Şimdi Ara

açılmayan windows önyüklü laptopta ubuntu kurulumu yapmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.913
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhabalar,

    windows 8 önyüklü gelen samsung laptop'um kendi kendine hata verdi ve açılmıyor (hata kodu 0xc0000001). ben de bunun üzerine en azından dosyalarımı kurtarmak için ubuntu live usb vasıtası ile ubuntu arayüzüne giriş yapabildim. hdd'e ubuntu 14.04 yüklemek istiyorum ama kurulum kısmını (hdd bölme kısmını) anlayamadığımdan beceremedim. gezinebildiğim ubuntu forumlarında windows üzerinden partition ayırmak gerektiği yazıyordu ama ben zaten windows'a giriş yapamıyorum. ayrıca ubuntu üzerinden windows'daki dosyaları da göremedim. bir de ''disks'' kısmından ''disk is likely to fail soon'' uyarısı altında ''read error rate'' kısmında assessment failing uyarısı veriyor. yardımcı olabilirseniz sevinirim.



  • masterofdisaster84 M kullanıcısına yanıt
    O diske muhtemelen Ubuntu da kuramayacaksınız veya kurabilseniz bile kısa bir süre sonra göçecek. Windows'un açılmadığı bilgisayarlara Linux kurmuşluğum vardır, Linux hdd hatalarını tolere etmekte daha iyidir ancak yine de başka bir harddisk almanız sizin yararınıza olur.

    Ubuntu kurmaya çalışacaksanız bile kurulumdan önce dosyaları yedeklemenizde fayda var, yedeklemeden diski bölmeyin, format atmayın. Ubuntu üzerinden windows'daki dosyaları da göremedim demişsiniz, şu komutu terminale girip çıktısını buraya yazarsanız yardımcı olabiliriz:

    sudo fdisk -l

    Ayrıca yazılım merkezinden gsmartcontrol adlı programı kurup diskinizi denetleyebilirsiniz. Şurada kullanımı anlatılmış:
    http://linuxekip.org/blog/2012/09/15/linux-ubuntuda-gsmartcontrol-yazilimiyla-hard-disk-sabit-disk-smart-veri-giris-cikisini-denetlemek-kurulumu-resimli/




  • öncelikle ilginize teşekkür ederim. ben de hdd ya da ram den şüphelenmiştim. gsmart control ile bakınca da hata verdi. hepsinin de ekran görüntüsünü ekledim. ayrıca şunu sormam gerek. windows 8 önyüklü olarak gelmişti. onu eğer yeni hdd alırsam kurtarma şansım olur mu? çünkü ürün anahtarı bende yok.
     açılmayan windows önyüklü laptopta ubuntu kurulumu yapmak açılmayan windows önyüklü laptopta ubuntu kurulumu yapmak açılmayan windows önyüklü laptopta ubuntu kurulumu yapmak




  • Yeni bir HDD aldığınızda eski sisteminizdeki lisansı kurtaramayacağınızı düşünüyorum, ancak Windows forumlarındaki kullanıcılar bu konuyu elbette benden daha iyi bileceklerdir, belki bir fikir veren çıkabilir.

    Sisteminizde tek bölümden oluşan 500 gb'lik bir harddisk ve 16 gb'lik bir usb var muhtemelen. Şu komutlarla bunları bağlamayı deneyelim:

    sudo mkdir /mnt/1
    sudo mount ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/1

    Bu şekilde bağladığınız disk bölümündeki önemli bilgileri yedekleyebilirsiniz.

    Eğer göze alırsanız bir ihtimal harddiskin tekrar açylmasını sağlayabilme ihtimaliniz var ancak 500 gb'lik bozuk bir harddiskte bunun ne kadar uzun süreceği bilinmez (bilgisayarı günlerce açık bırakmak zorunda kalabilirsiniz ve sonunda bir fayda sağlamayabilir de). Eğer öyle bir şey düşünürseniz şu komutu girebilirsiniz:

    bad blocks -svn /dev/sda1

    bad ve blocks arasında boşluk yok, forum nedense sansürlüyor, araya yıldız koyuyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _memet -- 4 Ağustos 2014; 15:07:35 >




  • aynen belirttiğiniz gibi bilgisayarda 500 gb hdd ve ubuntu live usb için usb bellek takılı. verdiğiniz komutları yazınca resimdeki gibi bir ekran çıktı ama ne yapmam gerektiğini açıkçası anlayamadım.
     açılmayan windows önyüklü laptopta ubuntu kurulumu yapmak
  • masterofdisaster84 M kullanıcısına yanıt
    yanlışlık yapmışım, ikinci komut şöyle olacaktı:
    sudo mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/1
  • resimdeki ibareler çıktı ama yine dosyalara ulaşamadım
     açılmayan windows önyüklü laptopta ubuntu kurulumu yapmak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.