Şimdi Ara

Acil Yardım-Hyundai Bayi Haksız Kazanç ve Mağduriyet-Ne Yapabilirim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
1.573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ÖZET:

    Bayi alt ÖTV dilimine girsin diye faturayı düşük kesmiş. Bunu Fatura itiraz süresi olan 8 gün içinde değil bugün farkettim (9.gün). Ne yapabilirim?

    Magduriyet: kasko pert bedeli düşük olması ve düşük miktarda kredi cekebilmem. Ve de bayinin haksız kazancına engel olmak istemem.


    DETAY:

    Merhaba,

    İlk sıfır araç alma deneyimim olarak 25.02.2022 tarihinde bulunduğumdan farklı şehirdeki Hyundai XX bayisinden Hyundai i10 1.2 MPI Elite Çift Renk 2022 Model (aksesuarsız, ek hizmetsiz) sıfır araç satın aldım. Aldığım tarihteki Hyundai sitesindeki satış fiyat rakamları şöyleydi:

    Şubat 2022 Fiyat Listesi

    Min 289779TL- Max 304950TL

    (Bu arada satış listesi fiyatlarının 260bin bandından 290bin bandına çıkma sebebi de %50 ÖTV matrahından %60a çıkması olmuş, yeni öğrendim.)

    Anlaştığımız fiyat plaka ve bandrol ücretleri hariç 290000TL, dahil 291000TL idi.


    Aracı ayırtmak için 75000TL ön ödeme yaptım ve bana proforma fatura ve satış sözleşmesi yolladılar. Proformada toplam bedel 260190TL, matrah ise 260190/(1,18*1,5)=147000TL idi fakat satış sözleşmesinde 291000TL idi. Bu aradaki farkı sorduğumda sebebinin plaka ve bandrol ücretlerinin yanında bayi kar payı olduğunu söyledi. İlk tecrübem olduğu için usulün böyle olduğunu sandım.


    Sonrasında araç bedelinin %70i için taşıt kredisi başvurusunda bulundum. Banka satış sözleşmesini değil proforma faturayı dikkate alabileceklerini söyleyerek 290 yada 291bin TL yerine 260000TL’nin %70i olan 182000TL için başvuruda bulundu. Yine ilk tecrübem olduğundan usül böyle sandım. Yani 21000TL daha düşük miktara başvurdum.


    75000TL kapora 181000TL taşıt kredisi üzerine kalan 35000TLyi aracı alırken karttan çektirdim(nakit değil).


    Taşıt kredisi aktarımında bayi bankaya e faturayı mail olarak iletti.


    Bugün, araç alımından 9 gün sonra arşivdeki e faturamı görüntülediğimde faturanın da proforma gibi 260binTL dem kesildiğini gördüm.

    Bayiden araç alırken bayiye siz neden araç kıtlığında diğer bayiler gibi üst fiyat olan 305bin TL değil de 290 bin TL sen verdiğini sorunca da “bu fırsatçılıktır, ben onları Allah’a havale ediyorum” diyerek dini ve insani duyar kastı. Dediğine göre bayilere geliş fiyatı 260bindi ve zaten min 30bin TL kar ediyorlardı.


    Kredideki eksik tutar bmiktarı mağduriyetim haricinde 2. bir mağduriyetim de kasko yaparken pert vs. durumunda bana ödenecek miktar olarak fatura bedeli olan 260binTL olması, yani 30binTL eksik olması.


    Zaten ülkenin durumunda çektiğim kredi üzerine 100binTL üzerine faiz biniyor. Bunun üzerine bir de bayii araç bedeli 150binTLyi geçtiğinden aracı %60 ÖTV fiyatlandırmasına girdiğinden 290binTL ye satarken bayinin bunu %50 gösterip devlete vereceğim vergiyi benden alıyor ve din diyanetten bahsediyor.


    Şöyle basit bir hesap yapacak olursak:


    Min 289779TL- Max 304950TL

    289779/(1,18*1,6)=153485TL (Bayiye kalan min. miktar)

    304950/(1,18*1,6)=161520TL (Bayiye kalan max. miktar)

    Bandrol ve Ruhsat 1221TL hariç


    XX Bayi:

    (291000-1221-260190)=29589TL faturalandırılmamış tutar

    260190/(1,18*1,5)=147000TL Kesilen fatura matrahı

    147000+29589=176589TL (Bu bayiye kalan miktar)


    Haksız kazanç miktarı minimum: 176589-161520=15069TL

    Haksız kazanç miktarı maksimum: 176589-153485=23104TL


    Bayi adını paylaşmama sebebim henüz bayi ile iletişim kurmamış olmam, onlardan olumsuz dönüş alacağım tahminiyle gerekli tüm mercilere ne şekilde başvurabilirim yardımınıza ihtiyacım var. Bayi bana aradaki fark için fatura kesme talebinde bulunabilir ama araçta ek aksesuar veya hizmet yok, olsa da fatura bedeli değişmeyecek ve bayi bu haksız kazancının tamamı yerine bir kısmını vergilendirerek işten kaytarmaya çalışacak.

    e-faturaya itiraz süresi 8 günmüş ben 9. gün olan bugün bu olayı farkettim, bu sebeple sanırım itiraz da edemiyor olabilirim.


    (Ben aracı alırken proformada vergisiz fiyatta 147000TL %50 ÖTV oranında satın aldığım aracın Mart zammı gelince %2 zam bile gelse %60 ÖTV oranına geçeceğinden %9 civarı pahalılanacağını düşündüm ve bu sebeple araç alırken daha fazla zam yememek için aceleci davrandım. Bugün, dönen haksız kazancı Mart araç fiyatlarında araç fiyatının %3 arttığını görmem sonucunda farkettim.)


    Uzun oldu ama bayinin dini ağzına alarak bu şekilde tecrübesiz ilk aracını güç bela alabilecek birine bu haksız kazancını ve vergi kaçırmasını çaktırmayacağını düşünerek satışta bulunması beni çok sinirlendirdi.

    Desteğinizi bekliyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ser06 -- 6 Mart 2022; 12:30:38 >







  • Çok uzun ve karışık özet geçer misiniz


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emin olmamakla birlikte şu şekilde yapmış olabilirler. Aracınızı bir alt ötv diliminden fatura etmişler. Aradaki farkı büyük ihtimalle ileri bir tarihte aksesuar vb. olarak fatura edecekler. Böylece aradaki ötv farkını cebe indiriyor olabilirler. Bir çok firma bu sebeple şu anda incelemede. Yapabileceğiniz tek şey noterden size düzenlenen faturaya itiraz edin. Bayiden sonuç alamazsanız vergi dairesine durumu anlatarak şikayet edin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aradaki farkı başka bir mahiyetle fatura etmişlerdir zaten.


    2 yıldır birileri çatır çatır , ayan beyan , vergi kaçırıyor, birileri izliyor. canınızı sıkmayın.


    ya devlet başa ya kuzgun leşe.

  • Yalnız şöyle bir durum var, O yönden korkmayın. Aracınız herhangi bir şekilde pert olursa sadece Fatura değeri, veya Kasko değeri baz alınmıyor. Aracınızın piyasada ki ortalama değeri göz alınıyor.

  • Kaskonuzu kontrol edin, ilk sene için fatura değerini baz alıyor olabilirler ancak çoğunluğu liste fiyatını alacaktır. İlk sene sonra sıkıntı yok piyasadaki rayiç değer üzerinden değerlendirilir. Kazasız belasız kullanın.

  • Bir kez yazdıkların oldukça uzun çoğu kişi okumaz bile ben de atlaya atlaya okudum.


    1- İlk sahibi olunan sıfır aracın ilk sene araç pert olursa istisna vardır belki ama bütün sigorta firmaları o tarihteki aracın liste satış fiyatı ne ise onu öder. İlk yıldan itibaren de rayiç bedelden ödenir. Fatura, kasko vs bedellerine bakılır ama buradan ödeme pratikte yapan görmedim, rayiç bedel daha yüksek çünkü.


    2- Banka krediyi proforma fatura üstünden hesaplar bu hep böyledir.


    3- Araç liste fiyatı tavsiye edilendir. Bu fiyatın altına ve üstüne satmak bayinin tasarrufundadır. Kanunlar sabit liste fiyatından ürünlerin satışına zorlamayı firmalara yasaklar. Usül olarak genel olarak liste fiyatına riyaet eder ayrı konu. Fakat aracın bayi alış fiyatı da göz önüne alınarak ÖTV dilimlerine dikkat edilmesi gerekli.


    4- Haksız kazanç diye iddia ettiğiniz kısmı devlet ile satan arasında olan bir durum. Siz %60 'dan olsa da zaten yine aynı miktar para ödeyecektiniz anladığım kadarı ile belki de daha fazlasını. Buradaki iddianız bu parayı ben zaten verdim devlet alsın anladığım kadarı ile.


    5- Devletin bu durumlarda sürece nasıl başlayacağı çok fazla değişkene sahiptir. İlk etapta aracı sizden alıp otoparka çekebilirler (çok düşük ihtimal genelde lüks araçlarda yapılan bir uygulama), ikinize de ceza yazabilirler tabi satıcıya çok daha büyük miktarda size minimum birşey, arada kalan farkın ötvsini bayiden isteyebilir tabi ceza da kesilir veya siz ile hiç muhatap olmazlar bunu ihbar kabul edip firmaya incelemeye gidip faturalar incelenir genel bir ceza kesilir vs vs birçok olasılık bu yazdıklarım arasında tek başına veya beraber var. Genel olarak maddi bir zararınız olmaz ama dava sürecinde illa ki sizi de etkileyen gelişmeler olur veya dediğim gibi ihbar kabul ederler sizin aradan çıkarsınız. Fakat haksız kazanç diye iddianın artık muhatabı devlet yani maliye. Burayı okuyan bir devlet görevlisi varsa bu ihbar olarak değerlendirilir ve size ulaşırlar. Sizin illa dava açmamız gerek yok böyle konularda hatta forumdan birisi bu konuyu maliye veya cimere bildirdiği anda yine dava başlar.


    6- Son olarak illa birşeyler yapmak istiyorsanız maliyeye başvurarak süreci başlatabilirsiniz. En detaylı bilgiyi size oradaki kişiler verebilir. Maliye genel olarak ihbar durumda işini iyi yapan bir devlet kurumudur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 27 Mart 2022; 16:1:46 >




  • Ve tüm bu olanlar i10 için....


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beyazakbil B kullanıcısına yanıt

    motorsiklet hatta bisiklet olsa ne fark eder ?

  • şubatta hanıma i10 alalım dedik 50bin hava parası istediler.

    kia picanto cool aldım 266'ya.

    ellerine düşme bunların acımazlar :(

  • Siz aracı 290 bine alıp size 260 binlik fatura verdilerse aradaki 30 binin faturası nerede ? Bence plaka hizmet bedeli vs. tarzında saçma sapan bir fatura kesecekler 30 binlik. Şikayet edebilirsiniz bu arada. 8-9 gün farketmez. Sizin bayiye diyeceğiniz şeyi söylüyorum; ben size 290 bin ödedim, bana 260 bin fatura kestiniz. Geriye kalan 30 binin faturası nerede ? Eğer size 30 binlik abuk subuk birşeyden fatura keserlerse, direkt itiraz edip sizi mahkemeye vereceğim diyin. Çatır çatır o parayı geri ödemek zorunda kalırlar.

  • MaDMaxiBo kullanıcısına yanıt

    Fark etmez tabii ki . ben araç için bir şey söylemiyorum ama ironik olarak küçük segment bir aracı alırken insanların karşılaştığı böyle sorunlar açısından yazdım . Aslında i10 u şehiriçi için bende beğeniyorum ama bu şartlarda parasını denkleştirmis insanların başına ne dertler açıyorlar manasında yazdım .çünkü benim de başıma geldi yıllar önce sıfır araç aldık bize tipp-ex ile sadece ruhsat naylonunun ustunden düzeltilmiş ruhsat verdiler karşı çıkınca da kimse yüzümuze bakmadı İlk başta


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Maliyeye şikayet ederek bunu çözebilirsiniz. devletten dolaylı yoldan ötv kaçırılmış. Size faydası olur mu bilmem ama aldıkları para da yanlarına kar kalmaz. Hem size eksik fatura kesilmiş hem devlet eksik ötv almış.

  • batkent B kullanıcısına yanıt

    Hocam buralarda yenisiniz galiba.


    Bu konuyla ilgili şikayet edildi, maliye araştırma yaptı ve bir sonuç çıkmadı diye hatırlıyorum.


    sırf bu yüzden honda bende kara listededir. Aksesuar olayını dayatan ilk bildiğim marka bu oldu. Civic almak istedim aile aracı illa body kit falan filan satacaklar ve merkez diyor ki biz bayiye karışamayız. Hay hay dedim.

  • deserthawk D kullanıcısına yanıt

    hocam o aldıkları 30binin faturasını paylaşmaları lazım.

  • Bayinin yaptığı kurnazlık, aracınızın değeri pert olduğunda o zamanki piyasa değeri ve tskb'nin belirlediği limite göre belirlenir, fatura değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.