Şimdi Ara

Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.677
Cevap
708
Favori
137.955
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
198 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaslar, 5 yil icinde elimden geldigince herkese yardimci olmaya calistim.

    Ancak herkese ozel mesaj yoluyla cevap vermem mumkun degil ama buna ragmen ozel mesaj almaya devam ediyorum. Sorulan sorularin %90'i bu konun icinde bir yerlerde cevaplanmis durumda. Arastiran ve ilgisi olan biri icin bir suru cevap/kaynak yer aliyor.

    Uzulerek soylemek isterim ki su vakitten itibaren konu icinde/konu disinda/ozel mesaj ile sorulan sorulara cevap veremeyecegim. Malesef bu zaman isteyen bir sey ve her sorulan sorunun duzgun, sallama olmayan bir cevap hak ettigini dusunuyorum. Bunu da yapabilecek vaktim/enerjim olmamasi nedeniyle boyle bir karar aldim.

    Umarim bazi insanlarin hayatlarini degistirebilmisimdir, baskalarina ilham olabilmisimdir. Unutmayin her yenilgi yurudugunuz yolu daha iyi gormeniz icin aydinlatan bir isik. Hatalarinizdan ders alin. Azminizi yitirmeyin. Her sey mumkun. Bunun en buyuk kanli canli ornegi benim.

    Sevgiler...




    ====================================================================================================================================

    Herkese Merhaba,

    Uzun zamandir vakit bulup da yazmak mumkun olmuyordu. Sonunda duzgun bir konu acmaya karar verdim. California, Los Angeles'a universiteye gelmistim. Su an ikinci yilimi dolduruyorum/ Geldigimden beri hayatimda milyonlarca sey degisti ve hala da degismeye devam ediyor. Oncelikle burada cok mulu oldugumu soylemeliyim. Turkce'm biraz bozulmus olabilir eger cumlelerimde sorun varsa kusura bakmayin.

    Buraya Bilgisayar Muhendisligi alaninda Amerika'nin en iyi okullarindan biri olan UCLA'de master yapmaya geldim. Geldigimden beri bir suru harika insanla tanistim. Simdiye kadar bizden farkli olarak gorduklerimi belirteyim:


    IZLENIMLER

    1. Egitim sistemi disiplinli ama ayni zamanda da cok rahat. Herkes asiri calisiyor. Ancak ilk geldigim ayda sinifta otururken arkamda duydugum patirti uzerine baktigimda, arkamdaki cocugun sinifta ders ortasinda ayaklarini sandalyenin ustune attigini gordum. Bazilari sinifa kaykaylariyla geliyorlar. Bazilari adeta bereleriyle yasiyor (hic cikarmiyor) :)

    2. Universitenin kampusu cidden sahane. Sanirim Turkiye'de boyle kampuse sahip baska bir universite yok. Asagidaki fotograflarda universiteden de cektigim birkac fotograf var.

    3. Insanlar cidden cok rahat ve eglenceli. Bir suru arkadasim oldu burada. Turklerle anlastigimdan cok daha iyi yabancilarla anlastim. Aralarinda Turkiye'yi hic bilmeyenleri de var ayni zamanda daha gecen yil tatile Turkiye'ye gelmis olanlari da var. Burada hayatimin en buyuk dostuyla tanistim. Gecen yil onu ziyarete Fransa'ya gittim. Beni kendi evinde agirladi, muthis ilgi gosterdi :) Genel olarak gecen yil neredeyse bir ya da iki amerikali arkadasim olmustur. Geri kalan herkes Avrupa'dan okumaya gelmis kisilerdi. Bana gore turklere en yakin olan, arada on yargilar kalksa en yakin arkadasimiz olacak kisiler fransizlar. Tonlarca fransiz arkadasim oldu. Gercekten bize cok yakin insanlar. Esprilerimizden (yere sabun dusurmek!), kulturumuze (bana garip gelen seyler genelde onlara da garip geliyordu) kadar bir cok sey uyusuyor. Ancak Turkiye de cok karma bir ulke. Kendimi aydin (erkek, kadin esitligine inanan), laik biri olarak tanimlayabilirim. Din benim icin onemlidir ancak hayatimda birinci oncelik din degildir. Burada yasayan insanlar icin de boyle. Ilerlemek ve modernlesmek icin onceliklerin neler oldugunu cok iyi fark etmisler.

    4. Alkol gercekten cok ama coook ucuz. 12li bira seti 7-8 lira bulabilirsiniz. Ancak 21 yas siniri var. Gece 2'den sonra alkol satisi yasak ve sokakta alkol almak yasak. Ancak partilerde surekli alkol iciliyor.

    5. Her hafta sali, persembe, cuma, cumartesi gunleri partiler duzenleniyor. Amerikan pastasi'nda "greek evleri" denen konsepti bilen varsa fraternitynin ne oldugunu bileceklerdir. Burada erkekler ve kizlarin ayri ayri yasadiklari ve delicesine eglendikleri ozel kulup evleri var. O kuluplere girebilmek bir ayricalik. 3 katli o filmlerde gordugunuz amerikan evlerinde yasiyorlar. Hayatimda bir daha hicbir yerde gormeyecegim partilere taniklik ettim burada. Insanlari dedigim gibi super rahat ve herkes herkesle arkadas olabiliyor. Gercekten size onem veriyorlar. Soylendigi gibi insanlar aslinda hic birbirinden soguk falan degil. Eger sizi gercekten severlerse her turlu yaptiklari aktiviteler de sizin de olmanizi istiyorlar.

    6. Sehirdeki insanlar asiri hosgorulu. Sabah yuruyuse ciktigimda ya da okula giderken, ayni kaldirimda yururken birbirimizi tanimamiza ragmen bazi insanlar gulup merhaba diyorlar. Siz de sasiriyorsunuz tabi Turkiye'de alisik olmadiginizdan.

    7. Burada grand canyon, las vegas, hollywood, santa barbarbara gibi filmlerden gordugumuz bildigimiz bir cok yere gittim. Evim zaten Beverly Hills'in yaninda oldugundan Hollywood'a gitmek otobusle 30-40 dakika arabayla 10 dakika suruyor. Hollywood'da muthis gece kulupleri bulunuyor. Butun barlar saat 2'de kapanirken, gece kulupleri sabah 4'e kadar acik.

    8. Etraf unlu kayniyor :) Simdiye kadar gordugum unluler: Rihanna, Adam Sandler, Natalie Portman (beraber ayni sinemada film izledik), Ashton Kutcher, Anthony Kiedis. Film premiyerleri okulun hemen dibindeki Fox Theater'da yapiliyor. Oraya yuruyerek gitmem 20 dakikami aliyor.

    9. Burada dunyaca unlu sirketlerle pazarlik etme sansinda bulundum. Gecen yil Google ve Cisco'dan yaz staji yapmak icin is teklifi aldim. Ancak verdigi sartlar daha iyi oldugu icin Google'i ret edip, Cisco'da calistim. Su anda ise Samsung Kore, genel merkezde is teklifim bulunuyor. Ancak Kore'de oldugu icin uzerinde dusunuyorum. Burada bircok buyuk sirket universiteye gelerek ogrencileri kapmak icin birbiriyle yarisiyor. Google'in kendi logosunun basili dudak nemlendirici ruj (turkcesi boyle mi emin degilim) olacagi hayatta aklima gelmezdi :)

    10. Hava sicakligi en dusuk 4-5 derece. En yuksek 45 derece gorduk. Ancak bu da Los Angeles tarihinde (110 kusur yil) bir rekormus o da bana denk geldi. Sahile otobusle 40 dakikada gidilebiliyor. UCLA ogrencilerine otobus 50 cent, 75 kurusa falan denk geliyor sanirim orada.

    11.Dunyaca unlu hocalardan ders aliyorum. Internetin icat edildigi universitede olmak bir Bilgisayar Muhendisi icin ayri bir his.

    12. Turkiye'nin Avrupa'da oldugunu bilenler de var. Ancak en butuk sorun bunu bilmeyen kendi vatandaslarimiz. Avrupa Birligi'ne uyelige aday secilmenin ilk sarti Avrupa topraklarinda bir ulke olmaktir. Turkiye bu kistasi sagladigi icin aday secilmistir. Ancak burada bazi turkler, turkum dememi utandiracak isler yapiyorlar. Ozellikle avrupalilar sizin her hareketinizi cok yakindan izliyorlar. Yapacaiginiz iyi veya kotu her hareketinizi direk zihinlerinde turklere esitliyorlar. Ornegin Turkiye'de icki alim yasinin 25'e cikarilmasi olayini burada daha benim haberim yokken bircok avrupali arkadasim ulkelerinin gazetelerinden okuyup ogrenmisler bana soruyorlardi. Ayni olay internet adreslerinde "haydar, liseli" gibi kelimelerin yasaklanmasinda olmustu. Orada ne kadar avrupali, modern oldugumuzu (arap olmadigimizi) anlatsam da bu tur olaylar beni zor durumda birakiyordu.

    OKUL HAKKINDA
    Asagida belirteceklerim sadece kendi okulum icin gecerlidir. Her okul birbirinin aynisi olmadigi icin farkliliklar gosterebilir.

    UCLA yaklasik 100 yil once kurulmus University of California'nin on civari kampusunden biridir. Diger unlu kampusu Berkeley'dir. Malesef undergraduate yani lisans seviyesi giris kosullari hakkinda pek bilgim yok ve yukseklisans kosullari arasinda buyuk farkliliklar bulunuyor. Universite kampus buyuklugu olarak yaklasik 2 kilometre kare. Okul icinde 6 yuzme havuzu 1 NBA seviyesi basketbol arenasi, 2 futbol stadyumu 10 tenis kortu 1 fitness merkezi ve sayisiz aktivite merkezleri bulunuyor.

    8 milyon kitabi ile dunyanin sayili universite kutuphanelerinden birisi. Okul en son Times dunya siralamasinda ilk 11. siradaydi:http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2010-2011/top-200.html Malesef ilk 200'de Turkiye'den universite bulunmuyor.


    GIRIS SARTLARI
    Bilgisayar Muhendisligi bolumu Master ve PhD 70 civari kontenjan alimi yapiyor her yil. Gecen yil 770 kusur basvuru yapilmisti. Bunlardan 40 civari Turkiye'den gelmis. Okul basta asya ulkeleri olmak uzere dunyanin bircok yerinden cesitli ogrencileri cekiyor. Su anda benim disimda bolumde master yapan bir turk malesef bulunmuyor ancak dolu avrupa vatandasi, asyali ve hintli var. PhD'de ise mobil laboratuvarinda calisan yanilmiyorsam Belcika'da lisans yapmis bir turk bulunuyor.

    Yuksek lisans master ve PhD kendi icerisinde kosullar olarak ikiye ayriliyor. Ancak genel olarak ortak kosullar isteniyor:
    1. Yuksek GPA ortalamasi (bunda Turkce, Tarih, Sanat egitimi vs gibi alan disi alinan dersler ortalamaya katilmiyor). Tam bir limit olmasa da basvurdugunuz yil icerisinde kendi universitenizde ilk ucte olmaniz size avantaj kazandiracaktir.
    2. 3 adet referans mektubu. Beraber proje uzerinde calistiginiz profesorlerinizden sizi elestirdikleri (olumlu ve olumsuz) bir referans mektubu istemeniz gerekiyor.
    3. Niyet mektubu. Okulun sizi neden almasi gerektigini anlatiyorsunuz. Kabul edilirseniz hangi laboratuvarda hangi konu uzerinde calisacaksiniz, sizi farkli kilan elementler ve ispatlari neler bunlardan bahsediyorsunuz.
    4. GRE sinavi. Bizdeki universite sinavina benzer bir tur sinav. Verbal ve matematik olmak uzere iki bolumu var. Her iki bolumun de top skoru 800. Okula kabul edilenlerden herkesin matematik skoru 800'du benim yilimda.
    5. TOEFL sinavi. Hic bir bolum 21'in altinda olmamak kosuluyla, toplam skorun en az 85 olmasi isteniyor. Ancak benim girdigim yilda kabul edilenlerin ortalamasi 100 civariydi.
    6. Sizi farkli kilan bir paper ya da arastirma projesi. Lisans duzeyinde uzerinde calistiginiz, okul disinda novel ya da degil bir projeniz veya paperiniz varsa ozellikle ki bir konferansta sunabildiyseniz buna cok onem veriliyor.

    Tum bu faktorler birlestirilip sizin hakkinizda bir profil cikariliyor. Yukarida belirtilen minimum kosullari saglamaniz kabul alacaginiz anlamina gelmiyor malesef. Bu kosullar aday adayi olmaniz icin gerekli kosullar. Aday olmaniz ardindan tum bu skorlarin genel ortalamasi alinarak yuksekten dusuge siralama yapiliyor. Ilk x (kontenjan) kisiye kabul mektubu yollaniyor.

    Universite PhD (bir bakima universite icin calismaniz bekleniyor) disinda hicbir ogrencisine Turkiye'deki gibi burs saglamiyor, bunda ne kadar basarili olmanizin onemi yok. Nihayetinde okulun iyi ogrencileri cekmesi icin boyle bir firsat sunmasina gerek kalmiyor cunku her yil basvuran adaylar oldukca yuksek profilden geliyorlar. Ogrenciler genelde (ben de dahil), kabul mektuplarini aldiktan sonra ozel dernek veya sirketlere kabul mektuplarini takdim edip stipend arti egitim ucretini karsilayan yardim talebinde bulunuyor. Burada Symantec, Google, Yahoo, Microsoft, vs gibi bir cok buyuk sirket bu adaylara yardimda bulunuyor. Karsiliginda da yazin ucretli olarak (sirkete gore degismekle beraber 5-7bin dolar civari) aylik staj yapmaniz isteniyor. Kalacak yer, genel yiyecek masraflari gibi seylere de yardimci olunuyor.


    Nasil Buraya Geldim?
    Bircok kisi bunu nasil basardigimi sormus. Tek kelime ile cevap: azim. Universitede birinci yilimin sonunda bulunmam gereken yerin kendi universitemden daha iyi bir yer olduguna karar verdim. Universitem Cankaya Universitesi'ydi ve gerek o zamanlar kampusu olmamasindan gerekse de genel ogrenci profili nedeniyle cok mutsuzdum. Okula burssuz olarak girmis aileme yuk olmustum (sonradan yuksek basari bursu aldim). Iste bunlari dusundugum bir gece oturup kendime dedim ki dunyanin en iyi universitelerinden birine gideceksin. O gece sabaha kadar dunyadaki cesitli universiteleri arastirip, resimlerine, kampuslerine, kosullarina baktim. Sonunda UCLA'nin gelecek evim olduguna karar verdim. O geceki bir anlik kararimla hayatim degisti diyebilirim. Birinci yilin sonunda bolumde gayet ortalama bir ogrenciyken gelecek yildan baslayarak her donem mutlaka bolum derecesi elde ettim. Ailem dahil etrafimdaki bircok kisi, hocalarim herkes sok icindeydi. Ikinci yilin sonunda ustun basari bursu almaya hak kazandim. Ucuncu ve dorduncu yillarim da ayni azimle gecti. Sabah kalktigimda elimi yuzumu yikarken kendime dedigim tek sey bugun derslerde elinden gelenin en iyisini yapacaksin. Hocalari cok iyi dinleyecek, not tutacaksin. Bugun hedefine dunden daha yakinsin. Yeri geldiginde 2-3 gunde sadece 8 saat uyku uyudum oldu. Yeri geldiginde 17 saat hic yerimden kalkmadan ders calistigim oldu. Ama hic kendimi usandirmadan, yaptim bu isi. Belki herkes kadar cok gezemedim ama mutlaka iki haftada bir sinema ya da arakdaslarla bulusma yapiyordum. Sonucta hayatimdan kistigim 2-3 yilimin karsiligini burada alacaktim. Nitekim oyle de oldu. Basvuru zamani geldiginde muthis stresli bir sekilde istedigim universitelere basvurularda bulundum.

    21 Mart gecesi uyumakta zorlaniyordum. Gece saat 2 gibiydi. Telefonumun ana ekraninda bana gelen maillerin, mail basliklari yaziyor. Telefonum titreyince elime aldim. Ana ekranda "UCLA Admissions" yaziliydi yani UCLA Basvurulari. O anda hayattan soyutlandim. Elelrim titreyerek gelen mektubu okudum. Kabul edilmistim... Yillarin cabasi, goz yasi ve teri sonunda bana geri donmustu. O gun sabaha kadar hic uyumadim. Ailemi de kaldirdim sabaha kadar mutluluk gozyaslari icinde gelecek planlari yaptik... Simdi ise buradayim.



    YASAM
    Okul kuruldugu siralarda etrafinda hicbir sey yokmus. Ancak daha sonra dunyanin en buyuk zenginlerinin yasadigi Beverly Hills denen kasaba insa edilmis. Bunun ardindan bolge hizla gelismis ve kalkinmis. Okul ve cevresi oldukca guvenli. Cevrede 100 milyon dolarlik konaklardan 2-3 milyon dolarlik klasik amerikan evlerine degisik konutlar bulunuyor. Genelde buralarda dunyaca unlu yildizlar kaliyor. Nicole Kidman, David Beckham, Johnny Depp vs gibi bircok yildizin evleri burada bulunuyor. Cevre marketlerde vs bu unluleri gayet siradan alisveris yaparken ya da gezerken gormeniz mumkun. Sahsen Adam Sandler'i ufak kiziyla dondurmacida dondurma alirken gormustuk. Etrafinda kimse ne rahatsiz ediyor ne de fotograflarini cekiyordu. Rihanna'yi ise iki apartman ilerideki otelden cikip arabasina binerken gormustum. Yine ayni sekilde etraflarinda kimse bulunmuyordu. Gayet sade ama luks bir hayat yasiyorlar unluler. Evlerini disairdan gormeniz mumkun olmuyor cunku ev etraflari yuksek calilarla kapanmis durumda. Ornegin bir gun dunyaca unlu playboy mansion'ini haritadan isaretleyip yuruyerek gormeye gitmistim. Gittigimde tek gorebildigim malikanenin giris kapisi ve yilbasi isiklari oldu. Evin kendisini gormek imkansizdi.

    UCLA ogrencilerine sehir otobus sirketleri yardimda bulunuyor. Isterseniz 3 aylik 30 dolar karsiligi sinirsiz halk otobusu bileti alabilir isterseniz de okul manyetik ogrenci kartinizla tek binislik 50 cente binis yapabiliyorsunuz. Aylik masraf tamamen size bagli bir durum. Ne kadar disarida gezdiginiz, yemekleri evde kendiniz mi yoksa disarida mi yediginiz, ne tur yiyecek, icecek giyecek alisverisi yaptiginiza gore farklilik gosteriyor. Aylik kiralar 400 dolardan 1200 dolara kadar degisebiliyor. Yine bunda tercihler on planda. Aylik yiyecek masrafi 100-150 dolar civari diyebilirim.

    Okula yakin bir diger kasaba ise Santa Monica. Santa Monica'nin en onemli yanlarindan birisi Venice Beach ve Muscle Beach barindirmasi. Venice Beach, 1970'lerde hippi hareketinin alevlendigi yerlerden birisi. The Doors grubunun elemanlari burada bulunan ilginc halk tarafindan onemle aniliyor. Venice Beach'te yururken slip mayosuyla paten kayan amcadan, kola kutularindan "sanat" yapmaya calisan hippi teyzelere kadar bir suru degisik insan gormek mumkun. Muscle Beach ise dunyada body building sporunun basladigi yer olarak aniliyor. Burada halka acik bir fitness agirlik merkezi bulunuyor. Santa Monica bir sahil kasabasi ve UCLA'den arabayla 10-15 dakika uzaklikta.

    Diger onemli kasaba ise Hollywood. Burada filmlerden tanidigimiz Hollywood yazisi ile unlulerin isimlerinin yazili oldugu Hollywood bulvari bulunuyor. Spiderman, kedi kiz, batman gibi kostumlere girmis ve turistlerle fotograf cekilip para kazanan insanlardan, dunyaca unlu kuluplerin bulundugu mekanlara kadar bircok degisik seye ev sahipligi yapiyor. Buraya ulasmam ise yaklasik 30-40 dakika kadar suruyor.

    Yemek genelde dunyaca unlu degisik mutfaklari bulmaniz mumkun. Italyan, Japon, Cin, Fransiz vs bir suru degisik mutfak var. UCLA kendi icerisinde 5 adet ogrenci restoranti bulunduruyor. 6-7 dolara sinirsiz icecek (kola, meyve suyu, cesitli gazozlar), sinirsiz et izgara cesitleri, makarna ve pizza cesitleri, meyve ve tatli cesitleri yemek mumkun. Okul icerisinde spor merkezi, yuzme havuzu, tenis kortlari vs aktiviteler tamamen ucretsiz. Okul spor alaninda cok ama cok basarili. Bircok NBA yildizi UCLA'den cikmis durumda. Bu nedenle altyapisini kullanmak icin Real Madrid gibi dunyaca unlu spor kulupleri buraya kamp yapmaya geliyor.

    Okul kampusu gercekten adeta bir cennet. Buraya ilk geldigimde eve gece 11-12'ye kadar gitmiyordum. Okul icinde saunadan, tirmanma duvarina kadar hersey bulunuyor. Roma mimarisiyle insa edilmis kampus oldukca yesil ve hareketli. Mesela sabah derse giderken 5-10 kisilik siyah mini etek ve smokinler giymis kizli ve erkekli bir grup birden belirip kampus icinde kosusturarak "ajancilik" oynamaya baslamisti. Herkes hayretler icinde izlemisti. Ogrenciler uzerinde egitim disinda politik, dini ve siyasi baski bulunmuyor. Ucretsiz satanist cdlerinin dagitildigi standin hemen yaninda musluman kulubu ucretsiz kuran dagitiyor, hemen yaninda ise gay ogrenciler birligi yarisma duzenliyor.

    Kampus icinde bircok unlu film ve dizi cekiliyor. Big Bang Theory, American Pie, House MD vs gibi bircok yapimin setini gormustum.

    Universite hastanesi dunyanin sayili hastanelerinden biri olarak adlediliyor. Eger derse giderken havada 5-6 helikoter gorursem anliyorum ki yine unlu birisi hastaneye helikopterle acil getirilmis ve haber kanallari cekim yapiyor. Michael Jackson da olmeden once yine burada tedavi altina alinmisti.

    Okul ogrencilerini ucretsiz sigorta yapiyor. Burada UCLA hastanesinin doktorlari tarafindan ucretsiz muayene edilmeniz mumkun. Internetten online olarak doktorunuzu secerek randevu aliyorsunuz. Doktorunuzla maillesip danismaniz da mumkun.

    Seks burada norma hayatin bir parcasi. Kimse icin cok ozel bir konu degil. Sadece dogru yerde dogru insanla dogru zamanda yapilmasi gerektigi cok iyi biliniyor. Yani sokaklarda sevisen insanlar gormuyorsunuz. Giyim olarak herkes oldukca rahat. Burada benim giyimim (ya da turk giyimi) amerikalilara gore cok avrupai kaciyor. Direk italyan misiniz, fransiz misiniz diye soranlar oluyor. Amerikalilar kizlar ve erkekler flip flop parmak arasi terlige bayiliyorlar. Ozellikle bulundugum yer California icin bu milli giysi gibi bir sey. Ustune erkekler bermuda sort veya basket sortu ile askili thirt veya kollu tshirt giyiyorlar. Herkes vucuduna muthis ozen gosteriyor. Okulda kasli biri olmamak sasirtici bir sey gibi. Kizlar ise yine Turkiye'de de gordugum kisa sort ve ustlerine sade bir tshirt giyiyorlar. Kiz ve erkekler icin renkli cerceveli gunes gozlukleri cok moda.Hani su 4-5 dolara alacaginiz sokak gozluklerinden...

    Okul icerisinde dunyaca unlu bir shop bulunuyor. Burada UCLA shot bardaklarindan, sweat shirtlere, UCLA pantolonlarindan, parmak arasi terliklerine, cikolatalara ve hatta UCLA cikolatali sutune kadar herseyi bulmak mumkun.

    Insanlara verilen deger olaganustu. Bundan kastim sirketler adeta insanlari memnun etmek icin yarisiyor. Ornegin dus alirken laptopimdan muzik dinledigim icin nemden bozulan klavyem nedeniyle Dell ozur dileyerek en son model yeni bir notebook ile degistirmisti. Ustelik bunu yaparken once yeni notebooku yollamis, eski notebookun onlara ulasmasini bile beklememisti. Yani istesem eski notebookumu yollamayabilirdim. Ancak bir Turk veya ogrendigimiz avrupa terbiyesine (!) uyarak tabiki geri yolladim. Onun disinda hakkinizi aradiginiz hemen hemen her olayda hakli cikmaniz mumkun. Ornegin gec kalan pizza uzerine restoran muduru telefonla arayarak ozur dilemis extra large istedigim baska bir pizzayi gelecek siparisim icin hediye etmisti.

    Belki de beni en cok etkileyen faktorlerin basinda bu geliyor. Size onem veriliyor ve bunu hissediyorsunuz. Insanlari oldukca terbiyeli. Karsisindakini elestirmeden, hakaret veya kufur etmeden once binlerce kez dusunuyorlar. Onlar icin guler yuz cok onemli. Insanlari asagilamak, sikistirmak veya dar bogaz etmek, tartismak gibi eylemlerden olabildigince kaciyorlar. Ancak tartisarak bir cozume varacaklarina inandiklarinda bunu size "confront" ediyorlar. Ulke icerisindeki dini, siyasi ve politik gelismeler ogrencileri neredyse hic ilgilendirmiyor. Tek hedefleri basarili olmak ve bunu yaparken de olabildigince eglenmek. Turkiye'de gordugumuz dinine veya siyasi gorusune gore insan kayirma ya da yargilama hic gormedim. Cunku bunun onemli olmadigini anlamislar.

    Genel olarak ortalama bir Turk terbiyesi almis, ailesi tarafindan iyi bir sekilde ozenerek yetistirilmis bir bireyin buradaki bir avrupali ya da amerikalidan herhangi bir farki olmadigini rahatlikla soyleyebilirim. Ancak sonradan gorup, kurallari kendi yararina kullanan turkler de malesef yok degil. Bu nedenle kesin cozum olarak hicbir turk arkadas edinmemeyi tercih ettim. Burada bulunan tum arkadaslarim Avrupa'nin ve Amerika'nin degisik yerlerinden gelmis kisiler. Bu secimimin en buyuk avantaji her gunum degisik bir macera ve hikayeyle sonuclanmasina neden oluyor.

    Bu aralar Noel ve yilbasi yaklastigi icin her taraf isiklarla donatilmis durumda. Evler binbir renkte isiklarla suslenmis (Evde tek basina'yi hatirlayin). Insanlar diger insanlara daha da guler yuzlu davranmaya calisiyorlar. Ornegin market alisverisiniz bittiginde mutlka fisinizi verirken tesekkur edilip aldiginiz urunleri plastik posetlere yerlestiriyorlar. Bazen kasaya girdiginizde alisverisinizin nasil gectigini, aradiginiz herseyi bulup bulamadiginizi soruyorlar. Sizi taniyorlarsa hal hatir ediyorlar. Ornegin alkol alirken kimligimi verdigim bir kasiyer bana donup "Merhaba" demisti :)

    Simdilik aklima gelenler bunlar. Baska sorulariniz veya ozellikle resmini gormek istediginiz seyler olursa burada belirtin. Zamanim oldukca ilgilenmeye calisirim.

    Asagidaki resimlerde biraz daha okulu anlatan yazilar ekliyorum.

    Geleneksel unlu UCLA 8 clap, dunyanin her yanindan universitenin hayranlarinin cektigi:



    Genel olarak okul:


    LMFAO'nun Bizim Burada Venice Beach'teki Klibi


    Resimler:



    Kiz Kulup Evleri:
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]

    Internetin Icat Edildigi Guzel Bolumum :)
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]

    Kampus Ici:
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]



    Hollywood Yazisi
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]

    Las Vegas
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]

    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]

    LA Kings hockey maci
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]

    Hollywood
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]



    UCLA-okulum
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]


    Santa Monica
    Amerika Hayat ve Dunyanin En Iyi Universitelerinden Birinde Okumak [MEZUN OLDUM]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shadow_Shooter -- 23 Eylül 2018; 14:22:26 >
  • Bilgilendirmeye calismak, 15 sayfadir benim yaptigim da bu. Ama sanki sizin yaptiginiz cok yararli bir seymis gibi buraya gelip bana ahkam kesme lutfen. Sizin bu yazdiklarinizi 4 yil once Turkiye'de bir Amerika forumunda yazmislardi bana. Yalniz kalacaksin, seni kullanip atacaklar, seni dislayacaklar vs. vs. Bir seyi unutmayalim, Amerika kapitalist bir ulke. Buraya gelip donercilik yapacaksaniz, garsonluk yapacaksaniz, kacak calisacaksaniz bu tum konuda saydigim iyi seylerin hicbirini bulamayacaksiniz.

    Burada kendini gelistirmis, cabalayan, calisan biri icin acilmayan kapi yok. Buna ulasmak kolay mi? Hayir. Ancak hic bir odul bedava degil.
    Cok degil, tum cevaplar BIR sayfa otede :)

    Yine de:

    "sfk, bu soruya en az yuz defa cevap verdim. Tekrar veriyorum, ben burs aldim. Burs alabilecek kapasitede birisinin de sorularinin cevabinin tek kaynagi ben olmamaliyim. Sorularinin asil yanitlari ellerinin altinda yatiyor, internet... Yuksek lisans icin burs almanin mumkun oldugunu defalarca soyledim. Daha acik ne yapmami istiyorsunuz?

    GRE sinavindan full skor cikarmaya calisin, GPA'nizi 4.0'e yakin tutup en azindan okul dereceniz olsun, TOEFL'da 100+ almaya calisin. Lisans zamaninda hocalarinizla kucuk de olsa arastirmalarda yer alin. Guzel bir istek mektubu yazin. Iyi hazirlandiysaniz burs almamak icin bir neden yok. Bursu sen alacaksin, benim bir cumlemle calismaya baslayacaksan ya da birakacaksan isteklerini tekrardan gozden gecirmen gerekli. Ben Amerika'nin universiteler arasi kurul baskani degilim, benim dediklerim sadece referans olmali.

    Durumun iyi olmasi cok goreceli. Ben okurken disarida dogru duzgun yemek yemedim, ya da baskalari gibi tatil yapmadim. Ailemi uzun sure gormedim. Amerika toplu tasimasi olmayan bir ulke. Altima 1-2bin dolarlik bir araba bile cekemedim ogrenciyken. 30 kilometre yurumek zorunda oldugum zamanlar oldu. Soru benim cevaplamam gereken bir soru degil. Soru senin cevaplaman gereken bir soru. Hayaline ulasmak icin ne kadar odun vermeye hazirsin?

    Ezber bozmaya ne kadar razisin? Elinde bir stanford kabul belgesiyle, Koc Holding'in kapisinin onunde Ali Koc'un binaya girmesini bekleyeblir misin mesela? Ya da tek basina cumhurbaskanligina gidip kapisinda gorusme talebinde bulunabilir misin? Isteklerin ugruna neler yapmaya hazirsin?

    Burada 17 sayfa konu gecti. Her sey ruya gibi cogu kisi icin. Konu okununca peri masali gibi basit bir sekilde olacak gibi duruyor. Isin gercegi dunyada sadece sayili birkac kisi bu olanaklara kavusuyor, basariyor. Google'da ise alinan kisi toplam mezun sayisinin belki %0.1'i degildir. Cok COK zorlu bir surec. Her sey sende bitiyor. Kurtulus savasinda gelismis batili ulkelerine karsi yenik Osmanli-turk ordusu nasil zafer elde etti biliyor musun? Farki yok. Eger bu cumlemi okurken gulmuyorsan, ne demek istedigimi biraz olsun anlamissin demektir.

    Ben 22 yasima kadar dogru duzgun arkadaslarimla bir bara gideyim, kizlarla gezeyim, okulu kirayim gibi luksum olmadi. Annesi calismayan, babasi devlet memuru olan bir aileden geldim. Ben universiteyi bitirene kadar ayni odayi kiz kardesimle paylasmak zorunda kaldim. Ayagimin altinda Nike, Adidas ayakkabi lise sona kadar hic olmadi. Su anda ayagimin altinda en luks arabalardan biri, cok sukur guzel bir evim, cevrem ve mutlulugum var. Sagligim var. Gol atana kadar ne kadar kosacaksin bunu anla once.
    "
    Sen konuyu anlamamissin :) 1. Mezara senin goturecegin bir sey var mi? Yok. Yani kimse bir sey goturmuyor, kalan dunyevi hayatta yaptiklarin, insanlara kazandirdiklarin, emegin, caban oluyor. Bunlarin senin icin onemi yok anlasilan. Aldigim diploma ise duvarda asili ama anladigim kadariyla senin durulmus objelerle baska bir iliskin var.

    Buradaki genclere tam da nasil olmamalari gerektigini gosterdigin icin tesekkurler.
    Ne saçmalamışsın.Adam öleceğim diye bu dünyada çalışmasın mı ? Hepimizin amacı bu dünyaya gelip dünyayı iyi bir yer yapmak insanoğlunu bu dünyada rahat ettirmektir.Var olan her şeyi geliştirmek,ilerletmektir.Allah bizi sadece dünyaya gelsinler bana ibadet edip ölsünler diye mi yarattı ?

    Adamın yaşantısını nerden biliyorsun ? Azimle çalışmış,çoğu Amerikalının hayali bile olan üniversiteye Türk adıyla gitmiş.

    Şu Türklerin oturdugu yerden sallaması yok mu ülkeyi bu hale sokan büyük etmenlerden .
  • Resimler harika
  • sen eski yöneticiydin değil mi?


  • edit2015: her okuduğumda ayrı bi gaza geliyorum 4 yıl olmuş mesajı atalı

    edit 2016: Yine gaza geldim. Gerçekten bizler için yol gösterici konu.

    edit2017: yine heveslendim lise2 de görmüştüm gerçekten yol gösterici bir konu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Naples -- 14 Nisan 2017; 8:45:57 >
  • mesajım bulunsun, resimlere bakıcam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyimiş Joshua kardeş
  • resimler yokk

    +özendirdin
  • ye
  • Resimler gerçekten harika. Hele şuna çok bayıldım;

    [simage][/simage]
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cumhuriyet.

    Resimler harika

    yorumlarınızı beğenerek okuyorum.
  • Hocam ingilizceyi burada mı öğrendin biraz amerika ya gidişini anlatır mısın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam resimler yok ayrıca rihanna'yı görmüşsün ya çok özendim sana türkiye'den ne yaparak gittin oraya ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cumhuriyet.

    Resimler harika

  • para ve eğitim istiyor orasıda
  • canım çekti :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: uyildirim97

    hocam resimler yok ayrıca rihanna'yı görmüşsün ya çok özendim sana türkiye'den ne yaparak gittin oraya ?


    97
    97
    97
    97
    97
    97
    97
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Aazam

    Resimler gerçekten harika. Hele şuna çok bayıldım;

    [simage][/simage]

    Yorumlar süper
  • resimler uçmuş reis
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sandasian

    quote:

    Orijinalden alıntı: uyildirim97

    hocam resimler yok ayrıca rihanna'yı görmüşsün ya çok özendim sana türkiye'den ne yaparak gittin oraya ?


    97
    97
    97
    97
    97
    97
    97

    problem ??
  • Mesajim bulunsun pm atacagim
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.