Şimdi Ara

Airbus, ATTOL programı ile tam otonom uçuş dönemini başlatmaya çok yaklaştı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Airbus, ATTOL programı ile tam otonom uçuş dönemini başlatmaya çok yaklaştı



    Airbus’ın Haziran 2018’de başlattığı Otonom Taksi, Kalkış ve İniş (Autonomous Taxi, Take-Off & Landing - ATTOL) projesi kapsamında 18 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilen ve A350-1000 XWB serisi uçağın kendine kendine kalkış yaptığı test sonrası sürdürülen çalışmalar nihayet meyvesini verdi.



    ATTOL projesi ise ilk kalkışı gerçekleştiren uçak, Haziran ayı itibariyle otonom taksi ve iniş safhalarını da başarıyla tamamlayarak tam otonom uçuş döneminin kapısını iyice araladı.



    Ayrıca Bkz.Köpeklerin, Kovid-19 hastalığını yüksek doğruluk oranıyla koklayabildiği tespit edildi



    ATTOL kapsamında A350-1000 XWB ile 500’den fazla uçuş gerçekleştiren Airbus, “görüntü tanımlama teknolojisi” adını verdiği yöntemde uçağın harici kameralarının da devreye sokulmasıyla söz konusu hava aracının uçuşa yönelik tüm safhaları kendi başına tamamladığını ifade etti. Uçağın adeta bir çift göze sahip olmasını sağlayan teknolojide, uçağın dışında bulunan kameralar, aracın her yönden görüntü almasını sağlıyor.



    Airbus, ATTOL programı ile tam otonom uçuş dönemini başlatmaya çok yaklaştı



    18 Aralık tarihinde gerçekleştirilen ilk otonom kalkış testi sonrasını takip eden süreçte ise Airbus iniş testlerine odaklandı. Şirket, neredeyse mevcut tüm yolcu uçaklarının GPS ve radyo sinyalleri yardımıyla zaten kendi kendine iniş yapabildiği bir dönemde test uçağını tüm bu altyapı olmadan indirmeye çalıştı. Bu şekilde 30 iniş denemesi yapan şirket, tüm bunlarda başarı elde etmesinin ardından oldukça karmaşık bir süreç olan taksi testlerini de başarıyla tamamlayarak programın zafere ulaştığını duyurdu.



    Airbus, ATTOL programı ile tam otonom uçuş dönemini başlatmaya çok yaklaştı



    Airbus, havayolu şirketleri arasında popülarite kazanmaya başlayan A350 serisi uçakların, havacılık sektöründe devrim yaratacağına inanıyor. A350 serisi, Virgin Atlantic Havayolları, Delta Air Lines, Fiji Havayolları, Air France, Cathay Pacific, G.Afrika Havayolları, Singapur Havayolları ve Katar Havayolları gibi şirketlerin filosunda bulunuyor.



    Airbus, ATTOL projesinin hayatımıza girmesiyle birlikte uçak pilotlarına olan ihtiyacın ortadan kalkacağı hakkındaki endişelere de değinmiş. Şirkete göre proje, pilotların uçağı kullanmaktan çok stratejik karar verme ve görev yönetimi alanlarına odaklanmasını sağlayacak. Pilotlar, operasyonların merkezindeki yerini koruyacak.








  • Kimse binmez olm buna hayırdır ya

  • Kara trafiğinden daha yüksek oranda otonom trafiğin olacağını düşünüyorum havada.. En azından ticari uçuşlarda, birkaç on seneye..

  • insanlardan daha başarılı olacaklarını düşünüyorum. En azından kriz anlarında.

  • belki ilk etapta tek pilota felan düşer bi 10 yıl öyle gider. sonrası ise pilotsuz uçuşa dönebilir. sabit telefon gibi pilotlarında sonu geliyor gibi. ama 50 yıl sürer bu

  • ATTOL'un esprisi ILS frekansına ihtiyaç duymadan iniş gerçekleştirebilmesi.Zaten otomatık iniş her yolcu uçağında var. Pilot istese tüm inişlerini ILS ile hiçbir şeye dokunmadan geçekleştirebilir.Ancak otomatik iniş için sağlanması gereken kriterler var(görüş vs.)
    Pilotsuz uçaklar bence yakın gelecek için çok uzak bir hayal. Tek pilota inme şansı da bence yok çünkü kokpitteki iş yükü çok fazla.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.