Şimdi Ara

ALBAYRAK: İthalat Kolay Olmayacak [İthal Otomobili UNUTUN.] (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
2.747
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CaptainSkyWalker

    2019’da toplam ihracatımızın %48.5’u Avrupa’ya yapıldı.

    Kaynak:
    https://www.dw.com/tr/t%C3%BCrkiyenin-ihracat%C4%B1nda-abnin-pay%C4%B1-art%C4%B1yor/a-52243850

    Ayrıca taraf olmadığımız AB ile Japonya arasındaki STA bizi bağlamaz.

    Ayrıca Gümrük Birliği’nin tüm kuralları illa bağlı olduğumuzu zannediyorsun.
    AB mi kaldı Gümrük Birliği mi kaldı

    Güney Afrika malı Mercedes C serisine getirilen Toplu Konut Fonundan haberin var mı? Aksaray fabrikasını kapattılar mı ? Tamamen dayanaksız bir iddia.

    Ab harici 3. ülkelere yönelik ilave gümrük vergisi gelebilir. AB herici Hindistan Meksika vs. Malı arabalara giydirirler güzelce.

    3. ülke menşeli hiç araba gelmiyor mu

    ÖTV ZAMMI ile ithal otomobil talebi vurulabilir.
    Safeguard Measure gelebilir. (Ne olduğunu bilmezsin sen ülke ayrımı olmadan önlem alabilirsin.)
    Cep telefonlarına olduğu gibi gözetim uygulaması gelebilir.
    Anti-Dumping Investigstion gelebilir.
    Otomobil üreticilerinden ek testler, ek dokümantasyonlar, maliyet ve zaman gerektiren ilave prosedürler istenebilir.
    İlave ürün güvenliği denetimleri gelebilir
    Vergi denetimleri sıkılaştırılıp en ufak vergi usulsüzlüklerine yaptırım gelebilir.

    Distribütörlerin ümüğüne çökebilirler.

    Üslubun yanlış, nezaket yok...
    "2019’da toplam ihracatımızın %48.5’u Avrupa’ya yapıldı.

    Kaynak:https://www.dw.com/tr/t%C3%BCrkiyenin-ihracat%C4%B1nda-abnin-pay%C4%B1-art%C4%B1yor/a-52243850"

    Öncelikle otomotiv ve özelinde otomobilleri konuşuyoruz, bir önceki mesajıma da bakarsan ihracat değerini Türkiye'nin otomobil ihracatı için vermiş olduğumu görürsün. Ülkemizin 11.9 milyar dolar ihracatının 10 milyar dolardan fazlası Avrupa ülkelerinedir.



    "Ayrıca taraf olmadığımız AB ile Japonya arasındaki STA bizi bağlamaz."

    AB ile aramızda 1/95 okk ile gümrük birliği tesis edilmiş ve tek pazar haline gelişimiz tesis edilmiştir. 2/97 okk ile ise uygulayacağımız AB mevzuatı belirlenmiştir. Tek pazar olmamız hasebiyle ve AB'de serbest dolaşıma girmiş ürünün ülkemizde de aynı şekilde değerlendirilmesi sebebiyle AB'nin imtiyaz tanıyarak STA uygulaması bunu asimetrik bir şekilde bizim için de sağlamaktadır. Bu aslında şu an büyük problemlerimizden bir tanesi çünkü AB'nin yaptığı sta ve serbest dolaşım bizim içinde gerçerli olurken AB'ye tanınan imtiyaz için bizim ayrıca anlaşma yapmamız gerekmekte, yani ortada tek taraflı ve bizim aleyhimize bir durum oluşuyor. Bu sebeple şu an Japonya ile sta yapmaya çalışıyoruz, çünkü AB'nin Japonya ya tanıdığı imtiyazı bizde sağlarken Japonya'nın AB'ye sağladığı imtiyazdan yararlanamıyoruz. Bu sebeple AB ile sta yapan birçok ülke bizimle sta yapma konusunda isteksiz davranıyor çünkü onların yapmış olduğu staya tarafken onlardan imtiyaz alamıyoruz tek taraflı asimetrik bir durum oluşuyor.

    "Ayrıca Gümrük Birliği’nin tüm kuralları illa bağlı olduğumuzu zannediyorsun.

    AB mi kaldı Gümrük Birliği mi kaldı"

    1/95 ve 2/97 anlaşmaları ülkemizde usulüne uygun yürürlüğe konulmuş anlaşmalar olarak yürürlüktedir ve her maddesi doğal olarak bizim içinde AB içinde bağlayıcıdır.


    "Güney Afrika malı Mercedes C serisine getirilen Toplu Konut Fonundan haberin var mı? Aksaray fabrikasını kapattılar mı ? Tamamen dayanaksız bir iddia.

    Ab harici 3. ülkelere yönelik ilave gümrük vergisi gelebilir. AB herici Hindistan Meksika vs. Malı arabalara giydirirler güzelce."

    İlk mesajımda açıkça belirttim zaten otomotiv ithalatımızın ezici çoğunluğu Avrupa ülkeleri ve özelde AB üyesi ülkeler ile. 2019 yılında 3.38 milyar dolar otomobil ithalatımız var, bunun;

    1.08 milyar doları Almanya
    438 milyon doları İspanya
    405 milyon doları çek cumhuriyeti
    389 milyon doları Fransa
    186 milyon doları Romanya

    3.38 milyar dolar ithalatın 3.13 milyar dolarlık kısmı Avrupa Ülkelerine ve 125 milyon doları Japonya ve Koreye ait. Yani toplam ithalatımızın %96'sı bu ülkelere ait. AB, Kore ve Japonya'ya harici getirilecek önlemin etkisi olacak toplam pazar %4.

    ALBAYRAK: İthalat Kolay Olmayacak [İthal Otomobili UNUTUN.]



    "ÖTV ZAMMI ile ithal otomobil talebi vurulabilir."

    Ötv ile herhangi bir düzenlemede yerli ithal ayrımı yapılamaz, yerli veya ithal ayrımı yapılmadan tüm pazara getirilecek ötv oranları artışı da tüm pazarı aşağı çeker zaten, bunu yerli üreticiye de kabul ettiremezsiniz. Ayrıca ithal araçlara ayrı uygulama DTÖ ulusal muamele kuralını ihlal ederek GATT III.4 maddesi; Ticaretle Bağlantılı Yatırım Önlemleri Anlaşması’nın (TRIMs) II.1 maddesi ve Gümrük Birliği Kararı’nın miktar kısıtlamaları ve eş etkili tedbirleri yasaklayan 5. Maddesi kapsamında ihlal olarak değerlendirilmiş ve uygulanması cezai müeyyideye bağlanmıştır.


    "Safeguard Measure gelebilir. (Ne olduğunu bilmezsin sen ülke ayrımı olmadan önlem alabilirsin.)"

    Safeguard Measure yani Ticaret Bakanlığı'nın mevzuatımıza çevirdiği haliyle korunma önlemi,

    Bir malın benzer veya doğrudan rakip mallar üreten yerli üreticiler üzerinde ciddi zarar veya ciddi zarar tehdidi oluşturacak şekilde artan miktar ve şartlarda ithal edilmesi halinde, bu zarar veya zarar tehdidini ortadan kaldırmak üzere, söz konusu zarar veya zarar tehdidiyle sınırlı ve geçici olmak kaydıyla korunma önlemi alınabilmektedir. Bu amaçla, korunma önlemi bir malın ithalatında uygulanmakta olan gümrük vergilerinde artış yapılması veya miktar sınırlaması şeklinde uygulanabileceği gibi bunların kombinasyonu olarak da uygulanabilmektedir.

    Burada içerideki üreticinin zarar gördüğünün ve asimetrik bir durum oluştuğunun ortaya konulması gerekmektedir. Oysa ki biz AB ile olan otomobil ithalat-ihracat dengemizde bariz bir şekilde ve kat kat artı durumdayız. 10 milyar ihracat yaptığımız bir pazardan 3 milyar ithalat yapıyoruz. Bu durumda birincisi korunma önlemi şartı oluşmamıştır ve her halükarda dtö nezdinde kaybedilip olumsuz sonuçlanacaktır. Bununla birlikte korunma önlemleri karşılıklı ilan edilebilmektedir, bu durumda AB'nin buna karşılık vermesi durumunda 7 milyar dolar net zararda olacak taraf ülkemizdir. AB dışında üreticilere ilan edilmesi durumunda ise toplam etkisi yukarıda açıklandığı üzere maksimum %4'tür.


    "Cep telefonlarına olduğu gibi gözetim uygulaması gelebilir."

    1/95 anlaşması gereğince AB'ye uygulanamaz, çünkü zaten gümrük vergisi ve yerli üreticiye sunulan vergiler harici bir uygulama tek pazar gereği mümkün değildir.



    "Anti-Dumping Investigstion gelebilir."

    Gözetim uygulaması ile benzer şekilde 1/95 anlaşması gereğince AB'ye uygulanamaz. Kalan ithalat %4 olduğu için etkili olmaz ayrıca benzer şekilde DTÖ nezdinde anti-damping davasına söz konusu olur.


    "Otomobil üreticilerinden ek testler, ek dokümantasyonlar, maliyet ve zaman gerektiren ilave prosedürler istenebilir."

    1/95 okk ile usulüne uygun olarak AB belgelendirme faaliyetleri ülkemiz içinde geçerlidir. Otomotivdeki en önemli belgelendirme süreci Tip onayıdır. AB onay kuruluşlarından alınmış AB tip onayları ülkemizde hiçbir uygulamaya tabi tutulmaksızın karşılıklı tanıma ve teknik engellerin kaldırılması maddeleri gereği geçerlidir. Bir AB üreticisinden geçerli bir AB tip onayı sunması durumunda bu araç serbest dolaşıma girdiği için ilave test, doküman ya da prosedür istenemez. Hatta ülkemiz bunu bir ileri aşamaya taşımız ve AB harici üreticilerden de zorunlu olarak AB Tip onay belgesi istemektedir. Yani örneğin bir hintli, çinli ya da rus üretici de ülkemize araç getirebilmek için AB ülkesi onay kuruluşlarının bir tanesinden test ve belgelendirme işlemlerini tamamlayarak onay almalıdır. Bu sebeple AB üreticilerinden ek işlem istenemezken Ab dışı üreticilerden de ab belgesi istenmekte ve böylece tüm ürünler serbest dolaşım şartlarını sağlamaktadır, bu nedenle ilave bir prosedür öne sürülemez.


    "İlave ürün güvenliği denetimleri gelebilir"

    Ürün güvenliği mevzuatımız olan 4703 sayılı kanun halihazırda mart ayında yeni yenilenmiş ve AB ile entegre hale getirilmiştir. 7223 sayılı “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu” ilgili AB regülasyonu esas alınarak düzenlenmektedir. Bununla birlikte ülkemizde de yayında olan 2018/858, 167/2013 ve 168/2013 sayılı otomotiv teknik mevzuatları AB uyumlaştırmasıdır ve kendi ürün güvenliği denetimlerini açıklamaktadır. Bu mevzuatlar uyumlaştırma olduğu için zaten AB ile birebirdir. Bununla birlikte ülkemizin mevcut test altyapısı zaten AB uygulamalarının gerisinde olduğu için istenilse dahi onları zorlayıcı bir denetim ve test prosedürü uygulanmaz.


    "Vergi denetimleri sıkılaştırılıp en ufak vergi usulsüzlüklerine yaptırım gelebilir."

    Hep benzer şeyler olarak birincisi bu üreticiler ülkemize yatırım yapsın diye sürekli kapılarına gittiğimiz ve ülkemizi cazip göstermek istediğimiz üreticiler. Vergi denetimi yapmak istediğiniz firmalar ise bu dev üreticilerin distribütörleri olabilir en fazla, 1. uygunsuzluk bulabilecek misiniz? 2. benzer süreçleri AB'de bizim üreticilerimizin ihracatları için gösterirlerse süreçten onlar mı biz mi zarar görürüz. Cevap açık olsa gerek.


    Sonuç olarak;

    "Bazı şeyler duymuş kendince öğrenmeye çalışmışsın ama yalan-yanlış öğrenmişsin.



    Doğru zeminde, gerçeklere dayanan, kaynakları belirtilmiş, sağlam argümanlara dayanan tartışma severim.



    3 satır yazıda 5 satır yanlış bilgi olurda tartışma sulanır."



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edgar1899 -- 21 Mayıs 2020; 21:17:27 >




  • edgar1899 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle emek verip bazı doğru bilgiler olan uzun bir cevap yazmışsın emeğine sağlık, üstüne 5 dakika da cevabı düzenlemişsin. Bu cevabı yazacak düzeyde başka üye ile karşılaşmadığım için bu cevap bile forumdaki seviyeyi biraz olsun yukarı çekeceği için de ayrıca teşekkür ederim.

    İnternetten araştırıp bulduğun bazı doğru kısımlar olsa da yanlış bilgiler de var. Örneğin “Gümrük Birliği” bir faz sonrası olan “Ortak Pazar” ve daha sonda “Tek Pazar” şu anda Türkiye’nin dahil olduğu bir yapı değil.

    Türkiye sadece 1/95 gereği Gümrük Birliği bağlar, bu taahütlerimizin bile tamamına uyamıyoruz. Örneğin Common Customs Tariff bile ortak değil, AB’den gelen ürünler için bile ilave menşe ispat belgesi isteyebiliyor vs. çoğu delinmiş bir GB var.

    Ayrıca Japonya FTA bizi bağlamaz, Japon malı için 3. ülke vergilerini alırız. Japonlar ile FTA yok, yani Japonlara avantaj sağlamıyoruz.

    EU’ya karşı Anti-Dumping Investigation yürütülebilir. EU’da bize karşı uygulayabilir. Mesela demir için yaptılar. Bu konuyu biraz daha araştır derim.

    Sanayi Bakanlığının yazacağı 2 satır mevzuat ile 3. ülkeler için Tip Onay’a ilave bürokrasi yaratan belge veya testler istenilenilir. Menşe ispat belgelerinde olduğu gibi AB’den de istenilebilir ama Türk ihracatçıları korumak için delik deşik olmuş Gümrük Birliğini bu denli çiğnemek istemezler.

    ÖTV ithal araçlar için daha yüksek olacağını iddia etmedim. ÖTV yükseldiğinde fiyatların yükselmesi ithal araç talebini düşürecektir.

    Ayrıca tüm DTÖ kurallarının deliksiz uygulandığını zannediyorsun. Boeing vs. Airbus davasını yüzeysel oku derim.

    Diğer kısımlarda da düzeltmeye edindiğim bazı yanlışlar var, ama emek vermiş yazmışsın saygı duyarım

    Selametle.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: CaptainSkyWalker

    Öncelikle emek verip bazı doğru bilgiler olan uzun bir cevap yazmışsın emeğine sağlık, üstüne 5 dakika da cevabı düzenlemişsin. Bu cevabı yazacak düzeyde başka üye ile karşılaşmadığım için bu cevap bile forumdaki seviyeyi biraz olsun yukarı çekeceği için de ayrıca teşekkür ederim.

    İnternetten araştırıp bulduğun bazı doğru kısımlar olsa da yanlış bilgiler de var. Örneğin “Gümrük Birliği” bir faz sonrası olan “Ortak Pazar” ve daha sonda “Tek Pazar” şu anda Türkiye’nin dahil olduğu bir yapı değil.

    Türkiye sadece 1/95 gereği Gümrük Birliği bağlar, bu taahütlerimizin bile tamamına uyamıyoruz. Örneğin Common Customs Tariff bile ortak değil, AB’den gelen ürünler için bile ilave menşe ispat belgesi isteyebiliyor vs. çoğu delinmiş bir GB var.

    Ayrıca Japonya FTA bizi bağlamaz, Japon malı için 3. ülke vergilerini alırız. Japonlar ile FTA yok, yani Japonlara avantaj sağlamıyoruz.

    EU’ya karşı Anti-Dumping Investigation yürütülebilir. EU’da bize karşı uygulayabilir. Mesela demir için yaptılar. Bu konuyu biraz daha araştır derim.

    Sanayi Bakanlığının yazacağı 2 satır mevzuat ile 3. ülkeler için Tip Onay’a ilave bürokrasi yaratan belge veya testler istenilenilir. Menşe ispat belgelerinde olduğu gibi AB’den de istenilebilir ama Türk ihracatçıları korumak için delik deşik olmuş Gümrük Birliğini bu denli çiğnemek istemezler.

    ÖTV ithal araçlar için daha yüksek olacağını iddia etmedim. ÖTV yükseldiğinde fiyatların yükselmesi ithal araç talebini düşürecektir.

    Ayrıca tüm DTÖ kurallarının deliksiz uygulandığını zannediyorsun. Boeing vs. Airbus davasını yüzeysel oku derim.

    Diğer kısımlarda da düzeltmeye edindiğim bazı yanlışlar var, ama emek vermiş yazmışsın saygı duyarım

    Selametle.
    "İnternetten araştırıp bulduğun bazı doğru kısımlar olsa da yanlış bilgiler de var. Örneğin “Gümrük Birliği” bir faz sonrası olan “Ortak Pazar” ve daha sonda “Tek Pazar” şu anda Türkiye’nin dahil olduğu bir yapı değil."

    Türkiye üye ülke değil ve tekil ülke doğal olarak tabi ki ulusal uygulamaları da var.


    "Türkiye sadece 1/95 gereği Gümrük Birliği bağlar, bu taahütlerimizin bile tamamına uyamıyoruz. Örneğin Common Customs Tariff bile ortak değil, AB’den gelen ürünler için bile ilave menşe ispat belgesi isteyebiliyor vs. çoğu delinmiş bir GB var."

    Gümrük Birliği için hiçbir zaman ideal bir yapı tanımlaması yapmadım zaten, güncellemek isteme sebebimiz de bu zaten, ancak mevcut şekliyle bağlıyız.


    "Ayrıca Japonya FTA bizi bağlamaz, Japon malı için 3. ülke vergilerini alırız. Japonlar ile FTA yok, yani Japonlara avantaj sağlamıyoruz."

    Japonya STA durumunu yukarıda açıkladım zaten tekrar etmiyorum.


    "EU’ya karşı Anti-Dumping Investigation yürütülebilir. EU’da bize karşı uygulayabilir. Mesela demir için yaptılar. Bu konuyu biraz daha araştır derim."

    O yukarıdan aşağı mesajlardan gelen bir süreç, ortada AB ile böyle bir durumumuz yok, olmayan bir şeyi de ortaya süremezsin zaten.


    "Sanayi Bakanlığının yazacağı 2 satır mevzuat ile 3. ülkeler için Tip Onay’a ilave bürokrasi yaratan belge veya testler istenilenilir. Menşe ispat belgelerinde olduğu gibi AB’den de istenilebilir ama Türk ihracatçıları korumak için delik deşik olmuş Gümrük Birliğini bu denli çiğnemek istemezler."


    3. ülkelerin zaten önemsiz olduğunu oranının çok düşük olduğunu belirttim. Usulüne uygun belgelendirilmiş ürün içinde mevcut AB tip onay mevzuatı içinde ilave bir husus isteyemezsiniz, isterseniz aynı şekilde ticarette teknik engele girer bu durum. Özellikle örneğin bir çok parça üreticisi ya da römork üreticisi, malta ya da lüksemburg tip onayları ile ülkemizde satılmaktadır. Bu ürünlerin sıkıntılı olduğunu bilsek bile usülüne uygun belgelendirildiği için belgelendirme aşamasında bir şey yapamazken sadece ürün güvenliği faaliyetleri ile çözmeye çalışıyoruz. Aslında bu da çözülmesi gereken çarpık bir yapı.



    "ÖTV ithal araçlar için daha yüksek olacağını iddia etmedim. ÖTV yükseldiğinde fiyatların yükselmesi ithal araç talebini düşürecektir."

    Yerli araca da talebi düşürecektir bu sebeple böyle bir ithalat önlemi kimse için uygulanabilir değil.


    "Ayrıca tüm DTÖ kurallarının deliksiz uygulandığını zannediyorsun. Boeing vs. Airbus davasını yüzeysel oku derim."

    Tüm dtö kuralları eksiksiz uygulansa zaten bu kadar soruşturma, panel vs olmazdı. Bizim AB ile olan özel durumumuz var, Amerika için örneğin ipler gerildiğinde ilave vergiler vs gündeme geliyor, çin için benzer şekilde vs. Ancak ab ile en tartışmalı anlarımızda dahi bu konular gündeme dahi gelmedi çünkü AB ile göbekten bağlı bir durumumuz var.


    Hesabı kaç kişi kullanıyorsunuz gerçekten merak ediyorum.

    Selametle.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edgar1899 -- 21 Mayıs 2020; 23:4:49 >




  • edgar1899 kullanıcısına yanıt
    Hesabı birden fazla kişinin kullandığı sonucuna nerden vardınız ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Onyargisiz

    Hala ÖTV indirimi bekleyen var mi ?
    Forumda bir arkadaş yakın zamanda ÖTV indirimi olacağından bahsediyordu. Bir çok ürüne ilave gümrük vergisi gelmişken pek inanasım gelmiyor.
  • Ne demiştik. Ne oldu?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.