Şimdi Ara

Allah hicbir şeyi yaratmadan önce ne yapıyordu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
1
Favori
1.559
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Din, peygamberler vs. günümüzden sadece 5bin yıl önce oluşturulmaya baslayan seyler, başlıkta da dediğim gibi allah hicbir şeyi yaratmadan önce ne yapıyordu, tek başına mi yaşıyordu, yaratmaya niye karar verdi?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Selamlar ,


    Sorduğun sorudan anladığım kadarıyla felsefeye yeni ilgi duyan birisin. Ve İslam dünyasındaki Allah'ı soruyorsun. Eğer durum bahsettiğim gibiyse bu soruya İslam bilginlerinin cevap vermesi uygundur. Onların da elindeki bilgiler gönderilen vahiylerin ötesine (hadisler de dahil) geçemeyecektir. Hatta bu durumda felsefe dahi yapılamaz diyebiliriz.


    Deist biriysen gönderilen vahiy kitabının ötesine geçip zihnin engin sularında yüzebilir ve herkesin aradığı ama kimsenin bulamadığı adaya ( sorunun cevabına) ulaşabilirsin. Fakat burda da karşına büyük bir engel çıkacaktır ; kendi zihnin.


    İnsan zihni sadece üç boyutu algıya bilen bir canlı olmasından dolayı tanrı dediğimiz metafizik bir yapıyı algılamamız ve anlayabilmemiz şu an için mümkün değildir. Vahiyi saymaz isek, mantık ve his yoluyla varlığını kabul edebiliriz. Fakat bu, onu algıladığımız anlamına gelmez.


    Bana göre felsefe '' Kendini Bil '' ile başlar. Kendini bilmek ise sınırlarını bilmekle başlar. Bu soruyu sorduğunuza göre de; sınırlarınıza hoş geldiniz demek isterim.





  • Tanrının daha öncesinde başka alemleri yaratmadığına dair bilgi yok. Belki bizden önce de binlerce alemi vardı Tanrının. Bazı detayların bilgisi sadece Tanrıda saklı. O bilgiyi bize vermeyebilir.

  • Önce ve sonra kavramları anbean yaratılmakta olan evrenimizdeki uzay-zaman'a bağlı kavramlar. Yaratan yarattığı herhangi bir şeyle sınırlanamayacağına göre, karar alması veya yaratması da uzay-zaman'a bağlı olamaz.


    Tek başına yaşamak derken yaşamayı "varlığını sürdürmek" anlamında kullandınız sanırım. Eğer öyleyse mülk ve hükmün tek ve gerçek sahibi 'O' olduğundan dolayı her 'an' varlığını sürdüren yalnızca 'O' olmalı.

  • Kuasar.p kullanıcısına yanıt

    insan ezeli olmadığına göre sonradan yaratılmıştır, yaratilmadigimiz nokta ile yaratildigimiz nokta arası tanrının zamanıdır. sallıyorsun bari destekli salla.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Senin bahsettiğin tanrı tasviri başka bir inançta yer alabilir. Ama konuda İslam'daki Yaratıcı'dan bahsediliyor. Allah'ın isim ve sıfatlarını araştır. Bilgi sahibi olmadan yorum yapma lütfen.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kuasar.p -- 19 Temmuz 2021; 23:56:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaman felsefesini deterministik bağlarla yorumlamaya çalışırsanız, kendi varlığınızı bile açıklayamazsınız. Çünkü nedensellik döngüsel çıkmaz demek, zamanın sonsuz gerisi gibi problemler buradan kaynaklanır. Günümuzde materyalistler dahi nedensellik bağından kopmaya çalışıyorlar. Mikro evren bu konuda yeni bakış açıları ortaya koyuyor, gecikmiş seçim kuantum deneyi bunun göstergesi. sicim teorisi ise deneyimleyemedigimiz 6-7 boyuttan bahsediyor. Einstein bize zamanla beraber 4 boyut var der mesela 3+1(zaman). ancak sicim teorisine göre mikro evren ile makro evrenin boyut deneyimlemelerinin farklı olabileceği söylenir. 

    Zaman maddesel evrenin deneyimlenebilir bir unsuru olarak, bu algıdakiler dısındaki algının kapsamı dışındadır ancak dahili ve geçiş konumu saptanabilir algıda değildir. Bunun dışında klasik teolojiden farklı olarak olan her şeyin zaten yaratıcıdan olduğu için yaratan ve yaratılmış arasındaki bağ şekillendirmeden olan bir tanrısal izdüsüm taşır. Haliyle burada zamansızlık ve zaman arasındaki geçiş algısal bir yanılsamadan da ibaret olabilir


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • insan uyurken, yemekteyken, çalışırken, eğlenirken, dünyevi her işle meşgul iken de Allah her daim bir iş peşindedir. yani yaratıştadır. bu yaratış evrende, dünyada veya insanın bilemeyeceği başka bir yerde de olabilir.


    hiçbir şey yaratmadan önce ne yapıyordu sorusu, dar bir pencereden bakış açısına sahip olmak aynıdır. yani soruyu soran kişi kendi yaratılmışlığını unutup, haşa Allah'ı da kendi sahip olduğu sıfatlar içerisine alıp, bu şekilde düşünmektedir. Allah'ın sahip olduğu sıfatları bilmeyen, bu tarz sorular sorabilir. bu tarz soruları sormak ayıp bir şey değil. yukarıdaki bir arkadaş gerekli açıklamayı yapmış zaten. böyle bir sistemde yaratışı bilen bir güç, her türlü yaratmayı da bilir. düşünmekle akıl edemeyeceğimiz bilinç sahibi bir güç, içinde bulunduğumuz zamandan da mekandan da aklımıza getirebileceğimiz herşeyden de münezzeh yani uzaktır, dışındadır.





  • Kuasar.p kullanıcısına yanıt

    Öncelikle konu felsefe bölümünde! senin inancında mantıksal çelişkiler varsa yapabileceğim bir şey yok malesef.

  • therc T kullanıcısına yanıt

    Konuyu karmaşıklaştırarak kurtaramazsın. Zaman demek hareket demek, hareketin olmadığı yerde zaman olmaz (atomdaki elektronlar). Tanrı için zaman yok demek tanrı yok demektir, tanrının yaratma eylemi bir hareket olduğuna göre tanrının da zamanı vardır demektir. Tanrının zamandan bağımsız istediği zaman dilimine atlayabilmesi hiçbir şeyi değiştirmez çünkü atlama yapmadan öncesi ve sonrası vardır (hareket).

  • Konunun felsefe bölümünde olması senin islam hakkındaki yanlış bilgilerini dikkate alacağımız anlamına gelmiyor.


    Eğer Yaratıcı'nın yarattığı ve an'ı yaratırken kullandığı bir fizik yasası Yaratıcı'yı sınırlıyorsa, fizik yasasını ilah statüsüne çıkarmış oluruz. Bu şekilde çoklu ilahın varlığı sana mantıklı geliyorsa inanmaya devam edebilirsin. Ama insanlığın doğa yasası diye isimlendirdiği ilim-irade-kudret sahibi olmayan bu düzenlerin evrenin ilahı/faili/sebebi olduğu fikri açıkçası bana çok mantıksız geliyor. Türkçe kurallarının kendisi Türkçe bir cümle yazabilir mi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kuasar.p -- 20 Temmuz 2021; 10:23:2 >
  • Kuasar.p kullanıcısına yanıt

    Tavsiyem felsefe yaparken inancınızın etkisinde kalmayın, ortaya böyle saçma sapan mantıktan uzak yorumlar çıkmasın.


    Çok net bir şekilde yazıyorum mantıklı cevabınız varsa yazın,


    Kutsal kitaplara göre evren, canlılar ezeli değil, hiçlikten sonradan yaratılmıştır. Yaratmak bir eylem, eylem ise hareket demektir, hareket zaman demektir. Bir nesnenin hareket etmesi hareketin başlangıcı ve sonrası arasındaki mesafeye zaman denir.


    Yaratıcı bir şey yaratacakken ol deyip yaratıyor diyelim, ol demeden öncesi ve sonrası arasındaki mesafe yaratıcının zamanıdır.


    Semavi dinlerle mantık, ya da bilim bağdaşmaz, felsefe mantık işidir.


    Alıntı

    metni:
    Allah hicbir şeyi yaratmadan önce ne yapıyordu?

    Büyük olasılıkla simulasyonuz moruk  belkide miyonuncu denemeyiz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 22 Temmuz 2021; 2:19:50 >




  • Alıntı

    metni:
    Tavsiyem felsefe yaparken inancınızın etkisinde kalmayın


    Gerçekten çok anlamsız yorumlar yapıyorsun. Konu başlığına bakarsan konunun doğrudan doğruya inançla alakalı olduğunu anlaman gerekir. Bununla ilgili yorumlar da elbette inanç ve mantık temelli olacaktır. Bu çok normal. Aslında sen de bir inancın etkisinde yorumlar yapıyorsun ama farkında değilsin. Etkisinde kaldığın naturalizm'in bir inanç olduğunu anlaman için birkaç video paylaşıyorum. Bu konuyla ilgili uzun uzun yazamayacağım. İnşallah bir farkındalık oluşur. Özellikle Kafile kanalının 7 bölümlük Kırmızı Asa serisini herkes izlemeli.


    Kafileyoutube
    Evrim Ağacı'nın İtiraf Yazısını Okuyoruz - Fikir Stalk 1 - Osman Bulut Kırmızı Asa 'da bilimin zannedildiği gibi %100 nesnel olmadığı, içinde Naturalizm felsefesinin inançlarını barındırdığını iddia etmiş ve çok tepki görmüştük. Yanlız bu kez bunun itirafı hiç beklemeyeceğiniz bir platformdan geliyor. Ne kadar bu yazıyı sosyal medya platformlardında paylaşmasalar ve yüksek sesle duyurmasalar da, biz bu yazıyı gündem etmek istedik. Yaklaşık 8-9 yıldır bilim anlatıcılığı yapan bir kanalda, baş yazıt olarak durması gereken bu yazının, ya da bu yazının içeriğine benzer muhtevaya sahip bir yazının, Aralık 2019'a kadar Evrim Ağacı sitesinde yer almadığını gözlemlediğimizi de belirtmek çok önemli sanırım. İlgili yazının tamamı: https://evrimagaci.org/bilimin-temel-varsayimlari-nelerdir-bilimin-sinirlari-var-mi-8122
    https://www.youtube.com/watch?v=pBzxF36PouY
    Kafileyoutube
    Kırmızı Asa 2 : Bilimin İçindeki Din ve Özgür Akıl | Osman Bulut swap bilim gerçekten objektif midir? özgür akıl başlığıyla Osman Bulut 'un sunumuyla, ateizm bilim naturalizm ilişkisi ni ele almaya devam ediyor. AGÜ Fen Bilimler Yüksek Lisans öğrencisi olan Osman Bulut, modern bilimsel dogmaları ele alıyor. #kirmiziasa #bölüm2 Bu içerik özgün bir içeriktir. Ve diğer özgün içeriklerimizde olduğu gibi referans verilmesi ve içeriğin Kırmızı Asa ilgili videosundan alındığı açıkça belirtilmesi şartıyla, tüm içerik dilenen her yerde kullanılabilir. Kaynaklar ve İleri Okuma: Risale-i Nur Yamina Bougeneya - Bilimin Marifetullah Boyutları Furkan Aydıner - Seküler Bilimin Tanrıları Enis Doko - Dahi ve Dindar Isaac Newton (Kaynaklar ve ileri okuma kitaplarını listelememiz, oradaki her görüşe katıldığımız manasına gelmez. Ama yine de oradaki bilgilerle bu videonun dikkat çektilerine bir bağ kurmanızı sağlayabilir.) Kırmızı Asa T-Şhirt Tasarımları: https://drive.google.com/drive/u/4/folders/1sJSHwzrVS9BNsN2tXNt8A4bvmsmUlQUd (Ticari Olarak Kullanılması Kesinlikle Yasaktır) İçindekiler: 0:53 "Bilimsellik" kavramı ve Allah'ın varlığı 1:35 Naturalizm ve Bilimsellik İlişkisi 2:56 Naturalizm dogma mıdır ? 3:14 "Bilim yanlışlanabilirdir" ifadesindeki aldatmaca... 5:36 Kuran'ın aklı özgürleştirmesi 6:28 Kuran'a göre evrendeki faaliyetlerin nasıl yapıldığı 8:00 Fen derslerine ne gözle bakmak gerekiyor ? Her Bölümün yorumlarını okuyarak o bölümü daha ayrıntılı ele alıyoruz. O videolar Osman Bulut kanalında.Abone olmak için tıkla: https://goo.gl/wWuZsw Fen Öğretmenleriyle Organik Bilim hareketi için Kırmızı Asa Instagram Hesabı: @kirmiziasam 'e DM atabilirsiniz. Müzikler: This is the Future - Epic North The Final Hour - David Eman https://www.instagram.com/kirmiziasam ╚►Kafile'nin Diğer Sosyal Medya Adresleri: https://www.facebook.com/kafiledeyizbiz https://twitter.com/kafiledeyiz https://www.instagram.com/kafiletr Kevin MacLeod sanatçısının Bumba Crossing adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı (https://creativecommons.org/licenses/...) altında lisanslıdır. Kaynak: http://incompetech.com/music/royalty-... Sanatçı: http://incompetech.com/
    https://www.youtube.com/watch?v=MaPdk4IYFOM
    Kafileyoutube
    Kırmızı Asa 3 : Bilim Boşluk Doldurur Mu? - Boşlukların Tanrısı | Osman Bulut swap Bilim Neyi Açıklar? Kırmızı Asa Bilim Gerçekten "Nasıl" sorusunu açıklar mı? "Bilimin Açıklayamadığı Yerlere Tanrı yı Koymak" argümanı doğru mudur? Müslümanlar Boşlukların ilahına mı inanırlar? #kırmızıasa #bölüm3 Bu içerik özgün bir içeriktir. Ve diğer özgün içeriklerimizde olduğu gibi referans verilmesi ve içeriğin Kırmızı Asa ilgili videosundan alındığı açıkça belirtilmesi şartıyla, tüm içerik dilenen her yerde kullanılabilir. Kaynaklar ve İleri Okuma: Risale-i Nur Külliyatı Yamina Bougeneya - Bilimin Marifetullah Boyutları (Özellikle Neden?/Nasıl? klişe konusu için) Russell ve David Hume'un nedensellik eleştirilerinin olduğu metinler (Kaynaklar ve ileri okuma kitaplarını listelememiz, oradaki her görüşe katıldığımız manasına gelmez. Ama yine de oradaki bilgilerle bu videonun dikkat çektilerine bir bağ kurmanızı sağlayabilir.) Özellikle Risale-i Nur'daki iktiran konuları ile birlikte özellikle “nasıl” ve “neden” soru kökleri ile ilgili ileri okuma için Yamina Bougeneya’nın Bilimin Marifetullah Boyutları kitabını tavsiye ederiz. Kırmızı Asa T-Şhirt Tasarımları: https://drive.google.com/drive/u/4/folders/1sJSHwzrVS9BNsN2tXNt8A4bvmsmUlQUd (Ticari Olarak Kullanılması Kesinlikle Yasaktır) İçindekiler: 1:21 Bilim gerçekten boşlukları dolduruyor mu ? 4:51 Bilim bize neyi açıklıyor ? 6:57 "Boşlukların Tanrısı" ifadesi ne kadar gerçek ? 7:37 Bilimin sürekli gelişmesi neyi ifade ediyor ? Her Bölümün yorumlarını okuyarak o bölümü daha ayrıntılı ele alıyoruz. O videolar Osman Bulut kanalında.Buradan abone olabilirisiniz: https://goo.gl/wWuZsw Fen Öğretmenleriyle Organik Bilim hareketi için Kırmızı Asa Instagram Hesabı: @kirmiziasam 'e DM atabilirsiniz. Müzikler: Cinematic Rising - Climax 10511 https://www.instagram.com/kirmiziasam ╚►Kafile'nin Diğer Sosyal Medya Adresleri: https://www.facebook.com/kafiledeyizbiz https://twitter.com/kafiledeyiz https://www.instagram.com/kafiletr
    https://www.youtube.com/watch?v=0EVOvraUi7M




    Alıntı

    metni:
    Kutsal kitaplara göre evren, canlılar ezeli değil, hiçlikten sonradan yaratılmıştır.


    Önce, sonra tanımı: Uzay-zaman'da var olan bir "an"a komşu olan başka bir "an".


    Tanıma göre "hiçlikten sonra" diyebilmemiz için, öncelikle hiçliğin uzay-zaman'daki varlığından söz edebilmemiz gerekir. Ama bu hiç mantıklı değil tabi.


    Semavi dinlerde mutlak hiçlik kavramı yoktur. Mülk ve hükmün tek ve gerçek sahibi 'O' olduğundan dolayı her 'an' varlığını sürdürenin aslında yalnızca 'O' olduğuna inanılır.


    Bu arada varlığı doğadaki düzenin bir parçası olan hareket'le açıklamaya çalışman yukarıda bahsettiğim gibi naturalizm inancının bir çıktısıdır. Objektiflik falan değildir. İnançtır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kuasar.p -- 22 Temmuz 2021; 11:29:8 >




  • Allah (c.c.) bu düzeni yaratmadan önce hiçlik vardı yanii hiçbir şey (zaman bile) yoktu. Zamanı yarattı, dünyayı yarattı falan öyle öyle gidiyor.

    Kaynak: yOk

  • Bu soru Allah ı insana özgü bazı kavramla üzerinden sorguladığınızı gösteriyor. Bu yöntemle doğru noktaya varmak mümkün olmayacaktır. Yaratmadan önce ne yapıyordu derken boş duran bir insan tahayyülüyle hareket ediyorsunuz. veya yaratmaya karar verdi' ifadesindeki karar vermek durumu için de aynısı geçerli . Allah bizim sahip olduğumuz zaaflardan münezzehtir ve bana göre tam olarak kavrayabilmemiz de olanak dahilinde değildir. Modern teorik fiziğin öne sürdüğü bazı kavramları ( karanlık enerji vb) dahi tam olarak anlayamıyorken sadece varlığını tahmin edebiliyorken her şeyi yaratan ve her şeyden önce var olan ve varlığı başka bir şeye bağlı olmayan Allah ı tahayyül edebilmek elbette kolay hatta belki mümkün olmayacaktır. İman kavramı tam da bunun için var.

  • Kuasar.p kullanıcısına yanıt

    Natüralizm sadece bir inanç olsaydı somut karşılıklarını göremezdiniz. Kullandığın tüm teknoloji,buraya yazdığın mesaj bile natüralizmin bir ürünü.


    Sizin dininizin herhangi bir somut karşılığı varsa (tek bir tane bile varsa) buyrun hodri meydan.


    Kafile ekibi naturalizmi din ile aynı kefeye koyarak akıllarınca Gazali, Eşari anlayışını tekrar pazarlama hevesinde olan bir grup cahil genç. Adamlar bilimsel metodun nasıl çalıştığını bile bilmiyor. Bunu Enis DOKO sohbetinde çok net gördük.

    Kısaca naturalizm ile din arasında dağlar kadar fark var.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hakiki Osmanlı Torunu -- 29 Temmuz 2021; 12:23:16 >
  • Sorunun cevabına gelirsek bir yaratıcı varsa bunun Allah, Yehova, Shiva, Zeus, Odin,Ra gibi mitolojik varlıklar olmadığı yüzde yüz nettir. Bu yaratıcı kendini tanrı olarak bile görmeyebilir. Bu varlığın motivasyonu nedir, sınırları nedir, sıfatları nedir bunu asla anlayamayız. İçinde hapsolduğumuz bu 4 boyutlu evrenin sınırlarının dışında neler olabileceğini asla tahayyül edemeyiz maalesef.

  • Hakiki Osmanlı Torunu kullanıcısına yanıt

    Kavram kargaşası yaşıyorsun. Somut karşılığın olmadığını iddia etmen cahillikle suçladığın kişilerin argümanını anlayamadığını gösteriyor.


    İnanç konusunun detaylarını anlatmışlar:


    Kafileyoutube
    Kırmızı Asa Üçgeni - Ateizm Var Mıdır? Osman Bulut Cause, correlation ve law kavramlarıyla, naturalizm teizm, ya da zorunluluk, irade karşılaştırması. İnançtan münezzeh herhangi bir kişi ya ideoloji olabilir mi? 00:50 Üçgenin ve kavramların tanıtımı. Cause, correlation, law, inanç, gözlem, neden, nasıl, ne vs. 11:11 Allah'ın varlığı kanıtlanabilir mi? Kanıt nedir? 13:20 Gözlem yapmadan Allah'a inanılır mı? 13:48 "Allah deyip bırakalım o zaman her şeyi" iddiası. 15:07 Zorunluluk - İrade Kavgası ve hayranlık 15:50 Doğa Yasaları'nın vücudunun bile olmaması 16:58 Şehadet rasyoneldir! Müslümanların ilah tanımaz yönü. Ateistlerin inançlı yönü. 19:40 Olgulara yapılan yorumlarda, Kur'an'ın daha rasyonel olması ve şablon ayetler. 20:53 Big Bang her an oluyor! 1/∞ olasılığı, milyarlarca farklı yerde, her an, gerçekleşiyor. 25:05 Correlation is not causation.And Laws also are not causes.
    https://www.youtube.com/watch?v=gu12-TAfbvI
  • Kuasar.p kullanıcısına yanıt

    Gayet iyi anlıyorum onların ne demek istediğini, binlerce yıldır bilinen nedensellik probleminden bahsediyor. Bu onların kendi icatları falan değil zaten, eski yunandan beri bilinen bir mesele. Neyini anlamayayım bunun.


    Bu problemden yola çıkarak akıllarınca bilimsel yöntemi ve natüralizmi inanç seviyesine çekmeye çalışıyorlar. Natüralizmin somut sonuçlar elde etmede başarılı olan tek yöntem olduğunu bilmelerine rağmen. Klasik bir dinci taktiğidir bu. Batılı dinciler yüzlerce yıldır kullanıyor bu taktiği. Neyini anlamayayım. Ortaya karışık üç beş terim atınca, iyi bir prodüksiyon yapınca yeni bir fikir ortaya atmış olmuyorsun.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.