Şimdi Ara

Accent otomatik viteste O/D (over drive) tuşu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
3
Favori
98.495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Aracım Hyundai Accent 1.5 GLS '96 model.
    Araç otomatik vites. Vites kolunun yan tarafında ufak bir tuş var. O/D (Over Drive).
    İnternette forumlarda, sitelerde çok aradım ve buldum da ama aklım karıştı. Herkes farklı birşey söylüyor demiyorum. Hemen hemen aynı şeyi anlatıyorlar ancak bu tuşla tam olarak ne yapmam gerektiğini anlamadım.
    Daha açık bir ifadeyle soruyum sorumu:
    Bu tuşta 2 mod var:
    1. sinde bastığınızda tuş çökük kalıyor.
    2. sinde ise bastığınızda eski haline dönüyor ve gösterge panelinde "O/D off" uyarısı çıkıyor.

    Şimdi hangi modda ne oluyor onu öğrenmek istiyorum.
    Mesela 4. vites hangi modda iptal oluyor?
    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.



  • Kaç gündür bekliyorum ama henüz cevap veren olmamış. Kendim öğrensem inanın burda gelip yazacağım.
    Lütfen yardım.
  • Bildiğim kadarıyla; Vites oranlarını ya da son dişli oranını uzatıyor. Bu da daha düşük devirde daha yüksek hız anlamına geliyor. Böylece yakıt tüketimi düşüyor. 4 kademeli vites kutusunda 5. kademe olarak düşünülebilr. Çekişi düşüreceğinden, uzun yolda-sabit hızda giderken kullanılıyor sanırım. Deneyerek görebilirsiniz. Örneğin 4.vites, 2500 devirde 80'le giderken o/d ye basılınca 85-90 gibi gitmesi gerek. [Rakamları sözgelimi seçtim. Mutlaka böyle olmalı diye anlaşılmasın]
  • o/d tuşu otomatik araçlarda vites küçültme anlamına gelir. ışık yandığında o/d devrededir. mesela uzun yokuş aşağı inişlerde frene aşırı yüklenmek istemez iseniz o/d tuşuna basarak vites küçültüp aracın daha da hızlanmasını engelleyebilirsiniz. yani mantık olarak 5 den 4 e almış olursunuz.zaten dikkat ederseniz eğer o/d yi açtığınızda devir yükselir direk. ben o/d yavaşlar iken motor freni yapmak için kullanıyorum.
    iyi günler.
  • over drive tuşu vitesi bir alt seviyeye alır ve ani hızlanmanıza yardımcı olur. Bazı araçlarda o tuş gaz pedalının altındadır ve birden vites düşürüp hızlannmanız gereken durumlarda gaza en dibe kadar basarsınız.
  • ya arkadaslar su an hyundai getz imin kitapcıgı elimde ve aynen kitapda yazanı yazıyorum birebir ovedrıve dugmesi açık oldugunda sanzuman otomatik olarak 2.3 ve overdrıve vıteslerıne yukselir over drıve dugmesı kapalı oldugunda sanzuman over drıve vıtesıne yukselmez nasıl acık nasıl kapalı oldugunuda kitap dan birebir aktarıyorum overdrıve anahtarı acık konuma getırıldıgınde overdrıve kapalı gosterge lambası söner bu sarı renkli ışık overdrıve anahtarı kapalı konuma getırıldınde yanar yanı O/D OFF lambası yanıyor ise overdrıve devre dışı demektir
  • O/D tuşu bir nevi kilitdir, devrede olduğun da şanzıman 1 - 2 - 3 yapar ve 3. vites de kitler yani 4. vitese geçmesini engeller, amacı 3. vites de iken aracın üst devirlerde daha çabuk hızlanmasını sağlamakdır, yani O/D tuşu basılı değilken belirli bir sürate ya da devire geldiğin de araç otomatik olarak 4. vitese geçer ve hızlanması ağırlaşır bunu engellemek için O/D tuşuna basarsınız istediğiniz devire yada istediğiniz hıza ulaştığınızda O/D tuşunu devreden çıkartarak 4. vitese geçişi sağlarsınız, yani nasıl'ki L ile kalktığınız da araç sadece 1. vites de 2'ye aldığınız da sadece 1 ve 2. vites de kalıyorsa O/D tuşuna bastığınızda da araç 3 vitesmiş gibi 1 - 2 - 3 yapar kalır 4. vitese geçmez, ben 2009 model 1.4 Getz ile O/D tuşu kilitli yani 3. vites de 160 km/s kadar çıktım...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Coşkun Uçar -- 20 Mart 2012; 23:26:52 >
  • mesela yokuş aşağı inerken fazla hızlanmak istemiyorsunuz . od düğmesine basarsınız hangi vitesteyseniz o viteste kalır araç .vites küçülmez.bende grand cheroke var aynı şekildeondada var od .

    araç sollarken od gerek kalmaz kick down yani birden gazı köklediğinizde zaten vites küçültür araç.
  • over drive yüksek hız yüksek vites anlamına geliryor. yani bu özelliği kapatırsanız o/d off ışığı yanar ve araç yüksek hızlara çıkmaz devir yükselir araç seri olur yakıt artar. ışık yanmıyorsa normal kullanıyorsunuz demektir.yüksek hızlara çıkabilirsiniz. bence normal kullanan kişinin hiç basmayacağı diğer araçlarda spor mod diye geçen bir özellik.
  • Işık yandığı sürece vites 4 e geçmez.
    Faydaları: Yavaşlamak istendiğinde motor freni yapması ve rampa çıkışlarında aracın 4 e geçerek bayımasını engellemek.
  • Allah'ım... kaç yer okudum hala anlamadım arkadaş. "sen onu bunu bırak da bu msn'den nasıl kız düşürülüyor onu bi anlat" soruları gibi olacak da;

    standar kullanımda yakıt ekonomisi için O/D nin aktif olması mı daha avantajlı, yoksa kapalı olması mı?

    (hoş, açık mı kapalı mı onu da anlamak ayrı bi mesele, ışık yanınca noluyo yani off yazıyor ama)

    mesele tamamen "YAKIT" abi, çözemedim şu işi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GEr0nim0

    Allah'ım... kaç yer okudum hala anlamadım arkadaş. "sen onu bunu bırak da bu msn'den nasıl kız düşürülüyor onu bi anlat" soruları gibi olacak da;

    standar kullanımda yakıt ekonomisi için O/D nin aktif olması mı daha avantajlı, yoksa kapalı olması mı?

    (hoş, açık mı kapalı mı onu da anlamak ayrı bi mesele, ışık yanınca noluyo yani off yazıyor ama)

    mesele tamamen "YAKIT" abi, çözemedim şu işi?

    kapalı olması yakıt ekonomisi açısından avantajlıdır. benim arabada da var ama hyundaideki gibi tuşlu değil yeni sistem gaz pedalının altında gazı köklediğiniz zaman harekete geçiyor. overdrive'ı ben sollama yaparken kullanırım vites düşürür arabayı hızlandırır ama bu sırada motor zorlanır ve yakıt sarfiyatı artar.




  • OverDrive şanzımanda ek bir dişlidir arkadaşlar...

    Marka ve modele göre değişmekle birlikte OD olan tüm araçlarda bu dişli son viteste aktif olur. Bazı araçlarda diğer viteslerde de aktif olabilir.

    Mesela benim aracım 4 vites otomatiktir. Normal (sportif olmayan) hızlanması ve vites değişimleri şu şekildedir: 1-2-3-3OD-4-4OD.

    E, bu ne biçim 4 vites şanzıman böyle?.. 6 vites değiştiriyor, neden hala 4 vites şanzıman deniyor?..

    Bu OD'nin tek amacı vardır; yakıt tüketimini düşürmek. O nedenle efendi kullanımda devreye girer... Siz gazı kökleyip arabayı sportif kullanıma sokarsanız sistem otomatik olarak OD dişlisini devre dışı bırakır (düğmeye basmasanız bile). Bu durumda aracın hızlanırken vites değişimi 1-2-3-4 şeklinde olur.

    Tabi eğer isterseniz vitesin kenarındaki OD tuşuna basarak OD'yi devre dışı bırakabilirsiniz (mesela yokuş inerken). Bu durumda aracı efendi kullansanız bile OD devreye girmez.

    Bir de araç son hızına OD vitesinde ulaşamaz; gücü yetmez. Mesela son hızla gitmek istesem benim aracım bunu 4. viteste yapabilir, 4OD'de değil. Oysa ki 4OD vitesi aynı bir 5. vites gibi, 4. vitesten daha büyüktür. Ama gücü zayıf olduğu için bir yerde tıkanır, vites düşürmek zorunda kalır; aracı son hızına çıkaramaz. 5. vitesle OD arasındaki en önemli fark budur.

    Sözgelimi otobanda 130'la giderken OD devredeyse motor 2800-3000 arası bir devir döndürüyor. Aynı hızda OD'yi kapatırsam araç 4. vitese düşer ve 4000-4500 civarı bir devir döndürür.




  • Hortlatmış olacam ama işin özü şu.

    Od off ışığı yanmayacak. Yani aktif olacak i20 için söylüyorum. Off olduğu zaman yüksek devirde düşük hız yapıyor ve yakıt artıyor. Siz. Aktif kullanın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gokhantoprak

    Hortlatmış olacam ama işin özü şu.

    Od off ışığı yanmayacak. Yani aktif olacak i20 için söylüyorum. Off olduğu zaman yüksek devirde düşük hız yapıyor ve yakıt artıyor. Siz. Aktif kullanın.

    Tork konvertörlü otomatik şanzımanlarda O/D Overdrive , araç 80-90 Km/h hıza ve son vitese (4.vites) ulaştığında , konvertör kilidini devreye sokar.Yani konvertörü kilitler.Motorun gücü tekerleklere direk aktarılır.
    O/D Overdrive'ı kapatırsanız yani off ışığı yanıkken şanzıman , konvertör kilidini son vitese gelmeden yani 3.viteste devreye sokar ,4. vites iptal olur.Motorun gücü tekerleklere direk aktarılır .
    Anahtar kelime aslında konvertör kilidi ve motor gücünün tekerleklere direk aktarılması ama günlük normal kullanımda bunun bir anlamı yok. O/D Overdrive'ı ancak romörk falan çekerseniz kapatırsınız.
    Normal olarak açık olacak ki , şanzıman son vitese kadar çıkabilsin .




  • Arkadaslar ben pek anlamadim yani bir bayan olarak çok normal bu simdi bu od on olunca daha mi az yakıt tüketirim daha mi fazla ? Bu tusun acik olmasi benim icin iyi mi ? Cok tesekkur ederim simdiden aracimin modeli hyundai accent era

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Busraanur

    Arkadaslar ben pek anlamadim yani bir bayan olarak çok normal bu simdi bu od on olunca daha mi az yakıt tüketirim daha mi fazla ? Bu tusun acik olmasi benim icin iyi mi ? Cok tesekkur ederim simdiden aracimin modeli hyundai accent era

    Busra hanim Overdrive modunun açik olmasi genellikle daha iyidir. Çunku kapaliyken motor devri yukselir ve yakit tuketiminiz artar. Ayrica yuksek hizlara da çikamazsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertcan. -- 25 Haziran 2016; 5:55:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ozet olarak Overdrive sessiz ve ekonomik surus icin gelistirilmis bir sistemdir.

    Kapali konuma getirilirse son vitesiniz iptal olmus gibi dusunebilirsiniz. 4.vites yerine en son 3.vitesi kullanir araciniz.

    Peki bu ne isimize yarar? Yokus cikarken arac gereksiz yere bir ust vitese gecip bayiliyorsa bunu engeller. Cunku Overdrive modu kapaliyken daha yuksek devir cevrilir yani bir ust vitese daha gec gecilir. Bu da bize dusuk hizlarda daha iyi performans saglar.

    Motor freni gereken durumlarda da ayni mantik ile overdrive kapatilabilir. Cok dik bir yokus iniyorsunuz ve frene yuklenip balatalari isindirmak veya sisirmek istemiyorsunuz diyelim. Overdrive kapatirsiniz ve aracin ust viteslere gecmesini geciktirirsiniz. Dusuk viteste giden araciniz yokus asagi hizlanmakta zorlanacakir.

    Yani standart kullanici icin kafa karistirmaya gerek yok OVERDRIVE MODUNUZU HEP ACIK TUTUN



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertcan. -- 25 Haziran 2016; 12:47:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yokuş iniş çıkışlarda kapalı
    diğer her türlü sürüşler de açık olmalı
    doğrumuyum?
  • Bir kişi de anlayacakları şeyi söylememiş.


    OD denilen şey ekonomik kullanım içindir. Eğer ki siz aracı hızlı kalksın, hızlı inip çıksın v.s. diyerek kullanacaksanız kapalı konuma getirmelisiniz. (Gençlerin aracı bağırtması ve araç yarıştıranlar dışında gerekli değildir.)


    CAN ALICI NOKTA:


    Ekranınızda OD ışığı yanıyorsa KAPALI anlamına gelir ve çok yakıt yakıp ekonomik kullanmıyorsunuz anlamına gelir.


    Ekranda OD ışığı yanmıyorsa bu OD AÇIK anlamına gelir ve EKONOMİK modda kullanıyorsunuz.


    Evet ters mantık gibi duruyor lâkin çoğunlukla ekonomik modda kullanılacağı için ekranda ışık görünmemesi için bu seçilmiş. Arıza ışıklarının mantığı gibi. Işık yanıyorsa Normal değildir 😉


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.