Şimdi Ara

Anakart işlemci ve ram uyumu hakkında sorum var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
178
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bende gigabyte 320m-s2h modelli bir anakart var 2 tane corsair vengeance lpx cmk8gx4m1d300c16 8gb 3000mhz ram var buna işlemci eklemek istiyorum ama ramlerin üzerinde supports intel yazıyor anakartımda intel işlemci desteklemiyor ram ve işlemci uyumu çok önemlimi yoksa amd işlemci alsam iş yaparmı. kafam çok karışık.



  • Anakartın zaten AMD destekli AM4 soket. Intel işlemci takamazsın.

    AMD Athlon X4-950 ve Ryzen 3-5-7 serilerini takabilirsin. Ancak anakartın giriş modeli. Her ne kadar her türlü Ryzen 3-5-7 işlemciyi çalıştırabilse de yüksek TDP (95 wattan fazla) olanları önermem. Ayrıca anakartın OC imkanı da pek vermez.

    Ramlarda intel uyumlu yazması önemli değil. RAM ayar standartları JEDEC tarafından belirlenir ve bu bilgi RAM üzerinde SPD denen birimde tutulur. Bu SPD değeri ile ramlar otomatik ayarlanır. (BIOS ayarlarında Auto veya BySPD ayarı)

    Ancak JEDEC tarafından belirlenen dışında MHz veya zamanlamalara sahip bellekler de olabilir. (Mesela benim DDR3-2133-9-11-11 bellekler JEDEC standardından farklı) Bu durumda Auto-BySPD ayarları buna en yakın JEDEC standardı ayarları kullanmaya çalışır. Veya ayarları elle girersiniz.

    AMD ve Intel bunu üzerine JEDEC uymayan ramlar için kendi standartlarını geliştirdi. Intel için XMP denir, AMD için de AMP. Ramdaki Intel uyumlu yazısı sanırım bu XMP ayarından bahsediyor. XMP destekli bir belleğimiz varsa Intel işlemcili bilgisayarlar, AMP destekli belleğimiz varsa AMD işlemcili bilgisayarlar otomatik olarak bu XMP-AMP ayarlarını kullanır. Ayarları elle girmemiz veya en yakın (daha yavaş genelde) JEDEC ayarlarını kullanmamız gerekmez. Bir bellekte hem XMP hem AMP de olabilir. Veya ikisi de olmayabilir ve JEDEC ayarları-veya el ayarı kullanılır.

    Intel işlemcili bilgisayarlar AMD uyumlu AMP bellekleri, AMD işlemcili bilgisayarlar da Intel uyumlu XMP bellekleri kullanabilir. Ancak bu durumda XMP-AMP ayarı otomatik olmaz ve elle girmemiz veya yine JEDEC ayarı ile çalıştırmamız gerekir.

    Mesela benim işlemci AMD ama belleklerimde XMP (intel uyumlu) profili var. (Bu XMP-AMP olayına profil denir). Otomatik ayar seçtiğimde garantili 1066-9-9-27 seçiyor. Zira bu ayar ram veya işlemci farketmeksizin her DDR3 bellekte kesin olarak çalışır. By SPD ayarlarında ise 1333-9-9-27 seçiyor. Çünkü benim bellekte tek kayıtlı JEDEC ayarı bu. Birden fazla JEDEC ayarı kayıtlı bulunabilir ve işlemci kendi desteklediği uyan en yüksek ayarı seçer.

    Ben belleklerimi Auto-BySPD ile 2133-9-11-11-31 kullanamam, zira böyle bir JEDEC ayarı kayıtlı değil. Ama 2133-9-11-11-31 ayarı XMP profili olarak kayıtlı olduğundan yine de kullanabiliyorum. Ama otomatik olmuyor, BIOS altında ayarlamam lazım.

    XMP bellekleri AMD ile, AMP bellekleri de Intel ile elle ayarla uğraşmadan kullanmak için BIOS desteği gerekiyor. Benim anakartta bu destek var. Bellek ayarları bölümünde Auto/BySPD seçmek veya elle girmek yerine XMP profili bölümünü seçiyorum iş bitiyor.

    Aslında AMD-AMP veya Intel-XMP otomatik ayarı veya Profil seçme işi gerçekte ayarları elle girmekten farksız. Sadece ayarları biz değil BIOS giriyor, bizim elimiz değil BIOS'un eli !!! işi yapıyor.

    Özet belleklerde uyumsuzluk ihtimali çok düşüktür. Ve tabii ki AMD işlemci almanız gerekiyor, zira anakartınız AMD uyumlu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 13 Aralık 2018; 15:28:10 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.