Şimdi Ara

AMD ve MediaTek ortak bir şirket kuruyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
839
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • AMD ve MediaTek ortak bir şirket kuruyor



    Bazı yönlerden geçmiş dönemde oldukça eleştirilen MediaTek bundan ders çıkararak kendi lehine çok iyi değerlendirdi. Mobil yonga dünyasının lideri olan MediaTek ayrıca 5G modem, ekran sürücüsü, bağlantı yongaları gibi konularda da oldukça başarılı. Bu sayede önemli ortaklıklar elde ediyor. 



    AMD ve Mediatek



    Mediatek daha önce Intel ile ortaklık yaparak kablosuz bağlantı yongalarında yer almaya başlamıştı. Bu kez AMD ile bir ortaklık söz konusu ancak bu yapı ortak bir iştirak şeklinde çalışacak. 



    Ayrıca Bkz.Age of Empires IV'ün yeni test süreci yarın başlıyor: Tüm oyuncular katılabilir!



    Sektörden gelen bilgilere göre bu yeni iştirakin amacı AMD’nin dizüstü segmentinde ağırlığını arttırmayı amaçlıyor. Hali hazırdaki Zen 3 APU’ları ile segmentte başarılı bir çizgi izleyen AMD iletişim yetenekleri de ekleyerek Intel’e karşı avantaj elde etmek istiyor. Daha önce MediaTek’in bazı WiFi yongalarını AMD kendi ismi altında sunuyordu ancak bu kez sıfırdan projeler üretilecek. 



    AMD’nin yakın zamanda müşterileri için ARM çözümleri tasarlayabileceğini açıklaması da bu yönde ipuçları veriyor. Samsung ile yaptığı çalışmayı Ryzen isimlendirmesi altında kendi iletişim çözümleri entegre ederek sunması Apple M1 ve Qualcomm SQ gibi çözümlere de rakip olabilecek. Yeni ortaklık ile ilgili yakın dönemde yeni detaylar verilecek. 

     




    Kaynak:https://videocardz.com/newz/amd-and-mediatek-allegedly-in-talks-to-form-a-joint-venture







  • PC dünyası yavaş yavaş ARM'a kayıyor. Windows da emülatör yerine doğal (native) destek verirse harika sonuçlar çıkacaktır.

  • Ac1DBuRN kullanıcısına yanıt
    Windowsta destekliyor fakat uygulamaların arm64 desteği vermesi gerekiyor.Nasıl ryzen füryası başladığında bilumum eski toollarda olmak üzere çoğu şeye ryzen optimizasyonu geldiyse, ani bir trend oluşursa çoğu uygulamaya arm64 windows desteği gelecektir. Açık kaynak kodlu bazı büyük uygulamalar ve gereçler şimdilik community tarafından arm64 için derlenip yayımlanıyor. Çok eski gereçler için ise x86 emulasyonunun sistemde kalması gerekiyor. Windows tarafı bu iş için hazır, fakat windows arm64 ekosistemi oluşturabilecek cihazlar henüz piyasada bulunmuyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 26 Eylül 2021; 14:11:01 >
  • AMeDiatek



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 26 Eylül 2021; 14:24:7 >
  • Seto-Kaiba kullanıcısına yanıt

    amr64 neyin nesidir biraz açar mısın?windows x86 intelde falan diye biliyor herkes ama aslında 32bit diye bir şey kalmadı her şey 64 bit istiyor 32 bit windows kullanan kaldı mı?bu yüzden intel 64 bit komut seti yazdı emt64 mü şimdi hatırlayamadım ama amd de yazmış am64 diye ve herkes amd'yi tercih edip intel'inki gariban konumuna düşünce intel amd'den bu am64'ü istemek zorunda kaldı yani şu anda windowslarımızı çalıştıran komut seti intelin değil amd'nin.neden eski uygulamalar emülatörle çalışmak zorunda çünkü x86 intelin intel hayatta vermez arm'a bişi.amd am64'ü arm64 diye uyarladıysa ve bu mediatek işbirliği ile bu komutu destekleyen işlemciler üretecekse yazılımda kimsenin destek vermesine gerek kalmaz dağ taş 64 bit zaten ama bunu yapabiliyor mu yapamıyor mu onu bilmiyorum papaz olabilirler intelle ya da intel azıcık da bağa vir diye bu işten de nemalanabilir.sonuçta ms can atar mobilde windows çalıştırmaya oradan sıkıntı çıkmaz.am64 açık kaynak kodlu falansa o şekilde intele beleş verdiyse olursa böyle olur bence arm'da windows rüyası.win11 de bu yüzden çıkmış olabilir android uygulama destekleyecekmiş bu olay da olursa win11'i bu model işlemcili arm cihazlara kurabilirsiniz diyebilirler yani win10 iyiydi durup dururken bu win11 nereden çıktı bir farkı yok diyorlar ama amaçları windowsu mobille bütünleştirmek olabilir ben olsam ben de çıkarırım.hele bu amd'nin yapacağı windows çalıştıran işlemciler apple'nin m1'ine kafa atan cinsten olursa çarşı karışır diyecem ama onun da planını yapmıştır bu adamlar bir araya gelerek.





  • ARM64, ARM işlemcilerin 64 bit komut setine verilen ad. Bundan öncesinde 32 bit olan ARMv7 vardı.


    Intel ve AMD, kendi aralarında çapraz lisans anlaşması yaparak AMD Intele ait x86(8086 veya i386) komut setini, Intelde AMD ye ait x64 (x86-64 veya AMD64) komut setini kullanabiliyor, 2009 gibi bu anlaşma bitmişti fakat yenilediler.

    Hala 32 bit kodlanan uygulamalar var. Ayrıca AMD bu komut setini x86 komut setinin üzerine inşa etti diye biliyorum. Çünkü AMD ilk senelerinde işlemci üretmek için Intel işlemcileri reverse-engineering (tersine mühendislik) ile inceleyerek yapmıştı. Bununla alakalı Mesut veya Erdi beyin bir videosu vardı yanlış hatırlamıyorsam.

    (EK:Şu yazıyıda okuyabilirsiniz. )

    Dünyada x86 mimarisinin lisanslandığı 3 firma var: Bunlar Intel,AMD ve VIA. VIA, ilginç bir şekilde piyasaya işlemci üretmiyor.

    ARM64 açık kaynak kodlu değil, ARM tarafından geliştiriliyor ve üreticiler parasıyla lisans alabiliyor.


    Komut seti, sadece yazılımı çalıştırmaya yarayan şey değil aynı zamanda fiziksel bir tasarım. İşlemci mimarisi ve komut seti kavramları bu yüzden birbirine yakındır.


    Son olarak, ARM64 komut seti her nekadar "trend" olsada, karmaşık işlemleri yapamazlar(emulasyonla mümkün tabi.), gündelik işler için uygun olsalarda komut setleri güç tasarrufu için(hedef kitlesi mobil cihazlar olduğu için) kırpılmıştır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 26 Eylül 2021; 19:34:59 >




  • Seto-Kaiba kullanıcısına yanıt

    Allah o dönem amd'nin başında kim varsa belasını versin resmen amd'nin içini boşalttılar intele.teknoloji anlaşması vardı bir de aralarında.amd ala ala bi Ht'yi aldı ama intel ne varsa phenomlarda aldı core'yi yaptı hala da kullanıyor.hiçbir akıl mantığa sığmıyor o anlaşma.arm64 dedikleri am64 mü demiştim ama değilmiş bu durumda windowsu da mı emülatörle çalıştıracaklar ben hala anlamıyorum yazılımcıların neden destek vermesi gerektiğini windows çalışmadıktan sonra?ms arm için özel windows yapabilir mi yapar ama içine dx12 koyarsa bu wintel'e ters intel emmi kızar.hani dedim kafa kafaya verip bizi mi yolmaya geliyorlar ama mermer kafa intelle biraz zor ama aslında ne kadar kolay olabilirmiş bu işler öyle değil mi?

  • Amed oluyor birleşince kürtcede diyarbakır😁

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Apple M1 gibi işlemciler üretilmeye çalışıyor. 13 inch Ultrabook ve çok efektif bir CPU/gpu. Güzel olur mobil cihazlar için özellikle diye düşünüyorum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dediğiniz gibi çok kolay olabilirdi ama maalesef... Kapitalizm berbat bir şey.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • QXR Q kullanıcısına yanıt

    x86 windows dx12 komple nasıl beleş arm'a geçiririz zaten nvidia almadı mı yabancı değil anlaşsalar deli para kazanabilirler bütün dünya müşterileri olur da işte demek ki güvenmiyorlar birbirlerine ya da validenizin en güzel evladı siz misiniz yapar mı yasalar kanunlar diye çekiniyor da olabilirler.apple m1 diye hava atıp duruyor o yaptıysa amd de yapardı daha iyisini bile yapardı bizim de ısınmayan güç bile çekmeyen minnak minnak makinelerimiz olurdu işte imkan var mevzuat izin vermiyor demirel öyle demiş ya.

  • Olayı çok yanlış bir yerden görüyorsunuz.

    ARM64 ile AMD64 arasında bir benzerlik yok iş yapış şekilleri çok farklı son dönemde çıkan m1 m2 m1 pro veya qualcomm un arm işlemcileri performans anlamında gayet iyi işlemciler. iş yapış şekilleri farklı olduğu için ARM64, AMD64 (64 bit mimariyi ilk geliştiren AMD olduğu için 64 bit PC işlemcileri bu şekilde adlandırılır) den çok daha verimli bir mimaridir.


    ARM64 bit için mac Linux ve Windows işletim sistemleri mevcut. Raspberry Pi 4 üzerinde 64 bit windowsu kullanabilirsiniz (35 dolarlık bir bilgisayardan ne kadar perormans alınabilirse o kadar) ancak tüm yazılımlar henüz 64bit windows mimarisi desteklemediği için yazılım ve oyun az ancak gelecekte bu mimari geliştik sıra piyasayı domine edebilir.


    Birde RİSC işlemciler var. ARM de aslında RISC mimarisi kullanan bir yapı olup ARM tarafından lisanslı tasarımlar üzerinden piyasaya mimarisi sunuluyor. OpenRISC gibi açık kaynak kodlu işlemciler de piyasaya giriş yapıyor. Aliexpress kendi desktop RISC işlemcileri üretmeye başlayacağını geçtiğimiz hafta duyurdu.


    ARM veya RISC işlemcileri ilk aşamada laptoplarda görmemiz daha olası güç gerektirecek işlemler için henüz erken. ancak Mac tarafında Video işleme uygulamaları üzerinden baktığımız zaman yeni nesil m2 işlemciler I7ler ile aynı performansı sağlayabiliyor.


    ANcak bu işlemciler henüz her işte yılların oturmuş AMD64 mimarisi gibi yüksek performans vermiyor. ancak gelişen ekran kartı teknolojisi de işlemcilere eskisi kadar gerek de bırakmadığından 5 10 sene içerisinde PC sektöründe 2 veya 3 ayrı işlemci mimarisi ve onlarca marka arasından tercih yapmamız gerekecek gibi görünüyor....





  • Ac1DBuRN kullanıcısına yanıt
    Zaten ARM tabanlı resmi Windows 10 var.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.