Şimdi Ara

AMD'nin Barcelona işlemcileri hazır - Fırtına öncesi son sessizlik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.709
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Uzun süreli bekleyiş sona eriyor. AMD'nin yeni nesil K10 mikroişlemci mimarisini esas alan Barcelona işlemcilerinin 2GHz'lik saat hızına sahip ilk örneği yaklaşık 1 ay sonra resmen duyurlacak ve pazara sunulacak. Bu noktada AMD'nin partnerleri içinde artık son hazırlıklar söz konusu. Zira 27 Ağsutos'dan itibaren AMD arka arkaya duyuracağı yeni nesil işlemcileri ile ürün gamını baştan aşağı yenileyecek. Gelen bilgilere göre, Barcelona işlemcilerinin ilk örnekleri bu haftadan itibaren firmaya yakın partnerlere gönderilmeye başlanacak. Gelin şimdi hep birlikte yeni nesil Barcelona yada piyasaya sunulacak isimleri ile yeni nesil Opteron modellerinin detaylaırna birlikte bakalım.

    AMD'nin yeni nesil Opteron işlemcileri 2000 ve 8000 serileri altında konumlandırılacak. AMD standart işlemcilerin yanı sıra düşük güç tüketimleri ile dikkat çekmesi beklenen Barcelona işlemcilerini de piyasaya sürecek. Aslında model bilgilerinden hareketle ilk değinmemiz gereken nokta işlemcilerin saat hızları olmalı. Zira bilindiği gibi Barcelona işlemcilerinin ilk test sonuçları geçtiğimiz ay yapılan Computex fuarında gün yüzüne çıkmıştı. Özellikle ilk test sonucu ortaya çıkan Barcelona işlemcisinin 1.6GHz'de çalışması AMD'nin yoğun eleştriler almasına neden olmuştu. Açıkası ortaya çıkan son veriler ve model bilgileri de saat hızları açısından AMD'nin ilk etapta biraz zorlanacağını gösteriyor. Yüksek saat hızına sahip Opteron modelleri yılın son çeyreği içerisinde özellikle yılın sonuna doğru piyasaya sürülecek gibi gözüküyor.

    AMD'nin ilk etapta duyuruacak 8000 serisi Opteron modelleri 3 modelden oluşacak. Bu modellerin saat hızları işlemcisine göre değişmek ile birlikte 1.9GHz ile 2.0GHz arasında olacak. Her 3 işlemcide yeni nesil işlemci mimarisinin karakteristik bir özelliği olarak 2MB seviye 2 ön belleğe ve 2MB paylaşımlı seviye 3 belleğe sahip olacaklar. İşlemcilerin ısıl güç tasarımları ise 68 ile 95 watt arasında değişecek. İlk etapta duyurulacak Opteron 8350, 8348 ve 8348HE modellerini ise Opteron 2000 serisi dahilinde duyurulacak 5 yeni model izleyecek. Opteron 2000 serisinden çıkacak işlemcilerden 2348, 2350 ve 2348 HE genel özellikleri itibariyle Opteron 8000 serisinden çıkacka ilk işlemciler ile son derece benzer olacak ama işlemciler çift soketli sistemler ile uyumlu olacak. Bilindiği gibi özellikle sunucu pazarında çift soketli sistemler son derece yaygın olarak kullanılıyor. Barcelona işlemcilerinin doğası gereği doğal 4 çekirdekli yapıda olacak 2348, 2350 ve 2348 HE işlemcilerinin saat hızları ise 1.9GHz ile 2GHz arasında değişecek.

    Opteron 2000 serisinden ayrıca saat hızları nispeten daha düşük 2 yeni model daha bu serisi dahilinde takvime uygun olarak lanse edilecek. Bahsi geöen işlemcilerinden Opteron 2346 HE modeli 1.8GHz, 2344 HE modeli ise 1.7GHz'lik saat hızına sahip olacak. Tabi saat hızları düşük olan modeller 68 watt gibi 4 çekirdekli bir işlemci için son derece düşük TDP değerleri ile geleceker. Tabi AMD'nin yeni model atakları bahsi geçen işlemciler ile sınırlı olmayacak. Firma yılın son çeyreğine yönelik olarak hazırladığı yeni modeller ile 2007 yılı sonlanmadan Barcelona işlemcilerinin müşterilere yönelik hazırladığı alternatif sayısını da ciddi şekilde arttıracak. Yılın son çeyreği içerisinde genişleyecek olan Opteron 2000 ve 8000 modellerinin yanı sıra Opteron serisinin en özel modellerini oluşturan "SE" serisine yönelik ilk modeller de yılın son çeyreği içerisinde resmen anons edilmiş olacak.

    AMD, 2GHz ile başladığı Barcelona yolculuğu yılın son çeyreği ile birlikte 2.5GHz'e kadar ulaşacak. Bu son derece önemli bir gelişme. Zira firma genel hatları ile aynı mimariyi esas alan ve masaüstü platformu için geliştirile Phenom serisi işlemcilerde gelecek yılın ilk çeyreği içerisinde 3GHz'i görmeyi hedefliyor ki Barcelona işlemcileri ile 2.5GHz'in bu yılın son çeyreğine görülecek olması firma adına önemli bir adım olacak. 1 çeyreklik süreç zarfında 1.7GHz'den 2.5GHz'e kadar son derece geniş bir aralıkta yer alan işlemci modellerini pazara sunacak olan AMD'nin 2.5GHz'den 2.6GHz'e sıçraması ise tahmin edilenden biraz daha uzun sürecek gibi görünüyor. Zira belirlenen takvime göre AMD'nin 2.6GHz'lik saat hızına sahip olması beklenen ilk Barcelona modelleri Opteron 8000 serisinden çıkacak 8362 SE ve Opteron 2000 serisinden çıkacak 2362 SE işlemcileri olacak ve bu modeller gelecek yılın 2. çeyreği içerisinde kullanıcılar ile buluşacak.

    Tüm bu modellerin yanı sıra AMD, ayrıca Opteron 1000 serisi Barcelona işlemcilerini de hazırlıyor. Bu seri dahilinde 5 yeni modelin iş hattında olduğu biliniyor. Saat hızları 2GHz'in üstünde olacak Opteron 1000 serisi işlemcilerden 1356, 1354 ve 1352 modellerinin Kasım ayı içerisinde üretim bantları düşmesi beklenirken kalan diğer ik model olan 1360 SE ve 1358 SE işlemcileri içinse hacimli üretimin Aralık ayında başlaması ön görülüyor. AMD anlaşılan sıcak yaz günlerini yeni nesil işlemcilerine yöenlik sıkı bir çalışma ile geçiriyor gibi görünüyor. Zira 27 Ağustos'da 2GHz'lik model ile başlayacak sektörün doğal 4 çekirdeğe sahip ilk işlemci akını yılın sonuna kadar hızlanarak devam edecek gibi gözüküyor. İşin açıkçası 2007 yılının son periyotu özellikle AMD tarafında doğal 4 çekirdekli işlemciler ile Intel tarafında 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerin rekabeti ile geçecek gibi gözüküyor.


    Sayfanın Linki : http://www.dailytech.com/AMD+Preps+Partners+for+Barcelona+Launch/article8185.htm








  • Umarız fiyatları iyi olur.Teşekkürler haber için.
  • Masaüstünde de kullanmaya müsait Barcelona cekirdekli opteronlarda cikacak mi?
  • Bence rekabet olacak kadar tutulmaz. İntel den daha iyi olurlarmı bileme ama daha ucuz olurlarsa belki satarlar. (bence)
  • Desene ilk etapta bişe yok ama seneye saat hızlarında görülür bir değişiklik yaşanacak o 2,6Ghz'lik işlemcinin performansını çok merak ediyorum nasıl bir şey olur ababa
  • 2008 de tam şenlik var. kur düzeyi böyle kalırsa bilgisayar tutkunlarına bayram var.
  • performans görmek gerekli..
  • Kafam iyice karışmaya başladı...
  • 2 d 1 1 şey çıkıyor. en iyisi çok uzaktan takip
  • uzun bekleyişin sonuda geldik evet artık geldik dimi inşallah öledir
  • Q6600 dengi bir AMD CPU bakalım ne kadar olacak ben de onu merak ediyorum ?
  • kaç paar olursa olsun rekabet kızışacak
  • cok pahali olacak barcelona.... ama sonuc zaten server islemcisi oldugu icin..
    ev kullanicisi icin phenomlari beklemek gerek...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Towarscke

    cok pahali olacak barcelona.... ama sonuc zaten server islemcisi oldugu icin..
    ev kullanicisi icin phenomlari beklemek gerek...

    Umarım beklemeye değer. Ortalığı yıkarsa sistemi anında değiştirmeye razıyım
  • socket am2 ye uygun modelleride cıksında phenomların ne olursa olsun beni baglamaz...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ENIGMA

    socket am2 ye uygun modelleride cıksında phenomların ne olursa olsun beni baglamaz...


    ii de o zaman o işlemcinin nimetlerinden faydalanabileceinizidüşünüyor musunuz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: .TaneR.

    2008 de tam şenlik var. kur düzeyi böyle kalırsa bilgisayar tutkunlarına bayram var.

    2008 de bir terslik olmazsa ( burası TR ) 1.35 - 1.45 arası olacağı varsayılıyor ancak şimdi madde madde sayamayacağım ve pek çoğumuzun bildiği etkiler kur'u zorlayabilirde
  • hadi bakalım biraz içraaat
  • 1.9-2 ghz arasına nasıl 2-3 model sıkıştırıyorlar, yahu hiç bilmeyen adam bile 150-200 mhz hızaşırtabiliyor.
  • biran önce piyasaya çıksınlar da görelim bakalım bu kadar konuşmaya değmiş mi? daha doğrusu döyledikleri kadar iyi performans verecek mi?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.