Şimdi Ara

AFR ayarı yaptırdım.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
65
Cevap
3
Favori
35.509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Atikler gold marka kit takılı aracıma yaptırdım.

    Ayar öncesi arkadaş nozul çapımın hatalı olduğunu söyledi. Onu düzelttikten sonra randevulaştık ve ayara çıktık. Yaklaşık 1,5 saat yolda ayar yaptık. Aracın tüm devir aralıklarına göre ölçümler yapıldı, düzeltmeler yapıldı. Ayrıca ayar öncesi afr cihazı bağlandı araca. Önce benzinde sonra lpg de ölçümler yapıldı.


    Aracım Opel astra j 1.4 t.



    Kit aracın üzerinde idi aldığımda. Tse belgeli , distribütör de 2 kez ayar yapıldı. Benzin ile çok fark vardı. Yokuşta sollamaya çıkmaya korkar oldmuştum. Araç 4000 devirde tekleme yapıyor, yığılıyor idi. Bu arada elm327 ile baktım değerler gayet güzeldi , ltft sanırım, 4 civarı oynuyordu.

    Ayar sonrası anlatılmaz yaşanır. Araç benzin ile aynı oldu, şaha kalktı, canavara dönüştü resmen,



    Şu an aracımdan keyif alır hale geldim, bu işi iyi yapan birine yaptırırsanız kesinlikle öneriyorum.

    Sorularınız varsa cevaplamak isterim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Öncelikle konuyu detaylandıran bayilere teşekkür ederim. Birkaç farklı konuda daha benzer mesajlarını görüp okudum.

    Lütfen aşağıda yazdıklarımın benim fikirlerim olduğunu göz önünde bulundurun. LPG sektöründe değilim, montajdan anlamam. Teknik kısımdan hiç mi hiç anlamam. O yüzden teknik ibareler de kullanmayacağım. Ya da şöyle söyleyeyim, işin kavramsal kısmıyla ilgili bilgim var ama teknik boyutundan pek tartışmaya girme niyetim yok. Zira LPG işindeki mühendisin birinin ak dediğine diğer mühendis kara diyor. Bu yüzden şunu söyleyeyim; sadece araç sahibi ve LPG kullanıcısıyım o kadar. İzninizle gözlemlerimi aktarayım.

    İlk olarak ücret konusuna bir girelim.

    Senaryo 1: Aracımı LPG bayisine getirdim, ayar yaptırmak istediğimi söyledim. Servis yetkilisi bilgisayarı getirip kabloyu taktı. Bilgisayardan ayarlara baktı. Gaz kelebeğinden gaz telini 1-2 defa çekti. Haritada değişiklik yapmadı. Enjeksiyon sürelerine baktı. Kış girişi nedeniyle regülatör sıcaklığını 35'den 40 dereceye yükseltti. Geçiş süresini 5 saniyeden 10 saniyeye çıkardı. Ayar tamam dedi. (Regülatörü kendim değiştirmiştim, gaz kaçağı var mı kontrol eder misiniz dedim, burnuyla kokladı adam. Buna hiç girmeyeyim.)

    Ücret? 20 TL. Süre 3-5 dk.

    Senaryo 2: AFR ayarı için ayar yapan arkadaşla buluşuldu. Önce montaj ve kullanılan malzemelerin uygunluğu kontrol edildi. Her şey uygunsa wideband cihazı takıldı, LPG bağlantısı yapıldı, ODB bağlantısı yapıldı vs. Yola çıkıldı. Araç benzinde ve LPG'de rolantide, yükte, normal kullanımda, düşük devirde, yüksek devirde yani mümkün olan tüm senaryolarda benzin ve LPG'deki ayarları kontrol edilerek harita ayarlandı.

    Ücret? 150 TL. Süre 90-120 dk.

    İki uygulamayı ve ücreti kıyaslarsak, senaryo 1'deki ücret bence çok fazladır. 3-5 dk içindeki ayar için 20 TL değil, 5 TL gayet yeterlidir.

    Senaryo 2'deki ücretin fazla olmadığını, hatta senaryo 1'e göre gayet kabul edilebilir olduğunu da şöyle ispatlarız.

    Basit matematik;

    5 dk'da 20 TL kazanan bir bayi, 90 dk'da kaç TL kazanır?
    (90/5)x20 = 360 TL.

    Demek ki basit mantıkla bayinin aldığı paranın çok fazla olduğu belli oldu. O halde neden LPG ayarı yapan bayilerin 3-5 dk'da aldığı 20-30 TL'ye isyan edilmiyor da AFR ayarının 150 TL oluşuna isyan ediliyor? Burada bir samimiyetsizlik yok mu? Var.


    Şimdi bu iki senaryonun bir de uygulama ve sonuçları üzerinden değerlendirme yapalım. Günümüzde hala bayilerin neredeyse tamamı senaryo 1'deki uygulamayı yapıyor. 1-2 tane bayiyi tenzih ediyorum. Şahsen ben İzmir'de yol ayarı yapan birini bulamadım. Yol ayarı yaptığını söyleyen hatta youtube üzerinde kendini ''üstad, kral, en iyi LPG'ci'' vs diye tanıtan LPG'ciyle whatsapp üzerinden görüştüm, şahıs resmen benle dalga geçti. Regülatörü değiştirdiğimi ve yol ayarı yaptırmak istediğimi söyledim. Şahıs, regülatörü başkasından aldım diye yol ayarı yapamayacağını söyledi. Şaka gibi. Herhalde aracım 1992 model diye hizmet vermek istemedi. Gerçi kendisinin dolandırıcılık yaptığı bu forumda da konuşuldu ve kullanıcı tarafından ispatlı açıklandı.

    Her neyse ne diyorduk? Evet senaryo değerlendirmesinde kaldık. LPG'cilerin neredeyse tamamı senaryo 1'deki uygulamayı yapıyor yıllardır. Sonuç olarak, sayılamayacak kadar çok LPG problemi yaşayan kullanıcı mevcut. E hani bayilerin ayarı yeterliydi? Demek ki bayiler hiç de öyle sütten çıkmış ak kaşık değiller. Araç LPG ile çalışıyorsa, teklemesi vs kabul edilebilir seviyedeyse problem yok. Müşterinin parasını al, gönder gitsin. Çünkü müşteriyle ilgilenmeye devam etmek yerine yeni müşteriye LPG montajı yapmak para kazandırıyor. Bu nedenle de montajı yapılan arabayı bir an önce göndermeye çalışarak sürüm yapıyorlar. Daha düne kadar LPG'nin arıza ışığı yakması normaldi. Ne oldu da birden arıza ışığı yakmayan LPG montajları başladı? Demek ki bir yerlerde bir tutuşma var.

    Şimdi gelelim işin diğer boyutuna. Hemen yukarıda bahsettiğim, sözde LPG ayarı yapılmış müşteri, aracının çekişinden, gidişinden mutsuz. Bir umut AFR ayarı yaptırıyor. Voala! Problemlerin tamamı çözülüyor ve kullanıcı benzinle LPG ayrımı yapamayacak duruma geliyor. Bakın 1 değil 2 değil, neredeyse tüm AFR ayarı yaptıranlar böyle mutlu. Yukarıda olumsuz örnek verilmiş, peki ya mutlu müşteriler? İşin bu tarafı değerlendirilmeye alınmadığında bu ''AFR ayarı kötüdür pistir kakadır'' yazıları bana hiç mi hiç samimi gelmiyor, tam tersi böyle bir eleştiri, AFR ayarı gibi yol ayarlarına vakit ayırmaktansa bayilerin LPG montajı veya tamiratı gibi arabayı hareket ettirmeden 3-5 dk'da 20-30 TL kazanmak gibi ucuz kazanç peşinde koştuklarını gösteriyor.

    Sonuç olarak AFR ayarı yaptıranların neredeyse tamamı mutlu müşteri. AFR ayarı yapanlar da bu ayarın tekniklerini, faydalarını ispatlı ve görsel olarak da anlatıyorlar. Dahası müşteri AFR ayarından sonra arabasına ilk defa binmiş gibi zevk alıyor.

    Şimdi gelelim AFR konusunda bayilerin tutumuna. İzmir'de Yağmur Otogaz, İstanbul'da Candan Mühendislik montajlarında AFR ayarını yapmaya başlamış. Diğer bazı bayiler ise AFR'nin para tuzağı olduğunu, gerek olmadığını hatta aracın bayi ayarından daha kötü olabileceğini belirtmiş. Üstelik sadece 1 mesajla değil, birçok mesajla tekrar tekrar bunlar yazılmış. Peki neden? Bu durum ve ısrarla AFR ayarını kötülemek, bana düşündürüyor ki; bu bayilerin amacı müşteri memnuniyeti değil, ticari kazançtır. Çünkü AFR ayarı için harcanacak vakit yerine LPG montajı yapmak, dükkana gelenden ayaküstü 3-5 dk içinde 20-30 TL kazanmak daha karlıdır.


    Yukarıda yazdıklarım benim şahsi gözlemlerim ve düşüncelerimdir. Henüz AFR ayarı yaptırmadım. Yaptıracak mıyım? Kesinlikle.
    Sayın ilgili,

    Sanırım facebook reklamı çıkmışsınız, bunun da ekran görüntüsünü alıp instagram hikayelere koymuşsunuz. Yanlış bilmiyorsam (ki doğru bildiğime eminim ;) ) Facebook izlenme sayısı diye paylaştığınız şey aslında para verip reklamını yaptığınız bir paylaşımdır. Para verip reklam yapmak kötüdür demiyorum, tebrik ederim güzel bir yatırımdır ama o yatırımdan aldığınız geri dönütler hakkında pek fikriniz yok diye düşünüyorum.

    Görseldeki 34.325 sayısı izlenme değil, reklam çıktığınız paylaşımın ''kaç defa hareketler sayfasında göründüğü''dür. Asıl izlenme 1803'tür. CTR'niz ise %5,25'tir ki bu oran başarısız bir reklam harcaması yaptığınız gösterir. Verdiğiniz paranın hakkıyla geri dönüşümü için CTR oranınızı en az %15'lere çıkarmanız, sonraki 3 aylık ortalamayı da %15'lerin üzerinde tutmanız gerekmektedir. Size bu konuda profesyonel destekler almanızı tavsiye ederim.

    Şimdi öğrendiniz ki aslında izlenme sayınız öyle 35 bin falan değil. Dolayısıyla öyle onbinler falan izlemiyor sizi. Mutsuz olabilirsiniz üzgünüm ama gerçekler bunlar.

    Esas konumuza gelirsek, LPG ile ilgili paylaşımlarınız için teşekkürler. AFR ayarı için de direnmeyin işte. Siz de yapın. Şubeler açın. Yapın yani, yapana dolandırıcı muamelesi yaptırmayın. Yükselenin ayağından çekiştireceğinize siz daha yükseğe çıkın. Adamlar sorun çözüyor, 150 tl alıyor diye hayıflanacağınıza siz aynı sorunları çözün 20 tl 50 tl alın. 1 saatlik ayarı küçümseyeceğinize 10 dakikada siz yapın. Ticaret yapanlarla kavga edeceğinize siz daha iyi hizmet edin. Görüyorum ki AFR ayarı olsun yol ayarı olsun adı neyse, insanlar mutsuz değil, tam tersi mutlular. İnsanların mutlu olduğu hizmeti kötüleyeceğinize, ayar yapamayan sorun çözemeyen bayileri kötüleyin, deyin ki "kardeşim ayar yapamayan adamın 20 tl parasını vermeyin, gitmeyin oralara" deyin.

    Yahu niye kötülüyorsunuz, tamam kötüyse iyisini siz yapın, buyrun AFR ayarı en çok İstanbul'da mı yapılıyor, 1 tane İstanbul içi irtibat ofisi açın, 1 tane de bu işin eğitimini almış personel koyun, 10 dakikada 20 tlye ayar yapın, problemleri çözün, millet de görsün o halde bu AFR'ciler harbiden işi bilmiyormuş milleti kazıklıyormuş. Bunları yapamadan tu kaka derseniz pek samimi olmaz söyledikleriniz.


    Ayrıca; LPG'ciye gidip enjektör değiştirmek malzeme dahil 300 TL fiyat veriyorlar. Aynı enjektör internette 130 TL hem de kargo ücretsiz. Ee bu adam 10 dakikalık işi 170 TL işçilikle yapıyor şimdi. Bu adamın yaptığı iş de yalan o zaman. :)

    Harbi yaptığı işe 170 TL işçilik istedi ya. Enjektörü internetten aldım kendim değiştireceğim. Böyle hırsızlara para kaptırmamak lazım. 10 dklık işe 170 tl istenir mi yuh!

    Sahi siz Atiker enjektörü kaça değiştiriyorsunuz? Valtek olanı. Bakalım 130 TL'nin üzerine kaç tl ekleyeceksiniz 10 dk'lık iş için?
    Daha öncede belirtiğim gibi lpg sektöründe AFR Ayarı Fantazidir. İşin kötü tarafı git gide ticari bir kazanç sağlanın dışında bir işe yaramayacağı gibi araçların ayarını bozup çok kötü bir ayar ile yürümelerine neden olabilecek bir işlemdir. Eline wide band cihazı alıp araç ile yüksek devirlere çıkıp ayar yaptığını iddia eden insanlar ile piyasa yakında dolacak . Bu iş hem haksız bir kazanç hem de doğru yapılmayıp aracın daha kötü bir ayar ile yürümesine neden olabilir. ( Lafım bu ayarı yanlış yapanlara)

    1. Bu ayar ile sadece open loop bölgesini ayarlayabilirsiniz . Closed loop bölgesini zaten elinizdeki OBD cihazı ile hatasız bir şekilde ayarlamanıza imkan veren oksijen sensörü zaten aracın üzerinde . Ha tabi closed loop'a da ayarlayabilirsiniz!!! ama ne gereği var zaten aracın kendi orjinal oksijen sensöründen bu verileri görebiliyorsunuz. Araçlar sürüş sırasında %90- %95 closed loop döngüsünde gider open loop bölgesine çok nadir anlarda geçiş yapılır , EOBD ile aracınızı %95 kullandığınız döngü %100 hatasız ayarlanır geri kalan %5 lik bölüm ise bizim çok tavsiye etmediğimiz bir döngüdür bu döngüye motor devri ve gaz kelebek - gaz pedalı pozisyonuna bağlı olarak girilir. Genel olarak 5000 rpm ve %90 pedal pozisyonundan sonra open-loop moduna girilir( Bu değer bir genellemedir , bazı araçlarda çok daha erken devirlerde girebilir ayrıca 5000 RPM'ye gerek kalmadan düşük devirlerde de gaza ani bastığınızda araç open loop'a geçer) Motor verebileceği en yüksek performansı vermek için bu moda girer. Lambda 0,80 civarına çekilir, avans arttırılır, EGR devre dışı bırakılır, turbo varsa, wastegate en yüksek basınç alınacak şekilde ayarlanır. Özetle motor, tüm emisyon ve ekonomi faktörleri gözardı edilip max. performans alınacak şekilde çalıştırılır .Ayrıca sabah soğuk motorda da araç open loop döngüsünde çalışır ; çünkü bu döngüde de aracın ihtiyacı olan yakıt gönderilmeli ,herhangi bir düzeltme yapılmamalıdır ,çünkü soğuk motorda da oksijen senörü devre dışıdır.
    LPG'li araçlarımızı bu döngüde çok uzun süreler kullanmamalıyız hatta benzinde bile bu şekilde kullanmamalıyız , araçlarda yaşanan subap sorunlarının en önemli nedeni bu şekilde araçları kullanmaktır. Bu döngüye anlık girebilirsiniz lakin sürekli bu döngüde gidilmemesi gerekiyor . Open loop'da yapılan ayarlar aracın bu döngüde zengin'de kalmayıp bir miktar fakirleştirme yapılarak yakıttan bir miktar tasarruf ve performans artışı içindir. Burada yapılacak yanlış bir fakirleştirme aracınızın daha hızlı zarar görmesine neden olacaktır. Bırakın bu döngüde araç bir miktar zengin kalsın , bu döngünün fakirleştirilmesi işi bilmeyen insanlar tarafından aracınıza geri dönülmeyen zarar neden olacaktır.

    2. Video'da görüldüğü gibi open loop'da aracı ayarlıyorum derken aracın esas yürüdüğü closed loop döngüsünü bozabilirsiniz .
    Video yorumlarında Mocan Otogaz'ın da belirttiği gibi brc programına girdiniz ve aracın closed loop dediğimiz bölgesinin ayarını yaptınız, akabinde aracı tam gaz kullanarak Open loop dediğimiz bölgenin de ayarını yaptınız ve aracın zengin olduğunu anlayarak Normal yol ayarı menüsünden lpg 'yi bir miktar fakirleştirdiniz( kaba tabir ile kıstınız ) Brc yol ayarı menüsünde şöyle bir husus söz konusu, bu güne kadar mutlaka dikkatinizi çekmiştir, siz fakirleştirme yaparken Closed loop bölgesini de alt'a çeker. ( yani tüm enjeksiyon sürelerini kısar) Haritada yatay eksen yukarı doğru çıkar. Bilgisayarla ayar yapan ustamız yol ayarı menüsünden hiç çıkmadı, video başından sonuna kadar hep yol ayarı menüsündeydi .aracı fakirleştirdiniz, yani Closed loop bölümünde videonun başında yaptığınız closed loop ayarının hepsi maalesef boşa gitti. Aracı; closed loop dediğimiz kapalı döngü bölgesinde Fakir'e düşürdünüz.
    Oysa yapılması gereken BRC Calibration Tool programında O.L'de fakirleştirme bölümüne girip buradaki haritadan ve değerlerden open loop ayarını yapmak gerekirdi.
    Yani başta da dediğim gibi opeen loop hassas bir bölgedir , bu bölgeyi lpg'de ayarladım derken motorun daha hızlı bir şekilde zarar görmesine neden oldunuz kaş yapayım derken göz çıkardınız.
    Her LPG Programının Open Loop'da ayar bölümü zaten yok , olsa da nasıl ayarlanacağını bilen kişi sayısı da az . Zaten size AFRV ile open loop ayarı yapıyorum diyenler esas closed loop bölgesinde ayar yapıyor , open loop'a ayarlıyorum derken closed loop döngüsünü de bozuyor .

    3. En çok eleştirdiğim nokta wide band'ın eksozun sonuna takılmasıdır . Türkiye'de mapping konusunda ilklerden ve en tecrübeli insanlar ile konuştuğumda wide bandı eksozun sonuna takmak 1 puan yanlış veri almanıza neden olur . (+1 Zengin) bu durumda fakir değeri zengin görüp aracı daha da kısıp hızla motorun zarar görmesine neden olabilirsiniz. Bunu birebir ölçmedim yani wide band sondasını araçta esas konması gereken yer olan eksoz manifolt çıkışı ile eksozun son noktası olan en arka noktada değerler aynı çıkmayacaktır diye düşünüyorum. Aksi olsaydı zaten araç üreticileri bu sondayı aracın eksoz çıkışının hemen önüne koymazdı daha arka yerlere koyardı ama dikkat edin tüm araçlarda oksijen sensörleri öndedir. Profosyenel tunnig işindeki tüm ayarlar eksoz sonuna değil araçların orjinal sensörlerinin olduğu yere takılıp bu şekilde ayar yaparlar. Yoksa kolayına kaçıp eksozun sonuna 1 dakikada takarlardı.

    4. Wide band ile AFR ayarı yapıp bu ayarı her montaj yapılan araca atmak kesinlikle yanlış sonuçlar verir . Her nekadar km'si ve modeli yakın olsa da hiç bir araç 1-1 aynı program ile çalışmaz hele de böyle yanlış bir ayarı her araca atmak çok kötü sonuçlara neden olabilir.

    Sonuç AFR ayarı LPG ayarında kesinlikle şart değil.Çünkü araçlarımızı %95 kullandığımız döngü ile bu ayarın bir alakası yok Aksine yanlış yapıldığında daha kötü sonuçlara neden olacaktır .
    AFR ayarı yapacaksanız doğru yapmalısınız . Wide bandı doğru değer almak için eksozun sonuna değil araçların kendi sensörleri gibi eksoz gazının ilk çıkış noktasına takmalısınız.
    AFR ile open loop bölgesini ayarlıyorum deyip normal closed loop bölgesini ayarlayıp nsizden YÜKSEK AYAR ÜCRETİ İSTEYENLERE İTİBAR ETMEYİNİZ.
    Tavsiyem zaten araçların genelde kullanıldığı döngü olan closed loop ayarı eob ile yolda çok net yapılabiliyor , open loop döngüsüne LPG'li araçlarınız ile girmemelisiniz , girsenizde sürekli devam etmemlisiniz , bu döngüyü işi bilmeyen birine ayarlatıp sonra ohhh aracın çekişi arttı yakıtı düştü diye sevinip motorunuzu daha kötü bir hale sokabilirsiniz.

    Saygılarımla

    Mehmet ÖZENÇ
    BRC İÇ ANADOLU ve KARADENİZ BÖLGE BAYi

    Buradaki olay sadece insanlara yapılan bu ayarın mucizevi bir ayar olmadığını anlatmak için yazıyorum. Ve bu ayarı 1.5 saatte 150 TL 'ye yapmak ne demek !!!
    1.5 saatte neyi ayarlıyorsunuz yapmayın Allah aşkına . 150 TL ücret neyin karşılığı. Kim bu arkadaşlar. Bu iş için yetkileri var mı ? Vergi ödüyorlar mı ?
    Araçların çok nadir girdiği open loop döngüsünü 1.5 saatte 150 TL'ye nasıl ayarlıyorlar? Ve bunu eksozun en sonuna taktıları wide band ile yapıyorlar.
    Hadi soruyorum 1.5 saat ... neden bu kadar sürüyor acaba 150 TL diyebilmek için mi? Yapmayın lütfen . Bir aracın closed loop ayarı inanın 15 dakika da kralı yapılır . Open loop ayarı daha kısa sürer. en kral yola çıktın geldin 30 dakikada yapılacak ayar için 150 TL istemek ne demek !!!
    Öncelikle ben bir kullanıcıyım.



    Önceki 2 ayarımda zaten git gel Bi o kadar vakit kaybettim. Çözemediler. İsim vermeme gerek yok, verdiğim ücretler sonuç alamadıktan sonra her halükarda fazladır. Zamanım ise daha kıymetli.



    1,5 saat öyle yolda geçmedi zaten , sensör taktılar, montajı incelediler, mevcut durum hakkında konuştuk. Şikayetimi tek tek dinlediler sağolsun. Ayar yapıldı, sonra benim test etmemi, direksiyondaki kişi olarak hissiyatımı sordu, aracı her türlü test ettim. Ayar ve test güzergahı sonunda sensör geri söküldü, alet edevat toplandı derken bu kadar vakit aldı yani.



    Sonuç mükemmel oldu, ben burada kullanıcılardan soru beklerken bir Lpg ciden daha çok olumsuz ibareler olan , bir kaç yere yazılan yazının yapıştırıldığını gördüm. Yani bir sonraki yorumda ise fiyatına karşı olmuşsunuz, hani ayar gerekli ama fiyatı pahalı... sonuçta bu benim bileceğim iş , 150 tl tek seferde verdim ve işim çözüldü. Ayrıca acil durumda gaza basınca aracım ok gibi fırlıyor. Tekleme öksürme yok. Benzinden farksız. Mucize beklemiyoruz ,zaten afr ayarı mucize demiyor kimse, yapan da demiyor, hiç bir yerde duymadım. Ama O kadar kolay olmadığı da belli ki, atiker kitimde problemimi çözemediler. Bana bobin değiştir falan dediler ne alakaysa.



    Özetle Ben aldığım sonuçtan çok memnunum, çok memnunum diyen birine de sen aslında sıradan bişey yaptın, bu iş mucize değil , çok para vermişsin gibi yazılar farklı izlenim yaratıyor.



    Hayırlı işler
    Teşekkürler açıklamalar için. Lpg den araçların zarar görmesini ancak tamirciler isteyebilir. Hali hazırda yağlamalı kite yığınla para vermiş arkadaşım sorunlar yaşıyor. Araba arıza vermese de adam kendi yakacak arabayı, çözümsüz ve mağdur insan çok. Sektör kullanıcıya acımıyor ki , lamba yakan arabayı gönderiyor, normal diyorlar. Bence bu işi düzgün yapanlara karşı değil, kötü yapanlara karşı olun. Hepimiz karşıyız. Forum kuralları gereği isim vermiyorum.

    Benim aracımda hali hazırda kit takılı olmasaydı ve param olsaydı gider prins taktırırdım. Ama malum sebepler, ya uygun fiyata kit takılacak ve ayar yapılacak ya da pahalı kit takılacak , en önemlisi doğru yerde takılacak. Takan yer adam gibi yola çıkacak ayarlayacak.

    Son olarak :

    Zamanımı alan, dolaş gel diyen tse belgeli dükkanların sonuçsuz uğraşları sonucunda Ankara da ayarımı yapan Beyefendiye buradan teşekkür ediyorum, elimdeki mevcut kit ile arabamı benzin performansına getirdi. Ben atiker in bu kadar iyi sonuç vereceğini düşünmüyordum. Sıfırı 1600tl olan bir kit sonuçta



    Bu aracı sattıktan sonra hedefim 180lik insignia, lpg li olacak tabi artık lpg den çekinmiyorum 👍🏻
    AFR Ayarı MUCİZEVİ BİR AYAR DEĞİLDİR.

    1) AFR ayarı ile standart yol ayarının dışında ekstra araçlarımızın open loop'da kullanırken girdiğimiz döngüyü ayarlıyor.

    2) Open loop gerek lpg'de gerekse benzinde motor sıhhati için çok tavsiye etmediğimiz bir döngü. Araçlarınızı bu tip ani hızlanmalar ile ve yüksek devirlerde kullanmamalısınız. Ha doğru ayarlanırsa zararı olmaz lakin piyasadaki bazı alt sınıf lpg kitleri ile AFR ayarım yapıldı gazlayım sorun olmaz derseniz işte o zaman yanılırsınız.

    3) Yol ayarı doğru yapılmış bir lpg sisteminde open loop ayarına elzem değildir. Araç bu döngüde bir miktar bırakın zengin kalsın. Videolarınızdaki gibi ooo burası çok zengin burayı kısalım vs vs deyip open loop'da fakirleştirme yaparsanız ve bu işlem yanlış olursa uzun vadede araçlar zarar görür.

    4) Piyasanın alt sınıf lpg kitleri ile araç sahiplerini bu ayar ile yüksek devirlere çıkmasını teşvik ediliyor. Bu enjektörlerin debileri zamanla bozulup çok yüksek ms'ler de doğru yakıt gönderemeyip aracın zarar görmesine neden olabilir.

    5) Araç sahiplerine open loop'da ayar yerine zaten esas yaptığınız closed loop'da düzgün bir ayar yapıp (lft-sft değerlerine göre ) araçları ile çok yüksek devirlere çıkmamalarını ve ani gaza yüklenmemelerini söylenmeli.

    6) Alınan ÜCRET ÇOK YÜKSEK . Zaten yapılan standart yol ayarı buna 5-10 dakika sürecek open loop ayarını ekleyip 150 TL alınıyor .

    7) İŞin profesyonelleri bilir ki 2 saat ayar çok alakasız. en kral yol ayarı 15 dakika sürede yapılır ( closed loop'da araç tüm enjeksiyon sürelerinde LTF -SFT değerlerine göre ayarlanır) Hadi AEB yazılım ile 20 dakika sürsün . Open loop döngüsünü ayarlamak ise sizin gibi tecrübeli birisi için işin en rahatı . hadi o da sürsün 5 dakika . 1 saat ne ayarlanıyor.

    8) Bu işi yapan ve ücret alanların hepsinin sanırım iş yeri yok , bu işi vergilendiriyorlar mı bilmiyorum.Bildiğim kadarı ile bir kısmı LPG sektöründe bile değil.

    Durum bundan ibarettir. 0 | |
    20. saniyede demişsiniz ki;

    AFR Ayarı Yalanları - 1 videosunu kastederek "...ve bu videomuz onbinlerce kişi tarafından beğeni ile izlendi"

    Meraktan izlenme sayısına baktım.

    3 Mart 2019 günü saat 22:05 itibari ile bahsettiğiniz video 3625 defa izlenmiş.

    Hiç de öyle onbinlerce kişi tarafından izlenme falan yok. Hele beğeni? 144 tane.

    Şimdi sizin 2. videoda söylediğiniz şey yalan değil mi?

    Böyle bir konuda yalan söyleyen kişinin AFR açısından söyledikleri samimi olur mu???


    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...

    Ayrıca; bahsettiğiniz yol ayarı için İzmir'de Yusuf Koparan'a ulaştım. Dalga geçer gibi konuştu benimle. Açık açık söyledim dalga geçeceksen söyle muhattap olmayayım diye, geri adım attı hemen. Sonra yine "sen kablo al kendi ayarını yap sen lpg ustası gibisin" falan filan birsürü terbiyesizlik yaptı. Bir de utanmadan diyor ki "benden parça almazsan yol ayarı yapmam" diyor bak hele artiste bak. Zor tuttum kendimi ona uyup terbiyemi bozmadım yine teşekkürümü edip vedalaştım. Neymiş ondan parça değiştirecekmişim yoksa ayar yapmazmış. Adamın esnaflıkla ilgisi alakası yok, vakkoydu cukkaydı diye harbi doğru söylemişler adam tam cukkacı. Forumda da itiraf etmiş birkaç kişiyi dolandırdığını. Yok yere adama masraf ettirmiş sonra kalkmış hakkını helal et diye günah çıkarıyor aklı sıra. Bu yusuf belli ki yolunacak kaz arıyor. İnternet kullanan müşteriyi gördü mü işini yapmıyor çünkü biliyor ki cukkacılığını fark ettirirse internette kötü yorum olacak.

    Hala konuşmaların kaydı duruyor. Sıkıyorsa çıksın "dalga geçmedim, öyle konuşmadım, hizmet vermem demedim" desin itiraz etsin de şak diye koyayım buraya.

    Şimdi bu terbiyesiz adama ayar yaptırıp nazını çekeceğime, düzgünce ayar yapan ve LPG ile ilgili sizi aydınlatan AFR'cilere giderim hem sorunum çözülür hem de doğru düzgün insanlarla muhattap olurum.
  • Daha öncede belirtiğim gibi lpg sektöründe AFR Ayarı Fantazidir. İşin kötü tarafı git gide ticari bir kazanç sağlanın dışında bir işe yaramayacağı gibi araçların ayarını bozup çok kötü bir ayar ile yürümelerine neden olabilecek bir işlemdir. Eline wide band cihazı alıp araç ile yüksek devirlere çıkıp ayar yaptığını iddia eden insanlar ile piyasa yakında dolacak . Bu iş hem haksız bir kazanç hem de doğru yapılmayıp aracın daha kötü bir ayar ile yürümesine neden olabilir. ( Lafım bu ayarı yanlış yapanlara)

    1. Bu ayar ile sadece open loop bölgesini ayarlayabilirsiniz . Closed loop bölgesini zaten elinizdeki OBD cihazı ile hatasız bir şekilde ayarlamanıza imkan veren oksijen sensörü zaten aracın üzerinde . Ha tabi closed loop'a da ayarlayabilirsiniz!!! ama ne gereği var zaten aracın kendi orjinal oksijen sensöründen bu verileri görebiliyorsunuz. Araçlar sürüş sırasında %90- %95 closed loop döngüsünde gider open loop bölgesine çok nadir anlarda geçiş yapılır , EOBD ile aracınızı %95 kullandığınız döngü %100 hatasız ayarlanır geri kalan %5 lik bölüm ise bizim çok tavsiye etmediğimiz bir döngüdür bu döngüye motor devri ve gaz kelebek - gaz pedalı pozisyonuna bağlı olarak girilir. Genel olarak 5000 rpm ve %90 pedal pozisyonundan sonra open-loop moduna girilir( Bu değer bir genellemedir , bazı araçlarda çok daha erken devirlerde girebilir ayrıca 5000 RPM'ye gerek kalmadan düşük devirlerde de gaza ani bastığınızda araç open loop'a geçer) Motor verebileceği en yüksek performansı vermek için bu moda girer. Lambda 0,80 civarına çekilir, avans arttırılır, EGR devre dışı bırakılır, turbo varsa, wastegate en yüksek basınç alınacak şekilde ayarlanır. Özetle motor, tüm emisyon ve ekonomi faktörleri gözardı edilip max. performans alınacak şekilde çalıştırılır .Ayrıca sabah soğuk motorda da araç open loop döngüsünde çalışır ; çünkü bu döngüde de aracın ihtiyacı olan yakıt gönderilmeli ,herhangi bir düzeltme yapılmamalıdır ,çünkü soğuk motorda da oksijen senörü devre dışıdır.
    LPG'li araçlarımızı bu döngüde çok uzun süreler kullanmamalıyız hatta benzinde bile bu şekilde kullanmamalıyız , araçlarda yaşanan subap sorunlarının en önemli nedeni bu şekilde araçları kullanmaktır. Bu döngüye anlık girebilirsiniz lakin sürekli bu döngüde gidilmemesi gerekiyor . Open loop'da yapılan ayarlar aracın bu döngüde zengin'de kalmayıp bir miktar fakirleştirme yapılarak yakıttan bir miktar tasarruf ve performans artışı içindir. Burada yapılacak yanlış bir fakirleştirme aracınızın daha hızlı zarar görmesine neden olacaktır. Bırakın bu döngüde araç bir miktar zengin kalsın , bu döngünün fakirleştirilmesi işi bilmeyen insanlar tarafından aracınıza geri dönülmeyen zarar neden olacaktır.

    2. Video'da görüldüğü gibi open loop'da aracı ayarlıyorum derken aracın esas yürüdüğü closed loop döngüsünü bozabilirsiniz .
    Video yorumlarında Mocan Otogaz'ın da belirttiği gibi brc programına girdiniz ve aracın closed loop dediğimiz bölgesinin ayarını yaptınız, akabinde aracı tam gaz kullanarak Open loop dediğimiz bölgenin de ayarını yaptınız ve aracın zengin olduğunu anlayarak Normal yol ayarı menüsünden lpg 'yi bir miktar fakirleştirdiniz( kaba tabir ile kıstınız ) Brc yol ayarı menüsünde şöyle bir husus söz konusu, bu güne kadar mutlaka dikkatinizi çekmiştir, siz fakirleştirme yaparken Closed loop bölgesini de alt'a çeker. ( yani tüm enjeksiyon sürelerini kısar) Haritada yatay eksen yukarı doğru çıkar. Bilgisayarla ayar yapan ustamız yol ayarı menüsünden hiç çıkmadı, video başından sonuna kadar hep yol ayarı menüsündeydi .aracı fakirleştirdiniz, yani Closed loop bölümünde videonun başında yaptığınız closed loop ayarının hepsi maalesef boşa gitti. Aracı; closed loop dediğimiz kapalı döngü bölgesinde Fakir'e düşürdünüz.
    Oysa yapılması gereken BRC Calibration Tool programında O.L'de fakirleştirme bölümüne girip buradaki haritadan ve değerlerden open loop ayarını yapmak gerekirdi.
    Yani başta da dediğim gibi opeen loop hassas bir bölgedir , bu bölgeyi lpg'de ayarladım derken motorun daha hızlı bir şekilde zarar görmesine neden oldunuz kaş yapayım derken göz çıkardınız.
    Her LPG Programının Open Loop'da ayar bölümü zaten yok , olsa da nasıl ayarlanacağını bilen kişi sayısı da az . Zaten size AFRV ile open loop ayarı yapıyorum diyenler esas closed loop bölgesinde ayar yapıyor , open loop'a ayarlıyorum derken closed loop döngüsünü de bozuyor .

    3. En çok eleştirdiğim nokta wide band'ın eksozun sonuna takılmasıdır . Türkiye'de mapping konusunda ilklerden ve en tecrübeli insanlar ile konuştuğumda wide bandı eksozun sonuna takmak 1 puan yanlış veri almanıza neden olur . (+1 Zengin) bu durumda fakir değeri zengin görüp aracı daha da kısıp hızla motorun zarar görmesine neden olabilirsiniz. Bunu birebir ölçmedim yani wide band sondasını araçta esas konması gereken yer olan eksoz manifolt çıkışı ile eksozun son noktası olan en arka noktada değerler aynı çıkmayacaktır diye düşünüyorum. Aksi olsaydı zaten araç üreticileri bu sondayı aracın eksoz çıkışının hemen önüne koymazdı daha arka yerlere koyardı ama dikkat edin tüm araçlarda oksijen sensörleri öndedir. Profosyenel tunnig işindeki tüm ayarlar eksoz sonuna değil araçların orjinal sensörlerinin olduğu yere takılıp bu şekilde ayar yaparlar. Yoksa kolayına kaçıp eksozun sonuna 1 dakikada takarlardı.

    4. Wide band ile AFR ayarı yapıp bu ayarı her montaj yapılan araca atmak kesinlikle yanlış sonuçlar verir . Her nekadar km'si ve modeli yakın olsa da hiç bir araç 1-1 aynı program ile çalışmaz hele de böyle yanlış bir ayarı her araca atmak çok kötü sonuçlara neden olabilir.

    Sonuç AFR ayarı LPG ayarında kesinlikle şart değil.Çünkü araçlarımızı %95 kullandığımız döngü ile bu ayarın bir alakası yok Aksine yanlış yapıldığında daha kötü sonuçlara neden olacaktır .
    AFR ayarı yapacaksanız doğru yapmalısınız . Wide bandı doğru değer almak için eksozun sonuna değil araçların kendi sensörleri gibi eksoz gazının ilk çıkış noktasına takmalısınız.
    AFR ile open loop bölgesini ayarlıyorum deyip normal closed loop bölgesini ayarlayıp nsizden YÜKSEK AYAR ÜCRETİ İSTEYENLERE İTİBAR ETMEYİNİZ.
    Tavsiyem zaten araçların genelde kullanıldığı döngü olan closed loop ayarı eob ile yolda çok net yapılabiliyor , open loop döngüsüne LPG'li araçlarınız ile girmemelisiniz , girsenizde sürekli devam etmemlisiniz , bu döngüyü işi bilmeyen birine ayarlatıp sonra ohhh aracın çekişi arttı yakıtı düştü diye sevinip motorunuzu daha kötü bir hale sokabilirsiniz.

    Saygılarımla

    Mehmet ÖZENÇ
    BRC İÇ ANADOLU ve KARADENİZ BÖLGE BAYi





  • Buradaki olay sadece insanlara yapılan bu ayarın mucizevi bir ayar olmadığını anlatmak için yazıyorum. Ve bu ayarı 1.5 saatte 150 TL 'ye yapmak ne demek !!!
    1.5 saatte neyi ayarlıyorsunuz yapmayın Allah aşkına . 150 TL ücret neyin karşılığı. Kim bu arkadaşlar. Bu iş için yetkileri var mı ? Vergi ödüyorlar mı ?
    Araçların çok nadir girdiği open loop döngüsünü 1.5 saatte 150 TL'ye nasıl ayarlıyorlar? Ve bunu eksozun en sonuna taktıları wide band ile yapıyorlar.
    Hadi soruyorum 1.5 saat ... neden bu kadar sürüyor acaba 150 TL diyebilmek için mi? Yapmayın lütfen . Bir aracın closed loop ayarı inanın 15 dakika da kralı yapılır . Open loop ayarı daha kısa sürer. en kral yola çıktın geldin 30 dakikada yapılacak ayar için 150 TL istemek ne demek !!!
  • AFR Ayarı MUCİZEVİ BİR AYAR DEĞİLDİR.

    1) AFR ayarı ile standart yol ayarının dışında ekstra araçlarımızın open loop'da kullanırken girdiğimiz döngüyü ayarlıyor.

    2) Open loop gerek lpg'de gerekse benzinde motor sıhhati için çok tavsiye etmediğimiz bir döngü. Araçlarınızı bu tip ani hızlanmalar ile ve yüksek devirlerde kullanmamalısınız. Ha doğru ayarlanırsa zararı olmaz lakin piyasadaki bazı alt sınıf lpg kitleri ile AFR ayarım yapıldı gazlayım sorun olmaz derseniz işte o zaman yanılırsınız.

    3) Yol ayarı doğru yapılmış bir lpg sisteminde open loop ayarına elzem değildir. Araç bu döngüde bir miktar bırakın zengin kalsın. Videolarınızdaki gibi ooo burası çok zengin burayı kısalım vs vs deyip open loop'da fakirleştirme yaparsanız ve bu işlem yanlış olursa uzun vadede araçlar zarar görür.

    4) Piyasanın alt sınıf lpg kitleri ile araç sahiplerini bu ayar ile yüksek devirlere çıkmasını teşvik ediliyor. Bu enjektörlerin debileri zamanla bozulup çok yüksek ms'ler de doğru yakıt gönderemeyip aracın zarar görmesine neden olabilir.

    5) Araç sahiplerine open loop'da ayar yerine zaten esas yaptığınız closed loop'da düzgün bir ayar yapıp (lft-sft değerlerine göre ) araçları ile çok yüksek devirlere çıkmamalarını ve ani gaza yüklenmemelerini söylenmeli.

    6) Alınan ÜCRET ÇOK YÜKSEK . Zaten yapılan standart yol ayarı buna 5-10 dakika sürecek open loop ayarını ekleyip 150 TL alınıyor .

    7) İŞin profesyonelleri bilir ki 2 saat ayar çok alakasız. en kral yol ayarı 15 dakika sürede yapılır ( closed loop'da araç tüm enjeksiyon sürelerinde LTF -SFT değerlerine göre ayarlanır) Hadi AEB yazılım ile 20 dakika sürsün . Open loop döngüsünü ayarlamak ise sizin gibi tecrübeli birisi için işin en rahatı . hadi o da sürsün 5 dakika . 1 saat ne ayarlanıyor.

    8) Bu işi yapan ve ücret alanların hepsinin sanırım iş yeri yok , bu işi vergilendiriyorlar mı bilmiyorum.Bildiğim kadarı ile bir kısmı LPG sektöründe bile değil.

    Durum bundan ibarettir. 0 | |




  • Öncelikle konuyu detaylandıran bayilere teşekkür ederim. Birkaç farklı konuda daha benzer mesajlarını görüp okudum.

    Lütfen aşağıda yazdıklarımın benim fikirlerim olduğunu göz önünde bulundurun. LPG sektöründe değilim, montajdan anlamam. Teknik kısımdan hiç mi hiç anlamam. O yüzden teknik ibareler de kullanmayacağım. Ya da şöyle söyleyeyim, işin kavramsal kısmıyla ilgili bilgim var ama teknik boyutundan pek tartışmaya girme niyetim yok. Zira LPG işindeki mühendisin birinin ak dediğine diğer mühendis kara diyor. Bu yüzden şunu söyleyeyim; sadece araç sahibi ve LPG kullanıcısıyım o kadar. İzninizle gözlemlerimi aktarayım.

    İlk olarak ücret konusuna bir girelim.

    Senaryo 1: Aracımı LPG bayisine getirdim, ayar yaptırmak istediğimi söyledim. Servis yetkilisi bilgisayarı getirip kabloyu taktı. Bilgisayardan ayarlara baktı. Gaz kelebeğinden gaz telini 1-2 defa çekti. Haritada değişiklik yapmadı. Enjeksiyon sürelerine baktı. Kış girişi nedeniyle regülatör sıcaklığını 35'den 40 dereceye yükseltti. Geçiş süresini 5 saniyeden 10 saniyeye çıkardı. Ayar tamam dedi. (Regülatörü kendim değiştirmiştim, gaz kaçağı var mı kontrol eder misiniz dedim, burnuyla kokladı adam. Buna hiç girmeyeyim.)

    Ücret? 20 TL. Süre 3-5 dk.

    Senaryo 2: AFR ayarı için ayar yapan arkadaşla buluşuldu. Önce montaj ve kullanılan malzemelerin uygunluğu kontrol edildi. Her şey uygunsa wideband cihazı takıldı, LPG bağlantısı yapıldı, ODB bağlantısı yapıldı vs. Yola çıkıldı. Araç benzinde ve LPG'de rolantide, yükte, normal kullanımda, düşük devirde, yüksek devirde yani mümkün olan tüm senaryolarda benzin ve LPG'deki ayarları kontrol edilerek harita ayarlandı.

    Ücret? 150 TL. Süre 90-120 dk.

    İki uygulamayı ve ücreti kıyaslarsak, senaryo 1'deki ücret bence çok fazladır. 3-5 dk içindeki ayar için 20 TL değil, 5 TL gayet yeterlidir.

    Senaryo 2'deki ücretin fazla olmadığını, hatta senaryo 1'e göre gayet kabul edilebilir olduğunu da şöyle ispatlarız.

    Basit matematik;

    5 dk'da 20 TL kazanan bir bayi, 90 dk'da kaç TL kazanır?
    (90/5)x20 = 360 TL.

    Demek ki basit mantıkla bayinin aldığı paranın çok fazla olduğu belli oldu. O halde neden LPG ayarı yapan bayilerin 3-5 dk'da aldığı 20-30 TL'ye isyan edilmiyor da AFR ayarının 150 TL oluşuna isyan ediliyor? Burada bir samimiyetsizlik yok mu? Var.


    Şimdi bu iki senaryonun bir de uygulama ve sonuçları üzerinden değerlendirme yapalım. Günümüzde hala bayilerin neredeyse tamamı senaryo 1'deki uygulamayı yapıyor. 1-2 tane bayiyi tenzih ediyorum. Şahsen ben İzmir'de yol ayarı yapan birini bulamadım. Yol ayarı yaptığını söyleyen hatta youtube üzerinde kendini ''üstad, kral, en iyi LPG'ci'' vs diye tanıtan LPG'ciyle whatsapp üzerinden görüştüm, şahıs resmen benle dalga geçti. Regülatörü değiştirdiğimi ve yol ayarı yaptırmak istediğimi söyledim. Şahıs, regülatörü başkasından aldım diye yol ayarı yapamayacağını söyledi. Şaka gibi. Herhalde aracım 1992 model diye hizmet vermek istemedi. Gerçi kendisinin dolandırıcılık yaptığı bu forumda da konuşuldu ve kullanıcı tarafından ispatlı açıklandı.

    Her neyse ne diyorduk? Evet senaryo değerlendirmesinde kaldık. LPG'cilerin neredeyse tamamı senaryo 1'deki uygulamayı yapıyor yıllardır. Sonuç olarak, sayılamayacak kadar çok LPG problemi yaşayan kullanıcı mevcut. E hani bayilerin ayarı yeterliydi? Demek ki bayiler hiç de öyle sütten çıkmış ak kaşık değiller. Araç LPG ile çalışıyorsa, teklemesi vs kabul edilebilir seviyedeyse problem yok. Müşterinin parasını al, gönder gitsin. Çünkü müşteriyle ilgilenmeye devam etmek yerine yeni müşteriye LPG montajı yapmak para kazandırıyor. Bu nedenle de montajı yapılan arabayı bir an önce göndermeye çalışarak sürüm yapıyorlar. Daha düne kadar LPG'nin arıza ışığı yakması normaldi. Ne oldu da birden arıza ışığı yakmayan LPG montajları başladı? Demek ki bir yerlerde bir tutuşma var.

    Şimdi gelelim işin diğer boyutuna. Hemen yukarıda bahsettiğim, sözde LPG ayarı yapılmış müşteri, aracının çekişinden, gidişinden mutsuz. Bir umut AFR ayarı yaptırıyor. Voala! Problemlerin tamamı çözülüyor ve kullanıcı benzinle LPG ayrımı yapamayacak duruma geliyor. Bakın 1 değil 2 değil, neredeyse tüm AFR ayarı yaptıranlar böyle mutlu. Yukarıda olumsuz örnek verilmiş, peki ya mutlu müşteriler? İşin bu tarafı değerlendirilmeye alınmadığında bu ''AFR ayarı kötüdür pistir kakadır'' yazıları bana hiç mi hiç samimi gelmiyor, tam tersi böyle bir eleştiri, AFR ayarı gibi yol ayarlarına vakit ayırmaktansa bayilerin LPG montajı veya tamiratı gibi arabayı hareket ettirmeden 3-5 dk'da 20-30 TL kazanmak gibi ucuz kazanç peşinde koştuklarını gösteriyor.

    Sonuç olarak AFR ayarı yaptıranların neredeyse tamamı mutlu müşteri. AFR ayarı yapanlar da bu ayarın tekniklerini, faydalarını ispatlı ve görsel olarak da anlatıyorlar. Dahası müşteri AFR ayarından sonra arabasına ilk defa binmiş gibi zevk alıyor.

    Şimdi gelelim AFR konusunda bayilerin tutumuna. İzmir'de Yağmur Otogaz, İstanbul'da Candan Mühendislik montajlarında AFR ayarını yapmaya başlamış. Diğer bazı bayiler ise AFR'nin para tuzağı olduğunu, gerek olmadığını hatta aracın bayi ayarından daha kötü olabileceğini belirtmiş. Üstelik sadece 1 mesajla değil, birçok mesajla tekrar tekrar bunlar yazılmış. Peki neden? Bu durum ve ısrarla AFR ayarını kötülemek, bana düşündürüyor ki; bu bayilerin amacı müşteri memnuniyeti değil, ticari kazançtır. Çünkü AFR ayarı için harcanacak vakit yerine LPG montajı yapmak, dükkana gelenden ayaküstü 3-5 dk içinde 20-30 TL kazanmak daha karlıdır.


    Yukarıda yazdıklarım benim şahsi gözlemlerim ve düşüncelerimdir. Henüz AFR ayarı yaptırmadım. Yaptıracak mıyım? Kesinlikle.




  • Merhaba Sayın Canocan_07

    ''Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derlermiş ''

    1) Yaklaşık 10 yıldır montajını yaptığımız tüm araçlara EOBD ile yol ayarı yapıyoruz . Hatta servisimize bakıma gelen müşterilerimiz bilir ki filitresi değişen araca bile EOBD ile yol ayarı yaparız. Bu uygulamayı bizim gibi yapan sektörde bir çok firma var. Bunu yapmayanlar kendisi bilir .

    2)Yıllardır söyerim '' Yol ayarı yapılmayan aracın LPG ayarı Kahve falına bakmaya benzer '' Rolantide aracın hangi değerini görüyorsun ki yakıt ayarı yapıyorsun , araçlar trafikte rolantide gitmiyor ki...

    3) ARaçlarınızı %95 Closed loop'da kullanıyorsunuz , bu döngüyü EOBD ile YOLDA 0 HATA İLE AYARLIYORSUNUZ Peki Open loop'da AFR AYARI YAPMAK NE İŞE YARIYOR ? Sizin genel kullanımda %5 lik ani dip gaz hızlanma ve yüksek devirlerdeki hava yakıt oranını ayarlıyor .

    4) Roalntide ayar yapıp 30 TL almak ne kadar yanlış ise 10 dakika sürecek OPEN LOOP'DA AFR AYARI için 150 TL almak o kadar yanlış.

    5) Yanıldığınız nokta AFR ayarının mucize olduğunu sanmanız. Aracınızı kullandığınız %95 lik döngüyü dar narrow bant ile yol ayarında zaten EOBD ile yapılıyor , kalan %5 lik bölüm için wide band kullanılıyor . Yol ayarı düzgün yapılmış bir programda open loop'da ayara zaten gerek kalmıyor .

    6) Kimse AFR AYARINA TUKAKA demiyor. Lakin örneklerdeki gibi Open loop ayarlıyorum diye aracın genelde kullanıldığı closed loop yanlış ayarlanırsa ARAÇLARINIZ ZARAR GÖRÜR. Buna dikkat çekiyoruz.

    7) OPEN LOOP'DA AFR AYARININ Amacı nedir ? Aracınızın bu döngüde yani ani hızlanma ve yüksek devirlerde biraz daha performans ve biraz daha tasarruf , bu sayade araç daha sıhhatli bir karışım ile gitmesi. Fakat ÜSTÜNE BASA BASA SÖYLÜYORUZ , Bu döngüde (open loop'da) araç kullanmak motor sıhhati için iyi değil.
    8) Open loop'da AFR ayarını biz yıllar önce (MOTOR MODİFİYE) drag -rolling yarışlarında kullanırdık.Amaç en üst performansta aracı kullanmak .Yani esas itibari ile performans için yapardık , çok araba kırdık ( motor yedik :) şimdi LPG sektöründe bu iş havalı geliyor. Piyasanın alt sınıf lpg kitleri ile araç sahiplerini bu ayar ile yüksek devirlere çıkmasını teşvik ediliyor. Bu enjektörlerin debileri zamanla bozulup çok yüksek ms'ler de doğru yakıt gönderemeyip aracın zarar görmesine neden olabilir.
    Araç sahiplerine open loop'da ayar yerine zaten esas yaptığınız closed loop'da düzgün bir ayar yapıp (lft-sft değerlerine göre ) araçları ile çok yüksek devirlere çıkmamalarını ve ani gaza yüklenmemelerini söylenmeli.

    9) LPG sektöründe olmayan , işi bu olmayan , adresi , vergi levhası belli olmayan birine bu işi yaptırıp ileride sıkıntı yaşanırsa kimi muhatap alacaksınız.

    10) 20 yıldır lpg sektöründeyiz , kabul edersiniz ki 1000'lerce araç üzerinde tecrübemiz var , ve bu tecrübe kolay kazanılmadı. Hep söylüyoruz LPG DÖNÜŞÜMÜ TASARRUF için yapılır. Aracınızı LPG'de ve hatta benzinde de bu tip yüksek devirlerde kullanmak araçlarınıza zarar verebilir.

    11) Sizce de biz bu ayarı müşterilerimize önerip ekstra gelir elde edemez miyiz? 1000'lerce müşteri portföyümüz var , gelin AFR ayarı yapalım 150 -200 TL alalım diyemez miyiz? Şimdikinden kat kat fazla para kazanamaz mıyız ?
    Ama inanın bunun hakkı bu değil , gerekli değil , yanlış yapılırsa faydasından çok zararı olabilecek bir işlem.

    Durum bundan ibarettir.Biz bildiğimizi , tecrübemizi aktaralım , insanlar kendisi karar verir.




  • Öncelikle ilginiz ve detaylı anlatımınız için teşekkür ederim.

    Aracımı 2 yıldır hiç dip gaz yapmadım desem yeridir. Benim isyanım aslında rölantici LPG bayilerine. Özetle istediğim de şu; yol ayarı yapan, aracıma gerçekten ilgi gösterip işini hakkıyla yapan bir muhatap. Çok basit bir şey istiyorum aslında. AFR ayarına ilgi duymam da, tamamen yolda ayar yapılmasından ileri geliyor. İstiyorum ki usta arabaya benimle beraber binsin, yol durumuna ve olası senaryolara göre haritayı ayarlasın. İçim de arabam da rahat etsin.

    Peki sizin kadar olmasa da İzmir'de ''bu işi hakkıyla yapar, yol ayarından sonra içiniz rahat olur'' diye önerebileceğiniz bir bayi var mıdır?

    Tekrar teşekkürler.
  • ozenclerotogaz kullanıcısına yanıt
    Öncelikle ben bir kullanıcıyım.



    Önceki 2 ayarımda zaten git gel Bi o kadar vakit kaybettim. Çözemediler. İsim vermeme gerek yok, verdiğim ücretler sonuç alamadıktan sonra her halükarda fazladır. Zamanım ise daha kıymetli.



    1,5 saat öyle yolda geçmedi zaten , sensör taktılar, montajı incelediler, mevcut durum hakkında konuştuk. Şikayetimi tek tek dinlediler sağolsun. Ayar yapıldı, sonra benim test etmemi, direksiyondaki kişi olarak hissiyatımı sordu, aracı her türlü test ettim. Ayar ve test güzergahı sonunda sensör geri söküldü, alet edevat toplandı derken bu kadar vakit aldı yani.



    Sonuç mükemmel oldu, ben burada kullanıcılardan soru beklerken bir Lpg ciden daha çok olumsuz ibareler olan , bir kaç yere yazılan yazının yapıştırıldığını gördüm. Yani bir sonraki yorumda ise fiyatına karşı olmuşsunuz, hani ayar gerekli ama fiyatı pahalı... sonuçta bu benim bileceğim iş , 150 tl tek seferde verdim ve işim çözüldü. Ayrıca acil durumda gaza basınca aracım ok gibi fırlıyor. Tekleme öksürme yok. Benzinden farksız. Mucize beklemiyoruz ,zaten afr ayarı mucize demiyor kimse, yapan da demiyor, hiç bir yerde duymadım. Ama O kadar kolay olmadığı da belli ki, atiker kitimde problemimi çözemediler. Bana bobin değiştir falan dediler ne alakaysa.



    Özetle Ben aldığım sonuçtan çok memnunum, çok memnunum diyen birine de sen aslında sıradan bişey yaptın, bu iş mucize değil , çok para vermişsin gibi yazılar farklı izlenim yaratıyor.



    Hayırlı işler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sadri.abi kullanıcısına yanıt
    Merhaba

    Anlattıklarımı çok iyi anlamışsınız , teşekkür ederim . Evet siz esasında sıradan , bir ayarı çok pahalıya yaptırmışsınız . Siz buna Afr , biz buna yol ayarı diyoruz. Siz bu ayarı eksozun sonuna takılı ve eksozun tam çıkış noktasında okuduğu değerlerin tam olarak net olduğu belirsiz değerlere göre yaptırdınız , biz aracın kendi oem oksijen sensörü değerlerine göre net veriler ile yapıyoruz.



    AFR, bahsedildiği şekli ile hava-yakıt karışımıdır, ve egzoz gazları içinde kalan yanmamış Oksijen moleküllerini ölçer. O sebeple, AFR'nizi ölçen wideband cihazını yakıta göre programlayıp yüzde değil de, "Lambda" veya sembolu ile "λ" olarak ölçerseniz, yakıt ne olursa olsun λ=1 stoich oranı gösterir. Bu oran, yanmanın tam tamamlanıp, ne fazla hidrokarbon ne de fazla oksijen molekülü bırakmadan ve en az emisyon ile reaksiyona girilen orandır. Benzin için örnek verirsek, hava miktarını %10 artırırsanız, AFR: 14.7X1.1= 16.7 iken λ=1.1 olur.



    Gördüğünüz gibi farklı yakıtlarda, hatta benzin için de farklı oktanlarda (farklı bir yakıt tipine göre çok az değişim gösterse de) AFR'ler için 1λ oranı farklıdır.



    Şimdi gelelim pratik olarak en çok işinize yarayacak bilgilere:

    Tüm benzinli araçlar fabrikadan rölanti ve az yük altında 14.7:1 yani λ=1'i koruyacak şekilde çıkmasına rağmen, en az benzin yakacak olan oran bu değil, 15.2:1 AFR civarıdır. Fakat 14.7'den kontrolsüz şekilde fakire çektiğinizde, normalde yanma durumunda reaksiyona girmeyen, soluduğumuz havanın %75ini oluştıran Nitrojen (N), yaklaşık 1370 derece sıcaklıktan itibaren oksidize olarak çevre ve solunum için çok zararlı olan NOx nitrojen oksitlerini oluşturur. Bu sebeple NOx oluşumunu bertaraf etmek için araçlar 14.7:1'e veya daha zenginine ayarlanır. Bunun dışında daha zengin karışımlarda bulunan yanmamış hidrokarbon ve karbon monoksit (CO) gazlarının karbon dioksite (CO2) çevrilmesi işini de katalizörler halleder.

    İş bu kadar hassas iken , buradaki 1 birim değerler işin şeklini değiştirirken siz bu ayarı konvektör sonrası EKSOZUN EN SON ÇIKIŞ NOKTASINA TAKIP aldığınız verilerin doğru olduğundan nasıl emin oluyorsunuz??? Eksozun tam sonundan aldığınız değerlere göre lpg ayarı yapmak sizce ne kadar doğru? Tam yükte lpg enjektörlerinin 15.00 ms ve üstünde çalıştırmak ve aracınızın ayarı çok iyi bas gaza demek ne kadar mantıklı.



    Bakın benim yazdıklarımı lütfen doğru yorumlayın . Ben en baştan beri AFR AYARI YANLIŞTIR demiyorum , doğru yapılırsa sorun yok , standart otokalibradyon yapılacağına AFR ayarı yapılsın faydası olur ama DOĞRU AFR AYARI yapılırsa!!! İşi bilen tecrübeli Kişiler tarafından yapılırsa faydası olur. Lpg dönüşüm sistemleri haritayı 1 birim artır 1 birim eksilt ha tamam doğru değeri wide band’da görmekle olmuyor. Lpg’li araçların ayarında dikkat edilecek bir sürü unsur var. Siz aracınıza doğru ayar yaptıracak birini bulamamış olabilirsiniz ama bu sizin yaptırdığınız ayarın olması gereken ayar olduğunu göstermez.

    Bu araçlarda ilerleyen dönemlerde subap ya da farklı sorunlar çıktığında zararı LPG SEKTÖRÜ çekecek. Ayarı yapan yaptığıyla ve aldığı parayla kalacak ama bu sektörden ekmek yiyen binlerce insan olumsuz etkilenecek . Şimdi bu saatte bu kadar şeyi neden yazıyorum ? Burada yazdıklarımı farklı yerlerde , farklı yerlerde yazdıklarımı burada da neden paylaşıyorum. Çünkü emek veriyorum , LPG sektörünün gelişmesini istiyorum , araç sahiplerinin zarar görmesini istemiyorum . Bu sektöre yıllarını verenlere saygı duyulmasını istiyorum , 1 yıllık lpg mazisi olmayan insanların lpg sektöründe ahkam kesmesini istemiyorum . insanlara bildiklerimi aktarmak istiyorum , Farklı bir izlenim yaratmak istemiyorum sadece bildiğimi , bildiğim kadar anlatıyorum.



    İyi Akşamlar



    Mehmet Özenç

    Brc İç Anadolu ve Karadeniz Bölge Bayi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Teşekkürler açıklamalar için. Lpg den araçların zarar görmesini ancak tamirciler isteyebilir. Hali hazırda yağlamalı kite yığınla para vermiş arkadaşım sorunlar yaşıyor. Araba arıza vermese de adam kendi yakacak arabayı, çözümsüz ve mağdur insan çok. Sektör kullanıcıya acımıyor ki , lamba yakan arabayı gönderiyor, normal diyorlar. Bence bu işi düzgün yapanlara karşı değil, kötü yapanlara karşı olun. Hepimiz karşıyız. Forum kuralları gereği isim vermiyorum.

    Benim aracımda hali hazırda kit takılı olmasaydı ve param olsaydı gider prins taktırırdım. Ama malum sebepler, ya uygun fiyata kit takılacak ve ayar yapılacak ya da pahalı kit takılacak , en önemlisi doğru yerde takılacak. Takan yer adam gibi yola çıkacak ayarlayacak.

    Son olarak :

    Zamanımı alan, dolaş gel diyen tse belgeli dükkanların sonuçsuz uğraşları sonucunda Ankara da ayarımı yapan Beyefendiye buradan teşekkür ediyorum, elimdeki mevcut kit ile arabamı benzin performansına getirdi. Ben atiker in bu kadar iyi sonuç vereceğini düşünmüyordum. Sıfırı 1600tl olan bir kit sonuçta



    Bu aracı sattıktan sonra hedefim 180lik insignia, lpg li olacak tabi artık lpg den çekinmiyorum 👍🏻



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sadri.abi -- 30 Aralık 2017; 2:40:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sadri.abi kullanıcısına yanıt
    Merhaba eğer sizin için sıkıntı olmazsa özel mesaj ile afr ile lpg ayarı yaptırdığınız kişinin bilgilerini verebilir misiniz? Bende yaptırmayı düşünüyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SeytAn87

    Merhaba eğer sizin için sıkıntı olmazsa özel mesaj ile afr ile lpg ayarı yaptırdığınız kişinin bilgilerini verebilir misiniz? Bende yaptırmayı düşünüyorum.

    Benim için ne sıkıntı olacak :) aracınız nedir bilmiyorum ama Kesinlikle sizin de yaptırmanızı öneriyorum. özelden atıyorum bilgileri.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sadri.abi

    Teşekkürler açıklamalar için. Lpg den araçların zarar görmesini ancak tamirciler isteyebilir. Hali hazırda yağlamalı kite yığınla para vermiş arkadaşım sorunlar yaşıyor. Araba arıza vermese de adam kendi yakacak arabayı, çözümsüz ve mağdur insan çok. Sektör kullanıcıya acımıyor ki , lamba yakan arabayı gönderiyor, normal diyorlar. Bence bu işi düzgün yapanlara karşı değil, kötü yapanlara karşı olun. Hepimiz karşıyız. Forum kuralları gereği isim vermiyorum.

    Benim aracımda hali hazırda kit takılı olmasaydı ve param olsaydı gider prins taktırırdım. Ama malum sebepler, ya uygun fiyata kit takılacak ve ayar yapılacak ya da pahalı kit takılacak , en önemlisi doğru yerde takılacak. Takan yer adam gibi yola çıkacak ayarlayacak.

    Son olarak :

    Zamanımı alan, dolaş gel diyen tse belgeli dükkanların sonuçsuz uğraşları sonucunda Ankara da ayarımı yapan Beyefendiye buradan teşekkür ediyorum, elimdeki mevcut kit ile arabamı benzin performansına getirdi. Ben atiker in bu kadar iyi sonuç vereceğini düşünmüyordum. Sıfırı 1600tl olan bir kit sonuçta



    Bu aracı sattıktan sonra hedefim 180lik insignia, lpg li olacak tabi artık lpg den çekinmiyorum 👍🏻

    Eğer iyi bir işçilik bulduysanız paylaşmanız daha doğru olur. Burada insanlar sizin için zaman ayırdılar. Sizin de onlar için bir faydanız dokunmuş olur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • AFR ayarı nedir, nasıl yapılır, kim yapar...
    http://lpgayari.com/
  • quote:

    Orijinalden alıntı: muhamnet


    quote:

    Orijinalden alıntı: sadri.abi

    Teşekkürler açıklamalar için. Lpg den araçların zarar görmesini ancak tamirciler isteyebilir. Hali hazırda yağlamalı kite yığınla para vermiş arkadaşım sorunlar yaşıyor. Araba arıza vermese de adam kendi yakacak arabayı, çözümsüz ve mağdur insan çok. Sektör kullanıcıya acımıyor ki , lamba yakan arabayı gönderiyor, normal diyorlar. Bence bu işi düzgün yapanlara karşı değil, kötü yapanlara karşı olun. Hepimiz karşıyız. Forum kuralları gereği isim vermiyorum.

    Benim aracımda hali hazırda kit takılı olmasaydı ve param olsaydı gider prins taktırırdım. Ama malum sebepler, ya uygun fiyata kit takılacak ve ayar yapılacak ya da pahalı kit takılacak , en önemlisi doğru yerde takılacak. Takan yer adam gibi yola çıkacak ayarlayacak.

    Son olarak :

    Zamanımı alan, dolaş gel diyen tse belgeli dükkanların sonuçsuz uğraşları sonucunda Ankara da ayarımı yapan Beyefendiye buradan teşekkür ediyorum, elimdeki mevcut kit ile arabamı benzin performansına getirdi. Ben atiker in bu kadar iyi sonuç vereceğini düşünmüyordum. Sıfırı 1600tl olan bir kit sonuçta



    Bu aracı sattıktan sonra hedefim 180lik insignia, lpg li olacak tabi artık lpg den çekinmiyorum 👍🏻

    Eğer iyi bir işçilik bulduysanız paylaşmanız daha doğru olur. Burada insanlar sizin için zaman ayırdılar. Sizin de onlar için bir faydanız dokunmuş olur.

    Beğendi doğru söylüyor.Yarar sağladığınız bilgileri paylaşın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: muhamnet


    quote:

    Orijinalden alıntı: sadri.abi

    Teşekkürler açıklamalar için. Lpg den araçların zarar görmesini ancak tamirciler isteyebilir. Hali hazırda yağlamalı kite yığınla para vermiş arkadaşım sorunlar yaşıyor. Araba arıza vermese de adam kendi yakacak arabayı, çözümsüz ve mağdur insan çok. Sektör kullanıcıya acımıyor ki , lamba yakan arabayı gönderiyor, normal diyorlar. Bence bu işi düzgün yapanlara karşı değil, kötü yapanlara karşı olun. Hepimiz karşıyız. Forum kuralları gereği isim vermiyorum.

    Benim aracımda hali hazırda kit takılı olmasaydı ve param olsaydı gider prins taktırırdım. Ama malum sebepler, ya uygun fiyata kit takılacak ve ayar yapılacak ya da pahalı kit takılacak , en önemlisi doğru yerde takılacak. Takan yer adam gibi yola çıkacak ayarlayacak.

    Son olarak :

    Zamanımı alan, dolaş gel diyen tse belgeli dükkanların sonuçsuz uğraşları sonucunda Ankara da ayarımı yapan Beyefendiye buradan teşekkür ediyorum, elimdeki mevcut kit ile arabamı benzin performansına getirdi. Ben atiker in bu kadar iyi sonuç vereceğini düşünmüyordum. Sıfırı 1600tl olan bir kit sonuçta



    Bu aracı sattıktan sonra hedefim 180lik insignia, lpg li olacak tabi artık lpg den çekinmiyorum 👍🏻

    Eğer iyi bir işçilik bulduysanız paylaşmanız daha doğru olur. Burada insanlar sizin için zaman ayırdılar. Sizin de onlar için bir faydanız dokunmuş olur.

    Merhaba, şu an halen aracımı kullanıyorum ve yakıtım bile düştü önceye nazaran. Yaptırdığım arkadaşların facebook sayfasını paylaşıyorum : Kendileri ile iletişime geçebilirsiniz. Üstelik çok güzel ve düzeyli destek veriliyor bu sayfada.

    Profesyonel LPG - AFR Ayarı - lpgayari.com - paylaşım ve iletişim grubu
    https://www.facebook.com/groups/166227217241702/

    not: forum kuralları gereği tavsiye paylaşım yapmak yasak değil diye biliyorum. Çözüm üreten insanları tabi ki tavsiye ederiz kullanıcılar olarak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sadri.abi -- 26 Şubat 2018; 17:7:46 >




  • Piyasada okadar çok LPG montajı yapmayı bilmeyen usta varki...insan yanlış olsa bile ilgili davranan araçla uğraşıp birşeyler yapana tamah ediyor ama bu kimin suçu ustanın suçu usta. usta inanın çocukluğumda kaldı usta aracın sesinden nokta atışı arızayı bulurdu usta şimdilerde tak değiştir diye tabir ettiğim ustalar var değiştir parçayı olmadı başka parça derken diğeri ve arıza tamam hangi parça arızalı belli değil maalesef...2011 yılında Ankara mocanda montaj yaptırmış ozamanlar Fatih bey vardı ozamanlar aracıma yol ayarı yapmışlardı aradan 7 yıl geçmiş Amerikayı yediden keşfediyoruz adamlar yol ayarını 7 yıl öncede yapıyordu neyse . Sonra Mardin'e tayin oldum sistemin bir parçası arıza yapmış servis değiştirmek için pcye bağlamak ve ayar yapmak istemiş bense aracımın ayarını elletmemistim sağolsunlar parçayı Ankara'dan kargo yapmışlardı sektörde iyi usta bulmak çok zor değerini bilmek gerek Mehmet bey bu işi iyi bilenlerden bazen diyorum Çorum'damı otursam :)) geçmişte ufak tefek sürtüşmelerimiz olsa da Mehmet bey iyi hatta çok iyi ustadır Lütfen aracınızı iyi ustaya teslim ediniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mehmet bey, bu ayarı bende bu arkadaşlar yeniyken yaptırdım. Kendim o kadar rahatsızdım ki Stft, Ltft nedir, ne işe yarar, ayar nasıl yapılır, hepsi hakkında bir fikrim olmuştu. Kendi kablom vardi ama sonuca bir türlü ulaşamıyordum. Siz ayarın bozulduğunu iddia ediyorsunuz ama olayın başında ve sonunda inceliyorlardı, en azından bana ayar yaparken baktılar. Kötü değildi ama çok büyük fark algılamadım misal ben.



    Sizi ve sizin gibi firmaları tenzih ederim ama lpg sektöründe sizler nadirsiniz. Ustayla konuşuyoruz misal diyorum ki başka insanlar bu arabaya 2,5 nozul 1,2 bar basınç yapmışlar -memnun kalmışlar- bizde yapalım. Yok diyor 2,2 nozul 1 bar yeter. Basıncı çok acmayalim. Bana yalan soyluyor 2.5 dediği nozullar 2,2, 3 dediği nozullar 2,5 çıkıyor vs. Hızlı enjektör istedim Dymco taktık, nanofest beyin yaptı, özellikle sordum nanofest ucuz beyin daha iyisini niye takmıyoruz, bu yeter diyor Allah'tan kork hiçbir ayar ekranı yok, obd düzeltme yok, nanofestin kullanma kılavuzunda bile eski sistem araçlara uygundur yazıyor. 2013 model turbolu araba bu.



    Zaten her lpgci sizin gibi olsa kimse afr ayarı aramaya gitmez, ihtiyaç duymaz. O kadar kötü basinc-nozul capiyla yolluyor, ayar yapıyorlar ki, 150 vereyim isim çözülsün nalet olsun diyor insanlar. Yoksa aslında olan şey doğru nozul ve basınç kombinasyonu ile doğru ayar. Afr de işin renkli kısmı bence de.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozenclerotogaz

    Daha öncede belirtiğim gibi lpg sektöründe AFR Ayarı Fantazidir. İşin kötü tarafı git gide ticari bir kazanç sağlanın dışında bir işe yaramayacağı gibi araçların ayarını bozup çok kötü bir ayar ile yürümelerine neden olabilecek bir işlemdir. Eline wide band cihazı alıp araç ile yüksek devirlere çıkıp ayar yaptığını iddia eden insanlar ile piyasa yakında dolacak . Bu iş hem haksız bir kazanç hem de doğru yapılmayıp aracın daha kötü bir ayar ile yürümesine neden olabilir. ( Lafım bu ayarı yanlış yapanlara)

    1. Bu ayar ile sadece open loop bölgesini ayarlayabilirsiniz . Closed loop bölgesini zaten elinizdeki OBD cihazı ile hatasız bir şekilde ayarlamanıza imkan veren oksijen sensörü zaten aracın üzerinde . Ha tabi closed loop'a da ayarlayabilirsiniz!!! ama ne gereği var zaten aracın kendi orjinal oksijen sensöründen bu verileri görebiliyorsunuz. Araçlar sürüş sırasında %90- %95 closed loop döngüsünde gider open loop bölgesine çok nadir anlarda geçiş yapılır , EOBD ile aracınızı %95 kullandığınız döngü %100 hatasız ayarlanır geri kalan %5 lik bölüm ise bizim çok tavsiye etmediğimiz bir döngüdür bu döngüye motor devri ve gaz kelebek - gaz pedalı pozisyonuna bağlı olarak girilir. Genel olarak 5000 rpm ve %90 pedal pozisyonundan sonra open-loop moduna girilir( Bu değer bir genellemedir , bazı araçlarda çok daha erken devirlerde girebilir ayrıca 5000 RPM'ye gerek kalmadan düşük devirlerde de gaza ani bastığınızda araç open loop'a geçer) Motor verebileceği en yüksek performansı vermek için bu moda girer. Lambda 0,80 civarına çekilir, avans arttırılır, EGR devre dışı bırakılır, turbo varsa, wastegate en yüksek basınç alınacak şekilde ayarlanır. Özetle motor, tüm emisyon ve ekonomi faktörleri gözardı edilip max. performans alınacak şekilde çalıştırılır .Ayrıca sabah soğuk motorda da araç open loop döngüsünde çalışır ; çünkü bu döngüde de aracın ihtiyacı olan yakıt gönderilmeli ,herhangi bir düzeltme yapılmamalıdır ,çünkü soğuk motorda da oksijen senörü devre dışıdır.
    LPG'li araçlarımızı bu döngüde çok uzun süreler kullanmamalıyız hatta benzinde bile bu şekilde kullanmamalıyız , araçlarda yaşanan subap sorunlarının en önemli nedeni bu şekilde araçları kullanmaktır. Bu döngüye anlık girebilirsiniz lakin sürekli bu döngüde gidilmemesi gerekiyor . Open loop'da yapılan ayarlar aracın bu döngüde zengin'de kalmayıp bir miktar fakirleştirme yapılarak yakıttan bir miktar tasarruf ve performans artışı içindir. Burada yapılacak yanlış bir fakirleştirme aracınızın daha hızlı zarar görmesine neden olacaktır. Bırakın bu döngüde araç bir miktar zengin kalsın , bu döngünün fakirleştirilmesi işi bilmeyen insanlar tarafından aracınıza geri dönülmeyen zarar neden olacaktır.

    2. Video'da görüldüğü gibi open loop'da aracı ayarlıyorum derken aracın esas yürüdüğü closed loop döngüsünü bozabilirsiniz .
    Video yorumlarında Mocan Otogaz'ın da belirttiği gibi brc programına girdiniz ve aracın closed loop dediğimiz bölgesinin ayarını yaptınız, akabinde aracı tam gaz kullanarak Open loop dediğimiz bölgenin de ayarını yaptınız ve aracın zengin olduğunu anlayarak Normal yol ayarı menüsünden lpg 'yi bir miktar fakirleştirdiniz( kaba tabir ile kıstınız ) Brc yol ayarı menüsünde şöyle bir husus söz konusu, bu güne kadar mutlaka dikkatinizi çekmiştir, siz fakirleştirme yaparken Closed loop bölgesini de alt'a çeker. ( yani tüm enjeksiyon sürelerini kısar) Haritada yatay eksen yukarı doğru çıkar. Bilgisayarla ayar yapan ustamız yol ayarı menüsünden hiç çıkmadı, video başından sonuna kadar hep yol ayarı menüsündeydi .aracı fakirleştirdiniz, yani Closed loop bölümünde videonun başında yaptığınız closed loop ayarının hepsi maalesef boşa gitti. Aracı; closed loop dediğimiz kapalı döngü bölgesinde Fakir'e düşürdünüz.
    Oysa yapılması gereken BRC Calibration Tool programında O.L'de fakirleştirme bölümüne girip buradaki haritadan ve değerlerden open loop ayarını yapmak gerekirdi.
    Yani başta da dediğim gibi opeen loop hassas bir bölgedir , bu bölgeyi lpg'de ayarladım derken motorun daha hızlı bir şekilde zarar görmesine neden oldunuz kaş yapayım derken göz çıkardınız.
    Her LPG Programının Open Loop'da ayar bölümü zaten yok , olsa da nasıl ayarlanacağını bilen kişi sayısı da az . Zaten size AFRV ile open loop ayarı yapıyorum diyenler esas closed loop bölgesinde ayar yapıyor , open loop'a ayarlıyorum derken closed loop döngüsünü de bozuyor .

    3. En çok eleştirdiğim nokta wide band'ın eksozun sonuna takılmasıdır . Türkiye'de mapping konusunda ilklerden ve en tecrübeli insanlar ile konuştuğumda wide bandı eksozun sonuna takmak 1 puan yanlış veri almanıza neden olur . (+1 Zengin) bu durumda fakir değeri zengin görüp aracı daha da kısıp hızla motorun zarar görmesine neden olabilirsiniz. Bunu birebir ölçmedim yani wide band sondasını araçta esas konması gereken yer olan eksoz manifolt çıkışı ile eksozun son noktası olan en arka noktada değerler aynı çıkmayacaktır diye düşünüyorum. Aksi olsaydı zaten araç üreticileri bu sondayı aracın eksoz çıkışının hemen önüne koymazdı daha arka yerlere koyardı ama dikkat edin tüm araçlarda oksijen sensörleri öndedir. Profosyenel tunnig işindeki tüm ayarlar eksoz sonuna değil araçların orjinal sensörlerinin olduğu yere takılıp bu şekilde ayar yaparlar. Yoksa kolayına kaçıp eksozun sonuna 1 dakikada takarlardı.

    4. Wide band ile AFR ayarı yapıp bu ayarı her montaj yapılan araca atmak kesinlikle yanlış sonuçlar verir . Her nekadar km'si ve modeli yakın olsa da hiç bir araç 1-1 aynı program ile çalışmaz hele de böyle yanlış bir ayarı her araca atmak çok kötü sonuçlara neden olabilir.

    Sonuç AFR ayarı LPG ayarında kesinlikle şart değil.Çünkü araçlarımızı %95 kullandığımız döngü ile bu ayarın bir alakası yok Aksine yanlış yapıldığında daha kötü sonuçlara neden olacaktır .
    AFR ayarı yapacaksanız doğru yapmalısınız . Wide bandı doğru değer almak için eksozun sonuna değil araçların kendi sensörleri gibi eksoz gazının ilk çıkış noktasına takmalısınız.
    AFR ile open loop bölgesini ayarlıyorum deyip normal closed loop bölgesini ayarlayıp nsizden YÜKSEK AYAR ÜCRETİ İSTEYENLERE İTİBAR ETMEYİNİZ.
    Tavsiyem zaten araçların genelde kullanıldığı döngü olan closed loop ayarı eob ile yolda çok net yapılabiliyor , open loop döngüsüne LPG'li araçlarınız ile girmemelisiniz , girsenizde sürekli devam etmemlisiniz , bu döngüyü işi bilmeyen birine ayarlatıp sonra ohhh aracın çekişi arttı yakıtı düştü diye sevinip motorunuzu daha kötü bir hale sokabilirsiniz.

    Saygılarımla

    Mehmet ÖZENÇ
    BRC İÇ ANADOLU ve KARADENİZ BÖLGE BAYi

    afr ayarı yapan brc bayileri de var örneğin iç anadolu bölge bayi ankara, bu işi brc bayilerde mi yaptırmalıyız yoksa çok iyi olduğunu idda eden lpgayarı.com sitesi gördüm o vb kişilere mi kısacası brc bayilerine bu afr ayarı hakkında eğitim vs veriliyor mu? her brc bayi yapıyormu?




  • kime yaptırdınız desem :) ankara da akif bey bu işin piri diye biliyorum araştırmalarıma göre bana en yakın ankara çünkü
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.