Şimdi Ara

Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
2
Favori
2.647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Terimler:

    Retentivity (Kalıcılık): Bandın manyetik alanın kuvveti olarak ölçülen mıknatıslanmayı tutma veya dayanma yeteneğidir. Banda depolanan manyetik sinyalin gücü (Manyetik Akı Yoğunluğu).


    Gauss : Manyetik akı yoğunluğu (Kalıcılık) için ölçü birimi.


    Coercivity (Zorlayıcı Kuvvet): Manyetik zorlama, zorlayıcı alan veya zorlayıcı kuvvet olarak da adlandırılan zorlama, ferromanyetik bir malzemenin dış manyetik alana dayanmadan manyetik bir dayanıma dayanma kabiliyetinin bir ölçüsüdür.


    Squareness Ratio (Kare Oranı) Elektromanyetizma: Bir bandın ölçümünde B-H eğrisinin şeklini belirtir. "B", manyetik bir nesneye uygulanan dış manyetik kuvvet olarak manyetik malzemedeki akı yoğunluğu (Gauss) miktarını ifade eder. "H" histereziyi, manyetik kuvveti uygular. Manyetizma uygulandığında "B" miktarı nesnenin doygun olduğu noktaya kadar artar ve artık mıknatıslanamaz hale gelir. Manyetik kuvvet kaldırıldıkça, nesne sadece belirli bir miktarda manyetizma korur. Maksimum kalan manyetik yoğunluğu ve doygunluk manyetik akı yoğunluğu arasındaki oranı temsil eden kare oranı, 1'e (%100) daha yakındır. Kare şekli ne kadar iyi olursa, kayıt verimliliği o kadar iyi, bozulma o kadar az ve ses o kadar keskin olur.


    Bias (Teyp Yanlılığı): Bias analog teyplerin kayıt kalitesini iyileştiren AC yanlılık teknik terimidir. AC yanlılığı, ses sinyaline duyulamayan bir yüksek frekans sinyalinin eklenmesidir. Kayıt yaparken, manyetik bant zorunluluğunun belirlediği gibi doğrusal olmayan bir tepkiye sahiptir. Bias olmadan, bu yanıt özellikle düşük sinyal seviyelerinde düşük performansa neden olur. Teybin zorlayıcılığından daha az bir manyetik alan kuvveti üreten bir kayıt sinyali, bandı manyetik hale getiremez ve çok az çalma sinyali üretir. Eğilim, sinyali bandın manyetik transfer fonksiyonunun daha lineer bölgelerine iterek çoğu ses kaydının sinyal kalitesini önemli ölçüde arttırır (bant kalite türüne göre).


    M.O.L. / Maksimum Output Level (Maksimum Çıkış Seviyesi): Bir ses cihazında, maksimum çıkış seviyesi, düşük frekanslarda %3 harmonik bozulma (THD) ve yüksek frekanslarda %3 intermodülasyon bozulma ile sonuçlanan çıkış sinyal seviyesini temsil eden bir özelliktir. Bundan daha yüksek olan herhangi bir sinyal, çok daha yüksek bozulmaya neden olur.

    Bu durum analog sinyalin (kayıt esnasında) kabul edebileceği (ve etmesi gereken) maksimum doygunluk seviyesi ile ilgilidir. Yani maksimum ve minimun frekans değerleriyle (Dinamik aralık).


    THD / Total Harmonic Distortion (Toplam Harmonik Bozulma): Toplam harmonik bozulma, bir sinyalde mevcut olan harmonik bozulmanın bir ölçümüdür ve tüm harmonik bileşenlerin güçlerinin toplamının, temel frekansın gücüne oranı olarak tanımlanır.



    Manyetizma Özellikleri

    Retentivity (Kalıcılık): __ Gauss

    Coercivity (Zorlayıcı Kuvvet): __ Oersted

    Squareness Ratio (Kare Oranı): __


    M.O.L. Bias Kayıt Ayarı

    Test Tonu: 315Hz veya 400Hz

    dB Oranı: __dB (maksimum %3 THD)


    M.O.L. Frekans Hassasiyeti | Oynatma

    Frekans Yanıt Seviyesi

    315Hz: __dB (Bass Sesi)

    10kHz: __dB

    16kHz: __dB (Tiz Sesi)



    Test Tonları ile Seviye Kalibrasyonu

    400Hz ton 0dB ile herhangi bir giriş seviyesi kasetle kalibre edilebilir. Teybin hassasiyeti, kontrol edilmesi ve sabitlenmesi daha kolaydır ve 315Hz veya 400Hz ile kaynak / bant seviyesinin aynı olup olmadığını görmek için yeterlidir.

    Peki gerçekte kullanılmakta olan bandın MOL'u için ne yapmalı ?

    Bias / frekans yanıtını değerlendirmek için doğrudan gerekli olan tarama tonlarını üreten bir yazılım ile bias kayıt / frekans yanıtı çizilmelidir. MOL'u ölçmek için, bir (yazılım) ton üreticiyle 315Hz ton beslenir ve bant üzerindeki seviyeyi yükseltirken THD ölçülür. THD %3 olduğunda bu seviyenin o bandın MOL'u olur.

    Not: Bu sadece kalibrasyon özelliklerine sahip bir deck ve özel yazılım ile ayarlanabilir.


    Bu testler ne için gerekli ve ne gibi avantaj sağlar ?

    Deck metrelerinin sayaçları genel olarak yeterince kesin olmadığından güverteye giden gelen seviyeleri ve MOL’u kesin değerlendirmek için.

    Not: Bunu yapmak şart değil, kişisel bir tercih.

    Arada büyük farklar olmasa da -/+ 0.1, 0.2 dB gibi ufak ayrıntılar kar elde edilebilir. Böylelikle maksimum kayıt seviyesinde ufak bir denge daha sağlanmış olur.



    Kaset Tipleri

    Ses kasetleri 4 tipe ayrılır. Bunlardan 3 tip standartlara uygun biçimde tasarlanmıştır.


    Tip I: Ferik Oksit (Type I • Ferric Oxide). Oksitlenmiş mikro demir pas parçacıkları içerir.

    Tip I iki gruba ayrılır: Saf ferik ve kobalt katkılı ferik formülasyonları.

    Tip I Özellikler: Normal Bias • 120 µs (EQ) | Ferric Tape


    Tip II: Krom (Type II • Chrome)

    Tip II 3 gruba ayrılır: Saf krom (Chromium Dioxide), kobalt katkılı ferik ve metal (Tip IV) parçacıklar içeren ferik.

    Tip II Özellikler: High Bias • 70 µs (EQ) | Chrome Tape


    Tip III: Üretimleri 80'lerin başında durdurulmuştur. Standart dışı.


    Tip IV: Metal (Type IV • Metal)

    Tip IV formülasyonları saf mikro metal parçacıklar içerir ve kaliteleri (tıpkı diger tipler gibi) üretim yıllarına ve markalara göre değişkenlik gösterir.

    Tip IV Özellikler: Metal Bias • 70 µs (EQ) | Metal Tape


    Ayrıca kasetler ses kalite bakımından 5 farklı tipe ayrılır.

    1. Düşük Seviye (Low Level): Seyrek katkılı ferik oksit formülasyonu (Tip I).

    2. Giriş Seviyesi (Entry Level): Normal katkılı ferik ve ferik-kobalt formülasyonları (Tip I ve Tip II).

    3. Orta Seviye (Medium Level): Geliştirilmiş katkılı ferik, ferik-kobalt ve metal formülasyonları (Tip I, Tip II ve Tip IV).

    4. Yüksek Seviye (High Level) Premium Cassette: Yüksek hassasiyette geliştirilmiş ferik-kobalt, saf krom (Chromium Dioxide) ve metal formülasyonları (Tip I, Tip II ve Tip IV).

    5. Üst düzey (Top Level): Yüksek hassasiyette geliştirilmiş ferik-kobalt, saf krom (Chromium Dioxide), ferik-metal ve metal formülasyonları (Tip I, Tip II ve Tip IV).


    Yüksek seviye ve üst düzey kasetler en iyi sesleri üretirler. Frekans kayıt sınırları minimum 20Hz maksimum 25kHz kadar uzanmaktadır (kayıt cihazının yeteneğine bağlı olarak).



    Ayrıca büyük soru işareti olan renkli, sıcak, parlak ses denilen şeyi açıklamak isterim.

    Bu ses ozellikleri neden sadece analog bant kayıtlarına özgüdür ?


    Bunun ana nedenleri: bant türleri, modulasyon gürültüsü ve ÖZELLİKLE partiküllerin yayılım şeklidir.


    Resmin alt kısmında UCX-S ve UX-Pro arasındakı farka bakın. Partiküller nasıl yayılmış ve hizalanmış.


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <


    UX-Pro kasetin partikülleri daha düzgün ilerlerken UCX-S'nin daha çarpık vaziyetteler. Sır işte burda saklı.

    Çarpıklık

    MİKRO ÇARPIKLIKLAR sese bu eşsiz özellikleri kazandırıyor. Tabi çok renkli ve canlı bir ses üretebilme açısından mikro dalgalanmalar fazla carpık veya düzgün olmamalılar.



    Şimdi size üretilen en iyi (kobalt katkılı ferik parçacıklar içeren) Chrome Tip II kasetlerinden birini tanıtmak isterim.


    Sony UCX-S (1982)

    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <


    Sony UCX-S kendi türündeki diğer herhangi bir kasetten daha geniş bir dinamik aralığa sahip yüksek taraflı (High Bias) bir banttır. Çok geniş, aslında duyabildiğiniz sesi genişletiyor (Minimum bozulma, tıslama veya basma ile). Bu yüzden geniş sadakat sesi diyoruz. Yeni UCX-S ile çok düşük notların yanı sıra çok yüksek notları da kaydedebilirsiniz. Her iki durumda da, daha önce hiç bias kasetinde duymadığınız netlikte her şeyi duyacaksınız. Ayrıca daha yüksek ses seviyelerinde kayıt yapabilirsiniz, böylece daha önce arka plan gürültüsünde kaybettiğiniz çok yumuşak sesleri kaydedebilir ve duyabilirsiniz.


    Sony bunu nasıl yaptı ?

    Üç büyük ana teknolojik gelişmeyle.

    İlk olarak, diğer geleneksel Tip II bant parçacıklarından önemli ölçüde daha küçük olan ultra-ince manyetik parçacıklar. Ve partikülleri aynı yöne işaret edecek şekilde hizalayan benzersiz bir oryantasyon işlemi (Bir milimetrelik bantta yaklaşık 500.000.000.000 manyetik parçacık olduğunu düşünün). Ve üçüncüsü, daha önce hiç üretilmemiş bir bağlayıcı ve homojen, yüksek partikül yoğunluğu sağlamak için işlem. Bu konuda teknik bilgi almak istiyorsanız, burada inanılmaz özellikler verilmiştir: Kalıcılık* ve kare oranı* diğer high bias bantlardan daha yüksek. 1800 Gauss* kalıcılığı daha fazla maksimum çıktı seviyesi ve dinamik aralık anlamına gelir. %93 kare oranı, daha iyi kayıt verimi için şaşırtıcı bir rakam (Bu türden az sayıda kasetler %90'a bile zor ulaşırken, UCX-S'nin ne kadar olağanüstü fark yarattığına şaşıracaksınız).

    Tabii ki, UCX-S'nin gerçek testi sayı veya yüzde meselesi değildir. Geri yaslanıp, gözlerini kapatıp dinlediğinde gelir. Müzik konserinde şimdiye kadar sadece duyabildiğiniz incelikleri duyacaksınız. Orkestrada her enstrümanı duyacaksınız. High bias kasetinde duyduğunuzdan daha fazlasını duyacaksınız. Geniş sadakat sesiyle UCX-S'de duyacaksınız.



    Sony UCX-S (1982) nadir modellerden biri olan en iyi High Bias Tip II kasetlerdendir. Bu bant mükemmel bir şekilde keskinliği (tiz, daha ince sonik detay/çözünürlük), parlaklığı ve sesteki rengi arttırıp koruyarak kayıtların daha doğal, daha canlı görünmelerini sağlar ve analog sadakatten mümkün olan maksimum performansı sunar.


    UCX-S Özellikler

    Frekans ve Manyetizma Özellikleri

    Retentivity (Kalıcılık): 1800 Gauss

    Coercivity (Zorlayıcı Kuvvet): 650 Oersted

    Squareness Ratio (Kare Oranı): 0.93


    M.O.L. Kayıt Seviyesi | Bias (Giriş Sinyali)

    315Hz: + 6dB (maksimum %3 THD payı)

    10kHz: - 4dB


    M.O.L. Frekans Hassasiyeti | Oynatma (Çıkış Sinyali)

    315Hz: + 1.5dB

    10kHz: + 3.0dB



    Düzenlemeler: Bu türden az sayıda kasetler %90'a bile zor ulaşırken, UCX-S'nin ne kadar olağanüstü fark yarattığına şaşıracaksınız.


    Orijinal yazı: Bu türden başka hiçbir kasetin %90'a bile ulaşmadığını düşündüğünüzde, ne kadar olağanüstü olduğunun farkına varacaksınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Cheritto -- 8 Ekim 2019; 19:1:26 >







  • En çekici kabuk tasarımına göz atın


    That's SUONO 1988 model

    Type IV / Metal Bias • 70 µs (EQ) | Metal Tape


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <

    https://store.donanimhaber.com/55/36/34/553634daf3b52c1c434d28fe7fad7852.jpg


    Tam bir Japon mühendislik harikası.

    Oval şekil ve sportif tasarım göz alıcı. Zamanının çok çok ötesinde bir tasarıma ve ses kalitesine sahip.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Cheritto -- 1 Ekim 2019; 21:12:43 >




  • Muhteşem dört model daha


    Axia AU-IIx 1991 model

    Type II / High Bias • 70 µs (EQ) | Chrome Tape


    Daha yumuşak sesler için

    Axia AU-Ix 1991 model

    Type I / Normal Bias • 120 µs (EQ) | Ferric Tape (Super Ferric)


    Axia PS-IIx 1987, 1988 model

    Type II / High Bias • 70 µs (EQ) | Chrome Tape


    Reklam




    Daha yumuşak sesler için

    Axia PS-Ix 1987, 1988 model

    Type I / Normal Bias • 120 µs (EQ) | Ferric Tape (Super Ferric)


    Not: Maksimum kayıt performansı için çift partikül kaplama teknolojisi kullanılmıştır. Bu dört modelde de mevcut.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Cheritto -- 9 Ekim 2019; 1:51:16 >




  • ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 8 Ekim 2019; 0:50:31 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal

    ...
    Açık bant makarası kaç para biliyon mu sen ?

    Fiyatlar 500 euro'dan başlıyo o sadece milyonerlere göre iş


    Kasetle harikalar yaratılabilir.


    Önümüzdeki 3 yıla kadar temiz bir Nakamichi ZX-9 almaya karar verdim. Cihaz stüdyo standartlarına uygun biçimde tasarlanmış. Ayrıca şimdiye kadar üretilen en iyi kaset kayıt cihazlarından biri.

    Tabi şu an dolar kuruna göre baya pahalı. Almak için zaman gerek.


    Ayrıca önerdiğin teac kaseti pek hoş bulmadım. Bu marka genelde TDK bandı kullanır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Cheritto -- 7 Ekim 2019; 22:2:28 >




  • Mr. Cheritto kullanıcısına yanıt
    ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 8 Ekim 2019; 0:50:55 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal

    ...
    CR-7'nin sesi çok donuk ve iç mekanizma orijinal nakamichi tasarımına ait değil. Yani dayanıklık açısından daha dezavantajlı sayılır. Ejder modeli o da donuk çalıyo ama fazla değil.

    Tüm Nakamichi modelleri arasında ZX-9 ve bir kaç model daha en sıcak sesleri üretip kayıt edebiliyorlar.

    ZX-9'un manuel kalibrasyon ayarları onu mükemmel bir kayıt aygıtı haline getiriyor.

    Ben bu cihaz hakkında çok uzun araştırmalar yaptım ne alacağımdan eminim. Önceliğim temiz bir alet olması.
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Nakamichi 1000ZXL modelini duymuş muydun ?

    Kaset çalarların kralı olarak anılır. Yani dünyada üretilen en iyi deck.

    İşte bu deckin transport mekanizması ZX-9 modelinde de kullanılmıştır. Hem ZX-9'un fiyatı çok daha uygun.
  • Mr. Cheritto kullanıcısına yanıt
    ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 8 Ekim 2019; 0:51:21 >
  • Mr. Cheritto kullanıcısına yanıt
    ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 8 Ekim 2019; 0:51:47 >
  • Mr. Cheritto kullanıcısına yanıt
    Ha terbiyesizlik başladı. Bu işten pek anlamadığın belli, sana yardımcı olmaya çalışıyorum ama faydalanmak yerine terbiyesizlik yapmak daha kolay. Tamam, konuna yazmıyorum. Yazdıklarımı da siliyorum, Sana böylesi yakışır.
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Sizden yardım isteyen olmadı ki ; )
  • Bantlardaki kayıt sıkıştırma oranları


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <


    Gördüğünüz üzere TDK ferik kasetleri sinyali sıkıştırmakta en iyi performansa sahipler. Dinamik aralığı orijinal kayda kıyasla daha da genişletmektedirler.

    Sıkıştırma 0 desibel seviyeler üzerinde gerçekleşiyor. Bunlar ufak ama dikkate değer farklar.




  • İddialı bir performans bandı


    Sony XI 1991, 1992 ve 1993 model

    Type I / Normal Bias • 120 µs (EQ) | Ferric Tape (Super Ferric)


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <




  • AXIA kronolojik sıralama


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <
  • Üst düzey bant


    Fuji ZII 1995 model

    Type II / High Bias • 70 µs (EQ) | Chrome Tape


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <


    Fuji ZII 1998 model

    Type II / High Bias • 70 µs (EQ) | Chrome Tape


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <


    Analog ses bandı hakkında HER ŞEY > Özellikler ve Kayıt Ayarları <




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.