Şimdi Ara

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hakkında (Hazırlık ve Bilgisayar Mühendisliği)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
4
Favori
6.380
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • OKUYUNUZ: 12 Ağustos 2020 tarihinde paylaştığım bu yazıyı, ilgili konunun silinmesi nedeniyle, faydalı olabileceğini düşündüğüm için tekrar ayrı bir konu olarak paylaşıyorum. Bu yazının üzerine 2 dönem daha ders almış ve de Erasmus kazanmış bir öğrenci olarak güncelleme yapma gereği hissediyorum aslında, ilgi olursa güncelleyebilirim.


    // 12 Ağustos 2020 tarihli yazı


    Merhabalar, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olarak şimdiye dek edindiğim tecrübeler ile bilgi vermek istiyorum sizlere. Ben bir dönem hazırlık, bir dönem bölümümü okudum. Şu an resmî olarak ikinci sınıfa geçmiş bulunmaktayım.


    Hazırlık kısmı

    Üniversitenin hazırlık eğitimi gerçekten iyi. Kimi arkadaşlar hazırlık okunmalı mı yoksa geçilmeli mi diye soruyor, eğer muafiyet sınavını geçebilecek kadar İngilizceniz varsa (IELTS tarzında yapılıyor) zaten İngilizceniz yeterli demektir. Aksi takdirde zaten geçemeyeceksiniz çünkü o kadar kolay bir sınav değil.


    Muafiyet sınavları hakkında detaya girmeyeceğim, sınav sonucunuza göre A, A+, B, B+ kurlarından birine yerleştiriliyorsunuz. A kuruna sınava hiç girmeyenler ya da tamamen boş bırakanlar yerleşir genelde. B veya B+ olarak başlamanız çok zor değil, ben şahsen B+ olarak başladım. Her kurda size verilen ödevler, quizler, sınavlar olur. Bu notlarınıza göre 7 haftanın sonunda yapılacak son sınavlarla birlikte üst kura geçersiniz (Geçemeyen az, geçmek isteyip de geçemeyen yoktur). Yani en fazla bir dönemde 2 kur tamamlayabiliyorsunuz. Ben B+'dan sonra C kurunu da tamamlayarak yarı dönem muafiyet sınavında hazırlığı bitirdim. Bundan sonrası size kalmış. Bölüme de devam edebilirsiniz okulu dondurup seneye de başlayabilirsiniz.


    Üst kurda olmanın en büyük avantajı native öğretmen. Anladığım kadarıyla üst kurlara daha çok native öğretmen ayırıyorlar. Benim 2 İngiliz, 1 Amerikan olmak üzere 3 native öğretmenim vardı. 2 öğretmenim de Türktü. Bazı sınıflara daha az, bazı sınıflara daha çok öğretmen düşebiliyor, neye göre belirleniyor bilmiyorum. Ayrıca en güzel avantajlardan biri istediğiniz hocayla birebir speaking yapabiliyorsunuz. Hafta başında randevu alıp hafta içinde hocayla birebir görüşme şansınız var, süre normalde 20 dakika ancak tabii hoca isterse uzayabilir de. 3 kişi gidip bir saat konuşanlar da oluyordu. Hocalar -genellikle- size çok yakın, hele İngiliz kadın bir hocamız vardı 20 yaşında, buradan selamlar kendisine 


    Hazırlıkta geliştiğinizi kesinlikle görüyorsunuz ve hissediyorsunuz. Yalnız şunu belirtmem gerekiyor, kur bitirme notunuz hesaplanırken eğer kitaplarınız orijinal değilse 8 puan kırılıyor (Kitapların toplam maliyeti 750-950 lira arasındaydı bu yıl, kurunuza göre değişiyor) ben orijinal almadım. Zaten birçok kişi için de orijinal almak gerekmiyor aslında ancak insanlar güvenemeyip alıyor zira eğer muafiyet sınavınız barajı geçemiyorsa kur bitirme notunuza da bakılıyor sizi geçirmek için. Örneğin baraj 70, siz sınavdan 60 aldınız. Kurları 80 ortalama ile bitirdiyseniz (80+60)/2=70 denilerek kuru geçiyorsunuz. Ayrıca orijinal kitabınız yoksa hazırlığı bitirdiğinizde elinize herhangi bir sertifika verilmiyor. Çok bir önemi yok ama bir devlet üniversitesi için üzücü şeyler bunlar. Ayrıca 8 puan olayı önemli bir haksızlık. Ancak dediğim gibi çoğu kişi zaten ihtiyaç duymuyor. Hazırlık eğitimi oldukça güzel ve siz de çabalarsanız çok iyi noktalara getirebilirsiniz kendinizi.


    Bir dönem hazırlıktan sonra bölüme geçmek

    Yarı yılda yapılan muafiyet sınavında başarılı olduktan sonra önünüzde iki seçeneğiniz var, okulu dondurmak ya da bölüme geçmek. Ben bölüme devam etmeyi seçtim (irregular öğrenci oluyor adınız). Şimdiye dek var olan uygulamanın değişmesi bana vurdu. 2019-2020 döneminden itibaren güz döneminde güz, bahar döneminde bahar dersleri açılacak. Bu şu anlama geliyor, örneğin ilk yıl birinci dönem fizik 1, ikinci dönem fizik 2 dersleriniz var. Siz ikinci dönem bölüme geçtiğiniz için fizik 2 dersini almak zorundasınız, fizik 1 alamıyorsunuz. Ya da yalnızca ilk dönem verilen kimya dersini alamıyorsunuz.


    Bölümümüz için alabileceğiniz derslerFizik 2 (4 kredi), Fizik 2 lab (2 kredi), Linear Algebra (6 kredi), Türk dili 2 (1 kredi), İnkılap (1 kredi), İngilizce (4 kredi). (Toplam 18 kredi, normalde 30 kredi hakkınız var, ortalamanız yüksek olursa hakkınız artar fazla ders alabilirsiniz)


    Bunlar haricinde almanız gereken 2 zorunlu ders daha var, Calculus 2 ve Programlama 2. Ancak bu dersler bağlı olduğu için (Yani öncelikle calculus1 ve programlama1 dersini almanız gerektiği için) bu iki dersi alamıyorsunuz. Fakat başka bölümler için bu dersler -bağlı olmadığı için- açılabiliyor (Örn elektrik-elektronik) ancak maalesef bu bölümlerden de bu dersleri alamıyorsunuz. Zaten calculus 1 almadan calculus 2 almak bana saçma geliyor, ancak başka bölümler programlama alırken bizim alamamamız da saçma. Kendinizi geliştirmek için zamanınız oluyor anlayacağınız.

    Okuldaki ikinci yılınızda (artık ikinci sınıf sayılıyorsunuz) güz dönemi derslerini almanız gerektiği için birinci sınıflarla aynı dersleri alıyorsunuz. Ardından bahar döneminde, alamadığınız calculus 2 ve programlama 2 dersleri ile birlikte ikinci sınıf derslerini alıyorsunuz. Şimdi neden irregular dendiğini anlamışsınızdır 

     Yılın ilk dönemi alt sınıf, ikinci dönemi üst sınıf gibi oluyorsunuz yani. Tabii okulu dondurup önümüzdeki yıl direkt birinci sınıf olarak başlamak da bir seçenek.


    Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hakkında (Hazırlık ve Bilgisayar Mühendisliği)

    Bu dönem uzaktan eğitim olduğu için yorum yapmam ne kadar doğru bilmiyorum. Okul açıkken fizik 2 dersleri gerçekten iyiydi (Dersi veren prof dr Fahrettin Göktaş hocamız bugün itibariyle başka bir üniversiteye rektör olarak atandı). Linear Algebra dersi ilk defa bu yıl açıldı ve bizim bölümümüzde maalesef bazı problemler çıktı, derslere birkaç hafta geç başladık. Ancak diğer bölümlerden gördüğüm kadarıyla bu ders de çok iyi veriliyor, bize vurmuş sorunlar. Seneye problem yaşanacağını düşünmüyorum. Şunu da belirtmem gerekiyor, evet bölümümüz bilgisayar ancak temel mühendislik dersleri kolay değil (hatta bu dönem sınavlar fakülte ile ortaktı). Ben özellikle fiziğin kanıtlarla, açıkça anlatılmasından çok memnun kaldım. İnternette kesinlikle ulaşamayacağınız hoş tarzda temelden kanıtlayarak açık açık anlatıyordu hocamız.


    Programlama 2 ve Calculus 2 almadığım için yorum yapamıyorum ancak arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla bu dersler de zorlayıcı. Sürekli ödev veriliyor ve quiz yapılıyordu (Bu diğer dersler için de geçerli, sürekli ödev ve quiz vardı sizi boş bırakmıyorlar) Dersler zoom üzerinden işleniyor.


    İngilizce de zorlayıcı arkadaşlar. Ben muafiyet sınavından yüksek aldığım için muaftım yani direkt AA ile geçtim ancak muaf olamayan arkadaşlar keşke daha çok üzerine düşüp muaf olsaydım diyorlardı. Hazırlığı bitirdiniz, bölümdesiniz diye basitleştirmiyorlar dersleri. Aynı hazırlıktaki gibi üzerinize düşüyorlar. Muaf olmanın avantajı, dersten direkt AA ile geçiyorsunuz yani ortalamanızı yükseltiyor. Ve tabii ki bölüm derslerinin zorluğu arasında bir de İngilizce ile uğraşmıyorsunuz.


    Türk dili ve İnkılap dersleri zaten örgün olarak aldığımız dersler değil. Türk dilinde basit bir kompozisyon yazıp veriyoruz, İnkılap sınavı ise çoktan seçmeli sorulardan oluşuyor. Zaten birer kredilik dersler.


    Genel olarak irregular olmanın ortaya çıkardığı bahsettiğim durumlar dışında üniversitede eğitim gayet iyi. Bu tarz problemler muhtemelen her üniversitede fazlasıyla yaşanıyordur ancak bahseden yoktur, girince öğreniyorsunuz. Bu sebepten içiniz rahat olsun. Hele bir arkadaş siyaset yüzünden yazamıyorum Gazi'yi yazacağım demiş, Aybü'de siyaset varsa Gazi'de âlâsı vardır arkadaşlar yapmayın gözünüzü seveyim.


    Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Daha detaylı sorularınız olursa cevaplandırabilirim. Hepimizin hakkında hayırlısı olsun.


    // 12 Ağustos 2020 tarihli yazının sonu








  • Up. Umarım bazı arkadaşlarımızın işine yarar

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Up

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • up. bence güncelle vaktin olursa. yardımcı olurum ben de.

  • Up

  • @miltoniouz işinize yarayabilir hocam Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hakkında (Hazırlık ve Bilgisayar Mühendisliği) 

  • konunun yıldönümünü iyi yakalamışsınAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hakkında (Hazırlık ve Bilgisayar Mühendisliği) 

  • hocam aybü hakkında çok bir bilgim yok ama ankarada hacettepe, odtü ve bilkent gibi yerler harici diğerleri genel olarak siyasi.


    tıp fakülteleri ve genel olarak sıralaması yüksek olan yerler hariç Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hakkında (Hazırlık ve Bilgisayar Mühendisliği) 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FA02F67BE -- 12 Ağustos 2021; 22:21:50 >
  • Teşekkürler


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: romario11111

    konunun yıldönümünü iyi yakalamışsın 

    Tamamen tesadüf ama iyi denk geldi evet Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hakkında (Hazırlık ve Bilgisayar Mühendisliği) 

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-295C65AEC

    Bu mesaj silindi.

    Normal bir üniversitede ne kadar siyaset varsa burada da o kadar vardır. Gazi siyaset konusunda yoğun bir üniversite olmasına rağmen kimsenin dikkate almayıp Aybü'ye siyasi demeleri bana garip geliyor. Ne gibi olaylardan bahsediyorlar mesela?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-295C65AEC

    Bu mesaj silindi.

    Kastettiğiniz akademik kadro ise, hayır hocaların hiçbirinde siyasete dair iz yok. Derslerde, notlandırmada vesaire böyle bir şey yok. Bizim rektör okulun instagram hesabını kendi şahsi hesabı gibi kullanıyor, o da onun kendi kabahati. Herkes dalga geçiyor bu konuyla zaten.


    Kastettiğiniz öğrenciler ise, okulda eylem gösteri vs herhangi bir şey yok zaten yapacak yer de yok Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hakkında (Hazırlık ve Bilgisayar Mühendisliği) Ha öğrenci kulüpleri var, adından bile anlarsınız biri milliyetçi görüşe yakındır diğeri sol görüşe yakındır. Tarih hocasından rica ederler, belli konuda konferans verir. Felsefe hocasından rica ederler gelir ders anlatır. Bu da dediğim gibi kulüp etkinliği zaten, okul sınırları içerisinde isteyen katılır isteyen katılmaz. Hocalar bu etkinliklerde siyasi propaganda yapmaz. Okul dışına taşan bir şey olmaz. Bu söylediklerimin bilmiyorum kaç misli odtüde vardır. Zaten bunlar siyasi durumlar da değildir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Propadien -- 13 Ağustos 2021; 0:39:15 >




  • Propadien P kullanıcısına yanıt

    Şunu diyen insanları kafasından tutup Gazı'ye getirmek istiyorum. Baksınlar ve söylesinler siyasi olaylara dahil ne var? Ankara üni desen anlarım ODTÜ desen anlarım ama Gazi'nin şu iki üniversiteden daha fazla siyasi olaylara karıştığını düşünmüyorum. Aybü'ye gelirsek: birileri "burası da bizim ODTUmuz olacak" diye açmıştı hatırlatırım :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F63595470 -- 13 Ağustos 2021; 7:57:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-FA02F67BE

    hocam aybü hakkında çok bir bilgim yok ama ankarada hacettepe, odtü ve bilkent gibi yerler harici diğerleri genel olarak siyasi.


    tıp fakülteleri ve genel olarak sıralaması yüksek olan yerler hariç  

    Odtu'ye siyasi değil demek nedir ya :) her yıl bu sebeple kaç tane öğrenci emniyet yüzü görüyor haberin var mı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Açıklayıcı olmuş teşekkür ediyorum, rektörler hep buradan çıkıyor gibi bir durum vardı sanırım o konuda ne dersiniz?


    Bu arada listemi yenilersem AYBÜ'yü de eklemeyi düşünüyorum tekrardan teşekkürler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ODTÜ ve Ankara Üni'de ne gibi siyasi olaylar oluyor açıklar mısınız?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bomboş mesaj. Bizim odtümüz, aynen.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Forum genel olrak solcu, odtü solcuların kalesi. O yüzden pek siyasi gelmez

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.