Şimdi Ara

AK Parti'den belediyelere: Bir an önce PARDUS'a geçin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
179
Cevap
0
Favori
11.039
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, AK Parti'li 883 Belediye ve 39 il genel meclisi başkanlığına bir tebligat göndererek israf ve ABD ürünlerine karşı uyarıda bulundu. Belediyelerden ABD malları yerine yerli mallarını kullanmalarını isteyen Kaya ayrıca israftan kaçınmalarını ve dövizle işlem yapmamalarını özellikle belirtti.

     

    Ayrıca Bkz.Erdoğan’ın ABD'ye boykot çağrısından etkilenecek markalar ve ürünleri
    Diğer partilerin idaresindeki 515 belediye yönetiminin de bu ulusal meselede kendilerini yalnız bırakmamalarını isteyen AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, onların da aynı hassasiyeti göstermeleri konusunda çağrıda bulundu. Tebligattaki en can alıcı maddelerden biri ise TÜBİTAK tarafından geliştirilen Linux tabanlı PARDUS işletim sistemine geçiş yapılmasının istenmesi. Belediyelere gönderilen 17 maddelik bildiriye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

     

    Belediyeler'in uygulaması istenen 17 maddelik önlem




    1. Lisans ücreti ödenmeyen, yerli ve milli yazılımımız olan PARDUS’a henüz geçmemiş olan belediyelerimiz, lisans ücreti ödenen yabancı menşeli yazılımlar yerine ivedilikle PARDUS’a geçmelidir. Bu konuda TUBİTAK ile birlikte uygulama tecrübesi olan Belediyelerden teknik destek alınarak ivedilikle dönüşüm sağlanmalıdır.




    2. KİK ilgili tebliğler doğrultusunda, elektronik cihazlar, cep telefonları, bilgisayar ve diğer teknolojik cihazlarda yerli üretim veya yerli marka tercihine özen gösterilmeli ve yabancı ürün seçeneğinde, başta ABD olmak üzere ülkemize siyasi ve ekonomik tehdit uygulamaya çalışan ülkelerin ürünleri dışındakiler tercih edilmelidir.




    3. Yapı, tesis, imalat, ikmal, tamir, bakım, asansör, havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemlerinde, iş makineleri, temizlik ürünleri, robotları ve yükleyicilerde KİK ilgili tebliğler doğrultusunda yerli ürün veya markalar tercih edilmelidir. Yabancı ürün alım zaruretinde ise ABD ürünlerinden kaçınılmalıdır.




    4. EFT, Havale, Kambiyo, kredi, gibi işlemler tamamen TL cinsinden gerçekleştirilmeli; Belediye ve iştirakler hiçbir şekilde yabancı para cinsinden vadeli-vadesiz mevduat hesabı açmamalı, açılmış olanlar sonlandırılmalıdır. Belediye şirketleri zorunlu olmadıkça dövizle işlem yapmamalıdır. Borç ödemeleri karşılığı tutulanlar dışında hiçbir belediye şirketinin döviz hesabı olmamalı, var olanlar derhal Türk Lirasına çevrilmelidir.




    5. Yasal Mevzuat hükümleri ile cevaz verilse dahi, hiçbir şekilde yabancı para cinsinden sözleşme yapılmamalıdır.




    6. Belediye ve İştiraklerine ait sosyal tesis ve işletmelerde gıda - içecek ürünleri yerli olmalıdır.




    7. 4734 sayılı Kanunun 63.maddesi ve 2017/22 sayılı Başbakanlık Genelgesi; açık olarak ihale dokümanlarında ürünlerin niteliğine göre %15 oranına kadar yerli malı avantajı sağlanabileceği belirtilmekte, hatta bazı ürünler de %15 oranında yerli malı teklif eden isteklilere fiyat avantajı sağlanması zorunlu tutulmaktadır. Yine, aynı şekilde bu dokümanlarda yerli ürün sunumunu engellemeye yönelik hiçbir ibare bulunmayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu çerçevede satınalma süreçlerinde bu kural ve talimatlara göre doküman ve teknik şartnamelerin hazırlanması ve buna göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.




    8. Yerli olmayan ürün/cihaz/ekipmanların satın alınması ya da kiralanması, zaruret olmadıkça yapılmamalıdır. Halen kiralama suretiyle kullanılanların da kira süreleri uzatılmamalıdır.




    9. Tasarruf tedbirlerine azami riayet edilmelidir.




    10. Hiçbir gerekçeyle binek aracı alım ve kiralaması yapılmamalı, mevcut hizmet araçlarının iş dışında kullanımı kesinlikle önlenmelidir.




    11. İhaleli işler kapsamında yüklenici tarafından kullanılacak/tedarik edilecek araç/cihaz ve ekipmanların da yukarıda belirtilen şartlarda olması sağlanmalıdır.




    12. Belediyelerce gerek STK ve gerekse farklı kurumlarla yürütülen ortak projelerde de bu hassasiyetlere dikkat edilmelidir.




    13. Yeni hizmet binası yapım ve kiralaması ve var olan binaların zorunluluk içermeyen büyük tadilat/tamiratı yapılmamalıdır.




    14. Sosyal medya kullanımı, teşviki kapsamında herhangi bir bütçe tahsisi yapılmamalı, var olanlar dondurulmalıdır.




    15. Acil ihtiyaç gerekmedikçe mobil cihazlarda yenilemeye gidilmemelidir.




    16. Belediye çalışanları, meclis üyeleri ve diğer kişilerle yurt dışına gezi içerikli seyahat programları yapılmamalıdır.




    17. Belediyelerimiz düzenledikleri programlarda eğlence türü etkinliklerden kaçınarak yerine kültür sanat içeren etkinlikleri tercih edilmelidir.





  • Linux, Linus Torvalds tarafından geliştirilmesine başlanmış daha sonra dünyanın dört bir yanından yapılan katkılarla geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilen özgür bir yazılımdır. Özgürlükten kasıt şudur ki, kişiler kullandıkları yazılımlara koduyla beraber sahiptirler ve kodu kendi ihtiyaçlarına göre modifiye edip tekrar pazarlamakta özgürdürler. Daha geniş tanımı Özgür Yazılım Vakfında bulabilirsinz. Linux kimseye ait değildir, kaynak kodunu alır modifiye eder istediğiniz gibi ister parayla ister bedava ister kapalı kaynak olarak dağıtırsınız.
    Linux ABD'nin değildir.



    1991 yılında Linus Torvalds adlı Helsinki Üniversitesi öğrencisi tarafından ( Finlandiya vatandaşı ancak İsveç kökenli ) hobi amaçlı bir proje olarak başlatılan kernele verilen isimdir Linux.



    Daha sonra projenin iyice destek bulması ile , ticari amaçlı birçok yaklaşım olmasına rağmen Linus Torvalds tarafından GNU lisansı ile lisanslanarak yoluna devam etmiştir.



    Linux kernelinin milleti yoktur ve kodları herkese açıktır.



    İstediğiniz gibi özelleştirebilir , inceleyebilir , paylaşabilirsiniz , katkıda bulunabilirsiniz eğer yeterli beceriniz varsa ve kabul görürse. Linux kernelinde commitlerde aranan ana unsur kodun temizliğidir. Yani sağ kulağını sol el ile tutmak tarzı yaklaşımlar kabul edilmez. Bir diğer önemli unsur ise yapılan commitin user space'i kırmamasıdır. Linus Torvalds ve Greg Kroah Hartmann gibi kernel maintainerları bunu kabul etmezler ve üstüne mailing list'te public bir şekilde aşağılarlar.



    Peki konuda bahsi geçen Pardus nedir?



    Debian tabanlı bir GNU/Linux dağıtımıdır. En köklü dağıtımlardan biri olan Debian yine üzerinde tıpkı kullandığı Linux kerneli gibi açık kaynak araçlar ihtiva eder.



    Örneğin Libre Office. MS Office gibi bir programlar topluluğudur. Aynı şekilde kodları inceleyebilirsiniz eğer bir şüpheniz varsa.



    GIMP ve Krita. Photoshop tarzı uygulamalardır ve yine açık kaynaktır.



    Daha sorunuz varsa cevaplayabilirim lakin eğer bilmiyorsanız boş yere ABD'nin demeyi bırakın.
    Helal olsun ,bu kriz ülkemiz için iyi oldu

    2001krizi olmasaydı bankacılık sektörü şu an coptu ve dolarin bu denli yükselmesinde ülke kaoso sürüklenecekti,kriz çıktı bankacılık sektörü düzeldi

    Amerika bize atar yaptı bizim aklımız çalışmaya başladı,bir yoldaki eksiklik biri ölünce veya yaralanınca düzeltilir güzel ülkemde .yani illa bir musibet olacak

    Pardus olayını destekliyorum sonuna kadar ülkede tüm bilgisayarlar pardusa geçmeli

    Tam destek

    Doğruya doğru yanlışa yanlış demek bir erdemdir..
  • Bence bütün kamu kuruluşlarına zorunlu olmalı. Kullanılan programlar ya office ya da Web arayüzlü programlar.
  • Helal olsun ,bu kriz ülkemiz için iyi oldu

    2001krizi olmasaydı bankacılık sektörü şu an coptu ve dolarin bu denli yükselmesinde ülke kaoso sürüklenecekti,kriz çıktı bankacılık sektörü düzeldi

    Amerika bize atar yaptı bizim aklımız çalışmaya başladı,bir yoldaki eksiklik biri ölünce veya yaralanınca düzeltilir güzel ülkemde .yani illa bir musibet olacak

    Pardus olayını destekliyorum sonuna kadar ülkede tüm bilgisayarlar pardusa geçmeli

    Tam destek

    Doğruya doğru yanlışa yanlış demek bir erdemdir..
  • Çok geç kalınmış hamle. Windows server yazılımlarına deli paralar ödeniyor. Umarım o tarafta da Ülkeyi kapsayacak bir belediye kamu yazılımları yapılır.
  • TEHET kullanıcısına yanıt
    Bi para verip kullanmak var birde ücretsiz.Bir belediyede en az 5 pc var desek 4.415 yaparki bundan çok daha fazladır,bunların lisans ücretlerini düşünün.
  • Helal bu yaptırım olayı bize yaradı cari açık felan kalmaz böyle giderse Temmuz ayı 1.1 milyar bütce fazlası verilmiş tasarruf planı devrede.
  • şaka maka ben bunu desteklerim, bar linux kullanmayı öğrenir insanlar
  • TEHET kullanıcısına yanıt
    Linux, Linus Torvalds tarafından geliştirilmesine başlanmış daha sonra dünyanın dört bir yanından yapılan katkılarla geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilen özgür bir yazılımdır. Özgürlükten kasıt şudur ki, kişiler kullandıkları yazılımlara koduyla beraber sahiptirler ve kodu kendi ihtiyaçlarına göre modifiye edip tekrar pazarlamakta özgürdürler. Daha geniş tanımı Özgür Yazılım Vakfında bulabilirsinz. Linux kimseye ait değildir, kaynak kodunu alır modifiye eder istediğiniz gibi ister parayla ister bedava ister kapalı kaynak olarak dağıtırsınız.
  • Altyapı tamamen bizim olmasa da microsoft a lisans ücreti ödemekten iyidir.
  • Islemci RAM filan ne is :) Yazilimla olmaz o isler ...


    Milli demeyin kimse Pardus un Debian tabanl olmasindan oturu MILLI demez ama populist bir sekilde hazir kdlari acik sadece yerelestirmelik birkac sey yap paket derlemelerle yerli kodlu olmuyor ...


    Pardus ta baro tam donanim destegi var midir :) ?

    Ekran karti driver i filan onemlidir de ...
  • Belediyelerde kullanılan onlarca Windows tabanlı otomasyon programı var. Bir günde nasıl geçilecek bunlar? Geç demekle yapılacak bir iş değil. Tamamen göz boyama. Başka bir şey değil.
  • ssbrutality S kullanıcısına yanıt
    ne biçim beddua ettin be, çoluk çocuk bırakmadın böyle devam etme dua döner dolaşır seni bulur. keskin sirke küpüne zarar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TEHET

    Bu mesaj silindi.
    gnu / linux abd'nin filan degildir. tamamen, tum dunya vatandaslarina aittir.
  • Dönüp dolaşmaz. Mazlumun ahı kime gideceğini bilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yorumculuklar

    Linux, Linus Torvalds tarafından geliştirilmesine başlanmış daha sonra dünyanın dört bir yanından yapılan katkılarla geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilen özgür bir yazılımdır. Özgürlükten kasıt şudur ki, kişiler kullandıkları yazılımlara koduyla beraber sahiptirler ve kodu kendi ihtiyaçlarına göre modifiye edip tekrar pazarlamakta özgürdürler. Daha geniş tanımı Özgür Yazılım Vakfında bulabilirsinz. Linux kimseye ait değildir, kaynak kodunu alır modifiye eder istediğiniz gibi ister parayla ister bedava ister kapalı kaynak olarak dağıtırsınız.
    Bu cahiller yüzünden ülkede kimse bir şey üretmek istemiyor. Hem neden yazılım üretmiyoruz derler hemde üretileni de batırmaya çalışırlar. Sıfır yazılım yapsan php, java amerikan malı diyecek tipler bunlar.
  • Pardusda okey oyunu var mı memurların işi daha kolaylaşır
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.