Şimdi Ara

Amazon Olayı Hakkında Açıklama ve Tartışma Ana Konusu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
763
Cevap
15
Favori
65.772
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle kullanım koşullarımızın aktarılması ile alakalı olarak, affiliate network linklerinin fark edilmesiyle ortaya çıkan süreçte yeterince açık iletişim sergilemediğimizi fark ettik.

    Herşeyden önce kullanım koşullarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

    Bugüne kadar ciddi bir emek sarfettiğimiz, korumak ve geliştirmek için hayatımızı adadığımız platformdaki hizmet ettiğimiz üyelerimizle sorun yaşayacağımız ve çıkan olayların bu kadar büyüyebileceği aklımızın ucundan bile geçmemişti. Bunun için ve kendi payımıza düşen hatalarımız için özür diler, bundan sonraki süreçte daha şeffaf bir politika izlemeye gayret edeceğimizi bilmenizi isteriz.

    Çeşitli sosyal ortamlarda da gündem yaratılarak büyüyen konu, bazı üyelerin sağ duyusu ile nispeten dinmiş olsa da halen birçok insanın kafası karışık durumdadır. Bundan dolayı bizce anlaşılması en kolay yöntem olan sizden sıkça duyduğumuz sorulara yanıt vermeye çalıştık. Ayrıca yeni sorular geldikçe yanıt verip konuyu güncellemek isteriz. 

    Sizden ricamız bu konu ile ilgili yorumların bu metin altından devam etmesidir. Bu nedenle diğer konularda alışveriş amacı dışında bir konunun konuşulması doğru olmayacaktır.

    Amazon’un EU Associate Programme’ı nedir?
    Amazon’un EU Associate Programme’ı hakkındaki detaylı bilgiye ilgili kaynaktan ulaşabilirsiniz. https://partnernet.amazon.de/

    DonanımHaber UTM’i nedir?
    ?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber şeklindeki UTM ise forumdan çıkan tüm linklere otomatik olarak eklenen bir koddur ve Amazon ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Bu UTM kullanıcıların gittikleri sitelere DonanımHaber’den geldiğini gösterme amaçlı olarak eklenmiştir.

    Murat olayı nedir? DonanımHaber çalışanı mı? Neden ve ne zaman işe alındı?
    Murat, 12 Haziran 2017 tarihi itibariyle resmi olarak DonanımHaber çalışanıdır. Kendisini Amazon konusunu çok güzel yönettiği için istihdam ettik. Bundan sonraki süreçte de aktif olarak sitede görev almasını istiyoruz ve kendisinden Amazon konusunu aynı şekilde yönetmesini, yeni konularla desteklemesini bekliyoruz. Şirkettte bu işi takip edip, organize eden bir ismin görev alması forumun daha düzenli ilerlemesine fayda sağlayacağı düşüncesini taşıyoruz.

    Link'ler ile ilgili olarak ne zaman çalışma yapıldı?
    Kullanıcıların atadığı linkleri temizleyip kendi link yapımıza geçişimiz yaklaşık bir ay önce oldu.

    Vergi ödüyor muyuz?
    Donanım Haber Elektronik Yayıncılık LTD. ŞTİ. olarak tüm kazançlarımızın usulüne uygun şekilde vergisini ödüyoruz. Türkiye dünyanın en modern bankacılık alt yapısına sahip ülkelerinden biri. Haliyle de bir şirketin hesabına gelen bir paranın vergilendirilmemesi gibi bir durum söz konusu dahi olamaz.

    Mesajlarda link değişikliği yapma hakkınız var mı?
    Dünyanın her yerinde mesajlarda ve konularda çeşitli moderasyonlar yapılabilir. Önemli olan anlam bütünlüğünü bozmamaktır. Kullanıcı siyahtan bahsediyorken mesajın içeriği beyaza kaymışsa o zaman problem var demektir. Anlam bozulmadığı sürece sorun yoktur.

    Kullanıcılar bu linklerden etkileniyor mu? Ne kadar para kazanıldı?
    Linklere tıklayarak alışveriş yapan kullanıcılar, bu durumdan etkilenmiyor. Yani diğer kullanıcılar gibi onlar da, Amazon’un sağlayıp, koruduğu fiyat, kalite ve yüksek standartlardaki servisten yararlanıyorlar. Fiyatlar, kalite ve yüksek standartlardaki Amazon servisi her şekilde aynı. Kazanç tablosunu merak edenler ilgili programdaki komisyon oranlarını inceleyebilir.

    Daha önce referanslı link verildi mi?
    Daha önce forumda on binlerce referanslı link paylaşılmış. Murat ve moderatörler tarafından tespit edilip silinmiş linkler hariç tespit edebildiğimiz referanslı link sayısı 10 binin üzerinde. Ayrıca 700’den fazla farklı referans kodu bulunduğunu tespit ettik. Üstelik bu referansların çok büyük bir çoğunluğu şu anda kazan kaldıran ve yoğunlukla mesaj atan üyeler tarafından atılmış. Bir kısmını forumdan uzaklaştırdık.

    Referanslı link’ler ne zaman kullanıcılara duyuruldu? 
    Amazon’un partner programına dahil olunduğu bilgisi 23 Haziran tarihinde konunun sorumlusu “MühendisMurat” nick’li üyemiz tarafından duyurulmuştur. Sonrasında konu güncellendikçe, yeni link’ler eklendikçe bu duyuru silinmiştir. Duyuruların sonsuza kadar kalması gibi bir durum takdir edersiniz ki çok da mantıklı değil. Bunun dışında forum kurallarında zaten forumdan bir gelir elde edilebileceğine dair bilgilendirmeler yer almaktadır.

    Neden diğer konularda konuşulmaya izin verilmiyor?
    Bu süreçten sonra diğer konunun eski amacına ulaşıp insanlara faydalı olabilmesi adına diğer konuyu saptıran hiçbir mesaja izin verilmeyecektir. O konudan sadece ürün paylaşımı ve alışverişe dair sorular – cevaplar paylaşılacaktır. Forumdaki Amazon konularından yararlanmak isteyen kullanıcılarımızın talepleri ve konunun iyiliği adına bu kararı aldık.

    Neden asic kodları değiştiriliyor?
    Kullanıcıların attığı mesajlarda DonanımHaber olarak her zaman şeffaf bir politika izlemeye çalıştık ve mesajlara yasal bir suç doğurmadığı, kullanıcıları mağdur edecek bir sebep taşımadığı sürece müdahale etmemeye gayret ettik. Ancak son olaylardan sonra bazı kullanıcılar insanların forum kullanımı zora sokacak şekilde kod paylaşmaya başladı. Kodları bu nedenle temizledik ya da değiştirdik.

    Kurallar sonradan mı değiştirildi?
    Forumda kurallar zaman zaman zaten değişiklik gösterebilir ve forumu daha işlevsel hale getirmek adına kuralların değiştirilebileceği bilgisi de forum kurallarında yer almaktadır. Türkiye şartlarında bir zorunluluk olmasa da son yaşanan olaylardan sonra kural değişikliklerini üyelere sunup onaylatma alt yapısını hazırlamayı planlarımız arasına aldık. Dileyen herkes kolaylıkla kurallar sayfasına zaman zaman göz atabilir. Burası gizli bir sayfa değildir.

    Her kullanıcının kendi referal kodlu linklerini paylaşması neden yasak?
    Her kullanıcıya forumda kendi referanslı link’lerini paylaşma izni getirsek bu durumda ortam tam bir referanslı link çöplüğüne dönecek. Çok uygun fiyata sunulan bir ürünü herkes kendisi paylaşmak adına arka arkaya sıralayacak ve belki de aynı ürün onlarca kez paylaşılacak. Hatta daha da kötüsü fırsat olsun olmasın birçok gereksiz link paylaşılacak. Murat yıllardır bu düzeni sağlamak adına mücadele verdi ve bu mücadelede de kesinlikle haklıydı. Bundan sonra da konunun ıslahı için bu şekilde devam edilecek.

    Neden Murat?
    Bugüne kadar konunun düzgün bir şekilde ilerlemesi, insanların büyük bir çoğunluğuna Amazon’dan nasıl alışveriş yapılırı sabırla anlatması ve Murat’ın paylaştığı içerikler üzerinden alışveriş yapmış yüzlerce insanın bulunması gibi etkilerden yola çıkarak, Murat’ın zaten çok iyi yaptığı işi daha da iyi yapıp odaklanabilmesi ve bizim yazılım - tasarım anlamında desteğimizi alabilmesi adına bizim bir takım arkadaşımız olarak devam ettirmesini uygun gördük.

    İnsanların faydasına olacak şekilde referanslı link’leri sildiği, aynı ürün çok ucuz diye onlarca satın alıp Türkiye’deki satış sitelerinde sattığı, Amazon müşteri hizmetlerinin iyi niyetini suistimal edip Amazon’un Türkiye’ye bakışını değiştirecek olumsuzlukların önüne geçmeye çalıştığı ve bu yönde davranışlar sergileyen kullanıcıları eleştirdiği için Murat kötü adam ilan edildi. Kendisi hakkında aslı astarı olmayan dedikodular ortaya atılmıştı. Meyve veren ağaç taşlanır misali eleştirilmektedir.

    Amazon konusu nedir?
    Biz Amazon EU Associate Program’ına dahil olmuş binlerce üye kuruluştan biriyiz. Bu kurum olarak bizim tercihimizdir ve bu programda yer almaya devam edeceğiz.

    Amazon dava açtı mı?
    Hayır. Donanımhaber, Amazon’un EU Associate Programme’ına sağlam bir duruşla aktif olarak katılan bir üye kuruluştur.

    Mesut Çevik, Murat hakkında neden yanlış açıklama yaptı?
    Mesut Çevik ortadaki söylentilerden sonra Murat’la ilgili olarak hatalı bir açıklama yapmış ancak sonrasında bu konudaki yorumlarını düzeltmiştir. Forum yönetimi Mesut’tan bağımsızdır ve olayların gelişimi ondan bağımsız bir şekilde ilerlemektedir. Ayrıca Mesut’un asıl kastettiği yukarıda da bahsettiğimiz farklı kişiler tarafından atılmış on binden fazla referral linkle ilgili husustur.

    Bu mesaj yeni sorular geldikçe ve yanıt vermek gerekli görüldükçe güncellenecektir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • O zaman da söyledim yine tekrar edeyim,

    O gün olaylar patlak verdiğinde ortaya çıkan kişi Mesut değil başkası olsaydı, açıklamalar düşünülerek, tasarlanarak yapılsaydı farklı bir durum söz konusu olurdu.

    Sizin sıkıntınız acil durum planınızın olmaması. Yani sistem odanız yansa ne yapacağınızı bilemeyecekmiş gibi hareket ettiniz. Paniklediniz ve belki sizi düzlüğe çıkaracak bir durumu yüzünüze bulaştırdınız. Şu saatten sonra şu yazdıklarınız kim için ne ifade eder, ne anlam taşır veya üyelerin bakışlarını değiştirir mi bilemem. Geç kalınmış, hata üstüne hata yaptıktan sonra " pardon " denilmiş bir durumdan ibarettir.

    Ferhan Şensoy un Pardon isimli filminde yaşananlardan hiçbir farkı yok şu an yaşadığınız şeylerin.
    Gun kullanıcı adlı forum yöneticisine cevaben atılmış mesajımdır. Alıntı eklenmiştir.

    Amazon Olayı Hakkında Açıklama ve Tartışma Ana Konusu


    https://teknoforza.net/...aberi-mahkemeye-veriyor/ bu yalan mı? Müşteri temsilcisi yasal süreç başlayacak demiş. Bence bu çalışan kendini riske atıp kovulmaya sebep olacak açıklamayı yapmaz diye düşünüyorum. Bu müşteri temsilcisi yalan beyanda bulunmuşsa gerekli açıklamayı veya duyuruyu yapın bu müşteri temsilcisi hakkında şikayette de bulanabilirsiniz. (**** ile bu yayımlamayı yaptıktan sonra iletişime geçilmiş ardından DH ile ilgili tüm haber başlıklarını kaldırmıştır. Büyük olasılıkla yalan haber yapılmış. Haber ayrıntısında Amazon müşteri temsilcisinin "Donanımhaber ile ilgili yasal süreç başlatıldı" yazan konuşma kaydı ekran görüntüsü paylaşılmıştı.) (Amazonla bizzat iletişime geçip durum açıklığa kavuşturulacak.)
    EDIT: Amazonla iletişime geçildi, ayrıntı vermeyeceğim ancak site tarafından yapılan haberin kaldırılması isabetli olmuş Amazon tarafından yasal süreç başlatıldı şeklindeki haberler gerçek dışı itibar etmeyin. Yani henüz değil

    Ben konunun hukuki boyutunu detaylı araştırdım. Sizleri zora sokacak etkenleri sıralayayım bir hukuk bürosundan veya avukatlarınızdan yardım almanızda fayda var.

    1- Amazon açık bir şekilde kural olarak tanımladığı referral linkin görünür şekilde olması gerekiyor. (Donanımhaber de ise site kodlamasına gömülmüş) MühendisMurat isimli üye/forum çalışanı bu işi Allah rızası için yaptığını söylemiş ve kazancı olmadığını belirtmiş. Ancak bu kişi sitesinde bölüm sorumlusu olarak görev almış. Kendine veya çalıştığı şirkete üyeler üzerinden (gizli ref olduğu için üyeler olay patlak verene kadar durumdan bihaberdar) kazanç sağlamaya yönelik atmış olduğu adımlar TCK'nın 158. maddesine göre "nitelikli dolandırıcılık" kapsamında hakkında dava açılabilir.

    2- DH sitesi aynı zamanda bir sosyal medya. Facebook, Twitter vb için konulan yasalar neyse bu forum içinde de aynı kurallar geçerlidir. Değiştirilen üyelik sözleşmesindeki kuralların kanuna aykırı olan kuralların hukuki boyutunda geçerliliği hakkında Forum kurallarını haksız kazanç elde etmeye ve üyeleri mağdur etmeye yönelik girişimler "yasal ve idari düzenlemelerde öngörülen usul ve kurallara uymama","görevi kötüye kullanma" ve "güveni köüye kullanma" kapsamında yöneticiler veya sorumlular hakkında dava açılabilir. Özellikle doğrulanmış hesaplar ve facebook bağlantılı hesaplar ile ilgili yapılan yazı düzenlemelerini kanuna aykırı bir şekilde düzenleme yapamazsınız. (Hakaret/küfür yok ise) Üyelik sözleşmesine ek maddeler konması değiştirilmesi bir fayda sağlamaz çünkü kişi özgürlüğü ve veri güvenliği açısından sorun yaratabilecek her türlü değişiklikte kanunlar, üye olduğu tarihteki kabul ettiği üyelik sözleşmesini esas alır. (Bu konuda TCK da yasal boşluklar tespit edildi maddelerin sadece kamu görevlileri ilgilendiren kısımlarını kaldırdım . Bu yüzden yasal boşluğu gidermek için web üzerinden işlenen suçlar kapsamında BTK ile iletişime geçilip kullanıcı sözleşmesinde değiştirilen maddeler ve değiştirilen üye mesajları ile ilgili soruşturma talep edilecek.)

    3- Bu bölüme giriş yapan kullanıcılar bir telefon kodu doğrulamasından geçiyor. Yani burada yazılan çizilen her türlü yorum/paylaşım lehinde veya aleyhinde delil olarak kullanılabilir. Kişilerin buraya doğrulanmış hesap üzerinden bilgi amaçlı yapmış olduğu paylaşımları yönetici veya görevliler kazanç elde etmek için linklere çevrilme işi TCK'nın 155. maddesine göre "güveni kötüye kullanma" ve 158. Maddesine göre (1. b/c/g/h ve 2.) fıkralarına göre "nitelikli dolandırıcılık" ve 244/1-2-3-4 maddesine ve fıkralarına göre "bilişim sistemlerinde verilerinin değişimi ile haksız kazanç elde etme, üyelerin bilgi amaçlı paylaşımlarını kazanca dönüştürme" suçları kapsamında hakkınızda dava açılabilir.

    4- Amazon alışverişi ile ilgili husus: Eğer bu referral link üzerinden yapılan alışverişler nedeniyle Türkiye'ye (amazon zarar endişesiyle) bu ürünlerin gönderimi satışı durdurulmuşsa site üyesi olup olmaması fark etmez tüm Türkiye'yi mağdur eden bir durum söz konusu olduğunda mağduriyet yaşayan bu tür kişiler amazondan bilgi talebinde bulunarak alışverişlerinde referral link bulunup bulunmadığının bilgisini isteyebilir. Eğer somut kanıtlarla bu ispatlanırsa kişi yaşamış olduğu maddi zararlarını referral link sahibine ve amazona karşı tazminat davaları açılabilir.

    5- Amazon üzerinden yapılan alışverişler serbest ticaret kanun hükümlerine, gümrük birliği anlaşmalarına ve kamu yararına aykırılık teşkil ediyorsa vergilendirme, kaçakçılık ve bu alışverişler üzerinde vergisiz para/kazanç girişi sağlanmışsa amazona ve Türkiyede işbirliği yaptığı ortaklarına kurumlar nezlinde dava açabilir. (Bakanlıklar-kişisel dava açma hakkımız yok delil sunamayacağınızdan sadece ödüllü ihbar yapılabiliyor. Tespit halinde devletin belirlediği tutarlar dahilinde bu ihbar yapan kişilere ödül veriliyor.)

    6- İstatistik veri tutulduğundan bahsedilmiş. Bu istatistik verileri alışveriş yapan kişilerin izni dışında 3.şahıslar ile veri paylaşımı yapılmışsa kişi hak ve özgürlüğü ihlalinden amazon ve ortaklarına davalar açılabilir. Amazon müşteri temsilcisi böyle bir paylaşım yapmalarının mümkün olmadığını açıklamış ama peki bu istatistik verileri nasıl elde ediliyor? Bu istastik verilerini ancak yetkilendirilmiş kamu kuruluşları ve şirketin bizzat kendisi tutabilir gizlilik ihlalleri hakkında suç teşkil eder aksi durumlar.

    7-Bu süreçte Yetki ve sorumluluk sizde ancak üyeler bu konuyla alakalı suçlanamaz hakaret/küfür içeriği olmayan yorumlarında karşı tavır sergileyenler üzerinde yaptırım/cezai işlemler uygulanamaz. TCK'nın 107/1 maddesine göre "Bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı şeyi yapmaya zorlamaya çalışma şeklinde şantaj" suçundan davalar açılabilir. (birkaç yazışma gördüm resmi bununla alakalı bilgilendirmek istedim)

    8- 22 Temmuz sonrasındaki mesajların silinmesi ile alakalı durum. Bu madde de saymış olduğum hususlar üzerinden davalar açılmış olsun yada olmasın üyeler tarafından paylaşılan suç delillerini yok etme, değiştirme veya gizleme yöntemlerini uygulamak TCK'nın 281. maddesine göre "suç ile ilgili maddi gerçeğin ortaya çıkmasına yönelik delilleri yok etme" fiilini yukarıdaki maddelere göre de suçları mahkemeye karşı işlemiş sayılırlar.


    *Amazondan alışveriş hizmeti DH in vermiş olduğu bir hizmet değil. Fırsatlarda DH olarak paylaşım yapılmıyor gördüğüm kadarıyla. Fırsat paylaşımlarını üyeler yaptığı için burada yasalar üyeleri korur. DH forumu yöneticileri bilgi/haber paylaşım sitesi adı altında haksız kazanç elde etme yöntemlerine başvurursa burada yasalar devreye girer.

    Size bir çözüm yolu sunayım: MühendisMurat çalışanınız ve amazon fırsat konusu sahibi değil mi? Bu kişiye yetkiyi vermişsiniz zaten. Bu fırsat linklerini dh referral linki görünecek şekilde (amazon kurallarını çiğnememiş olursunuz böylece) paylaşımını yapabilir. Üzerinden 3.sahışlara para kazandırmak istemeyen üyelerde farklı yani bunun gibi konular üzerinde sadece kod paylaşımı yapar. Böylece Amazon da fırsat ürünlerinin türkiye ye gönderiminin önünü açar kişi mağduriyetleri giderilmiş olur. Siz burada paylaşılan kodları linklere çevirip kanunları çiğnemek yerine bu kodu alıp mühendismurat kendi konusunda linkli bir şekilde sunabilir. Açıkcası ben yeni üyeyim bu foruma ama bu referral link olayının "kanuna uygun" şekilde yapılmasında sakınca görmüyorum ve kimsenin de buna karşı olacağını sanmıyorum. 2 ayrı konuda da fırsatlar paylaşılmaya devam eder tartışma kapanır düşüncesindeyim. Görüdüğüm kadarıyla DH üyelerinin çoğu üzerilerinden gizli saklı kazanç kazanılmasına göz yummayacaklar. Böyle devam ederse bu tartışma bitmez. Bahsettiğim dava süreçleri başlayabilir.


    Mesajım "Fırsatlar bölümünden" bu konuya taşıdım. Fırsatlar bölümündeki mesajım silinecektir. Ayrıca bu konu silinip tekrar yayınlandığı için düzeltmeler yapma fırsatım olmadı yeni düzenlemeleri yapacağım.

    Örneğin Forumda yazılan iddaalara göre hediye 5$ kuponları türkiye de kullanılmadığı söylenip kendileri keşif yapmışlar ve geçerliliği olduğu ispatlanmışsada geçerli olmadığı söylemlerine devam etmişler. Bu kuponlarla ilgili bilgisi olan varsa ek olarak iletişime geçebilir benimle. Amazon ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı bir konuda tüketiciyi aldatan yanıltıcı bilgiler verilmesinde suç unsuru var mı yok mu tam içeriğini öğrenmek ve bilgi kirliliğini önlemek gerekiyor.
    Bir zamanlar Donanım forumunun Dahili Bileşenler kısmında heyecenla, şevkle ve hatta ihtiras boyutunda sistem tavsiyesi vermeye çalışan Murat kardeşimiz (ki 42 yşındayım, kuvvetle muhtemel kardeşim, belki çocuğum yaşındadır) kim derdi ki bir gün forum çalışanı olsun, hatta forumu karıştırsın.

    Bu da böyle unutamadığım bir anımdır.
    "Vitaminsizler" gibi insanları kıracak laflar edildi. Ardından "Amazon'la aramızda protokol var" dendi, ki protokol falan yoktu, bu yukarı bahsettiğiniz referal program herkesin üyeliğine açık. Linkler gizli bir şekilde refli hale getirildi, halbuki "Birçok arkadaş Adblock kullanıyor, forumun bakım masraflarını vs. karşılamakta zorlanıyoruz, sizlere daha iyi hizmet verebilmek adına artık Amazon konusundaki linklerin sonuna DH referansı eklenecek" dense kimsenin karşı çıkacağını sanmıyorum. Ancak Murat'ın kavga ettiği insanları forumdan banlayıp, her gün tutarsız açıklamalar yapıp, bir de üzerine millete hakaret ederseniz bu tepki az bile. İnanın maddi açıdan tepkisini ortaya koymayan ancak çok kırgın durumda olan yüzlerce üye var. Özür dilemeniz olumlu bir hamle ancak testi kırıldıktan sonra bir araya getirmek çok kolay olmayabiliyor. Hayırlısı olsun...
    Mesut Çevik'in üslubu, Gün Oksay'ın "forum benim değil mi istediğimi editlerim" tavırları benim için kabul edilemezdir. Şu esnaf mantığıyla yazılmış açıklamanız hiçbirşeyi telafi etmiyor. Araya "efiliyıt nitvork" lafı sıkıştırınca otomatikman haklı olmuyorsunuz. Günün birinde eski mesajları düzenleyip hakaret/küfür/propoganda yapmayacağınızın hiçbir garantisi olmadığını kanıtladınız.

    Son zamanlarda vakitsizlikten çok fazla yorum atamıyordum zaten, bu olaydan sonra foruma en ufak bir içerik sağlamak bile istemiyorum.

    Keşke üşenmeseniz de, isteyenlere tüm yazdıklarıyla beraber hesabını silme olanağı verseniz. Ama ASIN(onu bile yanlış yazmışsınız, asic değil...) kodlarını teker teker referanslı link yapmak epey vakit alıyordur tabii.

    11 yıllık ve sayısız mesajı olan bir üye olarak ben utanıyorum sizin adınıza, lakin sizdeki rahatlık kimsede yok maaşallah...
  • konuyu önce silip sonradan editlenmiş hali ile tekrardan geri getirmek tam donanım haberlik bir iş gerçekten



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CrystalCacik -- 2 Ağustos 2017; 16:6:50 >
  • Bitcoin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mikuru Asahina -- 1 Ağustos 2017; 20:39:22 >
  • Okuyalım bakalım.
  • Okuyalım
  • ben bu sonuna kadar hem sizin hemde murat arkadaşın yanındayım. bu türlü forumların ve hizmetlerin desteklenmesi taraftarıyım.
    tüm emekleriniz için teşekkürler sevgili DH ailesi
    Not : Şahsi fikirlerimdir. hiç bir emek ödülsüz kalmamalı...
  • önlerden
  • rez
  • Güzel bir şekilde açıklanmış bence.

    Muck dh



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Litation -- 28 Temmuz 2017; 16:36:3 >
  • Ön masalarımız dolmuştur. Lütfen rezervasyon mesajı atmayınız.
  • O zaman da söyledim yine tekrar edeyim,

    O gün olaylar patlak verdiğinde ortaya çıkan kişi Mesut değil başkası olsaydı, açıklamalar düşünülerek, tasarlanarak yapılsaydı farklı bir durum söz konusu olurdu.

    Sizin sıkıntınız acil durum planınızın olmaması. Yani sistem odanız yansa ne yapacağınızı bilemeyecekmiş gibi hareket ettiniz. Paniklediniz ve belki sizi düzlüğe çıkaracak bir durumu yüzünüze bulaştırdınız. Şu saatten sonra şu yazdıklarınız kim için ne ifade eder, ne anlam taşır veya üyelerin bakışlarını değiştirir mi bilemem. Geç kalınmış, hata üstüne hata yaptıktan sonra " pardon " denilmiş bir durumdan ibarettir.

    Ferhan Şensoy un Pardon isimli filminde yaşananlardan hiçbir farkı yok şu an yaşadığınız şeylerin.
  • hayırlısı.
  • Komik.
  • sadece yorumları okumaya geldim.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • gun, benim yorumu okumus talimati vermis guzel :D

    Yapacaginiz buydu iste bos yere isi karsilikli laf dalasina dusurmeye gerek yoktu.En basindan bu yapilsaydi bu is de bu kadar mecrasindan sapmazdi.Su dakikadan sonra da daha kotu niyetli yorum yapan olursa buna art niyet denir.

    Onemli olan niyet, elestiri sonuna kadar ama baska konulardan sebeple hala kinle hareket edenler olursa kanimca artik destek de gormeyecektir.
  • Olaylar bu kadar büyümeden en başında yapılması gereken açıklamaların ve yöneticilerin forum üyelerine karşı sert tutumları (arada bazı gereksiz yorum yapan üyeleri saymıyorum) çok gereksizdi.

    Yinede hatanızın kabul edilerek özür dilenmesi ve daha şeffaf açıklamalar ile bilgi verilmesi doğru ancak geç bir karar olmuş. Ancak zararın neresinden dönülürse kardır. Forum yönetimi ve Murat arkadaşımız ilgili konu içerisinde forum üyelerine karşı daha yumuşak tavırlar sergilemelidirler.

    Olaylar esnasında gereksiz yere banlanan/cezalandırılan arkadaşların mümkünse hesaplarının yeniden kullanılabilir olması adil ve dürüst bir hareket olacaktır.

    Hassasiyetiniz için teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi theabir -- 1 Ağustos 2017; 15:13:17 >
  • ilginç
  • Arkadaş 2 gün foruma girmedik yer yerinden oynamış.

    Bu arada Murat'ı şahsen tanımam lakin amazon konusunda aynı soruya verdiği 98531654941 cevaptan ötürü kendisinin ne kadar iyi niyetli biri olduğunu bilirim.

    Örneğin ben, halen eşime bir saat alacam, ne zaman aklıma gelse murata sorarım oda aynı şekilde bana uygun saatlerin linklerini verir. Yahu birgünde demez mi '' arkadaş yeter mk, alacağın 1 saat 100 defa link sordun '' Demedi
  • Gun kullanıcı adlı forum yöneticisine cevaben atılmış mesajımdır. Alıntı eklenmiştir.



    https://teknoforza.net/...aberi-mahkemeye-veriyor/ bu yalan mı? Müşteri temsilcisi yasal süreç başlayacak demiş. Bence bu çalışan kendini riske atıp kovulmaya sebep olacak açıklamayı yapmaz diye düşünüyorum. Bu müşteri temsilcisi yalan beyanda bulunmuşsa gerekli açıklamayı veya duyuruyu yapın bu müşteri temsilcisi hakkında şikayette de bulanabilirsiniz. (**** ile bu yayımlamayı yaptıktan sonra iletişime geçilmiş ardından DH ile ilgili tüm haber başlıklarını kaldırmıştır. Büyük olasılıkla yalan haber yapılmış. Haber ayrıntısında Amazon müşteri temsilcisinin "Donanımhaber ile ilgili yasal süreç başlatıldı" yazan konuşma kaydı ekran görüntüsü paylaşılmıştı.) (Amazonla bizzat iletişime geçip durum açıklığa kavuşturulacak.)
    EDIT: Amazonla iletişime geçildi, ayrıntı vermeyeceğim ancak site tarafından yapılan haberin kaldırılması isabetli olmuş Amazon tarafından yasal süreç başlatıldı şeklindeki haberler gerçek dışı itibar etmeyin. Yani henüz değil

    Ben konunun hukuki boyutunu detaylı araştırdım. Sizleri zora sokacak etkenleri sıralayayım bir hukuk bürosundan veya avukatlarınızdan yardım almanızda fayda var.

    1- Amazon açık bir şekilde kural olarak tanımladığı referral linkin görünür şekilde olması gerekiyor. (Donanımhaber de ise site kodlamasına gömülmüş) MühendisMurat isimli üye/forum çalışanı bu işi Allah rızası için yaptığını söylemiş ve kazancı olmadığını belirtmiş. Ancak bu kişi sitesinde bölüm sorumlusu olarak görev almış. Kendine veya çalıştığı şirkete üyeler üzerinden (gizli ref olduğu için üyeler olay patlak verene kadar durumdan bihaberdar) kazanç sağlamaya yönelik atmış olduğu adımlar TCK'nın 158. maddesine göre "nitelikli dolandırıcılık" kapsamında hakkında dava açılabilir.

    2- DH sitesi aynı zamanda bir sosyal medya. Facebook, Twitter vb için konulan yasalar neyse bu forum içinde de aynı kurallar geçerlidir. Değiştirilen üyelik sözleşmesindeki kuralların kanuna aykırı olan kuralların hukuki boyutunda geçerliliği hakkında Forum kurallarını haksız kazanç elde etmeye ve üyeleri mağdur etmeye yönelik girişimler "yasal ve idari düzenlemelerde öngörülen usul ve kurallara uymama","görevi kötüye kullanma" ve "güveni köüye kullanma" kapsamında yöneticiler veya sorumlular hakkında dava açılabilir. Özellikle doğrulanmış hesaplar ve facebook bağlantılı hesaplar ile ilgili yapılan yazı düzenlemelerini kanuna aykırı bir şekilde düzenleme yapamazsınız. (Hakaret/küfür yok ise) Üyelik sözleşmesine ek maddeler konması değiştirilmesi bir fayda sağlamaz çünkü kişi özgürlüğü ve veri güvenliği açısından sorun yaratabilecek her türlü değişiklikte kanunlar, üye olduğu tarihteki kabul ettiği üyelik sözleşmesini esas alır. (Bu konuda TCK da yasal boşluklar tespit edildi maddelerin sadece kamu görevlileri ilgilendiren kısımlarını kaldırdım . Bu yüzden yasal boşluğu gidermek için web üzerinden işlenen suçlar kapsamında BTK ile iletişime geçilip kullanıcı sözleşmesinde değiştirilen maddeler ve değiştirilen üye mesajları ile ilgili soruşturma talep edilecek.)

    3- Bu bölüme giriş yapan kullanıcılar bir telefon kodu doğrulamasından geçiyor. Yani burada yazılan çizilen her türlü yorum/paylaşım lehinde veya aleyhinde delil olarak kullanılabilir. Kişilerin buraya doğrulanmış hesap üzerinden bilgi amaçlı yapmış olduğu paylaşımları yönetici veya görevliler kazanç elde etmek için linklere çevrilme işi TCK'nın 155. maddesine göre "güveni kötüye kullanma" ve 158. Maddesine göre (1. b/c/g/h ve 2.) fıkralarına göre "nitelikli dolandırıcılık" ve 244/1-2-3-4 maddesine ve fıkralarına göre "bilişim sistemlerinde verilerinin değişimi ile haksız kazanç elde etme, üyelerin bilgi amaçlı paylaşımlarını kazanca dönüştürme" suçları kapsamında hakkınızda dava açılabilir.

    4- Amazon alışverişi ile ilgili husus: Eğer bu referral link üzerinden yapılan alışverişler nedeniyle Türkiye'ye (amazon zarar endişesiyle) bu ürünlerin gönderimi satışı durdurulmuşsa site üyesi olup olmaması fark etmez tüm Türkiye'yi mağdur eden bir durum söz konusu olduğunda mağduriyet yaşayan bu tür kişiler amazondan bilgi talebinde bulunarak alışverişlerinde referral link bulunup bulunmadığının bilgisini isteyebilir. Eğer somut kanıtlarla bu ispatlanırsa kişi yaşamış olduğu maddi zararlarını referral link sahibine ve amazona karşı tazminat davaları açılabilir.

    5- Amazon üzerinden yapılan alışverişler serbest ticaret kanun hükümlerine, gümrük birliği anlaşmalarına ve kamu yararına aykırılık teşkil ediyorsa vergilendirme, kaçakçılık ve bu alışverişler üzerinde vergisiz para/kazanç girişi sağlanmışsa amazona ve Türkiyede işbirliği yaptığı ortaklarına kurumlar nezlinde dava açabilir. (Bakanlıklar-kişisel dava açma hakkımız yok delil sunamayacağınızdan sadece ödüllü ihbar yapılabiliyor. Tespit halinde devletin belirlediği tutarlar dahilinde bu ihbar yapan kişilere ödül veriliyor.)

    6- İstatistik veri tutulduğundan bahsedilmiş. Bu istatistik verileri alışveriş yapan kişilerin izni dışında 3.şahıslar ile veri paylaşımı yapılmışsa kişi hak ve özgürlüğü ihlalinden amazon ve ortaklarına davalar açılabilir. Amazon müşteri temsilcisi böyle bir paylaşım yapmalarının mümkün olmadığını açıklamış ama peki bu istatistik verileri nasıl elde ediliyor? Bu istastik verilerini ancak yetkilendirilmiş kamu kuruluşları ve şirketin bizzat kendisi tutabilir gizlilik ihlalleri hakkında suç teşkil eder aksi durumlar.

    7-Bu süreçte Yetki ve sorumluluk sizde ancak üyeler bu konuyla alakalı suçlanamaz hakaret/küfür içeriği olmayan yorumlarında karşı tavır sergileyenler üzerinde yaptırım/cezai işlemler uygulanamaz. TCK'nın 107/1 maddesine göre "Bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı şeyi yapmaya zorlamaya çalışma şeklinde şantaj" suçundan davalar açılabilir. (birkaç yazışma gördüm resmi bununla alakalı bilgilendirmek istedim)

    8- 22 Temmuz sonrasındaki mesajların silinmesi ile alakalı durum. Bu madde de saymış olduğum hususlar üzerinden davalar açılmış olsun yada olmasın üyeler tarafından paylaşılan suç delillerini yok etme, değiştirme veya gizleme yöntemlerini uygulamak TCK'nın 281. maddesine göre "suç ile ilgili maddi gerçeğin ortaya çıkmasına yönelik delilleri yok etme" fiilini yukarıdaki maddelere göre de suçları mahkemeye karşı işlemiş sayılırlar.


    *Amazondan alışveriş hizmeti DH in vermiş olduğu bir hizmet değil. Fırsatlarda DH olarak paylaşım yapılmıyor gördüğüm kadarıyla. Fırsat paylaşımlarını üyeler yaptığı için burada yasalar üyeleri korur. DH forumu yöneticileri bilgi/haber paylaşım sitesi adı altında haksız kazanç elde etme yöntemlerine başvurursa burada yasalar devreye girer.

    Size bir çözüm yolu sunayım: MühendisMurat çalışanınız ve amazon fırsat konusu sahibi değil mi? Bu kişiye yetkiyi vermişsiniz zaten. Bu fırsat linklerini dh referral linki görünecek şekilde (amazon kurallarını çiğnememiş olursunuz böylece) paylaşımını yapabilir. Üzerinden 3.sahışlara para kazandırmak istemeyen üyelerde farklı yani bunun gibi konular üzerinde sadece kod paylaşımı yapar. Böylece Amazon da fırsat ürünlerinin türkiye ye gönderiminin önünü açar kişi mağduriyetleri giderilmiş olur. Siz burada paylaşılan kodları linklere çevirip kanunları çiğnemek yerine bu kodu alıp mühendismurat kendi konusunda linkli bir şekilde sunabilir. Açıkcası ben yeni üyeyim bu foruma ama bu referral link olayının "kanuna uygun" şekilde yapılmasında sakınca görmüyorum ve kimsenin de buna karşı olacağını sanmıyorum. 2 ayrı konuda da fırsatlar paylaşılmaya devam eder tartışma kapanır düşüncesindeyim. Görüdüğüm kadarıyla DH üyelerinin çoğu üzerilerinden gizli saklı kazanç kazanılmasına göz yummayacaklar. Böyle devam ederse bu tartışma bitmez. Bahsettiğim dava süreçleri başlayabilir.


    Mesajım "Fırsatlar bölümünden" bu konuya taşıdım. Fırsatlar bölümündeki mesajım silinecektir. Ayrıca bu konu silinip tekrar yayınlandığı için düzeltmeler yapma fırsatım olmadı yeni düzenlemeleri yapacağım.

    Örneğin Forumda yazılan iddaalara göre hediye 5$ kuponları türkiye de kullanılmadığı söylenip kendileri keşif yapmışlar ve geçerliliği olduğu ispatlanmışsada geçerli olmadığı söylemlerine devam etmişler. Bu kuponlarla ilgili bilgisi olan varsa ek olarak iletişime geçebilir benimle. Amazon ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı bir konuda tüketiciyi aldatan yanıltıcı bilgiler verilmesinde suç unsuru var mı yok mu tam içeriğini öğrenmek ve bilgi kirliliğini önlemek gerekiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 3 Ağustos 2017; 0:4:47 >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.