiş. Kim demiş ? Yönetici demiş. Neden böyle bir şey der ki ? Zaten 850 kişiden 30 kişi taktırmadı. Acep bu 30 kişiye nisbet mi yapıyor. Yöneticiye sordum, "şimdi ne olacak bu taktırmayanların hali" diye, "ben onlara sonradan bir takacağım ki" dedi. Helal olsun, kendisini tebrik ederim. Allah tuttuğunu altın etsin. Allah başımızdan eksik etmesin. (Amin) Hakkını yememek gerek, bu işe çok emek ve çaba harcadı. Takabildiğine taksın. Ben de taktırdım. Yani bana da taktılar ama faydasını da görüyorum. Ne demek Taktırmam. Tak-tı-ra-cak-sın ! Yönetmelik var ! Yukarıda yazıyor, oku !

    Bu yıl ise 3 ay için (Kasım-Aralık-Ocak-2011) sadece 130 TL ısı gideri ödedim. Anlayacağınız enerjiyi çok verimli kullanarak %78 tasarruf yaptım. Vanalarım sonuna kadar açık vaziyette. Gayet de güzel ısınıyorum. 2 adet bütangazı tüp parasına 3 ay. Kardeşim Almanya'da çalışıyor. Geçtiğimiz yazın başında kendisine Pay Ölçer'e geçilecek dediğimde bana hangi firmanın takacak olduğunu öğrenirsen bildir sana kıyak yapacağım demişti. Geçtiğimiz yaz gelirken bana aşağıda resmini gördüğünüz plastiklerden 20 tane getirmişti. (meğersem her firmanın pim'i farklı imiş, hatta Almanya'da bazı firmalar işi uyanmış ve renk değiştirmişler fakat hepsi Alman piyasasında bulunurmuş) Hatta şimdilerde Plastik Kalıbı yapan atölyelerde yerlisi için
    çalışmalara başlanılmış. Önümüzdeki yaz pazarlarda "ikizlere takke" deyip sütyen satanlar gibi "Pay ölçer'e piiim" diye bağıran pazarcı görürseniz şaşmayın. Ağabey bunlar senin çok işine yarayacak kıymetini bil demişti. Ha unutmadan söyleyeyim kendisinden yaklaşık bir saatlik de eğitim aldım. Hatta sakın ha bu sisteme (Pay Ölçer) karşı çıkma, karşı çıkanlarıda, komşularına site haini olarak ilan et diye tembihlemişti. Meğersem ne kadar da haklıymış. Canım kardeşim. Onlar Pay Ölçer taktı ben de resimdeki pim'i gerektiğinde takacağım. Her iki taraf ta takmış olacak.

    Bizim konutlarda oturanlardan biri de dava açmış. Ne diye dava açıyorsun kardeşim. Yöneticiye sordum bana dedi ki "o falanca firmanın adamı (başka bir pay ölçer satan firma) " onun için dava açtı, başka komşuma da "kendisi ithal edip bize satmak istiyordu (sankim o kadar kolay dı) " ondan dava açmış
    demiş, diğerine de "benim koltuğumda gözü var yönetici olmak istiyor (sidik kokmakta) " bu yüzden dava açmış demiş. Valla benim hiç umurumda değil. Ben de sürekli yönetim'e gaz veriyorum. İyi ki takmışız bakın ne güzel oldu verimli verimli oturuyoruz deyince, yönetici bana dönüp de bazı terbiyesizler, mikroplar bize karşı çıkıyor, inşaallah allahın izni ile davayı kazanacağız dedi. Bu forumda yazılanları okudum da, bence pek kazanacağı da gözükmüyor. Kimseye sormadı, ihale yapmadı, zorunluluk yok falan filan. Bana ne ben ödediğime bakarım.Tabii ki ben de Yönetim'in arkasındayım, nasıl olsa Pimlerim hazır, gerektiğinde
    ben de takacağım. Merak ettiğim şey ise, olur ya Yönetim bu davayı kaybederse (inşaallah kazanır), benden tekrar para isterler mi ? İşte o zaman seyreyle gümbürtüyü. Bu sefer fazla ödeyenler de paralarını nasıl geri alacaklar acep ? Neyse banane.

    bknz. tdk sözlük Takmak : Bir şeyi başka bir yere uygun bir biçimde geçirmek, tutturmak, iliştirmek.

    Rakamlar da küsüratları yazmadım, sonra benim dairemi tespit edebilirler. Gerçi hoş tespit etseler dahi mahkemeden karar çıkartmadan evime giremezler ki ? Şimdilerde bol bol antrenman yapıyorum, eğer tesbit edip gelirlerse pimleri ne kadar zamanda takabilirim diye. İlk başladığımda tüm radyatörler için 130 saniye idi, sıkı antrenman yaparak bu süreyi 26 saniyeye düşürdüm. Apartman girişinden bizim daireye gelme süresi 75 saniye. Bu zaman dilimi benim için yeterli. Hoş, konut dokunulmazlığı denen şey var. Gerçi benimkine çok yakın ödeme yapanlar da yok değil. Zaman zaman düşünüyorum da acaba onların da Almanya'da tanıdıkları mı var? Bizim Alamancılar bu işleri pek iyi biliyorlar maşaallah.

    Şimdilerde, ısı giderleri yüksek gelen komşularım: Ahh, ahh sizi dinlemedik ne hata yapmışız biz, ne yapacağız şimdi diye hem gönlümü almaya çalışıyorlar hem de çözüm arıyorlar. Bazı ara katlarda, güney cephelerde oturanlar da bu şikayetlere için için kıs kıs gülüyorlar, çaktırmadan. (Daha az ödüyorlar ya, bana ne ötekilerden diye iç geçiriyorlardır.) Yönetim'den gelen haberlere göre çoğunluk şarlamaya başlamış. Bazıları dairelerini satılığa çıkarttı. Hiçbiri ile görüşmüyorum ama küs değilim. Ben de siz istemiştiniz, zaten kanunen de zorunlu artık yapacak bir şey yok diyorum. Öyle 2012 filan değil şimdiden zorunlu diyorum. Kim gidip kanuna bakacak. Bunların kafası çalışsa çişini kaçıran adamı yönetici seçmezdi. (Pantolonun önü hep ıslak, ne zaman sorsam ya çay döküldü ya da su döküldü diyor. Bir gün kendisi Yönetim binasında yok iken bir komşusu bana çişini tutamadığını söyledi. Oradan öğrendim. Karısı altını bezleyelim diyormuş ama, bizim Yönetici de o zaman anlarlar, ben bez taktırmam demiş.) Sanırım hayatta tek başarısı bizim siteye yönetici olması. Kendisi eski kulağı kesiklerden, yaşlı kurt. Zaten yanına topladığı çakallar ile teşkilatı sağlam tutmuş. Kendisine hesap soran olursa da yanından kovuyor. Tüm sitenin giderlerini toplu olarak ilan etmediğinden kimse kimsenin ne ödediğini bilmiyor. Bu da benim işime geliyor. Bazı komşularım duymuş, nasıl duydu ise. Size nasıl az geliyor diyor. Ben de "Ben sıcağı sevmem, tüm vanalarımı kapatıyorum, sırtıma kazak, hırka atıp kalın giyiniyorum" diyorum.

    Vicdanen müsterihim. İçim çok rahat. Komşularım bu adamın peşinden gidip böyle hukuksuz bir işe kalkışmasalardı. O zaman ben de bir tanıdık avukata (para vermemek için bürosuna gitmek yerine telefonla) şu Verimlilik kanununun geçici 6.Maddesine göre uygulanmaz diyor sen ne diyorsun dediğimde Avukat bi bakayım sizi ararım dedi telefonu kapattı, yaklaşık yarım saat sonra beni aradı. 2012 Mayıs ayına kadar takamazlar ama sonrası için inceleme yapmam gerekir, bir ara sekreterimden randevu alır büroma gelirsiniz dedi. Gitmedim. Kardeşim sayesinde gerek de kalmadı.

    Dinsizin hakkından imansız gelir demişler.

    Yaşasın Pay ÖLÇER ! Yaşasın Yönetim ! Yaşasın Verimlilik !

    Lütfen yok hukuk, yok guguk bilmem ne diyerekten pişmiş aşa su katmayınız. Ortalığı karıştırmayınız. Aklınızı kullanınız.

     Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem)




  • SON SÖZ :

    - Şu anda iskanı alınmış Merkezi Sistem ile ısıtılan binada kat maliki iseniz. Hatta kiracı dahi olabilirsiniz.
    - Apartman ya da Sitenizin Yönetim Planında Isı giderlerinin paylaşımı arsa payına göre alınır yazıyor ya da hiçbir şey yazmıyor ise.
    - İradeniz dışında, yazılı talebiniz olmaksızın Pay Ölçer cihazları yerleştirildi ise.
    - Ya da her ne sebeple olursa olsun Pay Ölçer cihazınız nedeni ile arsapayınıza düşen miktardan daha fazla ısı gideri ödemek zorunda kaldı iseniz.

    Bunu kabullenmeyiniz. Bu forumda yazılı olan her şeye (benim yazdıklarım da dahil) inanmayınız. Bu sizin kaderiniz değildir. Hukuki yardım isteyiniz. Nasıl ki hasta olunca doktora gidiyorsunuz. Bunun da asalak ve parazitler tarafından yayılan bir hastalık olduğunu düşününüz. Teşhis-tedavisi için doktoru da Hukukçu ve Avukatlardır. Sadece onlardan yardım isteyiniz. Mutlak muayene, tetkik, röntgen şart. Bakteri çeşitleri çok ve ilaçları farklıdır. Genel bir ilacı yoktur.

    Açıkçası ben de Vural SAVAŞ gibi düşünüyorum. Bundan sonra yokum. Kendinizi çok çaresiz ve sıkıntıda hissederseniz bana özelden mail atabilirsiniz. Müsait olduğumda seve seve cevaplarım.

     Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Pim SEVER

    Pay Ölçer çok faydalıdır .

    Herkese selam olsun. Tüm yazılanları dikkatlice okudum. Adam diyor ki gidin hukukçulara danışın. (Kötü bir şey mi diyor ?) (Danışmaya ne gerek var ki ben herşeyi bilirim.) Gene diyor ki kanun ortada, yönetmelik nasıl kanuna mugayir (aykırı) düzenleme yapabilir ? (Pekala yapabilir, burası Türkiye) Şahsen ben Pay Ölçer'in nasıl çalıştığını forumdaki yazısından öğrendim. Üstelik ölçme yapmadığını da buradan öğrendim. (Öğrendin de ne olacak boyum mu uzayacak). Kanunun gerekçesini dahi koymuş. Üşenmeden indirdim okudum. Neden ISI MALİYET BÖLÜŞTÜRÜCÜSÜ değil de Pay Ölçer dendiğini de öğrendim. (Olsun sen her yerde Pay Ölçer de) Bu işler de ne paralar harcanıyormuş. (Sana ne başkasının kazancından, nazar etme ne olur çalış senin de olur) Herşey apaçık ortada. (Niye okuyorsun da benim dediğime inanmıyorsun ki) Herşeyi anlatmış ve tüm bunlara rağmen yok Pay Ölçer faydalıdır, yok Sistemi savunuyorum diyenler var. Desinler. Desin. Savunsun. Üstelik kombili dairede oturuyormuş. (Otursun) Olsun Pay Ölçer'i savunsun. Ben de savunuyorum. Bekara karı boşamak kolaydır. Demokrasi yok mu ? Fikir özgürlüğü yok mu ?Beğenmeyen okumasın zorla mı ? Ben bekarım ben de karımı boşayacağım...



    sakin ol şampiyon.....


    Arkadaşlar pay ölçer nedeniyle uğradığınız hayal kırıklığınızı anlayabiliyorum.. Bu konuda benim ne söylediğim ve söylemediğim gayet açık..Sırf ısınma giderlerinin kullanıma göre paylaşılmasını savunduğum için kum torbası niyetine hırsınızı benden almayın..Sinirinizi benden değil gidin sizi kazıklayan apartman yöneticisinden ve toplantı salonunda tartıştığınız komşularınızdan yahut ilgili tedarikçi firmadan çıkarın.Hakkınızı hukukunuzu arayın..Ama papaza kızıp orucu bozmayın..Sezarın hakkı sezara..

    Yukarıda da sormuştum cevabını alamadım..Herkesin kullandığı kadar enerji bedeli ödemesine kim neden karşı çıkar? Cevap veren çıkmadı !




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.