Şimdi Ara

Altın hakkında merak ettiklerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
468
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba.


    Öncelikle merak ettiğim, araştırıp da sorularımın cevabını bulamadığın bazı konularda sizlere danışmak istedim. Bilgisi olan arkadaşlar belki bildiklerini paylaşır, merakım da doğru kaynaklara yönelir diye umuyorum.


    1)

    Benim bildiğim, televizyon ve internet ortamındaki altın fiyatları, 999.9/1000 saflığa sahip "has altın" fiyatları oluyor. Ancak, yine bildiğim kadarıyla, Türkiye'deki bir çok banka bu fiyatların da üstünden, internet bankalıcılığı aracılığıyla bizlere 995/1000 saflık oranına sahip altın satıyor. Bu durum bir nevi "dolandırıcılık" olmuyor mu? Her 1 kg altın için 999.9/1000'den ödenen ancak 995/1000 olan altın, 4 gram kayıp anlamına geliyor.


    2)

    • İş Bankası 4-5 kg üzeri fiziki teslimat yapıyorum diyor.
    • ING fiziki teslimat yapmıyor.
    • HSBC yapmıyor..
    • Kuveyttürk, 5 grama kadar, gram başı 5.5 TL alıp, 5 gramdan sonra, gram başı 2.5 TL gasp etmeye çalışıyor. Örneğin 100 gramlık külçe için 100 x 2.5 TL = 250 TL masraf, ancak 1kg külçe isterseniz 240 TL + nakliyat diyor...

    Kılçıksız, haraç kesmeden, tırtıklamadan fiziki altın teslimatı yapan banka var mıdır Türkiye'de?


    Atıyorum 30-40 lira nakliye ve sigorta ücretini anlarım da, benim malvarlığım ve sahip olduğum altın gramı üzerinden benden para tırtıklanmasını anlamlandıramıyorum.

    Hiçbir hukuksal dayanağı olmayan bu bozuk ve gaspçı zihniyet ile, sahip olduğum her döviz birimi için 10 kuruş mu kesecekler ileride?


    Bildiklerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.








  • Yorumlarinizi Biraz abartı görüyorum.
    1. A matka bir gofret x marketi farklı fiyat, y marketi farkli fiyat ile satıyor, ayni fabrikanın ürettiği ayni urun ama fiyat farklı. Sizin mantığınız ile pahali satan market dolandırıcı oluyor. Ayrica banka size saflik derecesini ve fiyatını söylüyor, bunu bilerek alıyorsunuz.
    2. Banka size online işlem yaparsanız para kesmem ama fiziki altin isterseniz benim bunun için rafineriye gitmem, Altını almam, size ulastirmam gerekir, bu isin de bir maliyeti var diyor. Malin sizin olması birseyi değiştirmez, siz bankayı araci kalmışsınız, isterse ekstra islem icin ücret talep edebilir.
    Bankaları korumak anlamında, banka haklıdır diye söylemiyorum bunları, sistem bu şekilde kurulmuş sadece

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sayın @fezalii ,


    Her zaman T.C yasaları ve hukuk çerçevesinde iş yapan bir birey olarak, Türkiye'deki bir çok usulsüz, uygunsuz duruma şahitlik etmiş bir insan olarak, kızgınlık ve öfke ile yazıyorum, ancak abarttığımı sanmıyorum.


    Şöyle ki, burada konu gofret, sakız vb. değil, ya da 500 TL'lik altını bir kuyumcunun 520 TL'ye satması değil. Bildiğimiz üzere, "altın", dünyanın her yerinde az çok eş değer fiyattan işlem görüyor, görmesi gerekiyor.


    Elbette herkes aldığı ürünü farklı fiyattan satabilir, ticaret yapabilir, ancak konu bankalar ise, birçok bankanın saflık derecesini yazmadığını görüyorum ve sanki 999.9/1000 altın alınıyormuş iluzyonunu oluşturuyor. Bu çerçevede "pahalı satan" değil, piyasa fiyatı 999.9/1000 saflık için olan fiyattan 995/1000 satmalarını "dolandırıcılık" olarak nitelendiriyorum. Kaldı ki, bir çok banka, bileceğiniz üzere fiziki altın teslimatı yapmazken, hiçbir ücret/nakliye vs. vb. durumu yokken, neden "ayak atıp" 995/1000 satıyoruz der, onu da anlamış değilim.


    Ben ülkesini, vatanını, milletini seven bir insanım ve BDDK gibi kuruluşların bu tarz denetlemeleri gerektikleri alanlarda neden denetleme yapamadıklarını veya yapmadıklarını merak ediyorum.


    İkinci maddeye gelirsek: Bankaların müşteri hizmetleri gibi klişe bir cevap yazmışsınız, ancak bakın şöyle belirteyim. Ben kendimi mantıklı ve kafası çalışan bir insan olarak tanımlıyorum. Örneğin Amazon'dan bir "akıllı telefon" siparişi verdiğimde, elbette (örneğin) bunun sigortası dahilinde nakliye ücreti olan 50 TL'yi ödüyorum. Ancak 10 adet telefon aldığımda, bunların hepsi aynı kutuya konuyor ve ben 50 TL'den fazla bir ücret ödemiyorum. Amazon bana bu durumda demiyor ki, "arkadaş ben senin için üreticisinden 10 telefon almak durumundayım ve telefonların işlemci hızına göre senden her MegaHerz için 2,5 TL alacağım".


    Çok uzun oldu farkındayım, ancak demem şudur ki: Seve seve nakliye ve sigorta ücretini öderim. Zaten bunu da ödeme yanlısıyım. Verilen hizmete karşı bir ödeme.


    Ancak 10 adet x 100 gram altın külçe aldığımda, banka, sahip olduğum malvarlığım ve gram altınım başından hesap yapıp benden 10 x 100 x 2.5 TL = 2500 TL haraç kesmeye kalkıyorsa ve 1 kg külçe siparişi verdiğimde ne için aldığı belli olmayan 240 TL + 30 TL nakliye ücreti talep ediyorsa, ne ben ne de benim halkım eşek değildir derim ve BDDK ve devlet yetkililerine neden denetlemiyorsun diye sorarım.


    Elbette banka işlem ücreti kesebilir, ancak bunu T.C kanunları ve yasaları çerçevesinde yapmak zorundadır. Hiçbir hukuki dayanağı yoksa eğer, oraya keyfi biçimde 100 gram altın için bana 50 gramını vereceksin de yazabilir. Evet yazabilir. Yazabilir demek, bunu bizlere yedirebileceği anlamına gelmez ve yediremez. Bunun gibi sayısız hukuk mücadelem mevcut, insanlarımız bankaların müşteri hizmetleri gibi düşünüp, zaten düzülüyoruz, karşı çıkmayalım zihniyetini benimsediği sürece de ülkemizde bazı şeyler çok yavaş değişecektir.


    Son olarak ve konu dışı olarak ekleyeyim: Aynı "kötü niyet", Kambiyo vergisi adı altında kesilen vergi esnasında VE bankaların halkımızdan altın günleri adı altında altınlarını toplayıp, hesaplara yatırmasında da gerçekleşmektedir. Bir çok banka fiziki altınınızı sizden alıp, iadesini fiziki olarak yapmıyor, bu şekilde piyasadaki fiziki altınlar toplanıyor, gelecekte bir kriz, hortumlanma vb. olduğunda eminim yastık altında tutulan fiziki altından çok değerli olacaktır hayali altınlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yorrap -- 11 Kasım 2020; 11:8:28 >




  • Ben baştan söyledim, bankayı korumak gibi bir niyetim yok sadece bence mantıklı olani söylüyorum diye ama siz zaten kararınızı vermişsiniz,
    Insallah yasal süreç başlatıp tüketici lehine bir gelişmeye sebep olursunuz diyeyim
    Iyi günler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bankaların genel çalışma mantığı faiz ya da paradan para kazanma üzerine olduğu için hiçbir banka size almış olduğunuz altının gerçek değeri üzerinden fiziki teslimat yapmıyor. Ne yazık ki bu böyle. Fiziki teslimat yapanlar da 995 milyem üzerinden hesaplama yaparak akıllarınca kendi masraflarını oradan çıkarmanın peşine düşünüyorlar. Bankacılık sektörünün genel ruhunda faiz olduğu için bir şekilde sizin paranızdan para kazanmadan size teslimat yapmıyorlar. Her ne kadar bazı bankalar faizsiz işlem ya da faizsiz banka diye kendilerini lanse etseler de faiz yerine katılım payı gibi saçma bir terim bulup akıllarınca harama bulaşmadıklarını ispatlamaya çalışıyorlar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.