Şimdi Ara

Amerika'nın Çekilmesi ve Kabil Havalimanı Güvenliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.448
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Amerika Afganistan da bulunan askeri varlığını tamamen bitirme kararı aldı. ABD askeri ve garantörlüğü olmadan bölgeye ulaşım ve diplomatik temasların mümkün olmayacağı biliniyor. Kabil Havalimanının güvenli ve ulaşılabilir olması bu konuda yüksek önem taşıyor. ABD nin burada ciddi bir askeri altyapısı var ve bunları tamamen yanında götürmek istemiyor. Gerektiğinde aynı yerde ulaşılabilir olarak kalmasını tercih ediyor. Afganistan'da bulunmak ABD askerini piskolojik olarak yıprattı ve askerlik mesleğinin ülkede cazibesini kaybetmesine neden oldu. Bununla birlikte ciddi bir maddi yükü de beraberinde getirdi. Askerler yüksek görev paraları alıyorlar. Askeri kayıp vermeye tahammülü olmayan ABD bunu sağlayabilmek için yüksek teknolojili silahlar ve gereğinden daha fazla askeri kuvveti burada bulunduruyor. ABD varlığı ile NATO ülkelerinin neredeyse tamamı da burada az miktarda askeri kuvvet bulunduruyor. Amerika geri çekilince diğer NATO birlikleri de askeri varlıklarını geri çekecekler fakat NATO ülkelerinin en büyük kaygısı diplomatik olarak varlığını bölgede koruyabilmek bunun için de Kabil Havalimanının güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Taliban ise bu konuda ciddi uyarılarda bulundu, kim kalırsa kalsın işgalci yerine koyarız, savaşırız diyor. Türkiye ise havalimanı güvenliğini temin etmek istiyor. Bizim askeri kuvvetlerimiz bu konuda başarılı olur diyorlar. Türkiye'nin teklifine karşı son kararı ise Biden verecekmiş.

    Sanıyorum bütün kararlar Mart ayında alındı yani Amerika geri çekilme kararı almadan önce bu işi Türkiye ye verdi. Maddi ve manevi olarak Türk askerinin burada bekçilik yapması ABD için çok karlı bir durum. Çok daha düşük masrafla kalifiye NATO askeri bulunduracak. Türk askeri ölünce şehit olduğu ve toplum tarafından fazla tepki verilmediği için piskolojik yıpranma çok az olacak. İşin özünde paralı güvenlik hizmeti satın almış olacaklar. Tabiki bu durum birçok risk taşıyor. Binlerce Afgan Türkiye'de bulunuyor Taliban'ın Türkiye'de militan bulundurmama ihtimali neredeyse yok. Yani Türkiye de siviller dahi zarar görebilir. Bazı görevler tabiki kabul edilebilir fakat tüm şartların kendi kontrolümüzde olması gerekiyor. Maddi ve diplomatik açıdan kazançlı gibi görünen bu görevin ilerleyen zamanlarda çok ciddi zararlar verebileceğini de bilmemiz gerekiyor. Zarar gördüğümüz zaman NATO destek vermeyebilir bu durumda geri çekilmek veya bataklığa çekilmek veya çok daha kötü senaryolar var. Oradaki varlığımızı ise diğer NATO ülkelerine tehdit olarak kullanabiliriz. Afganistan dan çekiliriz ne haliniz varsa görün falan gibi. Tabiki başka artıları-eksileri de vardır. Sizlerin fikirleri nedir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >







  • Hiçbir artısı yok. Türkiye Amerika'nın emirerliğini yapıyor. Cumhurbaşkanı Taliban ile zihniyet farkımız yok diyor ve Türk askeri ABD çıkarlarını korumak için Afganistan'a gidiyor. Türk devletinin çıkarını korumak için değil. Tam bu konular gündemdeyken milyonlarca Afgan mülteci ülkeye yığılıyor.


    Bu işin sonu nereye varacak bilemiyorum ama bizim hayrımıza olmayacağı kesin.

  • Abd emreder biz yaparız sıkıntı yok. Dik duruş kıskanç abd avrupa. Ve kapanış rahip

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiçbir artısı yok. Türkiye Amerika'nın emirerliğini yapıyor. Cumhurbaşkanı Taliban ile zihniyet farkımız yok diyor ve Türk askeri ABD çıkarlarını korumak için Afganistan'a gidiyor. Türk devletinin çıkarını korumak için değil. Tam bu konular gündemdeyken milyonlarca Afgan mülteci ülkeye yığılıyor.


    Bu işin sonu nereye varacak bilemiyorum ama bizim hayrımıza olmayacağı kesin.

  • Amerika'nın Çekilmesi ve Kabil Havalimanı Güvenliği

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Beceremeyecekler, bakın görün. Taliban ın halkta desteği var. Yapılacak şey, anlaşıp göçmen gelmemesini sağlamak. Erdoğan ın siyasi ömrü uzasın diye Biden e saçma sapan tavizler vermek değil. Adamlar acımayacağız, cihat(!) yapacağız diyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hopdediks-Dediğimdediks kullanıcısına yanıt
    Sürecin mükemmel yönetilmesi ve ekonomik kaynakların güçlü olması gerekiyor. Başta verilen sözlerin sonra unutulacağını ve Türkiye nın yalnız bırakılıp başarısızlık durumunda itibar mevzusuyla ciddi kayıplar vereceğini düşünüyorum. Ayrıca göreve de biz talip olduk.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bu konu troller için nimet oldu. Gene her zaman ki gibi sıfır bilgiyle ve cahillikle politika uzmanı oldular. Amerika'nın Çekilmesi ve Kabil Havalimanı Güvenliği 


    Türkiye NATO'nun ISAF misyonu başladığından beri yani 20 yıldır Afganistan'da görev alıyor. Daha Afganistan için kalkınma amaçlı geri hizmet bölgelerinde bulunuyor Türk askeri. Mevcudiyet 500 askeri tahmini.


    Ayrıca Türk askerlerinin bir kısmı zaten 6 yıldır Hamid Karzai Uluslararası Havaalanın güvenliği ve işletilmesine destek veriyor.


    ABD'nin Afganistan misyonun sona ermesi ve diğer NATO ülkelerinin de Afganistan'dan çekilmesi Eylül ayına kadar tamamlanacak.


    Türkiye'de ABD'ye sunduğu şartları kabul etmesi(askeri ve ekonomik destekler) sağlanması halinde Hamid Karzai Uluslararası Havaalanın tamamiyle kendi kontrolüne geçmesini kabul ediyor.


    Taliban Türkiye'yi işgalci kabul ediyor. Ya zaten 20 yıldır NATO ve ülkelerini işgalci kabul ediyor yeni bir şeymiş gibi piyasaya saldılar.


    Ayrıca Türkiye el altından Taliban'la görüşecektir muhakkak zaten. Eskisinden daha etkin ve güçlü oldukları için Afganistan'da.





  • İl teber İ kullanıcısına yanıt

    Tamam biz trolüz. Peki senin bu yazdıklarından ne anlayalım? Türk askeri yıllardır Afganistan'da diğer Nato birlikleri gibi. Fakat bütün nato ülkeleri çekilirken Türkiye orada kalıyor. Taliban ile yalnız başımıza kalıyoruz ve Taliban bizi de istemiyor. Taliban ile anlaşırlar veya anlaşmazlar bilemiyorum peki niye biz orada kalıyoruz? Söyle büyük stratejist. Ne çıkarımız var, Amerikan çıkarını korumaktan başka?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hopdediks-Dediğimdediks -- 23 Temmuz 2021; 12:40:17 >
  • İl teber İ kullanıcısına yanıt
    Bu yazdıkların bilinen şeyler. Bizim kaygımız ise gelecekle alakalı. Sıfır bilgiyle yazmıyorum bu zamana kadar troll mesajımı da bulursan alıntı yaparsın. Ben ise senin trol mesajların için yeni konu açarım.
    Orada Türkiye bu zamana kadar NATO nun verdiği kabul edilebilir görevlerde bulundu ve her zaman ABD garantörlüğü vardı aynı şekilde orada 10 dan fazla ülkenin askeri 20 yıldır bulunuyor. Bu ülkelerin içerisinde Talibana hizmet edebilecek Afgan mülteciler sadece bizde mevcut.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Türkiye'nin Hamid Karzai Uluslararası Havaalanını işletmesi ile ABD çıkarı ne alaka.


    ABD çıkarını korumak için Türkiye'ye ihtiyacı mı var.


    ABD'nin çıkar mevzu bahis olursa gider kendisi Hamid Karzai Uluslararası Havaalanını 10 katı büyüklüğünde Havalimanı yapar Talibanı'da 50 km yaklaştırmaz oraya. Artık kendinizi dev aynasında görmeyin bu kadar.


    ABD gerek kamuoyu ve gerekse diğer bilinen konular yüzünden Afganistan defterini kapadı.


    Türkiye ise ABD'ye şart koşuyor şunları bunları sağla gerisini ben hallederim. 2 aydır müzakereler sürüyor zaten.


    Evet Türkiye Taliban'la bir şekilde anlaşır. Anlaşmak zorunda zaten . Taliban da kendisi açıkla Türkiye'yi istemiyoruz ama diyalog kapısı açık diye.


    Rusya'da diyalog kuran Taliban bizle hayli hayli kurar.


    @Hopdediks-Dediğimdediks




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İl teber -- 23 Temmuz 2021; 12:47:16 >




  • İl teber İ kullanıcısına yanıt
    Hamid Karzai Uluslararası Havaalanını işletmek Kütahya Zafer Havalimanını birilerine işlettirmeye benzemez. Oldu olacak Amerika'dan garanti yolcu sayısı falan da isteyelim.
    Türkiye o bataklıkta talibanla ne pazarlığı edecek.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • abd emreder yaparsın.

    ab emreder ülkene mülteci doldurur bakarsın.

    bu kadar basit burada akboyların kendini kandırmalarıyla yürümüyor işler.


    3s3t not32 katil diye görüşmeyenler katilin kralı talibanla görüşecek tiyatroya bak sen.Amerika'nın Çekilmesi ve Kabil Havalimanı Güvenliği 


    3s3tl3 görüşmedin suriyeliler senin ülkene geldi onlardan boşalan yerlere de abd nin paralı askerleri geldi.

    nasıl tiyatro ama?

    başrolde siz varsınız farkında değilsiniz.


    açık açık görülüyor orta doğuda abd ne derse o olsun diye yırtınıp hareket ediyorsunuz.




    kandırılmaya devam akboylar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7EE534877 -- 23 Temmuz 2021; 13:24:16 >
  • Ben katil talibanın Afganistan da değil Türkiye de yapabileceği şeylerden daha çok endişeliyim. Gerçekten bu kadar mülteci içerisinde fazlasıyla mevcut olabilirler. Ayrıca bu katil zihniyet resmi ünvanı olmadığı için sorumluluğu bile olmaz sivil halka zarar verebilir gözünü kırpmadan.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Suriye’ye girdiler terör devleti kurulmasın diye onuda beceremediler gerçi.Güneyde 100.000 kişilik ypg güçleri var.Denize ulaşmayı bekliyorlar.

    Afganistan gibi bir coğrafyada Taliban’a karşı ne yapacaklar merak ediyorum.Adamlar SSCB ile savaştı.ABD ile savaştı.Senle mi savaşmayacak?Afgan halkı talibanı destekliyor zaten.

    Bırakın bu aktrolleri kendileri gitsin Afganistan’a.Öyle parayı çantalara gömüp göbek büyütüp yiyip içip sıçmakla olmaz iş yapın biraz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kurt.kaya kullanıcısına yanıt

    münci incinin evinde 1999 kurulmuş olan proje devam ediyor boşverin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7EE534877 -- 23 Temmuz 2021; 13:29:16 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kurt.kaya

    Hamid Karzai Uluslararası Havaalanını işletmek Kütahya Zafer Havalimanını birilerine işlettirmeye benzemez. Oldu olacak Amerika'dan garanti yolcu sayısı falan da isteyelim.
    Türkiye o bataklıkta talibanla ne pazarlığı edecek.

    ABD ile yapılan müzakereler bu sebeple yapılıyor diye düşünüyorum.

    Bizim isteklerimiz olmazsa zaten bu iş olmaz.


    ABD 'den (losijtik ,askeri, ekonomik vb.) isterlerimiz vardır...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kefenini giyen whiteboilar gitsinler

  • İl teber İ kullanıcısına yanıt
    Şartlarımız kabul edilse bile burada bizim çıkarımız ne olacak.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • taliban gibi yapılanmalar, hiç bir zaman durmak nedir bilmez. niyetleri bellidir. her verilen taviz, daha fazlasını istemelerine sebep olacaktır. abd, cia vb. aracılığı ile bu zamana kadar getirebildi. şimdi ise arkasına bile bakmadan kaçıyor. eşeğin büyüğü ahırda kaldı lafını iyi belleyelim. başımıza çok işler açacak bu afganistan işleri.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devletin düşündüğü bazı meseleler vardır illaki ama en önemlisi tabi ki Afganistan ile daha kuvvetli bir ilişki.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.