Şimdi Ara

Aktif PFC muhabbeti.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
1
Favori
2.815
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu aktif PFC muhabbeti artık kabak tadı vermeye başladı. belki 30 kere açıkladım. Her aksi iddia edildiğinde bu başlığı yukarı taşıyacağım bundan sonra.

    AKTİF PFC REGÜLASYON DA YAPAR

    Aktif PFC aynı zamanda "Boost swicthching regulator" (yükselten anahtarlamalı regülatör) yapısındadır.

    Aktif PFC şebekeden Aldığı 100 - 240 VAC aralığındaki gerilimi 400VDC ye çevirir. Asıl güç dönüşümünü yapan kısıma şebeke voltajı 100 - 240 VAC aralığında hangi değeri alırsa alsın SABİT 400VDC gerilim sağlar. Reaktif bozulmayı önlemenin yanı sıra böyle bir ikinci fonksiyonu da vardır. Regülasyon yapmıyor olsa idi bunu yapabilir miydi? Yoksa regülasyonun başka bir anlamı mı var?

     Aktif PFC muhabbeti.


    Bana bir faydası yok gereksiz diyenler var. Kardeşim; Aktif PFC si olmayan PSU nun 80+ sertifikası da olmaz, hiç örneği yoktur. Çünkü düşük maliyetli eski teknoloji kullanırlar, verimsizdirler, gürültülü çalışırlar, belli bir seviyenin üzerinde stabil güç sağlayamazlar. Anlayacağın şu ki eğer APFC var ise o PSU belli bir standardın üstündedir. Hiç anlamıyorsan bari en azından bunu bil.

    Bildiğiniz gibi biz 220V şebeke standardını kullanıyoruz. APFC olmayan bir PSU kullanılan sistem şebeke gerilimi mesela 180V un altına inip çıktığında sistemi kapatır ya da resetlenmeye yol açar. APFC li bir PSU ise çalışmasını aynen sürdürür, çünkü APFC belirtilen sınırlar içerisinde şebeke gerilimi hangi değeri alırsa alsın asıl güç dönüşümünü yapan kısıma 400VDC gerilim sağlamaya devam etmektedir.

    Asıl amaç şebeke gerilimini regüle etmek değil üretilen PSU nun UNIVERSAL güç girişine sahip olması, yani ülkeye göre değişen şebeke standartlarına uyumlu olmasıdır. Fakat bunun sağlanabilmesi için PFC nin regülasyon yapması şarttır.

    Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 24 Temmuz 2009; 11:17:49 >







  • söylediklerinizin doğruluk payı var AMA;

    yazmış olduğunuz yükseltme ve sonra geri düşürüp sabit tutma işlemini ve voltaj aralığının geniş tutulmasını sağlayan kısım pfc değil regülasyon kısmı.yani pfc gibi başka bir kısmı psu nun.

    pcf nin yaptığı iş güç katsayısını 1 e yaklaştırarak verimi artırma çabasıdır.Söylediğiniz işlemleri psu nun regülasyon kısmı yapıyor
  • bilgisayar kapasitif özellikli bir alet ve gelen fazı bozma eğiliminde. Sonuçta kullandığımız elektrik devre gibi, tamamlanıyor ve trafolar vasıtasıyla sisteme geri dönüş yapıyor.
    biz fazı bozup geri gönderdiğimizde trafolara yük biniyor. ev kullanıcısı için bu aslında küçük bir değer ama söz konusu fabrikalar olduğunda bu reaktif güç faturalanan, parası ödenen bir fark yaratıyor..

    Aktif pfc'nin voltaj miktarını düzenlediğini sanmıyorum, tüm kaynaklar sizin söylediğinizin tersini açıklıyor.
  • Bir çok kaynakta "Boost Active PFC" şeklinde geçer. Artık APFC li olan neredeyse bütün güç kaynakları Boost Active PFC lidir. Boost un kelime anlamı yükseltmektir. 100 - 240VAC arasındaki şebeke gerilimi yükseltilerek 400VDC elde edilir. Şebeke gerilimi düşerse APFC hemen telafi eder ve bu 400VDC gerimin düşmesine izin vermez, yani gerilimi regüle eder.

    İkinci kısımın yaptığı iş ayrıdır. APFC den aldığı 400VDC gerilimi PC nin ihtiyacı olan çıkış gerilimlerine dönüştürür ve yük durumuna göre değişmesine izin vermeyerek regüle eder. Aktif PFC nin sağladığı sabit gerilim sayesinde şebeke gerilimineki iniş çıkışları telafi etmek zorunda kalmaz, daha kararlı çalışır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 24 Temmuz 2009; 11:43:13 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Temren

    bilgisayar kapasitif özellikli bir alet ve gelen fazı bozma eğiliminde. Sonuçta kullandığımız elektrik devre gibi, tamamlanıyor ve trafolar vasıtasıyla sisteme geri dönüş yapıyor.
    biz fazı bozup geri gönderdiğimizde trafolara yük biniyor. ev kullanıcısı için bu aslında küçük bir değer ama söz konusu fabrikalar olduğunda bu reaktif güç faturalanan, parası ödenen bir fark yaratıyor..

    Aktif pfc'nin voltaj miktarını düzenlediğini sanmıyorum, tüm kaynaklar sizin söylediğinizin tersini açıklıyor.





  • @Temren kesinlikle haklısın.Ayrıca çok güzel bir yazı buldum.Bu yazılanları okuyanlar eminim PFC hakkında muallakta bir daha kalmayacaklar.


    quote:


    PFC Nedir? Ne Kadar Önemli?
    ozkan.erden - Haziran 14 2005, Salı - 3:53

    Alternatif akım (AC), 220V şebeke geriliminde 50 defa yön değiştirir (salınım). Tamamen dirençten oluşan basit AC devresinde, örneğin lamba veya su ısıtıcısı, voltaj ve akımın dalga formlarını incelediğinizde, senkronize olarak birbirini takip ettiğini görürüz. AC salınımlarında yükte maksimum voltaj geçtiğinde, maksimum akım geçecek anlamına gelir. Voltaj inişe geçtiği zaman, akım da inişe geçecektir. Yani birbirlerini taklip eden bir salınım grafiği göreceğiz. Bu, basit bir AC yüküne örnek.

    Bobin veya kapasitörlerin bulunduğu komplex AC yüklerinde ise, akım dalgaları voltaj dalgalarını izlemez. Bunun sebebi ise, yüklerde tutulan enerjinin oluşturduğu zaman farklılığı. Bu zaman farklılığı nedeniyle güç akış yönünde değişiklikler olur ve tek yönden elde edilen net güce gerçek güç (P) denir. Her döngü sonunda saklanan enerjinin şebekeye geri dönmesiyle oluşan güce ise reaktif güç denir. Devrelerde herhangi bir işlem yaptığımız zaman sadece gerçek gücü kullanırız (P). Reaktif güç, şebekeye geri döner ve herhangi bir iş yapmaz.

    Güç faktörü ise; gerçek gücün (P), görünüşteki güce (S) bölümüyle ortaya çıkan değerdir. Gerçek güç, bizim o işi yapmamız için gereken gücü bize belirtir ve "watt" ile ifade edilir. Şebekede görünen güç ise VA (volt-amper) şeklinde ifade edilir. Dalgaların düzensizliğinden dolayı, belirli miktarda güç çekmek için şebekeden daha fazla akım çekilir. Örneğin. 1 kW'lık gerçek güç elde etmek istersek ve güç faktörü 1 ise, şebekeden 1 kVA'lık güç çekilir. ( 1 kVA x 1 = 1 kW). Ancak güç faktörü 0.5 olursa, 1 kW'lık gerçek güç için şebekeden 2 kVA güç çekmemiz gerekecek. (2 kVA x 0.5 = 1 kW). Güç faktörü, 0 ile 1 arasında değişir. Güç faktörü 0 iken herhangi bir iş yapılmaz.Güç faktörü 1 iken, gerçek güç ile şebekede görünen güç aynıdır ve ideal durum budur.

    Ev kullanıcıları sadece kullandıkları gerçek güç (watt) için para ödüyorlar. Ve bundan dolayı ev kullanıcıları için reaktif güç veya şebekede görünen güç bir anlam ifade etmiyor. Ancak bu, şebekeye yük bindiren bir durum. Reaktif güç ne kadar fazlaysa şebekedeki yük o kadar artacak; kablolamanın daha kaliteli olması gerekecek, jeneratörlerin ve transformatörlerin daha büyük olması gerekecek. Bu da, tabii elektrik dağıtıcısı firmaların istemeyeceği bir durum. Bir ev kullanıcısının şebekede yaratacağı istenmeyen yük önemli olmasa da, büyük makinalarla çalışan fabrikaların şebekeye bindireceği yük önemli olacaktır. Bunun için, sanayii kuruluşlarının bulunduğu organize sanayii bölgelerinde fabrikalar, kullandıkları gerçek gücün yanında reaktif güç için de bir bedel öderler.

    Günümüzdeki güç kaynaklarında ise artık reaktif gücü minimuma indirmek için "güç faktörü düzeltimi" - power factor correction (pfc) özelliğini görüyoruz. PFC özelliği pasif veya aktif olabiliyor. Giriş seviyesi kaliteli güç kaynaklarında pasif PFC devresi görürken, üst modellerde ise aktif PFC devresi görüyoruz. Aktif PFC devrelerinin güç faktörü düzeltimi 0.99'a kadar çıkabiliyor; ki bu da ideal olan 1'e çok yakın. APFC olmayan güç kaynaklarında güç faktörü 0.5 ile 0.7 arasında değişebiliyor.

    Tek bilgisayarın kullanıldığı evler için önemli olmasa da, çok sayıda bilgisayarın kullanıldığı ofislerde ve işletmelerde, şebekeye bindirilen istenmeyen gücü minimuma indirmek için, güç faktörü düzeltimi özelliğine sahip güç kaynakları tercih edilmeli. Biz, ev kullanıcıları için de PFC özelliği olan güç kaynaklarını önereceğiz. Zaten artık firmaların neredeyse tüm ürün gamlarında PFC özelliğini görüyoruz çünkü bazı ülkeler güç kaynakları için PFC özelliğini şart koşuyor. (Örneğin AB).

    PFC özellikli güç kaynakları hakkında bilinen yaygın yanlışlar var. Bilinmesi gerekenler şöyle:

    * Aktif PFC, ikinci bir devredir. Bu devre, şebekeden resistif olarak güç alır (tıpklı bir lamba gibi) ve diğer devreye aktarır. Diğer devreyi, ana şebekeden tamamen izole eder. Dolayısıyla aktif PFC devresi bir miktar gücü ısıya dönüştürecektir ve bu da güç kaynağı verimliliğini biraz aşağı çeker. Yani: Bir güç kaynağına PFC devresi eklerseniz, onun verimliliğini yaklaşık %1-4 oranında aşağıya çekersiniz.

    * PFC'li güç kaynakları, herhangi bir voltaj regülasyon özelliğine sahip değildir. Daha stabil anlamına gelmez.

    * Güç faktörü ve güç faktörü düzeltimi, tamamen şebeke ile ilgilidir. Donanımınızın harcadığı gerçek güç miktarını değiştirmez.


    Pclabs ' tan alıntıdır.




  • Peki bana APFC çıkışının, giriş gerilimi ne olursa olsun 400VDC olmasını nasıl açıklarsınız? Var mı kendine, bilgisine güvenen.

    PCLABS taki o yazının son iki paragrafı açıkça bir cehalet örneğidir. Belliki yazan şahsiyet buraya kadar olan kısmı bir yerden alıntı yapmıştır. Saçmaladığı son kısım ise tamamen kendi yorumudur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 24 Temmuz 2009; 12:21:46 >
  • Bakınız yanılgınızın nedeni Aktif PFC nin geniş bir gerilim aralığını desteklemesi.Ama bu demek değildir ki Japonya da 100VAC giriş gerilimine sahip bir PSU yu Avrupa da 230VAC giriş gerilimli prize takabilelim.Sorun şurada siz Aktif PFC devresini aynı tutarak PSU yu ister 100VAC lik isterse 230VAC lik giriş gerilimine uygun PSU lar üretebilirsiniz.Sizin mantığınıza göre 100 VAC giriş gerilimine sahip Japonya daki bir prize 230 VAC lik bir PSU bağlayıp kullanabiliriz.Soruyorum kullanabilir misiniz.Size tehlikeli bir öneri bir tane aktif PFC özelliğine sahip bir PSU edinin ve arkasındaki Swich i 115 VAC yapıp çalıştırın.Durun sakın ha.Siz aletlere belirtilen nominal gücü sağlarsanız evet 400VDC çıkış gerilimi elde edersiniz.Bu iş bu kadar basit.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -dehşet-

    Bakınız yanılgınızın nedeni Aktif PFC nin geniş bir gerilim aralığını desteklemesi.Ama bu demek değildir ki Japonya da 100VAC giriş gerilimine sahip bir PSU yu Avrupa da 230VAC giriş gerilimli prize takabilelim.Sorun şurada siz Aktif PFC devresini aynı tutarak PSU yu ister 100VAC lik isterse 230VAC lik giriş gerilimine uygun PSU lar üretebilirsiniz.Sizin mantığınıza göre 100 VAC giriş gerilimine sahip Japonya daki bir prize 230 VAC lik bir PSU bağlayıp kullanabiliriz.Soruyorum kullanabilir misiniz.Size tehlikeli bir öneri bir tane aktif PFC özelliğine sahip bir PSU edinin ve arkasındaki Swich i 115 VAC yapıp çalıştırın.Durun sakın ha.Siz aletlere belirtilen nominal gücü sağlarsanız evet 400VDC çıkış gerilimi elde edersiniz.Bu iş bu kadar basit.


    Yanılgı falan yok. Aktif PFC li bir PSU yu istediğin yerde istediğin şebeke standardında kullanabilirsin. Japonya da 100VAC giriş gerilimine sahip APFC bir PSU yu Avrupa da 230VAC giriş gerilimli prize takabilirsin. Bu bahsettiğim regülasyon olayı sayesinde oluyor işte. APFC güç kaynaklarının hiçbirinde o bahsettiğin şebeke anahtarı yoktur, dolayısı ile 110v a çekemezsin. APFC bir PSU nun etiketine dikkatli bakarsanız çalışma gerilimi olarak 100 - 240VAC yazdığını görebilirsiniz.

    Şebeke seçim anahtarı APFC olmayan basit PSU larda olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 24 Temmuz 2009; 13:17:54 >




  • Aktif pfc ile giriş gerilimini algılayıp otomatik olarak ayarlanan voltaj anahtarının ne alakası var?
    Bu ikisi oldukça farklı sistemler..
    aktif pfc olmasa bile bu voltajı otomatik ayarlama özelliği olabilir psu'da



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Temren -- 24 Temmuz 2009; 13:23:53 >
  • quote:

    APFC bir PSU nun etiketine dikkatli bakarsanız çalışma gerilimi olarak 100 - 240VAC yazdığını görebilirsiniz.






     Aktif PFC muhabbeti.
  • @HexFet
    Hatırlarsanız sizinle bir "single-rail" daha iyi midir? tartışması yapmıştık, orada ben single-rail bir güç kyanağını daha iyi yapmaz ama single-rail güç kaynakları bu özellik için tasarım aşamasından itibaren daha kaliteli bileşenlerle üretildiğinden genel olarak 2 kanallı FSP ve FSP klonu bazlı modellere göre daha iyi performans verir gibi bir genelleme yapmıştım.

    Sizin APFC değerlendirmeniz de buna benziyor, APFC bir güç kaynağının regülasyon yapmasını sağlamaz ama APFC'li modeller genelde geniş voltaj aralığı özelliğiyle beraber geldiği için şebeke gerilimindeki değişimlere daha dayanıklıdır bu sebeple dolaylı olarak APFC olmayan modellere göre daha kalitedlidir diyorsunuz. Bence bu mantıkta bir yanlışlık yok ama işin ince "kitabi" açısından bakıldığında %100 doğru değil, bunu kendi argümanım için de kabul ediyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Temren

    Aktif pfc ile giriş gerilimini algılayıp otomatik olarak ayarlanan voltaj anahtarının ne alakası var?
    Bu ikisi oldukça farklı sistemler..
    aktif pfc olmasa bile bu voltajı otomatik ayarlama özelliği olabilir psu'da




    Gerilim algılayan bir anahtar falan yok. Regülasyon var. APFC olmadan bunun olması imkansız. Bu kadar basit.
  • @Dehşet

    Revolution uç bir örenektir. Tek şebeke gerilimde çalışıyor olmasının sebebi şudur;

    APFC PSU nun geniş bir çalışma gerilimi aralığında çalışabilmesi için regülasyon yapar. Çalışma gerilim aralığı ne kadar geniş ise bununla orantılı olarak verim bir miktar düşer.

    Eğer 80plus.org daki PSU ların teknik ölçüm dokümanlarını incelerseniz PSU ların 110V şebekede 220v şebekeden daha düşük verim ile çalıştığını görebilirsiniz.

    İşte bu sebeple Enermax Revolution modelinin APFC si diğer APFC PSU lardan ayrıcalıklı olarak tek şebeke geriliminde (220v) çalışacak şekilde tasarlanmıştır. 80+ otoritesi PSU nun desteklediği min. çalışma gerilimindeki verimliliğini dikkate alır. Eğer Revolution un giriş gerilimi Universal olsaydı SILVER sertifika alamazdı. Olay budur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 24 Temmuz 2009; 13:44:29 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: okean

    @HexFet
    Hatırlarsanız sizinle bir "single-rail" daha iyi midir? tartışması yapmıştık, orada ben single-rail bir güç kyanağını daha iyi yapmaz ama single-rail güç kaynakları bu özellik için tasarım aşamasından itibaren daha kaliteli bileşenlerle üretildiğinden genel olarak 2 kanallı FSP ve FSP klonu bazlı modellere göre daha iyi performans verir gibi bir genelleme yapmıştım.

    Sizin APFC değerlendirmeniz de buna benziyor, APFC bir güç kaynağının regülasyon yapmasını sağlamaz ama APFC'li modeller genelde geniş voltaj aralığı özelliğiyle beraber geldiği için şebeke gerilimindeki değişimlere daha dayanıklıdır bu sebeple dolaylı olarak APFC olmayan modellere göre daha kalitedlidir diyorsunuz. Bence bu mantıkta bir yanlışlık yok ama işin ince "kitabi" açısından bakıldığında %100 doğru değil, bunu kendi argümanım için de kabul ediyorum.


    Tek rail dediğiniz PSU lar çoklu rail PSU larda etkin OCP koruması için bulunan ektsra devrelerin çıkarılmış halidir. Daha kaliteli falan değildir, aksine maliyeti daha düşüktür, çoklu raile göre daha az komponent ile iş bitirilir. Riski arttırmaktan başka bir halta yaramaz.

    Single rail tabiri çoklu rail yapısına geçildikten sonra çıkmıştır, çünkü eskiden güç kaynaklarının hepsi tek rail idi.

    Bu aynen şuna benzer; Bir sinema filmi düşünün, çok tutulmuş ve devamı çekilmiş. Mesela filmin adı "xxx 2" olsun. Şimdi ikinci bölüm çekilmeden ilk bölüm için "xxx 1" diyebilir misiniz.

    Single rail de ayne böyle işte. eski PSU ların hepsi böyle olduğundan single rail diye bir kavram yoktu. Ne zaman birileri pc sistemlerinin artan güç ihtiyacı ile birlikte PSU yapısının daha güvenilir olması gerektiğini düşünerek çoklu rail yapısını geliştirdi işte o zaman eski PSU lar için single rail diye bir tabir çıktı ortaya.

    Şimdi ne oldu, bir kaç uyanık üretici artık terkedilmiş bu riskli düzeni sırf farklı olup dikkat çekmek adına yeniden hortlatıp ortaya çıkardılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 24 Temmuz 2009; 14:00:11 >




  • Single-rail güç kaynakları kötüdür, aktif PFC de regülasyon yapar, PC'nizi korur.. OK..OK..
  • Şunu diyebilirim, bu başlıkta oldukça yanlış ve alakasız şeyler dönüyor. tümüyle saçmalık dolu

    sözde ceryancı aradaşlar alakasız şeyler iddia ediyor, bari bir kaynak gösterseler söyledikleri şeylere. Kaynak sunulduğunda da onlar cahil diye savunma yapılması başka yerde görülmemiştir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Temren

    Şunu diyebilirim, bu başlıkta oldukça yanlış ve alakasız şeyler dönüyor. tümüyle saçmalık dolu

    sözde ceryancı aradaşlar alakasız şeyler iddia ediyor, bari bir kaynak gösterseler söyledikleri şeylere. Kaynak sunulduğunda da onlar cahil diye savunma yapılması başka yerde görülmemiştir




    Laf salatasını bırak. Varsa bir bildiğin senide dinleyelim. Ben tamamen kendi öğrendiklerim ve tecrübelerimle anlatıyorum bunları. Oturduğum yerde bir kaç sayfa yazı okuyup gelip burada ahkam kesmiyorum. PSU nun içini açsak PFC nin yerini bile gösteremezsiniz ama maşallah hemen yazdıklarımın saçmalık olduğunu anladınız yani.

    Neden saçmalık?

    Hala cevap verebilen çıkmadı;

    Madem regülasyon yok, şebeke gerlimi değiştiği halde neden APFC çıkışı sabit 400VDC dir?




  • http://www.darkhardware.com/st.php?u=articles/pfc_nedir

    En doğrusunu siz biliyorsunuz pardon. Biz öyle loser'lar, her ne kadar üniversitede mühendislik fakültelerinde elektrik dersi almış olsak da sizin kadar olaya hakim değiliz
    Bunun gibi bir çok yazı civarda dolanırken size kolay gelsin
  • quote:

    "Aktif yada Pasif PFC'nin voltaj regülasyonu özelliği yoktur. Düşük gerilimi yükseltmez, dalgalı gerilime karşı koruma sağlamaz."

    Tarih: Şubat 2004



    İşte bu yanlış. 220V şebekede çalışan Boost APFC düşen gerilimi yükseltir. Anlatmaya çalıştığım fakat anlamak istemediğiniz şey bu. Linkini verdiğiniz yazılar yıllar önce yazlımış ve o zaman Boost APFC diye bir şey henüz ortaya çıkmamış olabilir, fakat şu an APFC güç kaynaklarının neredeyse tamamı Boost APFC kullanıyor ve APFC leri regülasyon yapabiliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 24 Temmuz 2009; 14:46:13 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.