Şimdi Ara

Almanya seçimleri: Sosyal Demokratlar seçimleri kazandı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
564
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Almanya seçimleri: Sosyal Demokratlar seçimleri kazandı, Merkel'in partisi tarihinin en düşük oyunu aldı, gözler koalisyon pazarlıklarında

    Almanya seçimleri: Sosyal Demokratlar seçimleri kazandı


    Almanya'da 16 yıllık Angela Merkel dönemini bitiren seçim büyük çekişmeye sahne oldu.

    Resmi ön sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) %25,7 ile birinci, muhafazakar Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) %24,1 ile ikinci sırada yer aldı.


    Üçüncü sıradaki Yeşiller Partisi'nin oranı %14,8 ve dördüncü sıradaki Hür Demokrat Parti'nin (FDP) %11,5. Aşırı ağcı Almanya için Alternatif partisi (AfD) %10,3 ile beşinci, Sol Parti (Die Linke) de %4,9 oy oranına sahip.


    Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Olaf Scholz, seçim sonuçlarının kendisini memnun ettiğini söyledi.


    Büyük bir başarıya imza attıklarını ifade eden Scholz, "Sonuçlar, seçmenlerin beni başbakan olarak görmek istediklerini gösteriyor" dedi.


    Scholz Noel'e kadar bir hükümet kurmayı umduğunu söylerken, rakibi Hristiyan Birlik partilerinin lideri Armin Laschet de hükümeti kurmak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.


    Almanya seçimleri: Sosyal Demokratlar seçimleri kazandı


    Laschet seçim sonuçlarını değerlendirdiği konuşmasına, 16 yıl Almanya Başbakanı olarak görev yapan Angela Merkel'e teşekkür ederek başladı.


    Armin Laschet, "Çok çekişmeli bir yarış olacağını biliyorduk" dedi.


    CDU/CS'nun aldığı oy oranı, partinin Almanya'da federal düzeyde aldığı en düşük oy oranı.


    Almanya'da 2. Dünya Savaşı sonrası yapılan hiçbir seçimde CDU/CSU'nun oy oranı yüzde 30'un altına inmemişti.


    Almanya seçimleri: Sosyal Demokratlar seçimleri kazandı


    Koalisyon pazarlıkları


    BBC'nin Avrupa'dan sorumlu editörü Paul Kirby, başından beri seçim sonuçlarının belirleyici olmadığının bilindiğini hatırlatıp Başbakan Merkel'in koalisyon kurulana kadar görevde kalacağını, koalisyon müzakerelerinin de Noel'e kadar uzayabileceği söylüyor.


    Merkel'in halefi, Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden Almanya'yı gelecek dört yıl yönetecek ve gündemin baş maddeleri arasında da iklim değişikliği yer alacak.


    İktidarda yalnızca muhafazakârlar ve Sosyal Demokratlar'ın gözü yok. Koalisyon pazarlıklarında tavırları belirleyici olacak olan Yeşiller Partisi ve liberal Hür Demokrat Parti'nin (FDP) de gözü iktidarın parçası olmakta.


    İki parti de sandıkta çok büyük başarı elde etmedi ama oy oranlarının toplamı tüm oyların dörtte birine denk geliyor. Bu da, her iki büyük partiyi de ileriye taşıyabilecekleri anlamına geliyor.


    Ülkenin en büyük iki partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) "büyük koalisyon" kurmaması halinde, yeni hükümet için en az üç partinin bir araya gelmesi gerekecek.


    Tüm partiler, aşırı sağcı ve Avrupa Birliği karşıtı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi'yle birlikte çalışmayacaklarını açıkladı.


    Almanya seçimleri: Sosyal Demokratlar seçimleri kazandı


    Bu durumda partilerin renklerini sembolize eden koalisyon seçenekleri şöyle:

    • 'Trafik Işığı': Sosyal Demokrat Parti-Yeşiller Partisi-Hür Demokrat Parti koalisyonu
    • 'Kırmızı-kırmızı-yeşil': Sosyal Demokrat Parti-Yeşiller Partisi-Sol Parti koalisyonu (Ancak Sol Parti'nin yüzde 5 barajını aşıp Federal Meclis'e girip giremeyeceği henüz netleşmedi)
    • 'Jamaika': Hristiyan Birlik partileri, Yeşiller Partisi, Hür Demokrat Parti koalisyonu.


    SPD ve CDU/CSU'nun yanlarına Yeşiller Partisi'nin de almaları halinde 'Kenya', liberal Hür Demokrat Parti'yi de almaları halinde 'Almanya' koalisyonu gündeme gelebilir.


    Yeşiller Partisi, Sosyal Demokrat Parti'ye; liberal Hür Demokrat Parti de Hristiyan Birlik partilerine daha yakın.


    Ancak iki blok da koalisyon hükümeti kuramıyor.


    Sosyal Demokrat Parti de Hristiyan Birlik partileri de yeni hükümetin liderliklerinde kurulmasını istiyor ve birlikte hükümet kurmaya mevcut şartlarda sıcak bakmıyor.


    Yeşiller Partisi, Hristiyan Birlik partileri ve Hür Demokrat Parti'yle; ya da Hür Demokrat Parti, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi'yle anlaşırsa koalisyon düğümü de çözülmüş olacak.


    Yeşiller Partisi'nin eş başkanı ve başbakan adayı Annalena Baerbock, 'muhteşem bir sonuç aldıklarını' söyledi.


    Annalena Baerbock, Almanya'nın yeni bir başlangıca ve 'iklim hükümetine' ihtiyaç duyduğunu ifade etti.


    Yeşiller Partisi'nin yükselişi


    Seçim kampanyasında bir ara Yeşiller ve adayları Annalena Baerbock'in oy oranı anketlerde %28 civarındaydı.


    Ama ilk projeksiyonlar partinin oy oranın %14,6 olduğunu ve FDP'nin üstünde üçüncü sıraya yerleştiğini gösteriyor.


    Yine de daha önce genel seçimlerde (2009'da) oy oranı yalnızca %10'un biraz üstünde çıkan bir parti için bu sonuçlar oldukça yüksek. Bu da iklim değişikliğinin Almanlar için ne kadar önemli hale geldiğine işaret ediyor.


    Yeşiller Partisi daha önce hükümetin küçük ortağı olmuştu ama hiçbir zaman aldıkları destek bu seviyeye çıkmamıştı. Yeşiller Partisi'nin dışişleri bakanı olarak görev yapan ve Almanya'da 1998-2005 arasında merkez soldan iktidar olan Gerhard Schröder döneminde başbakan yardımcılığı da yapan merkez sol üyesi Joschka Fischer'i hatırlıyor olabilirsiniz.


    Almanya seçimleri: Sosyal Demokratlar seçimleri kazandı


    'Parti daha iyi yapabilirdi'


    Sonuçlar iyi görünse de anketlerdeki oranlara göre düşük kalıyor.


    BBC'ye konuşan Yeşiller Partisi milletvekili ve partinin dış ilişkilerden sorumlu üyesi Omid Nouripour 'partinin daha iyi yapabileceğini' ama halkın gözündeki algıları henüz yıkamadıklarını söyledi.


    Nouripour, "Kampanya yaparken yaşadığımız en komik durum, halkın gelip size yasaklar partisi olduğunuzu söylemesi oluyor. 'Arabalarımızı, uçaklarımızı, köprülerimizi, veya nehirlerimizi her neyse elimizden almak istiyorsunuz', diyorlar. Bu yıkmamız gereken bir klişe" dedi ve ekledi:


    "Son haftalarda iyi iş çıkaramadık. Bu daha sonra konuşmamız gereken hatalarımızdan biri. Ama günün sonunda bu klişeler sonsuza dek kalmayacak ve üstelerinden geleceğiz."


    Gençler kime oy verdi?


    İlk seçim projeksiyonlarına göre 30 yaş altı seçmenlerde iki parti öne çıktı.


    Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) gençlerin oylarının %40'tan fazlasını almış görünüyor.


    FDP ve Yeşiller, seçim sonrası gelecek koalisyon görüşmelerinde en çok söz sahibi olacak partiler olarak öne çıkıyor.


    Sosyal Demokratların genç oylarında yeterince başarılı olmaması ise bazı kesimler tarafından şaşırtıcı olarak değerlendiriliyor.


    ZDF ve Forschungsgruppe Wahlen'in projeksiyonlarına göre genç seçmenin oy dağılımı şöyle:

    • Yeşiller - %22
    • Hür Demokrat Parti (FDP) - %20
    • Sosyal Demokrat Parti (SPD) - %17
    • Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) - %11
    • Sol Parti - %8
    • Almanya için Alternatif Partisi (AfD) - %8


    https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-58702421




  • SPD, Yeşiller ve Hür demokrat parti şeklinde 3' lü koalisyon olur diye düşünüyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünyada neredeyse her ülkede değişim yaşanıyor inşallah bizde de yaşanacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben de diyorum bugün 9gag'da niye hep merkelle dalga geçiyorlar?

  • Almanların hem seçim bölgesinden aday hem de parti eyalet adayları listesi adaylarını seçtikleri proposyonal ve dar bölge çoğunluk seçim sistemlerini kombine eden hibrit bir seçim sistemleri (ilave aday sistemi) var. Bu sistem koalisyon hükümetleri çıkarıyor ancak belirli partiler hem seçim bölgesi adayı hem de eyalet aday listesi adaylarının seçimlerini kontrol ettikleri için oldukça güçlü, merkezileşmiş ve öne çıkmış kurumsal partilerin müzakere ve iş birliğinden türeyen koalisyon hükümetleri ortaya çıkıyor. Almanların yalnızca proposyonal seçim sistemleri olsaydı hükümetleri Weimar Cumhuriyeti devrindeki gibi istikrarsız olurdu ve devamlı bozulurdu ama dar bölge çoğunluk sisteminin de eklenmesi yani seçim bölgelerinden ilave adaylar seçilmesi ve yalnızca belirli partilerin bu işin altından kalkabilmesi sayısız partinin meclise girmesini ve meclisi istikrarsızlaştırmasını önlüyor. Partilerin merkezileşmesine ve müzakerelere gitmesine katkıda bulunuyor. Türkiye'de Başkanlık sisteminden önce proposyonal parlamenter sistemin bir sonucu olarak varolan istikrarsız koalisyon hükümetlerini yeren ve bu çerçevede parlamenter sistemi "gericilik" olarak niteleyen akıl almaz bir anlayış var ama gördüğümüz üzere Almanya parlamenter başbakanlık sistemini lağvetmeden kronik politik istikrarsızlığa bir çözüm üretmiş. Yani isteyince, birazcık kurumsal mühendisliğe ve kurumsal altyapı kurma işine girişince politik istikrar sağlanabiliyormuş. Bunun için parlamenter sistemden Türkiye'de yapıldığı gibi akılsız şekilde taviz vermeye gerek yokmuş. Parlamenter sistem eğer "gericilik ve istikrarsızlıksa" Almanya ne peki? Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi, en istikrarlı ülkelerinden birisi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 28 Eylül 2021; 14:31:28 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bize ne Almanyadan? Bizi kiskanan ulkeden bize ne?Almanya seçimleri: Sosyal Demokratlar seçimleri kazandı 

  • Kiskanmadim Almanya seçimleri: Sosyal Demokratlar seçimleri kazandı 


    Kolasiyon olayi bizde hep kötü gösterildi oysa hayatin kendisi koalisyondur. Bir insan sürekli her olaya bakista her sorunun cözümünde sagci veya solcu fiillerle bunlari yapmaz. Almanyada sistem tikir tikir isler, hukumet olmasada bircok sey yine isler. Birkac Partili Partiden olusan ve isbirligi icinde calisan hukumetlerin basarisiz olmasi icin bir sebep yoktur. Bu ayni zamanda ülkede yasayan insanlarin görüslerinede saygidir. Bizde bu kültür gelismeyip geri gittiginden biraz zor, ama yeni sistem bile Türk isi koalisyon devridir. Güclü C.Baskani maskesiyle bu koalisyonun üstü maskelenmistir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 28 Eylül 2021; 9:47:17 >
  • Basardı birazda uzlaşmak zorunda kalmaktan kaynaklanıyor. Ne demek istiyorum?

    Almanya da şimdiye kadar merkez sağ ve merkez sol yani Türkiyede ki AKP - CHP koalisyonu lkeyi yönetiyordu. Türkiyede birbirine vatan haini demekten öteye gitmeyecek iki siyasi oluşum Almanya'daki ulaşıp koalisyon kurabiliyor.

    Bundan başka Bugun ise ya solcular liberaller ile yada sağcılar yeşiller ile anlamazsa hükmet kurma şansları yok. Buda aşırılığı ve liderlik suntasını törpülüyor ve ülkeyi bir kişinin yönettiği bir dingonun ahırı olmaktan kurtarıyor.

    Demokrasinin özü bir tane herife her bir haltı vermekten ziyade ülkedeki bütün anlayışları uzlaşmaya zorlamaya yani birbirini anlamaya zorlaması dan gelir. Bu sayede aslında uçlarda katılıp, keyfi yönetimin öne çıkması engellenir.

    Tabiki bu demokrasinin kırılganlığını engellemek adına küçük oluşumların daha büyük oluşumlara entegre olup parlamenter sistemin daha istikrarlı olması adına birkaç düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca milletvekili denen kişilerin partilerinin üstünde bir kişilik gösterebilmek adına, parti içi demokrasi denilen şeyin oluşması adına seçimlerde parti yerine şahısların yarışa bilmesi sağlanmalıdır.

    Amerika'daki senatörlük sistemi gibi. Bizde lider ve ona biat etmiş milletvekilleri dışında birşey yok şu anda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olaf Scholz'u çok İngiliz buluyorum, Alman siyasetçisi ağırlığı taşımıyor, nerede eski Gerhard Schröder gibi "Alman adam" ağırlığı

    Angela Merkel'in partisiyle şelale olması beni gerdi, Almanya'da da sıkıntı büyükmüş demek ki

    RTE'nin ağzı ve kafa yapısıyla düşünerek Almanya'da b*k kesim darbeye mi kalkışıyor ihtimalını aklıma getirdim (siz bilirsiniz kimler onlar)...

    Bu arada asla internette dolaşan Türkiye'deki partiler ile Almanya'daki partiler kıyasına inanmayın, lanet olasıcalar her yerde aynı manipülasyonu yapıyorlar, denklik diye bir şey söz konusu dahi olamaz...

    Almanya'daki CHP'li görünümlü partinin başına bir masonik tiplinin gelmesi ve o partinin en büyük oy oranına sahip olması zaten CHP'nin samimiyetini sorguladığımız bir dönemde Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte parti tabanı dediğimiz şeyin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bizlere gösteriyor...

    Oradaki seçmen kitlesinin de bizler gibi ayakta uyutulmadığını düşündüğümüz zaman "I see dead people" diyerek olayı özetlemek istiyorum...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tubytube -- 28 Eylül 2021; 13:57:55 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • aslında koalisyon her zaman daha iyidir tek başlılık kötü zamanlar da iyidir

  • tubytube kullanıcısına yanıt
    Daha önce bu yazıyı yazmıştım, maalesef Olaf Scholz şansölye oldu. Şu resimle birlikte inanılmaz bir iğreti duygusu girdi bünyeme...

    https://mobile.twitter.com/etkilihaber/status/1442178534978564098

    Kıl kurtçuklar her yerde maalesef, yeni dünya düzeni bu olmamalı, her ülkede başta bir rezil aynı RTE gibi...

    Sessiz bir tür devrime kalkışacak diyorlar, ben adına darbe demiştim, niye aklıma 11 Eylül geliyor ki?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu resim iste demokrasidir:


    Almanya seçimleri: Sosyal Demokratlar seçimleri kazandı


    Daha iyisi tabii ki bizde degil, Norvec'te Almanya seçimleri: Sosyal Demokratlar seçimleri kazandı :


    Almanya seçimleri: Sosyal Demokratlar seçimleri kazandı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zuko -- 24 Kasım 2021; 23:17:55 >
  • Olaf Scholz'un gençlik resminini gördüm ve Alman kökenli olmadığına emin oldum. Çevremizdeki sevmediğim AK Partili sonradan buraya taşınmış kötü niyetli komşuların suratını görüyorum, bir de eskilerin de yenileriyle beraber ne kadar kaltAK olduklarını fark ettirdi bana...

    https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/151420562

    Ekşi Sözlük'te bile neyin nesi bu şansölye diyenler var, Angela Merkel giderken umarım bunları düşünmüş ve öyle ayrılmıştır. Dönüp kendinizi düzeltin sonra yuvalandığınız ve emdiğiniz, sizin gibi fuhuşla değil "AK"ılla ve emekle zengin olmuşların, Almanya'nın malına mülküne göz dikin...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tubytube -- 13 Aralık 2021; 14:29:15 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Keşka AFD kazansaydı.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.