Şimdi Ara

60 HZ-75 HZ VS 144 HZ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
7.815
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar merhaba, yaklaşık 1,5 ay önce 144hz 1080p monitöre geçiş yaptım, bu dönem içerisinde ki tecrübelerimi kısaca paylaşmak isterim ki benim gibi 60-75 vs 144hz panel seçimi yaparken kararsız kalanlara belki faydam olur.

    öncelikle belirtmem gerekir ki en başından beri yüksek hz ve bu özelliğin oyun oynama konforuna olan etkisi üzerine çok ciddi şüphelerim vardı, hatta 144hz argümanın tamamen pazarlama taktiği olduğu kanısındaydım, üstelik kullandığım 75hz panelde oynadığım oyunlar çok oyunculu rekabetçi oyunlar dahi oldukça akıcı çalışıyordu benim için.

    öyle böyle derken gözü karartıp değişime karar verdim, eve gelip monitörü kurduğumda ilk yaptığım BF1 ve BF4 açmak oldu.
    algımı ölçebilmek için direkt 144 hz ile çalıştırmadım oyunları, oyun menülerinden 75 hz seçimi ile biraz devam ettim, sonrasında 144hz seçimi yaptım ve size şu kadarını söyleyebilirim ki ben farklı oyunlar oynuyormuşum.

    daha doğrusu oyun oynama konforu olarak farklı seviyede olduğumdan haberim yokmuş, yüksek hz dolayısı ile yüksek kare hızlarında ki akıcılık hissiyatının tarifi yazı ile çok mümkün değil.
    kısaca 144hz hem oynayış konforuna, hem oyun performansınıza direkt etki ediyor.
    yüksek hz in oyun performansına etkisi en çok rekabetçi oyunlarda ortaya çıkıyor, hızlı fare hareketlerinizde bakmak istediğiniz noktaya daha hızlı ve çabuk bakmış oluyorsunuz ve gereken tepkiyi, yapmanız gerekeni daha hızlı yapma şansına sahip oluyorsunuz, bu durum 60hz dolayısı ile 60fps ile oynayan rakibinize karşı büyük avantaj sağlıyor, üstelik bu hızlı bakış sırasında görüntüde bulanıklaşma veya kırılma olmadığı için görmeniz gerekeni kaçırma şansınız ortadan kalkıyor.

    144hz ile Battlefield 1 ve 4 ' de siyah ile beyaz kadar ayırt edici farkı görünce bir de GTA5, Company Of Hereos gibi hikaye odaklı tek kişilik oyunları denedim, elbet 144hz farkı oyun konforu anlamında belirgindi, fakat BF serisinde ki kadar vazgeçilmez değil.
    lakin rekabetçi oyunlarda 144hz kesinlikle vazgeçilmez halde benim için, çok usta bir BF oyuncusu değilim lakin monitör değişmem itibari ile ölme öldürme oranlarımda bir iyileşme olduğunu skor tablolarında görebiliyorum.

    sonuç olarak özellikle rekabetçi FPS türü oyunlar için 144hz ile 60-75 hz arasında ki farkı tarif etmem gerekirse;
    60fps ile 30 fps arasında ki fark nasıl belirgin ise 60-75hz ile 144hz farkı da o kadar belirgin.

    genel itibari ile pc donanımları için çok bütçe ayırıyoruz, ekran kartları, işlemciler, bellekler... daima imkanlar dahilinde en iyisi olsun istiyoruz.
    aldığımız donanımların görevi bizlere en iyi görüntüyü sunmak, lakin ben dahil bir çoğumuz bu parçaların ürettiği görüntünün monitör vasıtası ile bize ulaştığını unutup monitör seçerken en uygun modeli seçmeye çalışıyoruz.
    mönitör değişimi sonrası ne kadar iyi bir pc toplasak dahi eğer monitör yeterli değilse o iyi pc' nin pek de bir anlam ifade etmediğini daha iyi anlamış oldum ben.
    en uzun süre kullandığımız ve en az değiştirdiğimiz bilgisayar bileşeni olan monitörleri alırken ince eleyip sık dokumanızı ve mümkün olan em iyi monitörü tercih etmenizi tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuratBayrakçı -- 10 Ekim 2019; 16:26:46 >



  • hocam panel var panel var...
    renk kalitesini belirli standartlar belirliyor, en bilindik olanı NTSC lakin eski bir standart (1952), daha yakın dönem içinse SRGB (1996) ve AdobeRGB (1998) bulunmakta.
    özellikle iyi renk gösterebilen ekran almak istiyorsanız bu standartlara %100 dilim üzerinden ne kadar yakın panel seçerseniz o kadar iyi renk elde edersiniz, bu standart panel TN de olsa VA veya IPS de olsa belirleyici olur.
    keza panelin kaç bit olduğu 6-8-10... da renk kalitesini etkileyen bir unsur, sonrasında ise parlaklık ve kontrast önemli malum, oyun için alınacak ise tepkime süresinin düşük olmasına ve yüksek hz değerlerinde olması önemli unsurlar.

    şimdi demişsiniz ki benim ekranım asus mg248qr TN panel olmasına rağmen paylaştığınız viewsonic vx2458-c-mhd ile yan yana koyunca fazla bir renk kalitesi göremedim.
    eh elbet göremezsiniz çünkü iewsonic vx2458-c-mh kullanılan VA panel her ne kadar VA olsa da NTSC standartını %85 oranında karşılayabilmiş, aslında 6 bit lik ama yazılım ile 8 bit olduğunu zanneden, 280 cd/m2 gibi düşük sayılabilecek parlaklığa sahip giriş seviyesi bir VA panel.https://www.displayspecifications.com/en/model/b65314f6

    sizin monitörünüz ise NTSC standartını %72 oranında karşılamyan, 6 bit lik ama yazılım ile 8 bit olduğunu zanneden, 350 cd/m2 parlaklık ile bu açıklarını kapatan bir TN panel.https://www.displayspecifications.com/en/model/0c48c28

    mallesef iki panelin SRGB ve AdobeRRGB değerleri paylaşılmamış, muhtemelen düşüktür.
    bu şartlar altında elbet bu iki ekran arasında renk kalitesi çok da farklı olmayacaktır.

    lakin gerçek 8 veya 10bit 350-400 cd/m2 parlaklığa sahip güncel SRGB standartlarını yüksek oranda karşılayan bir VA veya IPS panel ile kendi panelinizi yan yana koyarsanız TN panelin renk bazında ciddi anlamda çok oldukça zayıf kaldığını görürsünüz.
  • 144hz monitörlerin fiyatları belli herkese hitap etmiyor bu yüzden amd kullanıcıları 75hz freesync monitör alıyor daha uygun fiyatlı diye,ancak şu var ki tn-va panaller görüntü açısından ips gibi değiller tepkime süreleri daha iyi ama hele ki tn panel oyuncuların tercihi ama 6 bit panel,iğrenç kontrast oranı,renklerde ki doygunluğun olmayışı bunlar tam bir işkence aslında,ben oyunda oynamıyorum pek arada nadir oda single tabi,geçen 2.el 60hz bir panel aldım,onli,ne oyun oynamadığım için bu konuda birşey diyemeceğim ama geras 5 bitirmiştim ya arkadaş bu kadar bariz fark olurmu oyun değil çöp gibi geldi ips panelle tekrar oynayınca,bir film izliyorsun keyif alıyorsun.nitekim ihtiyaca göre alıyorsun ama şu anda ki durumda bir daha ips panel dışında başka bir monitör kullanmam mecbur kalmadıkça
  • Ben de 144 hz monitör almaya karar verdim fakat bu sefer de curved mü yoksa flat mi alsam diye ikilemdeyim..
  • 240 hz monitör daha iyi o zaman git 240hz al
  • Deminde şu videoyu izledim burda adam anlamıyor 120hz ile 60hz farkını fps yi 120-144 e yakın tutan bir kart vardır heralde ama bu hz ler için 2k da 2080ti falan lazım benimde bütçem 2k 144hz pc kurmaya yetmez 2k 75hz freesync devam.



  • Yakında 300hz paneller geliyor beyler ona göre
  • 60hz ips panel 1080p Philips monitörden 2k 144hz VA panel Asus monitöre geçtim bana göre aralarında görüntü ve renk farkı yok çok açık ve net. 2sini yanyana koyup çalışırtırsam elbette aralarında ki fark belli olur ama diğerinde buna geçince ya bu renkler neymiş vs gibi hiç bir fark olmadı benim açımdan aksine 144hz in farkını bariz yaşadım. Tn panel dışında çok takmayın kafanıza ips mi VA mı diye eğer profesyonel işler ile upraşmıyorsanız.
  • cCc_lollol_cCc C kullanıcısına yanıt
    Kaç inc almayı düşünüyorsun ona göre karar ver 24"te kavisli ekran çok anlamsız ve gereksiz. 32" kavisli ekranda karar kıldım ben.
  • sendomi S kullanıcısına yanıt
    haklısınız 144hz monitörler biraz daha pahalı lakin yavaş yavaş alınacak seviyelere indi fiyatları, mesela bu va model 1.399 TL;
    https://www.hepsiburada.com/viewsonic-vx2758-c-mh-27-144hz-5ms-hdmi-analog-freesync-full-hd-curved-va-monitor-pm-HB00000F8LSY

    hatta IPS panel freesync2 ve HDR özelliği olan alttaki model 1.599 TL
    https://www.hepsiburada.com/acer-nitro-vg271pbmiipx-27-144hz-1ms-hdmi-display-freesync-2-fhd-monitor-pm-HB00000N6K96

    ben satın alma yaparken üstte paylaştığım iki modeli de şirketten arkadaşlarım aldı ve böylece kendi aldığım dahil üç modeli de deneme şansım oldu.
    panel seçimi yaparken TN paneli zaten baştan elemiştim, malum renkler oldukça kötü,izleme açıları oldukça dar.
    önceki kullandığım panel de 75hz IPS idi, IPS panellerin düşük kontrast oranları nedeni ile siyah ve koyu renkleri gösterme yeteneğinin oldukça zayıf olması nedeni ile IPS panelleri de eledim.

    VA panellerde ki yüksek kontrast ve koyu renklerin detay seviyesi yüzünden VA modelleri araştırdım.
    malum VA panellerin renk performansları IPS panellere göre biraz daha zayıf, model araştırırken hem VA hem geniş renk gamına sahip olduğunu gördüğüm aşağıda ki modeli buldum ve aldım
    144hz, 1ms, freesync, gerçek 10 bit panel ile RGB %125, ADOBE %92, NTSC %88 renk doygunluğu sağlıyor, bu panelde renkler bir çok IPS panelden çok daha iyi.
    https://www.samsung.com/tr/business-monitors/c27fg73/

    yani bütçeyi biraz arttırarak VA panel, hem iyi renk, hem yüksek kontrast, hem de düşük tepkime sürelerine sahip model bulmak artık mümkün.
    daha düşük bütçeler için üstte paylaştığım iki modeli de kesinlikle tavsiye ederim, özellikle Acer IPS panel 144hz monitör almak isteyen herkes için en iyi fiyat performans oranına sahip ürün.
  • cCc_lollol_cCc C kullanıcısına yanıt
    hem curved hem flat panel kullanmış biri olarak şu kadarını söyleyeyim, curved paneller benim için ne avantaj ne de dezavantajı yarattı, varlığı ile yokluğu bir oldu benim için, ama bu özellikten memnun olan da olmayan da kullanıcılar var.
    oldukça kişisel bir durum bu ve ancak alıp kullanmaya başladıktan sonra ne hissettiğinizi anlayabileceksiniz.
    bence sizin karar vermeniz gereken asıl husus IPS panel mi yoksa VA panel mi alacaksınız?
    zaten IPS almaya karar verirseniz curved alma imkanınız kalmayacak, bu panellerde curved model yok.
  • Timeguard T kullanıcısına yanıt
    2k 144hz dediğiniz gibi bütçe zorlayan ikili, 2k için 75hz seçeneği en iyi seçenek.
    hocam bu testi yapan adamın oyunculuğundan ve algısından şüphe etmek lazım, 60 hz ve 120-144 hz arasında ki fark gece gündüz farkı kadar belirgin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuratBayrakçı -- 10 Ekim 2019; 23:18:54 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aterikasedi

    Yakında 300hz paneller geliyor beyler ona göre
    Fiyatları uçuk olur 144 hz fiyatı makul seviyeye gelirse bizde alırız.
  • aterikasedi kullanıcısına yanıt
    300 fps verecek pc de lazım o monitöre, o bütçeye sahip kaç kişi vardır bilemedim :)
  • +1.
    TN panel olmadıktan sonra VA IPS çok fark kalmadı, hatta bazı VA paneller IPS panellerden daha iyi renk vermeye başladı.
  • muaz1984 kullanıcısına yanıt
    144hz monitörlerde fiyatlar makul seviyelere gelmeye başladı, yukarıda ki yorumumda iki model paylaştım, incelemenizi tavsiye ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MuratBayrakçı

    haklısınız 144hz monitörler biraz daha pahalı lakin yavaş yavaş alınacak seviyelere indi fiyatları, mesela bu va model 1.399 TL;
    https://www.hepsiburada.com/viewsonic-vx2758-c-mh-27-144hz-5ms-hdmi-analog-freesync-full-hd-curved-va-monitor-pm-HB00000F8LSY

    hatta IPS panel freesync2 ve HDR özelliği olan alttaki model 1.599 TL
    https://www.hepsiburada.com/acer-nitro-vg271pbmiipx-27-144hz-1ms-hdmi-display-freesync-2-fhd-monitor-pm-HB00000N6K96

    ben satın alma yaparken üstte paylaştığım iki modeli de şirketten arkadaşlarım aldı ve böylece kendi aldığım dahil üç modeli de deneme şansım oldu.
    panel seçimi yaparken TN paneli zaten baştan elemiştim, malum renkler oldukça kötü,izleme açıları oldukça dar.
    önceki kullandığım panel de 75hz IPS idi, IPS panellerin düşük kontrast oranları nedeni ile siyah ve koyu renkleri gösterme yeteneğinin oldukça zayıf olması nedeni ile IPS panelleri de eledim.

    VA panellerde ki yüksek kontrast ve koyu renklerin detay seviyesi yüzünden VA modelleri araştırdım.
    malum VA panellerin renk performansları IPS panellere göre biraz daha zayıf, model araştırırken hem VA hem geniş renk gamına sahip olduğunu gördüğüm aşağıda ki modeli buldum ve aldım
    144hz, 1ms, freesync, gerçek 10 bit panel ile RGB %125, ADOBE %92, NTSC %88 renk doygunluğu sağlıyor, bu panelde renkler bir çok IPS panelden çok daha iyi.
    https://www.samsung.com/tr/business-monitors/c27fg73/

    yani bütçeyi biraz arttırarak VA panel, hem iyi renk, hem yüksek kontrast, hem de düşük tepkime sürelerine sahip model bulmak artık mümkün.
    daha düşük bütçeler için üstte paylaştığım iki modeli de kesinlikle tavsiye ederim, özellikle Acer IPS panel 144hz monitör almak isteyen herkes için en iyi fiyat performans oranına sahip ürün.
    İşte hocamnsorun fiyat 1000tl sınır aslında insanların genelde aldığın monitörler 700tl ortalama fiyatlı modeller.şahsen ben 1000tl üzeri her monitörü elerim sadece 21:9 oranlı lg monitörler hariç geçen amazonda vardı 25" 650tl falandı 75hz fiyatda çok uygundu aslınd alayım dedim vazgeçtim elimde ki panelden menunum boşver fuzuli masraf dedim
  • MuratBayrakçı kullanıcısına yanıt
    İçten yoruma çok ihtiyacım vardı borca girip alıcam 144 hz inş üzülmem
  • 144 hz candır
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.