Şimdi Ara

Amfilerde Output impedansı kaç olmalı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
836
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bu impedans olayını biraz araştırdım ama türkçe bir kaynak bulamadım. Şimdi asıl öğrenmek istediğim şu.
    Diyelim ki bir kulaklık amfimiz var çıkış impedansı 10. Bir diğer kulaklık amfimiz var onun da çıkış impedansı 2.
    Şimdi bu durumda 1. senaryoya göre elimizde 32 ohm'luk bir kulaklık var diyelim. bu kulaklık düşük impedans olduğu için çıkışı 2 olan amfide daha iyi çalışması gerekmiyor mu ?



  • bir kaynaktan yüke en verimli enerji transferi için empedanslar eşit olmalıdır. Bu empedans olayı hoparlörde 2 türlü olur 1. si hop. üzerinde yazan dc empedans 4-8 ohm gibi belirtilir. 2. si hoparlör bobininin anfinin en alt frekans değerinden en üst frekans değerine doğru gittikçe artan ac empedansıdır. Yani bir hoparlör bass seslerde düşük empedanslı yük gibi davranırken yayınlanan sesin frekansı arttıkça empedansı artan bir yük olarak davranır. Dc empedans yani 4-8 ohm vs şeklinde verilen empedans anfinin çıkış katının izin verilen maksimum akımını aşmasına engel olacak şekilde anfi tasarlarken belirlenir ve tam güce yakın çalışılıyor ise bu değer altına inilmemelidir. bunun üzerine çıktıkça da anfinin gücünü sınırlarsınız dolayısıyla 4 ohmda 10 watt veren bir anfi kabaca 8 ohm da 5watt güç verebilir. bunun nedeni P=E2/R formülünde gizlidir. Yani anfinin çıkışta verebileceği çıkış geriliminin karesini hoparlör dc empedansına böldüğünüzde göreceksiniz ki paydada yer aldığından direnç arttıkça güç düşer (anfinin çıkış yüküne aktarabileceği güç düşer). Rakamları sallayalım. Diyelim ki anfi çıkış gerilimi sinyali bozmadan maksimum 10 volt olsun. hoparlör de 4 ve 8 ohm olsun. 10Voltx10Volt = 100. 100/4 = 25 watt, yine 10Voltx10Volt=100, 100/8ohm=12.5Watt

    Anfilerin çıkış empedansı daha düşüktür yani iç direnç denir buna örneğin 0.01 ohm dur. Bunu siz 0.01 ohm yaparsanız ki kısadevre gibi birşeydir çıkış transistörünün akım sınırını aşarsınız. Bu değerlerde de çalışabilen anfiler vardır ama aşırı güçlüdürler (çok büyük konserlerde vs kilowatt ses çıkışları olur). Eğer çıkış katlarının empedansi hoparlör empedansı gibi 4-8ohm gibi olsaydı gücün yarısı kendi üzerilerinde ısı olarak harcanırdı. Yani çıkış empedansı diye verilen aslında çıkış empedası değil abğlanabilecek minimum yük empedansıdır anfilerde. Onun altına inmeyin anlamına gelir. 32 ohm dinamik kulaklıklar için standart değerdir. Bu değer arttıkça anfinin yüküne aktarabileceği güç azalır ses cılız olur. 2 ohm çıkışlı kulaklık anfisi olmaz yada 10 ohm. Orada böyle birşey yazıyorsa anlamı bu anfinin çıkışına o yazan değerin altında yükle yüklemeyin demektir.

    Bir de diğer olay şudur ki çoğu kimse bilmez. Hoparlör bir bobin olduğundan çıkışı 5 watt 4 ohm olan bir anfiye aslında 4 ohm olupta 5 watt-10 watt hatta 100 watt hoparlör bağlayabilirsiniz bozmaz ama hoparlör bobini bir endüktans olduğundan 100 watt 16 cm bir hoparlörün bobini ile 100 watt 30 cm hoparlörün bobini eşit değildir. Bobin büyüdükçe artan endüktans nedeni ile bobinin sinyallerle meydana getirdiği ters emk voltaj değeri artar. Bu da çıkış katını bozar. Yani boyut olarak büyük bobinli hoparlörler bozabilir.(200-300watt 30 cm çaplılar gibi)




  • Çok çok teşekkür ederim ohm çıkışlı olarak yanlış yazmışım sonradan farkettim düzeltme için de açıklama için de çok teşekkürler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.